The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.09.2012, 15:56
My tu gadu gadu a pod wspaniałymi rządami Geniusza kaszub i jego partii .....bankrutuja szpitale. Dzieje sie to zapewne po to aby .....żyło sie lepiej. Wszystkim :

Cytat:
Krytyczna sytuacja najlepszych szpitali - druzgocący raport NIK

Gigantyczne zadłużenie Centrum Zdrowia Dziecka to tylko wierzchołek góry lodowej. Według NIK, w bardzo złej sytuacji są wszystkie z sześciu skontrolowanych instytutów należących do Ministerstwa Zdrowia. Kontrolerzy oskarżają ministra, którego bierność miała pozwolić na doprowadzenie podległych mu szpitali do finansowej katastrofy.

Przeczytaj też:
PO i PiS są zgodne: sytuacja szpitala jest dramatyczna
Krytyczna - tak sytuację Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi określa w raporcie Najwyższa Izba Kontroli (zobacz raport). Po sprawdzeniu sytuacji podległych Ministerstwu Zdrowia instytutów, kontrolerzy stwierdzili, że ich sytuacja finansowa jest zła i od lat się pogarsza. NIK zwraca uwagę m.in. na wzrost zatrudnienia, które w trzech spośród kontrolowanych placówek wzrosło o 248 etatów, w tym o 191 etatów w Centrum Onkologii - Instytucie im Marii Skłodowskiej-Curie. - Biorąc pod uwagę ich niską aktywność badawczo-rozwojową oraz trudną sytuację finansową, było to działanie niecelowe i niegospodarne - czytamy w raporcie NIK.

Kontrolerzy stwierdzili również, że kierownictwa większości instytutów nie brały pod uwagę ustawy o jednostkach badawczo-rozwojowych podczas ustalania wynagrodzeń. Od 2008 do 2010 roku średnia miesięczna pensja wzrosła w placówkach z 4 141 zł do 4 443 zł. - Jednostką o najwyższym średnim wynagrodzeniu brutto na jednego pracownika w I półroczu 2011 roku był instytut znajdujący się w najgorszej sytuacji finansowej (Centrum Zdrowia Dziecka), natomiast najniższe wynagrodzenie zanotowano w jednostce o najlepszej kondycji ekonomicznej (Instytut Matki i Dziecka). W kontrolowanych instytucjach nie powiązano efektów ekonomicznych z polityką kadrową i systemem wynagradzania - stwierdzili kontrolujący.

Nieopłacalne leczenie
Według NIK, problemy finansowe instytutów są spowodowane m.in. przyjmowaniem najtrudniejszych, najkosztowniejszych w leczeniu i najbardziej skomplikowanych przypadków oraz realizowaniem świadczeń dla pacjentów, którzy mogli być leczeni w tańszych w utrzymaniu szpitalach, np. powiatowych. Raport wskazuje również winę po stronie NFZ, który nie uwzględnia w wycenie świadczeń "obiektywnie istniejącego wzrostu kosztów zasobów zużywanych w instytucjach".

- System jednorodnych grup pacjentów, który jest dobry i sprawdzony w innych krajach, w Polsce nie uwzględnia poziomu referencyjności, który w innych państwach jest brany pod uwagę. Pojawiają się głosy: "po co płacić szpitalom więcej, skoro można te same świadczenia realizować taniej". Problem dotyczy tych instytutów, które mają szereg różnych specjalności. Dzieci kierowane są do nas m.in. po tym, jak diagnostyka w innych miejscach nie dała rezultatów, w związku z tym u nas dziecko jest badane pod kątem różnych schorzeń i koszty tego są po naszej stronie. Wysyłamy pacjenta do kliku różnych poradni, klinik, aby zdiagnozować go wieloaspektowo. Jeśli dziecko trafia do CZD, to dlatego, że jest ono odsyłane ze szpitala, który miał problem z leczeniem tego przypadku. U nas tym samym pacjentem zajmuje się kilka klinik, a rozliczyć go może tylko jedna i otrzymujemy wynagrodzenie za leczenie tylko jednego schorzenia - wyjaśnia Paweł Trzciński, rzecznik Centrum Zdrowia Dziecka.

NIK zarzucił dyrektorom placówek nierzetelność i niegospodarność. Podobnych argumentów używa również NFZ. - Lansowana przez rzecznika CZD teza, że finanse Centrum zostały „rozłożone” po wprowadzeniu w lipcu 2008 rozliczeń według JGP budzi ogromne wątpliwości. Wystarczy przytoczyć kilka liczb. Otóż średnia cena jednej hospitalizacji wzrosła z 2202 zł w styczniu 2008 r. do kwoty ponad 3200 zł w grudniu 2009 r. Również wartość szpitalnych kontraktów wzrosła po wprowadzeniu JGP średnio o 15 proc. Dodatkowo NFZ wprowadził kilka zmian do rozliczeń, uwzględniając właśnie uwagi ówczesnego dyrektora CZD - mówi Andrzej Troszyński, rzecznik NFZ.

Naukowa fikcja?
NIK ustalił także, że instytuty nadużywały procedur zakupów poza przetargiem, w tym m.in. sprzętu medycznego. Druzgocącą ocenę dopełniają dane o efektywności projektów badawczo-rozwojowych oraz niskim odsetku kadry naukowej - w żadnej instytucji nie przekroczył 10 proc. zatrudnionych, a w Centrum Zdrowia Matki Polki w 2011 roku wyniósł zaledwie 1,86 proc. Twórcy raportu zwracają również uwagę na niewielkie dochody z prowadzonej działalności naukowej.

- Wdrażanie technologii opracowanych przez naszych naukowców jest rzeczywiście trudne, ponieważ nie robimy odkryć polegających chociażby na tworzeniu nowych leków, ale piszemy np. raporty dotyczące naczynia tętniczego. Te wyniki nie dają się prosto skomercjalizować. Są to nowe metody badania, nowe wnioski dotyczące polskiej populacji, ale tego nie sprzedamy, nikt takich informacji nie kupuje - mówi rzecznik Centrum Zdrowia Dziecka. Działalność naukowa tej placówki została oceniona przez NIK najwyżej.

Za złą sytuację instytutów NIK obwinia ministra zdrowia i działającą w ministerstwie Radę Naukową, która "nie zajmowała się kompleksowo problematyką funkcjonowania instytutów badawczych". W raporcie stwierdzono, że argument ministerstwa, że jednostki są niezbędne dla systemu ochrony zdrowia nie uzasadnia, dlaczego mają status instytutów. - Zgadzamy się z NIK, że trzeba w tym obszarze coś zrobić, że ta formuła już się nie sprawdza. Oddzielenie nauki i obszaru klinicznego być może jest jakimś kierunkiem rozwiązania tej sytuacji - wskazuje Paweł Trzciński.

Ministerstwo Zdrowia odpowiedzialnością za ruinę finansową Centrum Zdrowia Dziecka obarcza jej dyrekcję. Z informacji opublikowanych na stronie internetowej ministerstwa wynika, że od 2005 do 2011 roku środki przeznaczane przez ten szpital na wynagrodzenia wzrosły z 64,8 do 125,2 mln zł (zobacz komunikat ministerstwa). W tym samym okresie przychody netto placówki zwiększyły się z 200,7 do 263 mln zł. Według raportu NIK, średnie miesięczne wynagrodzenie brutto w CZD wynosi 4 710 zł.

Na sześć skontrolowanych placówek, pięć NIK ocenił negatywnie, notę "pozytywnie z nieprawidłowościami" dostał tylko Instytut Matki i Dziecka. Do Ministerstwa Zdrowia należy 16 szpitali mających status instytutów.

P.S. Pamietacie ta bajeczke z kampanii wyborczej kiedy taki ryży magik mówił cos w tym stylu " ...będą was leczyć .... o autostradach, którymi mieliśmy tez jeździć już nie wspominam ani o 2 Irlandii.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.09.2012, 16:38
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
A przypadkiem niedokleiłem reszty dyskusji gośc przesadzil z 300k -ale nie ważne : 5 x mniej to bieże Lisek do kieszeni, za 80 odcinków ma dostać (dostał) 7,4 mln zł
a powiedz mi tak szczerze, po co zaglądać Liskowi do kieszeni, skoro jego program ogląda 3,5 miliona ludzi i przynosi on wielomilionowe wpływy z reklam? Rozumiem, jakby TVP traciła na tym finansowo. Ale przecież jest odwrotnie ... Niech se weźmie i połowę tych wpływów. Skoro się bilansuje, a nawet jest duży zysk to czego się czepiać? Zazdrość?
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 13.09.2012, 17:00
Szpen napisał(a):Wyświetl post
a powiedz mi tak szczerze, po co zaglądać Liskowi do kieszeni, skoro jego program ogląda 3,5 miliona ludzi i przynosi on wielomilionowe wpływy z reklam? Rozumiem, jakby TVP traciła na tym finansowo. Ale przecież jest odwrotnie ... Niech se weźmie i połowę tych wpływów. Skoro się bilansuje, a nawet jest duży zysk to czego się czepiać? Zazdrość?
Jest coś takiego jak etyka dziennikarska.

Albo w życiu publicznym - politycznym i społecznym - postępujemy etycznie, albo jesteśmy drugą Białorusią, ZSRR czy II Rzeszą.Do wyboru.
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.09.2012, 17:40
tiaaa, to jest właśnie plaga PiSu. Rzucać oszczerstwa i domysły. W końcu kłamstwo powtarzane setki razy staje się prawdą.

Oj chłopcy chłopcy, śmieszni jesteście, naprawdę znajdźcie sobie inne zajęcie.
Jedyną postacią która kłamie to jesteś Ty. Jeszcze trzy miesiące temu miałeś żonę z którą prowadziłeś własny biznes. Teraz ci się zapomniało jaką wersję utrzymywałeś trzy miesiące temu i wtopiłeś (nie pierwszy raz rzecz jasna).

Akurat też się tak składa, że kojarzę Cię z forum sprzed kilku lat (i nie tylko ja). Pamiętam co pisałeś, skąd jesteś itd. Teraz rzecz jasna rżniesz głupa i zgrywasz nie wiadomo kogo, a w zderzeniu z rzeczywistością okazuje się że co miesiąc czym innym się zajmujesz, gdzie indziej pracujesz itd. Każdy kto nawet średnio uważnie obserwuje temat wie jaki z ciebie ananas.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.09.2012, 17:45
Przecież nie trzeba było się bawić w wielkiego detektywa, aby sprawdzić kilka miesięcy temu, że Szpen się bawi w "turystykę".
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 13.09.2012, 18:38
Eeee ja slyszalem,ze konczyl Telekomunikacje i jak kazdy z jego rocznika ze studiow ma zajebistą prace w zawodzie
[][][][]> T S W <[][][][]
Szpen
Senior Member

Stary 13.09.2012, 18:48
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Przecież nie trzeba było się bawić w wielkiego detektywa, aby sprawdzić kilka miesięcy temu, że Szpen się bawi w "turystykę".
Lekko nieaktualne, ale to prawda, bawiłem się w turystykę. Resztę sobie wymyślicie , dobrze wam idzie. Większość tutaj to gimnazjalisty, wiec pewnie zylka biznesmena niejednego fascynuje.

Belzebub, proszę cię przeczytaj mojego posta w tej materii jeszcze raz i skoryguj swoją opinię, bo wprowadzasz ludzi w błąd. Po co konfabulujesz?
Belzebub
Senior Member

Stary 13.09.2012, 19:01
Wybacz, ale nie myślisz chyba, że będę przeglądał 100 stron tego tematu, żeby to sprostowac
Z czym sie pomylilem? Jak dla mnie srednia krajowa(chyba nawet na rękę) w wyuczonym zawodzie to - zajebista praca..ale ja jestem moherem bez ambicji, wyedukowaym w starym systemie - bez gimnazjum..
Mozesz to sam wyprostowac - "odszczekam" jesli się minąłem z prawdą..
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.09.2012, 19:03
Lekko nieaktualne, ale to prawda, bawiłem się w turystykę. Resztę sobie wymyślicie , dobrze wam idzie. Większość tutaj to gimnazjalisty, wiec pewnie zylka biznesmena niejednego fascynuje.

Belzebub, proszę cię przeczytaj mojego posta w tej materii jeszcze raz i skoryguj swoją opinię, bo wprowadzasz ludzi w błąd. Po co konfabulujesz?
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 13.09.2012, 19:22
Większość tutaj to gimnazjalisty, wiec pewnie zylka biznesmena niejednego fascynuje.
O tak. Zwłaszcza taka żyłka, która usprawiedliwia, nierzetelność, kolesiostwo, przekręty w przetargach i inne szemrane interesy oraz nieetyczne postępowania byle kasa się zgadzała ( dla zainteresowanych oczywiście):

Rozumiem, że właśnie tak działasz ?
Czy po prostu pracujesz w TVN ?
Często bywasz w Warszawie.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 13.09.2012, 19:32
Błagam Was - nie cytujcie, mam go w ignorowanych...
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.09.2012, 20:35
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
A jak "niezawisłe" są sądy pod rządami PO i Donaldu Tusku można sie przekonać na przykładzie prezesa Sądu Okręgowego w Gdańsku, który oczekuje grzecznie na instrukcje z kancelarii premiera :
Teraz zamiast zająć się spolegliwym (i pewnie rozgrzanym) sędzią, wymiar sprawiedliwości będzie ścigał dziennikarza, za rzekome korzyści:
Cytat:
Gdańska prokuratura okręgowa wszczęła już śledztwo ws. rozmowy telefonicznej, w której osoba podająca się za urzędnika z kancelarii premiera miała ustalać z prezesem gdańskiego sądu okręgowego szczegóły związane m.in. ze sprawami sądowymi dot. Amber Gold.
O wszczęciu śledztwa poinformowała w czwartek rzeczniczka prasowa gdańskiej prokuratury okręgowej Grażyna Wawryniuk. Postępowanie zostało wszczęte 11 września na skutek zawiadomienia, które dzień wcześniej złożył prezes gdańskiego sądu okręgowego. Szef sądu złożył już zeznania w tej sprawie.
Jak wyjaśniła Wawryniuk, postępowanie prowadzone jest pod kątem art. 230 par. 1, czyli powoływania się - dla uzyskania korzyści - na wpływy w różnego rodzaju instytucjach państwowych, samorządowych itp. Przestępstwo to zagrożone jest karą więzienia od 6 miesięcy do lat 8.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Gwiaździsty
Senior Member

Stary 13.09.2012, 20:44
"Przekaz dnia"

A w Pruszkowie słychać,
Słowika trele,
Jak piękny jest świat,
z Donaldem Tuskiem na czele !
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 13.09.2012, 22:05
Wiersz powyżej ,no to aż się prosi troszkę muzy na dobranoc

http://www.youtube.com/watch?v=3Azy7dRvZKQ
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 13.09.2012 o godz. 22:08.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Pablo84
Senior Member

Stary 14.09.2012, 09:02
Polecam dokument Sekielskiego
"Władcy marionetek"
Nigdy wcześniej o nim nie słyszałe.Teraz myślę, że będzie miał większy wydźwięk.
http://www.youtube.com/watch?v=8ShIJr1szh4

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Szpen
Senior Member

Stary 14.09.2012, 12:47
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Teraz zamiast zająć się spolegliwym (i pewnie rozgrzanym) sędzią, wymiar sprawiedliwości będzie ścigał dziennikarza, za rzekome korzyści:
powinni zająć się i jednym i drugim. Sędzia na wyjebke, a dziennikarz kara penitencjarna. Nie może być tak, że dziennikarze to święte krowy którym wolno wszystko. Złamał prawo w tej prowokacji i tyle w temacie:

Cytat:
RMF FM opublikowało pełną treść rzekomego maila od Tomasza Arabskiego, jaki wysłał do gdańskiego sędziego Ryszarda Milewskiego autor prowokacji "Gazety Polskiej Codziennie". Publikujemy jego treść.
E-mail do prezesa Sądu Okręgowego w Gdańsku zaczyna się nawiązaniem do rozmowy telefonicznej, którą wciąż niezidentyfikowana osoba przeprowadziła z sędzią, podszywając się pod urzędnika z kancelarii premiera. Adres nadawcy się zgadza: [email protected]. Dalej jest mowa o "notatce" z rozmowy i najważniejsze pytanie - o to, czy - zgodnie z rzekomym zamiarem premiera Tuska, który insynuuje autor prowokacji - szef Amber Gold Marcin P. wyjdzie z aresztu. Oto całość listu:

"Witam,

próbowałem się z Panem skontaktować osobiście, jednak w natłoku obowiązków zdecydowałem się na tą (pisownia oryginalna) formę kontaktu.

Mój asystent, który z Panem rozmawiał przekazał mi w piątek późnym popołudniem notatkę z ostatniej rozmowy z Panem.

Jestem właśnie po rozmowie z Panem Premierem i mogę dziś ostatecznie potwierdzić, że spotkanie w Kancelarii Premiera odbędzie się 13 września, czwartek o godzinie 17.00 [w telefonicznej prowokacji pojawia się sprawa takiego spotkania premier - sędzia Milewski - red.]. Proszę o przekazanie mi informacji w odpowiedzi na niniejszy mail, kto oprócz Pana będzie obecny na spotkaniu, imię i nazwisko oraz stanowisko w Sądzie Okręgowym. Chciałbym też zaznaczyć, że Pan Premier po spotkaniu chciałby z Panem porozmawiać na osobności.

W notatce z rozmowy telefonicznej, przekazanej mi przez mojego asystenta,wspominał Pan, że ma Pan pewne ważne informacje dla Pana Premiera, czy mógłby Pan zakreślić w kilku zdaniach zakres tych informacji? To również w odpowiedzi na niniejszy mail prosiłby bardzo.

I ostatnie, jakie wg. Pana są rokowania, że Marcin P. opuści 12 września areszt? Pan Premier w tej szczególnej sytuacji widziałby taką właśnie możliwość za najbardziej odpowiednią.

Proszę potwierdzić też w odpowiedzi na niniejszy mail, czy godzina Państwu odpowiada do spotkania. jeśli będzie potrzeba, to Kancelaria Premiera może zapewnić Państwu eskortę na trasie przejazdu z Gdańska eo Warszawy, by zyskać na ewentualnym czasie.

Posiadam do Pana numer telefonu, co prawda kiedyś już mi go Pan osobiście zdaje się podawał, ale ten numer jest chyba inny.

Proszę też zachować treść tego maila dla siebie, została ona też zaszyfrowana w naszym systemie bezpieczeństwa o przepływie informacji niejawnych i tajnych, czasem pojawiają się jednak problemy przy otwieraniu maili zaszyfrowanych, gdyby u Pana pojawił się taki problem, proszę o kontakt z moim asystentem pod numer, który zapewne Panu podał.

Czekam na maila zwrotnego, jeśli jest to możliwe jeszcze w dniu dzisiejszym,

Pozdrawiam serdecznie

Tomasz Arabski

Szef Kancelarii Premiera

Minister-członek Rady Ministrów".

Dalej też wszystko jest w porządku - stopka adresowa, numery telefonów do KPRM i zastrzeżenie o poufności i szyfrowaniu maila. Na samym dole wiadomości są jednak dwie linijki, które ujawniają, że jest to prowokacja:

http://www/sharpmail.com.uk - Send "fake" email for free! Send "fake" SMS. I rada dla fałszerza: "Usuń ten podpis".
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 14.09.2012, 12:58
powinni zająć się i jednym i drugim. Sędzia na wyjebke, a dziennikarz kara penitencjarna. Nie może być tak, że dziennikarze to święte krowy którym wolno wszystko. Złamał prawo w tej prowokacji i tyle w temacie:

W państwie demokratycznym prowokacja dziennikarska jest rzeczą normalną. To, że urzędnik Tuska złapał sie na haczyk odsłaniając przy tym mechanizmy działające w tzw. "wymiarze sprawiedliwości" (czyli wyrokach na telefon) jst tylko dowodem, że obecne rządy śmierdzą zgnilizną.
A to, że Tusk kompromituje się przy tej okazji po raz kolejny strasząc dziennikarza represjami jest jawną próbą zastraszenia wolnej prasy nie do pomyslenia w demokratycznym państwie. Ta putinizacja Polski jest coraz bardziej żałosna. W dodatku pod jego rządami jesteśmy najbardziej inwigilowanym społeczeństwem w Europie.
Ryży wścieka się też pewnie dlatego, ze wielu połączy ostatni wyrok - parodie ws. mafii pruszkowskiej i dojdzie do wniosku, że skład sędziowski w tym wypadku też był ustalany przez telefon.
Pablo84
Senior Member

Stary 14.09.2012, 13:02
Jeśli ma być sądzony jak ten od "antykomor " to nie zdziwie się, jak dziennikarzowi zasądzą szubienice. Najlepiej niech sądzi go sędzia Milewski
Na jego miejscu wyjechał bym z Państwa na jakiś czas i wrócił, gdy trochę się uprzątnie teren.

Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 14.09.2012, 13:22
Plichta chce iśc na koronnego i jeśli nie dopadnie go seryjny samobójca może być ciekawe. Samo to że chce być koronnym świadczy że grube ryby kręciły lody w AG i OLT. Będzie się działo.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Pablo84
Senior Member

Stary 14.09.2012, 13:33
Wszystko wyjaśni się w praniu.Jak narazię to w społeczeństwie opinia o sądownictwie ,ABW, BOR łagodnie mówiąc nie jest najlepsza.

Dla mnie,by te śledztwo było wiarygodne, musiało by być prowadzone za granicą- wiadomo, że to niemożliwe, więc wyrok - jakikolwiek by on nie był, potraktuję trochę jakby go nie było.

FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 14.09.2012, 13:57
Sorry, ale gdzie tu dziennikarz zlamał prawo?
Przypominam, że
Cytat:
postępowanie prowadzone jest pod kątem art. 230 par. 1, czyli powoływania się - dla uzyskania korzyści - na wpływy w różnego rodzaju instytucjach państwowych, samorządowych itp. Przestępstwo to zagrożone jest karą więzienia od 6 miesięcy do lat 8
.
O jakie korzyści chodzi?
Kodeks karny mówi o korzyściach majątkowych (to nie zachodzi, bo dziennikarz niczego materialnego od sedziego nie wyłudził) i korzyściach osobistych (świadczenia o charakterze niemajątkowym - których od sędziego tez nie otrzymał).
Jest jeszcze inne znaczenie "korzyści", to bardziej społeczne, ale uzyskiwanie takich korzyści nie podlega chyba przepisom KK?
Czy jakiś prawnik się wypowie?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 14.09.2012, 14:35
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Sorry, ale gdzie tu dziennikarz zlamał prawo?
Przypominam, że
.
O jakie korzyści chodzi?
Kodeks karny mówi o korzyściach majątkowych (to nie zachodzi, bo dziennikarz niczego materialnego od sedziego nie wyłudził) i korzyściach osobistych (świadczenia o charakterze niemajątkowym - których od sędziego tez nie otrzymał).
Jest jeszcze inne znaczenie "korzyści", to bardziej społeczne, ale uzyskiwanie takich korzyści nie podlega chyba przepisom KK?
Czy jakiś prawnik się wypowie?
Wypowie się:
W państwie "prawa Jaskierni" przy działających "rozgrzanych sędziach" dziennikarz zostanie pewnie skazany - aczkolwiek nie na jakąś grubą karę pozbawienia wolności, co najwyżej "w zawiasach".
Tym bardziej, że w wyniku tej prowokacji została ujawniona "zawisłość sędziego" od władzy wykonawczej.....co dla znacznej części sędziów stanowić moze nawet podstawę do skazania....

Natomiast w państwie prawa nie zakończonoby sprawy na wyrzuceniu sędziego i skazaniu dziennikarza, ale przede wszystkim przeprowadzonby dochodzenie dotyczące stopnia "służalczości" władzy sądowniczej w stosunku do władzy wykonawczej.
Niestety w Polsce panuje pierwszy rodzaj prawa, więc cudów bym nie oczekiwał. Ewentualnie wielką dyskusję zainspirowaną przez PO i jej wspólników, która będzie miałą na celu spenalizowanie konkretnym przepisem KK wszelkich działań wymierzonych we władzę i w partię aktualnie ją sprawującą. Oczywiście taki projekt dałoby się wprowadzić przypadkową "poprawką" jak miało to miejsce w kwestii możliwości odmowy ujawnienia przez organy administracji państwowej tego co akurat wg nich jawne być nie powinno......
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
TSWojtas
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 14.09.2012, 15:18
http://fakty.interia.pl/polska/news/...zany,1842711,3

super...

aleksander buksa - prostytutka bez Honoru
Szpen
Senior Member

Stary 14.09.2012, 15:46
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Wypowie się:
a to jak sie ma do sprawy?

Art. 190a. § 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.
Pablo84
Senior Member

Stary 14.09.2012, 16:16
Ty robisz sobie jaja?Poważnie pytam, bo przekroczyłeś już dla mnie wszelkie granice absurdu.

Belzebub
Senior Member

Stary 14.09.2012, 16:40
Z każdym postem potwierdza tylko, że jest tutaj służbowo.. A czasem mam wrażenie, że to nie jest tylko jedna osoba, tylko przynajmniej kilku szpencicieli..O czym może swiadczyć chociażby rzekoma "wszechwiedza" w każdym poruszanym temacie..Nie chce mi się wierzyć, że komuś ot tak, chciałoby się szukać tych wszytkich nic nie wartych wykresików, raporcików czy jakichś wypowiedzi lub paragrafów itd. A już największa wsypa wyszła przy "poraszce" Wiślaka68, gdzie tylko inna osoba lub ktoś z rozdwojeniem jaźni mógł przez kilka stron nabijać się z własnego błędu!
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.09.2012, 16:56
Cytat:
Z każdym postem potwierdza tylko, że jest tutaj służbowo.. A czasem mam wrażenie, że to nie jest tylko jedna osoba, tylko przynajmniej kilku szpencicieli..O czym może swiadczyć chociażby rzekoma "wszechwiedza" w każdym poruszanym temacie..Nie chce mi się wierzyć, że komuś ot tak, chciałoby się szukać tych wszytkich nic nie wartych wykresików, raporcików czy jakichś wypowiedzi lub paragrafów itd. A już największa wsypa wyszła przy "poraszce" Wiślaka68, gdzie tylko inna osoba lub ktoś z rozdwojeniem jaźni mógł przez kilka stron nabijać się z własnego błędu!
Dokladnie. Chyba tylko czlowiek chory psychicznie mialby ochote przez kilka miesiecy dyskutowac w tym temacie i w pojedynke stawiac czola innym ananasom (drozd, wislak68) - ci maja o tyle latwiej, ze jest ich wiecej, dlatego ich te przepychanki moga bawic. Szpen ewidentnie siedzi tu w jakims interesie, no albo jest chory psychicznie - to by tlumaczylo te jego wszystkie wcielenia
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 14.09.2012 o godz. 17:00.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 14.09.2012, 16:58
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Ty robisz sobie jaja?Poważnie pytam, bo przekroczyłeś już dla mnie wszelkie granice absurdu.
oj tam oj tam, przesadzacie - przecież szpenio ma rację!Dziennikarz podszył się, co prawda nie pod sędziego, tylko Arabskiego? Podszył! Wyrządził szkodę osobistą sędziemu ujawniając jego służalczość wobec premiera? wyrządził! Wyrządził mu szkodę majątkową, pokazajując jego nieprofesjonalizm i sprawiając że będzie musiał prawdopodobnie odejść z dobrze opłacanego stanowiska? Wyrządził! Niech więc gnije w pierdlu - i tak ma szczęście że nie natrafił na Szpena z jego legendarnym już "kopem" w "ryj"
Powód: błąd w cytowaniu
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 14.09.2012 o godz. 18:58.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Pablo84
Senior Member

Stary 14.09.2012, 17:16
Budowniczy popraw cytowanie.
Jaroo1- wiesz czym się różni Drozd lub Wiślak68 od Szpenia?Że oni tutaj podają niepodważalne fakty i liczby a Szpen to co wynajdzie i pasuje do jego teorii.

A tak na rozluźnienie(?) przed meczem proponuję film
"Władcy marionetek"

http://www.youtube.com/watch?v=8ShIJr1szh4
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 14.09.2012 o godz. 17:19.

Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.09.2012, 17:41
Cytat:
Jaroo1- wiesz czym się różni Drozd lub Wiślak68 od Szpenia?Że oni tutaj podają niepodważalne fakty i liczby a Szpen to co wynajdzie i pasuje do jego teorii.
Ale laczy ich to, ze sa zapatrzeni w te marionetki. Jak mozna ufac bezgranicznie drugiej osobie? Juz nie mowie, ze czlowiek sam siebie nie zna, ale ufac drugiej osobie, politykowi, ktorego sie widzi tylko przez szklany ekran. U nas sie robi z polityki religie, wybiera sie swoja partie, swojego bozka polityka i sie za nim jest na dobre i na zle. Czy tak to powinno wygladac? Oni powinni byc za wszystko rozliczani na goraco i za kazde klamstwo, niepowodzenie kopnieci w dupe i odrzuceni od koryta. No ale nie, maja swoje rzesze wyznawcow i tak trwaja przy tym zlobie, psujac Polske z roku na rok, ciagle utrudniajac zycie Polakom biurokracja i niskimi zarobkami oraz absurdalnymi przepisami ale i tak sa swieci i warci glosow. A to ze sie od 20 lat zmieniaja przy korycie to co tam, niech sobie jedza za nasze, jezdza za nasze, wyplacaja pensje za nasze, dzwonia za nasze i jeszcze niech ich chroni immunitet
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów