The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.11.2012, 08:09
Rządy PO http://markd.pl/afery-po/
raztaman
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 01.11.2012, 22:31
byc moze juz ktos o tym pisal:
http://vod.gazetapolska.pl/2359-rosy...ybory-w-polsce

jedna z tych dziwnych smierci w ost czasie...
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 03.11.2012, 16:41
Lisia propaganda:

Patrząc po nagłówkach:

"Kaczyńska i Dubieniecka na zakręcie"

"Cejrowski, Ziemkiewicz (...) prawicowi celebryci"

"Jak Rzeczpospolita odkryła trotyl, a Kaczyński podpalił lont"

to niezła z tego propagandowa tuba PO.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 03.11.2012, 18:18
Brakuje jeszcze na tej okładce wzmianki o terroryzmie lub satanizmie.Aczkolwiek w sumie jest ogień w oczach.

....a jaki ten lis jest bezczelny
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 03.11.2012 o godz. 18:30.
naturalmystic
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 03.11.2012, 18:42
Nie ma co się dziwić, że nowe numery tygodników szeroko zajmą się tematem rzekomego zamachu, trotylu, nitrogliceryny, laserów i sztucznych mgieł. Według mnie okładka nowego Newsweeka adekwatna do ostatnich wypowiedzi prezesa. Cieszy tylko, że choćby te kilka procentów społeczeństwa nie da sie po raz kolejny nabrać na cudowną przemianę w aniołka umiłowanego wodza Pisu
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 03.11.2012, 19:13
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post

Nie od dziś o tym wiadomo przecież...
Inna sprawa, że Kaczyński (z Macierewiczem, choć on zachował więcej rozwagi) dali w tygodniu mocny argument, by sobie po nich poużywać. Newsweek zupełnie nie z mojej bajki, ale redaktorzy tam zatrudnieni głupkami nie są, by w takich dniach pisać o dupie maryni. Okładka / motyw przewodni numeru do przewidzenia.
BBudowniczy
Senior Member

Stary 03.11.2012, 20:04
felipe napisał(a):Wyświetl post
Nie od dziś o tym wiadomo przecież...
Inna sprawa, że Kaczyński (z Macierewiczem, choć on zachował więcej rozwagi) dali w tygodniu mocny argument, by sobie po nich poużywać. Newsweek zupełnie nie z mojej bajki, ale redaktorzy tam zatrudnieni głupkami nie są, by w takich dniach pisać o dupie maryni. Okładka / motyw przewodni numeru do przewidzenia.
Zgadzam się, że motyw przewodni okładki był do przewidzenia, ale jej forma to już jest przegięcie. Idealnie wpisuje się w takie okładki jak ta z Macierewiczem - talibem. PiS to nienawiść i terroryzowanie, trzeba to ludziom zaklepać w głowach.

naturalmystic napisał(a):Wyświetl post
Nie ma co się dziwić, że nowe numery tygodników szeroko zajmą się tematem rzekomego zamachu, trotylu, nitrogliceryny, laserów i sztucznych mgieł.Według mnie okładka nowego Newsweeka adekwatna do ostatnich wypowiedzi prezesa. Cieszy tylko, że choćby te kilka procentów społeczeństwa nie da sie po raz kolejny nabrać na cudowną przemianę w aniołka umiłowanego wodza Pisu
Szkoda że nie zajmą się tym, że polscy śledczy dopiero po 2,5 roku dokonują pierwszych badań wraku na zawartość materiałów wybuchowych. I tym że urządzenie którym nasi śledczy dokonywali badań wbrew bajaniom Szeląga (kolejnym) z 99% dokładnością wskazuje obecność środków wybuchowych takich jak trotyl.
I o tym że członek rodziny jedenego ze zmarlych wykonał na własną rękę badania pasa z samolotu, które potwierdziły obecność na nim trotylu. No ale po co się zajmować duperelami. Tematem numer 1 od lat jest wódz opozycji. Rządu lepiej się nie tykać.

http://wpolityce.pl/wydarzenia/39807...zwy-substancji

http://wpolityce.pl/wydarzenia/39760...y-obecnosc-tnt
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
naturalmystic
Junior Member

Stary 03.11.2012, 21:10
Ale ja również wolałbym, aby polskie media zajmowały się ważniejszymi sprawami niż śledztwo smoleńskie. Problemem umiłowanego wodza jest to, iż jego partia skutecznie pomaga rządowi PO w ukrywaniu nadmuchanej bańki naszego wzrostu gospodarczego. Jeżeli pisowi zależy na zmianach w kraju to niech przestaną ciągnąć ten smoleński serial z macierewiczem, hofmanem i innymi ludźmi z wazeliny, a zajmą się poważnymi sprawami. Widać po sondażach, że pisowi rośnie gdy rozmawia o gospodarce, a spada gdy zaczynają się teorie spiskowe. Dzięki bogu pis wybiera drugą opcję, i na nasze szczęscie nie dojdzie do władzy.
BBudowniczy
Senior Member

Stary 03.11.2012, 22:36
Ale ja również wolałbym, aby polskie media zajmowały się ważniejszymi sprawami niż śledztwo smoleńskie.(...) Jeżeli pisowi zależy na zmianach w kraju to niech przestaną ciągnąć ten smoleński serial z macierewiczem, hofmanem i innymi ludźmi z wazeliny, a zajmą się poważnymi sprawami.
Wyjaśnienie katastrofy w której ginie prezydent, posłowie i całe dowództwo naszych sił zbrojnych nie jest ważną sprawą?

Widać po sondażach, że pisowi rośnie gdy rozmawia o gospodarce, a spada gdy zaczynają się teorie spiskowe.
Chodzi Ci o teorię pancernej brzozy? To chyba nie PiS....

Dzięki bogu pis wybiera drugą opcję, i na nasze szczęscie nie dojdzie do władzy.
I całe szczęście, bo zwycięży słońce nasze, przywódca partii szczęścia, miłości i ciepłej wody w kranie oraz deszczowej na stadionie - Donald Tusk
naturalmystic
Junior Member

Stary 03.11.2012, 22:48
1. To była zwyczajna katastrofa lotnicza. Moim zdaniem wynikała z wadliwego sprzętu, który jest w posiadaniu naszego rządu. No, ale już widze te zarzuty opozycji gdyby rząd zdecydował się na wymianę floty. Sam byłem naprawde głęboko poruszony tym co się stało, bo w końcu zginął prezydent naszego kraju (mimo, że na niego nie głosowałem to uznaję go za najważniejszą osobę w państwie), ale pis bardzo skutecznie wymazał z naszej pamięci traumę po katastrofie, która przerodziłą się w wojnę polsko-polską.
2. Teoria "straszliwej zbrodni" to słowa Kaczyńskiego, a wcześniej jego krzykaczy.
3. Uwierz mi, że nie można wyobrazić sobie gorszej rzeczy dla naszego kraju niz powrót do rządu partii, która w związku z aferą trotylową pokazała swoje prawdziwe oblicze. Wiem, że pis uważa nas za mocarstwo Europy, które nie powinno liczyć się ze zdaniem innych krajów, ale w zagranicznych mediach nazwano Kaczyńskiego najgroźniejszym populistą Europy. Ja tak tego zawistnego psychopatę widzę od dawna.
Ostatnio edytowane przez naturalmystic : 03.11.2012 o godz. 22:51.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 03.11.2012, 23:07
Pysio będzie miał nowego kolegę...
BBudowniczy
Senior Member

Stary 03.11.2012, 23:33
1. To była zwyczajna katastrofa lotnicza. Moim zdaniem wynikała z wadliwego sprzętu, który jest w posiadaniu naszego rządu.
Ad 1. Pokaż mi drugą taką na świecie katastrofę, gdzie zginęła tak liczna elita jakiegoś państwa. Katastrofę, gdzie dopiero po 2,5 roku zbadano wrak na obecność materiałów wybuchowych (!!!).

Ad2. Czyli nie uderzenie w brzozę ,a awaria sprzętu jest przyczyną katastrofy? Przecież to teoria spiskowa - ani komisja Millera ani Anodiny nie wskazują na jakikolwiek wadliwy sprzęt. Skąd masz takie oszołomskie informacje?

No, ale już widze te zarzuty opozycji gdyby rząd zdecydował się na wymianę floty.
Masz kiepskie informację. W 2007 roku przygotowany został przetarg przez ministra z PIS-u na zakup nowych samolotów dla naszych VIP-ów. I co zrobił od tego czasu rząd miłości?

http://www.rp.pl/artykul/511933.html

2. Teoria "straszliwej zbrodni" to słowa Kaczyńskiego, a wcześniej jego krzykaczy.
Zakładając że faktycznie to był zamach, to jak byś to inaczej nazwał? Przesłanki ku temu pojawiły się po wykryciu trotylu na wraku. Pisałem Ci już powyżej.

Uwierz mi, że nie można wyobrazić sobie gorszej rzeczy dla naszego kraju niz powrót do rządu partii, która w związku z aferą trotylową pokazała swoje prawdziwe oblicze. Wiem, że pis uważa nas za mocarstwo Europy, które nie powinno liczyć się ze zdaniem innych krajów, ale w zagranicznych mediach nazwano Kaczyńskiego najgroźniejszym populistą Europy. Ja tak tego zawistnego psychopatę widzę od dawna.
Ale może konkretnie co nam grozi? 2 lata już rządzili i nic strasznego się nie działo. Za to od 5 lat mamy ciąg katastrof i syfu, począwszy od afery stoczniowej, poprzez hazardową, Amber Gold, wzrost długu publicznego, wzrost podatków, inwigilacja i skazywanie blogerów itp.....Z chęcią podyskutuję o faktach, tylko pisz konkretnie, a nie o "zawistnych psychopatach". Bo to nie są argumenty, tylko epitety. A to nie to samo.

serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Pysio będzie miał nowego kolegę...
Niestety, ale natura i forum nie znosi próżni
Pablo84
Senior Member

Stary 04.11.2012, 10:48
1. To była zwyczajna katastrofa lotnicza. Moim zdaniem wynikała z wadliwego sprzętu, który jest w posiadaniu naszego rządu. No, ale już widze te zarzuty opozycji gdyby rząd zdecydował się na wymianę floty. Sam byłem naprawde głęboko poruszony tym co się stało, bo w końcu zginął prezydent naszego kraju (mimo, że na niego nie głosowałem to uznaję go za najważniejszą osobę w państwie), ale pis bardzo skutecznie wymazał z naszej pamięci traumę po katastrofie, która przerodziłą się w wojnę polsko-polską.
3. Uwierz mi, że nie można wyobrazić sobie gorszej rzeczy dla naszego kraju niz powrót do rządu partii, która w związku z aferą trotylową pokazała swoje prawdziwe oblicze. Wiem, że pis uważa nas za mocarstwo Europy, które nie powinno liczyć się ze zdaniem innych krajów, ale w zagranicznych mediach nazwano Kaczyńskiego najgroźniejszym populistą Europy. Ja tak tego zawistnego psychopatę widzę od dawna.
Skoro to była katastrofa, to dlaczego tak Tusk broni się przed komisją międzynarodową- oddając je CAŁKOWICIE rosjanom.Mało tego, wszystkie dowody spoczywają na terenie Rosji.
Czy wg Taka sytuacja jak przedstawiona w tym filmiku jest normalna!!!!!?
http://www.youtube.com/watch?v=nCsbGvrg1sI
Czy wg Ciebie tego typu sytuacja jest normalna?Przeciez śledztwo w tej katastrofie już dawn przekroczyło granice absurdu.Taki news tylko a propos pogrzebu Kaczorowskiemu.Jakim cudem pomylono ciało prezydenta, mimo że zidentyfikowano go jako jednego z pierwszeych po katastrofie, by zaraz vice szef po identyfikacji źle zidentyfikował ciało-Czy jest to możliwe? Pomijając nawet to.Jak to jest możliwe, że identyfikacji dokonywała osoba, która prezydenta nawet nie znała?....A CZY TO MA JAKĄKOLWIEK LOGIKE? Ten prezydent pózniej jest ponownie chowany bez Tuska, Prezydenta, Sikorskiego...

A to tylko jedna sytuacja....
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 04.11.2012 o godz. 10:50.
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.11.2012, 11:57
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Lisia propaganda:

Patrząc po nagłówkach:

"Kaczyńska i Dubieniecka na zakręcie"

"Cejrowski, Ziemkiewicz (...) prawicowi celebryci"

"Jak Rzeczpospolita odkryła trotyl, a Kaczyński podpalił lont"

Odnośnie manipulacji medialnej i tego czy nie dajemy się mediom wodzić za nos wystarczy zestawić obraz Prezydenta Kaczyńskiego jaki roztaczały media przed i po katastrofie. Oczywiście można powiedzieć że o zmarłych nie wypada pisać źle, ale ten obraz Kaczyńskiego oraz jego żony po katastrofie to wyciągnięcie wszystkich inicjatyw społecznych, spotkań o których szeroko przed katastrofą nikt nie pisał, bo obraz Prezydenta wpisywał się w pewne tendencje i zapewne wielu ludziom u góry był na rękę...

Jeśli ktoś myśli to widzi również to co pojawia się teraz w mediach. Nie trzeba być wyjątkowo inteligentnym żeby zestawić sobie fakty i nieścisłości które się pojawiły. W publikacjach nie słychać głosu dociekliwości, nikt nie pyta o brak zwrotu wraku, nie pisze czy Polski rząd wyraził zgodę na pocięcie samolotu, nikt nie sprawdza i nie analizuje badań pasów na których badania wykazały ślady trotylu.
Śmiesznie zakłada się że Rosja zrobiła wszytko co najlepsze dla nas i przeprowadziła całe śledztwo bezstronnie. I przy takim podejściu nigdy się nie dowiemy czy nawigatorzy byli pijani, niedoszkoleni czy to był zamach czy po prostu kwestia słabego sprzętu i lotnisku na którym z powodu sprzętu/ braku oświetlenia(notabene zaraz po wypadku na szybko wymienianemu przez Rosjan-fakt ogólnie przemilczany) doszło do złożenia kilku przyczyn które spowodowały katastrofę.

Media na które wiele osób się powołuje nie podają i nie analizują faktów tylko wdają się w propagandowe krzykactwo, w zarzuty, straszenie konkretnymi osobami. Jak dla mnie nie wiele się różnią od słów Jarka, które szokują kilku tu obecnych, o mordach, zdradach. I to nie ważne czy w tym konkretnym przypadku Jarek ma tę racje czy nie. Chodzi o wyrobienie sobie opinii o konkretnych mediach, redaktorach żeby nie dać wodzić im się za nos. Jak można śmiać się z czyjegoś pieniactwa samemu go uprawiając?
Szkoda że nie ma w Polsce jakiegoś ważnego tytułu, mądrze i na zimno analizującego to co w kraju się dzieje, niezależnie i bez konkretnego poparcia politycznego.
Ale to wynika chyba z tego że u nas każdy łyka co mu się np w TV podaje.. Bo tak prościej, po co łamać głowę i szukać problemów...
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 04.11.2012, 13:56
śmieszą mnie te opinie. Kaczyński przez ostatnie tygodnie oszukiwał i ściemniał, udawał grzecznego, uprawiał politykę miłości. Manipulował społeczeństwem i go oszukiwał.

Gdy wreszcie wyszło szydło z worka, podnosi się lament, że media na niego cisną. Gdzie tu logika? Nikt sie juz na te triki i oszukańcze przebrania JarKacza nie nabierze. I dobrze!
gooro33
Senior Member

Stary 04.11.2012, 14:31
Szpen napisał(a):Wyświetl post
śmieszą mnie te opinie. Kaczyński przez ostatnie tygodnie oszukiwał i ściemniał, udawał grzecznego, uprawiał politykę miłości. Manipulował społeczeństwem i go oszukiwał.

Gdy wreszcie wyszło szydło z worka, podnosi się lament, że media na niego cisną. Gdzie tu logika? Nikt sie juz na te triki i oszukańcze przebrania JarKacza nie nabierze. I dobrze!
Eeeee... O co Ci biega?
Nie sądziłem że będę stawał w obronie Jarka, ale Twój post jest tak pozbawiony sensu że błaga żeby wrzucić swoje 3 grosze..

1. Kaczyńskie oszukiwał i ściemniał Kogo, kiedy i jak oszukiwał?
2. Udawał grzecznego, niezłe określenie Padam ze śmiechu
3. Manipulował społeczeństwem i oszukiwał go ? Chodzi Ci o trotyl... hmmm nie wiedziałem że to on po 2,5 roku po katastrofie wymyślił sobie temat ponownego badania, przebadanego przez 2 komisje wraku. Zakrawa na kpine, 2 komisje 2 raporty a okazuje się że nie przeprowadzono połowy badań. Albo nie dostarczono ich do Polski.
4. Odnośnie ciśnięcia przez media, nie chodzi o to że go atakują, niech to robią bo sam zachował się jak pieniacz, miał wystawioną piłkę z którą mógł zrobić co chciał, a na pewno nie zachowa się jak wytrawny polityk. Nie wytrzymuje ciśnienia alle to już inna sprawa i problem PiSu
5. Nikt się na jego triki nie nabiera, ale tym bardziej nie łyka trików rządu którego indolencje udowadniają kolejne afery.

Tu nie chodzi o atak na Kaczyńskiego tylko o brak proporcji w atakach na polityków, oraz zero pytań i oskarżeń dla Rządu, który nie wywiązał się z żadnej kluczowej obietnicy wyborczej, a teraz bombardowany jest wywołanymi przez siebie aferami, brakiem decyzyjności, brakiem pociągania do odpowiedzialności osób które nie sprawują należycie swoich funkcji.

To wszytko to tematy zastępcze a w kraju.. coraz większy syf.. jedziemy po równi pochylej w dół.

Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 05.11.2012, 11:25
Kto jest wydawcą Pulsu Biznesu ?

Widać , że w Tuska walą równo. Po artykule w Rzepie kolejne uderzenie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciekawa sprawa z Janukowyczem. Wg mnie to został sam sobie a zachód nie ma jak go przekonać i zachęcić do przejścia na swoją stronę. Poza tym finansowo on sam chyba jest coraz mocniejszy i w pupie ma oligarchów. Dziwny facet, ciekawe co kombinuje.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 05.11.2012 o godz. 11:35.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
gooro33
Senior Member

Stary 05.11.2012, 11:34
Marszałek napisał(a):Wyświetl post

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciekawa sprawa z Janukowyczem. Wg mnie to został sam sobie a zachód nie ma jak go przekonać i zachęcić do przejścia na swoją stronę. Poza tym finansowo on sam chyba jest coraz mocniejszy i w pupie ma oligarchów. Dziwny facet.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Puls_Biznesu

Pablo84
Senior Member

Stary 05.11.2012, 15:18
http://fakty.interia.pl/polska/news/...yc-byl,1859409
Paweł
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 05.11.2012, 15:29
http://www.rp.pl/artykul/92106,94897...ek-Walesy.html
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 05.11.2012, 16:13
Napewno sprawę wyjaśnią nam forumowi obrońcy Tuska, wielbiciele demokracji, praw człowieka i wolnego słowa na .............................Ukrainie

A tu tyPOwy wyrok na zamówienie. Chociaz sędzia nie musiał nawet odbierać telefonu, bo wiedział kto musi byc winny.

http://www.rp.pl/artykul/92106,94897...ek-Walesy.html
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 05.11.2012 o godz. 16:18.
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.11.2012, 17:14
Szkoda, ze nie dopatrzono sie zdenerwowania i psychologii tłumu podczas starc Polakow z psiarnia albo wozem TVNu. Plusem tej sprawy jest to, ze teraz kazdy kto sie dopusci wybrykow chuliganskich bedzie mogl tlumaczyc je zdenerwowaniem A tak serio to szkoda gadac. Typowe dla naszego Kraju. Gramy na czas, ciagniemy sledztwo kilka miesiecy az przycichnie sprawa a pozniej spokojnie ucinamy jej leb ;/ Ciekawe ilu milicjantow bedzie zdenerwowanych w tym roku
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 05.11.2012, 17:46
Chyba nieprzypadkowo taki "wyrok" pojawia się na kilka dni przed kolejnym 11.11.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 05.11.2012, 19:56
Marszałek napisał(a):Wyświetl post

Bonnier Group, czyli gigant, który może sobie pozwolić na takie wolty.

Nie należy zapominać o tym kto wypuścił latem "taśmy PSL". Ten sam tytuł
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.11.2012, 01:21
Kwaśniewski i Wałęsa w jednej partii? "Nowe otwarcie" Partii Demokratycznej

http://fakty.interia.pl/polska/news/...partii,1859627

Powiedzcie - śmiać się czy płakać?
emj10
Senior Member

Stary 06.11.2012, 01:42
A gdzie Mazowiecki ja się pytam?
Pablo84
Senior Member

Stary 06.11.2012, 14:22
Warto w tym kontekście powtórnego pogrzebu Ryszarda Kaczorowskiego przypomnieć nieobecność Donalda Tuska i Bronisława Komorowskiego na pogrzebie Vaclava Havla. W czeskich kręgach opiniotwórczych pojawiła się opinia, że powodem tej absencji było zaangażowanie się Havla w akcję pozbawienia Władimira Putina prestiżowej niemieckiej nagrody Kwadryga.

Podczas powtórnego pogrzebu śp. prezydenta II RP na uchodźstwie Ryszarda Kaczorowskiego w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie zabrakło najważniejszych przedstawicieli dzisiejszych władz Polski: prezydenta, premiera, marszałków sejmu i senatu.

I kto tu zdał egzamin?
Warto przypomnieć, że na jego pierwszym pogrzebie w 2010 r. byli i Bronisław Komorowski, i Donald Tusk, i Bogdan Borusewicz. Wtedy jednak wszyscy oni powtarzali jednogłośnie, że w obliczu tragedii smoleńskiej „państwo zdało egzamin”.

Dziś, dwa i pół roku po tamtych wydarzeniach, przekonujemy się coraz boleśniej, że państwo ten sprawdzian oblało na całej linii, zaś przedstawiciele władz (vide: Ewa Kopacz) publicznie wprowadzali obywateli w błąd. Jednym ze skutków „zdanego egzaminu” stał się skandal z pomyleniem zwłok osób poległych w Smoleńsku oraz konieczność ponownych pochówków.

Powtórny pogrzeb ostatniego prezydenta na uchodźstwie był dla rządzących obecnie naszym krajem okazją, by przeprosić bliskich zmarłego oraz rodziny innych ofiar smoleńskich za kompromitację związaną z błędną identyfikacją zwłok. Tym bardziej że – jak wynika z oświadczeń córek prezydenta Kaczorowskiego – władze już cztery dni przed pierwszym pochówkiem wiedziały, że w trumnie znajduje się inne ciało. Nie zrobiono jednak nic, by zapobiec tej makabrycznej sytuacji.

Zamiast stanąć w prawdzie i przyznać się do zaniedbań, zarówno prezydent, jak i premier nie zjawili się na pogrzebie. Pierwszy wybrał się w Tatry, drugi przebywał w Singapurze. Doszło więc do tego, że rodzinę zmarłego prezydenta za bolesne doświadczenia, jakich przysporzyło jej w ostatnim czasie państwo polskie, przepraszać musiał bp Antoni Dydycz.

Niewygodna tradycja
Ta bijąca w oczy nieobecność ma jeszcze jeden wymiar – pokazuje ostentacyjne lekceważenie ostatniego prezydenta RP na uchodźstwie, a zarazem elementarny brak szacunku dla ciągłości i tradycji państwa polskiego.

Do tej samej kategorii zdarzeń świadczących o lekceważeniu historii własnego narodu należy niedawna decyzja sejmowej komisji kultury, która głosami posłów PO odrzuciła wniosek, by rok 2013 ogłosić Rokiem Powstania Styczniowego. Okazją miała być 150. rocznica tego wydarzenia.

Czyżby powód tej decyzji był taki sam, jak w 2011 r. w wypadku wycofania się z uroczystości 400-lecia hołdu ruskiego (w 1611 r. przebywający w polskiej niewoli bracia Szujscy – w tym zdetronizowany car – złożyli homagium Zygmuntowi III Wazie)? Pierwotnie planowano wówczas zorganizowanie obchodów na Zamku Królewskim oraz konferencji naukowej. Na skutek oporu kancelarii Bronisława Komorowskiego zrezygnowano jednak w ogóle z jakichkolwiek ceremonii. Powód był oczywisty: nie wolno drażnić Rosji.

Doradca prezydenta Tomasz Nałęcz tak tłumaczył jeden z największych triumfów w dziejach Rzeczpospolitej: „Co mamy przypominać? Fatalną politykę wobec Rosji? Kto chce, to pamięta, ale nie sądzę, żebyśmy musieli organizować państwowe obchody. (...) nie sądzę, by prezydent Bronisław Komorowski chciał wpisać tę datę do naszego ścisłego panteonu, bo to jest data związana z zachowaniami Rzeczypospolitej, których na piedestał wynosić nie powinniśmy”.

Dziś okazuje się, że kolejnym wydarzeniem, którego nie powinniśmy wynosić na piedestał, jest powstanie styczniowe. Angażowanie autorytetu państwa w rocznicę tego wydarzenia kłóci się najwyraźniej z „polityką miłości” proklamowaną w stosunkach z Rosją.

Zagadkowa nieobecność
Sprawa ta przypomniała mi inną sytuację związaną z nieobecnością Bronisława Komorowskiego i Donalda Tuska na pewnym ważnym pogrzebie. W grudniu ub.r. odbyło się w Pradze uroczyste pożegnanie Vaclava Havla, na które przybyło wielu czołowych polityków z całego świata. Byli wśród nich urzędujący przywódcy wszystkich krajów sąsiadujących z Czechami – wszyscy z wyjątkiem przywódców Polski.

Kiedy wkrótce potem znalazłem się w Pradze, sprawa ta nadal nie dawała spokoju czeskim publicystom, z którymi wówczas się spotykałem. Wciąż wracali do pytania, dlaczego ani Donald Tusk, ani Bronisław Komorowski nie znaleźli czasu, by pożegnać tak ważną postać i tak wielki autorytet, jakim był Havel. Tym bardziej że wcześniej do Krakowa na pogrzeb Lecha Kaczyńskiego – mimo „zamkniętego nieba” nad Polską – zdołał przybyć prezydent Czech Vaclav Klaus.

Moich czeskich rozmówców nie przekonywały tłumaczenia, że Tusk był w tym czasie z wizytą w Afganistanie, a Komorowski cierpiał na ból gardła po powrocie z Chin. Traktowali to jako wymówkę. W końcu podzielili się swoją teorią, która – jak powtarzali – jest brana na serio w czeskich kręgach opiniotwórczych. Otóż powodem zagadkowej nieobecności polskich przywódców miał być fakt, że miesiąc przed śmiercią Vaclav Havel zaangażował się w akcję pozbawienia Władimira Putina prestiżowej niemieckiej nagrody Kwadryga.

Warto przypomnieć, że jurorzy z Niemiec postanowili uhonorować wówczas Putina wyróżnieniem, które wcześniej otrzymywali m.in. Anna Politkowska czy Siergiej Kowaliow. Decyzji tej sprzeciwił się Vaclav Havel – laureat tej nagrody z 2009 r. – który zagroził, że zwróci wyróżnienie, jeśli dostanie je Putin. Jury ugięło się i nagrody nie przyznano. Rosyjskie media pisały wtedy, że akcja czeskiego polityka wywołała wściekłość dzisiejszego gospodarza Kremla.

Prawdę mówiąc, nie dałem wiary interpretacjom moich praskich rozmówców. Uderzyło mnie jednak coś innego – że przedstawiciele czeskich elit są w stanie rozpatrywać takie wytłumaczenie jako możliwe i prawdopodobne. Jakie zdanie muszą oni mieć o naszych władzach? A z drugiej strony: jakiej oceny można spodziewać się od innych, skoro my nie szanujemy samych siebie?
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.11.2012, 14:52
Warszawski radny Platformy Obywatelskiej Rafał Dorosiński stwierdził, że nie ma zamiaru dłużej firmować swoim nazwiskiem prowadzonej przez partię Tuska polityki i zdecydował się na przejście do PiS.

Skoro zatem taki sprzeciw budzi we mnie polityka PO, dlaczego nie wystąpiłem wcześniej? Niewątpliwie także z braku odwagi do oficjalnego stanięcia po stronie wyśmiewanych „oszołomów”, „faszystów”, „zaścianka” i „ciemnogrodu” oraz do przeskoczenia głębokiej przepaści jaka przedzieliła oba ugrupowania wypełniając się antagonizującą społeczeństwo nienawiścią (...) Jednak wobec kolejnych przesunięć PO w lewo, dalsze pozostawanie w niej musiałoby opierać się na przyjęciu pesymistycznego założenia o nieuchronności pewnych procesów, które możemy jedynie opóźniać. Dziś sądzę, że słuszniej jest jednak otwarcie się z nimi skonfrontować, jasno opowiedzieć się za Polską jako Wielkim Projektem – podmiotową, nowoczesną i dumną. Za opartą o dobro wspólne i kulturowe dziedzictwo Rzeczpospolitą, przyjazną rodzinie, respektującą wolność gospodarczą i wolności obywatelskie – wyjaśnia Rafał Dorosiński.

http://niezalezna.pl/34530-radny-po-przechodzi-do-pis
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 06.11.2012, 15:11
Dobra to ja wrócę do bardziej poważnych tematów, które jak widać nie pojawiają się w politycznym, a nawet po zrobieniu krótkiego researchu widzę, że "poprawne" serwisy milczą na ten temat.

W skrócie mamy dwie informacje dotyczące naszej energetyki, które pojawiły się w ostatnim tygodniu.

1. Pierwsza to komunikat PAN dotyczący tego, ze euforia łupkowa nie ma w tej chwili żadnych podstaw, który nie pozostawia większych złudzeń dla osób, które łykały coś więcej niż tylko wypociny pismaków, czy wypowiedzi polityków oderwane od rzeczywistości i powoli rozwiewanych nadziei co do stania się Polski potęgą energetyczną.

2. Druga to sprawa świeża, tak naprawdę z wczoraj (idiotyczny twitt Sikorskiego i pojawiające się przecieki w branży), ale dopiero dziś po konferencji PGNiG sprawa nabrała rozgłosu co przełożyło się na ogromne wzrosty PGNiG na giełdzie (nie sądzę, aby strona rządowa nie ugrała na tym kilku baniek - powiedziałbym, że byliby idiotami, gdyby nie wykorzystali dostępu do tej informacji z racji bycia głównym akcjonariuszem i nie skupili pewnego pakietu akcji), Otóż PGNiG podpisał aneks do umowy z Gazpromem, który cofnie m.in. widełki wprowadzone w aneksie z 2006 roku i zrewiduje indeksację cen gazu do bardziej przystającej do rzeczywistości. Niewątpliwie jest to sukces, który pozwoli zaoszczędzić kilka mld zł rocznie i zbliży cenę gazu (wg. przecieków jakieś 450 dolarów zamiast 550 dolarów) do tego co płaci reszta Europa. Sukces niestety mocno umniejsza fakt, że w ostatnich tygodniach dużo lepsze interesy zrobiły z Rosją m.in. Bułgaria i Węgry. Szczególnie Orban wyrażając zgodę na South Stream dostał ulgi na gaz, które zabezpieczą ich przez kilka dekad w zakresie dostaw energii. Może jeszcze nie jest za późno, aby rozpocząć współprace przy nowej nitce Nord Streamu.

Ad 1.
http://www.szczesniak.pl/2276
Cytat:

Komunikat Polskiej Akademii Nauk
W SPRAWIE „GAZU ŁUPKOWEGO"
W związku z rozbudzonymi przez polityków i media, a nieuzasadnionymi na tym etapie poznania, nadziejami na duże korzyści związane z eksploatacją „gazu łupkowego" (gazu z łupków gazonośnych) zwracamy uwagę, że:
1. W Polsce dotychczas nie udokumentowano złóż „gazu łupkowego". Oczekiwania dużych korzyści z ich eksploatacji są na razie bezpodstawne i przedwczesne.
2. W przedstawianych ekspertyzach i opiniach szacowane są tylko przewidywane zasoby gazu łupkowego, domniemane, których występowanie w podawanych ilościach jest możliwe, ale nie jest potwierdzone. Stanowią one jedynie zachętę do podejmowania prac poszukiwawczych, natomiast nie mogą być podstawą dla oceny ich rzeczywistego gospodarczego znaczenia, dopóki wyniki tych prac nie potwierdzą ich występowania przez udokumentowanie zasobów.
3. Szacowane są przewidywane zasoby wydobywalne gazu, to jest takie, które fizycznie są możliwe do wydzielenia ze skały gazonośnej, natomiast brakuje na razie jakichkolwiek podstaw dla oszacowania zasobów przemysłowych, to jest takich, których wydobycie może być możliwe w sposób ekonomicznie uzasadniony.
4. Błędnie i w sposób mylący przedstawiane są porównania przewidywanych zasobów gazu łupkowego w stosunku do już udokumentowanych zasobów ze złóż konwencjonalnych. Przewidywane, perspektywiczne zasoby gazu w złożach konwencjonalnych szacowane z podobną wiarygodnością jak gazu łupkowego według danych PIG-PIB wynoszą 1726,9 mld m3, natomiast gazu łupkowego szacowane są w ilości 346 - 768 mld m3, to jest są około 2,5 - 5 razy mniejsze.
5. Dotychczasowy sposób poszukiwań „gazu łupkowego" z powodu rozproszenia ich wyników nie stwarza możliwości udokumentowania jego złóż, zgodnie z wymaganiami prawa geologicznego i górniczego. W związku z tym niezbędna jest modyfikacja odpowiednich przepisów prawa geologicznego i górniczego i dostosowanie ich do specyfiki poszukiwań i badań złóż „gazu łupkowego". Równocześnie zwracamy uwagę, że tworzenie odrębnych aktów prawnych dla „gazu łupkowego" nie jest wskazane gdyż powiększałoby i tak duży obecnie chaos prawny.
6. Eksploatacja gazu łupkowego wiąże się z koniecznością zajęcia terenu dla prowadzenia prac wydobywczych za pomocą wielu otworów (dla utrzymania odpowiedniego, stałego poziomu produkcji). Spotykać się to będzie z oporem społeczności lokalnych, podobnie jak w przypadku eksploatacji odkrywkowej. Obawy odnośnie zagrożenia środowiska, które mogłyby być związane z zabiegami szczelinowania są w tym przypadku nieuzasadnione i motywowane niewiedzą natomiast istotne znaczenie mogą mieć zmiany krajobrazowe i ograniczenia możliwości wydobywania gazu łupkowego przez wymagania ochrony krajobrazu i sieci Natura 2000.
W imieniu Komitetu
PRZEWODNICZĄCY Komitetu Zrównoważonej Gospodarki
Prof. dr hab. Marek Nieć,
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.11.2012 o godz. 15:16.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów