The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.11.2012, 18:01
Michalkiewicz o Smoleńsku i WSI.
Cytat:

"
Stanisław Michalkiewicz: [...] Do takich podejrzeń skłania mnie gorączkowe poszukiwanie przez wysłanników pana marszałka Komorowskiego, przejmujących Kancelarię Prezydenta w dniu 10 kwietnia 2010 roku „Aneksu” do „Raportu o rozwiązaniu WSI”. Ten „Aneks” pierwotnie miał być opublikowany, ale na skutek dokonanej z inicjatywy prezydenta Kaczyńskiego nowelizacji ustawy, którą następnie zmasakrował Trybunał Konstytucyjny, podstawa prawna publikacji „Aneksu” przestała istnieć. Nawiasem mówiąc - podejrzewam też, że wspomniana nowelizacja obliczona była na taki właśnie rezultat. Tak czy owak, wszystkie rewelacje zawarte w „Aneksie” pozostawały w wyłącznym posiadaniu prezydenta, który w pewnym momencie dał sygnał, że nie tylko różne rzeczy wie, ale również - że nie zawaha się zrobić z nich użytku. Jak pamiętamy, pan prezydent zwrócił się do pani red. Moniki Olejnik per: „Stokrotka”, na co tamta zareagowała spazmami, więc widocznie nie była ujawnieniem tego pseudonimu zachwycona.

Groźba wykorzystania rewelacji zawartych w „Aneksie” w roku wyborów prezydenckich mogła zostać uznana przez soldateskę za zagrożenie na tyle poważne, by zdecydować o przeprowadzeniu zamachu. Jakieś porozumienie z Rosjanami w tej sprawie musiałoby być - i pewnie dlatego trójka klasowa: premier Tusk, Paweł Graś i Tomasz Arabski, w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej podjęła decyzję o zastosowaniu w sprawie katastrofy konwencji chicagowskiej, która wprawdzie expressis verbis stosuje się do samolotów cywilnych, ale miała tę zaletę, że jej zastosowanie do katastrofy wojskowego Tupolewa pozwoliło na pozostawienie nie tylko wraku, ale wszystkich dowodów rzeczowych w Rosji, dzięki czemu ryzyko, że jakaś niepowołana Schwein zacznie przy nich gmerać, stawało się bardzo mało prawdopodobne. Z punktu widzenia Rosjan takie postawienie sprawy też mogło być uznane za szalenie korzystne, bo zyskiwali oni w ten sposób potężny instrument umożliwiający nie tylko wysadzenie w każdym momencie w powietrze premiera Tuska i całego tego destantu gdańskiego, ale również - co jest o wiele ważniejsze - dodatkowy i bardzo skuteczny instrument dyscyplinowania rządzącej faktycznie Polską wojskowej bezpieki. Toteż nieprzypadkowo po wybuchu afery trotylowej odezwały się głosy, że wszystkim kieruje zatajona ręka ruskich szachistów. "
http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=2662

Mówi b. oskarżony o ujawnienie Aneksu do Raportu Komisji Weryfikacyjnej WSI:
Cytat:

"Komorowski jest groźny [...] W.Sumliński: Bronisław Komorowski dla wielu Polaków wydaje się niezdarnym i popełniającym gafy swojskim chłopem, sympatycznym człowiekiem. Ta historia pokazuje jak potężne są wpływy i zaplecze stojące za Bronisławem Komorowskim."
http://www.youtube.com/watch?v=uor4gJIJ8Q0
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 05.11.2012, 18:35
Zwolniono Cezarego Gmyza. Maska Hajdarowicza opadła.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 05.11.2012, 19:45
Hajdarowicz zwalniał? Przecież on tylko wykonuje rozkazy inwestora oraz jego mocodawców. Pionek nic nie może

Z drugiej strony po takiej wtopie zdziwiłoby mnie gdyby żadna głowa nie poleciała. Sądzę, że nie pierwsza i nie ostatnia.
Odpowiedz cytując
fox mulder
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 05.11.2012, 20:01
Ciekawe czy Gmyz wróci do roboty kiedy za pół roku NPW oświadczy, że to jednak był trotyl
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 05.11.2012, 20:06
Spokojnie znajdzie nowe miejsce pracy w firmie Srebrna.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 05.11.2012, 20:33
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Spokojnie znajdzie nowe miejsce pracy w firmie Srebrna.
Jak rozumiesz kwestionujesz kwalifikację i warsztat zwolnionego redaktora i sugerujesz mu stronniczość?Więcej odwagi.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 05.11.2012, 21:09
Gmyza akurat zawsze ceniłem i uważałem go z jednego z najlepszych dziennikarzy śledczych w naszym kraju. Jednak się wyłożył i nie ma zmiłuj. Wielki brat patrzy.

Co do czystek to moje źródła są jednak niezawodne. Właśnie wyleciało pół redakcji Rzepy włącznie z Wróblewskim. Talaga może zostać p.o.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 05.11.2012, 21:14
Jeszcze raz.Na czym się wyłożył.Serio nie wiem.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 05.11.2012, 22:50
Gmyza akurat zawsze ceniłem i uważałem go z jednego z najlepszych dziennikarzy śledczych w naszym kraju. Jednak się wyłożył i nie ma zmiłuj. Wielki brat patrzy.

Co do czystek to moje źródła są jednak niezawodne. Właśnie wyleciało pół redakcji Rzepy włącznie z Wróblewskim. Talaga może zostać p.o.
W czym się niby wyłożył? Powtarzasz głupoty które własnie lansował Lisek w swoim programiku dla lemingów. Fakty są takie że możliwość błędu spektometrów które mieli pirotechnicy to max 1% i takie jest prawdopodobieństwo że Gmyz się pomylił.
Nie pisał o żadnym zamachu ani skąd się trotyl tam wziął.Od 19 tej trąbiło o wywaleniu Wróblewskiego , Gmyza i paru osób kilka stacji a Talaga no cóż wojskówka wraca do Rzepy może jednak to prawda że Hajdarowicz tylko czekał na pretekst żeby nawrócić Rzepę na tory Koszernej? Ma ponoć chłop jeszcze problem z Urze ale ponoć boi się że Karnowscy odejdą z połową redakcji z gwiazdami Wildstainem , Ziemkiewiczem i Łysiakiem i stworzą własny tygodnik
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 05.11.2012 o godz. 22:58.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 05.11.2012, 23:09
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Ma ponoć chłop jeszcze problem z Urze ale ponoć boi się że Karnowscy odejdą z połową redakcji z gwiazdami Wildstainem , Ziemkiewiczem i Łysiakiem i stworzą własny tygodnik
Za co mieliby stworzyć własny tygodnik? Przecież mają kapitał na jedno stanowiska pracy dla Gmyza, więc z czym do ludzi.

A Łysiak to faktycznie jest tam w głównym nurcie...

Jak już o Karnowskich piszemy to wrzucę świeży wywiad z Gmyzem.
http://wpolityce.pl/wydarzenia/39993...tanie-wojennym

Szkoda mi trochę chłopa, gdyż go naprawdę lubiłem za to, że właśnie jako jeden z niewielu nie dawał się ulec emocjom i starał się ważyć słowa tak, aby nie narazić się na śmieszność, ani zmasowaną krytykę. Jeśli chodzi o to pierwsze to twarzy nie stracił, ale jednak dalsza jego praca jako dziennikarza będzie oceniana przez pryzmat wydarzeń w ubiegłego tygodnia. Pewnie zabrzmi to teraz dziwnie, ale będę rozumiał jego wybór jeśli dołączy do kadry Sakiewicza nie mając tak naprawdę większego wyboru. No chyba, że dostanie propozycję z "Wprost".
Ostatnio edytowane przez emj10 : 05.11.2012 o godz. 23:11.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 05.11.2012, 23:23
W Polsce jedynymi poważnymi- dla mnie- gazetami są gazety reklamowe marketów. Prezycyjnie, źródlo zawsze wiarygodne, pokrywające się z faktami. Wiadomości ze świata szukam w gazetach zza Atlantyku, tudzież informacjach agencji prasowych z rosyjskimi włącznie. Ale żeby w Polsce coś szukać i się na tym opierać a później dziwić...... niepoważne to.

Co do Urze, to powstał w tym samym czasie konkurencyjny a programowo taki sam, Wprost Przeciwnie, i jakoś miał problemy z rejestracją czy z dystrybucją. Stworzenie dobrego tygodnika, w ogóle gazety to nie lada sztuka. Ale jak uwalą URZe, to nie zdziwie się jak te osoby zaczną coś wydawać pod szyldem GP lub Gościa Niedzielnego. Myślę, że to będzie ze szkodą dla Presspubliki a nie dla ludzi piszących dla URze. Dobrze piszą i nieżle to się sprzedaje, takich ludzi to każdy w tym kraju przejmie z pocałowaniem ręki. Tym bardziej, że taka gazeta trafia do przekonanych i oszołomów i nie ma raczej zagrożenia iż coś wyjdzie na szerszą skalę. No chyba, że nagle Ziemkiewicz zaczłaby pląsać w jakimś Tańcu z Gwiazdami, i jakieś treści by tam przemycał. A tak to spokojnie. Coś tam oszołomy pisza, idioci kupują i gra gitara
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 05.11.2012 o godz. 23:35.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 05.11.2012, 23:35
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Ale żeby w Polsce coś szukać i się na tym opierać a później dziwić...... niepoważne to.
Niepoważne. Prawda toć.

Jednak jeśli spojrzysz na ogół społeczeństwa, na badania wskazujące na to skąd czerpią oni informacje na temat kraju i świata to na czoło wysuwają się przede wszystkim główne kanały telewizyjne (TVP, TVN i Polsat, nie mylić z kanałami informacyjnymi, które jednak od czasu do czasu próbują się bawić w dziennikarstwo, a ogląda ich garstka ludzi), następnie jest prasa z naciskiem na brukowce (Fakty, SE, czy GPC), a dopiero w trzeciej kolejności z roku na rok umierające dzienniki (GW, Rzepa, czy inne mniej poczytne).

Dopiero później zaczynają się jakieś niedobitki, które śledzą kanały typu BBC, czy CNN. Czytają zagraniczną prasą, albo choćby przedruki. Nie wspominając o osobach mających w RSS-ie portale zagraniczne.

Ja tam, ani do przekonanych, ani do oszołomstwa raczej się nie zaliczam, a URZE kupuję cały czas
Ostatnio edytowane przez emj10 : 05.11.2012 o godz. 23:38.
Odpowiedz cytując
krzywy
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 05.11.2012, 23:51
Nie wierzcie politykom żadnych maści im chodzi tylko o jedno kasę i władzę. Nie ruszajcie tego gówna. Zamiast zastanawiać się kto kłamie a kto nie i tracić czas idźcie z dziewczyną(żoną) na spacer, do kina, niech się politykiery duszą we własnym sosie. Z wyrazami szczerej niewdzięczności dla mężów stanu z lewa i prawa i tych pośrodku też. Moja tonacja!!!
od kołyski, aż po grób zawsze ukochany klub WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Stary 06.11.2012, 00:15
krzywy napisał(a):Wyświetl post
Nie wierzcie politykom żadnych maści im chodzi tylko o jedno kasę i władzę. Nie ruszajcie tego gówna. [...]
Co jest gównem według Ciebie? Katastrofa Smoleńska i próby dochodzenia prawdy?
Nie mów mi co mam robić "w zamian" bo to nie Twoja sprawa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edit:

Tekst Cezarego Gmyza, bo niektórzy mówią o nim jak o Yeti. Inna rzecz, że niektórzy nie zdążyli zobaczyć.

"Trotyl na wraku tupolewa

Cezary Gmyz

Wrak Tu-154, choć jest własnością państwa polskiego, nie może wrócić do kraju
Polacy, którzy badali wrak samolotu, odkryli na nim ślady materiałów wybuchowych

Badania przeprowadzali przez miesiąc w Smoleńsku polscy prokuratorzy i biegli – ustaliła „Rzeczpospolita". Wrócili dwa tygodnie temu.

Informację o tym, że prokuratura od kilkunastu dni zna wyniki ekspertyz, potwierdziliśmy w rozmowie z prokuratorem generalnym Andrzejem Seremetem.

Polscy prokuratorzy mieli wątpliwości co do rosyjskiej ekspertyzy pirotechnicznej. Dostarczona przez Rosjan analiza nie spełniała wymogów proceduralnych. Nasi biegli odmówili podpisania ostatecznej opinii o przyczynach zgonu bez dokładnego przebadania wraku. Domagali się ponownego wyjazdu do Smoleńska. Twierdzili, że polscy eksperci, którzy prowadzili wcześniejsze badanie, mieli do dyspozycji zbyt małą liczbę próbek, by wykluczyć obecność materiałów wybuchowych.

Do Smoleńska wraz z prokuratorami pojechali biegli pirotechnicy z Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego oraz Centralnego Biura Śledczego, z nowoczesnym sprzętem. Już pierwsze próbki, zarówno z wnętrza samolotu, jak i poszycia skrzydła maszyny, dały wynik pozytywny. Urządzenia wykazały m.in., że aż na 30 fotelach lotniczych znajdują się ślady trotylu oraz nitrogliceryny. Substancje te znaleziono również na śródpłaciu samolotu, w miejscu łączenia kadłuba ze skrzydłem. Było ich tyle, że jedno z urządzeń wyczerpało skalę. Podobne wyniki dało badanie miejsca katastrofy, gdzie odkryto wielkogabarytowe szczątki rozbitego samolotu.

Ślady materiałów wybuchowych nosiły również nowo znalezione elementy samolotu, ujawnione podczas tej właśnie wyprawy do Smoleńska.

Wiadomość o odkryciu osadu z materiałów wybuchowych natychmiast przekazano do Warszawy na ręce prokuratora generalnego Andrzeja Seremeta oraz naczelnego prokuratora wojskowego płk. Jerzego Artymiaka. Prokurator generalny osobiście przekazał informacje premierowi Donaldowi Tuskowi. Od powrotu ze Smoleńska trwają intensywne konsultacje, co dalej robić z tym odkryciem.

Eksperci nie są w stanie stwierdzić, w jaki sposób na wraku maszyny znalazły się ślady trotylu i nitrogliceryny. Wciąż biorą pod uwagę hipotezy, według których osad z materiałów wybuchowych mógłby pochodzić z niewybuchów z okresu II wojny światowej. Wówczas w rejonie Smoleńska toczyły się bardzo ciężkie walki.

Do tej pory biegli pracujący dla prokuratury nie stwierdzili obecności we wraku materiałów wybuchowych. Powoływali się przy tym na ekspertyzy rosyjskich specjalistów.

Rzecznik prokuratora generalnego Mateusz Martyniuk w rozmowie z „Rz" zapowiedział wczoraj, że w najbliższych dniach prokuratura zajmie stanowisko w tej sprawie."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cytat

"
Dlaczego jest to dzień chwały polskiego dziennikarstwa? Bo okazało się, że są w Polsce tacy dziennikarze, dla których, w gardłowej sprawie, ważniejsze jest chronienie źródeł niż chronienie siebie.

Dlaczego jest to czarny dzień polskich wydawców? Hajdarowicz najpierw zaakceptował ukazanie się artykułu Gmyza udokumentowanego tak jak był 30 paździenika. Następnie po pierwszym mruknięciu władzy w sprinterskim tempie wycofał się z głoszonych tez (nie wierzę by Redakcja wydała swoje Oświadczenie bez konsultacji z właścicielem), potem zaszantażował dziennikarza swojej gazety żądając ujawnienia źródeł informacji, gdy dziennikarz się na to nie zgodził zwolnił go dyscyplinarnie. Serwiliz godny łukaszenkowskich standardów."

http://niepoprawni.pl/blog/2370/gmyz...ujawnic-zrodel
Ostatnio edytowane przez yarow : 06.11.2012 o godz. 01:58.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 06.11.2012, 10:40
Cytat:
wPolityce.pl: Jest już oficjalna decyzja Rady Nadzorczej i właściciela Presspubliki, wydawcy "Rzeczpospolitej" i Pana zwolnieniu. Padają tam słowa iż gremia te uznały, że nie było podstaw do stwierdzenia, że we wraku tupolewa znaleziono ślady trotylu i nitrogliceryny. Jak pan to odbiera?

CEZARY GMYZ: To oświadczenie zawiera szereg co najmniej nieścisłości, używając języka prokuratury z ostatniej konferencji, a po ludzku rzecz ujmując kłamstw, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Jak to przeczytałem byłem zdumiony, choć już nawet nie zdruzgotany.

Dlaczego?

Bo przez dwie i pół godziny rozmawiałem z tymi ludźmi i miałem poczucie, iż biorę udział nie w żadnym dialogu, tylko kolejnych monologach nie mających nic wspólnego z szukaniem prawdy. Miałem silne wrażenie, że decyzja została podjęta znacznie wcześniej, zanim jeszcze wystąpiłem przed tym gremium. Z tego co wiem o komisjach weryfikacyjnych wyrzucających dziennikarzy z pracy w stanie wojennym, to właśnie tak to pewnie wyglądało. Czułem się jak na komisji weryfikacyjnej.

Jak to konkretnie wyglądało? W oświadczeniu władz Presspubliki jest mowa, że przedstawił pan wyjaśnienia, że je oceniono i nie uznano za wiarygodne.

To są po prostu ostatnie kłamstwa, jako żywo przypomina to niedawną konferencję prokuratury, w której starano się o to, żeby nie skłamać ale i prawdy nie powiedzieć. Dokładnie taki charakter ma to oświadczenie podpisane przez tych ludzi, z których zaledwie jeden otarł się o dziennikarstwo. Ocenianie przez nich mojego warsztatu dziennikarskiego uważam za rzecz dla mnie poniżającą.

Miał pan możliwość przedstawienia swojego stanowiska?

Tak, dokładnie tak samo jak mieli możliwość wypowiedzenia się dziennikarze stawiani przed komisjami weryfikacyjnymi po 13 grudnia 1981 roku. Zostałem wezwany na godzinę 14, potem co piętnaście minut odwlekano spotkanie. Wreszcie wszedłem gdzieś ok. godz. 16, mówiłem przez dwie i pół godziny, a na koniec po prostu wręczono mi wypowiedzenie z pracy. Było ono najwyraźniej wcześniej przygotowane. Co ciekawe, teraz w oświadczeniu Rady Nadzorczej czytam, iż będzie ona rekomendowała moje zwolnienie, a ja mam w ręku dokument z którego wynika, że już zostałem zwolniony.

Będzie pan dalej walczył prawnie?

Tak, bo chciałem rozstać się z "Rzeczpospolitą" po dżentelmeńsku, natomiast to, co zrobiono publikując to oświadczenie, zmusza mnie do obrony mojego dobrego imienia.

To oświadczenie wygląda jak próba szaleńczego dorzucenia, za wszelką cenę, kolejnych argumentów obozowi rządowemu.

Powtarzam - to co jest w tym oświadczeniu, to stek bzdur. To także próba zdruzgotania mojej wiarygodności. Ale tak nieudolna, że otrzymuję nawet wyrazy wsparcia od dziennikarzy w innych sprawach dalekich od moich poglądów, choćby z TVN czy TOK FM.

Szkoda, że to wsparcie nie pojawia się na ich antenach...

Trudno. Jestem protestantem, ale jest miła memu serca myśl ks. Jerzego Popiełuszki, który mówił, że prawda i odwaga, które nic nie kosztują, nie są nic warte. Nie płaczę nad sobą. Podobnego losu doświadczyło wcześniej więcej dziennikarzy, w tym Bronisław Wildstein czy Marek Król.

To jest domykanie systemu?

W mojej opinii sięgnęliśmy właśnie poziomu Białorusi. Tam też istnieją media, które wychodzą w sposób niezależny. Formalnie tam też nie ma cenzury. Ale nałożone obostrzenia, kagańce, odpowiedzialność za opublikowane teksty sprawiają, iż dziennikarze mogący coś publikować bardzo, bardzo ostrożnie podają informacje o władzy.

Gdyby jeszcze raz miał pan dziś napisać ten tekst - podtrzymałby pan swoje ustalenia?

Oczywiście tak, podtrzymuję wszystkie swoje ustalenia. Źródła informacji na których się oparłem były bardzo wiarygodne, sprawdzone wielokrotnie. Poza tym podkreślam to, o czym pisaliście na łamach wPolityce.pl: prokuratura pozornie odrzucając mój tekst, de facto go potwierdziła. Choć jasne, dziś wiem o wiele więcej, dziś pewne rzeczy bym uzupełnił. Ale tekst się broni i będzie się bronił.

Sporo dowiedzieliśmy się już o urządzeniach z jakich korzystali polscy eksperci. One dają jednoznaczny wynik i są nieomylne,w skazują konkretne materiały wybuchowe.

Jedne z moich informatorów jeszcze przed ukazaniem tekstu, zapytany o możliwą granicę błędu odczytu, powiedział mi iż są one używane przez izraelskie służby na lotnisku w Tel Avivie. I że gdyby miały wychwytywać np. kosmetyki to bez przerwy musiałyby piszczeć. Ale piszczą tylko wtedy gdy naprawdę chodzi o materiał wybuchowy. Podkreślam jednocześnie - ani razu nie użyłem w swoim tekście słowa zamach. Nie rozstrzygałem, podałem fakty.

Jak ocenia pan postawę redakcji "Rzeczpospolitej" w tej sprawie?

O swojej redakcji mogę mówić prawie wyłącznie dobrze. Dostałem od kolegów wiele wyrazów wsparcia. Miałem wrażenie jednak, że redakcja znalazła się pod silną presją z zewnątrz. Natomiast w szczegóły wchodził nie będę, bo zawsze przestrzegam reguł, także tych, by nie łamać wewnętrznych procedur.

Podjęliśmy w redakcji decyzję, że jeśli będzie pan chciał - może pan z nami pracować.

Za wszystkie wyrazy sympatii i wsparcia, szczególnie mocne ze strony zespołu portalu wPolityce.pl - serdecznie dziękuję. Ale jeszcze za wcześnie na rozstrzyganie, co dalej.
Polecam.
Jeśli chodzi o tv.Wczoraj wieczem na tvn24 oglądałem fragment program, gdzie redaktor z doradcą prezydenta śmiali się ze tego, że Macierewicz powiedział na konferencji, że z urządzenie elektroniczne służące do badania śladów matariałów wybuchowychnazywane jest potocznie "konewką"...
W tym momencie poczułem się tak, jakbym oglądał 2 niepełnosprawnych, którzy śmieją się po usłyszeli słowo np "dupa"...
Wyłączyłem ten program pośpiesznie, bo poczułem się trochę zażenowany.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 06.11.2012 o godz. 12:45.
Odpowiedz cytując
Wsciekly Pies
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 06.11.2012, 11:14
"Od półtora roku znamy raport min. Millera, z którego wynika, że olbrzymi samolot po zetknięciu z brzozą stracił skrzydło, wykonał półbeczkę i spadając na miękki grunt, uśmiercił 96 osób. Tutaj motoszybowiec skosił słup latarni. Zdjęcia pokazują uszkodzony, lecz niepokawałkowany samolocik, z rozerwaną tylko częścią kadłuba."

http://niezalezna.pl/34509-smolenska-basn-z-moralem
piknik jestem...pozdro dla kumatych... piknikow oczywiscie...
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 06.11.2012, 11:32

A Łysiak to faktycznie jest tam w głównym nurcie...
Może nie w głównym, ale na swoich prawach a to dla niego ważniejsze niż cokolwiek.
Hajdarowicz czego się nie dotknie to osiąga efekt odwrotny od Midasa.
Przekrój popłynął, a jego "odnowienie" w rytmie lewackim to już tylko łąbędzi śpiew, Rzepa po przejęciu przez niego i odejściu części prawicowych publicystów i komentatorów do URze - też zaczyna lecieć na głowę (po co czytać wypociny klasy WybGazety- bis, skoro oryginał jest tańszy?)
Jak zacznie mieszać w URze - dotąd tego nie robi, zapracuje na odejście zdecydowanej większości zespołu redakcyjnego + stałych felietonistów i tygodnik dołączy do Przekroju.

Co zaś do Zespołu URze, stwierdzam, że nie będą mieli problemów z założeniem nowego tygodnika/miesięcznika - porównanie do zespołu "wprost przeciwnie" jest nietrafne. Zespół zmontowany przez Pińskich ma niestety mniej czytelników niż wymieniając lekką ręką publikujący w URZE - Semka, Ziemkiewicz, Lisicki, Pyza, bracia Karnowscy, Łysiak, Zaremba, Gmyz, Gawryluk, Makowski, Jachowicz etc....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 06.11.2012, 12:00
Nie napisałem, że problemy z "Wprost Przeciwnie" wynikały ze słabości zespołu ale z czegoś innego. Problemy z dystrybucja, w ogóle rejestracją tytułu. No i kasy chyba nie mieli. Bo możesz pisać rzeczy superowe, ale jak Ruch czy Kolporter odmówią ci kolportażu to wychodzi na to jakbyś pisał sam dla siebie. Inna sprawa gdy masz fundusze, wtedy możesz spokojnie wydawać w necie, gazeta na komórkę czy na inne Kindle. Treść za sms-a. Nie podejrzewam jednak aby pismacy z Urze posiadali taką gotówkę aby uruchomić coś takiego na wielką skalę.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 06.11.2012, 12:04
Nie podejrzewam jednak aby pismacy z Urze posiadali taką gotówkę aby uruchomić coś takiego.
Dokładnie. W tym momencie wymieniane jakichkolwiek nazwisk mija się z celem, bo co z tego, że sklecą coś własnego za własne środki (na ile to może starczyć patrząc na koszty takiego przedsięwzięcia? - max. kilka miesięcy) jak do normalnej działalności potrzebne jest zaplecze redakcyjne, które ma tylko kilka tytułów w Polsce, a dodatkowo ich szanse na pozyskanie jakiegokolwiek sponsora (no może poza SKOK-ami i Srebrną) oscylują koło zera.
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Stary 06.11.2012, 17:27
Nie napisałem, że problemy z "Wprost Przeciwnie" wynikały ze słabości zespołu ale z czegoś innego. Problemy z dystrybucja, w ogóle rejestracją tytułu. No i kasy chyba nie mieli. Bo możesz pisać rzeczy superowe, ale jak Ruch czy Kolporter odmówią ci kolportażu to wychodzi na to jakbyś pisał sam dla siebie. Inna sprawa gdy masz fundusze, wtedy możesz spokojnie wydawać w necie, gazeta na komórkę czy na inne Kindle. Treść za sms-a. Nie podejrzewam jednak aby pismacy z Urze posiadali taką gotówkę aby uruchomić coś takiego na wielką skalę.

Może to tak wygląda, ale wielkie pieniądze na rozwiązania internetowe nie są potrzebne. I jako Administrator niniejszych stron, zapewne o tym wiesz ..?
Oczywiście, reklama najważniejsza ale można zaczynać po "partyzancku" i metodą "propagandy szeptanej".

Nie ma żadnego problemu z rejestracją domeny internetowej na firmę zarejestrowana poza Polską [i z rejestracją takiej firmy też nie ma problemu]. Wrzucenie wszystkiego na serwer znajdujący się fizycznie poza Polską.
[Pisząc "poza Polską" mam na myśli bezpieczne miejsca w Świecie. Każdy może sobie znaleźć takowe odpowiednie ...].
Uruchomienia na niej serwisu internetowego bez jakiejkolwiek rejestracji. I pisanie tego, co chce się pisać.

To może zrobić każdy. W każdym momencie. W tym, ja.

-----

List dziennikarzy "Presspublica":
http://wpolityce.pl/artykuly/40049-u...j-naszej-pracy

Czy Rosjanie sfałszowali opinię pirotechniczną?

http://niezalezna.pl/34506-wiemy-dla...zostal-w-rosji
Ostatnio edytowane przez yarow : 06.11.2012 o godz. 17:43.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 07.11.2012, 10:05
Dokładnie. W tym momencie wymieniane jakichkolwiek nazwisk mija się z celem, bo co z tego, że sklecą coś własnego za własne środki (na ile to może starczyć patrząc na koszty takiego przedsięwzięcia? - max. kilka miesięcy) jak do normalnej działalności potrzebne jest zaplecze redakcyjne, które ma tylko kilka tytułów w Polsce, a dodatkowo ich szanse na pozyskanie jakiegokolwiek sponsora (no może poza SKOK-ami i Srebrną) oscylują koło zera.
Że tak powiem - spokojna Twoja głowa - jesli chodzi oczywiście o środki na nowy tygodnik. Biorą kredyt i przejmując swoich czytelników w ilości choćby 100 tyś (na tą chwile Urze to ok 135 tyś) . W takim składzie osobowym nie mają żadnego problemu.
Chyba że uważasz że będzie zmowa banków i nie dadzą im kredytu..?
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.11.2012, 12:17
Nie widzę jak to miałoby wyglądać. Dziennikarze zastawią swoje domy, czy samochody pod minimum kilkaset tys. kredytu, gdyż nie sądzę, aby więcej kredytu dostali gdziekolwiek. Te na poziomie miliona złotych są w obecnych czasach trudno dostępne nawet dla zaufanych przedsiębiorców.

Lisicki w temacie URZE - zbieżny z moją opinią.
http://wpolityce.pl/wydarzenia/40048...orny-i-uczciwy
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 07.11.2012, 13:27
Lisicki jest za a nawet przeciw - a co najważniejsze nie wyszedł przed szereg i nie podpisał listu w obronie Gmyza. Chce chłop grać na dwóch fortepianach ale UWAŻAM ŻE popełnia błąd .
Co do możliwosći kredytowych to raczej tu na forum ich nie określimy nie mniej jeśli dobrze pokombinują to to dadzą sobie spokojnie radę - mają w ręku największy atut - znane nazwiska i przywiązanych klientów liczonych w dziesiatkach tysięcy a zaryzykuje tezę że czas działa na ich korzyść -trochę wezma w SKOKach , trochę po zastawy, trochę wyleasingują. Wystarczy spojrzeć na karierę jaką robi wpolityce.pl, niezalezna.pl , jak chwyciło URZe, Urze Historia czy GPC. Trend jest widoczny i dopóki tusk będzie działał jak działa to ta strona będzie mieć hossę i pewny zysk.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.11.2012, 13:29
Jaką karierę robi wpolityce.pl, czy niezalezna.pl? Chyba w swoim środowisku, gdyż nie generują żadnej wartości dodanej. Praktycznie brak reklam, działają jako serwisy non profit, a to na dłuższą metę jest niemożliwe do zrealizowania. Lis w kilka miesięcy wyprzedził ich o kilku długości w poczytności i popularności serwisu. Oczywiście miał kilka baniek na start (z tego co pamiętam ok. 5 melonów, za samo mieszkanie dał jakieś 1,5 bańki), więc z czym do ludzi.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 07.11.2012, 14:31
Problemy ekipy Pińskich, którzy chcieli działać publicystycznie na polu prawicowych czytleników rozpoczęły sie z pierwszym numerem i słynną okładką, co spowodowało, że z grona piszących wystąpili m.in. Terlikowski i Cenckiewicz. Dzisiaj Pińscy "walczą" na NE.
Coś na wielką skale ? Stary dziennikarze i publicyści URZE (bo moim zdaniem akurat oni nie zasługują na dosyć chamskie stwierdzenie "pismacy") nie muszą posiadać jakiejś olbrzymiej sumy pieniędzy na uruchomienie tygodnika/miesięcznika. Wszak Sakiewicz również takowych nie posiadał, a podejrzewam, że część z tych publicystów byłaby w stanie bezproblemowo pisać przez jakiś okres czasu za darmochę.
Moim zdaniem publicyści URZE mają wszelkie możliwości do stworzenia niezależnego pisma, i jeżeli Hajdarowicz chciałby w jakikolwiek sposób wpływać na tematykę tygodnika, to akurat CI publicyści, felietoniści są w stanie tego dokonać w przeciwieństwie pisma Pińskich.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Stary 07.11.2012, 14:35
Jaką karierę robi wpolityce.pl, czy niezalezna.pl? Chyba w swoim środowisku, gdyż nie generują żadnej wartości dodanej. Praktycznie brak reklam, działają jako serwisy non profit, a to na dłuższą metę jest niemożliwe do zrealizowania. Lis w kilka miesięcy wyprzedził ich o kilku długości w poczytności i popularności serwisu. Oczywiście miał kilka baniek na start (z tego co pamiętam ok. 5 melonów, za samo mieszkanie dał jakieś 1,5 bańki), więc z czym do ludzi.
No fakt - parówkowy portal Lisa jest w przedzie, ale jednak Huffington Post to nie jest podobnie jak portal Karnowskich czy niezależna. Prędzej Nowemu Ekranowi do tego miana niż portalowi Lisa, który opiera sie na jednolitej masie piszących to samo - tak jak niezależna. Wartość dodana to reklamy - m.in. parówek......
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Stary 08.11.2012, 02:16
"Służby" a Smoleńsk:

http://wpolityce.pl/artykuly/39872-r...ytorium-polski
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 08.11.2012, 09:57
Na jakiej podstawie tak sądzisz ? Bo przynajmniej kilka miesięcy temu szły słuchy w mediach że portalik Lisa to klapa .
A merytorycznie się odnosząc to jeśli chodzi o opiniotwórczośc wg. rankingu press.pl :
wpolityce 4 pozycja , Lisa nie ma wogóle w klasyfikacji więc mimo trochę większej oglądalności wg.MegaPanel maj 2012 - Lis- 345 tyś do 202 tyś Karnowscy - nie ma tam żadnych kilku długości a wręcz biorąc pod uwagę jeszcze fundusze które miały obie strony to rentownosć na ta chwilę obu portali jest na wielokrotnie większym poziomie u Karnowskich . Weź też pod uwagę ze oglądalnośc w Lisa jest wynikiem wpompowanych pieniędzy i jak się skończą to może to zupełnie inaczej wygladać
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.11.2012, 13:52
Ale o czym tu dyskutować? Są media informujące i media indoktrynujące. Te drugie mogą liczyć na kasę od oszustów, te pierwsze na szykany i utrudnienia. Komuchy czego żywym dowodem jest emj do porzygania będą wciskać że o wszystkim decyduje rynek . Jenak tylko leming albo niedorozwinięty mógłby w to uwierzyć. Szmatławców nikt nie musi kupować żeby utrzymały się na rynku, mają kasę z reklam i ogłoszeń wykupionych przez władzę za kasę obywateli.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Stary 08.11.2012, 18:09
Cytat:

"Prokuratura już wie, czy na wraku tupolewa znaleziono materiały wybuchowe. Wynika to z opisu sprzętu, jaki użyty został w Smoleńsku. Jednym z nich był detektor MO-2M.

Dziennikarze gazety "Fakt" sprawdzili, do czego wykorzystuje się detektor MO-2M. [...]

Prezes firmy Korporacja Wschód Sp. z o.o. poinformował fakt.pl, że przenośny detektor MO-2M nie jest urządzeniem, które wykrywa wszystkie materiały wysokoenergetyczne. MO-2M wykrywa jedynie te, które pochodzą z detonacji substancji określanych jednoznacznie... wybuchowymi!"
http://wpolityce.pl/wydarzenia/40179...ia-watpliwosci

"Fakt" [źródło bezpośrednie]:

http://www.fakt.pl/Smolensk-MO-2M-wy...html#Odpowiedz
Ostatnio edytowane przez yarow : 08.11.2012 o godz. 18:26.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów