The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2012, 15:14
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Kwaśniewski i Wałęsa w jednej partii? "Nowe otwarcie" Partii Demokratycznej

http://fakty.interia.pl/polska/news/...partii,1859627

Powiedzcie - śmiać się czy płakać?
Myślisz że będą nowe pupilki służb,Koszernej i TVN24?
Bo ja myślę że lemingi nie łykną odgrzewanych kotletów
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 06.11.2012 o godz. 15:39.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 06.11.2012, 15:19
Oczywiście, że łykną. Nowa demokratyczna wizja Kwacha na pewno ich przekona.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 06.11.2012, 15:35
Co nie łyknął ? Skonsumują aż będzie chrupanie słychać. Będzie prosty przekaz, oni się kłócą a my kiedyś skłóceni teraz zjednoczeni Razem ku dobrobytowi itd.

Ładnie się opakuje produkt, pokaże tu i ówdzie, jakieś artykuły w zagranicznej prasie się napisze (znaczy kto napisze ten napisze) jaka to mądra inicjatywa nad Wisłą powstała. Zagranica to kluczowe hasło w kampaniach w Polsce. Bo zakompleksiony Polak bardzo lubi jak się o jego bóstwie dobrze pisze za granica. Znaczy lubi jak się słyszy, że dobrze piszą. Bo jakby sam wziął gazetę, w której tak dobrze napisali o jego bóstwie,i zobaczył polsko brzmiące imię pod artykułem,to mógłby nabrać podejrzeń. A niepotrzebnie rzecz jasna. Coś tam się powie, coś tam się obieca, tu się pogrozi Tuskiem, tam Kaczyński i na kilka kadencji starczy.

Poza tym Prezydent Kwaśniewski jest super, dobrze kojarzony. Będzie Premierem jak ta Lala. Pewnie lepszych od Tuska. O ile nie wezmą go na szefa NATO, UE,PE,G-8, W-11 i L-4. A rzecznikiem prasowym zostanie kolejny Prezydent, Wałęsa. Taka partia Prezydencja się zapowiada. Elita.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 06.11.2012 o godz. 15:41.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 06.11.2012, 15:47
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Dobra to ja wrócę do bardziej poważnych tematów, które jak widać nie pojawiają się w politycznym, a nawet po zrobieniu krótkiego researchu widzę, że "poprawne" serwisy milczą na ten temat.

W skrócie mamy dwie informacje dotyczące naszej energetyki, które pojawiły się w ostatnim tygodniu.

1. Pierwsza to komunikat PAN dotyczący tego, ze euforia łupkowa nie ma w tej chwili żadnych podstaw, który nie pozostawia większych złudzeń dla osób, które łykały coś więcej niż tylko wypociny pismaków, czy wypowiedzi polityków oderwane od rzeczywistości i powoli rozwiewanych nadziei co do stania się Polski potęgą energetyczną.

2. Druga to sprawa świeża, tak naprawdę z wczoraj (idiotyczny twitt Sikorskiego i pojawiające się przecieki w branży), ale dopiero dziś po konferencji PGNiG sprawa nabrała rozgłosu co przełożyło się na ogromne wzrosty PGNiG na giełdzie (nie sądzę, aby strona rządowa nie ugrała na tym kilku baniek - powiedziałbym, że byliby idiotami, gdyby nie wykorzystali dostępu do tej informacji z racji bycia głównym akcjonariuszem i nie skupili pewnego pakietu akcji), Otóż PGNiG podpisał aneks do umowy z Gazpromem, który cofnie m.in. widełki wprowadzone w aneksie z 2006 roku i zrewiduje indeksację cen gazu do bardziej przystającej do rzeczywistości. Niewątpliwie jest to sukces, który pozwoli zaoszczędzić kilka mld zł rocznie i zbliży cenę gazu (wg. przecieków jakieś 450 dolarów zamiast 550 dolarów) do tego co płaci reszta Europa. Sukces niestety mocno umniejsza fakt, że w ostatnich tygodniach dużo lepsze interesy zrobiły z Rosją m.in. Bułgaria i Węgry. Szczególnie Orban wyrażając zgodę na South Stream dostał ulgi na gaz, które zabezpieczą ich przez kilka dekad w zakresie dostaw energii. Może jeszcze nie jest za późno, aby rozpocząć współprace przy nowej nitce Nord Streamu.

Ad 1.
http://www.szczesniak.pl/2276
hmmm, odpowiedz na kilka pytań :
1.Komu tak może zależeć zeby tych łupków w Polsce nie było?
2. Ile razy już się pojawiały podobne oświadczenia i "ekspertyzy" i kto ich wydawał najwięcej?
3.rozumiem uważasz że najwieksze koncerny gazowe Zachodu (o Exxonie już rozmawiliśmy) to są debile bez specjalistów i nacięli się na bajery jak dziecko na odpuście że inwestują w Polsce?
4. Ile jest dla Ciebie warta niezależność energetyczna kraju ?
5. Czy można być niezależnym i bezpiecznym energetycznie wyłacznie importując, do tego w większości od kraju nieprzyjaznego (że tak delikatnie powiem)?

Oczywiście, że łykną. Nowa demokratyczna wizja Kwacha na pewno ich przekona.
Maja jakies szansę jak wezmą na twarz takiego Petru a za kardynala Richelieu będzie robił Kwach . W Bolka nie wierzę , bo jak go wypuszczą to się wcześniej czy poźniej pożre o władze z każdym. Wtedy widze uklad w który wchodzi Palikot
Ale jak ich kupią to i tak stwierdzę że ci ludzie są głupsii niż ustawa przewiduje - 3/4 uważa się za pokolenie JPII ale nie przeszkadza im szydzenie Kwacha i jego przydupasa Siwca z Ojca Świętego, choroba filipińska to też nie problem mimo że jest faktem w przeciwieństwie do pomówień Lecha kaczyńskiego przez Palikmiota.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 06.11.2012 o godz. 15:58.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 06.11.2012, 16:47
.......................
Jak dobrze zapłacisz to możesz mieć opinie jaka chcesz. Jeden profesor napisze Ci, że masło jest niezdrowe a drugi, że margaryna. Do wyboru, do koloru.
Gazprom bardzo dobrze zapłaci/ł za każde ekspertyzy, które podważają sens ich wydobycia. Ostatnio płacił za ekspertyzy, że łupki szkodza środowisku naturalnemu. Jak to nie zadziałało to teraz nowa ekspertyza, że w Polsce nagle nie ma gazu łupkowego. Ale ci amerykanie to są durnie, jacys tacy niedouczeni i wogóle nie znają się na niczym .
Jak jutro pojawi sie kolejna ekspertyza na to, że w Polsce nie ma ziemniaków to znak, że czas sie pakować.
emj10
Senior Member

Stary 06.11.2012, 17:58
Gwiaździsty, czyżbyś pił z tym płaceniem do ekspertów smoleńskich?
Wiem, że nic konstruktywnego nie jesteś w stanie napisać, więc nie będę marnował żywotności mojej klawiatury.

Wracając do meritum to nie trudno uważnemu obserwatorowi zorientować w tym co dzieje się na scenie politycznej od jakiegoś roku, czyli od wyborów parlamentarnych, gdzie eksperyment pt. "Palikot" udał się lepiej niż się tego pierwotnie spodziewano, a od ładnych paru miesięcy (po EURO 2012) "ofensywa jesienna" odpowiedniego środowiska (nie mylić z PiS-em i wyrobami premieropodobnymi) zaczęła się na dobre.

Wszystkie wrzutki począwszy od "afery PSL" zarzuconej przez Puls Biznesu, przez "Ambergate" i historie związane z OLT i koneksjami rodzinnymi Tuska również mocno opisywanymi przez Puls Biznesu, a kończąc na sprawach z ostatniego miesiąca, gdzie jak grzyby po deszczu z nieoczekiwanych źródeł zaczęły wyskakiwać sprawy uderzające w Tuska (włącznie z "GW" i TVN - "afera trumnowa") mające szczególne nasilenie w ostatnim okresie zwieńczonym "wrzutką trotylową" nie były przypadkowe. Nawet laik mógłby się domyślić, że coś jest nie tak: "Zaraz, zaraz Panie Mietku. Przez 4 lata twierdzono, że wszystko jest tip tip, a tu dwa razy w tygodniu mówią nam teraz, że ten rząd jest be. Co oni Panie Mietku mają nas za idiotów?" Niestety mają nas za idiotów, gdyż kontratak wojskowych, którzy skulili łebki od momentu "Afery Rywina" i kilku spektakularnych wtop w następnym okresie jest aż nadto widoczny. Teksty, czy to Janeckiego, czy we "Wprost", czy nawet od Sakiewicza (aż tyle środowisk nie może się mylić) mówią jasno o tym, że Tusk żyje w przestrachu otoczonymi ze wszystkich stron osobami, którym nie może ufać co powoduje jego paniczny lęk przed podsłuchami i jakąś podpuchą służb, który kręcą tym państwem. Co z tego wyjdzie nie mi przewidywać, ale osłabiony Tusk, odrodzone SLD na poziomie kilkunastu procent, które przesunęło się na lewo zostawiając miejsce dla "demokratów", a także Palikot, który mimo, że zgasł i brakuje mu paliwa to wciąż może być istotny w tej układance. Nie zwiastuje to nic dobrego dla Polski, gdyż wymiana Tuska na "nową" siłę będzie jeszcze większą katastrofą dla kraju.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.11.2012 o godz. 18:02.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 06.11.2012, 18:30
.
tyle zdań wielokrotnie złożonych a kryją się pod nimi "wojskowi". Napisz wprost chłopie, że chodzi o sowiecką agenturę
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 06.11.2012, 19:25
emj czyli to, co ta Pani mówi, to wszystko kłamstwa?Tylko proszę o konkretną wypowiedź, bo póki co mówisz, ale jakimis metarofami czy przenośniami- konkretnie.
http://www.youtube.com/watch?v=RvwEGLrATAk
emj10
Senior Member

Stary 06.11.2012, 21:27
Apraho, odpowiedzi na te pytania udzielałem parę stron temu w połowie października i nie wydaje mi się, abym musiał się powtarzać, gdyż opinia na temat polityki energetycznej jaką powinno prowadzić nasze państwo została przeze mnie szeroko zarysowana. W międzyczasie doszło do kilku ruchów zaciskających współpracę na linii UE-Rosja i to powinno być dla nas wskazówką co powinniśmy robić. Inaczej za 10 lat obudzimy się z ręką w nocniku jak zakręcą kurek jamalski. Czy to będzie Putin, czy inny car rosyjski to zrobią to z wielkim uśmiechem.

sambo napisał(a):Wyświetl post
tyle zdań wielokrotnie złożonych a kryją się pod nimi "wojskowi". Napisz wprost chłopie, że chodzi o sowiecką agenturę
To nie ja napisałem, a Ty. Zgodzę się jednak z tym, że czasem przesadzam ze zdaniami wielokrotnie złożonymi, ale staram się z tym walczyć.

Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
emj czyli to, co ta Pani mówi, to wszystko kłamstwa?Tylko proszę o konkretną wypowiedź, bo póki co mówisz, ale jakimis metarofami czy przenośniami- konkretnie.
http://www.youtube.com/watch?v=RvwEGLrATAk
Nie wiem, czy to wszystko kłamstwa. Kiedyś oglądałem ten film i było tam sporo powtarzanych i utartych frazesów. Pewne z tego filmu co pobieżnie teraz przejrzałem jest to, że Polska gaz łupkowy posiada i będzie go w przyszłości wydobywała z tym, że skala, a także oddziaływanie na naszą gospodarkę i przyszłość kraju będzie raczej xx razy mniejsze niż przez ostatnie kilka lat najróżniejsi eksperci nam wmawiali. Ani nie będziemy eksporterem gazu, ani nie uzależnimy się od dostaw zewnętrznych gazu.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.11.2012 o godz. 21:52.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 06.11.2012, 22:56
Tyle, że ani ja ani Ty nie jesteśmy ekspertami w tej materii by faktycznie się wypowiadać- tu jest kwestia autorytetów którym wierzymy.Wybacz ja całkowicie zatraciłem zaufanie do jakichkolwiek instytucji rządkowych- za dużo ostatnimi czasy było przekrętów bym przychylnym okiem patrzył się na to wszystko, zwłaszcza w kontekscie podejrzanych dobrych relacjii z gazpromem.Ciastko można zjeść albo je mieć, a gazprom w naszym kraju liczy przedewszystkim na dlugotrwala wspołpracę a Rosja rękami gazpromu chce nas w jak największy sposób uniezależnic od siebie i chcąc nie chcąc musisz to przyznać.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 06.11.2012, 23:03

To nie ja napisałem, a Ty. Zgodzę się jednak z tym, że czasem przesadzam ze zdaniami wielokrotnie złożonymi, ale staram się z tym walczyć.

no to nie bądź taki tajemniczy i uchyl rąbka tajemnicy
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
emj10
Senior Member

Stary 07.11.2012, 00:04
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Tyle, że ani ja ani Ty nie jesteśmy ekspertami w tej materii by faktycznie się wypowiadać- tu jest kwestia autorytetów którym wierzymy.Wybacz ja całkowicie zatraciłem zaufanie do jakichkolwiek instytucji rządkowych- za dużo ostatnimi czasy było przekrętów bym przychylnym okiem patrzył się na to wszystko, zwłaszcza w kontekscie podejrzanych dobrych relacjii z gazpromem.Ciastko można zjeść albo je mieć, a gazprom w naszym kraju liczy przedewszystkim na dlugotrwala wspołpracę a Rosja rękami gazpromu chce nas w jak największy sposób uniezależnic od siebie i chcąc nie chcąc musisz to przyznać.
Właśnie chodzi o kwestię autorytetów, którym wierzymy, bądź nie. Mamy w tym wypadku całą paletę barw jeśli chodzi o ekspertów medialnych ws. wydobycia gazu łupkowego w Polsce. Najbardziej optymistyczni są eksperci związani z PO i PiS, a mniej ci bardziej centrowi, bądź lewicowi. Nie patrzę za bardzo na barwy polityczne, a na to kto najbardziej krzyczy i robi zamęt w tej całej sprawie. Merytorycznych komentarzy jest bardzo mało w tej sprawie w dyskursie publicznym (Szczęśniak, eksperci z Instytutu Sobieskiego, cytowany przeze mnie komentarz z PAN i może kilka innych w przeciągu 4-5 lat odkąd temat gazu łupkowego się pojawił). Mnie zupełnie nie ruszają te protesty ekologów, czy inne fundowane przez rosyjskie koncerny akcje lobbujące negatywnie przeciwko wydobyciu gazu łupkowego, natomiast bardzo mnie rusza jak na siłę zaczyna się Polakom wmawiać od kilku lat jakie to niebywałe szczęście czeka nas dzięki temu, ze Amerykanie walnęli jakieś informację z czapy wzięte po czym ogłoszoną Polskę łupkowym eldorado.

Ja lubię powoływać się na fakty, a dzisiaj pewne zostały ujawnione. Oczywiście można się napisać, że MŚ pisze bzdury i odwiertów jest pewnie kilka razy więcej, albo tempo odwiertów będzie x razy szybsze, a nie osiągnie planowane 309 odwiertów za dekadę (co jest wciąż solą w morzu potrzeb jeśli myślimy o wydobywaniu gazu łupkowego jeszcze w tej dekadzie).

Cytat:
Do 15 października tego roku wykonano 31 otworów poszukiwawczych gazu z łupków - podało we wtorek w komunikacie Ministerstwo Środowiska. Dodało, że w trakcie wiercenia jest siedem otworów poszukiwawczych, a do 2021 r. planowane jest wykonanie 309
- Planowane jest wykonanie 309 otworów poszukiwawczych do 2021 r. (128 na pewno, dodatkowych 181 opcjonalnie, w zależności od możliwości i wyników prowadzenia prac przez inwestorów). Możliwe są zmiany udzielonych koncesji oraz zakresów ich prac geologicznych - napisał w komunikacie resort środowiska.
sambo napisał(a):Wyświetl post
no to nie bądź taki tajemniczy i uchyl rąbka tajemnicy
Przecież sam napisałeś, że wiesz o kim mowa, więc to chyba ja powinienem się zapytać lepiej poinformowanego. Rosyjskie służby, ale które? Czy chodzi o wojskówkę mającą przeszłość w naszej części bloku wschodniego, czy może jakieś czynne obecnie służby podlegające Putinowi np. najsilniejsze z nich FSB? Z naszej strony kto z nimi współpracuje? Generał Dukaczewski z zapleczem WSI, stara wierchuszka służb końca PRL, która po cichu wspierała Kwaśniewskiego w PRL-bis, czy może bezpośrednie zaplecze Komorowskiego? Ciekawie piszesz, ale mało konkretnie skoro wysuwasz już tak daleko idące wnioski
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 07.11.2012, 08:15
Gwiaździsty, czyżbyś pił z tym płaceniem do ekspertów smoleńskich?
Wiem, że nic konstruktywnego nie jesteś w stanie napisać, więc nie będę marnował żywotności mojej klawiatury.
Ekspertom smoleńskim nikt nie płaci w przeciwieństwie do tej całej sowieckiej zgrai z prokuratury wojskowej i urzędniczej, żyjącej z naszych podatków. Dlatego nie rżnij cwaniaczka i nie marnuj swojego sowieciarskiego intelektu w tym temacie, zajmij sie raczej drogami, trawą na stadionie itp. sprawami.
POtwiteruj sobie z Radkiem Zdradkiem, tam będziesz miał pełne pole do popisu.
emj10
Senior Member

Stary 07.11.2012, 12:11
Co tak słabo z epitetami w trzech użytych zdaniach? Chyba się nie wysiliłeś, bo na moje oko oprócz agentury sowieckiej i porównania mnie do "Radka Zdrada" mogłeś się bardziej postarać i dorzucić ze 2-3 mocniejsze epitety, a nie wyskakiwać z takim "lajcikiem".

Wiem, że może przeceniam twój intelekt, ale wybacz mam taką słabość, że wierzę w ludzi.
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 07.11.2012, 16:20
"Kim więc jest Barack H. Obama? (Młodość i Polityka)"

http://niepoprawni.pl/blog/1748/kim-...osc-i-polityka
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 07.11.2012, 16:52
co tam pany w polskim gazie? już Jasiński może spać spokojnie, wreszcie będzie taniej. Tylko szkoda, że 12 miliardów poszło się ....
yarow
Senior Member

Stary 07.11.2012, 18:21
Szpen napisał(a):Wyświetl post
co tam pany w polskim gazie? już Jasiński może spać spokojnie, wreszcie będzie taniej. Tylko szkoda, że 12 miliardów poszło się ....
http://www.stefczyk.info/publicystyk...azu,5846240780
emj10
Senior Member

Stary 07.11.2012, 21:01
Piękny fragment jest w tej wypowiedzi Naimskiego, którą wrzuciłeś. Prawie mnie ukamienowano na tym forum za to, że powtarzałem takie "herezje"

Cytat:
Z prostego wyliczenia wynika, że nawet po tym upuście, PGNiG będzie płacił więcej niż reszta Europy. Rosjanie cofnęli się po prostu w haraczu, który został wymuszony na stronie polskiej w 2006 roku, a który trzeba było przyjąć, dlatego, że Rosjanie warunkowali sprzedaż dodatkowych dwóch i pół miliona metrów sześciennych gazu zgodą na podniesienie ceny jamalskiego kontraktu. Teraz, wycofując się z tamtego żądania, oni ogłaszają razem z PGNiG, że jest sukces. To jest pewnego rodzaju nieporozumienie, ale oczywiście to dobrze, że będziemy trochę mniej płacili.
yarow
Senior Member

Stary 07.11.2012, 23:11
Piękny fragment jest w tej wypowiedzi Naimskiego, którą wrzuciłeś. Prawie mnie ukamienowano na tym forum za to, że powtarzałem takie "herezje"
To zależy kto na co kładzie nacisk.

Dla mnie ważne są słowa "wymuszony haracz".

Natomiast:

"w grudniu 2010 roku wicepremier Pawlak z Wicepremierem Rosji Sieczinem podpisali porozumienie o dodatkowych dostawach rosyjskiego gazu do Polski. Rząd Tuska uznał to porozumienie za swój wielki sukces, będący ponoć dowodem bardzo dobrych stosunków z Rosją. [...] Umowę podpisano do roku 2022 ale nastąpiło to dopiero po burzliwej debacie w Sejmie, zarządzonej zresztą na wniosek PiS, bo wcześniej rząd Donalda Tuska forsował umowę gazową z Rosją aż do roku 2037."

http://wpolityce.pl/dzienniki/dzienn...l-ze-sieczinem

To była umowa, której przeciwnikiem był np. Lech Kaczyński. Po Jego śmierci, kolejny Prezydent ratyfikował umowę bez sprzeciwu.
Ostatnio edytowane przez yarow : 07.11.2012 o godz. 23:23.
alkoholik
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 07.11.2012, 23:26
A ja powiem tyle Pieśń gdzie śpiwamy "Bo w Poznaniu takie obyczaje są........" powinny być zmienione "Palikot Tuskowi Du.... daje wciąż"
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 07.11.2012, 23:39
To czego dokonał Sikorski jest nie do pomyślenia. Normalnie podpisujesz setki kwitów, że nikomu słowa nie puścisz z gęby. Taki makler biedny nie może mieć swojego konta maklerskiego ani w ogóle grać. Tudzież Doradca Inwestycyjny. Jest szereg obostrzeń anty insiderskich, ale jednych one dotyczą innych nie. Jak dla mnie facet właśnie coś takiego zrobił. Dziwny ten gość, strasznie niewyraźny. Odnosze wrażenie, że jest on zwyczanie głupi. Tak jakby nie ogarniał.

Poniżej wypowiedź poważnego faceta, która skłania do myślenia. Czy to rynki rządzą politykami czy politycy rynkami ? Nie mówie o skali Polskiej ,bo to są piony. Tak się zastanawiam jakie to siły nacisku wobec potężnych funduszy hedge może mieć taka Merkel czy Obama. Czy to nie jest tak iż szef potężnego funduszu, gada jaki to wielki wpływ ma Merkel na to co on robi a tak naprawdę jest zgoła odwrotnie ? Przecież nie bądźmy naiwni, taki, Goldman spokojnie może wywołać sytuacje polityczną, pod którą zagra i zarobi.

Louis M. Bacon is the head of Moore Capital Management, one of the largest and most influential hedge funds in the world. Last week, he announced that he was returning one quarter of his largest fund, about $2 billion, to his investors. The reason he gave to The New York Times was that he had found it difficult to invest given the impossibility of predicting the European situation. He was quoted as saying, "The political involvement is so extreme -- we have not seen this since the postwar era. What they are doing is trying to thwart natural market outcomes. It is amazing how important the decision-making of one person, Angela Merkel, has become to world markets."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------]A co do umowy gazowej. 2022 rok to ledwie 10 lat, w tym czasie można śmiało wiercić i badać czy są łupki a także co istotne, budować infrastrukturę do ich przewożenia. Gazoport plus drogi, centra przeładunkowe. Bo trzeba sobie zdać sprawę, że łupki nawet jak są to trzeba poczynić wiele nakładów, aby można było na nich zarobić. 10 lat to nic tak naprawdę. Pytanie tylko czy cokolwiek zostanie ku temu zrobione. Bo jak na moje oko łupki zostaną zaniechane lub oddane za pół darmo.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 07.11.2012 o godz. 23:47.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.11.2012, 10:27
Tak patrzę od pewnego czasu na zachowania i wypowiedzi R. Giertycha i nie wierzę, co się z gościem stało...

Co śmieszniejsze, facet wykpiwany swego czasu, lżony przez GW za wszystko co zrobił, dziś staje się autorytetem godnym przeprowadzenia wywiadu z okazji 11.11.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 08.11.2012, 11:02
temat i polityczny i kibicowski:
http://wpolityce.pl/artykuly/40141-s...-kibicow-legii

Słowik i jego mafia to mieli szczęście, że go z racą gdzieś na stadionie nie schwytali bo siedziałby do dzisiaj a tak może pić szampana w domku i sławić Tuska i PO pod niebiosa.
emj10
Senior Member

Stary 08.11.2012, 11:18
Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Wystarczy spojrzeć na to jak "nawróceni" raz w jedną, a raz w drugą stronę lądują w objęciach albo Sakiewicza, albo GW i TVN. Ze wzajemnością.

Do tego dochodzi jeszcze taka sprawa, że powierzchowny obraz, który był nam serwowany pt. "Giertych - faszysta zabraniający ubierać się uczniom jak chcą" był zgoła inny od tego co działo się naprawdę na salonach.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.11.2012, 13:40
Cytat:
Firma 3Legs Resources, która zajmuje się poszukiwaniami niekonwencjonalnego gazu w Polsce podała w środę, że ostatnie wyniki testów w poszukiwaniu gazu łupkowego na odwiercie w pobliżu Łebienia na Pomorzu są znacznie lepsze, niż badania przeprowadzone w 2011 r. Od 29 października przez 8 dni otwór dostarczał 560-780 milionów stóp sześciennych gazu dziennie (rok wcześniej podczas testów 450-520 milionów stóp sześciennych dziennie)
http://finanse.wp.pl/kat,104114,titl...wiadomosc.html

I co na to fataliści? Kopara opadła?

Możesz kolego emj dalej siać komuszą propagandę, ale już teraz będąc żenujący ciężko powiedzieć do którego dna upadniesz.
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 08.11.2012, 13:48
Drozd napisał(a):Wyświetl post
http://finanse.wp.pl/kat,104114,titl...wiadomosc.html

I co na to fataliści? Kopara opadła?

Możesz kolego emj dalej siać komuszą propagandę, ale już teraz będąc żenujący ciężko powiedzieć do którego dna upadniesz.
Czekaj, czekaj. Widać nie czytali "ekspertyzy" tego profesora co mu Gazprom za nią zapłacił a emj go tu lansował i równie POdobnych na etacie.
Zamiast opierać się na tych dyrdymałach to...wiercą aż miło. Ciekaw jestem co sowieciarze wymyślą aby zastopować w polsce wydobycie gazy łupkowego. Oprócz "ekspertyz" oczywiście . Może , że ten z Rosji ładniej pachnie i chociaz dalej jest najdroższy w Europie (dla nas oczywiście) to ma taki piekny kolor .
emj10
Senior Member

Stary 08.11.2012, 15:32
A to ja kiedykolwiek napisałem, że gazu łupkowego w Polsce nie będzie? Przecież mocno trzymam kciuki za to, aby było jak najwięcej

Będzie owszem, ale nie w połowie tej dekady jak podawali optymiści, a raczej w połowie następnej i w zupełnie innej skali niż powszechnie próbowano społeczeństwo omamić. Jeden odwiert wiosny nie czyni, gdy mamy ich w kraju zaledwie 31, a żeby myśleć o realnej eksploatacji złóż potrzeba ich w setkach, a później w tysiącach.
Drozd
Senior Member

Stary 08.11.2012, 16:24
Co tam w tysiącach, potrzeba w milionach, a każdy będzie katastrofą ekologiczną.

Jeden odwiert dowodzi że gazu jest więcej niż prognozowano. Prawie dwa razy więcej 560-780 milionów stóp sześciennych gazu dziennie

Stopa sześcienna to około 0,03 metra sześciennego, czyli z jednego odwiertu 16,8-23,4 miliona metrów sześciennych dziennie. Czyli rocznie 6132-8541 milionów metrów sześciennych gazu .

Jeżeli zatem ilości podane przez poszukiwaczy są rzeczywiste to jeden odwiert pokrywa prawie połowę zapotrzebowania Polski na gaz. Co raczej wynika z jakiegoś byka w artykule.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 08.11.2012 o godz. 16:27.
Hej Nasz TS !!
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 08.11.2012, 17:56
Ponad 815 tys. zł wyniosły koszty odszkodowań i procesów sądowych, które poniósł Skarb Państwa w związku z procesami o naruszenie dóbr osobistych po publikacji raportu z weryfikacji WSI - poinformował wiceszef MON Czesław Mroczek.

takie są suche fakty ,ale wiem jestem lemingiem
Drozd
Senior Member

Stary 08.11.2012, 18:15
Pewnie ze jesteś . Inaczej zastanowił byś się dlaczego państwo wypłaca odszkodowania kolesiom którzy przegrali z Macierewiczem na drodze cywilnej.

A tak jak rasowy leming powielasz farmazony. Napisz ile państwo straciło na paliwo na loty cudaka do Sopotu. Ile państwo straciło na "premie" dla przydupasów cudaka. 800 000 to drogi lemingu frytki.
Hej Nasz TS !!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów