The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
hiszpan00
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.09.2012, 08:23
Od kiedy Cupiał przejął Wisłę przyzwyczaił Nas do sukcesów, były spektakularne porażki w pucharach jak Levadia Talinn, Karabach czy Valerenga, zawsze jednak Wisła miała za cel mistrzostwo Polski i zawsze ten cel wydawał się być realny. To Wisła w ostatnim piętnastoleciu zdominowała ligę zdobywając najwięcej tytułów MP nie udało się co prawda wywalczyć upragnionej LM, jednak nikt tak blisko jak klub z Krakowa nie był tej LM od czasu Widzewa. Teraz to juz niestety historia i trzeba się z tym pogodzić. Dla żadnego klubu Ekstraklasy poprzedni sezon nie był taką klapą, jak dla Wisły Kraków. Przynajmniej żadnemu innemu oczekiwania i ambicje aż tak nie rozminęły się z rzeczywistością. O ile Genkow, Melikson, Wilk, Pareiko czy nawet Iliev, to piłkarze dający w naszych ligowych warunkach wrażenie bogactwa, o tyle patrząc głębiej ta Wisła zdaje się być nieprawdopodobnie uboga. Wisła jednak nie zginie, bo wciąż zakochany w niej jest myślenicki milioner Bogdan Cupiał. Bednarz mówi filozoficznie o Cupiale: - On patrzy na ten problem sercem, dlatego często bywa uznawany za osobę, która zmienia zdanie. Pamiętajmy, że jeśli miłość nas zdradza, to cierpimy głęboko i podwójnie. Dał nam zielone światło poprzez to, że nam pomaga. Czeka nas trudny okres, ale nie boję się tego. Jak dodaje, chce także, aby zarobki piłkarzy nie przekraczały 60 procent budżetu. Teraz, według nieoficjalnych informacji, było to ponad 75 procent. Przy takim stanie rzeczy trzeba zweryfikować oczekiwania i liczyć się z tym iż w najbliższym okresie Wisła raczej będzie walczyć o środek tabeli a nie jak bywało to dotychczas o mistrzostwo.
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 01.09.2012, 08:43
xanti1906 napisał(a):Wyświetl post
Gość jest po kontuzji, daj mu 2 mecze na rozegranie się, bo takim wpisem się ośmieszasz. Gdyby go sprzedali to za 2 tygodnie byś płakał za Chavezem.
Akurat z obrońcami nie ma aż takiego problemu, więc nie płakał bym. Bunoza w pierwszym meczu pokazał się z bardzo dobrej strony, poza tym jest Czekaj, Uryga i Nalepa (na wypożyczeniu który mógłby wrócić na wiosnę).
Generalnie jeszcze 27 kolejek do mistrzostwa i trzeba mieć wiarę w to że się może udać
[FONT=Times New Roman]
Czy pamiętasz pierwszy w życiu mecz i po każdej bramce szał?
Kibicow śmiech, wiernych drużynie swej i na plecach pałki ślad.
[/FONT]
naoway.deviantart.com
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 01.09.2012, 08:55
cfa napisał(a):Wyświetl post
Akurat z obrońcami nie ma aż takiego problemu, więc nie płakał bym. Bunoza w pierwszym meczu pokazał się z bardzo dobrej strony, poza tym jest Czekaj, Uryga i Nalepa (na wypożyczeniu który mógłby wrócić na wiosnę).
Generalnie jeszcze 27 kolejek do mistrzostwa i trzeba mieć wiarę w to że się może udać
?
Daruj sobie i nie rób jaj na pogrzebie
Zwyczajnie i po ludzki proponowałbym troszkę przestawić sposób myślenia.Będzie tylko gorzej.Ale, możę wróci do klubu normalność.
Najgorsze co klub może teraz spotkać to znów zryw tzw "bos(s)a z Myslenic i zatrdunienie Smudy.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 01.09.2012 o godz. 08:58.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 01.09.2012, 09:16
DarekW napisał(a):Wyświetl post
Teraz gdy juz nasza ukochana Wisle zasilili "Mlode Chlopaki Polaki" jest cudowna sytuacja! Wreszcie poczulem sie zwiazany z tym klubem. Wiem ze nasze Wspaniale Chlopaki Polaki beda plakali po porazce tak jak i ja zreszta. Dziekuje bracia forumowicze za ta krucjate ktora odbyliscie ... Najpierw glowa zostala scieta na karku Maskanta. Po tym kolejne glowy lecialy tych wszystkich heretykow z bog wie jakich odleglych zakadkow swiata. Nastepnie spadla glowa Vlackxsa ... coz to byla za wielka chwila dla Wiselki. Podobno temu Vlacksowi to zamiast krwi to jakas substancja zraca wyciekla ... hmm Zwyciestwo, zwyciestwo, zwyciestwo!!! Teraz w Wisle graja tylko Mlode Chlopaki Polaki!!

Chwala wam kochani!! Mamy Mlodych Polakow Chlopakow i teraz juz nic nie powstrzyma nas od wspanialych chwil i sukcesow. Zaczelismy od jakze wspanialej porazki z Polonia i wszyscy sie poplakalismy. Plakali i Mlode Polaki Chlopaki, i plakali kibice na stadionie i wiele tysiecy kibicow przed odbiornikami telewizijnymi. Wszyscy polaczylismy sie w jedna wielka bardzo zwiazana rodzine. To bylo cos niezwyklego. Dla takich momentow jest sie kibicem. Dla takich momentow kocha sie Wisle Krakow!!

I co teraz? Teraz z naszymi Mlodymi Chlopakami Polakami juz nic nas nie powstrzyma! Bedziemy kroczyc do kolejnych wspanialych momentow i juz na zawsze bedziemy bardzo mocnie zwiazani z tym klubem. Chwala, chwala, chwala na wysokosci Mlodym Polakom Chlopakom i wszystkim oredownikom tychze wspanialych Mlodych Polakow Chlopakow.
Co do Polaków to:
- masz jakąś awersje do tego narodu ?
- przeczytaj co powiedział Glowacki: "debiutanci nie odbiegali od reszty"
- popatrz na skład Polonii gdzie najlepiej grali "Młode Chłopaki Polaki " jak cynicznie piszesz
- awersja do polskości widzę że dotyczy także polskich znaków diakrytycznych

A tak w ogóle: kup parę jeszcze Meliksonów jak masz kasę ... albo namów na to Bossa z Myślenic a nie flekuj młodych Wislaków którzy grają bo na nich nas stać ....
Tak na marginesie ilu obcokrajowców grało w Polonii a ilu w Wiśle ?
Policz - potem się odezwij.

Ja będę naszym młodym kibicował ... oby grali coraz więcej.
Ostatnio edytowane przez Grantar : 01.09.2012 o godz. 09:49.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 01.09.2012, 10:35
Okienko się skończyło więc czas na krótkie podsumowanie:

Transfery do Wisły to Fredriksen, Głowacki, Quioto, Sikorski.

Panie Jacku Bednarzu Wiceprezesu ds. Sportowych,
Bida z nędzą. To jest to podsumowanie. Nie wiem czym niejaki Fredriksen różni się od niejakiego Pajlicia? Głowacki - wiem wszyscy go chcieli, ale on w tej Turcji zapomniał jak się gra głową. Oglądał go ktoś w ogóle w Trabzonie? Czy po prostu zatrudniliśmy go za zasługi? Sikorski - tu nawet nie ma co dodawać. Wszystko w tym temacie już napisano. I teraz najlepsze = Quioto. Po wczorajszym meczu mam nadzieję że go zawieszą do końca rundy. Nie wiem jakim trzeba być debilem żeby tak osłabić zespół. Na dodatek ten gość nic do tej pory nie pokazał. NIC. No ale przecież go tak zachwalałeś Panie Jacku Bednarzu.
c.d.n.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 01.09.2012, 12:02
Jeśli Bednarz chce zrobić coś dobrego, to niech prędko sprzeda Chaveza. Ustawianie takiego zawodnika w linii obrony przede wszystkim obciąża innych piłkarzy. Wyprowadzanie piłk (skandal) oraz minięcie się z powołaniem, ponieważ Chavez powinien zostać saneczkarzem - jak dla mnie wystarczy (co tu mówić o ustawianiu się i zachowywaniu zimnej krwi).

Osobiście nic do niego nie mam, ale Bunoza i Jaliens prezentują się ostatnio lepiej (jak dla mnie - Jaliens powinien grać zamiast Burligi). Osman pójdzie gdzieś na zachód (media informują o zainteresowaniu jego osobą), zarobi więcej kasy i szybciej będzie mógł rozpocząć swoją działalność misyjną.

Nie odczytujcie tego postu jako ataku na Osmana, ale wczorajszy mecz pokazał, iż wiele pożytku mieć z niego nie będziemy. Jeśli tylko się rozegra (co niewątpliwie nastąpi, wszak zdarzały mu się dobre spotkania), to pojedzie na kadrę, być może złapie kontuzje i wszystko od początku.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
riv
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 01.09.2012, 12:05
Cisse99 napisał(a):Wyświetl post
Niestety muszę to przyznać, ale Wisła na ten moment jest ligowym średniakiem i sukcesem będzie miejsce gwarantujące udział w lidzie europejskiej, bo co innego jak środek tabeli czeka drużynę bez skrzydłowych i jednym napastnikiem...
Udział w lidze europejskiej? Chyba tylko przez puchar polski bo z tak wąską kadrą i jednym Meliksonem (jak wypadnie to koniec!) powinniśmy dostosować swoje oczekiwania do wyniku z zeszłego sezonu - 8 miejsce to to czego oczekuje. Każde miejsce powyżej to już sukces i wynik ponad stan.

EDIT:
<Crasch> napisał(a):Wyświetl post
A może czas na zmianę trenera?
by weszło
Cytat:
Nigdy polskie kluby nie ruszą z miejsca, o ile trenerzy dalej będą robić za popychadła, a nie za „bossów”. Nigdy nie ruszymy z miejsca, dopóki szkoleniowcy nie będą pracować w jednym miejscu po pięć, sześć, może i dziesięć lat. Kibice lubią kpić z „polskiej myśli szkoleniowej”, ale ta myśl nigdy nie została zweryfikowana. Zagranicą nowy trener ma prawo dobrać sobie piłkarzy wedle własnego uznania, zależnie od preferowanej taktyki, kiedy obejmuje zespół może kilku wyrzucić i kilku kupić, zlokalizować najsłabsze ogniwa, zgniłe jabłka. A u nas ma przyjść i nie mieszać za dużo, ponieważ „zawsze taniej zwolnić trenera niż dziesięciu piłkarzy”. Taniej. Słowo klucz. Taniej jest żreć gówno niż kawior, to jasne. W efekcie polscy trenerzy przejmują zespoły PRZEGRANE (bo przecież po porażkach dochodzi do roszad), w których nie mają prawa za bardzo motać. Jak za bardzo motają to zatrudnia się kogoś, kto motać chce mniej. Przegrani piłkarze płyną z falą przez całe lata.

O tak, trener ma wziąć tych samych piłkarzy, którzy utopili poprzedniego trenera i najlepiej, żeby jeszcze za bardzo nie kombinował z taktyką, bo zawodnicy mają już swoje preferencje i przyzwyczajenia w tym zakresie. I niech nie krzyczy na nich, bo się zestresują.
Cytat:
Nie chodzi więc o samego Lenczyka, tylko o całe środowisko. O decyzyjność szkoleniowców. O zakres obowiązków, o to, gdzie sięga ich władza i dlaczego prawie nigdzie. Lenczyk nie poszedł za ciosem, trudno było się spodziewać, że po jednym sukcesie (mistrzostwo) nadejdą kolejne, ale jakie dostał narzędzia? Jodłowca po czasie? Dwa złote do wydania i to najlepiej, żeby trochę jeszcze zostało? Nawet nie mógł odsunąć na dobre zawodnika, który spóźnił się z urlopu, a potem nazwał go .....m. To co w ogóle mógł?

Bawcie się tak dalej drodzy działacze, i drodzy kibice, bo to często wy nakręcacie tę bezsensowną spiralę („zmienić trenera!!!”). Nowak za Lenczyka, Tarasiewicz za Nowaka, Nawałka za Tarasiewicza, Kaczmarek za Nawałkę, Urban za Kaczkarka, Skorża za Urbana. A każdy z nich ma przede wszystkim za dużo nie zmieniać. Najlepiej, żeby potrafił dobrze zmotywować zgranych już zawodników. Na nich, ....a!
I Mourinho z takim składem by nie dał rady. Probierz na pewno nie jest jakimś wielkim szkoleniowcem ale zwalnianie go teraz, po rozpoczęciu rundy jest głupotą i przyniesie więcej szkód niż pożytku. Przekonaliśmy się o tym w zeszłym sezonie. Jeżeli zmieniać trenera to po rundzie i to też dopiero kiedy będzie BARDZO ŹLE (zagrożenie spadkiem).
Ostatnio edytowane przez riv : 01.09.2012 o godz. 12:29.

Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 01.09.2012, 12:20
Odpowiedz cytując
Sialalalala
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 01.09.2012, 20:14
<Crasch> napisał(a):Wyświetl post
a może poczekać z oceną wnioskami i działaniami do końca sezonu (oby!) lub rundy ?
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 01.09.2012, 20:45
Sialalalala napisał(a):Wyświetl post
a może poczekać z oceną wnioskami i działaniami do końca sezonu (oby!) lub rundy ?
Trenera zwolnić najprościej. Odpowiem tak - głupotą byłoby zwalnianie Probierza na chwilę obecną.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 01.09.2012, 20:55
Najłatwiej i najtaniej.Takie leczenie objawów, a nie przyczyny. Dlatego właśnie, że jest to decyzja w tym momencie nic nie dająca i głupia, to właśnie mnie upewnia, że taka decyzja zostanie podjęta.
..
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary 01.09.2012, 22:37
tofik napisał(a):Wyświetl post
Najłatwiej i najtaniej (zzwolnić trenera). Takie leczenie objawów, a nie przyczyny. Dlatego właśnie, że jest to decyzja w tym momencie nic nie dająca i głupia, to właśnie mnie upewnia, że taka decyzja zostanie podjęta.
To że Probierz zwodzi to fakt (np wystawianie Wilka z Sobolem krytykowane jest od paru lat ....) ale co by to miało teraz dać to nie wiem ... Nie sądzę by była kasa na jakiegoś geniusza ... zresztą zanim by coś poustawiał z tego co mamy ....

Wszystko zmierza do wyjscia Cupiała w stylu Wojciechowskiego ......... Patrząc na Polonię nie wiem czy to zły scenariusz ...
Na pewno niepewny.

Marzenia moje to taki sklad na wiosne
.......... Miśkiewicz
Burliga Czekaj Bunoza Uryga
Iliew Melikson Chrapek Szewczyk
.......Kamiński Sikorski

Starsi na zmiany
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 01.09.2012, 23:25
DarekW napisał(a):Wyświetl post
Mysle ze po dzisiejszym meczu znaczna czesc szanownych forumowiczow jest w wspanialym nastroju. wreszcie po wielomiesiecznej zmasowanej akcji w szeregach Wisly pojawili sie utesknienie zbawiciele "Mlode Chlopaki Polaki" !!! (.....)
I co teraz? Teraz z naszymi Mlodymi Chlopakami Polakami juz nic nas nie powstrzyma! Bedziemy kroczyc do kolejnych wspanialych momentow i juz na zawsze bedziemy bardzo mocnie zwiazani z tym klubem. Chwala, chwala, chwala na wysokosci Mlodym Polakom Chlopakom i wszystkim oredownikom tychze wspanialych Mlodych Polakow Chlopakow.
nie będe wszystkiego cytował bo aż żal

jestes zdrowy ? kto nam zawalił mecz , Chrapek z Szewczykiem czy Chavez , Sobol czy Pareiko ?
Odpowiedz cytując
Towarzysz Generał
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 01.09.2012, 23:45
Grantar napisał(a):Wyświetl post
wystawianie Wilka z Sobolem krytykowane jest od paru lat
Szczególnie np. okres za Maaskanta gdzieś od meczu z Lechią (ten z bramką Sivakova).

.......... Miśkiewicz
.......Kamiński Sikorski
Masz bardzo skromne marzenia. To ja już wolę Probierza.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.09.2012, 00:04

.......... Miśkiewicz
.......Kamiński Sikorski

Starsi na zmiany
Próbuje znaleźć klucz do Twoich marzeń ale nie potrafię.

Możesz wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem nie powinniśmy się wzmacniać? Bo dlaczego powinniśmy zatrzymać Meliksona i Ilieva to wiem.
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 02.09.2012, 00:47
borys napisał(a):Wyświetl post
[...] Cupial to nie JW - Fakt. JW cos po sobie jednak pozostawil a tu idziemy w kierunku likwidacji.

Jasne 8 MP, kilka sezonów w pucharach i... porównanie, jak z księżyca z kimś, kto gdyby nie sprzeciw Kibiców Gieksy bez żadnych skrupułów zostawiłby zgliszcza po dwóch latach rozpierduchy bez żadnych efektów (w naszej nędznej Ekstraklasie).
Rozumiem krytykę obecnego marazmu, też mi serce pęka, jak widzę ogrywających nas ogórków i naszych kopaczy kopiących się po głowach, ale Panowie nie popadajmy w skrajności. Trochę obiektywizmu mimo wszystko.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 02.09.2012, 01:19
Każda jego minuta więcej w Wiśle to straty dla Wisły i Cupiała nie do odrobienia w najbliższych kilku latach. Nadworny Rogala wmówił Cupiałowi konieczność usunięcia Holendrów z Wisły ( skonfliktowanych z jego przyjacielem Piechniczkiem) i wymienił Basałaja na Bednarza. Różnica między tymi dwoma osobami jest taka, że Pan Basałaj złożył dymisję, gdy Pan Bednarz pojawił się w klubie z hasłem rewolucji na ustach, natomiast Pana Bednarza nie będzie stać na podanie się do dymisji, nawet jeśli Wisła zagrożona będzie spadkiem a nie pucharami europejskimi, jak w przypadku Pana Basałaja. Niestety, ale dla RN i TF to Pan Bednarz jest bohaterem od pseudo "potaniania" Wisły a nie Pan Basałaj od jej długofalowego rozwoju ( plany obydwu panów zwiazane z budową bazy treningowo-szkoleniowej ).

Do dziś Wisła nie może posprzątać po pierwszej prezesurze Bednarza a co dopiero będzie teraz Z dwóch podejrzanych o przestępstwa piłkarskie, jeden jeszcze figuruje (a nie gra) w Wiśle za ogromne pieniądze i dołączył do niego kolejny, tym razem trener. Pozostałe transfery Bednarza nr. 2 wieją jeszcze większą grozą. Aby posprzątać po Bednarzu nr 1 i Bednarzu nr 2, Cupiał będzie musiał sięgnąć dość głęboko do kieszeni, co trudno sobie raczej wyobrazić. Proponuję więc odruch samoobronny kibiców Wisły Kraków i prośby do Cupiała o jak najszybsze zwolnienie Bednarza, gdyż jego nie będzie stać na złożenie dymisji, jak uczynił to Pan Basałaj, nawet pod presją żądań kibiców a nie tylko kiepskich wyników sportowych. Szef skautów Pana Bednarza nawet pod presją banerów stadionowych tkwił w klubie i trwa do dziś. Taka to różnica między ludżmi honoru i bezwstydu. Probierz jest wyłącznie konsekwencją prezesury Bednarza, lecz jest problemem łatwym do usunięcia, co Cupiał lubi robić najbardziej, jednak największym, obecnym problemem Wisły jest Bednarz. Oczywiście wszystko co napisałem, jest uwarunkowane dalszą obecnością Cupiała w Wiśle, czyli Wisłą mistrzowską, bo on innej nie zaakceptuje nigdy, choćby z uwagi na jej dług ( chwilowe dąsy czy zemsty nic tu nie zmienią).
Ostatnio edytowane przez kot : 02.09.2012 o godz. 02:01.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Towarzysz Generał
Senior Member

Stary 02.09.2012, 08:23
Z Twojego postu wynika, że Basałaj zrezygnował sam, więc nikt nie wymienił go na Bednarza. Pomijając nawet fakt, że to dwa różne stanowiska. Jeżeli chodzi o bazę to różnica jest prosta - Basałaj złożył obietnice bez pokrycia (wykonał jakiekolwiek kroki poza obiecywaniem?), a Bednarz szczerze mówi, że na chwilę obecną nas na to nie stać.

Za pierwszym pobytem w Wiśle Bednarz nie pełnił funkcji prezesa. Bednarz nie zatrudnił Probierza (bo przyszedł prawie dwa tygodnie później).
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary 02.09.2012, 10:35
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Możesz wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem nie powinniśmy się wzmacniać? Bo dlaczego powinniśmy zatrzymać Meliksona i Ilieva to wiem.
Oczywiście można pomarzyć o kilku piłkarzach za kilka mln € ... można i nie jestem przeciw.
No nie o takie marzenia chodzi ...
Myślę że jednak bardziej realne jest moje marzenie sprowadzające się do tego że powstanie nowa Wisła w oparciu o młodych i Meleksa.
Oczywiście 1 -2 zakupów klasowych piłkarzy do ligi mistrzów potrzeba ale to już nie na tą wiosnę .

O to kto ma być trenerem na wiosnę nie pisałem więc nie bardzo rozumiem Cię Tow. Generale
Ostatnio edytowane przez Grantar : 02.09.2012 o godz. 12:20.
Odpowiedz cytując
Towarzysz Generał
Senior Member

Stary 02.09.2012, 11:23
Chodzi o Twój skład. Obawiam się, że proponowaną przez Ciebie 11 mielibyśmy problem z utrzymaniem się w lidze. Wystawienie w środku pola duetu Chrapek - Major skończyłoby się katastrofalnie, dlatego wolę już skład proponowany przez Probierza, chociaż osobiście liczę, że w końcu doczekamy się na zestawienie pomocy w składzie Iliev, Chrapek, Sobolewski, Melikson, Szewczyk.
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 02.09.2012, 11:41

[*]
Odpowiedz cytując
Lemur
Senior Member

Stary 02.09.2012, 12:40
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Przecież to jest banalnie proste - Grantar nie jest kibicem Wisły. Albo raczej, jest kibicem rozwiązań szkodliwych dla Wisły, za każdym razem wspierającym je (Liczka, Bednarz, Probierz, Heller, Kapka, obrona "polskiej myśli szkoleniowej" itd. ) Każde rozwiązanie, idea i decyzja pogarszająca sytuację Wisły jest przez niego od lat broniona.
Tępiciel inkwizycji
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 02.09.2012, 12:56
.......... Miśkiewicz
.......Kamiński Sikorski

Starsi na zmiany
Wybacz Grantar, ale taki skład spadnie z hukiem z ligi.

kot napisał(a):Wyświetl post
...
Wielokrotnie zgadzałem się z Twoimi opiniami tak teraz z tym wychwalaniem "Pana Basłaja" przesadzasz i to znacznie. Rozumiem, że uważałbyś Bednarza za znakomitego prezesa gdyby naobiecywał Ci budowę akademii, boisk treningowych i rozbudowanie skautingu na poziomie Ajaxu Amsterdam? Pieniędzy co prawda na to nie ma - no ale jakaż znakomita wizja rozwoju! "Pan Basałaj" przez prawie dwa lata nie potrafił wprowadzić sprzedaży internetowej biletów, nie potrafił znaleźć sponsora na koszulki więc o czym my tu mówimy?

Bednarz to złe rozwiązanie dla Wisły - obawiam się jednak, że w obecnej sytuacji finansowej klubu dobrego rozwiązania nie ma.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.09.2012, 13:23
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post

Bednarz to złe rozwiązanie dla Wisły - obawiam się jednak, że w obecnej sytuacji finansowej klubu dobrego rozwiązania nie ma.
Tyle wszyscy piszecie o "obecnej sytuacji finansowej klubu".

Czy ktoś z Was dysponuje jakimś sprawozdaniem finansowym, czy tylko powtarzacie bajki dla ciemnego luda rozpowszechniane dla uzasadnienia odejścia od modelu holenderskiego?
Czym ta sytuacja na dzisiaj różni się od sytuacji sprzed 2, 4, 6, czy ośmiu lat?

Prosze o fakty i liczby, a nie zaklęcia prasowe
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 02.09.2012, 13:58
Tak jak i Ty FraMat muszę opierać się na tym, co przedostanie się do prasy. Wg niej budżet klubu na ten sezon wynosi 35 mln złotych. Z tym ciemnym ludem to też się pohamuj, bo Twoja teoria też zdaje się nie ma uzasadnienia "na papierze". Sam pisałem, że nie chcę mi się wierzyć w straty finansowe po dobrym sezonie w Europie i sporych zyskach z tego tytułu. Działania klubu jednak zdecydowanie wskazują, że albo jest to prawda albo Cupiał wypompowuje z klubu ostatnie pieniądze. Różnica między obecnym okresem a tym sprzed kilku lat? Ty naprawdę uważasz, że Bednarz dysponuje kasą na transfery ale mimo wszystko sprowadza Sikorskiego zamiast kupić kogoś ciekawego? Pamiętasz jedno zgrupowanie zagraniczne podczas tak długiej przerwy? Przecież to też świadczy o oszczędzaniu...
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 02.09.2012 o godz. 14:02.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 02.09.2012, 14:42
Wybacz Grantar, ale taki skład spadnie z hukiem z ligi.

Wielokrotnie zgadzałem się z Twoimi opiniami tak teraz z tym wychwalaniem "Pana Basłaja" przesadzasz i to znacznie. Rozumiem, że uważałbyś Bednarza za znakomitego prezesa gdyby naobiecywał Ci budowę akademii, boisk treningowych i rozbudowanie skautingu na poziomie Ajaxu Amsterdam? Pieniędzy co prawda na to nie ma - no ale jakaż znakomita wizja rozwoju! "Pan Basałaj" przez prawie dwa lata nie potrafił wprowadzić sprzedaży internetowej biletów, nie potrafił znaleźć sponsora na koszulki więc o czym my tu mówimy?

Basałaj kiedy przychodził do Wisły to miał konkretny plan rozwoju. Z informacji prasowych wynikało, że plan ten był uzgodniony z Nadprezesem. Trochę mu się dostało za nazwisko, trochę zawalił, ale odwalił też sporo dobrej roboty aby ten klub się rozwijał - w tym także w zakresie szkolenia młodzieży. Niestety w tzw. międzyczasie zmieniła się optyka Nadprezesa, który zaczął przeciągać kołderkę.
Tymczasem pozycja Bednarza jest czysto zadaniowa - przyszedł do Wisły jako quasi syndyk. Cięcie kosztów, spłata zobowiązań. Wiem że takie cele mu wyznaczył Nadprezes, ale to nie znaczy że mamy przyklaskiwać takiej działalności.
c.d.n.
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.09.2012, 15:11
lazy napisał(a):Wyświetl post
Tymczasem pozycja Bednarza jest czysto zadaniowa - przyszedł do Wisły jako quasi syndyk. Cięcie kosztów, spłata zobowiązań. Wiem że takie cele mu wyznaczył Nadprezes, ale to nie znaczy że mamy przyklaskiwać takiej działalności.
Przyklaskiwać nie należy, sęk w tym, że to Cupiał zaiwestował swoje pieniądze i to jest klub Cupiała a nie nasz. Chociaż każdy z nas chciałby żeby Wisła miała budżet na poziomie chociażby 20 mln euro, jak również każdy z nas chciałby transferów klasowych piłkarzy to jednak o tym tylko możemy pomarzyć. Z tego co można zauważyć, Cupiał ma dość dokładania do drużyny, której utrzymanie w tamtym sezonie kosztowało rekordowe pieniądze. Było w tym sporo winy Basałaja i Holendrów, ponieważ przyjęli złą politykę transferową. Kupowali starych zgranych graczy z nazwiskami, którzy wyciągali z klubu bardzo duże pieniądze, a w zamian nie dawali praktycznie nic. Wielkiej różnicy pomiędzy Lameyem a Burligą nie ma. Jest tylko taka, że ten drugi zarabia pewnie ze 4 razy mniej. I w tym kierunku moim zdaniem powinniśmy iść. Ograniczyć liczbę zawodników z kontraktami ponad 150 tyś euro, np do 5 graczy. Reszta niech zarabia znacznie mniej. Wtedy będą ich motywować wysokie premie za zwycięstwa czy to w lidze czy w Pucharze Polski. W innym przypadku to będą człapać na boisku, bo czy się gra czy się leży i tak kasa się należy.

Zresztą chyba każdy z nas,r którzy pracują wie, że jak się zarabia przyzwoite pieniądze to to potrafi przyzwyczajać, a nie motywować do jeszcze większej pracy. Zdecydowanie lepszy jest system z wypłacaniem premii za dobre wyniki.
Ostatnio edytowane przez pawelo84 : 02.09.2012 o godz. 15:14.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 02.09.2012, 15:29

Różnica między Bednarzem a Basałajem jest inna niż obiecanki lub ich brak. To różnica fundamentalna w działaniu i w charakterach tych panów. Bracia Basałajowie to długie lata od początku Cupiała w Wiśle. To ludzie od Wielkiej Wisły Cupiała. Ostatnia próba wprowadzenia Wisły na drogę europejskiego rozwoju, pechowo zakończyła się na 3 minuty przed końcem meczu na Cyprze. Jestem jednak wdzięczny Basałajowi za jego odwagę i wizję takiej Wisły. Te 3 minuty przy Cupiale jako właścicielu, zepchnęły Wisłę w objęcia Bednarza. Człowieka od zwijania Wisły, którego próbą gry o LM były wczasy przed Lewadią i Jop grający w 5 minut po opuszczeniu samolotu. Mistrz Bednarza był obliczany bez planów gry w pucharach, przy zasadach obniżania budżetu i wyprzedaży wszystkiegio i wszystkich. Bednarz to nieodżałowany człowiek RN Wisły i TF, nigdy nie zainteresowanych w rozwoju Wisły. Mistrzostwa Basałajów a mistrzostwa Bednarza, to różnica w filozofii podejścia do Wisły. Basałaj planował rozwój Wisły poprzez awans sportowy i finansowy w pucharach europejskich, gdzie szukał pieniędzy na ten rozwój tj np. baza szkoleniowo-treningowa itp. jak sprzedaż internetowa biletów, ktora nadal nie istnieje, podobnie jak sponsor, mimo obecnosci Bednarza od prawie roku i to w chwili ukończonego i oddanego stadionu Wiśle, a nie jak za Basałaja, gdy Cupiał nie chciał odebrać stadionu od miasta. Wreszcie różnica w charakterach tych panów, to wspomniany przeze mnie honor lub jego brak.

Tak więc Basałaj nie liczył na specjalną kasę od Cupiała, lecz odważył się pomóc Wiśle samej sobie. Brakło mu 3 minuty z Apoelem, abyśmy dzisiaj świętowali powstawanie Akademii piłkarskich itp spraw typowych dla mistrzowskiego klubu w wydaniu europejskim ( o ile Cupiał nie przerobiłby jego sukcesu na drobne, zabierając zarobione grube pieniądze, jak to uczynił z jego sukcesem w UEFA i wmawiając kibicom upadek finansowy klubu, podczas gdy był to jeden z najlepszych okresów sportowo-finansowych w historii Wisły Cupiała). Bednarzowi zaś brakuje 3 minuty ( 3 mecze) do zainstalowania Wisły w tej rundzie w strefie spadkowej, co mu odpowiada w obliczu jego braku wizji i chęci gry w pucharach. On nie szuka pieniędzy na rozwój ani przez samą Wisłę, ani tym bardziej przez TF Cupiała. To kat Wielkiej Wisły Cupiała. Cupiała, który jeśli nie ma planów pozbycia się Wisły, natychmiast po upadku Wisły Bednarza, dokona kolejnej rewolucji, gdyż jego Wisła nigdy nie będzie za niego, bez realnych celów mistrzowskich i pucharowych. Udowodnił to już wielokrotnie, gdy ogłaszano jego odejście i upadek Wisły.

Na dworze karmazynowego Króla dzieją się rzeczy wyłącznie skrajne, od Epitaph po obco tutaj brzmiące We Are The Champions. Stabilizacja klubu w swoich celach i działaniu, to w Wiśle Cupiała rzecz niemożliwa. TF wskazuje jednak, że nie jest to rzecz obca dla Cupiała wogóle. Tak poprostu traktuje Wisłę, jak przedmiot hazardu a nie biznesu.Taki to człowiek, którego dzięki wpływom jego dworzan, można posądzać o rozdwojenie jażni, gdy od wizji holenderskiej, nagle pikuje w stronę " Teraz Polska" . Wygląda jednak na to, że w tej rundzie już nic nie będzie mógł zmienić i lokalizacja Wisły w strefie spadkowej, raz na zawsze uzmysłowi mu być może, którą drogą powinien z Wisłą kroczyć, jeśli nie chce mieć z nią klopotów w przyszłości. Jest to droga rozwoju Basałaja dla przykładu, a napewno nie droga likwidatora Bednarza. Droga rozwoju i stabilizacji a nie likwidacji i rewolucji. Wszędzie na świecie rozbudowywują bazy treningowo-szkoleniowe i Cupiał nie powinien się ośmieszać w tej sprawie, teoriami o gwarancjach, bo nie przystoi to tak poważnemu biznesmenowi. Jako kibice, mimo jego kasy i przeogromnych zasług dla Wisły, nie mozemy milczeć, gdy widzimy, jak kruki i wrony rozszarpują Wisłę, z powodu chwilowych słabości Cupiała. Wisła nigdy nam tego nie wybaczy. Nie można poniżać Moskala, na rzecz Probierza. To nie ta liga. To nie ta waga. To nie ta krew. To już Nawałka robi więcej niż ten sobowtór hiszpańskiego trenera, ulubieńca mediów. A Bednarza to nie tylko wstyd, że musimy ponownie tolerować przy R22. To tragedia dla Wisły, jeśli pozwolimy na jego dalsze rządy. Rozliczcie proszę uczciwie, jego transfery z i do klubu, a zobaczycie, że poza Marcelo, to 99 % kosztownych bardzo pomyłek i sprowadzanie Wisły do poziomu niemocy sportowo-finansowej. Pomóżmy Cupiałowi to zrozumieć, zanim będzie za póżno.
Ostatnio edytowane przez kot : 02.09.2012 o godz. 20:16.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Lemur
Senior Member

Stary 02.09.2012, 15:45
pawelo84 napisał(a):
Przyklaskiwać nie należy, sęk w tym, że to Cupiał zaiwestował swoje pieniądze i to jest klub Cupiała a nie nasz.
To co, nagle już nie ma zastosowania Wasza przyśpiewka "Wisła to my"? Klub ma być Cupiała, a kibicowi, czy klientowi tej firmy wara od tego, co się w niej dzieje i za jaki towar płaci?

Hiipokryci

pawelo84 napisał(a):
można zauważyć, Cupiał ma dość dokładania do drużyny, której utrzymanie w tamtym sezonie kosztowało rekordowe pieniądze.

Jakie rekordowe pieniądze? Masz konkretne wyliczenia? Nie? To skąd wiesz? Z prasy? Z plotek kolportowanych przez Kapkopodobnych? Rekordowo duże pieniądze to ta drużyna przyniosła do klubu z europejskich pucharów. I to akurat jest potwierdzone przez oficjalne dane ze strony UEFA. Są „twarde” liczby płatności za każdy punkt i awans.

pawelo84 napisał(a):
Było w tym sporo winy Basałaja i Holendrów, ponieważ przyjęli złą politykę transferową. Kupowali starych zgranych graczy z nazwiskami, którzy wyciągali z klubu bardzo duże pieniądze, a w zamian nie dawali praktycznie nic.
Masakryczna głupota… Mistrzostwo Polski i awans z fazy grupowej LE to nic?!! Faktycznie, Melikson , Pareiko, Genkow czy Jaliens nie dali nic Wiśle w zamian za pieniądze, które otrzymali. Jak cholera.
Ewidentnie dali klubowi znacznie więcej pieniędzy, niż wzięli w zamian.
Z takimi ludźmi jak Ty rzeczywiście nie da się dyskutować. Poziom Twoich osądów jest bowiem porażający infantylizmem.

pawelo84 napisał(a):
Wielkiej różnicy pomiędzy Lameyem a Burligą nie ma.
Jest gigantyczna. Ten pierwszy dał Wiśle przyczynienie się do wyjścia z grupy LE, drugi nie dał nic.

pawelo84 napisał(a):
ten drugi zarabia pewnie ze 4 razy mniej. I w tym kierunku moim zdaniem powinniśmy iść. Ograniczyć liczbę zawodników z kontraktami ponad 150 tyś euro, np do 5 graczy. Reszta niech zarabia znacznie mniej.
Jasne. W ogóle idźmy w stronę wielkości wydatków na zawodników takich klubów jak Litex, Skonto, Górnik, Ruch, czy tych z Islandii, Walii etc. Tnijmy poziom pensji jeszcze bardziej. Będzie jeszcze lepiej, tak jak tam
Tępiciel inkwizycji
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 02.09.2012, 15:46
FraMat, jako, że wypowiadasz się w sprawach ekonomicznych a innych odsyłasz do książek Pytanie :Sprawozdania finansowe wychodza, niestety z opóźnieniem. Najnowsze udostępnione (Wisła SA) jest na 2009 rok.
Dlaczego tak jest ?

Sam pisałem, że nie chcę mi się wierzyć w straty finansowe po dobrym sezonie w Europie i sporych zyskach z tego tytułu. Działania klubu jednak zdecydowanie wskazują, że albo jest to prawda albo Cupiał wypompowuje z klubu ostatnie pieniądze. Różnica między obecnym okresem a tym sprzed kilku lat? Ty naprawdę uważasz, że Bednarz dysponuje kasą na transfery ale mimo wszystko sprowadza Sikorskiego zamiast kupić kogoś ciekawego? Pamiętasz jedno zgrupowanie zagraniczne podczas tak długiej przerwy? Przecież to też świadczy o oszczędzaniu...
Dobrze, oszczędzamy na piłkarzach, zmniejszono również budżet. Wszystko ma ręce i nogi. Jak narazie.
Ale cała ta teoria zacznie się chwiać, jeśli teraz Cupiał np zatrudni Smude i rzuci mu na piłkarzy w zimie, przy okazji będzie opłacał Probierza.
Wtedy to już będziemy zakręceni na maksa. Bo taka sytuacja to ani "cięcie kosztów" ani "zwijanie interesu".
Ostatnio edytowane przez tofik : 02.09.2012 o godz. 15:54.
..
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów