|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
Czy spodziewał się ktoś ,że za wypożyczenie Małeckiego otrzymamy ponad 500.000 euro ?Bednarz potrafi negocjować i jeżeli sprzedamy Kirma to na pewno za większe pieniądze . Przypomniał mi się transfer DD wtedy wszyscy byli w szoku,że otrzymalismy za niego tyle kasy |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Kirma trzeba opchnąć , co do tego nie ma wątpliwości , chyba że czekamy tak jak z Jirsakiem aż mu się kontrakt skończy i odejdzie za darmo ? Jak dla mnie Bednarz go puści już za 700 -800 tys i to z pocałowaniem ręki .
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
||
a z takim defektem to nie do pomocy, a na zapierdalatora. Najlepiej na bok obrony - tam geometria boiska sprowadza się do dwóch linii prostopadłych: bocznej (atak) i spalonego (obrona). Dać mu linie, niech biega. Poradziłby sobie.Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
To prawda. Z tego co mi się przypomina, to mowa była o defensywnym pomocniku. Kek zaznaczył, że głównym atutem Kirma jest wydolność i wybieganie. Ja osobiście jakoś go nie widzę, jako odbierającego piłkę defensywnego pomocnika.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Ja też, słabo czyta grę. Ale bok obrony i dwie linie by ogarnął raczej : )
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
nie ma co dywagować, najlepiej jest Kirma sprzedać, oczywiście, że jak pójdzie do Włoch to potem może zostać nagle sprzedany na wyspy za duże pieniądze
ale prawda jest taka, że u nas w lidze jest za duży stosunek fizyczność/technika u niego i on się w tym tempie gry nie sprawdzi i tylko kasę ciągnie więc jak będzie dobra oferta to trzeba go sprzedać w jakiejś drużynie grającej z kontry na pewno się sprawdzi, pobiega w obronie, potem będzie miał siłę na kontratak i będą zadowoleni może cud sprawi, że akurat ta reprezentacja jest dla niego i dla nas szansą |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Najlepszych młodych piłkarzy kreuje Legia,
nie rozumiem czemu Wisła nie pójdzie w ślady Legii - przecież to jest niesamowity interes - wyszkolić, piłkarz da coś do drużyny, zaprezentowac w pucharach i sprzedawać po 2-3 mln euro, a na jego miejsce są nowi... nawet jak nie potrafi Wisła wyszkolić bo nie ma bazy, to czemu nie podkupuje młodych talentów za grosze? Legia w swojej szkółce na pewno ma uzdolnionych, 16-18 latków którzy jeszcze nie zagrali w 1 składzie Legi - podkupić ich. I tym sposobem osłabiamy przeciwnika i sami się wzmacniamy - podwójny plus. Albo jakiegoś młokosa uzdolnionego ze szkółki Barcelony za 500 tys euro kupić. Jakiegoś niezłego 16 latka. Arsenal tak robi i dobrze na tym wychodzi. W sumie Arsenal ma fenomenalną polityke - też kreuje swoich zawodników, wręcz robi z nich gwiazdy, sprzedaje za naprawdę gruby szmal, rok w rok, a mimo to ciągle zajmuje 3-4 miejsce w lidze, ciagle gra w LM i robi szmal. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
No właśnie sam sobie odpowiedziałes zarazem dlaczego Wisła ( a raczej Pan Cupiał ) nie chcą Bazy treningowej/Akademii piłkarskiej w Wiśle Kraków . Absurdalny powód , ale dla Pana Cupiała nie ma z tym polemiki. |
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
2. Dla Arsenalu 500 tys. Euro to jest nic, a dla nas to większa część budżetu transferowego (a w obecnych realiach...chyba ponad 100%...). Także nie możemy sobie pozwolić na wydanie takiej kwoty na 16-latka. Zbyt duże ryzyko, że się nie sprawdzi, a pieniędzy potrzebujemy na wzmacnianie 1 drużyny, jeśli w ogóle tą kasę mamy. Poza tym - kto by przychodził z Barcelony do Wisły w wieku 16 lat?! On tam do 20 roku życia, nie debiutując w 1 drużynie zostałby lepiej wyszkolonym piłkarzem niż w Polsce - to oczywiste. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Ad 1. "Ani lepiej nie zapłacimy"myślałem że lepiej. Ale skoro nie to nie ma tematu. Wisła to dziwny klub - starym piłkarzom typu Jaliens czy Łobodziński placi i to dobrze, a czemu jakiemuś talentowi nie zapłaci?
Hmm szybciej na pewno szansy gry by nie dostał. W sumie mam wrażenie że w Legii gra więcej młodych i jakoś sensowniej to wygląda - kilku młodych uczy się od kilku emerytów a pośród nich piłkarze w dobrym dla tego zawodu wieku 25-30 lat. Ad 2. Ale nie mów mi że tyle Wisła nie może wyłożyć, bo nie raz wyłożyłą nawet więcej. Przecież to jest inwestycja i to się prezesowi zwróci jak kupi naprawdę talent za 500 tys euro a sprzeda później do jakiejś Borussi za 6 milionów Euro za 3-4 lata. Żadna lokata ani żadna inna inwestycja nie da mu takiego szmalu. Tylko ze do robienia tego szmalu w piłce trzeba mieć głowę i mądrych doradców. Nie kupuje się p0ierwszego lepszego z takiej szkółki tylko po długich obserwacjach. 16 latkowie z Barcelony już są lepiej wyszkoleni niż nasi 30 latkowie z ligi, o to się nie martw akurat. Oczywiśćie że jest to ryzyko. Ale ryzyko ponosisz w kazdym biznesie - chcesz założyć firmę to też musisz zaryzykować. Zawsze można stracić. Ja to widzę tak - jeśli Wisła nigdy nie zaryzkuje i nie zmieni polityki to nigdy nie zapisze się w historii czymś naprawdę wielkim jeśli chodzi o naszą klubową piłkę. Wiele razy Wisła już mogła podjąć takie ryzyko - przykładowo sprzedali Brożków za 2 mln Euro to mogli zrobić tak - 2 takich młokosów perspektywicznych z Barcy za 1 mln Euro kupić a ten drugi milion by sobie został. No ale działacze Wisły woleli sobie 2 mln zostawić, bo po co tam myśleć o jutrze... A oni już teraz by grali w 1 składzie Wisly i by podnieśli poziom sportowy całej drużyny.
Ostatnio edytowane przez Hanys : 19.08.2012 o godz. 13:23.
|
|
|
|
Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Skończyło się bujanie w obłokach, a zaczęła się liga. Ciekawy jestem po ilu meczach ludzie zmienią zdanie i zobaczą, że nie mamy pięciu, sześciu czy siedmiu (lol) napastników tylko w porywach jednego i zaczną wołać o powrót Brożka.
![]()
.
. |
|
|
|
Guest
|
|
A jeśli sprzedadzą Kirma to koniecznie sprowadzić skrzydłowego, który choć próbuje z sukcesem od czasu do czasu grać 1 na 1 i wrzucać. choćby ten Mak. |
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Nie wiem kto , po co i dlaczego ściągnął do Wisły Sikorskiego ale ten koleś jest jakimś nieporozumieniem i ktoś powinin za to solidnie beknąć .
![]()
[Podpis wymoderowany]
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
chyba Bednarz? , bo był za darmo, dużo nie chciał i napewno za to nie beknie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
||
|
Nie karm trolli. Na takich kolesi jest przycisk "ignoruj".
Dzisiaj jest dla nas synonimem średniaka, ale w formie z tamtego okresu byłby naszym najlepszym skrzydłowym. Umiał minąć zwodem, strzelić i dośrodkować, poza tym miał płuca na 90 minut biegania. Nie, żeby się wyróżniał którąś z tych umiejętności, po prostu w ogóle umiał to zrobić. Świadczy to IMHO o niesamowitym regresie ligi, zresztą jak przedłużone kariery Frankowskiego, Saganowskiego, Kosowskiego czy Ediego. Wciąż jednak uważam, ze Kirm powinien coś w tej lidze robić. Do K nędzy - tutaj gorące nazwiska to Boniny, Kupisze czy inne Pawłowskie. Koleś ewidentnie nie jest aż tak słaby żeby sobie tu nie poradzić. Wydaje się, że albo kładzie lagę na wszystko, albo ma psychikę z porcelany. Bo w to, ze żaden trener nie potrafi do niego dotrzeć po prostu nie wierzę...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.08.2012 o godz. 22:29.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Gramy jak gramy, ale mnie martwi co innego, że to nie jest perspektywiczna drużyna. No cała kadra może prędzej ale pierwsza 11 nie bardzo. Spójrzmy na skład z mecz z Bełchatowem :
Pareiko - 35 lat - kontrakt - 1 sezon Jaliens - 34 lata - kontrakt - 1 sezon Głowacki - 33 lata - kontrakt - 2 sezony Bunoza - 24 lata - kontrakt - 2 sezony Frederiksen - 30 lat - kontrakt - 1 sezon Iliev - 33 lata - kontrakt - 1 sezon Wilk - 26 lat - kontrakt - 2 sezony Garguła - 31 lat - kontrakt - 2 sezony Melikson - 28 lat - kontrakt - 3 sezony Sikorski - 25 lat - kontrakt - 1 sezon Genkov - 28 lat - kontrakt - 2 sezony Czyli podsumowując już w następnym sezonie może nie być 5 zawodników którzy grali z Bełchatowem. Z całego składu tylko Maor Melikson ma kontrakt dłuższy niż 2 sezony, ale chyba nikt nie wierzy że wypełni go do końca. W dodatku w składzie jest 6 zawodników powyżej 30 lat. Realne przedłużenie kontraktu może nastąpić z Pareiką, Bunozą, Wilkiem i być może Głowacki. Średnia wieku 11 to : 29,6. Więc nie ma mowy o tym że ten skład jest przyszłościowy. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Chrapek i Burliga/Jovanovic ( jak się wyleczą ) za Gargułę i Jaliensa.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
Ciekawe czy Kirma oszczędzali ze względu na transfer czy Probierz nie chciał z niego skorzystać.W tygodniu Kirm bardzo dobry mecz więc powinien z ławki chociaz wejść.
Martwi wypowiedz Probierza,że jest zadowolony z gry Garguły :/ |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
za Pareikę 35 - Miśkiewicza 23 lata ( 2 lata kontraktu ) za Ilieva 33- Kirma 28 ( 2 lata kontraktu ) za Gargułę 31 - Chrapka 20 lat za Sikorskiego 25 - Quioto 21 średnia ląduje na poziom 25,8 bez drastycznej zmiany jakościowej ( za wyjątkiem Ilieva, który jednak i tak gra tylko 3/4 spotkania ) fakt , wielu zawodników ma krótkie kontrakty , ale zmiany w zespole są czymś normalnym . Rok temu też otwieraliśmy ligę całkowicie innym składem i jakoś zawrotnej różnicy in minus nie widać .
Ostatnio edytowane przez Karherop : 20.08.2012 o godz. 12:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Skład przyszlościowy ? Nie pamiętam kiedy ostatnio taki był. I nie ma sie co oszukiwac, że kiedykolwiek będzie. Kadra jest klecona co roku jakkolwiek. Niema długofalowej polityki, trenerzy też długo tu nie zabawiają. Więc nie ma sensu podpisywac długich kontraktów.
Z perspektywy czasu, patrząc na to kto do nas przychodzi (najcześciej leszcze) to dobrze, że kontrakty sa krótkie. Przynajmniej się nie wpakujemy na kolejną pięciolatkę dla kopacza podobnego Gargule, Jirsakowi czy Kirmowi. ![]()
.
. |
|
|
|
Member
Od: 07.2012
Offline |
|
|
Moim zdaniem jednym z większych błędów było sprzedanie Filipa Kurtko, może być z niego na prawdę klasowy bramkarz. We wczorajszym meczu miałem wrażenie, że gdyby nie Melikson to nic ta drużyna by nie grała. Podobała mi się wczoraj gra Maka, szkoda że nikt nie pomyślał aby wzmocnić nim nasz skład.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Pewnie, najlepiej, byśmy w ogóle nie podpisywali kontraktów, a zawodnicy niech grają u nas na przysłowiową gębę. No świat się wali - najlepiej żeby nie wierzyć w nic - uwierzyć w marazm i biernie się przyglądać poczynaniom prezesów, a właściwie - kolesi w pionie sportowym Wisły.
Iście "piechniczkowa" retoryka gości w naszym klubie już od dawna, na możliwość budowy szkółki Cupiał mówi, że mi się to nie opłaca, bo wszyscy wyfruną z gniazda, a on nie dostanie za to pieniędzy. Pytam się w takim razie - czy Cupiał i jego "koledzy" nie mają ust i mózgu, by odezwać się do młodych zdolnych i ich przekonać do pozostania w Wiśle? Obecna polityka transferowa to nic innego jak sabotaż sam w sobie. Nie ma pomysłu, nie ma celu, a właściwie jest - tylko że MP to nie powinien być cel, raczej na chwilę obecną polityka długofalowa, bo myślenie o Mistrzostwie przyprawia mnie, podobnie jak wielu tutaj udzielających się uczestników dyskusji o ból głowy. Nieprzemyślana polityka transferowa w końcu sprawi, że będziemy wiązać koniec z końcem. Kiedy liga zaczęła "czyścić" się z korupcji, wszystko staje się bardziej wyrównane, piłkarskie spektakle naturalne, a i w zarządach niektórych klubów zaczynają zasiadać ludzie profesjonalnie podchodzący do swojego zawodu. W Krakowie pomimo wieloletniej dominacji postanowiono pójść pod prąd - olać kibiców w każdej płaszczyźnie swojego działania. Jeśli w Wiśle są tacy ludzie, którzy twierdzą że gdy ktoś w Krakowie usłyszy markę Wisła, czym prędzej pobiegnie kupić bilet na mecz, są w grubym błędzie i od razu powinni zostać zwolnieni. Marketing tragiczny. Podobnie logistyka - brak możliwości kupna biletów przez internet jest skandalem i mało mnie obchodzi to, czy wydrukowanie biletu z internetu spowoduje przejście/nieprzejście przez bramki kodujące - można to rozwiązać w inny sposób, ale jak wiadomo nikt nie potrafi i nie chce myśleć, ba oszczędności zakładają klapki na oczy obecnym władzom, które oglądają każdy grosz z obu stron starannie przyglądając się ich brzegom, po czym chowają do sakwy, nic już z niej potem nie wyciągając. Przypominam - mowa o inwestycji, która przysporzy dodatkowe fundusze klubowi. Polityka transferowa jest rodem z piekła. Nikt nikogo nie obserwuje. Czasem Bednarz spojrzy w ekran telewizora, by zobaczyć, jak sobie radzą w tej naszej kopanej. Żadnych potencjalnych wzmocnień za granicą nie szukamy, bo... nie ma właściwie się czemu dziwić, jak u nas odłączają prąd od każdej niepotrzebnej instalacji elektrycznej po to by zaoszczędzić trochę grosza. Oszczędza się w sposób iście bezczelny, oszczędza się na kibicach, a prowizorka w tym względzie może drogo kosztować. Możemy mówić, że nic się nie stanie i to nawet dobrze, że nic się nie stanie, pytanie dokąd w ten sposób idziemy? Jeżeli coraz więcej ludzi zacznie myśleć i mówić o tym, co złego dzieje się w klubie jasno i otwarcie, ktoś wpływowy może wreszcie przejrzy na oczy i stwierdzi, że taki rynsztokowy styl zarządzania nie przystoi na tak poważny klub jak Wisła. Spójrzmy prawdzie w oczy - i mówię to, bo jest mi piekielnie przykro - za niedługo sportowo Lech i Legia będą nam odskakiwać o kilka klas. Czy mamy dawać przyzwolenie na to, jak prowizorycznie i instrumentalnie jest zarządzany nasz kochany klub? Niech każdy odpowie sobie na to pytanie sam. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
||
Nie wydaje mi się... http://www.youtube.com/watch?feature...&v=TG8-QGbDWpM http://www.youtube.com/watch?feature...&v=QVbq4lgcIHE http://www.youtube.com/watch?feature...&v=g9WfiCSCMII http://www.youtube.com/watch?feature...&v=WvsHSxv4EC4 |
||
|
|
Member
Od: 07.2012
Offline |
|
|
Sory Lysy, po zobaczeniu bramek z tego meczu zmieniam zdanie
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2003
Offline |
|
|
Hajto o Pawle Brożku:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2012
Offline |
|
|
Myślę, że Brożek jest rozsądny i będzie to odpowiednia kwota do jego formy, ale tak szczerze to przydałby się Wiśle. Z tego co pamiętam i jego ostatnich występów, zawsze lubił do kogoś odegrać piłkę, więc gra na dwóch napastników jest idealna, a do tego brożek potrafi się ustawić i strzelić bramkę.
Może teraz jego forma jest daleka od tej z poprzednich lat, ale myślę że spokojnie tych 10 bramek w sezonie by strzelił. Od Genkowa oczekuje około 15, więc to już jest bardzo dobry wynik. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|