|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
||||||
|
wislak68
1. Cytat:
Panie, posiadamy zdolnosc czytania ze zrozumieniem? 2. Bobek90 napisal: "Zloty wiek nacjonalizmu europejskiego zbiega sie z posiadlosciami kolonialnymi." Bobek90 napisal: "Wyścig o Afrykę; okres gwałtownej ekspansji kolonialnej na terenie Afryki, trwający od roku 1885 do wybuchu I wojny światowej." wislak68 napisal: "Wiedziałbyś bowiem że Afryka była pierwszym kontynentem na którym rozpoczęła się ekspansja kolonialna." wislak68 napisal: "a "wyścig o Afrykę" to dla Ciebie początek kolonizacji kontynentu." wislak68 jak zawsze konkretnie, bez manipulacji i na temat 3. Cytat:
Daj spokoj. Raz ze nie na temat, dwa ze to juz pedantyzm. 4. Cytat:
Oj, ale ty lubisz manipulowac lub... kantowac Nie pisales o tym kto doprowadzil do wojny, tylko kto ta wojne rozpoczal. Bobek90 napisal: "Wojna wybuchła 1 września 1939 po ataku III Rzeszy niemieckiej..." Cytat:
Tak swoja droga... nie jest ironia ze marzenia o polsce narodowej zostaly spelnione nie przez nacjonaliste, a komuniste? Cytat:
Slyszalem o tych co wskazuja na rok 1937 (ofensywa Japonii w Chinach). O tych co wskazuja na 1941. O tych co wskazuja na 3 wrzesnia 1939 roku. Ale 23 sierpnia? Nie. Cytat:
---------------------------------------- No nic, do nastepnego razu. Powodzenia w twoim polowaniu na lemingi ![]()
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 23.06.2012 o godz. 19:05.
|
||||||
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Mamy nowego POlaka, komu, komu bo idę do domu ? :
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...kim-obywatelem |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Bobuś nikt na lemingi nie poluje, po co się męczyć. Wystarczy poczekać u podnóża urwiska
.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
"...imperializm porzucił idee uniwersalistyczne na rzecz idei nacjonalistycznych" czyli zgodnie z komuszą logika na dzień dzisiejszy imperializm i nacjonalizm to to samo. Jak u Lenina kurna: nacjonalizm najwyższa forma imperializmu A jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem: ponieważ ja tę zdolność posiadam a Ty nie w związku z tym My tej zdolności nie posiadamy (koniunkcja). Wyjaśniam przez grzeczność bo wiem że masz problemy z logicznym myśleniem. ad2 To w końcu jak to Twoim zdaniem Bobku jest: czy kolonizacja Afryki (rozpoczęta w czasach gdy jeszcze nie wiedziano co to nacjonalizm) to to samo co "Wyścig o Afrykę" czy może jednak nie ad3 Zdecydowanie tak. Bo była by to dokładnie taka sama bzdura jak ta z nacjonalizmem. I tu jest właśnie różnica o której pisałem wcześniej: dla Ciebie to zagadnienie to "raz ze nie na temat, dwa ze to juz pedantyzm" i nie zauważasz że własnie zadziałał Twój wbudowany chip który blokuje Ci to do czego tak bardzo lubisz się odwoływać: MYŚLENIE. ad4 Starasz się być tak precyzyjny a tymczasem patrz: nie zauważyłeś że ja piszę o rozpoczęciu a nie o wybuchu II wś. A wojna rozpoczęła sie w momencie gdy Hitler ze Stalinem ustalili że wspólnie zaatakują Polskę. Przed tym momentem można było jeszcze machinę powstrzymać. Po podpisaniu reszta poszła już z automatu. Tak Bobku: to Sowieci wspólnie z Niemcami rozpoczęli tę wojnę. A teraz o zalotach. Proszę oto link z Twojej ulubionej wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pakt_Ribbentrop-Mo%C5%82otow. I parę cytatów: Traktat był następstwem układu w Rapallo o współpracy gospodarczej i wojskowej zawartego w 1922 roku między Rosją Sowiecką a Niemcami (Republiką Weimarską), potwierdzonego układem berlińskim (1926). Po dojściu NSDAP i Adolfa Hitlera do władzy współpraca polityczna i wojskowa pomiędzy Niemcami a ZSRR, wynikająca z tych paktów, została jednak w końcu roku 1933 zawieszona wobec postawy strony niemieckiej. Adolf Hitler wbrew konserwatywnym kręgom ziemian pruskich wyrażał jednak postawę antysowiecką i zarazem antyrosyjską. Józef Stalin konsekwentnie dążył do odbudowy stosunków sowiecko-niemieckich, pomimo dojścia Hitlera i NSDAP do władzy w Niemczech. Rozmowy w tej sprawie prowadził m.in. w r. 1937Dawid Kandełaki, pomimo oficjalnej polityki antyfaszystowskichFrontów Ludowych ogłoszonej przez VII Kongres Kominternu w 1935 roku. Punktem zwrotnym w stosunkach rosyjsko-niemieckich było przemówienie Józefa Stalina wygłoszone 10 marca 1939 roku podczas obrad XVIII Zjazdu Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego w Moskwie, które przeszło do historii pod nazwą "Kasztanowej mowy". Negocjacje w sprawie zawarcia paktu politycznego i gospodarczego ZSRR - III Rzesza zostały podjęte przez stronę niemiecką w kwietniu 1939 na kolejny wniosek strony sowieckiej (attaché ambasady ZSRR w Berlinie Gieorgij Astachow). Mam nadzieję że to powyżej da ci również trochę do myślenia jeśli chodzi o to: "pierwsze kroki ku nowej wojnie wykonal Hitler budujac swoje "Wielkie Niemcy" a nie Stalin" Jeśli chodzi o dygresje dotyczącą "marzeń o Polsce narodowej" to chciałbym tylko zwrócic uwagę że Twoja wiedza na temat tego o jakiej Polsce marzyli narodowcy jest mniej więcej taka sama jak wiedza o: imperialiźmie, nacjonaliźmie, kolonizacji Afryki czy "Wyścigu o Afrykę". Dlatego za Sienkiewiczem: ...oszczędź sobie Waść przynajmniej wstydu. I na koniec data rozpoczęcia II wś. Cały czas powtarzam Ci Bobku że bardzo mało wiesz. Proszę link: http://ofiaromwojny.republika.pl/teksty/0270.htm i bezpośredni cytat śp. profesora Pawła Wieczorkiewicza: Wojna zaczęła się 23 sierpnia 1939 roku, kiedy zawarto pakt sowiecko-niemiecki, a de facto sojusz wojskowy, który był koniecznym warunkiem niemieckiego ataku na Polskę
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.06.2012 o godz. 01:36.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||
|
wislak68
Cytat:
Od tego momentu III Rzesza kombinowala jak tu ukluc Polske. Mowiac prosciej; niemieckie plany inwazji na Polske poprzedzaja porozumienie ze ZSRR. Politycznie owe porozumienie to nie tylko podzial stref wplywow, to takze, a moze przede wszystkim, zabezpieczenie frontu wschodniego na pewien czas. Tak, ZSRR przyczynil sie do wybuchu II wojny swiatowej, ale to III Rzesza byla glownym motorem napedowym IV rozbioru Polski. Cytat:
Cytat:
-------------------------------------------- Do reszty zagadnien nie chce mi sie juz odnosic. Kwestie walkowane raz po raz. Ot, jak grochem o sciane. A Wislak68 jak sie czegos doczepi to bedzie to walkowac przez stron 50. Ot, chocby nie mialo to wiele wspolnego z tematem i... na dodatek zostalo wyjasnione wczesniej. Pedantyzm, zawieszony dysk, kujon mode... nie wiem juz jak to nazwac ![]() Wogole juz mi sie nie chce ciagnac tej rozmowy. Nie widze juz sensu. Zyj sobie Wislaku68 w tym swoim swiecie gdzie komunisci z lodowek wyskakuja. Ja zostane w moim ![]()
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 24.06.2012 o godz. 06:14.
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Śp. Wieczorkiewicz badał Ruskich całe życie i oczywistym jest że dążył do wyjaskrawienia ich roli w czymkolwiek. Jakby zajmował się Finlandią to w jego oczach Finlandia byłaby jednym z głównych graczy w Europie. To normalne wśród badaczy, więc trzeba krytycznie podchodzić do wszelkich naukowych doniesień, zwłaszcza, że teorii jest wiele. Wg w/w cytatu, można dojść do wniosku, że determinizm jest jedną z istot nadających sens życia cytującego. Wg Twojej (i prof. Wieczorkiewicza) teorii wojna ZACZĘŁA SIĘ w momencie podpisania paktu. Idąc dalej tym tropem można dojść logicznie do wniosku, że Pakt został podpisany ponieważ Ribbentrop był ministrem w Rzeszy (inaczej pakt nazywałby się inaczej, absolutnie nie wypaczając jego treści i abstrahując od niej). Ribbentrop wykonywał czynności zgodnie z wolą Adolfa Hitlera, który doszedł do władzy w 1933. Podsumowując - wychodząc z Twojego założenia, wojna rozpoczęta była w momencie dojścia Hitlera do władzy, bo potem wszystko inne było tylko konsekwencją tej okoliczności. Teraz drobna uwaga dotycząca faktów: Ze względu na braki w zasobie ludzkim jak i sprzętowym Hitler nie był pewien czy zdąży zaatakować zanim Rosjanie nie ruszą na Zachód. Podczas wizyty Nazistów na Ukrainie przed Wojną - bodajże w roku 1937 bądź 1938 w lecie, nie pamiętam teraz - Rosjanie zrobili pokaz wojsk powietrzno desantowych i Hitler był tym przerażony. Nakazał błyskawiczną produkcję czego tylko się da i ile się da. FAKTY były takie, że nie miał siły na dwa fronty. Podpisali pakt z Ruskimi, żeby ich Stalin nie najechał jak po rozprawie z Polską będą najeżdżać Wielką Brytanię. Dokumenty szpiegowskie z tego okresu jasno wskazują na intencję obu stron. Pakt służył obu stronom - Hitler był po prostu szybszy. Finalne konsekwencje są powszechnie znane. ![]()
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela." "de oppresso liber" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Drozd : 24.06.2012 o godz. 09:08.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nawet jeśliby przyjąć kryterium długości przygotowań do ataku na Polskę to okaże sie że Niemcy nie mają startu do Sowietów. Dla AC zawsze najważniejszym celem była wojna ofensywna (eksport rewolucji) a ponieważ to Polska była pierwszym krajem w ich drodze na Zachód stąd siłą rzeczy była ich pierwszym celem ataku. Stąd gigantyczne sowieckie nakłady na zbrojenia (znacznie większe niż w Niemczech), ofensywna doktryna wojskowa, ofensywny charakter zbrojeń (to sowieci byli prekursorami rozwoju broni pancernej i powietrzno-desantowej), inwigilacja wywiadowcza poprzez KPP i próby destabilizacji sytuacji politycznej w kraju. Jeśli dołożyć jeszcze do tego obsesje Stalina na punkcie klęski wojny 1920 (był politrukiem na froncie południowym i to w dużym stopniu jego decyzje zaważyły na tym że Tuchaczewski został rozgromiony) to dostaniemy obraz kraju który cały czas dyszy chęcią zemsty za wcześniejszą klęskę i w imię tej zemsty jest gotów poświęcić swoich "towarzyszy" w Europie. ad2 Kompletna bzdura. Do momentu odrzucenia niemieckiego ultimatum Niemcy (i to zarówno weimarskie jak i hitlerowskie) nie miały planów rozbioru Polski. W przeciwieństwie do sowieckiej Rosji (patrz punkt 1 powyżej). Zresztą załączony w poprzednim poście link pokazje z jaką determinacją sowieci dążyli do tego aby porozumieć się z Niemcami w sprawie rozbioru. Było to dla nich ważniejsze niż różnice ideologiczne czy życie "towarzyszy" z Frontów Ludowych. Dokładnie tak jak w przypadku trzech wcześniejszych rozbiorów tak i w przypadku rozbioru czwartego to Rosja była czynnikiem sprawczym pozostawiając Niemcom rolę wspólnika. ad3 Kolego, mogę tylko powtórzyć to co napisałem wcześniej: "chciałbym tylko zwrócic uwagę że Twoja wiedza na temat tego o jakiej Polsce marzyli narodowcy jest mniej więcej taka sama jak wiedza o: imperialiźmie, nacjonaliźmie, kolonizacji Afryki czy "Wyścigu o Afrykę". Dotyczy to również aspektu etnicznego. Sugestia z poprzedniego postu pozostaje bez zmian. ad4 Absurd powiadasz. No to przypominam. Napisałeś tak: "Slyszalem o tych co wskazuja na rok 1937 (ofensywa Japonii w Chinach). O tych co wskazuja na 1941. O tych co wskazuja na 3 wrzesnia 1939 roku. Ale 23 sierpnia? Nie". W takim razie zamieszczam Ci cytat profesora uznawanego za jednego z najwększych w kraju specjalistów historii II WŚ twierdzącego że wojna zaczęła się 23 sierpnia. Po czy dowiaduje się że: "Bardzo malo wiem, bo profesor X uznaje taka date? A jak Ci przytocze opinie profesora Z ktory podaje 1 wrzesnia, to nagle okaze sie ze duzo wiem? Bezsensu. U Ciebie absurd goni absurd". W rzeczy samej: absurd. ad5 Pozwolę sobie w takim razie przypomnieć to co ja sądzę o wątpliwej "przyjemności" polemiki z Tobą. Jest ona dla mnie równie przyjemna jak dla śmieciarza przyjemnym jest codzienne wywożenie śmieci. Uwierz mi że w realu nie straciłbym nawet minuty na rozmowę z kimś tak banalnym jak Ty. Jednak na tym forum poczywam się do obowiązku aby po takich jak Ty sprzątać. Zwyczajnie nie chcę aby forum mojego klubu było zaśmiecane nonsensami takimi jakie starasz się nam tu serwować.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.06.2012 o godz. 13:53.
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|||
Tak z ciekawości zapytam o fragment Twojego tekstu Panie Bobek Bobek90 napisał(a):
Drozd napisał(a):
Wśród wielu wspaniałych dowódców, jak choćby gen. Kutrzeba, gen. Anders, gen. Sosnkowski, mieliśmy także kompletnie beznadziejnych, którzy nie wiadomo dlaczego wciąż byli promowani, jak gen. Dąb-Biernacki, który po swojej pierwszej dezercji z dowodzonej przez siebie Armii "Prusy", miast kuli w łeb otrzymał nominację na dowodzenie kolejną jednostką taktyczną, z ktorej także zdezerterował. Drozd niestety, ale większość bitew przegraliśmy (jeśli nie koniec końców wszystkie), wskutek tego przegraliśmy wojnę obronną.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 24.06.2012 o godz. 14:32.
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
. 1 IX 39' nasza zachodnia granica miała taki kształt że polskie jednostki nadgraniczne jeszcze przed przekroczeniem granicy przez Niemców już były prawie okrążone. Dlatego większość wycofywała się w stronę Warszawy od pierwszego dnia. Niech o skali odwrotu świadczy fakt że 17 IX w ręce sowietów wpadły tysiące oficerów. Wiadomo że koniec końców przegraliśmy, ale nie dlatego że Niemcy nas zmiażdżyli tylko dlatego że od tyłu wjechali nam ruscy. Chyba nie masz zamiaru z tym dyskutować. A skoro tak to pakt sowiecko-niemiecki z przedednia wojny był dla niemców konieczny aby jakąkolwiek walkę zaczynać. Zatem data jego podpisania jak najbardziej może być traktowana jako początek wojny. Gdyby nie on Niemcy by do Polski nie wjechali. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
www.historycy.org Postawiony przez Ciebie problem tzn: czy Polska zostałaby w całości zajęta gdyby nie atak sowiecki pozostaje oczywiście otwarta (jest tam również temat który zajmje sie tą sprawą). Moim zdaniem nie. Tyle tylko że gdyby nie było układu Niemiecko-sowieckiego Hitler by Polski w ogóle nie zaatakował. Dlatego trzeba zdawać sobie sprawę z tego że same w sobie tego typu rozważania sa bezprzedmiotowe. edycja: własnie doczytałem końcówkę Twojej wypowiedzi. Wygląda na to że się zgadzamy co do paktu. Jeśli chodzi o to że Niemcy nas we wrześniu zmiażdżyli (co nie znaczy że sami byliby w stanie zająć całą Polskę) rację ma Jedrek76. Z całą pewnościa to co działo się od powiedzmy 3 września to nie był zaplanowany odwrót za linię Wisły.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.06.2012 o godz. 15:38.
|
|
|
|
konserwa
Offline |
||
Chłopie o jakich jednostkach nadgranicznych Ty mówisz? Cofały się na drugą stronę Wisły wszystkie Armie, bo pierwszym etapem planu obrony była obrona granic nie oparta (może jedynie na północy) o przeszkody naturalne, gdzie polskie dowództwo obawiało się utraty Śląska i Pomorza i miało nadzieję na szybkie włączenie się do działań zbrojnych "sojuszników" Anglii i Francji. Wszystkie polskie Armie, wszystkie jednostki taktyczne (poza jedynie KOP na wschodzie oraz trzema Samodzielnymi Grupami Operacyjnymi broniącymi granic od północy, od strony Prus Wschodnich) skupione były po lewej stronie Wisły na Zachodzie. Już od 2 września Armia "Kraków" wycofywała się ze Śląska.
Tak czy inaczej ta wojna była już przegrana. Odpowiedz mi na pytanie kiedy Rydz-Śmigły wraz ze swoim sztabem i rządem opuścił Warszawę? Niestety, ale właśnie Niemcy nas zmiażdżyli. Jedyną nadzieją Rydza-Śmigłego (o czym był świadomy, kiedy w pierwszym rozkazie z 1 września do żołnierzy mówił "Bez względu na długotrwałość wojny i poniesione ofiary ostateczne zwycięstwo będzie należało do nas i do naszych sprzymierzonych") przed 17 września było przystąpienie do działań militarnych Anglii i Francji. |
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Drozd, niestety ale Jędrek ma racje. Stłamsili nas liczbą i techniką. Nowość wtedy czyli zagony pancerne wyznaczyły kierunek sposobu walki w tej wojnie. Furmankami nie byliśmy w stanie podołać. O samolotach też nie wspomnę. Obecnie nie wiem czy ta przepaść nie jest jeszcze większa. Bo czynnik ludzki o wiele słabszy. Kadra zdemoralizowana. A mottem dla lemingów jest zdanie jakie wygłosił ich celebryta, że w razie wojny to się pakuje i spier...a z Polski. Spotkało się to z ogromnym aplauzem w mediach. Co by nie mówić o przedwojennej Polsce to wojsko miało ogromny szacunek i armię po prostu kochano, a składała się z ludzi fanatycznie patriotycznych. To był największy skarb.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Co jak co, ale z Jędrkiem ja bałbym się spierać na tematy historyczne a zwłaszcza te dotyczące najnowszej historii
.W faktach jakaś blond prowadząca zapodała tematem o "Euroentuzjastach".Mówi, że media i kibice zagraniczni chwalą nas pod niebiosa, ale poseł PiS mówi, bo są po 3 piwach. Tak są tacy ludzie, którzy nie dali się podnieść euroentuzjazmowi i którzy mimo, że są kibicami mają ten cyrk głęboko w dupie. ....a, co mnie obchodzą inne kraje?Czy ci ludzie dadzą mi chleb? Fajnie, że poprawił się wizerunek Polski, ale już bez przesady.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 24.06.2012 o godz. 18:44.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|
Jednak wkroczenie Sowietów, było decydujące w tym sensie, że zniszczyło nasz potencjał osobowy do walki na tyłach, partyzanckiej. Tych 20 tys. oficerów, których wymordowali bolszewicy mogło stworzyć mocny ruch oporu. Niemcy sami nie byliby w stanie panować nad takim obszarem, mając w perspektywie dalszą wojnę na zachodzie. Mogliby owszem uruchomić jako swoich sojuszników Ukraińców, ale jednak Sowieci byli dla nich lepszym wyjściem. Nie musieli tworzyć żadnego bufora między sobą a Sowietami. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wywiad z Jarosławem Kaczyńskim:
cz. 1 - http://niezalezna.pl/30325-jaroslaw-...e-po-euro-2012 cz. 2 - http://niezalezna.pl/30326-ii-czesc-...-pis-i-mlodych Teraz czekać tylko wyrwane z kontekstu wypowiedzi i atak gw i innych .... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Dla mnie to przyjemność bo rozmowa jest rzeczowa (jak przy autostradach).Wychodząc z Twojego założenia, współczesna wojna z terroryzmem zaczęła się 11 września 2001, bo bez tego nie byłoby inwazji na Afgan i i Irak (kwestie związane z ropą w Iraku i uprawami maku w Agfanie pomińmy - akademicko). Ok. Ale konflikt co do zasady rozpoczął się od wjechania Jankesów na tereny tych krajów. Kwestią otwartą jest zachowanie naszych "sojuszników" w 1939. Jakby szybciej ruszali tyłki to moglibyśmy bardziej ofensywnie podejść do Niemców, ale to jest myślenie życzeniowe. Było jak było. Pozdrawiam ![]()
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela." "de oppresso liber" |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
||||
|
Z przyczyn technicznych nie mogłem na bieżąco odpisać , więc teraz nadrobię chociaż częściowo zaległości.
Nie oczekuje kontynnuowania dyskusji, bo pewnie w międzyczasie zeszła już na zupełnie inny tory. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Unia(a właściwie WE) wprowadziła te regulacje aby utrudniać import bananów z Ameryki Południowej w której bananową władzę dzierżyły firmy z USA. Dlatego właściwym jest jeżeli ktoś dokonuje oceny tej regulacji pod kątem jego własnych odczuć odnośnie tego typu działań protekcjonistycznych. Natomiast bardzo często zdarza się podejście w którym ludzie myślą, że jakiś urzędas jest regulacyjnym zboczeńcem i pragnie stworzyć idealny europejski banan - bananus perfectus , to podejście jest błędne. Nawet przy każdej najbardziej kretyński brzmiącej regulacji proponuje najpierw zastanowic się nad tym kto zyskał, a dopiero później doszukiwać się regulowania dla samego regulowania. Ślimak to urban legend ; ) ================================== Cytat:
Farage(i mu podobni) w miejsce obecnych elit? Wątpię. Za cienki w uszach jest żeby wbić się klinem w coś co jest tworzone od dziesiątków lat. Duża liczba wejść na youtube, to trochę mało.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 24.06.2012 o godz. 21:59.
![]()
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Jakieś konkrety? Bo nic za bardzo mi nie przychodzi do głowy. Pewnie coś by się znalazło, jednak nie powiesz, że wszystko, co obecnie uchwala Unia, jest związane jakoś z gospodarką.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Drozd
Cytat:
Hitler, przy inwazji na Polske, nie potrzebowal Stalina ze wzgledow militarnych, tylko ze wzgledow politycznych. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
||
|
Cytat:
Mam na myśli to, że gdyby chciano się tylko i wyłącznie ograniczyć do zapewnienia czterech swobód , to i tak znajdowały by się jakieś dziedziny w które trzeba byłoby ingerować a nie byłyby one bezpośrednio związane z wspólnym rynkiem. Cała tzw. przestrzeń wolności , bezpieczeństwa i sprawiedliwości wynika ze swobody przepływu osób. Swoboda usług , to np. kwestie wzajemnego uznawania kwalifikacji. Swoboda przedsiębiorczości , to np kwestie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Chyba ze wislakowi68 chodziło o takie jaskrawo niegospodarcze przykłady jak wspólna polityka zagraniczna czy wspólna polityka obrony. Jeszcze w kwestii narracji prowadzonej przez wspomniane elity. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Mini...E-2577325.html Cytat:
Ostatnio edytowane przez Mareq : 24.06.2012 o godz. 23:42.
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Innym argumentem wysuwanym w tym kontekście jest ten że (podobno) do 17 września Niemcy mieli wyczerpać w zasadzie całkowicie swoje zapasy amunicji i paliwa co z złożenia wpłynęło by na ograniczenie ich możliwości ofensywnych. Również ich jednostki pierwszego rzutu wymagały przegrupowania co siłą rzeczy musiało spowolnić ofensywę. Bodajże Moczulski (głowy nie dam że to on) podaje że oficerowie szatabu generalnego zaczęli tuż przed agresją sowiecką 17 września otwierać szampany, obserwujac znaczące osłabienie natężenia ofensywy niemieckiej (oczywiście mogło to wynikać z rozkazów aby nie przekraczać lini Bugu). Wydaje mi się (przyznaje że jako zupelnemu laikowi) że Niemcy nie byli by w stanie zająć jedną ofensywą całości ziem Polski. W istniejącej w dniu 17 września sytuacji prawdopodobnie niemożliwym do utrzymania były ziemie północno (być może środkowo) wschodnie. Natomiast wydaje mi sie że zajęcie południowego-wschodu wymagało przegrupowania sił niemieckich co prawdopodobnie dałoby nam szansę na przedłużenie oporu o kilka miesięcy (pytanie czy Niemcy chcieliby prowadzić ofensywę w zimie?).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.06.2012 o godz. 02:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Moim zdaniem "wojna z terroryzmem" zdecydowanie rozpoczęła się 11 września ale oczywiście rozumiem sytuację że przyjęcie daty jest tylko pewna konwencją. Dlatego nie mam zamiaru toczyć dramatycznych sporów jeśli ktoś będzie twierdził inaczej. Dyskusja na temat zachowania naszych sojuszników zmieniłaby ten temat z politycznego w historyczny. Dlatego bardzo krótko: bez dwóch zdań zostaliśmy potraktowani bardzo instrumentalnie. Jednak czy nawet mając tego świadomość mogliśmy zachować się lepiej
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.06.2012 o godz. 02:30.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zgoda. Czasami jest taka potrzeba. Tyle tylko że na chwilę obecną wyglada to tak że nie ma potrzeby natomiast są chęci żeby się wpier... (chociażby omawiana powyżej kwestia bananów). Ingerencja w wolny rynek powinna być absolutnie minimalna. A praktyka jest taka że (zresztą zgodnie z państwową tradycją francusko-niemiecką) ingerencje urzędnicze robi się z założenia a nie tam gdzie jest to naprawdę niezbędne. Kwestia polityki zagranicznej i obronnej to zupełnie inny temat. Moim zdaniem to przede wszystkim domena państw. Jeśli z jakichś względów zdecydują one że lepiej realizować jakiś aspekt tej polityki poprzez Unię to OK. Tyle tylko że Unia (Komisja) powinna pozostawać w tym kontekście w funcji zdecydowanie służebnej a nie podmiotowej. ad2. Nie chciałbym robić akurat z Farage "twarzy" zmian. Natomiast uważam że obecny model integracji (powiedzmy że niemicko-francuski) właśnie się kończy. I zmiany będą raczej "rewolucyjne" niż "ewolucyjne". Co oznacza że spora część "elit" wyleci na bruk. I nie będzie to bynajmniej "podmianka".
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.06.2012 o godz. 03:43.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tak samo z powodami dla których Hitler podpisał pakt ze Stalinem. Były zdecydowanie militarne. W przypadku wkroczenia do Polski musiał być pewnym że wojska sowieckie nie rozpoczną akcjii przeciwko Wermahtowi.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.06.2012 o godz. 03:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
kiedyś premier Wielkiej Brytani Winston Churchil powiedział o Józefie Stalinie "Zastał Rosje z pługiem a zostawił z bronią atomową"
Ostatnio edytowane przez AYALA : 25.06.2012 o godz. 07:12.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|