The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Michał Probierz jest w stanie jeszcze wycisnąć z Wisły coś pozytywnego?
Tak 98 28,00%
Nie 98 28,00%
Tu nawet Mourinho nie pomoże... 154 44,00%
Głosujących: 350. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2012, 10:37
Maaskant naprawdę miał wyniki, a jak jeszcze przyszedł Melikson to każdy autobus i kontra, pamiętacie Śląsk, a teraz każdy gra z nami otwarcie bo wie że ma z nami szanse w ataku pozycyjnym.
Do czasu kontuzji Małeckiego i Meliksona został nam w ataku tylko Iliev i Kirm, ciekaw jestem jakby sobie Probierz albo jakikolwiek inny trener poradził mając 2 skrzydłowych, w tych jeden na 60 minut, a drugi który wywraca się na piłce, plus przeciętny Garguła. Jak dla mnie Maaskant > Probierz. Zresztą styl się już napewno nie zmieni, nad nim pracuje się całe lato, a ten styl to kopanie piłki w przód. Wyniki owszem mogą być inne, a jedynym teraz argumentem na to że mogą być lepsze jest Melikson, a jak on zostanie sprzedany, przecież on też może podejść do Bednarza i powiedzieć "chcę przejść na wyższy poziom, proszę mnie sprzedać"
Ostatnio edytowane przez syryls : 28.08.2012 o godz. 10:42.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 28.08.2012, 10:42
Mati_ napisał(a):Wyświetl post
De facto Maaskant przejął zespół całkiem sensownie zbudowany, z dobrą ławką.

Cytat:
(2010.07.26) W pierwszym rzędzie od góry, od lewej: Marcin Bisztyga (fizjoterapeuta), Jarosław Krzoska (kierownik drużyny), Łukasz Burliga, Wojciech Łobodziński, Gordan Bunoza, Mateusz Kowalski, Grzegorz Kurdziel (trener bramkarzy), Zbigniew Woźniak (masażysta).W drugim rzędzie od góry, od lewej: Jacek Jurka (lekarz), Daniel Michalczyk (trener od przygotowania motorycznego), Peter Singlar, Mariusz Pawełek, Filip Kurto, Milan Jovanić, Junior Diaz, Filip Pięta (fizjoterapeuta), Przemysław Pączko (specjalista d/s technicznych). W trzecim rzędzie od góry, od lewej: Kazimierz Moskal (asystent trenera), Patryk Małecki, Dragan Paljić, Cezary Wilk, Andraż Kirm, Andres Rios, Tomas Jirsak, Andrzej Bahr (fizjolog). W dolnym rzędzie, od lewej: Rafał Boguski, Piotr Brożek, Erik Cikos, Radosław Sobolewski, Henryk Kasperczak (I trener), Maciej Żurawski, Cleber, Paweł Brożek, Łukasz Garguła
http://historiawisly.pl/wiki/index.p..._no%C5%BCna%29

- Singlar i Diaz, którzy odeszli.

Nie jestem specjalnym admiratorem Maaskanta, ale trzymajmy się faktów. Zastał zespół rozbity ze zdekompletowaną obroną. Który właśnie w kompromitujący sposób odpadł z pucharów.
O ile się nie myle Kasperczak miał kłopoty ze skompletowaniem jedenastki do grania na obozach przygotowawczych.

Cytat:
bo w pierwszej rundzie Maaskant nikogo nie dostał.
Jak to nie, Branco dostał
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Stary 28.08.2012, 10:49
Branco i Bukhari byli załatwiani na szybko. Dwie zapchajdziury.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 28.08.2012, 10:59
FraMat napisał(a):Wyświetl post
A myślałem, ze przeczytałeś: Maaskant po kilku tygodniach zupełnie odmienil drużynę. W przypadku Probierza nie wiedać żadnych pozytywów po kilku miesiacach. Do tego się to sprowadza.
Wciąż nie rozumiem do czego zmierzasz. Pierwszy sezon Maaskanta wypadał znacznie lepiej niż pierwszy sezon Probierza. I co z tego? Że Probierz ma znacznie mniejszą szansę tak wyraźnie poprawić grę zespołu. Ma. I co dalej?
Porównywanie Maaskanta do Probierza ma sens, bo w pierwszej rundzie Maaskant nikogo nie dostał.
Dzisiaj Probierz natomiast gra tą samą jedenasttką (bez Palijica, Cikosa i Małeckego), która zdobywała MP 2011
I która za późnego Maaskanta regularnie dawała ciała w lidze. O tym detalu ciągle zapominasz wspomnieć. Moim zdaniem zespół Roberta skończył się w momencie zdobycia mistrzostwa. Od tamtej chwili zdarzały nam się tylko przebłyski dobrej formy w pojedynczych spotkaniach, a wielu zawodników gra jakby brakowało im ambicji, koncentracji i zaangażowania. Ani Maaskant nie potrafił tego uporządkować, ani Moskal, ani Probierz jak dotąd sobie z tym nie radzi.
Ostatnio edytowane przez jova : 28.08.2012 o godz. 11:02.
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Stary 28.08.2012, 11:06
Wywalenie Maaskanta to był ciąg niefortunnych zdarzeń:
odpadnięcie z APOEL'em, my kibice odczuliśmy to bardzo, wyobraźcie sobie piłkarzy, mając dalej to w sercu pewnie przez kilkanaście dni.
Kontuzja Małeckiego i Meliksona, co by nie mówić bez nich moc zespolu spadła z 50% w dół, jedynie Iliev próbował być liderem i to tyle.
Kontuzja Sobolewskiego, który "trzymał" szatnie
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 28.08.2012, 11:35
jova napisał(a):Wyświetl post
Wciąż nie rozumiem do czego zmierzasz. Pierwszy sezon Maaskanta wypadał znacznie lepiej niż pierwszy sezon Probierza. I co z tego? Że Probierz ma znacznie mniejszą szansę tak wyraźnie poprawić grę zespołu. Ma. I co dalej?
Myślałem, że czytasz uwaznie.
Zaczeło się to od postu Galonka:
Cytat:
Co do Probierza, wszakże temat traktuje właśnie o nim, to dajmy mu spokojnie popracować. Niech dostanie przynajmniej tyle czasu, ile RM. Wtedy jakiekolwiek porównania nabiorą sensu
Na co odpowiedziałem:
Cytat:
Tyle czasu ile RM do chwili kiedy drużyna zaczeła grac słabiej? To jakiś rok
Tyle czasu ile RM do chwili kiedy drużyna zaczęła grać lepiej? To jakiś miesiąc. Ten czas już dla Probierza minął.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Od: 01.2012

Stary 28.08.2012, 11:39

I która za późnego Maaskanta regularnie dawała ciała w lidze. O tym detalu ciągle zapominasz wspomnieć. Moim zdaniem zespół Roberta skończył się w momencie zdobycia mistrzostwa. Od tamtej chwili zdarzały nam się tylko przebłyski dobrej formy w pojedynczych spotkaniach, a wielu zawodników gra jakby brakowało im ambicji, koncentracji i zaangażowania. Ani Maaskant nie potrafił tego uporządkować, ani Moskal, ani Probierz jak dotąd sobie z tym nie radzi.
Pamietasz jak wygladala Wisla , kiedy objal ja Maaskant, 10 miejsce w lidze i porazki z Karabachem, zrobili z Valcxem druzyne, ktore zdobyla MP i awansowala do 1/16 LE, ponadto puchary sa wazniejsze niz liga, inna sprawa to postawa w lidze w drugim sezonie i ta pozrazka z cracovia , ktora byla hanba.Probierz niczego nie wygral, niczego nie poprawil, nie sprowadzil zadnego pilkarza, ktory by cos wniosl do tego zespolu, Maaskant go deklasuje w takim porownaniu.Po prostu Maaskant byl drogi, a druzyna grala coraz slabiej, zwolnili go przed koncem kontraktu, ale dzis mozna powiedziec, ze to byla decyzja zla, bo musieli placic jemu i Probierzowi, z Probierzem jeszcze ten kryzys sie powiekszyl.Chociaz ja tak naprawde uwazam, ze strata Valcxa to blad Wisly, gdyby dostal kase to sciagnal by tu dobrych pilkarzy, ale on musial szukac za darmo, bo pieniadze dostal tylko na Meliksona i Genkova.Dzis druzyna w ogole nie ma stylu, ani jakosci pilkarskiej, pol meczu kopie sie z Podbeskidziem, a do pucharow w ogole sie nie zakwalifikowala.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 28.08.2012 o godz. 11:46.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 28.08.2012, 11:45
MichaelMyers napisał(a):Wyświetl post
Po prostu Maaskant byl drogi, a druzyna grala coraz slabiej, zwolnili go przed koncem kontraktu, ale dzis mozna powiedziec, ze to byla decyzja zla, bo musieli placic jemu i Probierzowi, a z Probierzem jeszcze ten kryzys sie powiekszyl.
Ok, ale przecież i tak mu płacili do końca kontraktu...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Stary 28.08.2012, 11:50
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ok, ale przecież i tak mu płacili do końca kontraktu...
Dlatego mowie, ze zle zrobili, bo placili dwom trenerom, a Probierz tez tani nie jest, widac juz wyraznie ,ze druzyna nie ma zadnego pomyslu na gre, mial bardzo duzo czasu zeby z tej druzyny wyciagnac wiecej, byl w ogole jakis mecz Probierza, ktory jest godny zapamietania?Maaskant jeszcze zanim kupil Meliksona, to wygral 4-0 z Legia czy 5-1 z Lechia, tam bylo widac progres spory w pierwszym sezonie, u Probierza to ja sobie nawet pojedynczego meczu nie przypominam w ktorym Wisla miala styl wyzszej klasy od ligi.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 28.08.2012 o godz. 11:52.
Odpowiedz cytując
jacekbum
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 28.08.2012, 12:06
Zwolnienie Maaskanta było mega błędem spodziewałem sie,że pożałujemy tej decyzji.Każda drużyna przechodzi kryzys i Wisła taki przechodziła wystarczyło przeczekać a mogliśmy mieć puchary bo Maaskant mógł to wszystko poukładać znał piłkarzy był dobrym psychologiem (te jego różne sposoby relaksu strzelanie jazda na rowerach itp) pózniej po RM tego nie było.
Oby Probierzowi się udało i w przerwie zimowej strata do lidera nie była duża wtedy może klub pomyśli o poważnych wzmocnieniach.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 28.08.2012, 12:08
Myślałem, że czytasz uwaznie.
Zaczeło się to od postu Galonka:

Na co odpowiedziałem:
I niby jak to się odnosi do mojego pytania? Ja Cie pytam o wniosek, o koniec rozumowania, a Ty mi piszesz o początku. Tak, rozumiem. Zaczęło się od komentarza Galonka, że Probierzowi trzeba dać tyle czasu co Maaskantowi. Ty zwróciłeś uwagę, że u Maaskanta przyszedł okres wyraźnej poprawy gry, a potem kryzys, a u Probierza takiej poprawy nie ma. I co to miało udowodnić/wykazać? Że trzeba go było zwolnić jeszcze w poprzednim sezonie? Że trzeba go zwolnić teraz? Że powinien pracować dalej, ale jest wyraźnie gorszy od Maaskanta?
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.08.2012, 12:16
jacekbum napisał(a):Wyświetl post
Zwolnienie Maaskanta było mega błędem spodziewałem sie,że pożałujemy tej decyzji.Każda drużyna przechodzi kryzys i Wisła taki przechodziła wystarczyło przeczekać a mogliśmy mieć puchary bo Maaskant mógł to wszystko poukładać znał piłkarzy był dobrym psychologiem (te jego różne sposoby relaksu strzelanie jazda na rowerach itp) pózniej po RM tego nie było.
Oby Probierzowi się udało i w przerwie zimowej strata do lidera nie była duża wtedy może klub pomyśli o poważnych wzmocnieniach.
Jak klub ma myśleć o POWAŻNYCH WZMOCNIENIACH, to może niech zwolni pierwsze Bednarza.

A co do Maaskanta - zgadzam się z dużą ilością przedmówców. W Wiśle wyrzucono go zbyt szybko. Nie dano mu czasu, by przepracował z tą drużyną pozostałą część sezonu. Osobiście, dałbym mu czas do końca sezonu, a po sezonie zweryfikowałbym jego pracę. Niestety, tutaj jak zwykle chcą mieć coś na szybko, jak przestaje wychodzić, to myślą, że za niepowodzenia odpowiedzialny jest trener, nie analizując zbytnio potencjału kadrowego na daną chwilę. Cóż, Wisła Cupiała chyba nigdy nie będzie normalna, bo przypuszczam, że za takie pieniądze, jakie mamy obecnie, przy lepszym obracaniu pieniędzmi, Wisła byłaby o wiele lepszym klubem. Tylko, aby prowadzić klub profesjonalnie, potrzeba profesjonalnych zarządców, a takich nie ma - jest za to pan Rogala, Kapka i Bednarz. Trzech Króli - na których można splunąć, a oni myślą że deszcz pada...
Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Stary 28.08.2012, 12:25
Szczerze mowiac jak patrze na gre Wisly, to lepiej bylo zostawic nawet Moskala z Moskalem robilismy bledy w obronie, ale gralismy w pilke przynajmniej.
Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 28.08.2012, 12:44
Panowie, wyluzujcie. Odejdzie Probierz, przyjdzie jakiś wymysł i dopiero zacznie się żal. Nie nauczycie się, że w większości przypadków słabe wyniki to nie jest wina trenera tylko piłkarzy? Dajcie czas Probierzowi. Dajcie czas na oczyszczenie klubu z darmozjadów i półproduktów piłkarskich. Dopiero dobranie piłkarzy pod względem mentalnym, ściągnięcie piłkarzy pod trenera nie na odwrót, da jakieś skutki. W innym przypadku piłkarze, jak święte krowy zawsze będą zwalać swoje lenistwo na słabości trenera. STOP THE MADNESS!!!!!
Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Stary 28.08.2012, 12:51
WislaOnly napisał(a):Wyświetl post
Panowie, wyluzujcie. Odejdzie Probierz, przyjdzie jakiś wymysł i dopiero zacznie się żal. Nie nauczycie się, że w większości przypadków słabe wyniki to nie jest wina trenera tylko piłkarzy? Dajcie czas Probierzowi. Dajcie czas na oczyszczenie klubu z darmozjadów i półproduktów piłkarskich. Dopiero dobranie piłkarzy pod względem mentalnym, ściągnięcie piłkarzy pod trenera nie na odwrót, da jakieś skutki. W innym przypadku piłkarze, jak święte krowy zawsze będą zwalać swoje lenistwo na słabości trenera. STOP THE MADNESS!!!!!
Moze byc jeszcze slabiej, ale faktem jest, ze z Probierzem nie ma ani gry, ani wynikow, tak to nie moze wygladac, bo Wisla juz na dobre wtopi sie w role sredniaka ligowego.Widac ,ze nie mamy atutow z przodu, nie rozumiem dlaczego nie zostaly podjete zadne rozmowy z Brozkiem.Dla mnie to Wisla wyglada jakby grala bez trenera.W 90 % akcji ofensywnych graja tylko Melikson i Iliev, reszta stoi i sie patrzy, pierwsza polowa w BB, to co wogole mialo byc, czekanie jak Podbeskidzie sie wybiega,co oni robia na tych treningach?
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 28.08.2012 o godz. 12:55.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 28.08.2012, 13:08
Kibice niecierpliwi, właściciel niecierpliwy, pozostanie Moskala było raczej niemożliwe w realnym świecie. Zresztą wiekszość znawców tutaj mu jechała, że jest marnym trenerem.
..
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.08.2012, 13:10
MichaelMyers napisał(a):Wyświetl post
Moze byc jeszcze slabiej, ale faktem jest, ze z Probierzem nie ma ani gry, ani wynikow, tak to nie moze wygladac, bo Wisla juz na dobre wtopi sie w role sredniaka ligowego.Widac ,ze nie mamy atutow z przodu, nie rozumiem dlaczego nie zostaly podjete zadne rozmowy z Brozkiem.Dla mnie to Wisla wyglada jakby grala bez trenera.
Z Brożkiem dlatego nie podjęto rozmów, że nie ma po prostu kasy. Z pustego i Salomon nie naleje. Jakbyśmy chodzili na mecze, i na każdym by było 30 tyś. to może klub by było stać na kontrakt Brożka. A Cupiał po prostu daje tyle ile może, więc nie mamy takiego budżetu by mieć zawodników naprawdę klasowych. Mamy kilku przyzwoitych takich jak: Pareiko, Głowacki, Maor, Ivica, Wilk, Sobol i Genkow. To są piłkarze którzy gwarantują walkę o europejskie puchary. Pozostali niestety nie. Dlatego, też to co teraz robi Bednarz jest moim zdaniem dobre. Nie kupuje na siłę nowych zawodników, aby dać szansę ograć się młodym graczom typu Czekaj, Quioto, Szewczyk itd. Jestem przekonany, że przy takiej kadrze jaką mamy teraz to większość naszych młodych zawodników zagra w lidze w tym sezonie. Jak chociaż jeden czy dwóch porządnie odpali, to będziemy mieli naprawdę powody do optymizmu.

Dajcie spokojnie pracować Probierzowi i za szybko go nie skreślajcie, nerwowa atmosfera nikomu nie służy. Wielu na tym forum jest po prostu za bardzo przyzwyczajonych do wygrywania. Niech teraz ligę wygra ktoś inny, a Wisła spokojnie się odrodzi i za sezon będzie już naprawdę groźna. Legia też długo musiała czekać, aż jej polityka przyniesie efekty. A teraz mają 5 młodych klasowych piłkarzy.

Teraz jest wreszcie w polskiej lidze dobry trend, ponieważ kluby muszą oszczędzać i stawiają na młodych piłkarzy. Już teraz widać, że jest kilka naprawdę dużych talentów, takich jak Milik, Teodorczyk, Wszołek, Skorupski nie wspominając już o Wolskim, Możdżeniu, Żyro, Koseckim itd. Ale sęk w tym, że aby Ci młodzi odpalili, potrzebują regularnej gry i wyrozumiałości dla nich. Zanim Milik odpalił, też kibice Górnika zastanawiali się nie raz po go trener wystawia. Teraz wszyscy widzą, że to wielki talent, może nawet na miarę Lewandowskiego. Tak samo może być u nas z Kamińskim czy Quioto. I lepiej żeby oni grali, niż Brożek, bo jak któryś z nich naprawdę odpali to się go sprzeda za 3-5 mln euro. Brożek będzie im tylko zabierał miejsce i denerwował tym że zarabia 30 razy więcej niż oni.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 28.08.2012, 13:25
I niby jak to się odnosi do mojego pytania? Ja Cie pytam o wniosek, o koniec rozumowania, a Ty mi piszesz o początku. Tak, rozumiem. Zaczęło się od komentarza Galonka, że Probierzowi trzeba dać tyle czasu co Maaskantowi. Ty zwróciłeś uwagę, że u Maaskanta przyszedł okres wyraźnej poprawy gry, a potem kryzys, a u Probierza takiej poprawy nie ma. I co to miało udowodnić/wykazać? Że trzeba go było zwolnić jeszcze w poprzednim sezonie? Że trzeba go zwolnić teraz? Że powinien pracować dalej, ale jest wyraźnie gorszy od Maaskanta?
galonek napisał: Niech dostanie przynajmniej tyle czasu, ile RM

Nie zwracałem uwagi na to, że u Maaskanta przyszedł okres wyraźnej poprawy gry, a potem kryzys.

Zadałm pytanie o to, ktory z okresów pracy chcemy rozliczać.
W ogóle nie doczekałem się odpowiedzi, czy ma dostac miesiąc na poprawę stylu, czy rok na to samo.
Maaskantowi wystarczyly 3 tygodnie na zmianę stylu gry (ręka trenera).
Jesli Probierz nie dał rady tego samego zrobić (chyba że nie chciał) to opcja jest jedna. Ta, która proponuję od 1 marca 2012. Zatrudnić jakiegoś trenera w miejce Probierza, który trenerem jak widac nie jest.

Jesli chcemy rozliczac pierwszy miesiąc to Probierz wygląda słabo.
Jesli chcemy rozliczac pierwszy rok, to Probierzowi i tak już brakuje tylko pół roku. A jego drużyna nawet nei zaczęła jeszcze dobrze grać, a co dopiero mówić o kryzysie po okresie dobre gry, jak u RM po roku
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 28.08.2012, 13:41
Zadałm pytanie o to, ktory z okresów pracy chcemy rozliczać.
W ogóle nie doczekałem się odpowiedzi, czy ma dostac miesiąc na poprawę stylu, czy rok na to samo.
W takim razie nie zrozumiałeś Galonka. Moim zdaniem z jego posta jasno wynika, że on uważa, że Probierz ma pracować przynajmniej tak długo jak Maaskant i dopiero wtedy będzie można ich porównać. Ty mówisz o okresach, o poprawie. Galonek pisze o daniu czasu niezależnie od aktualnego stylu gry zespołu. Okres, o który pytasz, to cały czas, który Maaskant spędził w Wiśle, bez podziału na części.
PS. Z Maaskantem mieliśmy prawie rok dobrej gry? Niezły żart. Mi wychodzi, że to było raczej pół roku i to wliczając trzymiesięczną przerwę między rundami. Od jednego meczu z Cracovią do drugiego.
Ostatnio edytowane przez jova : 28.08.2012 o godz. 14:04.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 28.08.2012, 14:14
tofik napisał(a):Wyświetl post
Kibice niecierpliwi, właściciel niecierpliwy, pozostanie Moskala było raczej niemożliwe w realnym świecie. Zresztą wiekszość znawców tutaj mu jechała, że jest marnym trenerem.
A jakim jest? Z całym szacunkiem dla Pana Kazimierza którego szanuje jako piłkarza i jako człowieka, to popełniał zbyt wiele błędów jako trener. Niestety obecne wyniki w Niecieczy pokazują , że sporo pracy go czeka zanim zacznie odnosić sukcesy. Wisła to nie jest klub odpowiedni do nauki zawodu trenera.
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Stary 28.08.2012, 14:16
Jak dobrze pamiętam to za Maaskanta atakował cały zespół, teraz tego nie widać, nie ma wejść bocznych obrońców, tych 2 środkowych pomocników nie wchodzi w pole karne(to był zresztą pewien trik Robercika, zejście Maora czy Ilieva na bok i wrzutka na 3-4 piłkarzy, teraz tam jest tylko Genkov) a stara się rozgrywać co jest wogóle niepojęte, Wilk/Sobolewski i Garguła rozgrywają, coś z naszą drużyną jest nie tak. Obrona Maaskanta to była tragedia ale trudno się dziwić skoro na lewej obronie grał lewy pomocnik...
Brakuje mi Nuneza w tej chwili, sorry dla mnie Argentyńczyk to jest klasa dla Garguły, nie dość że dobrze rozgrywa to jeszcze ma siłe fizyczną, technike, umiejętność krycia, szybkość, wszystko OK, tylko głowa nie ta, Południowcy tak mają
Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Stary 28.08.2012, 14:31
pawelo84 napisał(a):Wyświetl post
Z Brożkiem dlatego nie podjęto rozmów, że nie ma po prostu kasy. Z pustego i Salomon nie naleje. Jakbyśmy chodzili na mecze, i na każdym by było 30 tyś. to może klub by było stać na kontrakt Brożka. A Cupiał po prostu daje tyle ile może, więc nie mamy takiego budżetu by mieć zawodników naprawdę klasowych. Mamy kilku przyzwoitych takich jak: Pareiko, Głowacki, Maor, Ivica, Wilk, Sobol i Genkow. To są piłkarze którzy gwarantują walkę o europejskie puchary. Pozostali niestety nie. Dlatego, też to co teraz robi Bednarz jest moim zdaniem dobre. Nie kupuje na siłę nowych zawodników, aby dać szansę ograć się młodym graczom typu Czekaj, Quioto, Szewczyk itd. Jestem przekonany, że przy takiej kadrze jaką mamy teraz to większość naszych młodych zawodników zagra w lidze w tym sezonie. Jak chociaż jeden czy dwóch porządnie odpali, to będziemy mieli naprawdę powody do optymizmu.

Dajcie spokojnie pracować Probierzowi i za szybko go nie skreślajcie, nerwowa atmosfera nikomu nie służy. Wielu na tym forum jest po prostu za bardzo przyzwyczajonych do wygrywania. Niech teraz ligę wygra ktoś inny, a Wisła spokojnie się odrodzi i za sezon będzie już naprawdę groźna. Legia też długo musiała czekać, aż jej polityka przyniesie efekty. A teraz mają 5 młodych klasowych piłkarzy.

Teraz jest wreszcie w polskiej lidze dobry trend, ponieważ kluby muszą oszczędzać i stawiają na młodych piłkarzy. Już teraz widać, że jest kilka naprawdę dużych talentów, takich jak Milik, Teodorczyk, Wszołek, Skorupski nie wspominając już o Wolskim, Możdżeniu, Żyro, Koseckim itd. Ale sęk w tym, że aby Ci młodzi odpalili, potrzebują regularnej gry i wyrozumiałości dla nich. Zanim Milik odpalił, też kibice Górnika zastanawiali się nie raz po go trener wystawia. Teraz wszyscy widzą, że to wielki talent, może nawet na miarę Lewandowskiego. Tak samo może być u nas z Kamińskim czy Quioto. I lepiej żeby oni grali, niż Brożek, bo jak któryś z nich naprawdę odpali to się go sprzeda za 3-5 mln euro. Brożek będzie im tylko zabierał miejsce i denerwował tym że zarabia 30 razy więcej niż oni.
Kolego, Sobol obecnie nie gwarantuje nawet celnego podania na 5 metrow, co pokazal kilka razy z Podbeskidziem.Nie uwazam, zeby lepiej gral Quito,ktory nadaje sie do ME czy jakis Kaminski, chyba, ze chcesz ogladac Wisle znow na 8 miejscu.Kasy nie ma to niech do Cupiala ida.30 tys na Wisle? chyba zartujesz,bierzemy pilkarzy, ktorzy zgadzaja sie grac prawie za darmo, na Polonie jak przyjdzie 10 to maks, zbyt slaby poziom.Beda grali jak albanczycy, to niech maja publike jak albanczycy.W Czechach czy Szwecji na mecze po 2 tys ludzi chodzi a za transmisje telewizyjne placa klubom kilka razy mniej, a co ich druzyny zrobily z naszymi w pucharach, akurat frekwencja to jest w Polsce zawyzona kilka razy, jak sluchalem ostatnio Mili, ze on to by chcial 40 tys na meczach Slaska to sie niezle ubawilem.Stawianie na sile na mlodych to nie dobry trend, tylko zanizanie poziomu,wczoraj w Lechii zagral np Kacprzycki, ponoc ich najzdolniejszy junior i chlopak mial same straty, ci goscie sa w ogole nie wyszkoleni i nie nadaja sie do ekstraklasy.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 28.08.2012 o godz. 14:40.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 28.08.2012, 14:37
Również uważałem, że zwolnienie Maaskanta było błedem, ale to było nic w porównaniu z wywaleniem Valckx`a.
Nietety wszystko zaczeło się od europejskich pucharów.Cupiał albo za bardzo się napalił chyba na Europejskie puchary a nie zdawał sobie sprawy (lub nie chciał zdawać), że nie ma równorzędnych 2 jedenastek kopaczy, dzięki czemu "dosięgła nas "klątwa pucharowa". To, że tak będzie pisałem niestety z półrocznym wyprzedzeniem, ale niektórzy zarzucali mi czarnowidztwo.
Cóż.Była mała rotacja, piłkarze niewytrzymywali psychiznie i fizycznie i pojawiły się kontuzje i ewidentne odpuszczanie meczów.Na efekty nie trzeba było długo czekać.
Kto za to wszystko odpowiada?Oczywiście, że Cupiał.
Tak jak za aktualną sytuację, więc nie najeżdżajcie za bardzo na Probierza czy Bednarza.Dostali takie wytyczne, a to, że firmują tą degrengoladę to już ich sprawa.
Jedyną władze w tym klubie pełni Cupiał, a to, że jest on w klubie czasami, świadczą o tym absurdalne sytuacje do których czasami dochodzi- np jak płacenie 2 trenerom jednoczenie - najpierw wczesnemu Kasperczakowi, a później Maaskantowi- a oszczędza się na wszystko co popadnie, wkońcu stać nas na by ok 300 tyś euro rocznie by wyrzucić w błoto.
Wszystko na to wskazuje, że to końcówa "bossa z Myślenic" w Wiśle.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 28.08.2012 o godz. 15:11.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 28.08.2012, 15:01
syryls napisał(a):Wyświetl post
Jak dobrze pamiętam to za Maaskanta atakował cały zespół, teraz tego nie widać,
To pamięć Cię zawodzi, bo u Maaskanta było jeszcze gorzej. Praktycznie co mecz były narzekania, że za mało zawodników podłącza się do akcji ofensywnych.
Jak sobie przypomnę kontrataki za Maaskanta gdzie atakowało 2 (słownie DWÓCH) zawodników, a reszta stała lub truchtała w okolicach środka boiska, to aż mnie zęby bolą.

Jeszcze jeden ważny aspekt którego brakowało u Maaskanta, mianowicie STAŁE FRAGMENTY, niezapomniane rzuty rożne, "ty do mnie , ja do ciebie, a i tak nic z tego nie będzie" - tymczasem jak pokazują statystyki aż 39% bramek pada po stałych fragmentach gry. Kto nie widzi poprawy w tym elemencie po przyjściu Probierza, ten chyba klapek z oczu nie zdejmuje.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 28.08.2012, 15:10
Zgadzam się z Lysym, niektórych pamięć zawodzi. Albo już od tego natłoku trenerów im się myli.
Dajcie Fasterowi spokój. Szkoda kasy na zwalnianie trenerów jak później się oszczędza na drużynie.

Cupiał jakby te kasę co wywalił niepotrzebnie na trenerów wrzucał do świnki to teraz by ją rozbił i pare boisk zbudował.
Ostatnio edytowane przez tofik : 28.08.2012 o godz. 15:13.
..
Odpowiedz cytując
krasny
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 28.08.2012, 15:23
Dokladnie Lysy, niektorzy juz zapomnieli jak było albo po prostu narzekają na każdego trenera Wisły.

Swoją droga ciekawy argument syrylsa ze wczesniej atakował cały zespoł a teraz nie, mimo że bramke ostatnio strzelił boczny obrońca.

Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Stary 28.08.2012, 15:32
Czyli jak to widzicie zostawic Probierza, z ktorym gramy piach,Bednarza z ktorym nie ma szans na pozyskanie dobrych pilkarzy i tak liczyc na stale fragmenty?Tak to sobie moze grac Slask z Lenczykiem, dla mnie ci polscy trenerzy sa chyba jeszcze slabsi od pilkarzy, przeciez to sa taktyki z lat 90 tych z tym Probierzem jak wejdziemy do pucharow skonczymy jak Slask z Lenczykiem lub bedziemy tak sobie po prostu czekac az zrobi sie z 15 punktow straty, a pozniej Cupial na szybko sypnie kasa, bo niewytrzyma i bedzie wymagal odrobienia strat i mistrzostwa od kolejnego trenera.Powtarzam nie bylo ani jednego meczu za kadencji Probierza , ktory byl naprawde przekonujacy w wykonaniu Wisly.W dodatku wymyslil sobie Meliksona na boku, a on znacznie wiecej dawal zespolowi na rozegraniu, wstawia Gargule a Bunoze uwaza za swietnego obronce.Dla mnie rozwiazanie jest jedno, trener zagraniczny, ale taki , ktory bedzie w stanie jakis dobrych pilkarzy to zalatwic.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 28.08.2012 o godz. 15:43.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 28.08.2012, 15:46
Nie chcę na nikogo najeżdżać, ale serce mnie boli jak widzę Wisełkę zapadającą się w bagnie nijakości i beznadziei naszej piłki.
Ani w Bednarzu ani w Probierzu nie widzę osób które mogą popchnąć klub do przodu.
Z Cupiałem sytuacja jest o tyle inna, że po każdej "rewolucji" klub idzie w innym kierunku - z reguły przeciwnym do poprzedniego. Dlatego istnieje szansa, że po Probierzo-Bednarzu przyjdzie ktoś z głową na karku.

Nie mam niestety złudzeń - ten klub to zabawka przeznaczona dla paru krewnych i znajomych właściciela i dlatego nigdy nie pozbędziemy się np. "piętna Kapki".
Powód: wielbłąd
Ostatnio edytowane przez lazy : 28.08.2012 o godz. 15:47.
c.d.n.
Odpowiedz cytując
Galonek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 28.08.2012, 15:47
W takim razie nie zrozumiałeś Galonka. Moim zdaniem z jego posta jasno wynika, że on uważa, że Probierz ma pracować przynajmniej tak długo jak Maaskant i dopiero wtedy będzie można ich porównać. Ty mówisz o okresach, o poprawie. Galonek pisze o daniu czasu niezależnie od aktualnego stylu gry zespołu. Okres, o który pytasz, to cały czas, który Maaskant spędził w Wiśle, bez podziału na części.
PS. Z Maaskantem mieliśmy prawie rok dobrej gry? Niezły żart. Mi wychodzi, że to było raczej pół roku i to wliczając trzymiesięczną przerwę między rundami. Od jednego meczu z Cracovią do drugiego.
Otóż to. Przecież dopiero co na forum toczyła się burzliwa dyskusja na temat szaleńczego tempa trenerskiej karuzeli w Wiśle, która rozkręcana jest właśnie m.in. przez zbyt pochopne ocenianie trenerów. Nie twierdzę przy tym, że MP będzie zbawcą Wisły, ale uważam, że wyciąganie wniosków na temat jego pracy jest przedwczesne, tak samo jak w opinii wielu forumowiczów przedwczesne było zwolnienie RM.

Pół żartem, pół serio przypomnę również, że w Manchesterze United ponad 25 lat temu zaczął pracę trener, który gdyby nie fura szczęścia, wyleciałby stamtąd bardzo szybko. Pracuje tam do dziś. Oczywiście szanse, że MP będzie takim wiślackim Fergusonem są bliskie zeru, to przykład ten pokazuje jednak, że cierpliwość czasem popłaca. Bycie raptusem natomiast nie popłaca nigdy. I to powinien sobie wziąć do serca m.in. nasz szanowny właściciel.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 28.08.2012, 15:50
Lysy napisał(a):Wyświetl post
To pamięć Cię zawodzi, bo u Maaskanta było jeszcze gorzej. Praktycznie co mecz były narzekania, że za mało zawodników podłącza się do akcji ofensywnych.
Jak sobie przypomnę kontrataki za Maaskanta gdzie atakowało 2 (słownie DWÓCH) zawodników, a reszta stała lub truchtała w okolicach środka boiska, to aż mnie zęby bolą.
Dokładnie. Nie wiem jak w ogóle można tęsknic za Maaskantem.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów