The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.07.2012, 14:42
Zagranie z Burasem

I to chełpienie się w prasie.
Patrzcie i uczcie się jak się robi "interesy".

Tutejszy fanklub legionisty musi być wniebowzięty.

Jak komuś się wydaje, że nie zapłacimy za Burasa tyle ile się należało, to znaczy, że albo nie opuścił jeszcze gimnazjum, albo z poważnym biznesem ma tyle wspólnego co Wisła z profesjonalnym klubem piłkarskim.
Zapłacimy tylko komu innemu i w innym czasie. Do klubów krakowskich, czy szerzej małopolskich poszedł jasny sygnał, uważajcie na Wisłę. Następnym razem znajdą sposób by przymusić Wisłę do zapłacenia z nawiązką, albo co bardziej prawdopodobne ktoś naprawdę dobry pójdzie do Legii czy Lecha.

W biznesie słowo i opinia o firmie ważniejsze jest niż pieniądze. Zwłaszcza takie pieniądze. Chyba, ze bliski jest już koniec i hasło po nas choćby potop ma swoje zastosowanie.

W każdym razie słuszny skądinąd kierunek "młodzi Polacy do Wisły" będzie miał teraz pod górkę.
Ostatnio edytowane przez Elefant : 13.07.2012 o godz. 14:48.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 13.07.2012, 14:43
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Konkrety. Najlepiej z cytatami.
Tylko bez tekstów, że "szkoda ci czasu na kłótnie z fan clubem Bednarza" czy innego tego typu gimnazjalne zbywanie współrozmówcy.
W Twojej sprawie już raz sie wypowiedziałem i zdania nie zmieniam, nie jesteś wart jakiej jakiejkolwiek polemiki, a powód już podałem.
____
Grantar napisał(a):Wyświetl post
1. Hutnik nie chciał zejść poniżej 100 tys.
Skąd ta wiedza, byłeś, widziałeś negocjacje, więc to tylko na teraz punkt widzenia Twojego Idola J.B.
2. Kierunek na młodych zdolnych Polaków jest przecież nieprofesjonalny.
Rozumiem, że to Twój osobisty pogląd, współczuje. Valckx miał pogląd dokładnie odwrotny, stąd budowa sieci skautingu, którą notabene już ograniczył Twój Idol J.B.

_____
Co do Burasa już o tym pisałem, jest działanie krótkowzroczne, na teraz i jest polityka długofalowa w ramach których buduje się dobre relacje z potencjalnymi kontrahentami. Zamiast iść na noże, zawsze można negocjować.
Elefant napisał(a):Wyświetl post

W biznesie słowo i opinia o firmie ważniejsze jest niż pieniądze. Zwłaszcza takie pieniądze. Chyba, ze bliski jest już koniec i hasło po nas choćby potop ma swoje zastosowanie.

W każdym razie słuszny skądinąd kierunek "młodzi Polacy do Wisły" będzie miał teraz pod górkę.
Otóż, to.
Ostatnio edytowane przez milosz : 13.07.2012 o godz. 14:48.
Odpowiedz cytując
Rafał_TS
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 13.07.2012, 14:55
lazy napisał(a):Wyświetl post
Wiesz tu już nie chodzi o samego Bednarza, ale o modus operandi klubu.
Zawodnicy za grosze, puchary za parę złotych, Liga Mistrzów za trzy stówy. Ta krótkowzroczność jest zaraźliwa w Wiśle.
Co jakiś czas zmartwieni kibice roztrząsają na tym forum przyczyny takiej lub innej porażki/niepowodzenia. Ja już nie wierzę w sukces bo widzę jak jest prowadzony ten interes - to nie może się udać. Prowizorki, wypożyczenia, p.o. trenerzy, p.o. dyrektorzy, permanentny brak pieniędzy itd. A po porażce z Levadią lub APOEL-em głosy oburzenia: Jak do tego mogło dojść? Ojej, ojej!! Skandal! Zwolnijmy tego czy tamtego!!

Zakup Burasa jest ok. i jeśli to rzeczywiście utalentowany zawodnik to chwali się to tym którzy go znaleźli i samemu Bednarzowi że dopiął transfer. Jeśli jednak skończy się to postępowaniem przed PZPN-em to chluby nam nie przyniesie. PR-owiec z Jacka jest żaden to już wiemy, fajnie by było gdyby np. rzecznik prasowy zdementował parę informacji i namalował jakiś (nawet wydumany) obrazek stawiający Bednarza i klub w dobrym świetle. Dobre imię to rzecz bezcenna.
Poza tym jak taki młody chłopak w Hutniku będzie faszerowany informacjami jakie to są buce w tej Wiśle, jak nas wyruchali, itd. to na pewno nie przybiegnie do nas w podskokach.
Generalnie z tym mogę się wszystkim zgodzić poza ostatnim zdaniem.Mimo wszystko 13-krotny mistrz Polski jest łakomym kąskiem dla zawodników z niższych lig i takie faszerowanie informacjami o bucach z Wisły nie będą mieć większego znaczenia.

Cytat:
No to jak następnym razem zapłaci walizką pełną pieniędzy , z których tylko te banknoty na górze będą prawdziwe a pod nimi ścinki z gazet, to też dostanie brawa, ze tak tanio kupił . I ile zaoszczędził ! A następne deale będzie już robił z rumuńskimi cyganami na Tandecie.
Tyle że panie kolega w tej sytuacji wycinków z gazet nam nie potrzeba bo walizka jest przezroczysta i wszystko jest zgodne z prawem.A to że powinno się zmienić przepisy dotyczące ekwiwalentu za wyszkolenie zawodnika to już temat na inną dyskusje.Póki co nad gumiorami nie ma co się użalać.

Pozdro
[SIGPIC][/SIGPIC]
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.07.2012, 15:08
milosz napisał(a):Wyświetl post
W Twojej sprawie już raz sie wypowiedziałem i zdania nie zmieniam, nie jesteś wart jakiej jakiejkolwiek polemiki, a powód już podałem.
Podziękował. To mi wystarczy. Przynamniej już wiem, ze brakuje ci argumentów i zaczynasz bezpodstawnie oskarżać żeby wyjść z tego z twarzą.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.07.2012, 15:23
Dodam jeszcze, że jestem pewien, że w sytuacji w której płacimy w tym momencie za tego Burasa 100 tysięcy złotych, a on nie okazuje się drugim Błaszczykowskim to od razu padłyby tutaj oskarżenie o "dorabianie Bednarza". Że na pewno przytulił na tym transferze okrągłą sumkę.

Ale to już urok tego forum. Fakty są dorabiane do założonej teorii, a nie na odwrót.
Nie musi być drugim Błaszczykowskim. Ale chyba został wzięty po to, by coś pokazywał, bo miał być młodym, zdolnym piłkarzem? Co nie? Zresztą wszystkie media tak o nim mówiły. Myślę, że trzeba dać mu trochę czasu, ale też trzeba mu ten czas poświęcić, by stał się wartościowym piłkarzem. Wierzę, że Probierz to zrobi.

Ale Bednarz zawiesił na włosku nasz profesjonalizm. Takich rzeczy się nie wybacza. 100 tysięcy zł to nie są duże pieniądze. Bardzo małe, jak dla nas. A poza tym można było zejść do trochę mniejszej kwoty, ale nie dajmy się zwariować - nie do 8 tysięcy zł. Tak poważni ludzie nie negocjują.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 13.07.2012, 15:32
Teraz jeszcze sobie pomyślałem, że ciekawe czy klub w którym wyląduje młody Cleber odpali nam jakąś okrągłą sumkę za niego "w ramach dobrej współpracy" czy bezdusznie puści przelew na kwote z cennika podanego przez Fifa i zapomni o całej sprawie.

Jakby to było jeszcze np. PSV (o ironio losu) to zobaczylibyśmy jak wygląda profesjonalizm po europejsku.

100 tysięcy złotych za zawodnika 4-ligowego. A potem zdziwienie, że w Ekstraklasie są takie chore ceny.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 13.07.2012, 15:41
Teraz jeszcze sobie pomyślałem, że ciekawe czy klub w którym wyląduje młody Cleber odpali nam jakąś okrągłą sumkę za niego "w ramach dobrej współpracy" czy bezdusznie puści przelew na kwote z cennika podanego przez Fifa i zapomni o całej sprawie.

Jakby to było jeszcze np. PSV (o ironio losu) to zobaczylibyśmy jak wygląda profesjonalizm po europejsku.

100 tysięcy złotych za zawodnika 4-ligowego. A potem zdziwienie, że w Ekstraklasie są takie chore ceny.

Człowieku, o czym Ty piszesz? Najpierw opowiadasz historię, w którą nikt nie uwierzy, że ktoś tutaj doprawia jakieś fakty, potem sam dorabiasz te fakty jak chcesz.

Nie wiadomo dokładnie jak było - jeśli mówisz, że 8 tysięcy to dużo za piłkarza Hutnika, to powiem Ci, że pewnie nie wystarcza to na pokrycie rocznej pensji dla jednego zawodnika tej drużyny. Uważasz, że to ok? Jak tak uważasz, to przestań grać w Football Managera, tylko pomyśl o tym, jak to się robi w realnym życiu. Na pewno nie tak, by kogoś wykiwać. Tak postępuje mafia, a nie profesjonalny klub, za jaki, tak mniemam, się uważamy.

Jeśli Buras wart był więcej niż 20 tys. (tyle ponoć zaproponowała Wisła) to dlaczego nikt go nie kupił za 30 tys. ?
Jeśli uważasz, że robienie transferów to tylko kasa, to żyjesz w jakimś wirtualnym świecie.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 13.07.2012 o godz. 15:47.
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 13.07.2012, 15:43
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Ale Bednarz zawiesił na włosku nasz profesjonalizm. Takich rzeczy się nie wybacza. 100 tysięcy zł to nie są duże pieniądze. Bardzo małe, jak dla nas. A poza tym można było zejść do trochę mniejszej kwoty, ale nie dajmy się zwariować - nie do 8 tysięcy zł. Tak poważni ludzie nie negocjują.
Zarobki piłkarzy i pieniądze za nich są w Polsce i tak mocno przeszacowane.
Zaraz zacytuję kilku nieomylnych na tym forum którzy pisali "piłkarze z innych krajów są lepsi(za tą samą kasę)".
Jeszcze raz pytam: Jeśli Buras wart był więcej niż 20 tys. (tyle ponoć zaproponowała Wisła) to dlaczego nikt go nie kupił za 30 tys. ?
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 13.07.2012, 15:45
Zawiesił na włosku ? To się okaże, jak wypowie się PZPN. Nie wybacza ? Jak przez przypadek Wisła będzie grała lepiej i będzie dawała szansę młodym, to chłopaki z Hutnika, mając możliwość przeniesienia się do Wisły, nie będą się oglądali na taki klub jak Hutnik ( z całym szacunkiem dla Hutnika ). Gdzie III liga, a gdzie klub, którego nazwa w CV powoduje, że interesują się tobą kluby od I ligi w górę ( gdzie zarabia się rzeczywiste pieniądze ) ?
Nie dajmy się zwariować.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 13.07.2012, 15:48
Człowieku, o czym Ty piszesz? Najpierw opowiadasz historię, w którą nikt nie uwierzy, że ktoś tutaj doprawia jakieś fakty, potem sam dorabiasz te fakty jak chcesz.

Nie wiadomo dokładnie jak było - jeśli mówisz, że 8 tysięcy to dużo za piłkarza Hutnika, to powiem Ci, że pewnie nie wystarcza to na pokrycie rocznej pensji dla jednego zawodnika tej drużyny. Uważasz, że to ok? Jak tak uważasz, to przestań grać w Football Managera, tylko pomyśl o tym, jak to się robi w realnym życiu. Na pewno nie tak, by kogoś wykiwać. Tak postępuje mafia, a nie profesjonalny klub, za jaki, tak mniemam, się uważamy.
W którym momencie ja tak napisałem? Z tego co pisze na TWSD proponowano 20 tysięcy czyli Wisła na tyle wyceniała tego zawodnika. Według mnie jest to rozsądna oferta za "kandydata na piłkarza". Szczególnie, że takich to my powinniśmy pięciu na okienko ściągać, a nie jednego na dwa lata.

8 tysięcy złoty to jest cena z "taryfikatora". Według mnie osobiście to mało, ale cóż. Takie przepisy. Bednarz chciał dać więcej, ale tamci nie chcieli negocjować więc się obrócił na pięcie i zapłacił tyle co wychodzi z przepisów. Co w tym dziwnego i "nieprofesjonalnego"?
Wracając do mojego postu to uważasz, że jak się Cleber zaczepi np. w PSV to tamci napiszą do Wisły ile sobie za niego życzą i tyle nam zapłacą czy wezmą cennik i zapłacą tyle co wynika z przepisów?

Jak Fabregas przechodzi z Barcelony do Arsenalu to myślisz, że ktoś kogoś pytał "ile chcecie?"? Teraz mi powiedz czy to później miało przełożenie na późniejszą współpracę? Kluby się obraziły na siebie za "brak profesjonalizmu"?

Opowiedzcie mi jeszcze co powinien w takim razie zrobić Bednarz w sytuacji gdy wyceniają Burasa na max 20k, a Hutnik chce 100k.
a) zapłacić 100k przepłacając 5-krotnie
b) zapłacić 8k tak jak zrobił
c) odpuścić chłopaka

Która opcja według was była najlepsza?
Ponadto skoro tak gadacie o tym jak ważna jest opinia to wyobraźcie sobie, że w sytuacji gdy przepłacamy 5-krotnie za danego zawodnika w świat idzie opinia, że mamy kase i nie boimy sie jej wydać. Efekt? Trzeba windować ceny. To już nie jest ważne przy robienie interesów?
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 13.07.2012 o godz. 15:54.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 13.07.2012, 15:52
Naprawdę zabawnie czyta się posty osób, które nawet teraz ganią Bednarza. Zrozumcie wreszcie jedno - są pewne przepisy regulujące transfery takich zawodników jak Buras. Cena jest ustalana na podstawie odpowiednich przepisów. Wisła (Bednarz) i tak proponowała więcej niż się Hutnikowi należy z racji wyszkolenia zawodnika. Tak samo jak my nie mieliśmy nic do gadania w kwestii Kokoszki (tu też odpowiednie regulacje określiły cenę za zawodnika).

Martwicie się o Hutnika a nie pomyślicie, że wygórowana cena (100 tysięcy za czwartoligowego piłkarza... zlitujcie się!) mogła zahamować karierę takiego piłkarza?
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary 13.07.2012, 15:54
Valckx miał pogląd dokładnie odwrotny ..... (czyli stawiał na zdolnych Polaków ) stąd budowa sieci skautingu .....
Nasprowadzał nam zdolnych 18 i 19 - latków z innych klubów i wprowadził do drużyny ...przez te dwa lata ...... całe formacje ........
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 13.07.2012, 16:19

Jeśli uważasz, że robienie transferów to tylko kasa, to żyjesz w jakimś wirtualnym świecie.
Ty jesteś chyba .......nięty... serio

Szkoda, że jak nam Kokoszke w ten sam sposób zabrali, to nie piredoliłes o mafii tylko robiłeś najazd na Bednarza jak teraz. Bednarza obwiniacie, ze mlody Cleber został stad zabrany. Teraz go obeiniacie, że na mała kase kupił sporej klasy rokujący talent. Super panowie. Prezentujecie wysoki poziom logiki.

Sa przepisy, i z nich korzystamy tak jak wszyscy. Macie teraz dowód na zasadnosć waszej pseudoakademii za 25 mln zł.

Wina Huty. Nie chca wspólpracować tylko ładują zaporowe ceny, to konczy sie to tak, jak w przysłowiu, Chytry podwójnie traci. Zamiast z nami wspólpracować, dostarczać regularnie piłkarzy z 30 -40 tys + procent ze sprzedaży i na tym zarabiać, to wymyslili, ze zrobia interes życia. To mają!!
Ostatnio edytowane przez palikot : 13.07.2012 o godz. 16:30.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 13.07.2012, 16:27
Grantar , piszesz aby pisać, skauting to inwestycja długofalowa , sam już nie wiesz co piszesz, Valckx go zbudował, a Twój Idol J.B. zaś go mocno ograniczył takie fakty. Swoją drogą jak pracował już wcześniej łysy Legionista u nas to jakoś, skautingu nie budował,
PS. Moja sugestia zamiast pisać kolejne posty, lepiej zostań przy
(bla, bla).........(bla, bla) ........( bla,bla)
Skoro zamieszczasz teksty o niczym to tak będzie dużo prościej.

Podziękował.
To mi wystarczy. Przynamniej już wiem, ze brakuje ci argumentów i zaczynasz bezpodstawnie oskarżać żeby wyjść z tego z twarzą.
Pisz sobie co chcesz, z mitomanami nie dyskutuję, Twoje argumenty to ciągłe urojenia, sorry, ale z twarzą, to Ty z tego forum nie wychodzisz.

Nikt tez nie sugeruje kwoty 100 tyś, ale 8 w bezczelny sposób uzyskane , to palenie mostów na przyszłość.

Te i inne sprawy można załatwiać zwyczajnie inaczej. Z Hutnikiem należało negocjować, do upadłego, a jakby sie upierał to w ostateczności przelać na jego konto nie 8 , a proponowane przez nas jak słyszałem 20 tyś , można było też dorzucić inne rozwiązania. Podobnie jest z krytyką piłkarzy z własnego klubu na konferencjach prasowych, podobnie było z "zamykaniem" sezonu w trakcie jego trwania i pełna demobilizacja naszej drużyny. J.B. porusza się w tej całej materii jak słoń w składzie porcelany, a Wisła na tym nie zyskuje tylko traci, choćby traci potencjalnych kontrahentów, w poszukiwaniu piłkarskich talentów. A wystarczyło tak niewiele, choćby przelać na konto Hutnika tyle co sama Wisła oferowała, ale gdzie tam, lepiej zrobić sobie dziką satysfakcje .

Do postu poniżej
serek.c2, okay , on może nawet nie jest wart tych 30-40 tyś., okay, tyle że Wisła zapłaciła za niego 8, a nie nawet te przez siebie oferowane 20 ..czasem wystarczy niewiele, aby zyskać sobie stałego kontrahenta, lub trwale do siebie takiego zniechęcić.
PS. Co do jednego zgoda , pierwotne żądania Hutnika były powiedzmy fantazyjne .
Ostatnio edytowane przez milosz : 13.07.2012 o godz. 17:11.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 13.07.2012, 16:32
Nikt tez nie sugeruje kwoty 100 tyś, ale 8 w bezczelny sposób uzyskane , to palenie mostów na przyszłość.
Kolejny raz przypominam - mówimy o transferze zawodnika IV - ligowego! Kwota 20 tysięcy złotych to przypuszczam była wyjściowa cena za Burasa - pewnie gdyby Hutnik nie wydziwiał dostałby z 30-40 tysięcy. Uzyskane bezczelnie? Bezczelne to były oczekiwania Hutnika...

I jakie palenie mostów? Młody chłopak - jeśli zainteresuje się nim Wisła - po prostu do nas przyjdzie a Wisła zapłaci ekwiwalent za wyszkolenie. Tak to działa i pewnie dlatego Cupiałowi się nie kalkuluje budowa Akademii...
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 13.07.2012, 16:42
Wracając do rozmowy Głowacki v zasługi Bednarza. Zasługi Bednarza w ściągnięciu Arka, są takie same jak Valcxa w ściągnięciu Meliksona. Jedyna różnica była taka, że Meliksona wypatrzyli nasi skauci (podobno jeszcze przed przyjściem Valcxa), a Arek sam do nas 'wyciągnął rękę.' Takie argumentowanie jest śmieszne.

Co do Hutnika. Sami sobie winni. Chcieli kokosów za nieopierzonego podobno utalentowanego grajka z IV ligi. Mogli mieć 20 000 mają 8 000. Peszek. Następnym razem dobrze się zastanowią zanim podyktują zaporówkę próbując blokować młodemu chłopakowi rozwój.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 13.07.2012, 17:02
s1mone, super prowokacja tyle że całkiem bez sensu.

Melikson to transfer, piłkarz kosztował ok. 700 tyś, to były długie i ze zwrotami akcji negocjacje, z innym klubem, kilka razy była informacja że jednak nie będzie naszym piłkarzem, był tez obserwowany i oceniany, był też na liście Valckx'a jako zakupu priorytetowy ..można jeszcze wiele o nim pisać tylko po co, skoro napisałeś nonsens tylko po to aby nabić kolejnego posta.

Głowacki zgłosił sie do nas sam , nie było żadnych negocjacji z innym klubem, nie był obserwowany, nie było wymagań finansowych, w sumie same różnice..
_____
Mnie jednak zastanawia co innego, według Baszczyńskiego Valckx przyjechał do Grecji i był na jego meczu, a po nim rozpoczął z nim negocjacje, hmm kogo ostatnio obserwował nasz geniusz z Legii (!?!), kogo ostatnio obserwował J. Bednarz (!?!), bo coś mi się wydaje że to pytanie mocno retoryczne.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 13.07.2012, 17:55
No spoko, ale inny dyrektor sportowy mógłby stwierdzić, że Głowacki jest za stary i wiecznie kontuzjowany. Pewnie jakieś wymagania finansowe też Arek miał i trzeba było go dogadać. Zgadzam się, że było łatwiej niż w przypadku Meliksona, ale samo wypatrzenie i wskazanie piłkarza zarówno w jednym jak i drugim przypadku nie było pomysłem dyrektora sportowego. Z resztą nonstop słucham, że Marcelo nie był pomysłem Bednarza tylko podsunął mu go menago, więc nie wiem czemu mam nie pisać o tym, że Melikson nie jest zasługą Valcxa. Widzisz analogię?

Z resztą to tylko teoria, koniec końców Arka ściągnął i klepnął Bednarz, Meliksona Valcx i chyba tyle w temacie To co wyżej to tylko wykazywanie jakie sprzeczności się czyta na tym forum w zależności od tego, czy się woli Bednarza czy Valcxa. Ja Stanowi bardzo kibicowałem, świetne transfery w pierwszym okienku, niestety już latem przychodziły same niewypały - co pokazało, że każdy dyrektor sportowy ma swoje sukcesy i swoje wtopy.

Osobiście uważam, że na zaciskanie pasa Bednarz jest idealny. Mógłby trochę mniej kłapać ozorem, ale z drugiej strony dzięki niemu wiem z rzetelnego źródła, co się dzieje w klubie, więc nie zamierzam z tego powodu płakać.

Dodatkowo uważam, że jeśli część kibiców chce kogoś obwiniać za to, że nie ma dużej kasy na trasfery to zamiast na Bednarzu powinni się skupić na właścicielu (bo nie daje) i Valcxie (bo wygenerował stratę i nie ma), a nie Bednarzu, który na tą chwilę ściągnął dość ciekawych piłkarzy jak na to, że za frytki (imo). Jeśli jeszcze by się udało dogadać Paraibę na flankę to byłbym pod wrażeniem. A jakby do tego dołożyć Kupisza to bym odtańczył taniec zwycięstwa )
Ostatnio edytowane przez s1mone : 13.07.2012 o godz. 18:03.
Odpowiedz cytując
DevilMayCry
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 13.07.2012, 17:57
palikot napisał(a):Wyświetl post
Ty jesteś chyba .......nięty... serio

Szkoda, że jak nam Kokoszke w ten sam sposób zabrali, to nie piredoliłes o mafii tylko robiłeś najazd na Bednarza jak teraz. Bednarza obwiniacie, ze mlody Cleber został stad zabrany. Teraz go obeiniacie, że na mała kase kupił sporej klasy rokujący talent. Super panowie. Prezentujecie wysoki poziom logiki.

Sa przepisy, i z nich korzystamy tak jak wszyscy. Macie teraz dowód na zasadnosć waszej pseudoakademii za 25 mln zł.

Wina Huty. Nie chca wspólpracować tylko ładują zaporowe ceny, to konczy sie to tak, jak w przysłowiu, Chytry podwójnie traci. Zamiast z nami wspólpracować, dostarczać regularnie piłkarzy z 30 -40 tys + procent ze sprzedaży i na tym zarabiać, to wymyslili, ze zrobia interes życia. To mają!!
100% poparcia. Oferowane było 20.000. Źle... Za mało... To teraz mają 8000.
"... sposób na życie miał chłopak bardzo prosty, regularnie palił za sobą wszystkie mosty, łączące jego życie z naszym światem, więc nie próbujcie twierdzić, że był wariatem... Bo był ....a normalny!!!..."

Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 13.07.2012, 18:23
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Kolejny raz przypominam - mówimy o transferze zawodnika IV - ligowego! Kwota 20 tysięcy złotych to przypuszczam była wyjściowa cena za Burasa - pewnie gdyby Hutnik nie wydziwiał dostałby z 30-40 tysięcy. Uzyskane bezczelnie? Bezczelne to były oczekiwania Hutnika...

I jakie palenie mostów? Młody chłopak - jeśli zainteresuje się nim Wisła - po prostu do nas przyjdzie a Wisła zapłaci ekwiwalent za wyszkolenie. Tak to działa i pewnie dlatego Cupiałowi się nie kalkuluje budowa Akademii...
Jak przy stole zachowujesz się jak świnia, to nikt z Tobą jeść następnym razem nie będzie. A wieść gminna szybko niesie. I z pewnością był problem z bezczelnością, ale ze strony Bednarza. To on jest tutaj bezczelny. Nikt inny.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 13.07.2012, 18:27
s1mone:
Problem w tym że Głowackiego chciał Probierz, nie było sprzeciwu Cupiała i gdyby ten inny, hipotetycznie inny, dyr. sp. blokował transfer, to byłby już byłym dyrektorem sportowym, bo takie działanie byłoby nazwane krótko, sabotaż. Pola manewru akurat tutaj J.B. nie miał, a żądania płacowe Arka też były mocno zaniżone, więc wszystko było proste jak drut.
Melikson to zupełnie inna sytuacja, był też na liście Valckx’a i był również jego pomysłem, a Stan też gdyby chciał, mógł bez przeszkód zablokować ten transfer, sorry ale brnąc w to porównanie coraz bardziej tworzysz świat równoległy, nieistniejący inaczej niż tylko w wyobraźni.. Tu zupełnie nie ma żadnej analogii.

Co do „straty” to Valckx „wygenerował” zyski z MP i kw. do LM i z LE, takie zresztą stawianie sprawy jest również dużym uproszczeniem, bo jest rola i trenera i wielu innych czynników.
Generalnie jestem zdania że finanse to rola Rady Nadzorczej i jej decyzje, w tym Basałaja, a Valckx z tym nie ma wiele wspólnego, bo też inna była jego rola. Wszystkie decyzje były przez R.N. akceptowane, notabene też i blokowane. A że wszystko się działo nie bez wiedzy właściciela, więc jest to tylko i wyłącznie kwestia relacji Rada Nadzorcza – właściciel.

Co do wiosny zgoda, co letniego okienka oczywiście, że nie. Jeśli uważasz przykładowo Bitona za „niewypał” to nie mam pytań.
_____
Wracając do teraźniejszości.
Na dziś te ciekawe transfery to żadne realne wzmocnienia, sami piłkarze na max. rezerwę. Też chciałbym aby któryś jakimś cudem okazał się objawieniem, ale na dziś tak powiedzieć nie można, choć za każdego piłkarza Wisły jak zwykle trzymam kciuki, aby był w życiowej formie i nas wszystkich zachwycił swoja grą. Tyle że to wiara w cuda (które czasem się zdarzają), a nie w profesjonalizm aktualnych włodarzy klubu. Potencjał jest na czołówkę ligi, ale to akurat praca jeszcze poprzedników.
Ostatnio edytowane przez milosz : 13.07.2012 o godz. 18:39.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 13.07.2012, 18:40
Jeśli idzie o Bitona to uważam go za połowiczny niewypał

A raczej wypał na jedną rundę, bo w zimie już wypływały sygnały, że u nas nie zostanie i wiosną grał na od....... się. Takie ściąganie grajka bez perspektyw na tu i teraz. Ok, był dobrym piłkarzem, miał super rundę, uważałem, że to piłkarz na którym można było coś zbudować. No, ale co z tego skoro już go u nas nie ma. To właśnie było moim największym zarzutem w stronę Valcx. Zbudował zespół bez perspektyw.

Co do pierwszej części Twojej wypowiedzi, wiem, że to były inne sytuacje. Ale tak czy siak Arek + przy Bednarzu - czy Ci się to podoba czy nie i tak już zostanie, bo każdy będzie pamiętał, że Arek wrócił za Bednarza Gadanie o szkodzie dla spółki jest dziwne, jakoś jak Frankowski wracał to nic o szkodzie spółki mówione nie było. Jakby Bednarz chciał Arka zbyć to by to zrobił, no ale Łysy jednak nie jest ślepy ani głupi (jakby tu co niektórzy chcieli) więc plusik dla niego.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 13.07.2012 o godz. 18:43.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 13.07.2012, 19:04
Biton strzelił dla nas łącznie 16 bramek, życzyłbym sobie, aby któryś z tych "obiecujących" Twoim zdaniem piłkarzy od J.B., strzelił choć połowę tego, to niezbyt duże wymagania.

Co do budowy zespołu na teraz to zarzut jest pod niewłaściwym adresem , to była realizacja celów wyznaczonych przez właściciela. W pół roku MP i szybki awans do LM , a jak się nie uda to do LE i plan został zrealizowany, tymczasowość to nie jest akurat cecha Valckx'a , wystarczy się przyjrzeć jego 4-letniej pracy w PSV, w Wiśle o tymczasowości decyduje Cupiał i nikt inny. Gdyby była szansa na spokojną pracę, dajmy na to na dystansie choćby 3 lat, to wyglądałoby to inaczej, a tak skończyło się na 2 okienkach transferowych.

Ty widzisz same plusy przy Bednarzu, okay Twoja utopia, Ja uważam, że i bez dyr. sportowego z vacatem na tej funkcji Głowacki i tak by trafił do Wisły, a kontrakt mógłby wynegocjować ktoś wydelegowany przez Radę Nadzorczą.

Na teraz J.B. to zdemolowanie końcówki poprzedniego sezonu przez nieodpowiedzialne wypowiedzi, zaznaczył się atakowaniem piłkarzy własnej drużyny na konferencjach prasowych, sprowadzenie kilku piłkarzy rezerwowych do kadry (należy też podziękować Głowackiemu że zechciał do nas powrócić i grać w pierwszej jedenastce) i w sumie tyle. A i ostatnio jeszcze oszukaniem Hutnika ze szkodą dla Wisły w kontekście kolejnych młodych piłkarzy sprowadzanych do Wisły. Oszukanie Hutnika, bo oferowana była kwota 20 tyś, złotych tylko aby przeciągnąć negocjacje i wpłacić jedynie 8 tyś, choć ciąg dalszy będzie miał jeszcze miejsce w arbitrażu. Taki jest dorobek J.B. w kolejnym przyjściu do Wisły.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 13.07.2012, 19:19
Oceniasz wszystko wybiórczo jaki Ci pasuje. Ok, luzik.

Ja nie jestem fanem Bednarza, chociaż na zaciskanie pasa jest dobry.

A co do Valcxa to nie ośmieszaj mnie, ściągnął takich piłkarzy jakich chciał, dał im olbrzymie kontrakty. Mógł ściągnąć innych. Chcesz mi wmówić, że nie mógł ściągnąć nikogo lepszego od Lameya 'na teraz' na bok brony za ponad 300k euro za sezon? Że nie mógł ściągnąć piłkarza, który miałby więcej asyst i bramek niż Iliev w poprzednim sezonie? Mógł. Wybrał kogo chciał i został z tego rozliczony.

Valcx miał przebłyski i miał wtopy. Nie każde jego pociągnięcie było udane.

Prócz Arka Bednarz teraz ściągnął Quioto (bliżej nieznanego piłkarza, z rozumną kwotą wykupu, a nie 1.5 mln E) i Sikorskiego (podobno gra u nas za śmieszne kwoty jak na piłkarza ekstraklasy). Wystarczy, że jeden z nich zaskoczy i strzeli z 10 bramek (co jest teoretycznie możliwe) i będzie to dużo lepszy transfer na teraz niż Iliev czy Lamey. Z resztą Sikorski nawet będąc zmiennikiem, który strzeli 5 bramek będzie udanym transferem, bo finanse, w przeciwieństwie do tego, co ty myślisz są cholernie ważne.

Poczekaj na rezultaty, dopiero krytykuj. Jeśli Bednarz ściągnie samych słabych (w perspektywie czasu) grajków będę pierwszym, który się po nim przejedzie, bo w przeciwieństwie do Ciebie nie nazywam gówna czekoladą.

A wracając do zdemolowania końcówki sezonu. Faktycznie, to Bednarz sprawił, że były zaległości płacowe i grajkom się nie chciało kopać :( Bednarz też ich ściągał. Mea Culpa.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 13.07.2012 o godz. 19:25.
Odpowiedz cytując
riv
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.07.2012, 19:20
Jak przy stole zachowujesz się jak świnia, to nikt z Tobą jeść następnym razem nie będzie. A wieść gminna szybko niesie. I z pewnością był problem z bezczelnością, ale ze strony Bednarza. To on jest tutaj bezczelny. Nikt inny.
Opieram się na artykułach z gazety i z netu - tam Bednarz powiedział, że Hutnik NIE CHCIAŁ negocjować ceny poniżej 100k zł. Bo nie. Więc Wisła albo mogła zachować się krzywo i podpisać chłopaka, albo go odpuścić w imię dobrej opinii. Klub zachował się wg mnie w jedyny właściwy sposób - "nie chcą negocjować to skorzystamy z przepisów i dostaną 8k zamiast powiedzmy 40, które ugrali by w negocjacjach".
Gdyby Arsenal tak się przejmował jak niektórzy forumowicze nie miałby Fabregasa, a przypominam, że tam w....iali Barcelonę a nie III ligowy Hutnik, który powiedzmy sobie szczerze gówno może i każdy oprócz jego kibiców ma go w dupie. I jakoś opinii im to specjalnie nie zszargało.

PS. Oczywiście nie wiemy jak było, bo nikt nie ma 100% pewnych info. Można tylko gdybać na podstawie tego co powiedziano w gazecie. Dopóki ktoś z Hutnika nie odniesie się do zamieszczonej tam wypowiedzi Bednarza (Hutnikowi się ubzdurało, że natnie nas na 100 kawałków i nie chciał dalej negocjować) dla mnie obowiązuje jego wersja - jako jedyna istniejąca.

Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary 13.07.2012, 19:26
Jak chodzi o Głowackiego to chciał go Probierz więc J.B nie ma w tym żadnej zasługi ?
Tak Miłosz ?
......
To teraz poczytaj sobie z 30 swoich postów w których czepiasz się J.B. w kontekście zatrudnienia Sikorskiego ......
Bądź przynajmniej konsekwentny.
Ostatnio edytowane przez Grantar : 13.07.2012 o godz. 19:30.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 13.07.2012, 19:27
riv napisał(a):Wyświetl post
Opieram się na artykułach z gazety i z netu - tam Bednarz powiedział, że Hutnik NIE CHCIAŁ negocjować ceny poniżej 100k zł.
Cytat:
- Zaczęli od trzystu tysięcy i zeszli do stu, ale nie słuchali żadnych argumentów. My proponowaliśmy dwadzieścia tysięcy - mówi Jacek Bednarz
To samo można powiedzieć o Bednarzu. Powiedział -20 tysięcy i basta! A Hutnikowi się nie dziwię, że był twardym negocjatorem. Takie działania Bednarza pokazują jedynie krótkofalową wizję klubu. A ja taką prowizorkę zawsze będę krytykował.
Odpowiedz cytując
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 13.07.2012, 19:30
Problem w tym że Głowackiego chciał Probierz
Wcinam się w dyskusje, ale nie było mówione, ze Głowackiego wymyślił Basałaj? Sam Głowa mówił w którymś wywiadzie (weszlo, wislalive?), że Basałaj się do niego zgłosił i zaczęły się rozmowy i dość szybko było wszystko ustalone.
Odpowiedz cytując
riv
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.07.2012, 19:38
To samo można powiedzieć o Bednarzu. Powiedział -20 tysięcy i basta! A Hutnikowi się nie dziwię, że był twardym negocjatorem. Takie działania Bednarza pokazują jedynie krótkofalową wizję klubu. A ja taką prowizorkę zawsze będę krytykował.
No ale powiedz mi jaki jest sens bycia twardym negocjatorem, gdy wiedzą, że Wisła ma możliwość wyciągnąć im zawodnika za marne 8 tys? A jak nie wiedzą to pracują tam albo amatorzy albo idioci - a takich wszyscy dymią jak chcą.

Odpowiedz cytując
RoS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.07.2012, 19:59
riv napisał(a):Wyświetl post
No ale powiedz mi jaki jest sens bycia twardym negocjatorem, gdy wiedzą, że Wisła ma możliwość wyciągnąć im zawodnika za marne 8 tys? A jak nie wiedzą to pracują tam albo amatorzy albo idioci - a takich wszyscy dymią jak chcą.
Sprawa wcale nie jest taka jednoznaczna. Hutnik też ma swoje racje. Buras miał kontrakt zawodowy (wtedy należy się 20 tyś/sezon) który wygasł wraz z ukończeniem 18 lat. Tutaj jest to dobrze opisane.

http://futbol.org.pl/news,27717.html

Wiceprezes Jacek Bednarz powołuje się na uchwałę PZPN nr VII/121 z 16-06-2011 w sprawie zasad ustalania ryczałtowego ekwiwalentu za wyszkolenie piłkarzy o statusie amatorów i profesjonalnych zawodników, którzy nie ukończyli 23 rok życia. Uchwała zawiera dwie tabele z wymienionymi kwotami dla poszczególnych kategorii i wieku szkolonego zawodnika w klubie, jedna dla amatorów, druga dla zawodników kontraktowych (profesjonalnych). W pierwszej tabeli kwoty tam ujęte są o wiele niższe od kwot w tabeli drugiej. W przypadku kategorii wiekowej Burasa i jego nowego klubu Wisły Kraków, w tabeli I jest ujęta kwota 4 000 zł za sezon szkolenia amatora, a w tabeli II 20 000 zł za sezon piłkarski szkolenia zawodnika o statusie profesjonalnym. I tu jest źródło konfliktu, działacze Nowego Hutnika nie chcą się zgodzić na liczenie ryczałtu za swojego wychowanka wyłącznie z tabeli dla amatorów. Dlaczego? Damian Buras miał podpisany kontrakt na sezon 2011/2012, który powodował, że zawodnik miał status zawodnika profesjonalnego. Umowę kontraktową podpisywał w imieniu piłkarza rodzic, gdyż wówczas zawodnik był niepełnoletnim. Kontrakt był podpisany na 3 lata (zgodnie z wymogami przepisów związkowych), lecz stracił ważność w trakcie rundy wiosennej 2012 (w kwietniu), w dniu osiemnastych urodzin Damiana Burasa. I o tym mówią inne przepisy związkowe PZPN, że w tym przypadku traci moc prawną umowa o grę kontraktową. Po prostu, przestaje decydować rodzic, a podejmuje decyzję pełnoletni już zawodnik. Jeśli nie podpisano nowego kontraktu w klubie, to w dniu swoich osiemnastych urodzin Buras zmienił swój status zawodnika w klubie i stał się amatorem. Czy wiedziano o tym w Hutniku, czy wiedział też zawodnik, nie jest w tej chwili najważniejsze, zapewne domyśleć się można, że Wisła była świadoma prawnej zmiany statusu piłkarza, którym zainteresowany był klub z Reymonta już od ponad roku, a w kwietniu nastąpiły korzystne zmiany dla klubu ekstraklasowego.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów