The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.08.2012, 08:50
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Witku, a nie uwazasz ze srednia 5,875 punkta na sezon to dla nas poprostu za wysokie progi?
Oczywiście, że tak uważam. Podobnie jak uważam, że 15 miejsce długo jeszcze będzie poza naszym zasięgiem i w zestawieniach niestety będzie o nim mowa wyłącznie jako o czymś Polsce niedostępnym.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 12.08.2012 o godz. 13:11.
callmesir
Junior Member

Od: 08.2012

Stary 12.08.2012, 14:27
Witam.

Ja zrobiłem taką skarbnice wiedzy.

13. CYPR 25.708
4LE APOEL - Nefci
4LM AEL Limassol - Anderlecht

Tutaj prawdopodobnie skończy się dwiema ekipami w grupie LE. Chociaż AEL nie stoi na straconej pozycji.

14. AUSTRIA 24.625
4LE PAOK - Rapid Wieden

Szczerzę liczę, że fatalne występy ekip z Austrii podsumuje porażka Rapidu w 4 rundzie.

15. DANIA 23.800
LM Nordsjaelland
4LM Lille - Kobenhavn
4LE Midtjylland - Young Boys
4LE Horsens - Sporting Lizbona

Wyrokowano słabiutki sezon dla Duńczyków a wcale na taki tragiczny się nie zanosi. CHociaż na pewno będzie ciężko o trzecią ekipę w grupach. Bo Sporting i YBB są faworytami. Jednak Kopenhaga powinna nabić jeszcze trochę punktów prawdopodobnie w grupie LE.

16. SZWAJCARIA 22.675
4LM Basel - CFR Cluj
4LE Midtjylland - Young Boys
4LE Luzern - Genk

Tutaj nie liczyłbym, na jakieś stracy. Basel i YBB wg. mnie tutaj sporo nabiją a Luzern nie stoi na straconej pozycji z Genk.

17. IZRAEL 21.000
4LM BATE Borysow - Ironi Kiryat Shmona
4LE Hapoel Tel-Awiw - F91 Dudelange

Dwie ekipy w grupie pytanie czy po jednej w LM i LE czy dwie w LE. Mimo małej straty, ciężko będzie ich dogonić.

18 POLSKA 20.625
4LE Sląsk Wroclaw - Hannover 96
4LE Legia Warszawa - Rosenborg

Nie ma co się oszukiwać. Marzymy by Legia awansowała do grupy bo tylko tak mamy szansę jakkolwiek obronić punkty za sezon, który nam odpada i jakoś podgonić ten sezon by nie zmarnować tych dwóch ostatnich.

19. BIAŁORUŚ 18.250
4ML BATE Borysow - Ironi Kiryat Shmona

BATE gdzie nie awansuje ma szansę na punkty. Dobrze, że mamy dużą przewagę.

20. CHORWACJA 17.833
4LM Dinamo Zagrzeb - Maribor

Raczej grupa LM gdzie prócz gwanrantowanych puktów ciężko im będzie o kolejne.

21. RUMUNIA 17.524
4LM Basel - CFR Cluj
4LE Dinamo Bukareszt - Metalist Charków
4LE Vaslui - Inter Mediolan
4LE Steaua Bukareszt - Ekranas

2-3 drużyny w grupach. Mają wielkie szanse by nas dogonić.

22. CZECHY 17.475
4LE Slovan Liberec - Dnipro Dniepropietrowsk
4LE Lokeren - Viktoria Pilzno
4LE Feyenoord - Sparta Praga

Oj jak piękniei by było jakby żadna czeska ekipa nie awansowała do grupy. Jednak Viktoria raczej jest faworytem tej pary.

Niestety 3 runda baaaardzo nam skomplikowała sprawę. Liczyliśmy przede wszystkim na Lecha bo ten z wysokim rankingiem miałby szansę na słabszą ekipę w IV rundzie. Dodatkowo Śląsk miał niebywałą okazję by mieć gwarantowaną grupę LE ale jak wyszło każdy widział. Są słabi i nikt na nich nie liczy co może się okazać bardzo pomocne wbrew pozorom. Wiadomo szanse nikłe. Wszystko w nogach Legionistów, którch gra może wróżyć spore szanse na awans. Oby się udało.
Ostatnio edytowane przez callmesir : 12.08.2012 o godz. 14:30.
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 12.08.2012, 20:01
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście, że tak uważam. Podobnie jak uważam, że 15 miejsce długo jeszcze będzie poza naszym zasięgiem i w zestawieniach niestety będzie o nim mowa wyłącznie jako o czymś Polsce niedostępnym.
Tylko, ze kraje z podobnym do nas poziomem finansowym(Rumunia, Dania, Austria, Cypr) potrafiły osiągnąć zajebisty sezon 8-9 punktów.

Taki nasz jeden sezon plus bardzo dobre ostatnie 2 lata i ten rok przyzwoity jak Legia awansuje da nam 15 miejsce. Więc wszystko jest możliwe. Ostatnie sezony były dobre i właśnie teraz jest szansa to wykorzystać.
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 12.08.2012, 20:12
callmesir napisał(a):Wyświetl post

Niestety 3 runda baaaardzo nam skomplikowała sprawę. Liczyliśmy przede wszystkim na Lecha bo ten z wysokim rankingiem miałby szansę na słabszą ekipę w IV rundzie. Dodatkowo Śląsk miał niebywałą okazję by mieć gwarantowaną grupę LE ale jak wyszło każdy widział. Są słabi i nikt na nich nie liczy co może się okazać bardzo pomocne wbrew pozorom. Wiadomo szanse nikłe. Wszystko w nogach Legionistów, którch gra może wróżyć spore szanse na awans. Oby się udało.
ranking rankingiem, ale oszczędź sobie takie sformułowania na tym forum prosze cię.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 12.08.2012, 20:38
-Goral-

Cytat:
Tylko, ze kraje z podobnym do nas poziomem finansowym(Rumunia, Dania, Austria, Cypr) potrafiły osiągnąć zajebisty sezon 8-9 punktów.
Czolowe kluby dunskie i austryjackie sa duzo bogatsze od naszej czolowki. To nie jest nasza polka finansowa.
Co do Rumunii to nie jestem pewien, ale wydaje mi sie ze moze byc podobnie.

Tylko nad Cyprem mamy przewage. No tak, ale co z tego? Co z tego ze kasa u nas porownywalna co na Cyprze (wieksza?) skoro my ja przejadamy przeplacajac takich magikow futbolu jak Kirm czy Gargula... W Apoelu placa dobrze, ale placa dobrze pilkarzom a nie kopaczom. My placimy dobrze... kopaczom. Stad roznica.

Cytat:
Taki nasz jeden sezon plus bardzo dobre ostatnie 2 lata i ten rok przyzwoity jak Legia awansuje da nam 15 miejsce.
Nie ma szans. By miec 15 miejsce trzeba zdobywac srednio 5.875 punkta na sezon. Tymczasem nasza srednia z ostatnich 5 lat (zakladajac ze nic juz w tym sezonie nie zdobedziemy) to 4.125 punkta na sezon.
Nawet jakby Legia awansowala i zapunktowala tak jako ostatnio to nie przekroczymy sredniej 5.000 punktow na sezon.

Zreszta, te wszystki numerki nie biora sie z nikad. To odzwierciedlenie poziomu danej ligi. A my nie mamy poziomu na 15 miejsce. Masz 2-3 kluby ktore co sezon z powodzeniem moga walczyc o fazy grupowe?
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 12.08.2012 o godz. 20:50.
Arek10
Member

Od: 05.2009

Stary 12.08.2012, 21:09
Mam pytanie, czy drużyny z krajów z miejsc 16 i dalszych zaczynają eliminacje od tych samych rund, czy gdyby np. Polska spadła na 23 miejsce to nasze ekipy zaczynały by od wcześniejszych rund niż teraz?
-Goral-
Senior Member

Stary 12.08.2012, 22:57

Nie ma szans. By miec 15 miejsce trzeba zdobywac srednio 5.875 punkta na sezon. .
Kto wymyślił tą magiczną liczbę 5.875 ?

To jakaś bzdura.

Sezon 2009 - średnia wymagania - 5.05
Sezon 2010 - średnia wymagana: 5.47
Sezon 2011 - średnia wymagana: 5.03
Sezon 2012 - średnia wymagana: 5.27

Jakoś nie widać symptomów, że nowy system zwiększa tą średnią.
Bobek90
Senior Member

Stary 13.08.2012, 00:02
-Goral-

Witek.

Zreszta...
Cytat:
...nawet jesli to co piszesz to prawda to... niewiele to zmienia. Nasza obecna srednia to 4.125. Zakladajac ze Legia zaprezentuje sie dobrze, to srednia na sezon z ostatnich 5 lat nie powinna przekroczyc 4.500-4.700.

Przy tym co mamy wyzej dupy i tak nie podniesiemy.
Potrzebne sa przynajmniej dwa kluby rocznie ktore daja jakies tam gwarancje. Nie mamy czegos takiego. Srednio jeden klub w fazie grupowej rocznie to, niestety, ale nasz obecny sufit. Zdecydowanie za malo by myslec o walce o 15 pozycje.
callmesir
Junior Member

Od: 08.2012

Stary 13.08.2012, 00:59
palikot napisał(a):Wyświetl post
ranking rankingiem, ale oszczędź sobie takie sformułowania na tym forum prosze cię.
Tradycyjna polskość...Lepiej kisić się w średniawce aniżeli kibicować polskim klubom w pucharach. Bo przecież to LECH/LEGIA czy tam jakikolwiek inny klub - WRÓG !!

Będę pisał co chcę dopóki nie łamię regulaminu. Więc sry, ale nie będziesz mi mówił co mam pisać.

Peace
OrzelCT
Junior Member

Od: 07.2008

Stary 13.08.2012, 01:51
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
Kto wymyślił tą magiczną liczbę 5.875 ?

To jakaś bzdura.

Jakoś nie widać symptomów, że nowy system zwiększa tą średnią.
Skad masz te liczby?
tutaj masz srednia (tzn ilosc potrzebnych pktow zeby zajac 15 miejsce na dany sezon)

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/...ccoef2012.html

Sezon 2009 - nie uwzgledniam bo to sezon przed reforma Platiniego
Sezon 2010 - 15 miejsce(Ukraina): 5.800
Sezon 2011 - 15 miejsce:(Israel): 4.625
Sezon 2012 - 15 miejsce:(Israel): 6.000

Nie pamietam jak to Witek obliczal dokladnie ale tak tez mozna obliczyc:

Srednia(po reformie Platiniego): (5.800+4.625+6.000)/3 = 5.475

A 5.875 czy 5.475 to nie wielka roznica.
Tak czy siak jezeli marzymy o 15 miejscu musimy co roku zdobywac +- 5.5 pktow
-Goral-
Senior Member

Stary 13.08.2012, 08:39
Ja liczę tak: http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/...crank2012.html

15 miejsce: Austria: 26.325/5 = 5,27

Czyli 3 sezony z reformą Platiniego nie wiele zwiększyły tą średnią. Zobaczymy jak będzie dalej.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 13.08.2012, 16:10
Ja liczę tak: http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/...crank2012.html

15 miejsce: Austria: 26.325/5 = 5,27
No to liczysz źle.

Proponuje lekturę poniższych postów. Pierwszy dotyczy wyliczenia ile trzeba zdobyć po dwóch sezonach reformy Platiniego. Drugi to analogiczne obliczenie ale po zakończeniu ostatniego sezonu.

http://wislakrakow.com/forum/showpos...1&postcount=97

http://wislakrakow.com/forum/showpos...&postcount=222

Nie mylcie liczby punktów, które klasyfikują w danym roku na 15 miejscu ze średnią z kilku lat.

Dla tych co nie chcą czytać postów proponuje zestawienie 3 sezonów Platiniego

17,650 zdobyte w ciagu 3 lat podzielone przez 3 lata = 5,833, które trzeba zdobywać co sezon by zdobyć 15 miejsce
Gdyby jakiś kraj zdobywał przez 3 ostatnie lata 5,27 to w ciągu 3 lat zdobyłby 15,810 a to sklasyfikowałaby go na 16 miejscu
Także 5,475, które wyliczył Orzeł wystarczyłoby tylko do zajęcia 16 miejsca bo 5,475 x 3 = 16,425
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 13.08.2012 o godz. 18:19.
-Goral-
Senior Member

Stary 13.08.2012, 20:53
No to liczysz źle.
Nie liczę źle, proszę nie wprowadzaj w błąd. Liczę co najwyżej inaczej.

Każda metodyka ma swoje zalety i wady i nie możesz podważyć ze moja jest zła.

Moja pokazuje tezę, którą podałem w poprzednim poście, że 3 sezony z reformą Platiniego nie wiele zwiększyły 5 letnią średnią z przed reformy czyli z 5.05 do 5.27 przy czym ta średnia nawet po dwóch sezonach spadła do 5.03 a więc skaczę tak różnie lekko ponad 5.

Twoja metodyka podaje średnią zaledwie 3-letnią. Wada jej jest taka, że kraje walczące o miejsca 15 nie są w każdym sezonie mocne i choć nie zdarzyło się, że w 3 letnim cyklu zdarzyły się bardzo kiepskie sezony, to w 5 letnim cyklu może się taki sezon zdarzyć(patrz Austria ten sezon, zobaczymy jak inni), więc dopiero po 5 sezonach twoja metoda będzie miała zastosowanie.

A tak po za tym to w tym sezonie miała miejsce kolejna reforma, trochę mniejsza, ale jednak, czołowe kraje w rankingu mają zapewnione miejsce w fazie grupowej LE(zdobywcy pucharu), co automatycznie daje mniej miejsc krajom niżej w rankingu, w długoletniej perspektywie innym krajom średnia powinno lekko spaść.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 13.08.2012 o godz. 20:56.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 13.08.2012, 22:54
Nie liczę źle, proszę nie wprowadzaj w błąd. Liczę co najwyżej inaczej.

Każda metodyka ma swoje zalety i wady i nie możesz podważyć ze moja jest zła.
Ok. Zamiast pisać, że liczysz źle powinienem napisać, że Twoja metoda jest zła. Lepiej ?

Posługując się moją metodą w tym poście http://wislakrakow.com/forum/showpos...1&postcount=97 wyliczyłem po dwóch sezonach, że kraj potrzebuje 5,875 punktów.

Kiedy do dwóch sezonów doszedł trzeci ponownie obliczyłem ile punktów trzeba zdobyć by kraj zajmował 15 miejsce o czym pisałem tu http://wislakrakow.com/forum/showpos...&postcount=222 I co ? i okazuje się, że po trzech sezonach liczba punktów potrzebnych wynosi 5,883 czyli o 0,008 punktów się pomyliłem.

Moja pokazuje tezę, którą podałem w poprzednim poście, że 3 sezony z reformą Platiniego nie wiele zwiększyły 5 letnią średnią z przed reformy czyli z 5.05 do 5.27 przy czym ta średnia nawet po dwóch sezonach spadła do 5.03 a więc skaczę tak różnie lekko ponad 5.
Zdecyduj się o czym piszesz. Czy o tym ile punktów potrzeba do zajęcia 15 miejsca czy może o tym o ile i czy w ogóle reforma Platiniego zwiększyła średnią.
Twoja metodyka podaje średnią zaledwie 3-letnią. Wada jej jest taka, że kraje walczące o miejsca 15 nie są w każdym sezonie mocne i choć nie zdarzyło się, że w 3 letnim cyklu zdarzyły się bardzo kiepskie sezony, to w 5 letnim cyklu może się taki sezon zdarzyć(patrz Austria ten sezon, zobaczymy jak inni), więc dopiero po 5 sezonach twoja metoda będzie miała zastosowanie.
Różnica pomiędzy moją metodą a moją jest taka, że jak ja posługiwałem się nią rok temu i wyliczyłem, że trzeba zdobyć 5,875 to dziś okazuje się, że 17,650 : 3 = 5,833 co oznacza, że pomyliłem się o 0,008.
Mnożąc wyliczone przez Ciebie 5,27 x 3 = 15,81 co oznacza pomyłkę o 17,650 - 15,81 = 1,840

Wiesz ile razy Twój błąd jest większy od mojego ?
1,840 : 0,025 = 73,6
Jeśli jakaś metodologia jest 73 razy gorsza od innej to używając słowa, od którego cała ta gadka się zaczęła taka metodologia jest bzdurą a nie metodologią.

Nie pisz bzdur Góralu. Nie pisz bzdur.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 13.08.2012 o godz. 23:16.
-Goral-
Senior Member

Stary 13.08.2012, 23:25
Zdecyduj się o czym piszesz. Czy o tym ile punktów potrzeba do zajęcia 15 miejsca czy może o tym o ile i czy w ogóle reforma Platiniego zwiększyła średnią.
Drogi kolego ja nie piszę żadnych bzdur

Nie rozumiem o co Ci chodzi więc napisze prosto, żebyś to zrozumiał.

Reforma Platiniego zwiększyła średnią potrzebną do zajęcia 15 miejsca w perspektywie 5-letniej z 5.05 do 5.27. Liczbę punktów potrzebnych do zajęcia 15 miejsca pomnóż sobie przez 5

Moja dobra metodyka w pełni to pokazała.

Ty policzyłeś średnie 2-letnie i 3-letnie. Wyszły prawie równe, brawo ale to wcale jeszcze nic nie znaczy. Z samego teoretyczno-matematycznego punktu widzenia średnie 2-letnie i 3-letnie są mniej stabilne niż średnie 5-letnie. Im dłuższa średnia tym bardziej stabilna perspektywa.

To tyle odnośnie elementarnej matematyki.

Druga sprawa jest odnośnie specyfiki samego rankingu. Bo, że średnie przy mniejszej ilości prób są mniej stabilne jedno ale teoretycznie np średnia 5-letnie mogłaby być większa albo mniejsza.

Więc popatrzmy czysto na specyfikę samego rankingu.

Generalnie pierwsza 12 jest praktycznie dużo lepsza(bogatsza) niż inne kraje.

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/...crank2013.html
Od 2005 żaden z tych krajów nie wyszedł poza pierwszą 15(ranking 5 letni). Ostatnia co ciekawe była Rosja

Mówię tu o pierwszej 12. Czasem oczywiście się zdarza, że z pozostałych krajów jakiś ma świetne lata(Rumunia, Dania) i do tej 12 wchodzi(mówię o rankingu za 5 lat), ale generalnie ona jest poza zasięgiem w perspektywie długoterminowej.

Natomiast dalej sytuacja jest bardziej wyrównana.

Danie, Austrię więcej łączy z Polską, Czechami, Cyprem, Izraelem niż z Turcją, Ukrainą czy nawet Belgią.

Jest Dania, Austria, Izrael, Cypr, Polska, Szwajcaria, Chorwacja, Rumunia, dalej też cała masa krajów słabszych ale nie aż tak bardzo znacznie: Białoruś, Serbia, Bułgaria, Szwecja, Norwegia. A do 15 wchodzą tylko 3 z tych krajów.

Do czego dążę stawka poniżej 12 miejsca jest szeroka, bardziej wyrównana, dlatego w dłuższej perspektywie 5-letniej średnia maleje.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 13.08.2012 o godz. 23:31.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 14.08.2012, 00:08

Reforma Platiniego zwiększyła średnią potrzebną do zajęcia 15 miejsca w perspektywie 5-letniej z 5.05 do 5.27. Liczbę punktów potrzebnych do zajęcia 15 miejsca pomnóż sobie przez 5
Tak. Reforma Platiniego zwiększyła średnią potrzebną do zajęcia 15 miejsca. Kraje grające tym systemem muszą średnio na sezon zdobywać teraz 5,833 punktów.

Poniżej raz jeszcze zestawienie złożone z punktów, które kraje zbierały grając systemem Platiniego.

By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów.

To tyle elementarnej matematyki.
-Goral-
Senior Member

Stary 14.08.2012, 01:04

By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów.

To tyle elementarnej matematyki.
Brawo Wszystko się pięknie zgadza, ja bym tylko dodał

By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce po 3 sezonach trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów.

A o ile się orientuję to zawsze do rankingu UEFA brało się 5 sezonów a nie 3 sezony

Więc ja obliczyłem ile wynosi średnia 5 letnia dla 15 miejsca z 3 sezonami Platiniego(5.27) i bez 3 sezonów Platiniego(5.05).
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 14.08.2012 o godz. 01:13.
Bobek90
Senior Member

Stary 14.08.2012, 01:38
-Goral-

Cytat:
Więc ja obliczyłem ile wynosi średnia 5 letnia dla 15 miejsca z 3 sezonami Platiniego(5.27)...
Nie lapie... Na ten moment srednia po trzech sezonach wynosi 5.883. Skad wiec ty bierzesz te 5.27?
-Goral-
Senior Member

Stary 14.08.2012, 01:53
-Goral-

Nie lapie... Na ten moment srednia po trzech sezonach wynosi 5.883. Skad wiec ty bierzesz te 5.27?
Stąd

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/...crank2012.html

Średnia 5 sezonów w tym 3 ostatnie łapiące się z reformy Platiniego.

15 miejsce: Austria 26,325/5 = 5,265.

Ja po prostu obliczyłem jak wpłynęły wyniki reformy Platiniego na średnią 5 letnią. Bo zawsze chyba do rankingu liczyliśmy średnią 5-letnią

Zawsze liczymy wyniki z 5 lat i to one całe 5 lat liczą się do rankingu. Można w ramach ciekawostki obliczyć średnią 3-letnią samej reformy Platiniego, ale nie można tych wyników brać jako wyrocznię, bo ostatecznie się liczy 5 lat, a np takiej Austrii jak wyjdą 3 sezony to nie znaczy, ze następne 2 też takie dobre będą.
Bobek90
Senior Member

Stary 14.08.2012, 02:18
-Goral-

Tak, ale dodajac te dwa sezony zanizasz tez srednia.

Zwroc uwage na taka ciekawostke; w sezonie 08/09 zdobylismy 5,000 punktow. Dalo nam to (w klasyfikacji za sezon) 14 miejsce. Natomiast juz 6.625 z poprzedniego sezonu daje nam... 14 miejsce.
Wymaganie punktowe wzrosly.

Ale juz tak abstrahujac od numerkow... naprawde sadzisz ze jestesmy w stanie walczyc o 15 pozycje? Kim? U Nas brak koncepcji, stabilizacji i chaos. Lech jednak nie wyszedl na prosta po Bakero (przyznam ze jeszcze niedawno wydawalo mi sie inaczej). Ot, jest na naszym poziomie obecnie.
Zostaja na dobra sprawe tylko Legia jako klub ktory moze cos tam robic w europie (faza grupowa LE). Przynajmniej jest pewniejsza w tym wzgledzie od Wisly czy Lecha.

To troche za malo by myslec o walce o 15 lokate. Wiele lig z naszych rejonow ma po 2-3 zespoly ktore moga cos pokazac w europie (Czechy, Rumunia, Szwajcaria, Austria...).

-----------------------------------------------------------
Jako kraj z pewnoscia mamy potencjal na lige w top 15 (nawet w top 12), ale trzeba sobie zdac sprawe ze to nie jest kwestia roku czy dwoch, tylko kilku-kilkunastu. Zakladajac ze bedziemy sie rozwijali a nie dreptali w miejscu, jak np. Wisla od 10 lat...

Chodzi o to by budowac sile klubu na solidnych fundamentach, by opierac dzialanie klubu na profesjonalizmie. Trzeba zdac sobie sprawe z jednego (Dariook, to do Ciebie idzie), my Rosja ani Ukraina nie jestesmy i nie bedziemy. Rozwoju naszej ligi nie mozemy opierac na tym ze nagle pojawi sie banda oligarchow inwestujacych w futbol miliony bo... u nas tych oligarchow nie ma.
Mowiac krotko, nie mamy drogi na skroty. Szkolenie, scauting, baza (chocby glupie 4-5 boisk), itd. Albo bedziemy te rzeczy rozwijali, albo bedziemy dreptali w miejscu.

Niestety, ale na dzis dzien perspektywy rozwoju sa raczej srednie. W naszym futbolu klubowym wciaz przoduja ludzie z mentalnoscia Cupiala czy Wojciechowskiego ("co bedzie jutro to nie wazne") i... jest jak jest. Niby kasy coraz wiecej, a poziom srednio-slaby jak byl tak jest ciagle...
PZPN-u nawet nie wspominam, bo tam to juz wogole sredniowiecze panuje. Ewentualna naprawa polskiej pilki, jesli kiedys nastapi, bedzie miala swoj poczatek w klubach, a nie w PZPN-ie. Ten to raczej hamulcowym bedzie. Jak zawsze...
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 14.08.2012 o godz. 06:42.
-Goral-
Senior Member

Stary 14.08.2012, 09:13
-Goral-

Ale juz tak abstrahujac od numerkow... naprawde sadzisz ze jestesmy w stanie walczyc o 15 pozycje?
Na wskoczenie do 15 w perspektywie 2 następnych lat mamy realne szanse, jeśli w tym roku jeden nasz klub ugra coś w lidze europy(Legia).

A, że to może być tylko jednorazowy skok to już inna sprawa.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 14.08.2012, 13:05
Brawo Wszystko się pięknie zgadza, ja bym tylko dodał

By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce po 3 sezonach trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów.

A o ile się orientuję to zawsze do rankingu UEFA brało się 5 sezonów a nie 3 sezony

Więc ja obliczyłem ile wynosi średnia 5 letnia dla 15 miejsca z 3 sezonami Platiniego(5.27) i bez 3 sezonów Platiniego(5.05).
Góralu. Ja doskonale wiem co obliczyłeś. Nie będę powtarzał się i pozostanę przy swojej metodzie tym bardziej, że tak jak napisałem moja metoda sprawdza się.
W zestawieniu z dwóch sezonów w których rozgrywki były rozgrywane systemem Platiniego wyliczyłem, że trzeba zdobyć 5,875.
W zestawieniu z trzech sezonów w których rozgrywki były rozgrywane systemem Platiniego wyliczyłem, że trzeba zdobyć 5,883.
Zmiana polegająca na zapewnieniu udziału 6 klubom w grupie LE niewiele zmieni bo odbije się kosztem szybszego odsiewu Państw z niższej półki a nie kosztem krajów zajmujących takie miejsca jak 15ste więc podtrzymuje swoją prognozę, że trzeba zdobywać te przeklęte 5,883

Więcej na ten temat pisać nie będę i Tobie życzę Ci więcej pokory zanim ponownie napiszesz "Kto wymyślił tą magiczną liczbę 5.875 ?To jakaś bzdura."

Twoje 5,27 które wyczarowałeś zbierane w ciągu 3 ostatnich lat powodowało, że krajowi brakuje do 15 miejsca 1,840 punktów podczas gdy moje wg CIebie bzdurne 5,875 powodowało, że krajowi brakowało po 3 latach jedynie 0,025.

Mój błąd w prognozowaniu jest 73 razy mniejszy...
-Goral-
Senior Member

Stary 14.08.2012, 14:15
Góralu. Ja doskonale wiem co obliczyłeś.
Mój błąd w prognozowaniu jest 73 razy mniejszy...
No chyba jednak nie wiesz Bo ja nic nie prognozuję Obliczyłem średnią za już dokonanych 5 lat, błędu nie ma żadnego

To chyba tyle w temacie.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 14.08.2012 o godz. 14:20.
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 14.08.2012, 16:19
No chyba jednak nie wiesz Bo ja nic nie prognozuję Obliczyłem średnią za już dokonanych 5 lat, błędu nie ma żadnego

To chyba tyle w temacie.
Probnlem polega na tym, że system Platiniego będzie obowiązywał w kolejnych latach i chcąc w tych kolejnych latach wspiąć się na miejsce 15 w rankiingu nie ma innej drogi, niż ta wskazana przez Witka.

To, że przy uwzględnieniu ostatnich 5 lat, średnia wychodzi niższa nie odnosi sie do przyszłości, gdyż wskaźniki będą coraz wyższe. Większość konkurentów ma 1-2 drużyny, które regularnie grają w rozgrywkach grupowych pucharów, gdzie zdobywa sie konkretne punkty, a nie ciuła ich jak w eliminacjach. Zarówno jeśli chodzi o rankingi klubowe jak i rankingi ligowe.

Polska w ciągu ostatnich 5 lat zaledwie 3 razy miała reprezentanta w grozgrywkach grupowych, o ciągłości mówić nie ma za bardzo co, bo jeżeli w tym sezonie Legia nie dojdzie do tego etapu, to skończymy z wynikiem 2 punktów z hakiem, a to bez względu na sposób obliczania jest zdecydowanie za mało nie tylko dla poprawienia swojej pozycji, ale przede wszystkim dla utrzymania już posiadanego miejsca.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
-Goral-
Senior Member

Stary 14.08.2012, 17:12
funkykoval napisał(a):Wyświetl post

Polska w ciągu ostatnich 5 lat zaledwie 3 razy miała reprezentanta w grozgrywkach grupowych, o ciągłości mówić nie ma za bardzo co, bo jeżeli w tym sezonie Legia nie dojdzie do tego etapu, to skończymy z wynikiem 2 punktów z hakiem, a to bez względu na sposób obliczania jest zdecydowanie za mało nie tylko dla poprawienia swojej pozycji, ale przede wszystkim dla utrzymania już posiadanego miejsca.
A nie 4 ? Dwa razy Lech, Legia i Wisła. To daje średnią poniżej 1. To nie dużo, trzeba to poprawić.

Ale co ciekawe skuteczność wyjścia z grupy dla tych 4 przypadków wynosiła 100%. I tu już pozytyw, chyba żaden inny kraj nie ma takiej skuteczności.

Zgadzam się dużo zależy od Legii, jak Legia awansuję jest szansa walczyć o średnią powyżej 5 jeszcze nie w tym sezonie ale za 2 sezony, jak odpadnie to wrócimy do punktu wyjścia, czyli odległych marzeniach o 15 miejscu.
qqq_b
Banita

Od: 07.2011

Stary 14.08.2012, 22:50
Aby realnie myśleć "o czymś" to musimy mieć co sezon 2 zespoły w grupie LE. I to z palcem w nosie. A my co roku się meczymy aby wejść w ogóle do IV rundy. O czym my tu rozmawiamy? Co roku pompujemy balonik, że " w tym roku to się uda". Co się u da pytam się? Kolejna kompromitacja? Śląsk, Ruch i Lech - zaliczone. Legia jeszcze jako tako się broni. Jeśli ktoś myśli, żę Sląsk ma jakiekolwiek szanse z Niemcami to chyba jest chory psychicznie, albo nie widział ich gry w eliminacjach. IIIligowy Luboński by ich wyeliminował.

Powinien zostać wprowadzony jakiś przepis, aby klubiki typu Śląsk, Ruch czy np. Jagiellonia miały zakaz gry w europejjskich pucharach. Nie ma po co ich tam wysyłac, bo tylko kompromituja nasz kraj. W ogóle to zabronic na okres 5 lat występów polskim zespolom w tych rozgrywkach. Może po tym okresie sie cos zmieni. Zaczniemy od 0.
OrzelCT
Junior Member

Od: 07.2008

Stary 17.08.2012, 01:24
Z jednej strony kazdy marzy o tym wyczekiwanym 15 miejscu (ja tez) ale patrzac na nasz dzisiejszy poziom pilkarski to co tak naprawde da nam te 15 miejsce? Mielibysmy dodaktowa druzyne startujaca w el do LM, ale tylko w eliminacjach! Skoro od 4 lat (po reformie Platiniego) nie jestesmy wstanie przejsc drabinki mistrzowskiej (grajac jedynie z panstwami z miejsc 13 w dol) to co dopiero bedzie w drabince niemistrzowskiej ktora jest przeciez duzo trudniejsza bo graja tam kluby z takich pansw jak Wlochy, Niemcy, Hiszpania, itd
Patrzac na nasz (slaby) poziom pilkarski, jedyne miejsce ktore naprawde moze nam cos dac to 12 miejsce (gwarantowana druzyna w LM). A zeby zajac 12 miejsce trzeba srednio zdobywac 6.958 pkt, a wiadomo ze dla nas to kompletnie nie mozliwe.
My chyba NIGDY juz nie zagramy w tej LM...
-Goral-
Senior Member

Stary 17.08.2012, 10:40
Generalnie każde miejsce jest ważne.

Nie przeceniajmy też 15 miejsca. Ale oprócz tego, że nasz drugi klub zagra w walce o Ligę Mistrzów.

To mistrz ma jedną rundę mniej w rozgrywkach mistrzowskich(rozpoczyna od 3 rundy). Niby 2 randa łatwa ale potknąć się też można i strata do rankingu duża. W tym roku tam nierozstawiony był np mistrz Izraela, Bułgarii, Azerbejdżanu więc żadne ogórki.

Im wyższe miejsce to ogólnie mniej rund do fazy grupowej. W tym roku 17 miejsce Izrael dzięki temu Hapoel grać będzie zaczynał dopiero teraz. Niby minus jest taki, że nie nabiję się punktów w eliminacyjnych rundach dużo, ale prawdziwe punkty zaczynają się od fazy grupowej.

A 15 miejsce to korzyść dla drugiego zespołu jest taka, że w najgorszym razie wyląduję on w 4 rundzie el LE.
Innymi słowy oprócz tego, że ma szanse na LM, to korzyść taka, że ma dwa razy szanse na LE(3 runda LM i 4 runda LE) w porównaniu do wicemistrza 16 miejsca który ma tylko taką szanse jeden raz.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 17.08.2012 o godz. 10:46.
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 17.08.2012, 12:12
A nie 4 ? Dwa razy Lech, Legia i Wisła. To daje średnią poniżej 1. To nie dużo, trzeba to poprawić.

Ale co ciekawe skuteczność wyjścia z grupy dla tych 4 przypadków wynosiła 100%. I tu już pozytyw, chyba żaden inny kraj nie ma takiej skuteczności.

Zgadzam się dużo zależy od Legii, jak Legia awansuję jest szansa walczyć o średnią powyżej 5 jeszcze nie w tym sezonie ale za 2 sezony, jak odpadnie to wrócimy do punktu wyjścia, czyli odległych marzeniach o 15 miejscu.
Licząc sezony to 3 - 2x Amika i 1x Wisła + Legia
Pozostałe 2 sezony bez fazy grupowej to wyniki na poziomie 1 lub 2 punktów z przecinkiem (czyli miejsce poniżej 23-25)

Jeżeli Legia nie awansuje (a szanse na awans ma spore - Rosenborg dzisiaj to nie to co jeszcze kilka lat temu) i wywalczy w fazie grupowej chociaż 6 punktów (czyli 3 wygrane) dające 1,5 pkt w rankingu, to też nie będzie jakiegoś szału, ale przynajmniej nie będzie kolejnego sezonu wpadkowego z 2,625 czy podobnie. Na dzisiaj przed meczami 4 rundy mamy 2,375 i każdy punkt zdobyty w 4 rundzie przez Legię i Sląsk daje nam skromne 0,125 pkt do rankingu.
Białoruś i Chorwacja mają już gwarantowany udział w LM lub LE, Rumuni mają 4 zespoły a Czesi 3 zespoły w 4 rundzie - czyli praktycznie dużą szansę na awans do fazy grupowej conajmniej 1 albo 2 zespołów i odrobinienie strat.
Z tych, których gonimy:
Izrael - praktycznie 2 zespoły pewna faza grupowa - Hapoel TA nie wyłoży sie z Luksemburgiem
Szwajcaria - Basel faza grupowa pewna, YB i Luzern nie są bez szans,
Dania - 1x faza grupowa LM (1 pkt do rankingu!!!) , Kopenhaga w fazie grupowej (może być LM i znów 1 pkt), pozostali z szansami, ale niewielkimi;
Austria - samotny Rapid może dokończyć dzieła pogromu Autriaków w tegorocznych pucharach;
Cypr - AEL w fazie grupowej, APOEL na 99% również;
Czyli awans Legii i nawet niesdamowita jej postawa jedynie pozwoli nam na utrzymanie miejsca w szeregu, słabsza postawa lub brak awansu nie tylko oddali możliwość awansu, ale również wypadniemy prawdopodobnie poza 20-kę iwrócimy na miejsce, na które zasługujemy.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.08.2012, 13:01
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
ale również wypadniemy prawdopodobnie poza 20-kę iwrócimy na miejsce, na które zasługujemy.

wszystko fajnie ale powiadasz że zasługujemy hmm wg kogo ?

wg 24 w rankingu Szwecji , 28 Szkocji, 27 Norwegii czy 22. Czechów ?

patrząc na ten sezon miejsce które zajmujemy jest ponad stan

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów