|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy w meczu z Jagiellonią zobaczymy Wisłę pozytywnie zmienioną? | |||
| Tak! |
|
33 | 24,26% |
| Nie! |
|
26 | 19,12% |
| Mam nadzieję, że w jakmiś stopniu zobaczę poztywy |
|
57 | 41,91% |
| Kulawik nic z nimi nie zrobi w dwa tygodnie. Zapomnijcie! |
|
20 | 14,71% |
| Głosujących: 136. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Witam, za nami cała 7 kolejka TM Ekstraklasy. Nasza Wisła grała w piątkowy wieczór w Warszawie z tamtejszą Legią. Mimo tego, że Wiślacy prowadzili po bramce Łukasza Garguły z rzutu wolnego, ostatecznie znowu schodzili z boiska pokonani. Była to już 4 porażka ''Białej Gwiazdy'' w tym sezonie, po 7 kolejkach Wisła plasuje się na odległej 13 pozycji z dorobkiem bardzo skromnym, bo 7 punktowym.
Teraz czeka nas dwutygodniowy rozbrat z ligową piłką a oczy większości kibiców skupią się na meczach reprezentacji. Jak Wiślacy, mają zamiar wykorzystać tą przerwę w rozgrywkach? W planach było zgrupowanie poza Krakowem, jednak ostatecznie trener Kulawik, który objął zespół przed meczem z Legią postanowił potrenować i szlifować taktykę na miejscu w Krakowie. W sobotę 13 października o godzinie 12 w Niecieczy Wisła rozegra mecz sparingowy z zespołem prowadzonym przez byłego piłkarza i trenera ''Białej Gwiazdy'' Kazimierza Moskala - Termaliką Bruk-Bet Nieciecza. Początkowo rywalem Wisły, miała być po raz kolejny Limanovia Limanowa. Mecz będzie okazją do ocenienia, tygodnia pracy z zespołem naszego nowego trenera. Przejdźmy do najbliższej kolejki ligowej, w której to Wisła przed własną publicznością podejmować będzie zespół Jagiellonii Białystok. Zespół prowadzony (jeszcze) przez Tomasza Hajtę w ostatnim czasie prezentuje się poniżej oczekiwań, mimo awansu do kolejnej rundy PP, zespół ''żółto- czerwonych'' zawodzi w lidze. W ostatniej kolejce po raz kolejny Jaga nie daje rady zgarnąć kompletu punktów, porażka z Lechią Gdańsk 0:2, z Piastem w takich samych rozmiarach i bezbramkowym remis z Zagłębiem to tylko niektóre kiepskie mecze w wykonaniu Jagiellonii. Gdzie szukać przyczyn słabej postawy Jagiellonii w tym sezonie mającej w swoim składzie m.in króla strzelców ekstraklasy - Tomka Frankowskiego czy byłych reprezentantów kraju: Ebiego Smolarka, Tomasza Zahorskiego oraz kreatywnych zawodników w drugiej linii takich jak Tomasz Kupisz, Nika Dzalamidze czy Dawid Plizga. Jedno jest pewne za dwa tygodnie do Krakowa przyjedzie zespół, który aktualnie zajmuje 12 pozycję w tabeli z taką samą liczbą punktów jak Wisła Kraków. Dla obu drużyn to ważny mecz, ponieważ obie ''11'' znajdują się tuż nad strefą spadkową. Oba zespoły mają w tym sezonie problem ze zdobywaniem bramek, Wiślacy w 7 meczach zdobyli 6 bramek a Jaga tych bramek nastrzelała aż.. 5! Czy więc patrząc na statystyki napastników obu drużyn za dwa tygodnie należy spodziewać się nudnego meczu ze znikomą ilością sytuacji podbramkowych? Czy może jednak Wisła grająca u siebie w końcu narzuci swój styl gry ( o ile taki zostanie w jakimś stopniu wypracowany) i pokaże nam krakowską piłkę ku uciesze fanów zgromadzonych na Reymonta... Jest kilka znaków zapytania jeżeli chodzi o wyjściowy skład "Białej Gwiazdy" a także o ustawienie na boisku, jak widzieliśmy w meczu z Legią do składu wrócił Łukasz Garguła, który odwdzięczył się za daną mu szansę - strzelając bramkę. Ze składu wyleciał Kew Jaliens, Rafał Boguski oraz Michał Szewczyk. Jakich roszad dokona trener Kulawik w meczu z Jagiellonią? Czy dane będzie nam obejrzeć dłuższy moment dobrej gry w wykonaniu naszych zawodników (coś na wzór pierwszych 20 minut z piątkowej potyczki z Legią w Warszawie). Na te oraz inne pytania pozostające bez odpowiedzi w pełni odpowie nam sobotni mecz z Jagiellonią. Poniżej przedstawiam plan 8 kolejki TM Ekstraklasy: 19 października (piątek) 18:00 Górnik Zabrze - Korona Kielce 20:45 Zagłębie Lubin - Lech Poznań 20 października (sobota) 13:30 GKS Bełchatów - Podbeskidzie Bielsko - Biała 15:45 Piast Gliwice - Widzew Łódź 18:00 Wisła Kraków - Jagiellonia Białystok 21 października (niedziela) 14:30 Lechia Gdańsk - Śląsk Wrocław 17:00 Polonia Warszawa - Ruch Chorzów 22 października (poniedziałek) 18:30 Pogoń Szczecin - Legia Warszawa Zapraszam do dyskusji!
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 08.10.2012 o godz. 20:56.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Mój skład:
---------------------------Pareiko Jovanovic--Głowacki--Bunoza--Frederiksen(niestety) -----------------------Jaliens--Chrapek Boguski-----------------Melikson---------------------Iliev(niestety) --------------------------Genkov Tam gdzie niestety, to niestety nie ma kto grać. Jeśłi chodzi o mecz, to by się utrzymać potrzeba 30punktów, ale myśle że przy słabym GKS-ie i Podbeskidziu wystarczy mniej, może nawet z 25. Także trzeba wygrać, bo z kim zdobywać te punkty jak nie zJagiellonią, która jest w kryzysie i musi jechać do nas całą Polskę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Zobaczymy jaki skład wystawi Kulawik, aczkolwiek raczej pewne jest że będzie chciał stawiać na Polaków jak Moskal u którego też Polak był nr 1, jeśli nie Kulawik ma przywrócić blask to tylko trener zagraniczny
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Jaga nie umie grać. Leją ją ostatnio wszyscy...w sumie jak nas ale nie zmienia to faktu, że w tym meczu MUSZĄ być 3 punkty! Szczególnie, że gramy u siebie a Jaga jest tragiczna na wyjazdach.
![]() |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Mecz o 6 punktów - brzmi to jak walka o utrzymanie ale nie ma się co oszukiwać że jest inaczej.
Zakładam że z wyjazdów może wpadnie jeden punkt i to będzie sukces, u siebie trzeba na 300%, kolejna porażka typu Groclin nie ma prawa się przydarzyć. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
My także nie umiemy i nas też leją. Niestety, ale remis może być sukcesem. To czego to już doszło!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Przeciwnicy z ligi zazwyczaj przyjeżdżają do Krakowa cofnięci i czekają nie wiadomo na co, zamiast pocisnąć z tematem. I całe szczęście. Jest szansa na 3 punkty.
![]()
.
. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
ten mecz określiłbym pojedynkiem tępych strzał, obie druzyny bez napastnika bo Frankowski w koncu sie zestarzał
11/12 3-1 10/11 2-0 09/10 2-1 08/09 1-0 07/09 5-0 pasowało by podtrzymać dobrą passe z pszczółkami u siebie. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Później Widzew, Lech i Korona... w których 2 pkt będą sukcesem więc z Jagą wypadałoby wygrać... |
||
|
|
Guest
|
|
|
Cytat:
Mimo swoich problemów to Jaga jest zespołem. który jest w zdecydowanie lepszej formie fizycznej, nie ma problemu z wymienieniem 5 podań, jak przegrywa to ciśnie przeciwnika do końca. Brakuje im ostatniego podania i wykończenia, my mamy więcej tych mankamentów. Oby Kulawikowi i reszcie sztabu udało się zrobić coś z tą drużyną. Musimy zacząć zdobywać punkty, nie ważne czy ze stałych fragmentów gry, czy z kontrataku czy po akcjach Meliksona. Pan Iliev coś ze sobą musi zrobić przez te 2 tygodnie bo mimo iż zawsze miał problem z bieganiem to teraz jest komedia. Doświadczony facet powinien wiedzieć jak doprowadzić siebie do stanu używalności. Nie wiele już mu zostało tego piłkarskiego życia, niech się cieszy grą w piłkę tylko niech robi to tak żeby drużyna miała sukcesy. To nie czas na zakładanie siatek, bezproduktywne kiwki. Można to robić czego przytaczanym prze zemnie przykładem jest Edi Andranidna. Oby pan Genkov wyciągnął jakieś refleksje ze swoich bliskich spotkań z murawą. Drużyna jednak odczuwa mimo wszystko brak takich zawodników jak Diaz którego podostrzał grę, dodawał drużynie charakteru, Jirsak też coś potrafił, nie mówiąc o bramkach Bitona czy Małeckiego kiedy był w formie. Tego nie da się załatać Szewczykiem, Sikorskim czy Frederiksenem.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 09.10.2012 o godz. 15:07.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Ale już taka Lechia na przykład...
![]()
.
. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Jeśli zagramy dobre 45 minut to już będę zadowolony. Na punkty nie liczę chyba, że do ataku poślemy Pareikę
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
Prawda jest taka,że Probierz spierniczył przygotowania i właściwie żaden z zawodników nie gra na max możliwosci.Gdzie szybkość Meliksona ? gdzie kondycja Wilka na 90minut itd itd... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Zagrac cały mecz z Jaga tak jak przez pierwsze 20 minut z Legia i bedzie dobrze - tylko jeszcze trzeba poprawic gre obronną. Jagiellonia jest w ligowym dołku, Hajto na wylocie tak wiec nie ma lepszej okazji by wyrwac sie z dołka.
|
|
|
|
Guest
|
|
Mam nadzieję Kulawik zdaję sobie sprawę że inaczej trzeba pracować z Ilievem niż np z Wilkiem czy Meliksonem. Natomiast zgadzam się że to co zrobił Probierz z tą drużyną jest chore.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 09.10.2012 o godz. 16:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
Reszta zgoda. czyli u mnie: ---------------Pareiko Jovanovic--Głowacki--Bunoza--Frederiksen(niestety) -----------Jaliens--Chrapek Iliewi---------Melikson--------Garguła ---------------Genkov |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
a dlaczego nie tak:
Pareiko Jaliens - Głowa - Czekaj - Bunoza Chrapek - Wilk Iliew - Melikson - Garguła Genkov w drugiej połowie Boguski i Szewczyk na skrzydła jeśli nie będziemy pewnie wygrywać ![]()
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
PS. Z resztą się zgadzam. Widzę, że niektórzy jeszcze wierzą w to, że my w tym sezonie będziemy pewnie wygrywać. Gratuluję dobrego samopoczucia. Też bym, tak jak Ty napił się jakiegoś dobrego alkoholu. Niestety najbliższe picie planuję w weekend.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 09.10.2012 o godz. 20:52.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Tofik ,..... bez jajtak to moze mozna bylo pisac z 2 lata temu,a teraz to jestesmy w inne bajce . ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Poza tym każdy mecz - jak mawiał pewien zanany trener - można wygrać, przegrać albo zremisować. Jagiellonia to żaden cud (podobnie jak Piast zresztą )![]()
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
|
|
|
|
Banita
Od: 10.2012
Offline |
|
|
WITAM OSTANIO PRZEŚLEDZIŁEM W ZWOLNIONYM TEMPIE WSZYSTKIE MECZE WISŁY W TYM ROKU I DOSZEDŁEM DO PEWNYCH WNIOSKÓW CO ZAWODNIKÓW
Milan Jovanić-ostanio nie grał ale chyba już gorzej od wypalonego Estończyka nie zagra tym bardziej, że bedzie chciał sie pokazać a to będzie jego atut Sergei Pareiko- w tej chwili jeden, dwa mecze na trybunach dobrze mu zrobi pokarze, że w drużynie nie ma świętych krów jesteś słaby to nie grasz Michał Miśkiewicz- pewny jak na razie ale niech ogrywa i zdobywa doświadczenie w PP Gordan Bunoza- uważam, że to nasz najlepszy stoper na razie w tym sezonie nie zawiódł mnie Łukasz Burliga- dla mnie to nie prawy obrońca a prawy skrzydłowy i będe się dalej upieral by wystawic go na skrzydło ostania bramka mnie o tym potwierdziła Osman Chávez- no ostanio spadł z forma drastycznie strach go dawać na stopera ale może spróbować go na prawym bądzi lewym skrzydle obrony Michał Czekaj- ten pan niech idzie na wypożyczenie bo nie chodzi tu o jego zwrotność a brak doświadczenia a my przez brak doświadczenia nie mozemy przegrywać Jan Frederiksen- technicznie ok ale braki fizyczne straszne wypad ze składu poki ich nie nadrobi Arkadiusz Głowacki-uważam że on z Bunozą to optymalna para stoperów doświadczenie z młodością Kew Jaliens-uważam że on na obrone nie ma co wracać jego pozycja to defensywny pomocnik wiec tam niech gra bo według mnie jest lepszy od wilka i sobola Marko Jovanović- ciężko mi coś tu powiedzieć ale ponieważ nie ma kim grać na bokach to już niech gra Damian Buras- na razie nie ma co pisac Michał Chrapek- mi się jego gra podoba ma większe zaangażowanie od Garguły i Meliksona jeszcz z 3-4 mecze i zobaczycie ze bedzie gracze od ktorego bedziemy ustawiać skład Łukasz Garguła- mimo pięknej bramki ja tego pana nie widze w 18 meczowej z różnych powodów Ivica Iliev- ten zawodnik nie ma sił na rozegranie 45 minut wiec uważam ,że powinien wchodzić w drugiej połowie w granicach 70 minuty Maor Melikson- w tej chwili nie wyobrażam sobie 11 bez niego mimo ze nie ma dobrej formy i nie angazuj sie tak jak kiedys to nadal jego niekonwecjonlalne zagrania robia róznice Radosław Sobolewski- ten gracz niech gra w pp i jako zmienik w ekstraklasie jak nie bedzie komu grac juz nie ma tej motoryki Alan Uryga-szczerze mało grał ale podoba mi sie ten zawodnik i w Młodej Ekstraklasie tez sie wyrózniał dawać mu szanse w pp i na końcówki ligowych spotkani Cezary Wilk- jego gra w tym sezonie to tragedia szczerze bardzo go lubię osobiscie to mój ulubiony zawodnik za to jak walczy nie cofa nogi, ale mimo że go lubie na razie ławka Rafał Boguski- cały czas mi się wydaje,że Boguski w konicu odpali i z meleksem bedą klepać obrone Cwetan Genkow- długo myślałem ale nie mamy lepszej alternatywy Dawid Kamiński- na razie bez błysku Romell Quioto- takim graczą dziekujemy po co nam gracze ze szczenieckimi zachowaniami by grac dobrze w pike pod kopułą tez trzeba miec poukładane Daniel Sikorski - ja wiem że tego zawodnika stać na wiele widziałem go na treningach i powiem szczeże ze treningi się wyrożnia mozna wystrczy psycholog by mu pomógł bo ja go ogladam i widziałem mecze w górniku. Wielu czepia się że słabo grał w Poloni W ale ja wam powiem, że Polonia to był cyrk gdzie ciezko było o dobra gre Michał Szewczyk - chyba nasz nastepny młodzian ja widze w nim drugiego Małeckiego tylko z poukładana kopuła Długo myślałe jak powini zagrać z Jagą i ja widze tylko dwa warianty ofensywny i defensywny Ofensywny --------------------------Milan Jovanić------------------------------------- --Marko Jovanović--Bunoza--Arkadiusz Głowacki--Osman Chávez-- ------------------------------Kew Jaliens------------------------------------ --Łukasz Burliga---------------------------------------Michał Szewczyk-- ----------------------------CHRAPEK-MELIKSON--------------------------- ---------------------------------GENKOW------------------------------------ DEFENSYWNY --------------------------Milan Jovanić------------------------------------- --Marko Jovanović--Bunoza--Arkadiusz Głowacki--Osman Chávez-- ------------------------------Kew Jaliens-Cezary Wilk--------------------- --Łukasz Burliga---------------------------------------Michał Szewczyk-- --------------------------------MELIKSON----------------------------------- ---------------------------------GENKOW------------------------------------ wybrałem wilka bo sobol już wogóle brak sił a urga to nie wiadoma |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Czemu sie upierasz na Burlige? bo strzelił jednego gola
![]()
Urodziłem się z Białą Gwiazdą w sercu i z nią umrę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
skąd się ktoś taki jak f-cuda wziął?
Powtarzasz w swoich postach slogany i mity. Piszesz z błędami. Może daruj sobie? Mniej postów, a za to więcej wnoszących i mniej kłujących w oczy błędami? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
jak to skąd?
Zwolnili go z PZPN 1 lipca i teraz ma w ....e bogatą emeryture, wieć może sobie w koncu popisac na forum nie będąc rozliczanym przez kibicow ![]() ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Też tak uważam, powinien już dawno grać zamiast Ilieva, który jest idealny na zmiennika. Boguski z Meliksonem w srodku, przed nimi Genkow za nimi Wilk/Jaliens, po bokach młodzi. Obrona Głowa, Bunoza,
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Chavez to piłkarz z najgorszym wyprowadzeniem piłki w zespole ... i on miałby wyprowadzać piłkę z obrony do ataku ? boczni obrońcy to piłkarze z największą ilością kontaktów z piłką w drużynie , nie mogą unikać piłki. Chavez nie nadaje się na inną pozycję niż środek obrony... |
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
Proszę gościa, żeby się ogarnął... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
To by oznaczało, że pozycja środkowego obrońcy nie wymaga umiejętności dobrego wyprowadzenia piłki. Obaj dobrze wiemy, że tak nie jest, że obrońcy muszą umieć wymieniać celne podania, by odpocząć, by zamęczyć przeciwnika, by wciągnąć go na własną połowę i otworzyć przestrzeń pomiędzy jego linią obrony a bramką.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Problem jest teraz gdy środkowi obrońcy dublują się rolami (niesamowicie niezgrani) przez co nie ma ani odpowiedniej asekuracji ani dobrego wyprowadzenia, bo i Głowacki, Bunoza i nawet Czekaj potrafią to robić tyle, że nikt się za to nie bierze przez brak zaufania między partnerami i niezgranie między formacjami. Ratunkiem wg mnie może być dla nas Jaliens na nowej pozycji, który przejął by zadania Wilka. Dlatego jak juz się bawimy w formację to proponowałbym coś takiego: Pareiko Jovanović - Głowacki - Bunoza - Frederiksen Jaliens Chrapek - Melikson Szewczyk (nie cierpię Łukasza G) - Genkov - Iliev ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
Bez jaj...... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|