The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.12.2012, 15:11
Szpen napisał(a):Wyświetl post
mam komentować kolejną waszą glupotę?

Poczytajcie jakie ma zarzuty Staruch. Narkotyki to jeden temat z kilku
Zniknij już z forum.

Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 05.12.2012, 15:47
hunter, błagam, daruj sobie infografiki, w których prawdziwe cyfry dorabiają nieprawdziwą filozofię do procesów, w których filozofii nie ma. Przecież wystarczy spojrzeć na przyrost tego długu w ciągu ostatniej dekady żeby zauważyć, że przyrasta mniej lub bardziej regularnie. Ile było wtedy partii rządzących? A premierów? Takie słupki można "przylutować" pewnie każdemu szefowi rządu od 1989.
hunter
Senior Member

Stary 05.12.2012, 16:03
Watts napisał(a):Wyświetl post
hunter, błagam, daruj sobie infografiki, w których prawdziwe cyfry dorabiają nieprawdziwą filozofię do procesów, w których filozofii nie ma. Przecież wystarczy spojrzeć na przyrost tego długu w ciągu ostatniej dekady żeby zauważyć, że przyrasta mniej lub bardziej regularnie. Ile było wtedy partii rządzących? A premierów? Takie słupki można "przylutować" pewnie każdemu szefowi rządu od 1989.
Chyba sobie żartujesz kolego (?)

Tu nie chodzi o żadną filozofię, a właściwie chodzi - o platformerską filozofię zarzynania kolejnych pokoleń Polaków.

Bardzo Cię proszę byś mi przedstawił, który rząd w historii Polski po roku 1989 zadłużył nasz kraj najbardziej. I to jeszcze w latach, gdzie idzie kupa kasy europejskiej...
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 05.12.2012, 16:29
hunter napisał(a):Wyświetl post
Chyba sobie żartujesz kolego (?)

Tu nie chodzi o żadną filozofię, a właściwie chodzi - o platformerską filozofię zarzynania kolejnych pokoleń Polaków.

Bardzo Cię proszę byś mi przedstawił, który rząd w historii Polski po roku 1989 zadłużył nasz kraj najbardziej. I to jeszcze w latach, gdzie idzie kupa kasy europejskiej...
W pytaniu podałeś właśnie jedną z głównych przyczyn zadłużenia kraju od momentu wejścia do UE.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 05.12.2012, 18:57
emj10 napisał(a):Wyświetl post
W pytaniu podałeś właśnie jedną z głównych przyczyn zadłużenia kraju od momentu wejścia do UE.
W takim razie mówię sprawdzam i proszę o podanie pozostałych "głównych przyczyn" podwojenia się pod rządami PO naszego długu.
I jako ciekawostka nieco inny sposób liczenia długu: http://amerbroker.pl/?go=content&action=show&id=350
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.12.2012 o godz. 19:21.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 05.12.2012, 19:03
Leżę i się turlam. Próbujesz twierdzić, że mówiąc obrazowo wybudowanie chodnika za 20% wymaga większej pożyczki niż wybudowanie tego samego chodnika za 100%?
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 05.12.2012, 19:22
Drozd przecież nawet nie zakładałem, że można podejrzewać twoją osobę o myślenie, ani o wiedzę w tym temacie. Masz pojęcie, że do absorpcji środków z UE potrzeba wkładu własnego zarówno w kosztach kwalifikowanych, jak i niekwalifikowanych?

Podwojenie długu? Faktycznie jeśli nie potrafi się liczyć to chyba nie ma sensu wracać na forum.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 05.12.2012 o godz. 19:25.
wislak68
Senior Member

Stary 05.12.2012, 19:39
Podwojenie długu? Faktycznie jeśli nie potrafi się liczyć to chyba nie ma sensu wracać na forum.
Jak widać kolega niedoszły najmłodzy w swoim najlepszym stylu. Pada "sprawdzam" a on staje z opuszczonymi portkami i udaje pieska preriowego . Zamiast o pozostałych "głównych przyczynach" woli o "podwojeniu długu". Takich nędznych trików wstydziłby się nawet Schopenhauer.
emj10
Senior Member

Stary 05.12.2012, 19:43
Widzisz tak to jest, że niektórzy nie mają chęci dyskutować z ekonomistami wykształconymi na podstawie wikipedii i zegara długu. Wybacz, ale jakieś poziomy są nieprzekraczalne, a dyskusja z aparatczykiem to już babranie się w gównie.
Drozd
Senior Member

Stary 05.12.2012, 19:43
Drozd przecież nawet nie zakładałem, że można podejrzewać twoją osobę o myślenie, ani o wiedzę w tym temacie. Masz pojęcie, że do absorpcji środków z UE potrzeba wkładu własnego zarówno w kosztach kwalifikowanych, jak i niekwalifikowanych?

Chłopie wkład własny to te 20 % chodnika o którym wspomniałem, łapiesz?

Ano kolego humanista 500*2=1000 reszta ma 10 krotnie mniejsze znaczenie

ps. Jaki trzeba mieć wkład w kosztach niekwalifikowanych?
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 05.12.2012, 19:47
Chociażby takie jak na przykładzie Koszalina - http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...mZ4Z-9cy4boksQ
wislak68
Senior Member

Stary 05.12.2012, 19:59
Widzisz tak to jest, że niektórzy nie mają chęci dyskutować z ekonomistami wykształconymi na podstawie wikipedii i zegara długu. Wybacz, ale jakieś poziomy są nieprzekraczalne, a dyskusja z aparatczykiem to już babranie się w gównie.
Zabwne w tym wszystkim jest to że na temat wiedzy ekonomicznej wymądrza się specjalista od pomidorów i ziemniaków . A jeśli chodzi o meritum to zgodnie z przewidywaniami, powiedziałem sprawdzam i okazało się że wiedza niedoszłego najmłodszego na temat długu publicznego sprowadza się do tego że rósł on w związku z dotacjami z UE .
emj10
Senior Member

Stary 05.12.2012, 20:28
Niestety z nasadzeń mam tylko jabłonie (niektóre pamiętające pradziadków), a także orzechy włoskie, więc słabo Sherlocku działa wywiad gospodarczy PiS. Coś musicie poprawić te podsłuchy.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 05.12.2012, 21:22
Niestety z nasadzeń mam tylko jabłonie (niektóre pamiętające pradziadków), a także orzechy włoskie, więc słabo Sherlocku działa wywiad gospodarczy PiS. Coś musicie poprawić te podsłuchy.
Odpowiesz im, czy dalej będziesz udawał () idiotę?

Czekam z niecierpliwością...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
emj10
Senior Member

Stary 05.12.2012, 22:15
Na co czekasz z niecierpliwością? Drozdowi odpowiedziałem, ale funkcjonariuszowi partyjnemu nie zamierzam, gdyż już wystarczająco długo bawiłem się w jego gierki i nawet jak będzie błagał na kolanach to nie ugnę się w tym zakresie.
wolfy
Senior Member

Stary 05.12.2012, 23:54
Na co czekasz z niecierpliwością? Drozdowi odpowiedziałem, ale funkcjonariuszowi partyjnemu nie zamierzam, gdyż już wystarczająco długo bawiłem się w jego gierki i nawet jak będzie błagał na kolanach to nie ugnę się w tym zakresie.
Czekam z niecierpliwością aż uzasadnisz to co napisałeś wcześniej. Nie musisz Drozdowi, możesz mnie. Albo komukolwiek innemu kto czyta ten temat.

Wyjechałeś pozostałym od "domorosłych ekonomistów wykształconych na wikipedii" więc rozumiem, że wiesz na temat więcej. Skoro się powiedziało "A", warto byłoby powiedzieć "B", inaczej to zwykłe pieniactwo.

Ja ze swojej strony z chęcią usłyszę dlaczego rosnąca w skandalicznym tempie obsługa długu nie jest groźna, ew. czemu nie jest rażącym zaniedbaniem rządzących. To, że rosła wcześniej jest żadnym usprawiedliwieniem, bo raz że rosła o wiele wolniej, dwa - psim obowiązkiem rządzących było zareagowanie na taką niebezpieczną tendencję.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 06.12.2012, 00:18
Chyba ciekawa ocena sytuacji Świata i Polski, z sierpnia [?] br.: http://www.panstwo.net/2349-wojna-zmieni-uklad-sil
wislak68
Senior Member

Stary 06.12.2012, 00:30
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Odpowiesz im, czy dalej będziesz udawał () idiotę?

Czekam z niecierpliwością...
Nie odpowie. I wcale nie udaje .
Cytat:
nawet jak będzie błagał na kolanach to nie ugnę się w tym zakresie
Ciekaw jestem zatem w jakim "zakresie" kolega niedoszły najmłodszy będzie się skłonny ugiąć "jak będę błagał na kolanach" .
Cytat:
funkcjonariuszowi partyjnemu nie zamierzam, gdyż już wystarczająco długo bawiłem się w jego gierki
Kolega gubi się coś w zeznaniach. Dlatego przypominam że w pierwotnej wersji chodziło o to: "niektórzy nie mają chęci dyskutować z ekonomistami wykształconymi na podstawie wikipedii i zegara długu"
Cytat:
Niestety z nasadzeń mam tylko jabłonie (niektóre pamiętające pradziadków), a także orzechy włoskie
No nie, to zmienia postać rzeczy. Fachowcy od jabłek i orzechów są najlepsi w ekonomi .
Cytat:
Chociażby takie jak na przykładzie Koszalina - http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...mZ4Z-9cy4boksQ
Jak widać nasz fachowiec od jabłek, orzechów i ekonomi wpada w panikę gdy przychodzi do odpowiedzi na proste pytania. Dlatego proszę Cię Droździe abyś w moim imieniu zadał koledze niedoszłemu najmłodzemu pytanie o to jaki procent długu publicznego stanowi dług samorządów. Gwarantuje że niedoszły radny z Wołomina starym zwyczajem: spuści spodnie, zrobi słupka jak piesek preriorwy po czym zakończy czymś w stylu: "Jeśli ktoś nie wie że najlepsze kasztany rosną na Placu Pigalle to nie jest godzien rozmawiać ze mną o długu publicznym" . Ten typ już tak ma.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.12.2012 o godz. 00:39.
Drozd
Senior Member

Stary 06.12.2012, 01:06
Zapytuję więc kolegę emj10.

... jaki procent długu publicznego stanowi dług samorządów?

Za rozwiewającą wątpliwości odpowiedź będę wdzięczny nie tylko ja nie tylko kolega wiślak68, ale, jak gotowym twierdzić, każdy pragnący pojąć na co poszło 500 miliardów które to miłościwie panujący nam gospodarz zmuszony był pożyczyć.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 06.12.2012, 09:29
Dług samorządu stanowi ok. 1/10 długu sektora finansów publicznych i wzrósł w ostatnich latach blisko 4-krotnie.

Co z kolei stanowi wg. różnych szacunków od 1/4 do 1/3 całego wzrostu zadłużenia państwa w ostatniej 5-latce i wg. domorosłych wychowanych na wikipedii ekonomistów nie ma znaczenia.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.12.2012 o godz. 09:33.
Drozd
Senior Member

Stary 06.12.2012, 11:08
Chwileczkę. 1/10 czyli 100 mld.

Natomiast 1/4 wzrostu zadłużenia w ostatniej pięciolatce to 125 mld a 1/3 to 167 mld.

Czy zatem znów popisujesz się swoim humanizmem, próbujesz znów coś wciskać, czy pięć lat temu samorządy były wg różnych szacunków od 25-67 mld na plusie?
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Stary 06.12.2012, 11:27
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Zapytuję więc kolegę emj10....
Droździe przepraszam z góry za być może zbyt dużą nachalność ale jeśli nie nasuwają Ci się w sposób oczywisty dalsze pytania do wyjaśnień udzielonych przez kolegę niedoszłego najmłodszego to pozwolę sobie zasugerować kilka z nich:
1. Po pierwsze chciałbym się na Twoim miejscu dowiedzieć o źródła informacji na temat kwot na podstawie których kolega najmłodszy niedoszły dokonał swoich szacunków bo o ile się nie mylę to wspomniane przez niego "ok. 1/10 długu sektora finansów publicznych" to dokładnie 7,5% (w metodologii rządowej, bo w metodologi unijnej spada do około 7%).
2. Poprosiłbym również o wyjaśnienie w jaki sposób 7,5% udział długu samorządowego może generować "od 1/4 do 1/3 całego wzrostu zadłużenia państwa w ostatniej 5-latce" jeśli przy przyjęciu najbardziej konserwatywnych założeń (wg: metodologi polskiego rządu) dług ten w okresie ostatnich czterech i pół roku (do końca II kw 2012) wzrósł o około 60% (w rzeczywistości jeśli uwzględnimy pozostałe pół roku 2012, fundusz drogownictwa, "reformę emerytur" i pozostałe szalbierstwa dokonywane na finansach publicznych przez Vincenta z Londynu to możemy spokojnie przyjąć podwojenie długu). Przyjmując najbardziej skrajne założenia (metodologię rządową, całość długu samorządowego powstająca w okresie ostatnich 5 lat itp, itd) dostaniemy udział wzrostu długu samorządowego w całości wzrostu długu na poziomie nie wiekszym niż 20% (dla porównania w metodologi unijnej jest to około 15%). Przyjmując dla odmiany założenia zapropnowane przez kolegę niedoszłego najmłodszego (4 krotny wzrost długu samorządów w okresie ostatnich 4,5 roku) i podstawę długu obliczoną w oparciu o założenia unijne dostaniemy udział wzrostu długu samorządowego w całości długu na poziomie 13% (a cały czas nie uwzględnia on deficytu za ostatnie pół roku 2012, "reformy emerytalnej" i innych szalbierstw magika z Londynu). Po ich uwzglednieniu można szacować że będziemy na poziomie około 10%. Innymi słowy: za dramatyczny wzrost długu w okresie rządów PO tylko w około 10% odpowiada, (sugerowane przez niedoszłego najmołodszego jako "jedna z głównych przyczyn") zwiększenie długu samorządów. 90% to "osiągnięcie" rządu, przy czym warto zauważyć że nawet w tych "samorządowych 10%" spory udział mają wydatki przesunięte przez rząd z budżetu centralnego na samorządy.
3. Co siłą rzeczy rodzi pytanie przed którym kolega niedoszły najmłodszy zrejterował a mianowicie: pozostałe przyczyny tak dramatycznego wzrostu zadłużenia państwa.

Pomijając już wszystko inne to biorąc pod uwagę sumy potrzebne do obsługi zadłożenia i rolowania kredytu to, narazie bardzo powoli, ale zaczynamy już wpadać w pułapkę zadłużenia (czyli w sytuację kiedy dla spłaty odsetek od istniejącego kredytu zmuszeni jesteśmy zaciągać nowy kredyt; i to jest kolejne podobieństwo z okresem "gierkowskim"). Biorąc pod uwagę recesję, która według wszelkiego prawdopodobieństwa zawita do nas początkiem 2013, to gdzieś tak koło czerwca-lipca będziemy mieć w Polsce sytuację taką samą jakiej Węgrzy doświadczyli w tym roku.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.12.2012 o godz. 13:25.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 06.12.2012, 13:13
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Nie - to przejaw, że z taką fujarą jak Ty nikt już nie chce gadać.
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Merytorycznie to ja mogę dyskutować z ludźmi. Z chamami takimi jak ty to mogę dyskutować w oborze i tylko o krowach.
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Czekam z niecierpliwością aż uzasadnisz to co napisałeś wcześniej. Nie musisz Drozdowi, możesz mnie. Albo komukolwiek innemu kto czyta ten temat.

Wyjechałeś pozostałym od "domorosłych ekonomistów wykształconych na wikipedii" więc rozumiem, że wiesz na temat więcej. Skoro się powiedziało "A", warto byłoby powiedzieć "B", inaczej to zwykłe pieniactwo.

Ja ze swojej strony z chęcią usłyszę dlaczego rosnąca w skandalicznym tempie obsługa długu nie jest groźna, ew. czemu nie jest rażącym zaniedbaniem rządzących. To, że rosła wcześniej jest żadnym usprawiedliwieniem, bo raz że rosła o wiele wolniej, dwa - psim obowiązkiem rządzących było zareagowanie na taką niebezpieczną tendencję.
ja jebie ... czy to tak trudno policzyć?

budzęt Polski za 2011 to 600 mld, połowa z podatkow, połowa z niepodatkowych

wydatki na edukację, ochronę socjalna i zdrowie to 380 mld zlotych w 2010. mozna przyjac ze w 2011 tak jak i budzet zwiekszyl sie tak i naklady. Dajmy na to do 400 mld.

Zostaje 200 mld w kasie, ktore musza isc na ochrone srodowiska (10mld), bezpieczenstwo i porzadek publiczny 27 mld, a takze na kulteure i wojsko po 20 mld kazde. Daje nam to w sumie około 80 mld.

Doliczamy 400 mld i mamy 480 mld juz zagospodarowane. Obsluga dlugu to okolo 100 mld zlotych. Wiec mamy 580 mld.

Zostaje nam 20 mld na wklad wlasny w inwestycje. Myslisz ze to tak duzo w skalil calego kraju, stadionow, drog, oczyszczalni, szpitali, kolei itd itd?
emj10
Senior Member

Stary 06.12.2012, 14:06
Co tu się długo zastanawiać i zarzucać jakimiś liczbami z wiki? Pisałem rano z tableta na szybko odpowiedź i nie sprawdzałem aktualnych wartości.

Na koniec 2007 roku wynosił plus minus 530 mld zł (MF/eurostat)
Na koniec II kwartału 2012 roku (ostatniego znanego) wynosi plus minus 830 mld zł. Na koniec roku szacunki są od 840 do nawet 900 mld zł.
Różnica wynosi ok. 280 mld zł.

W tym czasie dlług sektora samorządowego skoczył z okolic 20 mld do 70-80 mld zł (wg. różnych szacunków), czyli jakieś 3,5-4 razy, czyli wzrost długu samorządowego stanowi na czerwiec tego roku ponad 20% całości, a nie tak jak optymistycznie przyjąłem 25-33%.

Trudno nie uznać, że jest to znacząca wartość w kontekście zadłużania się się kraju i z tego co pamiętam jesteśmy na pudle jeśli chodzi o tempo zadłużania się samorządów w UE (nie tylko absorpcja środków UE, ale również kredytowanie innych inwestycji niezależnych od środów UE, a często powiązanych z tymi inwestycjami, oraz to o czym nie wspomina się za często, a wiedzą o tym samorządowcy, że dodaje się nowe kompetencje oraz zadania na samorządy bez przeniesienia finansowania ze szczebla centralnego)

Ponadto dziwi mnie skupienie się na samorządach jeśli to nie tylko samorządy zadłużają się w związku z absorpcją środków z UE i o tym na samym początku pisałem jako o sztandarowej przyczynie fatalnego zjawiska jakim jest bardzo szybki wzrost długu państwowego.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.12.2012 o godz. 14:13.
wolfy
Senior Member

Stary 06.12.2012, 15:37
Szpen - normalnie bym zapytał, czy jesteś tak głupi, czy tylko udajesz. W Twoim przypadku, "działaczu", byłaby to czysta retoryka.

Nie zrozumiałeś o czym dyskusja, więc wróć do pisania o głupich PiS-owcach i złych kibolach. To Twój poziom.

Co tu się długo zastanawiać i zarzucać jakimiś liczbami z wiki? Pisałem rano z tableta na szybko odpowiedź i nie sprawdzałem aktualnych wartości.

Na koniec II kwartału 2012 roku (ostatniego znanego) wynosi plus minus 830 mld zł. Na koniec roku szacunki są od 840 do nawet 900 mld zł.

W tym czasie dlług sektora samorządowego skoczył z okolic 20 mld do 70-80 mld zł (wg. różnych szacunków), czyli jakieś 3,5-4 razy, czyli wzrost długu samorządowego stanowi na czerwiec tego roku ponad 20% całości, a nie tak jak optymistycznie przyjąłem 25-33%.

Trudno nie uznać, że jest to znacząca wartość w kontekście zadłużania się się kraju i z tego co pamiętam jesteśmy na pudle jeśli chodzi o tempo zadłużania się samorządów w UE (nie tylko absorpcja środków UE, ale również kredytowanie innych inwestycji niezależnych od środów UE, a często powiązanych z tymi inwestycjami, oraz to o czym nie wspomina się za często, a wiedzą o tym samorządowcy, że dodaje się nowe kompetencje oraz zadania na samorządy bez przeniesienia finansowania ze szczebla centralnego)

Ponadto dziwi mnie skupienie się na samorządach jeśli to nie tylko samorządy zadłużają się w związku z absorpcją środków z UE i o tym na samym początku pisałem jako o sztandarowej przyczynie fatalnego zjawiska jakim jest bardzo szybki wzrost długu państwowego.
Pomijam, że rzeczywiste zadłużenie jest większe dzięki kreatywnej księgowości Rostowskiego (tworzenie spółek które zadłużają się zamiast państwa). Stąd pewnie biorą się te liczniki zadłużenia z których kpisz, a które przedstawiają realniejszy obraz sytuacji finansów publicznych.

Rzecz w tym, że sam sobie po części odpowiedziałeś - przerzucanie na samorządy kolejnych obowiązków państwa ma wybitnie duży wpływ na ich płynność finansową. Stąd pewnie w dużej części ta różnica, a akurat coś niecoś od samorządowców na ten temat słyszałem. Tyle, ze UE nic z tym wspólnego nie ma...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.12.2012 o godz. 15:56.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
hunter
Senior Member

Stary 06.12.2012, 15:52

No to grubo.

I ten gościu śmie wyzywać ludzi od "ekonomistów z wikipedii"...
emj10
Senior Member

Stary 06.12.2012, 15:59
Zmieniłem w czasie aktualizacji liczby, a nie zmieniłem wyniku. Zdarza się.

Wolfy, ja nigdzie nie dyskredytowałem ani zegara długu, ani tego serwisu Balcerowicza (FOR), ale chodziło mi o to, że dyskusja na temat wykresu wrzuconego, z którejś z tych stron nie ma sensu, gdyż każdy dyskutuje o zupełnie innych liczbach. Dla mnie obecnie najbardziej wiarygodne są unijne zestawienia, później te z MF, a na końcu różne "zegary", choć świadom jestem, że metodologii liczenia "długów" (samych ich rodzajów jest bez liku) jest taka mnogość, że albo opieramy się na jednej metodologii, albo zaczyna się dyskusja w stylu Szpenia, który wypluwa z siebie przeklejone liczby i atakuje nimi niczym rzucając lotkami w Darta.

Zestawienia inne (również te z długiem ukrytym przez eksperta z Londynu m.in. przez manewry z OFE, czy Fundusz Drogowy znam, ale traktuję je jako ciekawostkę, gdyż nie ma skali porównawczej, aby odnieść to do innych państw (które posługują się podobnymi sztuczkami), ani do deficytów Polski z lat ubiegłych.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.12.2012 o godz. 16:08.
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 06.12.2012, 16:25
Kolejna analiza. Dotyczy zwłaszcza Rosji: http://fakty.interia.pl/raport/srode...i,1869542,8212
wislak68
Senior Member

Stary 06.12.2012, 16:29

No to niedoszły najmłodszy się odkrył. Punktujemy:
Link do ostanich dostępnych danych za II kw 2012:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,...wzrosl_do.html
Liczę w mld PLN:
całość długu według oszusta z Londynu: 843
w tym sektor samorządowy: 64
całość długu plicznego na koniec 2007: 527
założone przez niedoszłego najmłodszego saldo długu samorządowego na koniec 2007: 20
udział długu samorządowego w przyroście całości długu (wg oszusta z Lublina) na koniec czerwca 2012: (64-20)/(843-527)=14%
uwzględniamy pierwsze z oszustw Vincenta którego nie chce łyknąć nawet UE (w największym skrócie chodzi o drogi) zwiększając faktyczny dług na koniec czerwca 2012 do: 892
dostajemy udział długu samorządowego we wzroście na poziomie: (64-20)/892-527)= 11%
uględniamy: deficyt za II półrocze 2012 (około 40), "reformę emerytalną" (około 20), pozostałe wynalazki kanciarza i nieujęte zobowiązania (około 20) i dostajemy: (64-20)/(972-527) = 9%
W porównaniu z 20% wyliczynymi w "wersji poprawionej" przez kolegę niedoszłego najmłodszego przepaść.
I na koniec jeszcze to:
Cytat:
Ponadto dziwi mnie skupienie się na samorządach jeśli to nie tylko samorządy zadłużają się w związku z absorpcją środków z UE
Cały niedoszły najmłodszy . Walnął babola jak 150("Co z kolei stanowi wg. różnych szacunków od 1/4 do 1/3 całego wzrostu zadłużenia państwa w ostatniej 5-latce i wg. domorosłych wychowanych na wikipedii ekonomistów nie ma znaczenia") i zamiast posypać głowę popiołem zaczyna kąsać. Skoncentruj się chłopie lepiej na chodowli jabłek i orzechów to będzie z Ciebie może jakiś pożytek.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów