The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.07.2012, 15:24
Szpen napisał(a):Wyświetl post
nie czytam linku bo mnie nie interesuje. Ja w inne tony uderzam.

Zarówno po stronie klęczący socjalistów są takie stwory, jak i z komuszej i centralnej. Dla jednych Kaczyński to zbawca Polski, dla drugich głosowanie na PO to mniejsze zło, a dla trzeciego całujące się pedały to naturalny widok.
Społeczeństwo ma szerokie horyzonty, więc nie ma się co nastawiać na daną grupę. Po to walczyliśmy jako kraj za demokrację, aby można było robić co się chce i jak chce - w imię litery prawa oczywiście.
Primo - nie do ciebie był link więc nie wiem czemu komentujesz
Secudno- tego co jest w linku się nie czyta tylko ogląda materiał video- myśle że powinieneś ale twoja sprawa
Tercio - ostatnie zdanie jest szczytem twojej hipokryzji gdyż od samego poczatku odmawiasz pewnych praw jednej z grup społecznych, która jest rugowana z życia publicznego , ludzie ją popierający są zwalniani z pracy (dziennikarze, aktorzy , satyrycy) w mediach jest wyśmiewana i wyszydzana bo promowana jest tylko jedna świadomość polityczno-kulturalna . I na koniec - nie my jako kraj walczyliśmy o demokrację- bo ktoż to walczył ? Jaruzelski?Kiszczak? Kania? Wiem, wiem Bolek sam obalił komune - sam jeden samiuśki.A poważnie to walczyły o tę demokrację konkretne osoby w tym Macierewicz, Kaczyńscy,Walentynowicz, Gwiazda,Wyszkowski na które to osoby jest przyzwolenie do pogardzania nimi ,plucia na nich , obrażania przez pseudo politykierów, marnej jakości aktorzyny i zwykłych gówniarzy na forach internetowych.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 31.07.2012, 15:32
chyba będziecie mieć swój kanał ...
Dworak to sobie może, podłubać w nosie. Teraz jak śmierdzi prokuratorem, to robi łaskę. Jest ponad 2 000 000 podpisów Polaków z żądaniem umieszczenia na polskiej państwowej platformie cyfrowej konkretnej stacji telewizyjnej. To wola ponad 5% obywateli Dworak ma obowiązek ją spełnić i tyle.

Więc nie chyba a na pewno drogi Szpeniu., będzie można ze szklanego okienka otrzymać rzetelną informację a nie bolszewicką propagandę.
Hej Nasz TS !!
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 31.07.2012, 16:49
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Ty tak na poważnie? Ty w to wierzysz? Zdajesz sobie sprawe ze zaciaganie nowych pozyczek by splacic stare to nie jest najlepszy plan na przyszlosc. Szczegolnie jak wiekszosc z tego co zostanie jest przejadana.
Co do przejadania to inny temat.

Ale zastępowanie linii kredytowych, "podmienianie" kredytów" jest dość popularną praktyką w dużych firmach.
To jest matematyka tu nie ma miejsca na wiarę. Liczysz czy bardziej Ci się opłaca zamknąć stary kredyt nowym czy nie. Potęga procentu składanego jest gigantyczna. W przypadku kredytów na 10-30 lat zmniejszenie oprocentowania o 0,5% w skali roku może być bardzo korzystne. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę prowizję i inne koszty otwarcia/zamknięcia kredytu.

Nie ma to nic wspólnego z działaniem Kowalskiego który nie umie policzyć 10% ze 100 i oszukują go na kredycie konsolidacyjnym. Co prowadzi do klasycznej pętli kredytowej.

Jeśli zaciągniecie nowego kredytu zmniejsza koszt kapitału to jest to działanie bardzo dobre.

EBC pożyczał kiedyś bankom centralnym pieniądze na 1% (nie 1%+Wibor!) a tylko 1%. Jeśli to jest tego typu kredyt to można na takiej operacji zaoszczędzić kupę kasy
Kamyk
Bene meritus

Od: 11.2004

Stary 31.07.2012, 22:23
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ostry...wiadomosc.html

Pajac je.any.
" Tempora mutantur et nos mutamur in illis" - Owidiusz

KUKURYKU SQUAD '09 (vel Stary Port Squad)
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 31.07.2012, 23:40
Dokladnie.Pajac jebany vel Bolek ma czelność pchać się i udawać Bóg wie kogo.Mam nadzieje, że jeszcze zapłaci kiedyś zapłaci za swoją przeszłość.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 01.08.2012, 10:38
W dodatku trzeba bedzie sie jeszcze pewnie zrzucić z naszych POdatków (dopłacić) do kręconej przez kolejnego dziada epopeji o Bolku :

Cytat:
Amber Gold załatwi Wałęsę?

Potężne kłopoty, jakie dotknęły firmę Amber Gold, mogą odcisnąć się piętnem nie tylko na polskiej gospodarce, ale i kulturze, czy wręcz wizerunku międzynarodowym. Okazuje się bowiem, że nadciągający upadek kolosa na glinianych nogach może naruszyć filary, na których opiera się produkcja filmu o Lechu Wałęsie.

A miało być tak pięknie. Jeszcze 8 maja, na stronie spółki, chwalono się udziałem w produkcji biografii naszego noblisty i dynamicznym rozwojem firmy.

- Prezydent Gdańska oficjalnie podziękował sponsorom filmu m.in. Grupie Amber Gold, która jak dodał, fantastycznie się rozwija - mogliśmy dowiedzieć się z materiałów spółki. Rozwój był tak prężny, że nawet trzy miesiące nie minęły, gdy grupa odwołała loty swoich samolotów, jednocześnie zaprzestając wypłat zysków z tytułu wygasłych lokat.

Ironią losu jest to, że jeden ze sponsorów filmu o czasach historycznych sukcesów Solidarności, upadając wturlał się pod nogi uczestniczki tamtych wydarzeń, uniemożliwiając jej wypełnianie swoich obowiązków (czytaj więcej).

To jednak jeszcze nic, w porównaniu z tym, co może się zdarzyć.

Na początku lipca 2012 zakończono zdjęcia do filmu "Wałęsa", ogłaszając pełen sukces. Kłopoty jednego (a tak naprawdę dwóch - OLT Express oraz Amber Gold) z najważniejszych sponsorów nadal mogą wpłynąć na dalsze losy filmu.

- Nie wiemy, co z dystrybucją i z montażem. To wszystko przecież kosztuje - mówi anonimowo jedna z osób z branży.

- Mamy świadomość, jak doniosłym dziełem ma być ten film i jaka idea mu przyświeca, ale.. ideą dzieci nie wykarmimy. Niektórzy są zaniepokojeni, by nie powiedzieć roztrzęsieni, rozsiewanymi przez kogoś plotkami. Na szczęście mamy też innych sponsorów, którzy zapewne przejmą na swoje barki ewentualne zobowiązania, zadeklarowane przez grupę Amber - konkluduje informator.Ten, wydawałoby się, wyimaginowany problem może narastać na zasadzie kuli śnieżnej. Nie jest bowiem oczywistym, czy inni sponsorzy z chęcią szerzej otworzą swoje sakiewki, by naprawiać cudze błędy.

A to może z kolei doprowadzić do sytuacji, gdy ledwo wiążąc koniec z końcem twórcy, a wraz z nimi polska kinematografia, narażą się na wstyd, jednocześnie wystawiając na pośmiewisko. Nie pomoże im wtedy nawet mocno nadszarpnięty autorytet Wałęsy. No bo, jak to - skoro na film o swoim "bohaterze" nie potrafili uzbierać funduszy, to co to za film? I co za bohater?

Miejmy nadzieję, że film uda się dokończyć w zamierzony sposób, a nie metodą "prezydencką". Bo produkcji marki "nie chcem, ale muszem" mamy od groma. Na stronie filmu Amber Gold i OLT Express wciąż figurują w gronie sponsorów filmu.
http://politykier.pl/kat,1025795,wid...l?ticaid=5ee8b
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 02.08.2012, 02:02
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Kolne = kolejne, zwykła literówka.
Ja coś napisałem, a następnie zedytowałeś swój post, ja żeby nie robić podwójnych musiałem zrobić to samo.

ad1.

"Minister" Rostowski sam przyznał że dług publiczny w relacji do PKB może spaść w 2012 roku poniżej 50%. Więc zakładam, że on wie

Z tego co wiem budżet był napisany wariant: poniżej 50%, w zakresie 50-60 i powyżej 60% i my realizujemy ten środkowy wariant. Niestety tak naprawdę co się działo dowiemy się na końcu roku. Przejawem tej opcji jest min likwidacji ulg na internet i pierwsze dziecko.

Eurostat za I kwartał tego roku podaje relację długu po PKB coś około 56%.
Jakby nie liczyć czy tzw. metodą krajową czy europejską dług jest powyżej 50%.

Co do realnej alternatywy chętnie podyskutuję. Odniosę się do tego na końcu postu

Co do zakładu IMHO najlepiej przyjąć wskaźnik wzrostu gospodarczego moim zdaniem nie spadniemy mocno poniżej -1,0% w najgorszym momencie. Do końca 2013. Podaj swoją opcję

ad.2 W takim razie nie pozostaje nic jak tylko czekać.
Rzadko spotka się kogoś kto nie tylko pisze o kryzysie ale stawia na to swoje pieniądze.

ad.3
Również masz rację została zmanipulowana bo nie rozumie, nie chce im się pojmować pewnych systemów. I teraz wszyscy za to zapłacimy. Na dzień dzisiejszy dostęp do wiedzy i edukacji jest na niespotykanym (wysokim) wcześniej poziomie. O ile np. za komuny ludzie byli manipulowani i nie mogli się temu przeciwstawić na dzień dzisiejszy tak nie jest. To na dzień dzisiejszy "konformizm" pewnej części społeczeństwa sprowadza nas dokładnie tam gdzie jesteśmy.

Gdzie indziej widzimy winnych tej samej sytuacji ja winie pewną część społeczeństwa, że daje sobą manipulować bo nie chce im się myśleć, ani spróbować zacząć pojmować pewnych systemów.

Ty widzisz (słusznie), że ludzi są manipulowani przez media i rząd. Z tym się zgadam.

Ale proszę wybacz, gdyby to były jakieś cudowne techniki, zawiłe plany. A to jest prostackie granie na najniższych instynktach. Opozycja również się daje w to wciągać.Niestety nie ludzie łykają wszystko jak pelikany (często mają też wszystko w 4 literach).

Bez prostackich tekstów i populizmu w żaden sposób do mediów się nie dostaną. Więc jak to pasożyty dostosowują się do panujących warunków.

Również musiałeś zauważyć wręcz kloaczny poziom mediów w tym kraju. Moim zdaniem dają ludziom dokładnie to co chcą, dostosowują się do tej naszej "pewnej części społeczeństwa". Wiesz, że jedynym rentownym dziennikiem na dzień dzisiejszy jest Fakt! O czym to świadczy. Każde media które będą chciały w większym zakresie promować myślenie i ciekawe materiały zginą w konfrontacji z Faktem.

Naprawy kraju nie powinno się zaczynać od zmiany system emerytalnego. Ale przyznasz, że przez ZUS wyciekają gigantyczne ilości pieniędzy i tak samo jak służba zdrowia wymaga gruntowych reform.

A teraz wróćmy do alternatyw politycznych.

Opozycja w tym PIS wpisuje się idealnie w ten cały obraz. Łatwo dali się wciągnąć w grę PO pt. "Zły pis zje wasze dzieci i psy". Nie są opozycją konstruktywną. Dobrym przykładem jest reforma emerytalna którą już wcześniej wspominałem. Poziom dyskusji na ten tama (z obu stron) był zatrważająco niski.

Telefony do brata, nienawidzenie własnego narodu, Hitler Post factum najważniejsza była kłótnia czy Niesiołowski bardziej obraził dziennikarkę czy ktoś z PO dostał bardziej kijem czy może listewką.

PIS był by dla mnie realną alternatywą gdyby potrafił być ponad takie zagrywki. Przedstawiać swój pomysł ratowania gospodarki.
Dodatkowym argumentem przeciwko jest to, że niestety PIS bardziej przedstawia pomysły pro-socjalne niż realny twardy program naprawczy.

Ale z drugiej strony PIS rządził bardzo krótko i nie miał realnej władzy nad swoimi koalicjantami. Kilka ich inicjatyw było godnych odnotowania (CIT, podatek od darowizn, były też wpadki jak reforma edukacji, becikowe).

Postesbecka oligarchia ma się dobrze. Ale czy naprawę państwa powinno się zaczynać od walki z wiatrakami? System jest tak zbudowany, że mają się dobrze ciepłe posadki w ZUSach KRUSach, NFZetach, pseudo agencjach rządowych. Ten system jest bardzo silny. Moim zdaniem należy zmienić system polityczno-prawny tak aby oni nie mieli rację bytu. Przyznasz chyba, że złapać ich oskarżyć i skazać to setki lat. A ten pokrój ludzi jest niczym hydra, złapiesz jednego a już czterech czyha na jego miejsce.

Oczywiście należy ich ścigać i pakować do więzień ale myślę, że dużo skuteczniejsze jest pozbawienie ich źródełka to sami pozdychają.

Jak myślisz ilu z nich ma się świetnie dzięki głębokiemu syfowi w ZUS?
A ilu by straciło gdyby dokonano dobrej reformy całego tego systemu?
Obiecałem się odnieść.
Tłumaczyłem to już kilka razy ale wytłumaczę jeszcze raz: posty zapisuję stopniowo aby nie utracić tego co już napisałem (zdarzało mi się to wielokrotnie). Jeśli chcesz odnosić się do całego postu najlepiej poczekaj kilka godzin a będziesz miał pewność że tekst jest ostateczny.
Ad1
To co mówi minister Rostowski to moim zdaniem kompletne dyrdymały (co zademonstrował już wielokrotnie) dlatego jego opinia na temat perspektyw naszego dług jest dla mnie wyjątkowo mało wiarygodna.
Jeśli chodzi o wzrost (i potencjalny zakład) to z pewnym zdziwieniem zauważam że Twój deklarowany optymizm jest chyba nieco mniejszy niż ten faktyczny. O ile dobrze pamiętam to we wcześniejszych postach deklarowałeś się z opinią że recesji (spadku GDP) nie będzie. Teraz jako banchmark proponujesz -1%. Wyjaśnijmy sobie najpierw dwie sprawy: czy chodzi Ci o spadek w skali roku czy w skali jakiegoś innego okresu oraz o to według danych podawanych przez którą instytucję. Po ustaleniu tych dwóch elementów zastanowię się nad zakładem.
Ad2
Zdziwiłbyś się jak dużo ludzi i instytucji stawia pieniądze na kryzys w Polsce. Powiedziałbym wręcz że ten trend jest raczej dominujący.
Ad3
Na początek wątek poboczny: nie uważam aby na tle innych nacji poziom manipulacji medialnej tudzież naiwność /głupoty Polaków była jakoś szczególnie wyróżniający się. Myślę że wszędzie stosuje się mniej więcej tę samą socjotechnikę a zaryzykowałbym tezę że poziom wykształcenia w Polsce jest wyższy niż średnio w krajach Zachodnich. Na czym zatem polega problem? Na dramatycznej nierównowadze medialnej w naszym kraju. Dominacja mediów jednej ze stron dyskursu jest w Polsce w porównaniu z krajami rozwiniętymi wręcz dramatyczna. Zwróć proszę uwagę że gdy mówimy o „manipulacjach” praktycznie od razu myślimy o tych dokonywanych przez jedną ze stron konfliktu. Druga, nawet gdyby chciała postępować w ten sam sposób, nie ma po temu technicznych możliwości. To oczywiście nasuwa analogie z Rosją czy Białorusią gdzie teoretycznie istnieje wolność słowa i wolne wybory jednaj na wskutek dominacji jednej opcji stają się one zupełną fikcją. I to niestety jest również przypadek polski. Dlatego argumenty o dostosowaniu się do „poziomu kloacznego” przez PiS absolutnie mnie nie przekonują. Cokolwiek by PiS nie zrobił, jak bardzo merytoryczną akcję by nie przeprowadził i tak zostanie przedstawiony jako prymitywny agresor niszczący polską demokrację. Pozwolę sobie w tym miejscu wskazać chociażby na fakt że Ty sam krytykujesz PiS za brak „propozycji merytorycznych” nie wiedząc nawet o pracy koncepcyjnej wykonywanej przez tę partię (załączyłem Ci poprzednio link do jednej z takich inicjatyw, zapoznałeś się z nim?). To samo jeśli chodzi o emerytury: przywołujesz przykład awantury z Niesiołowskim a zapominasz o tym że w trakcie dyskusji PiS przedstawił bardzo ciekawą alternatywę: system kanadyjski. Podobnych przykładów można mnożyć. Konkluzja jest moim zdaniem taka że przy obecnej dominacji mediów postubeckich niezależnie od merytoryczności swojej pracy PiS zawsze przedstawiany będzie jako „czarny lud”. I właściwymi pytaniami zadawanymi w tym kontekście powinny być te: dlaczego tak się stało i co zrobić aby to zmienić?
I tym sposobem przechodzimy do części właściwej. Temat ma oczywiście swoją literaturę (polecam chociażby prace Zybertowicza) ale dla potrzeb tej dyskusji pozwolę sie odwołać do niedawnej publikacji FAZ. Otóż w kontekście ostatnich zawirowań w Rumunii pozwolili oni sobie na stwierdzenie że:
prezes PiS „dokonał interesującego odkrycia", którym był „czworokąt bermudzki”. Od trójkąta bermudzkiego różnił się nie tylko położeniem, ale też tym, że „definiowano go nie za pomocą geograficznych, a politycznych współrzędnych”. Niemiecki dziennik zwraca uwagę, że tworzyły go „kliki służb specjalnych, byli komuniści, którzy stali się socjaldemokratami, biznesmeni wywodzący się z dawnej nomenklatury oraz zorganizowana przestępczość”. W czworokącie bermudzkim Kaczyńskiego nie znikały samoloty i statki, ale - jego zdaniem - polska demokracja i bardzo dużo pieniędzy. Na ten gospodarczo-polityczny biotop Kaczyńscy zwrócili dużą część swojej energii, gdy jesienią 2005 roku wygrali wybory prezydenckie i parlamentarne. Ich zdeklarowanym celem było wysuszenie tego bagna i nadrobienie w ten sposób tego, co w ich mniemaniu zaniedbano po transformacji 1989 roku. Gazeta zauważa, że podobna sytuacja panuje aktualnie na Węgrzech, gdzie głównym powodem miażdżącego zwycięstwapartii Fidesz pod wodzą Viktora Orbana była złość narodu na kumoterstwo i samoobsługową mentalność socjalistów.Według „Frankfurter Allgemeine Zeitung” Celem Orbana, tak jak kilka lat temu Kaczyńskich w Polsce, jest dokończenie przełomu systemowego z 1989 roku, poprzez ostateczne złamanie władzy beneficjentów dyktatury oraz ich spadkobierców.
Ze swojej strony dodam że sytuacja którą FAZ opisuje w kontekście Rumunii (tu akurat okazało się że Niemcom nie podobają się działania służb postkomunistycznych, w przypadku krajów w których służby idą z nimi ręka w rękę jak np.: w Polsce, nie mają z tym problemu) oprócz Węgier i Polski jest widoczna praktycznie w całej postkomunistycznej Europie. Jeśli masz ochotę podyskutować na temat charakterystyki tego specyficznego sytemu oligarchicznego oczywiście jestem do dyspozycji. Zakładam jednak że nie kwestionujesz tego że ten system jest faktycznym systemem politycznym w naszym kraju oraz tego że z punktu widzenia rozwoju tego kraju jest to największy problem.
Dlatego na postawione przez Ciebie pytanie (w zamyśle jak zakładam retoryczne) czy naprawę państwa powinno się zaczynać od walki z wiatrakami?” odpowiadam że sam sposób jego sformułowania sugeruje już odpowiedź. Odpowiedź moim zdaniem zdecydowanie błędną. Po pierwsze walka z postubecją nie jest „walką z wiatrakami” co pokazał niespełna dwuletni okres rządów PiS. Po drugie uważam że każdy rozsądny człowiek musi zgodzić się z tym że naprawę Państwa powinno się zdecydowanie zacząć od eliminacji postubecji. Natomiast zgadzam się co do metody: „należy zmienić system polityczno-prawny tak aby oni nie mieli rację bytu”. Przez co rozumiem między innymi: immunizację sytemu sądowniczego i prokuratury, odzyskanie przez Państwo kontroli nad służbami specjalnymi, rewitalizację CBA, odpowiednie regulacje dotyczące przetargów państwowych, regulacje antykorupcyjne, wzmocnienie kontroli nad jednostkami samorządowymi, lustrację itp., itd. Wydaje mi się że dopiero po podjęciu takich działań hydra o której piszesz mogła by stracić swoją głowę. Problem polega na tym że po obecnie rządzących tego typu działań spodziewać się nie możemy z tej prostej przyczyny że ich korzenie są organicznie splecione ze wspomnianym powyżej „czworokątem bermudzkim”. Są bieżącą twarzą postubeckiego układu. Odwołując się do zadanych przez Ciebie pytań: „Jak myślisz ilu z nich ma się świetnie dzięki głębokiemu syfowi w ZUS? A ilu by straciło gdyby dokonano dobrej reformy całego tego systemu?” odpowiadam z graniczącym z pewnością przekonaniem: w obecnym układzie reformy ZUS spowodowałyby tylko zwiększenie środków dzięki którym „ci którzy mają się świetnie” mieliby się jeszcze „świetniej”. Natomiast za lat dziesięć okazałoby się że konieczne są następne „reformy”. Oczywiście wiadomo kto byłby ich głównym beneficjentem. Reforma Państwa realizowana z „oligarchią” jest nonsensem z tej prostej przyczyny że „oligarchia” nie jest zainteresowana żadną reformą. Ich interesuje obecny stan bezwładu w którym można „łowić swoje ryby”. Każdy kto będzie próbował ten stan zmienić z założenia stanie się ich wrogiem. Wydaje mi się że dość zgrabnie ujął to „wódz Jarosław”:
„To już nie jest kapitalizm polityczny, tylko korupcja. Nazwijmy rzecz po imieniu: to rak korupcji, tej najcięższej choroby systemów życia publicznego i gospodarczego. Są systemy, którym to nie przeszkadza w rozwoju, potrafią jakoś ją zaabsorbować, jak np. kiedyś Japonia czy Turcja. W polskim typie kultury, jeśli chcemy się szybko rozwijać, musimy okiełznać korupcję, a to oznacza konieczność przeprowadzenia daleko idących zmian w establishmencie i to od szczebla powiatowego po najwyższy. System zawłaszczania państwa jest tak rozbudowany, że paraliżuje wielkie przedsięwzięcia zbiorowe – budowa autostrad to najlepszy tego przykład, ale paraliżuje praktycznie wszystko. Tak spektakularne ujawnienie tego, jak w przypadku taśm PSL-u, świadczy jednak też o tym, że system władzy znalazł się w kryzysie. I ta erozja powinna się pogłębiać. Tu ogromnie dużo zależy także od naszej strony, tzn. od umiejętności właściwego rozegrania tego kryzysu władzy, nawiązania kontaktu z dużą częścią opinii publicznej, z którą w tej chwili kontaktu w istocie nie mamy. Musimy tę blokadę przełamać.”
I pod tym się podpisuję.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 02.08.2012 o godz. 02:42.
Arapaho
Senior Member

Stary 02.08.2012, 11:51
Bronek w oczekiwaniu na trumny smoleńskie. Bez komentarza

Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 02.08.2012, 12:23
Wygwizdana "bufetowa" http://www.youtube.com/watch?v=nmC9e6THSUk
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 02.08.2012, 12:42
uposledzony_ale_kumaty napisał(a):Wyświetl post
Wygwizdana "bufetowa" http://www.youtube.com/watch?v=nmC9e6THSUk
ta pani powinna raczej do Knesetu kandydowac
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 02.08.2012, 16:02
@wislak68 w takim razie jeszcze poczekam na edycję.

Jutro uciekam z miasta na króciutki urlop więc ustosunkuję się po weekendzie.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 02.08.2012, 19:24
Bronka dzisiaj lansowano w TVP 1 gdzie bawił się wspólnie z prezydentem Niemiec Gaukiem na Przystanku Woodstok. Owsiak specjalnie dla nich rozgrzał im widownię dzieciaczków, zmuszając do śpiewania im ...100 lat ! Pojawiła się nawet na widowni flaga białoczerwona tak nam znana z Euro 2012. Będzie teraz pewnie objazdowo wykorzystywana na przyjaznych prorządowych imprezach .
Arapaho
Senior Member

Stary 03.08.2012, 08:23
A ja zmienię temat : Prezydent Łotwy sugeruje stworzenie nowego państwa z krajów bałtyckich.

Cytat:
Prezydent Łotwy Andris Berzinš stwierdził, że Łotwa, Litwa i Estonia są zbyt małymi państwami i w dłuższej perspektywie nie są w stanie przetrwać samodzielnie – podaje agencja Regnum.

Prezydent Łotwy w wywiadzie dla stacji LTV podkreślił, że państwa bałtyckie muszą rozwijać jak
najbardziej ścisłą współpracę. – Jeśli chcemy przeżyć we współczesnym świecie, to musimy połączyć siły – zaakcentował.

Mówiąc o przyszłości państw bałtyckich, stwierdził: "Jeśli w ciągu najbliższych 10 lat nie znajdziemy sposobu, aby stać się sobie nawzajem bliższymi, to żadnego z tych państw nie będzie".

Obiecał, że - mając na uwadze interesy narodowe Łotwy - będzie intensywnie rozwijał kontakty z Estonią i Łotwą.

- Estonii udało się nawiązać współpracę z Finlandią, wykorzystać jej doświadczenia w wielu sferach. Łotwa i Litwa w procesie budowy państwa przeszły przez etap starć interesów biznesowych, które
często były stawiane wyżej niż interesy państwa. Ale teraz już jesteśmy dojrzalsi – podkreślił.

Agencja Regnum przypomina, że dyskusje na temat stworzenia na bazie Łotwy, Litwy i Estonii jednego państwa są prowadzone przez elity tych krajów od lat 30 XX wieku. Główny argument był zawsze taki sam i teraz podniósł go prezydent Andris Berzinš : państwa bałtyckie oddzielnie są zbyt słabymi graczami w polityce światowej.

(regnum.ru, TSz)
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 03.08.2012, 09:49
No to Putin może im zaproponować pobyt w jeszcze większym państwie niż te 3 republiki bałtyckie . Troche dziwna wypowiedź tego prezia Łotwy. Ledwo co wybili sie na niepodległość a on składa jakieś pomysły wspólnego kołchozu.
Arapaho
Senior Member

Stary 03.08.2012, 11:09
^^^ Otóż to. Dlatego nie ma czasu do stracenia dla Polski żeby zaangażowac się w sprawy naszych Kresów i Polaków tam żyjących nim je stracimy kolejny raz
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 03.08.2012, 13:02
Poroniony pomysł, podejrzewam,że wyśmiewany przez 80-90% społeczeństwa. No chyba, ze językiem urzędowym będzie rosyjski.
Tylko Wisła!
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 03.08.2012, 13:53
Na naszych oczach trwa gigantyczna operacja wyprowadzania pieniędzy z Polski. Po firmach budowlanych, biurach turystycznych, transportowych przyszła kolej na Amber Gold (ten od filmu o Wałęsie). Pieniadze wypływają, w POlsce zostają puste konta i długi do pokrycia przez ....polskiego podatnika. Dzieje się to przy całkowitym bierności i braku reakcji rządu PO. Można się tylko domyślać dlaczego. W mediach za to mamy Olimpiadę, Mamę Madzi, pytanie kto buczał i dlaczego tak głośno ? Owsiaka robiącego klakę Komorowskiemu na Przystanku Woodstok itp. pierdoły. A jesień coraz bliżej, niektórzy finansują sobie już tratwy ratunkowe z naszych pieniędzy.

Cytat:
Amber Gold nie może wypłacić klientom pieniędzy

Prezes Amber Gold Marcin Plichta zapewnia, że spółka posiada wystarczające środki, ale na razie nie ma "technicznych możliwości", żeby wypłacić pieniądze swoim klientom - poinformowała TVP Info.

Plichta poinformował, że w czwartek banki zablokowały ostatni rachunek bankowy firmy. W rozmowie z TVP Info zaznaczył, że pieniądze klientów znajdują się na rachunku technicznym, który może je przesłać na wskazany przez spółkę nowy rachunek bankowy, ale tego nie chce otworzyć żaden polski bank.

Zdaniem szefa Amber Gold to działania KNF-u mają negatywny wpływ na całą sytuację. Plichta uważa, że KNF wydaje wyroki zamiast sądu, przekracza swoje uprawnienia, co zostanie zgłoszone do prokuratury. Wcześniej prezes zaprezentował w mediach dokument, z którego wynika, że ABW prowadziła tajną akcję pod kryptonimem „Ikar" przeciwko Amber Gold.

Jak pisze TVP Info, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego odrzuca zarzuty prezesa Amber Gold i złożyła zawiadomienie do prokuratury w sprawie sfałszowania notatki służbowej ABW.

Prezes Plichta poinformował również, że w 2009 roku wysyłał pismo do KNF-u, czy prowadzona przez firmę działalność - obrót (zakup i sprzedaż) oraz przechowywanie metali szlachetnych w imieniu klientów - jest wymagana zgoda KNF na tego typu działalność. W piśmie, które spółka otrzymała KNF udzieliła odpowiedź, iż taka forma działalności nie należy do działalności reglamentowanej.

Jak poinformował rzecznik KNF Łukasz Dajnowicz w TVN CNBC, każdy może przesłać do Komisji pismo, zapytanie, ale to nie będzie wniosek. Podkreślił, że to nie ta sama działalność, co spółka prowadziła później, czyli przyjmowanie środków pieniężnych i obciążania go ryzykiem.

- Technicznie Amber Gold to jedna wielka ściema i wszystko jeden wielki kant - mówi anonimowo Wirtualnej Polsce jeden z analityków rynku.

Podkreśla, że Amber Gold to piramida finansowa. Nie mają pieniędzy, OLT nie dał im tyle, ile chcieli, a jak w przypadku każdej piramidy, kiedy wyciągnięta zostanie jedna cegiełka, to całość się sypie - tłumaczy.

Władze spółki zapewniają, że pieniądze klientów są bezpieczne. Jeszcze parę dni temu Amber Gold opublikował na swojej stronie komunikat, w którym zapewnia, że kondycja finansowa spółki jest bardzo dobra.

„Amber Gold pragnie uspokoić swoich Klientów. Wbrew pojawiającym się w mediach nieprawdziwym doniesieniom, firma jest w dobrej kondycji finansowej. Za kilka dni zakończy się badanie finansowe prowadzone przez biegłych rewidentów. Bilans spółki zostanie publicznie zaprezentowany w taki sam sposób, jak przedstawiają swoje wyniki spółki giełdowe.” – czytamy w komunikacie z 31 lipca.

W rozmowie z TVN CNBC prezes Amber Gold szanse na przetrwanie spółki ocenił na 90 procent. - Gdyby firma miała ogłosić upadłość, wypłaci klientom cały kapitał plus nagromadzone odsetki - zapewnia Marcin Plichta.

Tymczasem klienci trącą cierpliwość. Problemy z odzyskaniem zainwestowanych pieniędzy zaczęły się już w lipcu.

Początkowo firma tłumaczyła się problemami technicznymi. Według Amber Gold jeden z banków, w którym firma miała swój rachunek, wypowiedział jej umowę i zmiana musiała być konieczna, a kłopoty z przelewem pieniędzy miały być rozwiązane w ciągu paru dni. Tak się jednak nie stało. W wtorek Wirtualna Polska informowała, że klienci Amber Gold przygotowują pozew zbiorowy. Więcej na ten temat tutaj: Klienci idą na wojnę z Amber Gold �

Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 03.08.2012, 14:40
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Dzieje się to przy całkowitym bierności i braku reakcji rządu PO.
jest ostrzeżenie KNF i tyle w temacie. Ludzie sami są sobie winni. Mamieni dużym zyskiem w pseudo firemce.

http://www.knf.gov.pl/o_nas/ostrzeze...zne/index.html
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 03.08.2012, 15:48
@Gwiażdzisty aktualnie na stronie głównej TVN24.pl są trzy duże artykuły o nieprawidłowościach w AmberGold.

Są tuż pod medalem olimpijskim doskonale widoczne.

Do tego jak kolega pisał są już od dawna na czarnej liście instytucji rządowej zwanej KNF.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 03.08.2012, 19:01
Taaaaa, ostrzeżenie i wystarczy. Oszustwa na masową skale (nie tylko Amber Gold), tysiace wykiwanych i okradzionych obywateli a ...Tusk i spółka sobie tylko mówi "ostrzegaliśmy" w KNF . Jaja sobie chyba robicie.
wislak68
Senior Member

Stary 03.08.2012, 23:52
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Do tego jak kolega pisał są już od dawna na czarnej liście instytucji rządowej zwanej KNF.
Czy Twoim zdanie jest zatem normalne że firma która znajduje sie na "czarnej liście" KNF:
".... cieszy się uznaniem prezydenta miasta Pawła Adamowicza, jednego z założycieli Platformy Obywatelskiej. Właściciele firmy nie martwią się o przyszłość, mimo że należące do nich linie lotnicze OLT Express właśnie upadły. Niedługo przed krachem przewoźnika nabyli pałac z parkiem i folwarkiem wart wiele milionów złotych.
Amber Gold hojnie wspiera kulturę. Jest m.in. sponsorem filmu Andrzeja Wajdy o Lechu Wałęsie. Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz na konferencji prasowej 7 maja br. chwalił sponsorów: „Czujecie ten moment, czujecie innowacyjność. Wałęsa też był innowacyjny dla swoich czasów, bardzo Wam dziękuję”. Uznaniem prezydenta Gdańska Amber Gold szczyci się stale na swojej stronie internetowej."
I link: http://niezalezna.pl/31451-sponsor-%E2%80%9Ewalesy%E2%80%9D-w-tarapatach
Tym bardziej że:
"Założyciel Amber Gold ma wyrok za przywłaszczenie mienia. Prezes gdańskiej spółki był bowiem niegdyś pod nazwiskiem Stefański współwłaścicielem sieci punktów Multikasa, w których klienci mogli płacić za rachunki kuszeni niskimi prowizjami. Część pieniędzy, zamiast na konta zakładów energetycznych czy gazowni, trafiła jednak do kieszeni właściciela."
Czy Twoim zdaniem nie jest to przykład "czworokąta bermudzkiego" o którym pisałem w poprzednim poście?
edycja:
Okazuje się że młody rudzielec też pracował dla grupy Amber Gold:
http://praca.wp.pl/title,Tusk-pracow...l?ticaid=1ef03
Chłop jest na umowie zleceniu ale współpracuje z prezesem firmy i spotyka się z jej właścicielem . Ale papa Tusk był przeciwny . Saperzy rozbrajają minę.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.08.2012 o godz. 11:57.
wislak68
Senior Member

Stary 04.08.2012, 13:34
http://fakty.interia.pl/raport/tarcz...etowej,1828965
A więc nasz Gajowy będzie budował "polską tarczę" będącą częscią "systemu NATO". Najpierw Radzio odstrzelił amerykański projekt pod koniec kadencji Busha a teraz Bronek "mówi Ławrowem" o tym samym projekcie. Putin tylko zaciera ręce.
Jak czytam takie informacje to zaczynam coraz bardziej wierzyć że katastrofa smoleńska nie była jednak wypadkiem.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 04.08.2012 o godz. 13:41.
Arapaho
Senior Member

Stary 06.08.2012, 17:52
^^^ To już uwalili projekt Bumaru który od jakiegoś czasu pracuje nad projektem naszej polskiej tarczy antyrakietowej?
Kolejny polski projekt po korwecie Gawron uwalony? Duet Komor-Ryży jest najlepszą grupą lobby rosyjsko-niemieckiego jakie mogli sobie nasi sąsiedzi wymarzyć.
Szpen
Senior Member

Stary 06.08.2012, 18:55
Cytat:
PiS zaskarżył ustawę o SKOK do Trybunału Konstytucyjnego

PiS_zaskarzyl_ustawe_o_SKOK_do_Trybunalu_Konstytuc yjnego.html#ixzz22n28csAd[/url]
Klub PiS zaskarżył do Trybunału Konstytucyjnego ustawę o Spółdzielczych Kasach Oszczędnościowo-Kredytowych, która przewiduje, że nadzór nad SKOK-ami obejmie Komisja Nadzoru Finansowego. Ustawa nadmiernie ingeruje w działalność kas - uważa PiS.
Ustawa m.in. wprowadza nadzór państwowy nad kasami i Kasą Krajową. Kompetencje Kasy Krajowej w tym zakresie przejmie Komisja Nadzoru Finansowego (KNF). Zgodnie z ustawą nadzór KNF obejmie też czynności związane z tworzeniem kas - komisja będzie udzielać zgody na utworzenie kasy oraz zatwierdzać jej statut. Ustawa wprowadza też tzw. generalną normę ostrożnościową, nakładającą na kasy obowiązek posiadania funduszy własnych dostosowanych do rozmiaru prowadzonej działalności.

W ocenie posłów PiS - jak napisano w przesłanym PAP komunikacie biura prasowego - ustawa narusza m.in. art. 2 konstytucji, czyli zasadę demokratycznego państwa prawnego, ponieważ "ingerencja legislacyjna jest nadmierna, nieproporcjonalna i niesprawiedliwa", a "projektodawcy nie przedstawili żadnych okoliczności, uzasadniających nie tylko konieczność, ale nawet potrzebę tak głębokich zmian organizacji i działalności kas oraz tak daleko idących ograniczeń ich swobody".

Ustawa narusza też - zdaniem Prawa i Sprawiedliwości - "wolności prowadzenia działalności gospodarczej i wolności zrzeszania się, poprzez odebranie członkom kas i Kasy Krajowej, które są spółdzielniami, możliwości kształtowania struktury organizacyjnej, wyboru władz i zmian statutu, prowadzące do przekreślenia w przypadku kas Międzynarodowych Zasad Spółdzielczych, w szczególności zasady samorządności i niezależności spółdzielni".

"Zarzuty obejmują także naruszenie konstytucyjnej zasady praworządności, przewidującej działanie organów władzy publicznej tylko na podstawie i w granicach prawa, poprzez przyznanie Komisji Nadzoru Finansowego możliwości podejmowania wobec kas decyzji o charakterze uznaniowym" - argumentują w komunikacie posłowie PiS.

Zaznaczają ponadto, że "regulacja szeregu spraw najistotniejszych dla funkcjonowania kas, takich jak normy ostrożnościowe, wymogi kwalifikacyjne członków zarządu, została przeniesiona do rozporządzeń, przy czym do projektu ustawy nie dołączono czytelnych założeń tych aktów wykonawczych". Według PiS, ustawa narusza także zasadę równości wobec prawa, "dyskryminując SKOK względem innych spółdzielni, banków i innych przedsiębiorców".

Zasadnicze wady ustawy to - zdaniem PiS - "nadmierna reglamentacja działalności SKOK i Kasy Krajowej, destrukcja funkcjonującego w kasach Programu Ochrony Oszczędności poprzez odebranie mocy wiążącej normie ostrożnościowej Kasy Krajowej (...) oraz odebranie Kasie Krajowej możliwości racjonalnego gospodarowania funduszem stabilizacyjnym na zasadach rachunku ekonomicznego". "Błędny jest także przewidziany w ustawie model nadzoru nad kasami, jest to model dysfunkcjonalny, kosztowny i uciążliwy - uważają posłowie Prawa i Sprawiedliwości.

Poseł PiS Andrzej Duda powiedział PAP, że wniosek do TK jest bardzo obszerny. "W dużej mierze to są te zastrzeżenia, które wcześniej podnosił prezydent Lech Kaczyński, a później zostały wycofane przez prezydenta Bronisława Komorowskiego. My uważamy, że one nadal są zasadne" - dodał Duda.

Przyjęta w maju ustawa o SKOK-ach usuwała przepisy, które w styczniu TK uznał za niezgodne z konstytucją. Pierwszy z przepisów uznany przez TK za niezgodny z ustawą zasadniczą mówił, że w SKOK-ach, zamiast zgromadzenia wszystkich członków, ma występować zebranie wybranych przedstawicieli. Drugi z przepisów dotyczył tzw. funduszu stabilizacyjnego, na który składają się wszystkie kasy; w ustawie zapisano, że w latach 2009-10 może być on przeznaczony na pokrycie roszczeń osób oszczędzających, które stracą pieniądze w przypadku upadłości którejś z kas.

W 2009 roku ustawę o SKOK-ach do Trybunału zaskarżył w całości prezydent Lech Kaczyński. W marcu 2011 r. prezydent Bronisław Komorowski wycofał część zarzutów sformułowanych przez swego poprzednika. Ostatecznie Trybunał zajął się badaniem dwóch przepisów .

Ustawa wprowadza dla kas tzw. współczynnik wypłacalności na poziomie co najmniej 5 proc. oraz zasadę, zgodnie z którą każdej kasie, niezależnie od posiadanych udziałów w Kasie Krajowej, przysługuje jeden głos na walnym zgromadzeniu Kasy Krajowej (zasada "jeden członek - jeden głos"; obecnie liczba głosów zależy od wielkości udziałów).

Zgodnie z ustawą Kasa Krajowa będzie miała zakaz prowadzenia działalności innej niż określona w ustawie. Określono zasady inwestowania wolnych środków kas oraz Kasy Krajowej, wskazując m.in., że środki finansowe mogą być inwestowane w papiery wartościowe, lokaty w bankach oraz jednostki uczestnictwa funduszy inwestycyjnych rynku pieniężnego.

klientelizm. sprzedajne k.urwy
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 06.08.2012, 21:19
Czy mógł byś rozwinąć swoją wypowiedź?Bo w tej chwili ciężko się do niej odnieść.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Szpen
Senior Member

Stary 06.08.2012, 21:35
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Czy mógł byś rozwinąć swoją wypowiedź?Bo w tej chwili ciężko się do niej odnieść.
a do czego chciałbyś się odnieść? do obrony swojego senatora Biereckiego? czy może do tego, że jak przyjdzie kryzys to SKOKi padna, a wtedy będzie większy płacz niż przy Amber Gold.
wislak68
Senior Member

Stary 06.08.2012, 22:35
a do czego chciałbyś się odnieść? do obrony swojego senatora Biereckiego? czy może do tego, że jak przyjdzie kryzys to SKOKi padna, a wtedy będzie większy płacz niż przy Amber Gold.
Sądząc z jakości podanych przez Ciebie argumentów wnioskuję że w tym konkretnym przypadku sprzedajną k.. wą jesteś Ty. Podejrzewam że za pieniądze robisz w sieci "czarny PR". Jeśli Twoi mocodawcy wysilą się na tyle aby podać Ci jakiekolwiek merytoryczne argumenty uzasadniające odrzucenie wniosku PiS to będziemy mogli o tym dyskutować. Tak długo jak one nie padną pozostaje tylko wyrazić ubolewanie nad poziomem upodlenia do jakiego może doprowadzić małomiasteczkowego parweniusza chęć łatwego zysku.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 07.08.2012, 07:56
Szpeniu, Ty lepiej przyciśnij swojego premiera o tą zapowiadaną walkę z nepotyzmem, bo jego synuś służył za przykrywkę Plichcie (Amber Gold) znanemu już wcześniej hochsztaplerowi z Wybrzeża, który zatrudnił go w OLT za 5,5 tys. miesiecznie, żeby otwierał mu swoim nazwiskiem drzwi. Oczywiście synuś Tuska pracował równiez w tym samym czasie na drugim etacie w POrcie im. Bolka w Gdańsku.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 07.08.2012, 08:25
Radzio Apelbaum Sikorski nadal robi swoja krecią robotę:

[QUOTE]"Rzeczpospolita": szabrownik opowie o Polsce

Polskie placówki otrzymały polecenie promowania publikacji, która przedstawia Polaków jako szmalcowników – donosi "Rzeczpospolita". Ministerstwo Spraw Zagranicznych nakazało naszym placówkom dyplomatycznym promowanie anglojęzycznej książki "Inferno of Choices" (Piekło wyborów). Dominującym tematem opracowania jest nasz antysemityzm, a bohaterami - szmalcownicy i Polacy szabrujący żydowskie majątki.

MSZ broni książki. - To wybór tekstów znakomitych polskich historyków, a także materiałów i dokumentów Polskiego Państwa Podziemnego przedstawiających kontekst historyczny, w jakim dokonywała się zagłada Żydów na terenach okupowanej przez Niemcy Polski - tłumaczy Marcin Bosacki, rzecznik MSZ.
Faktycznie, w książce znalazły się pozycje wybitnych autorów, m.in. wyciąg z książki prof. Władysława Bartoszewskiego czy opracowanie Marcina Urynowicza pokazujące polską martyrologię i okupacyjne realia. Jednak na siedem kluczowych opracowań pięć mówi o polskich szabrownikach, o tym, jak Polacy pomagali Żydom za pieniądze, o antysemityzmie czy kolaboracji z Niemcami.
[/QUOTE]

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/-rzec...wiadomosc.html

Ciekawe czy kiedyś ktos oczyści tą stajnie Augiasza jakim jest MSZ ?
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.08.2012, 08:51
Jaki kryzys?! W Polsce przecież nie było, nie ma i kryzysu nie będzie! Budżet jest w fantastycznym stanie i na horyzoncie coraz lepsze czasy. Tako przecież rzecze premier i jego prawa ręka "żąn vęnsą". Czyżbyś tracił wiarę w ten zbawienny dla Polski rząd?

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów