|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku | |||
| Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) |
|
490 | 57,11% |
| Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% |
|
94 | 10,96% |
| Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem |
|
36 | 4,20% |
| Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia |
|
181 | 21,10% |
| Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej |
|
57 | 6,64% |
| Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Przeciesz ten caly egzamin tutaj na obywatelstwo to smiech na sali i nie powinno sie go brac jako wyznacznik. Moja 60 letnia babcia nie znajac praktycznie slowa po angielsku potrafila ten egzamin zdac.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Idzie nowe ...
Cytat:
![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak to powiedzial Boniek wybor Fornalika to taka randka w ciemno.
Kiedy przyjedzie mecz z Anglia to konforontacja z takiej klasy rywalem bedzie dla niego absolutna nowoscia - przynajmniej nie ma sie co nastawiac. Chyba bym juz wolal Engela ale najciekawszym kandydatem bylby chyba Benitez. ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Ja akurat jestem zadowolony z takiego wyboru, zwłaszcza, że beton z góry założył iż selekcjonerem ma być przedstawiciel Polskiej Myśli Szkoleniowej. No bo jaka była alternatywa? Skorża? Zielinski? Engel? Nowak? To już zdecydowanie wole Fornalika.
Poradzi sobie. Zobaczycie ![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez karas1983 : 10.07.2012 o godz. 15:17.
![]()
Największym szczęściem jest mieć pasję...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Myślę, że Fornalikowi trochę brakuje autorytetu u naszych kopaczy, którzy uważają się za wielkich piłkarzy. Byłoby wspaniale, gdyby przestał powoływać tych polanskich, oborniaków i boenischy- żeby wszyscy kibicowali tej kadrze i uważali ją za drużynę Narodową, ale to tylko pobożne życzenia.
![]() ![]() ![]() Kupię koszulki Wisły z dawnych lat. Pisz na PW. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Krótko i na temat, chuja z tego będzie.
![]() "JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wybrykiem to dla mnie jest Niemiec, albo Francuz w kadrze. Kaźmierczak, Żewłakow na pewno nie byliby gorsi od Polanskiego czy Perquisa.
![]() ![]() ![]() Kupię koszulki Wisły z dawnych lat. Pisz na PW. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
pokrętne wypowiedzi lesnego dziadka Piechniczka.
PMŚ jest dobra bo 40 lat temu dzieki polskim trenerom zdobyliśmy złoto na olimpiadzie i trzecie miejsce na MŚ. Panie Piechniczek, 40 lat temu to ja mogłem pić przez całą noc i rano iść do pracy. Błagam: weźcie sobie z Latą odprawy i wysokie emerytury i odejdźcie grzać d...ska przy kominku, ale przestańcie szkodzić polskiej piłce |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bardzo dobrze, ze w ostatecznym glosowaniu nie było Probierza bo bym sie zdenerwował jakby jego wybrali a trenerem Wisly zostal Smuda. Moim faworytem byl od poczatku Piotr Nowak i szkoda, ze jego kandydatura w glosowaniu sie nie pojawiła np zamiast Engela no ale coz.
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Nieważne kto jest trenerem - równie dobrze może być Kazek spod budki z piwem na osiedlu.
Kilkuset betonowych działaczy i tak wszystko zrobi po swojemu. Jak Fornalik powie że nie chce Obraniaka to zaraz dostanie telefon że albo Obraniak albo on. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Antuan dzisiaj zmiażdżył na konferencji
Tęskno niektórym do czasów słusznie minionych ![]()
Ostatnio edytowane przez fialo : 10.07.2012 o godz. 15:58.
![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Fornalik-inteligentny człowiek ale bez doświadczenia. W końcu nie będzie kompromitacji na konferencjach i przy wywiadach jakie mogliśmy spotkać za kadencji Dyzmy. Dla mnie również najlepszą opcją był Nowak albo trener zagraniczny. Szkoda, że tej opcji nie brali w ogóle pod uwagę. Czekam na trzęsienie ziemi w PZPN, wywalenie farbowanych lisów i będzie można pomału zacząć się utożsamiać z tą reprezentacją.
Ostatnio edytowane przez piter116 : 10.07.2012 o godz. 16:03.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Lesny dziad Piechniczek
Cytat:
PZPS mimo wielu potknięć i błędów jest dziś o wiele bardziej nowocześnie zarządzany niż PZPN. Wybor Fornalika to sygnał: dalej obowiązują układy i polityka, dalej można wiele zyskac popierając górę w PZPN. Dalej myślimy kategoriami sprzed 40 lat i dalej coraz nam dalej do europejskiej piłki. Zresztą poziom futbolu dla leśnych dziadków jest nieistotny. Ważne by związek utrzymał swoich podstarzałych działaczy i towarzystwo wzajemnje adoracji |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Można jeszcze przypomnieć że pod koniec XX wieku PZPS wprowadził nowoczesny tryb pracy z młodzieżą, dopiero teraz ta skuteczna reakcja będzie miała skutki. U nas po tych sukcesach miało się coś stać, ale zaczeła się korupcja i tak dalej, gdyby wtedy postawiono na młodzież polskie kluby by bardziej widzialne w rozgrywkach europejskich, natomiast postawiono na zwycięstwa poprzez forsę.
Ostatnio edytowane przez syryls : 10.07.2012 o godz. 16:18.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
Szczęsny, Kuba, Lewandowski, Piszczek i inni...oni są przyzwyczajeni do pracy ze szkoleniowcami, którzy przede wszystkim autorytet wyrobili sobie osobowością, wiedzą i metodami pracy, a nie bujną piłkarską przeszłością i krzykiem. Tego im przede wszystkim brakowało u Smudy, że ktoś powie co mają grać, jak mają grać i racjonalnie wytłumaczy im dlaczego grają tak, a nie inaczej, kogoś kto będzie potrafił dobrać taktykę zarówno pod możliwości drużyny, jak i pod kątem rywala. Bynajmniej nie brakowało im przy Smudzie darcia japy. Kim w warunkach niemieckich był Klopp przed przyjściem do Dortmundu? Jaką karierę piłkarską miał za sobą? Czyż nie analogiczną do kariery piłkarskiej Fornalika w skali polskiej? Dlaczego Niemcy nie wybrali na swojego selekcjonera takiego Hitzfelda, tylko gościa, dla którego najlepszym klubem który prowadził był VfB Stuttgart? Kim w warunkach włoskich był Prandelli, jakie wielkie kluby prowadził? A przecież cały czas mówimy o najlepszych piłkarsko krajach świata, trenerach z ogromnymi sukcesami w ostatnich latach. Czasem mam wrażenie, że osoby tak wypowiadające się pograły u nas co najwyżej w A klasie, gdzie trener zadrze japę i dzięki temu uważa się, że ma autorytet. My potrzebujemy przede wszystkim szkoleniowca, który potrafi myśleć, analizować, rozpracowywać rywala, potrafi zrobić coś z niczego i taktyką nadrabiać niedostatki - on musi umieć zrobić drużynę z piłkarzy zazwyczaj słabszych niż mają rywale, skutecznością gry, ustawieniem nadrabiać braki techniczne. Czyli to dokładnie co przez ostatnie lata w Ruchu robił Fornalik. I tego faktu niestety mało kto w naszym społeczeństwie potrafi pojąć i zrozumieć, specyfiki pracy selekcjonera. Dla Fornalika praca z kadrą będzie wyzwaniem, powodem do dumy, życiową szansą, ma coś do udowodnienia i szalenie ciężkim zadaniem byłoby znalezienie kogoś za granicą, kto rzeczywiście nadaje się do tej funkcji, a nie kogoś, kto zgarnie (nie przesadzając) z 50 razy tyle kasy co Fornalik, a efekt będzie taki sobie - przykład Advocaat'a w Rosji, taki wielki autorytet, takie grube miliony zarobił, a nie potrafił zapanować nad zmanierowanymi gwiazdkami. Powiedzmy sobie szczerze - mamy piłkarski potencjał na co najwyżej awanse na turnieje mistrzowskie i czy trenerem będzie Fornalik, czy Benitez, niewiele to zmieni. Selekcjonerem został gość z "polskiej myśli szkoleniowej", ale też weźcie pod uwagę, że będzie pracował dokładnie z wyrobami "polskiej myśli szkoleniowej". I potrzebujemy właśnie kogoś, kto zdaje sobie sprawę z niedostatków tych wyrobów i będzie z nich potrafił wyciągnąć to, co najlepsze. Fornalik jako jedyny w tej lidze miał jaja grać dwoma napastnikami i to z przeciętną ekipą, ze skutkiem wielkiego sukcesu w ich realiach. Nie łudźmy się, nie przyjdzie magik zza granicy i nie zmieni im sposobu gry, myślenia, umiejętności dzięki dwu czy trzydniowym treningom w ciągu każdego miesiąca. Ktoś powie, że Smuda też jest wyrobem "polskiej myśli szkoleniowej", ale warto wziąć pod uwagę, że Smudę w środowisku generalnie wyśmiewają za metody pracy, m.in. Lenczyk, a Fornalik to właśnie taki Lenczyk, tyle że z nieco świeższym spojrzeniem, lepszą wiedzą taktyczną. I jeszcze jedna kwestia - jakoś dla piłkarzy Ruchu Fornalik potrafił być autorytetem, mimo że nawet oni nie musieli mieć kompleksów wobec jego dokonań zarówno piłkarskich, jak i trenerskich. To Fornalik widział potencjał w skończonym już prawie Piechu, czy Zieńczuku (bodaj najlepszy skrzydłowy poprzedniego sezonu z gościa, który nie łapał się w Lechii), to Fornalik wynalazł Sobiecha, Sadloka, Jankowskiego, mimo że byli absolutnymi noname'mami przed przyjściem do Chorzowa - Jankowski strzelił...10 goli na poziomie polskiej IV dywizji przed swoją karierą w Ruchu, czyli wynik delikatnie mówiąc niezbyt oszałamiający. A mimo to dziwnym trafem poradził sobie na poziomie Ekstraklasy. Czy można mieć więc mieć pretensje do jego zdolności selekcyjnych, określania potencjału gracza na przyszłość...? |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
@rw88
Cieszę się, że jest ktoś na forum z tak zdrowym podejściem do piłki, bo czytając poprzednie strony tego tematu traciłem wiarę w ludzi. |
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Brazylio 2014 żegnaj...
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Fornalik kontynuatorem "polskiej myśli szkoleniowej", która jak wiadomo od dawna świeci tryumfy na światowych boiskach. Jest też reprezentantem jej znanego nurtu tzw. "piechniczkologii".
A tak na poważnie. Podobno kontrakt ma do 2014 a więc można wrócic do tematu reprezentacji po tym okresie. Stare leśne dziady wybrały tego, którego już wczesniej wskazał Piechniczek. Ciekawe jaka grupa interesów będzie podwieszona pod ten układ i z czyich stajni zawodnicy będą brani do reprezentacji aby ich menago mógł zarobić ? Wszystko wskazuje na to, że wały będa teraz krecic na Sląsku. Od lat nie wiąże z grą reprezentacji żadnej nadziei więc jej gra srednio mnie interesuje i tak pozostanie nadal. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
@rw88
Coś w tym jest.. Fornalik jest ciekawym trenerem, ale czy zdoła to przełożyć na trudniejszy teren? Obym się nie mylił.. ![]()
B.Cupiał o Danie Petrescu: "On jako trener Wisły w 2006 r. bardzo mi się podobał. Zdarzyło się, że kiedy grali słabiej, Petrescu zebrał ich o 6 rano i zamiast na boisko zaprowadził do jednej z naszych fabryk, żeby zobaczyli, jak ciężko ludzie pracują. To ja już wtedy wiedziałem, że to koniec. Wkrótce zaczęli grać przeciw niemu i musiałem go zwolnić. Niestety."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
@rw88
Coś w tym jest.. Fornalik jest ciekawym trenerem, ale czy zdoła to przełożyć na trudniejszy teren? Obym się nie mylił.. ![]()
B.Cupiał o Danie Petrescu: "On jako trener Wisły w 2006 r. bardzo mi się podobał. Zdarzyło się, że kiedy grali słabiej, Petrescu zebrał ich o 6 rano i zamiast na boisko zaprowadził do jednej z naszych fabryk, żeby zobaczyli, jak ciężko ludzie pracują. To ja już wtedy wiedziałem, że to koniec. Wkrótce zaczęli grać przeciw niemu i musiałem go zwolnić. Niestety."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Co mi się podoba u Fornalika w wypowiedziach medialnych to to, że krótko mówiąc nie pierd0li - nie mówi ani za dużo, ani za mało, jego słowa są bardzo wyważone, pełna dyplomacja - kolejny plus dla jego osoby. Nie ma praktycznie żadnej kiełbasy wyborczej, jak u Franka. Ciekawe tylko, jak to wszystko przełoży się na kadrę. Boje się jednego, że nie dostanie czasu, a ludzie go po ewentualnych trzech słabszych meczach podsumują - w dwa, trzy miesiące niewiele może zrobić, co najwyżej odpowiednio dobrać skład, na pewno nie jest to okres czasu, w którym można coś konkretnego wypracować. Ale jedno jest dla mnie pewne - jest to dziesięć razy lepszy kandydat na tą posady, niż Smuda - który, mam nadzieję, wróci do ligowej piłki, czyli tam gdzie jest jego miejsce.
A i jeszcze jednego się boję - Fornalik to potencjalnie dobry kandydat na selekcjonera, więc jak jakoś udałoby mu się wywieźć dobry wynik z Anglii, to obawiam się, że świta w PZPN kilka dni później podczas walnego zgromadzenia i wyborów nie widziałaby potrzeby do zmiany aktualnej warty. Może się okazać tak, że albo sukces dla Waldka Kinga, albo zmiany w PZPN. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Najlepszy byl glos zapitego lesnego dziada-ktory mowil ze juz wybrano Fornalika ,awywiad byl chyba o 10 rano.
on byl chyba z malopolski,a glos jak u typowego alkoholika.No coz jak sobie czlowiek wyobrazi ze takich tam jest wiecej,ba pewnie 90% to krew zalewa kto rzadzi ta piłką. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Nic sie nie zmieni do czasu aż któs nie roz.......i tej konstrukcji pełnej drewna i betonu.
![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
liczyłem że Skorże zrobią bo doświadczenie międzynarodowe ma jakby nie patrząc.
Co do Waldka to On chyba wiele nie może zdziałac jeśli nie zmieni sie system szkolenia młodzieży,na Orlikach będą pracowali trenerzy z papierami albo byli zawodnicy.No ale lesne dziadki wolą zamiast na trenerów dac pieniądze to za kilka miliardów wybudowac sobie nową siedzibe...........
Ostatnio edytowane przez AYALA : 11.07.2012 o godz. 08:05.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|