|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Analizując ostatnie strony tematu to podsumowywując można uznać ze według niektórych w marcu Cupiał zrobił sobie rachunek osiągnięć Valckxa i Basałaja i mu wyszło:
świetny wynik w pucharach i ciągłą szansa na mistrza i puchar polski (czyli sportowo ok), klub wyszedł na plus finansowo poprzez gre w puchary i stosunkowo niskie koszty zbudowania drużyny (czyli finansowo ok), są zawodnicy, których można sprzedać za dobra kase (czyli perspektywiczny zespół) i tak bardzo przestraszył się tej perspektywy, że postanowił wywalić Basałaja i Valckxa (niby nie wywalił, ale był już tylko figurantem) i zatrudnił łysego niekompetentnego legioniste, żeby wszystko zniweczył. Sama myśl, że klub w końcu może zacząć na siebie zarabiać go przeraziła. To ma sens. Cytując klasyka: Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle?
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 27.07.2012 o godz. 18:34.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Wkońcu ktoś napisał coś mądrego. Myślę, że kasę z LM i LE zabrał Cupiał to raczej pewne, bo gdybyśmy gospodarowali dalej tymi pieniędzmi to nie byłoby tych testów tylko siatka scoutingu pracująca cały rok i Stan Valcx. Mi osobiście szkoda Valxca, bo coś jak co, ale ściągnął do Wisły naprawdę dobrych zawodników, problem polega jednak na tym, że im się grać nie chciało, ale dlaczego? Pewnie kasę mieli, dobry stadion, miasto. Możliwe, że coś w środku w drużynie nie wypaliło, jakiś konflikt obcokrajowców z polakami, czy ch*j wie co Każdy najeżdżał na Valxca bo ściągnął Lameya, Jaliensa czy Nuneza, ale popatrzcie, że jakby takiemu Jaliensowi się chciało to by nakrywał czapką każdego defensora w tej lidze, taki Nunez byłby królem środka pola. Problem jednak tkwił w mentalności zawodników i konfliktach które się zrodziły. Ty byś się nie w....ił jak byś widział z ławki poczynania Jaliensa czy Lameya w obronie i dalej nie dostałbyś ani grosza szansy by się pokazać i wykorzystać słabą formę graczy pierwszego składu? Taki Maaskant stawiał notorycznie na taką samą jedenastkę w LM, LE czy później w lidze. Biton nastrzelał 11 bramek w jesieni, ale i tak wiedział, że trener postawi na kalekę Genkova, więc mu się odechciało grać w takim klubie Polski klub żyje nazwiskami, skoro obcokrajowiec to dajemy mu grać. Dawniej Cantoro czy Uche byli dwa razy lepsi niż ich zmiennicy polacy, dlatego grali w pierwszej 11-stce. Dziś takie miernoty jak Jaliens, Paljic, Lamey zabierają miejsce w 11stce utalentowanym polakom. Chyba się ze mną zgodzicie że wolicie oglądać na lewej stronie nowicjusza Żemło który się ogra i może być solidnym ligowcem za pare lat niż na wypalonego Paljicia. Kiedyś Beenhaker powiedział jedną mądrą rzecz "Wy polacy to uśpiony gigant, macie tyle młodych talentów, że spokojnie mogliby zostać graczami europejskiej klasy, wielu z nich pewnie grałoby w dobrych lub średnich klubach zagranicznych. Jednak zamiast stawiać na polaków wolicie serba czy brazylijczyka który do waszego zespołu wniesie 2 razy mniej niż polak, bo on przychodzi tu zarobić, a nie utożsamiać się z klubem i być lepszym" ![]()
Lepiej zapobiegać niż leczyć
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Wszystko zależy od tego ile kasy zakładali, że zarobią po sezonie, a ile w rzeczywistości zarobili.
Skoro opóźnili sie z wyplatami to chyba nie wyszli na plus. A przepasc finansowa to wymyslily media, Genkov kiedys mowil, ze tak zle nie ma. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
A mit o młodych ambitnych Polakach z pensją 5000 zł jako fundamencie Wisły jest piękny ale pryśnie szybciutko pomimo starannego pielęgnowania. Mieliśmy sporo tych młodych i starych Polaków w ostatnich dziesięciu latach. Tylko ambicji i profesjonalizmu u nich nie było. I bardzo często umiejętności. O umieraniu za Wisłę nie wspominam. Oczywiście mówię o postawie na boisku. Dlaczego teraz miało by być inaczej ? A przy okazji dyskusji finansowej, mówiło się, ze w czerwcu wpłyną pieniądze z Uefa za poprzedni sezon o ile się pogodzą z mandziarą. Wpłynęły ? W sumie chodzi mi o fakt, bo co się stanie z forsą to nawet nie muszę się starać domyślać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
||
|
Elefant
Cytat:
Cytat:
Tak swoja droga to w Legii "mit" mlodych polakow jakos moze istniec. Rybus, Borysiuk, Wolski, Zyro, Lukasik, Kosecki... Moze dlatego ze oni, przez zbieraniem jablek, najpierw posadzili jablonie? Tak logiczne ze az smieszne... |
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|||
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|||
|
Elefant
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
Skąd masz informację o "bardzo wysokich kontraktach" wymienionych przez Ciebie zawodników? |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Raczej żadna firma nie weźmie takiego programu nawet za darmo bez wsparcia. Ja nie miałbym czasu tego napisać, a co dopiero później udzielać supportu. Nie weźmie go też od sobie nieznanego delikwenta. Zdajesz sobie sprawę, że mówimy o aplikacji sklepowej? Karty kredytowe, te rzeczy. Rozumiem, że chciałeś mi pocisnąć, ale to było strasznie dziecinne. Pomóc to można tak jak robi to SKWK, a nie oferując aplikację której żadna normalna firma nie ma prawa przyjąć... Tak naprawdę jednak - jest masa programów sklepowych.Dostosowanie któregokolwiek do potrzeb Wisły nie byłoby dużą sprawą, koszty też nie są astronomiczne (i tak, wiem o czym pisze, bo znam ludzi którzy z nich korzystają) - na dobrą sprawę każdy może w miarę łatwo otworzyć własny sklep internetowy. Jest tylko jeden warunek - trzeba chcieć, a nie mieć na wszystko - za przeproszeniem - wyjebane, bo kto ma kupić ten i tak kupi. Piękny cytat.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.07.2012 o godz. 22:32.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Informacja z prasy/interntu - wiarygodna jak kazda inna dotyczaca kontraktów ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Po pierwsze, żaden z wymienionych przez Ciebie piłkarzy nie miał "bardzo wysokiego kontraktu". Już na pewno żaden nie miał startu do umowy którą ma na przykład taki Jaliens. Wilk nie kosztował kilkaset tysięcy euro tylko kilkaset tysięcy złotych. W okresie o którym mówisz sprzedaliśmy za godziwe pieniądze Marcelo i Głowackiego. Właściwie tylko pieniądze z transferu "Głowy" wystarczyły, by pokryć letnie zakupy i jeszcze w sakiewce coś zostało. Nie mówię już o kilku milionach PLN, które trafiły na konto za transfer Brazylijczyka do PSV. Po drugie, budżet na 2010 rok był planowany bardzo ostrożnie. Przypominam że to był okres kiedy tułaliśmy się po Hutnikach, stąd wpływy z biletów były na mizernym poziomie i na takim założono też wcześniej budżet nie wiedząc kiedy wrócimy na R22. Po trzecie wreszcie, co już kilka osób tłumaczyło. Wpływy z biletów i karnetów to bardzo poważna pozycja w budżecie klubowym. BB przeliczył się i to bardzo mocno. Po czwarte. Jakie premie za grę w eliminacjach do LM i w LE? Słyszałeś, że mamy zamrożoną wypłatę tej kasy ze względu na sprawy z przeszłości? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To może najpierw podaj źródła tych informacji z prasy/internetu. Jakieś przykładowe linki. Ja, szczerze mówiąc, nie przypominam sobie żadnych takich doniesień. Z tego co pamiętam nikt nie wymieniał zawodników z tamtego zaciągu w kontekście wysokich kontraktów ani w skali ligi, ani nawet klubu. Media wskazywały późniejsze transfery (np. Jaliens, Lamey, Melikson) jako znacznie bardziej kosztowne. Chodzi oczywiście o kontrakty, a nie kwoty transferowe.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
||
|
-Zamrożona jest jedynie ponoć część premii z Kw. do LM i z LE.
- Obok Marcelo i Głowackiego, w tym samym okresie również został wytransferowany Diaz. - A ponad to nikt nie wie na tym forum gdzie i na co poszły zyski z poszczególnych transferów podobnie jak teraz nic nie wiadomo na temat kasy z Małeckiego w kontekście jego wypożyczenia.. A zdrowy rozsądek podpowiada że tekst który poniżej ponownie zacytuje jest tego wart.. bo nikt mnie nie przekona że jakaś pensja Jaliensa czy innego Lameya spowodowała katastrofę budżetową, przy jednoczesnym zdobyciu MP i zyskach z pucharów, których na tym poziomie nie mieliśmy od 9 lat. Dla mnie sprawa jest jasna, boss sie rozczarował że mając "aż pół roku" (przyznaje że z mojej strony to "aż" to tylko żart, ale widać nie dla bossa, przypomnę też że realna budowa nowej drużyny zaczęła się od sprowadzenia w okienku zimowym 5 nowych piłkarzy, Meliksona, Pareiki, Genkowa, Siwakowa i jak przyszłość pokazała niestety również Jaliensa, co nie zmienia faktu że większość piłkarzy okazała się realnym wzmocnieniem, czyli do gry o LM było raptem pół roku) Maaskant z Valckxem nie zbudowali jednak drużyny która by awansowała do wyśnionej LM. No a jak się już rozczarował to mamy co mamy, czyli kolejny krok do tyłu, aż znowu pojawi się nowa idea na horyzoncie i tak od ściany do ściany. Teza zaś o zapaści budżetowej to jedynie pretekst aby nie kontynuować tej linii inwestycyjnej, czyli zwyczajnie nie inwestować, choćby w transfery. Czyli mamy zastój wolą właściciela, a nie w wyniku obiektywnych przesłanek. PS I) .. a że B. Basałaj z Radą nadzorczą przeszacowali frekwencję to pewnikiem fakt, jednak katastrofy takiej on spowodować nie mógł, takiej że teraz połowa klubów z polskiej ligi może przebić nasze finansowe propozycje odnośnie transferów, te hipotetyczne, bo i też cała aktualna polityka transferowa ma miejsce jedynie hipotetycznie, gdyż w zasadzie to mamy antrakt, tak od zimy tego roku i nadal trwa ..Powrót Głowackiego , rezerwowy z Polonii czy wypożyczenie Quioto tego w niczym nie zmienia , w samej rzeczy co do transferów mamy czas.. na przerwę. I jeszcze ten post którego przesłanie podzielam.
Ostatnio edytowane przez milosz : 28.07.2012 o godz. 05:32.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zamrożone z Uefy zostało 700 tys Euro, zarobilismy ok 4 mln
Pamietam artykuł ze Paljic mial 250 tys E, umowmy sie nie rozwiazał by kontrakty z Kasierslautern za porozumieniem stron dla zarobków na poziomie 100, Żuraw miał zrabiać podbnie Kilkaset tys E miałem na mysli za tercet Bunoza, Jovanic i Wilka a nie za samego Czarka Przypominam także , ze w "przedzień" zakupu Meliksona , Genkova itd sprzedaliśmy Brożków za 2,2 mln a w lipcu rozwiązano najwyższy w klubie kontrakt Łobodzińskiego Prawie 1,5 roku meczów poza REymonta (doliczajac europuchary +wydatki za wynajem) to jest różnica przynajmniej kilkunastu milionów zł przychodu zeby była jaśność , nie neguję faktu znacznego wzrostu wydatków na zespół. Wskazuje po prostu , że również przychodzy wzrosły i to wg moich szacunkow przynajmniej o 20 mln zł wiec po prostu nie chce mi sie wierzyc w tą bliskość katastrofy/przepaści finansowej
Ostatnio edytowane przez bridgeburner : 28.07.2012 o godz. 08:44.
![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W poprzednich sezonach takie zastrzyki pieniędzy uzyskiwaliśmy sprzedając piłkarzy. W tej chwili taka opcja nie wchodzi w grę, bo choć mamy piłkarzy wystawionych na sprzedaż, to nikt nie chce ich kupić. Z tego co udało mi się wyszukać wynika, że google nie pamięta takiego artykułu. Łobo, tak jak Garguła, dostał kontrakt motywacyjny. Szczerze wątpię, by w tamtym sezonie, gdy grał w sumie jakieś100 minut w pierwszym zespole, to on zarabiał najwięcej. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
dlaczego miałbym Ci cisnąc skoro jesteś dobry ? Nie rozumiem wogoel skąd pomysł ?
Skojarzyłem fakty i zapytalem po prostu ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Nie mówię, że tworzenie akademii piłkarskiej to zły krok (broń Boże), ale weźcie na litość boską zorientujcie się zanim coś napiszecie i zaczniecie przypisywać takim klubom jak Legia coś czego nie dokonali. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Bez żartów. Legia bardzo profesjonalnie, jak na polskie piekiełko i warunki, podchodzi do szkolenia młodzieży. I to jest dobry ruch, który zaprocentuje w przyszłości. To, czy ktoś gdzieś został ukształtowany nie ma znaczenia. Bo Ci piłkarze mogliby do dzisiaj grać w jakichś drużynach klasy A, B, C... Skauting Legii ich wyłowił i pozwolił rozwinąć skrzydła w Ekstraklasie. I tutaj nie ma żadnej filozofii. Gdyby nie działanie Legii, Ci zawodnicy nie byliby w takim momencie kariery, w jakim w chwili obecnej są. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
hunter, ale to sa ludzie ktorzy dzieki temu ze Legia postawila na szkolenie zostali doszlifowani bardzo przyzwoicie. Myslisz ze jakby Wolski w wieku 16 lat przeszedl do nas to by mial takie umiejetnosci jakie ma teraz? Szczerze watpie... Zanim zaczal regularnie grac byl w Legii 3 lata. Przez 3 lata takiego utalentowanego mlodziaka mozna ladnie doszlifowac.
Tak na boku, to Legia wypatrzyla Wolskiego gdy ten mial 13 lat. Scauting, jak widac, nie proznuje. Poza tym nie rozumiem tych zarzutow. Swietnie dzialajacy scauting Legii (na szczeblu mlodziezowo-juniorskim) to... jest dla nich powod do dumy a nie do wstydu. No ludzie, byliby debilami jakby tego nie rozwijali. Przeciesz nawet akademie takich Barcelon y Ajaxow przywiazuja do scautingu ogromna role. To jest jeden z fundamentow. Taki Puyol przeszedl do Barcelony w wieku 17 lat, Messi w wieku 13... Nie ma czegos takiego jak¡ budowa akademii bez inwestycji w scauting (na szczeblu mlodziezowo-juniorskim). |
|
|
|
Guest
|
|
|
Bułgar nie dla nas.
A więc Duńczyk albo Gordan Wasiluk brrrrr! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Co Wy marudzicie o tym Frederiksonie, ponoć dobrze się spisał w meczu. Jak będzie dobrze grał, to ja mam w dupie czy grał czy nie wcześniej
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2011
Offline |
|
|
Cytat:
sport.pl |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2012
Offline |
|
Sikorski teraz ten koles, ilez mozna brac odpadow, rezerowych ze slabszych od Wisly klubow.Jeszcze koles z ktorym negocjujemy miesiac wybiera oferte z 2 ligi meksyku.Mozna udawac, ze nic nienormalnego sie tu nie dzieje, ale prawda jest taka, ze zasmiecaja klub pilkarzami o wiele gorszymi niz ci , ktorzy odeszli, a tamci i tak byli przecietni.Paranoja.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 30.07.2012 o godz. 10:38.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Frederiksen źle przyjął piłkę i musiał się ratować faulem
Frederiksen nie zawiódł, ale też nie błysnął. Trochę czucia piłki mi jednak brakuje - przyznał w rozmowie z krakow.sport.pl. niepokojące ![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Guest
|
|
Jak napisałem - niech biorą tego F bo przecież Bednarz i tak nie znajdzie nikogo lepszego.. 3 (od maja) czy nawet 5 m-cy (od marca) to było za krótko, a akurat teraz się spręży i w 2 tyg znajdzie orła... kaktus mi wyrośnie na...PO - zgadzam się z Tobą... coż jak Burliga będzie mocno przeginał to dadzą tam pewnie Jaliensa. Niech wezmą F, zaczynają już ligę i niech jak najszybciej skończy się to okienko bez kolejnych transferów z (Melikson!!!).
Ostatnio edytowane przez arti : 30.07.2012 o godz. 10:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2012
Offline |
|
|
Jak sprzedadza Meliksona, to skonczymy lige znowu w srodku, a technicznie Iliev bedzie musial grac sam ze soba.Nawet sobie nie wyobrazam, zeby Melikson odszedl.Bednarz by musial po piwnicach sie chowac przede mna
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
||
Twój ostatni post o to już jaja na całego - rozumiem, że sprzedaż Meliksona to byłaby wina Bednarza i jego autorski pomysł? |
||
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Jovanović jak wróci do pełni zdrowia i normalnych treningów to wygryzie z łatwością Burlige
![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|