The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.06.2012, 09:14
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Ja osobiscie czuje sie europejczykiem, takze mi idea Stanow Zjednoczonych Europy podoba sie bardzo. Nie podoba mi sie forma obrana przez UE, ale i tak wole taka "niepelnosprawna" Europe niz jakis powrot do mitycznych panstw narodowych. Do jakich, pytam sie? Do tych kolonialnych czy do tych przedwojennych?
Czyżbyś zapomniał o tym, że pomiędzy II wojną światową a powołaniem UE państwa narodowe w Europie Zachodniej istniały i tworzyły Europejską Wspólnotę Węgla i Stali, a następnie Europejską Wspólnotę Gospodarczą ? To tak odległy dla Ciebie mit ?
Wiem tylko tyle, że skoro jesteś za "niepełnosprawną UE" jak sam to określiłeś, to znaczy jedno - nie wiesz za bardzo za czym jesteś, ewentualnie Twoje "ZA" ogranicza sie do "strefy Schengen".
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.06.2012, 11:50
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Czyżbyś zapomniał o tym, że pomiędzy II wojną światową a powołaniem UE państwa narodowe w Europie Zachodniej istniały i tworzyły Europejską Wspólnotę Węgla i Stali, a następnie Europejską Wspólnotę Gospodarczą ? To tak odległy dla Ciebie mit ?
Wiem tylko tyle, że skoro jesteś za "niepełnosprawną UE" jak sam to określiłeś, to znaczy jedno - nie wiesz za bardzo za czym jesteś, ewentualnie Twoje "ZA" ogranicza sie do "strefy Schengen".
wspólne prawo, wspólna waluta ,wspólny obszar gospodarczy. oddzielna kultura.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 21.06.2012, 11:52
Szpen napisał(a):Wyświetl post
jest tylko jeden szkopuł. pieniądze do MFW daliśmy (de facto jeszcze nie daliśmy - obiecaliśmy, ze damy jak będzie taka potrzeba) z nadwyżek naszego NBP, budżetowi od tych pieniędzy wara. Nie można sobie ich ot tak wsadzić w budżet, bo jest to zabronione prawem. Już przerabialiśmy skoki na kasę z NBP.
Kasa z BŚ idzie do budżetu.
Szpenio,
Jeszcze wczoraj mnie bawiłeś ale już dzisiaj zaczynasz mnie nudzić. Po raz kolejny piszesz o rzeczach o których nie masz zielonego pojęcia i robisz z siebie kompletnego durnia. Nie ma czegoś takiego jak "nadwyżki" NBP. Jeśli chodzi Ci o zysk to tak jak napisał Arapaho, jego większość zasilała jak do tej pory budżet i jesli pożyczka miałaby zostać sfinasowana z tego źródła to oczywiście mamy do czynienia z ograniczeniem budżetu. Jednak według prasy pieniądze dla MFW maja zostać przekazane z "rezerwy walutowej" NBP. Bez wchodzenia w szczegóły (bo i tak byś tego nie zrozumiał) ale jeśli sądzisz że strata 8 mld USD z rezerw walutowych kraju nie będzie miała wpływu na sytuację gospodarczą (w formie zarówno bezpośredniej jak i pośredniej) dlatego że nie są ujęte w budżecie to szkoda nawet czasu na dalsze dyskusje z Tobą.... Jednak w tym wszystkim znacznie większym skandalem jest coś zupelnie innego: oto rzekomo konstytucyjnie niezależny NBP został zmuszony przez rząd do tego aby zainwestować NASZE pieniądze w bardzo ryzykowny biznes. I właśnie to Szpeniu jest opisanym przez Ciebie "skokiem na kasę z NBP". Dokładnie takim jak chciał zrobić Lepper. Z tym tylko że on te pieniądze chciał wydać w kraju a nasi obecnie rządzacy postanowili wspomóc Grecję i Hiszpanię. Mam nadzieję że w wolnej Polsce koledzy staną za to przez Trybunałem.
Ciekawe skąd wiesz że kasa z BŚ pójdzie do budżetu. Czyżbyś wiedział coś więcej na temat przeznaczenia tej pożyczki? Ale nawet jeśli masz rację to weż pod uwagę że jej spłata wraz z odsetkami pójdzie również z budżetu, a zatem efekt budżetowy będzie dokładnie zerowy (pomijając oczywiście odsetki).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 21.06.2012 o godz. 12:03.
Szpen
Senior Member

Stary 21.06.2012, 11:54
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Głupoty waść prawisz- co roku zyski z NBP trafiają do budżetu.Kolejny raz się kompromitujesz.
kto tu się kompromituje? skoro mylisz dywidendę od rezerw banku to nie mamy o czym rozmawiać. w NBPie jest prawie 80 mld euro rezerw, która jest najwyższa w historii. Od tej kast budżetowi wara. Z rezerwy pójdzie ewentualna pożyczka MFW. POzyczka - czyli na tym zarobi bank NBP. Tak samo jak zarabia na trzymanym złocie, kursach walutowych itd itd.
wislak68
Senior Member

Stary 21.06.2012, 12:11
wislak68, a wiec Farage to hipokryta.
Ja osobiscie czuje sie europejczykiem, takze mi idea Stanow Zjednoczonych Europy podoba sie bardzo. Nie podoba mi sie forma obrana przez UE, ale i tak wole taka "niepelnosprawna" Europe niz jakis powrot do mitycznych panstw narodowych. Do jakich, pytam sie? Do tych kolonialnych czy do tych przedwojennych?

Poza tym, patrzac bardziej pragmatycznie, zjednoczona Europa to jedyna opcja jesli Europa... chce cos znaczyc w swiecie za 50 czy 100 lat. Nie oszukujmy sie, ale "mikruski" europejskie nie beda w stanie pojedynczo dotrzymac kroku olbrzymom. Kolonie sie "nam" juz skonczyly...
USA, zaraz China, za kilkadziesiat lat zapewne Brazylia, Rosja czy Indie...
Zjednoczona Europa to nie tylko kwestia tego czy sie czujemy europejczykami czy tez nie. To tez wybor. Europa chce byc pionkiem na szachownicy swiata, czy tez graczem?
W jaki sposób z tego: "O ile sie nie mylę to na chwile obecną zwolennikiem referendum niepodległościowego w Szkocji nie jest nawet sama SNP" wywnioskowałeś że Farage to hipokryta Ja nie widzę żadnego związku pomiędzy podanym przeze mnie faktem a Twoją konkluzją. Coć jakby ktoś twierdził że Twoje brudne buty świadczą o tym że jutro będzie ładna pogoda. Nonsens.
Podobnie nonsensowne jest pisanie o " mitycznych panstwach narodowych" i podawanie jako przykładu państw kolonialnych. Przecież jest sprawą oczywistą że państwa narodowe to nie mit a państwo kolonialne jest żywym zaprzeczniem państwa narodowego. Jeszcze większe zdziwienie musi budzić pomysł aby opierać przyszłość Europy (na tle innych kontynetów) o model integracji który własnie się wali. Powiedziałbym że to wręcz wyjątkowa krótkowzroczność. Podobnie jak rozumowanie oparte o paradygmat zakładający że pro-europejscy są ci którzy forsują integrację w jej obecnym kształcie, a anty-eurpejscy są ci którzy twierdzą że przyjęty model jest zły i zamiast do integracji prowadzi do dezintegracji. Dokładnie tak jak komuniści którzy twierdzili że aby być patriotą trzeba być komunistą . Tymczasem prawda jest taka że na własne oczy widzimy wyczerpanie się pewnej formuły integracji. Jeśli w ogóle mamy mówić o Europie (a chyba warto) to koniecznym jest przyjęcie zupełnie innych rozwiązań. Model brukselski oparty o kretyńską ideologie jest już martwy i warto było by w jego miejsce zaprponować coś lepszego.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 21.06.2012 o godz. 12:50.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 21.06.2012, 13:37
sanderuss
Cytat:
Co do Unii - tez czuje sie po częsci europejczykiem. Tez rozumiem ze przyszłosc Europy lezy we wspolnej kooperacji. Ale to czego obecnie jestesmy czescią, tej komunistycznej hybrydzie z siedzibą w Brukseli mówie NIE.
Przyszlosc europy to scisla kooperacja. Nie ma innej drogi. Przynajmniej dla mnie.
I tez nie podoba mi sie obecna forma UE. Ale jestem zwolennikiem reformy od wewnatrz, a nie "lubu dubu niszczymy i robimy od nowa".

serek.c2
Cytat:
Z tego co pamiętam jesteś zwolennikiem Tuska - jeśli się nie mylę to pisanie przez Ciebie o Farage'u vel "hipokryta" jest śmieszne...
To zle pamietasz Dla mnie PO czy Tusk to poprostu "mniejsze zlo".

funkykoval
Cytat:
Pamietam. Ale ja chce integracji ekonomicznej i politycznej, a nie tylko ekonomicznej.

Cytat:
"Nie podoba mi sie forma obrana przez UE, ale i tak wole taka "niepelnosprawna" Europe niz jakis powrot do mitycznych panstw narodowych."

szpen
Cytat:
Cos w tym stylu. Na pewno nie chce drugiej Wielkiej Brytanii, gdzie jedna kultura niemal ze wyplenila te pozostale.
A i jeszcze jedno, wszystko musi byc przeprowadzone w swoim czasie. Wspolna waluta dla wspolnej waluty mija sie z celem. Musi byc poprostu tak ze kraj ktory te walute przyjmuje jest na to przygotowany.
Czesto to proces nie na 5 czy 10 lat, tylko na 50.

wislak68
Cytat:
W jaki sposób z tego: "O ile sie nie mylę to na chwile obecną zwolennikiem referendum niepodległościowego w Szkocji nie jest nawet sama SNP" wywnioskowałeś że Farage to hipokryta Ja nie widzę żadnego związku pomiędzy podanym przeze mnie faktem a Twoją konkluzją. Coć jakby ktoś twierdził że Twoje brudne buty świadczą o tym że jutro będzie ładna pogoda. Nonsens.
Ktos zadal pytanie czy Farage jest zwolennikiem niepodleglosci Szkocji. Ty napisales ze nawet sama SNP nie jest.
Skoro odpowiadasz ze nawet sama SNP nie jest zwolennikiem, to konkluzja ktora wyciagnelem byla taka ze Farage takze tym zwolennikiem nie jest.
Bo zakladam ze twoj wpis jednak odnosil sie do tematu (Farage).

A w takim wypadku Farage jest hipokryta. Co rozni Wielka Brytanie od UE? Jedno i drugie to zlepek roznych narodow. Malo tego, w przypadku WB nie tylko sama geneza byla mniej demokratyczna, ale i mamy dzis zywe swiadectwo tego jak w owej WB jedna kultura niemal ze wyplenila te pozostale.

Gdziej jestes wiec Nigelu?! Wojowniku demokracji i praw narodow, nie musisz az do Brukseli jechac by walczyc o dobro ludzkosci. Wielka Brytania! Wielka Brytania, to imie bestii ktora kpii z demokracji i z wolnosci narodow!

--------------------------------------------
edit:
Wislaku68, nie mozesz od razu calych tych postow pisac

Cytat:
Przecież jest sprawą oczywistą że państwa narodowe to nie mit
Panstwa narodowe to nie mit. Panstwa narodowe jako gwarant dobrobytu i rozwoju europy to mit. Historia jest w tym aspekcie bezwzgledna.

Cytat:
a państwo kolonialne jest żywym zaprzeczniem państwa narodowego.
Zloty wiek nacjonalizmu europejskiego zbiega sie z posiadlosciami kolonialnymi.

Cytat:
Jeszcze większe zdziwienie musi budzić pomysł aby opierać przyszłość Europy (na tle innych kontynetów) o model integracji który własnie się wali. Powiedziałbym że to wręcz wyjątkowa krótkowzroczność.
Dzisus, ile razy mam pisac ze nie jestem zadowolony z obecnej formy UE?
Krotkowzrocznie powiadzasz? A co nie jest krotkowzroczne?

Cytat:
Podobnie jak rozumowanie oparte o paradygmat zakładający że pro-europejscy są ci którzy forsują integrację w jej obecnym kształcie, a anty-eurpejscy są ci którzy twierdzą że przyjęty model jest zły i zamiast do integracji prowadzi do dezintegracji.
Czlowiek inteligentny nie potrzebuje wysadzac wszystkiego by cos naprawic.

Cytat:
Jeśli w ogóle mamy mówić o Europie (a chyba warto) to koniecznym jest przyjęcie zupełnie innych rozwiązań. Model brukselski oparty o kretyńską ideologie jest już martwy i warto było by w jego miejsce zaprponować coś lepszego.
Mi rowniez nie podoba sie obecna forma zjednoczonej europy. Ale jestem zwolennikiem ewolucji a nie destrukcji. Zwroc uwage ze od traktatu w Paryzu minelo 61 lat. Minelo wiele czasu. Wiele od tego momentu sie zmienilo. I nikt nie potrzebowal do tego dynamitu. Nie zawsze trzeba niszczyc by isc do przodu
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 21.06.2012 o godz. 14:19.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 21.06.2012, 13:48

"Nie podoba mi sie forma obrana przez UE, ale i tak wole taka "niepelnosprawna" Europe niz jakis powrot do mitycznych panstw narodowych."
Mitycznych państw narodowych? Czy Ciebie chłopie całkiem pogięło?

Może język polski też jest Twoim zdaniem mityczny?

Nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Hej Nasz TS !!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 21.06.2012, 13:57
Cytat:
O ile sie nie mylę to na chwile obecną zwolennikiem referendum niepodległościowego w Szkocji nie jest nawet sama SNP.
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news...dum,nId,369486

Cytat:
Pierwszy minister autonomicznego rządu Szkocji Alex Salmond potwierdził, że jego gabinet rozpisze referendum, w którym Szkoci będą mogli wypowiedzieć się, czy chcą niepodległości i w jakiej formie. W wywiadzie dla BBC Salmond wyraził przekonanie, że wynik referendum będzie po myśli jego nacjonalistycznej partii SNP.

Serce i głowa mówią mi, że Szkocja stanie się suwerennym państwem w ramach Unii Europejskiej, a jej stosunki z innymi częściami składowymi Zjednoczonego Królestwa będą oparte na przyjaznej współpracy - zaznaczył Salmond.
http://www.wprost.pl/ar/324657/Szkoc...kiej-Brytanii/

Cytat:

W Edynburgu zainaugurowano kampanię, mającą przekonać społeczeństwo Szkocji do oderwania się od Zjednoczonego Królestwa. Referendum w sprawie niepodległości spodziewane jest w październiku 2014 roku, ale opinia publiczna ma wątpliwości. Kampanią "Przyszłość Szkocji w rękach Szkotów" kieruje ponadpartyjne lobby proniepodległościowe "Yes Scotland" złożone z polityków rządzącej nacjonalistycznej Szkockiej Partii Narodowej (SNP), biznesmenów i celebrytów.
W spotkaniu inauguracyjnym wziął udział pierwszy minister autonomicznego rządu Szkocji Alex Salmond, zaapelował o 1 mln podpisów pod deklaracją poparcia kampanii.
Cytat:
Tymczasem prawda jest taka że na własne oczy widzimy wyczerpanie się pewnej formuły integracji. Jeśli w ogóle mamy mówić o Europie (a chyba warto) to koniecznym jest przyjęcie zupełnie innych rozwiązań. Model brukselski oparty o kretyńską ideologie jest już martwy i warto było by w jego miejsce zaprponować coś lepszego.
1. Jakbyś skrótowo opisał formułę która ulega wyczerpaniu ?
2. Zupełnie inne rozwiązania tzn ?
3. Na czym polega ta kretyńska ideologia na której opiera się tzw. model brukselski(czyli jak rozumiem formuła z pytania pierwszego )

Zauważ też że od początku procesu tego ,,upadku'' obecnie przyjętego modelu integracji nikt z unijnych elit nie mówi o poszukiwaniu alternatywnej drogi, tylko o jeszcze głębszej integracji. Nie daje to do myślenia ?
Ja od dłuższego czasu mam przeczucie, że kryzys jest traktowany jako trampolina.

================================================== ==============

Cytat:
Prawo też nie musi być wspólne we wszystkich dziedzinach, czego bardzo dobrym przykładem są Stany(państwa) Zjedonoczone Ameryki

Cytat:
Wiesz ile warzyw i owoców w Hiszpanii czy Włoszech ladowało na śmietniku jako niezdatne do dalszego przetwarzania tylko dlatego ze krzywizna banana albo kolor mandarynki był niezgodne z kryteriami przyjetymi przez jakąś eurokomisje?
Pytanie za 1906 pkt dla sanderussa.
Czemu w ogóle służyć ma przyjmowanie przepisów w takich drobnostkowych i szczegółowych sprawach jak krzywizna banana?
Jakieś zboczenie polegające na regulowaniu wszystkiego co się da ;>?

Część informacyjna

http://wiadomosci.onet.pl/acta,5167191,temat.html

Najważniejsza(w procesie legislacyjnym związanym z ACTA) komisja PE tj komisja ds.handlu międzynarodowego zasugerowała odrzucenie umowy ACTA. Zapewne cały Parlament zdecyduje w ten sam sposób. Już same głosy socjalistów, liberałow, zielonych i komunistów były by praktycznie wystarczające, a wiadomo, że zarówno wśród chadeków jak i konserwatystów(ze wskazaniem na polskich przedstawicieli panuje spory rozłam.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 21.06.2012 o godz. 14:32.
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 21.06.2012, 17:26
http://www.stefczyk.info/publicystyk...prawiedliwosci
Kamiński uniewinniony
Afery gruntowej nie było...
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 21.06.2012, 18:12
Byle by mu coś teraz nie "strzeliło do łba" by popełniać samobójstwo...

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.06.2012, 18:33
I tak najbardziej zagrożony samobójstwem jest Maciarewicz. Dla nas to tylko pisanie a dla niego niepewność każdego dnia czy ktoś nie czai się za jego plecami.
Szpen
Senior Member

Stary 21.06.2012, 19:56
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Szpenio,
Jeszcze wczoraj mnie bawiłeś ale już dzisiaj zaczynasz mnie nudzić.
po raz kolejny przyczepiłeś sie do słownictwa, a nie do meritum. zresztą w kolejnym poście, tuż pod Twoim napisałem wyraźnie o rezerwach. Poczym edytowałeś swój wpis. Powiedz mi, jak żyć pisowski agencie
Ostatnio edytowane przez Szpen : 21.06.2012 o godz. 19:59.
Pablo84
Senior Member

Stary 21.06.2012, 21:49
Przede wszystkim więcej pokory i mniej TVNu
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 21.06.2012 o godz. 21:54.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 21.06.2012, 22:04
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
I tak najbardziej zagrożony samobójstwem jest Maciarewicz. Dla nas to tylko pisanie a dla niego niepewność każdego dnia czy ktoś nie czai się za jego plecami.
Ja bym w gronie "samobójców " poza Macierewiczem- który jest zdecydowanym no.1 wymienił jeszcze Biniende, Kaczyńskiego i Kamińskiego (może gen.Polko?) . Wiedza, wiedza i anty-systemowość to jest źródlo choroby zwanej 'samobójczą" w kraju rzadzonym przez Ryżego i post komunistyczne służby
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
wislak68
Senior Member

Stary 21.06.2012, 23:00
po raz kolejny przyczepiłeś sie do słownictwa, a nie do meritum. zresztą w kolejnym poście, tuż pod Twoim napisałem wyraźnie o rezerwach. Poczym edytowałeś swój wpis. Powiedz mi, jak żyć pisowski agencie
Szpenio,
Jeśli napiszesz coś z meritum to odniosę się do niego odniosę. Jak do tej pory tworzysz tylko bełkot który nie zasługuje na nic więcej niż na obśmianie.
Jak rozumiem ciężko Ci na duszy i szukasz rady mądrzejszego od siebie. Rada jest prosta: Szpenio nie idź dalej tą drogą! Ludzie zaczną Cię szanować gdy zamiast robić z siebie durnia i zabierać głos w sprawach o których nie masz zielonego pojęcia w swoich postach skoncenetrujesz się na tym na czym się znasz (zakładam że jest coś takiego). Oprócz tego przestań się bać i miej odwagę spojrzeć w oczy prawdzie, niezaleznie od tego jak trudna by ona dla Ciebie była. Pamiętaj: to prawda Cię wyzwoli. W tym tygodniu pracuj nad wymienionymi elementami a za tydzień następna lekcja.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 21.06.2012 o godz. 23:07.
wislak68
Senior Member

Stary 21.06.2012, 23:33
wislak68
1. Ktos zadal pytanie czy Farage jest zwolennikiem niepodleglosci Szkocji. Ty napisales ze nawet sama SNP nie jest.
Skoro odpowiadasz ze nawet sama SNP nie jest zwolennikiem, to konkluzja ktora wyciagnelem byla taka ze Farage takze tym zwolennikiem nie jest.
Bo zakladam ze twoj wpis jednak odnosil sie do tematu (Farage).
A w takim wypadku Farage jest hipokryta. Co rozni Wielka Brytanie od UE? Jedno i drugie to zlepek roznych narodow. Malo tego, w przypadku WB nie tylko sama geneza byla mniej demokratyczna, ale i mamy dzis zywe swiadectwo tego jak w owej WB jedna kultura niemal ze wyplenila te pozostale.
Gdziej jestes wiec Nigelu?! Wojowniku demokracji i praw narodow, nie musisz az do Brukseli jechac by walczyc o dobro ludzkosci. Wielka Brytania! Wielka Brytania, to imie bestii ktora kpii z demokracji i z wolnosci narodow!
2. Wislaku68, nie mozesz od razu calych tych postow pisac
3. Panstwa narodowe to nie mit. Panstwa narodowe jako gwarant dobrobytu i rozwoju europy to mit. Historia jest w tym aspekcie bezwzgledna.
4. Zloty wiek nacjonalizmu europejskiego zbiega sie z posiadlosciami kolonialnymi.
5. Dzisus, ile razy mam pisac ze nie jestem zadowolony z obecnej formy UE? Krotkowzrocznie powiadzasz? A co nie jest krotkowzroczne?
6. Czlowiek inteligentny nie potrzebuje wysadzac wszystkiego by cos naprawic.
7. Mi rowniez nie podoba sie obecna forma zjednoczonej europy. Ale jestem zwolennikiem ewolucji a nie destrukcji. Zwroc uwage ze od traktatu w Paryzu minelo 61 lat. Minelo wiele czasu. Wiele od tego momentu sie zmienilo. I nikt nie potrzebowal do tego dynamitu. Nie zawsze trzeba niszczyc by isc do przodu
ad1
Przedstawiłeś tok swojego rozumowania. I tym sposobem wiem że popełniłeś błąd zarówno w przesłance jak i w konkluzji. I króciutko wyjaśniam:
a) błąd w przesłance: na chwile obecną zwolennikiem referendum niepodległościowego w Szkocji nie jest nawet sama SNP. Widzisz różnicę pomiędzy referendum niepodległościowym a niepodległością
b) błąd w konkluzji: sprawa robi się tym bardziej absurdalna że odnosze wrażenie iż nie wiesz co to jest SNP. Bo gdybyś wiedział to zapewne nie probowałbyś nawet powiązać ich opinii w sprawie niepodległości z opinią Farage. To mniej więcej tak jak bys próbował twierdzić że ponieważ za autonomią Śląska jest RAŚ to z tego wynika że jest za nią również, powiedzmy, Korwin. Próbujesz wyciągać wnioski na podstawie zupełnie nie związanych z tematem przesłanek.
Natomiast jeśli chodzi o mój komentarz do tej tyrady o Farage to pozwolę sobie zwrócić Twoją uwagę że nawet gdy rzeczony zamiast walczyć o zmiany w Unii skoncentrował się na "wyzwoleniu" Szkocji to miałby z tym spory problem bo sami Szkoci nie bardzo mają ochotę z UK występować. Widocznie ich związki z Londynem mają znacznie trwalsze podstawy niż te z Brukselą .
ad2
Mogę. Ale po kilku przypadkach w których musiałem pisać ponownie sążniste posty po tym gdy straciłem je poprzez brak połączenia doszłem do wniosku że lepiej jest je zapisywać w kilku rzutach niż pisać wszystko jeszcze raz.
ad3
O ile mi wadomo to właśnie państwa narodowe w czasie ostatnich dwóch wieków odpowiadały za rozwój i dobrobyt Europy (zresztą nie tylko Europy). Pisanie o bezwzglęności Historii w tym względzie zdaje sie wskazywać raczej brak wiedzy stawiającego takie tezy niż rzeczywiste zjawisko. A jeśli jeszcze dodamy do tego wątek profetyczny (to o gwarancji) to juz w ogóle dostaniemy coś co ma więcej wspólnego z jakąś sektą niż z rzeczową dyskusją.
ad4
Teza nieprawdziwa. Kolonializm i posiadłości kolonialne to zjawisko znacznie starsze niż państwo narodowe. To pierwsze zaczyna się pod koniec XV wieku to drugie dopiero trzy wieki później (jeśli zgodnie z doktryną przyjmiemy że era państwa narodowego zaczyna się od rewolucji francuskiej). Co więcej samo zjawisko kolonalizmu "rozwadniało" idee państwa narodowego (chociażby poprzez napływ imigrantów, tudzież emigrację do koloni mieszkańców metropolii).
ad5
Farage też nie jest zadowolony. Stosując logikę którą zaproponowałeś nam w punkcie 1 powyżej wynika z tego że jedziesz z nim na jednym wózku. To o wszechdominującej krótkowzoroczności to jak rozumiem taka figura
ad6
Dlatego Farage nie proponuje aby cokolwiek wysadzać.
ad7
Przeciewieństwem ewolucji nie jest destrukcja ale rewolucja. A własnie charakter rewolucyjny mają pomysły polegające na tym że jakieś ciało (czytaj Niemcy i Francja) przejmie kontrolę nad budżetem danego kraju. Jeśli zatem jesteś zwolennikiem ewolucji to powinieneś protestowac przeciwko rewolucyjnym akcjom podejmowanym obecnie przez Niemcy i Francję. I tym sposobem jesteś w tym samym obozie co Farage który nieustannie podkreśla że jego zdaniem integracja europejska powinna mieć charakter ewolucyjny.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.06.2012 o godz. 01:56.
wislak68
Senior Member

Stary 22.06.2012, 00:58
Mareq napisał(a):Wyświetl post
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news...dum,nId,369486

http://www.wprost.pl/ar/324657/Szkoc...kiej-Brytanii/

1. Jakbyś skrótowo opisał formułę która ulega wyczerpaniu ?
2. Zupełnie inne rozwiązania tzn ?
3. Na czym polega ta kretyńska ideologia na której opiera się tzw. model brukselski(czyli jak rozumiem formuła z pytania pierwszego )

Zauważ też że od początku procesu tego ,,upadku'' obecnie przyjętego modelu integracji nikt z unijnych elit nie mówi o poszukiwaniu alternatywnej drogi, tylko o jeszcze głębszej integracji. Nie daje to do myślenia ?
Ja od dłuższego czasu mam przeczucie, że kryzys jest traktowany jako trampolina.
Jeśli chodzi o SNP i referendum: czyli jak rozumiem linki potwierdzają tezę że SNP (jak rozumiem w rządzie regionalnym są od 2011) pomimo tego iż ma władzę to nie ogłasza referendum niepodległościowego bo według wszelkiego prawdopodobieństwa niepodległość została by odrzucona. Czyli dokładnie to co napisałem: na chwile obecną zwolennikiem referendum niepodległościowego w Szkocji nie jest nawet sama SNP.
ad1
Skrótowo: w sensie politycznym dominacja tandemu Francja /Niemcy, w sensie gospodarczym etatyzm, w sensie społecznym socjalizm, w sensie idelogogicznym ateizm i pc, w sensie ustrojowym biurokratyzacja i ograniczanie znaczenia państw narodowych, w sensie podatkowym fiskalizacja
ad2
To proponowane już od lat przez przynajmniej część brytyjskich konserwatystów koncentrujące się na rozwoju wolnego europejskiego rynku i pozostawiające państwom narodowym całość spraw z tym nie związanych.
ad3
Patrz punkt 1 powyżej.

Słowo klucz w Twoim rozumowaniu to "europejskie elity". Moim zdaniem osoby które określasz tym mianem tkwią w pewnym schemacie z którego nie są w stanie się wyrwać. Stąd ich bezustanny nacisk na "pogłębienie" jako lekarstwo na obecne kłopoty. Problem polega na tym że nie jest to żadne lekarstwo a raczej gwóźdź do trumny Unii. Przykład Grecji pokazuje mechanizm który w przypadku "pogłębienia" w bardzo niedługim czasie doprowadzi do gwałtownego rozpadu Unii. Podsumowując: to co Ty nazywasz "głębszą integracją" moim zdaniem jest zwykłym zaklinaniem rzeczywistości wynikającym ze strachu przed przyznaniem się do tego że chałupa zaczyna się walić.
I teraz o trampolinie. Mam wrażenie że już niedługo cała klasa polityków określanych przez Ciebie jako "elita" przestanie tą elitą być, natomiast znacznie większe znaczenie zaczną mieć własnie osoby pokroju Faraga.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.06.2012 o godz. 01:42.
Bobek90
Senior Member

Stary 22.06.2012, 01:53
No stary dobry wislak68. Jakby to powiedzial Szpen;"po raz kolejny przyczepiłeś sie do słownictwa, a nie do meritum."

Sorry man, ale niebawi mnie taka zabawa w kotka i myszke.

1. Blablabla. Pada bardzo konkretne pytanie. Czy Farage jest za niepodlegloscia Szkocji? Ty zaczynasz cos o jakim SNP, co to podobno nawet on sramtamtam nie jest za referendum.../ niepodlegloscia (wybierz sobie).
Na zdrowy rozum; albo sugerujsz ze skoro nawet cos takiego nie bawi sie w takie gierki to i Farage nie bawi sie, albo... nie jarzysz o czym byl temat a sie wypowiadasz.

P.S
Tematem jest Nigel Farage, a nie niepodleglosc Szkocji

3. Europejski nacjonalizm doprowadzil do dwoch wojen swiatowych. Dwoch wojen ktore zrujnowaly europe. Rywalizacja miedzy narodami europejskimi byla powodem licznych wojen. Dziekuje, postoje.

Widze ze mentalnie to ty dalej w XIX czy XX wieku jestes. Europa kolonii juz nie ma i raczej miec nie bedzie. Skonczyla sie solowka. Jak Wielka Brytania miala od groma kilometros cuadrados kolonii, to sie mogla bawic w potencje. Dzisiaj przy USA czy Chinach juz to nie przejdzie.

4. Blablabla. Kolonizacja afryki to niby kiedy sie rozpoczela?
Niemal kazde panstwo ktore wycieralo sobie gebe "narodem" jesli moglo, to podbijalo czy kolonizowalo. Mozna sie wiec bawic w moli ksiazkowych i uwazac ze to co w slowniku to slowo Boze, mozna tez... myslec.

5. Ogladales wogole te jego przemowienia? Bo mam wrazenie ze nie...

6. Metafora, metafora.

7. Tradycyjna juz mowa trawa? Farage chce z tej UE wyjsc. Dla niego najlepiej jakby jej wogole nie bylo.
Ja chce w tej UE zostac i w miare mozliwosci reformowac ja tak by integracja byla coraz wieksza a sama UE coraz... skuteczniejsza, ze tak to ujme.. Az pewnego pieknego dnia bedzie mozna powiedziec... tak, to Stany Zjednoczne Europy.
I tyle. Nie wiem po co ty zawsze tak tymi gierkami slownymi utrudniasz sobie zycie. On chce wyjsc, ja chce zostac. Do you see the difference?

Przykro mi ze tak nerwowo, ale z toba juz nie moge. Zawsze te uciazliwe doczepianie sie do slowek i malo znaczacych dupereli, i zawsze te uciazliwe mowy trawy. To nie bawi, naprawde. To meczy i nudzi.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 22.06.2012 o godz. 01:59.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 22.06.2012, 06:52

Ja chce w tej UE zostac i w miare mozliwosci reformowac ja tak by integracja byla coraz wieksza a sama UE coraz... skuteczniejsza, ze tak to ujme.. Az pewnego pieknego dnia bedzie mozna powiedziec... tak, to Stany Zjednoczne Europy.

Bzdura do kwadratu. W Stanach Zjednoczonych w jeden naród stopiły sie różne narodowości, które na kontynent amerykański przyjechały za chlebem i to w gości. Zostawiły za morzami swoje kraje z ich granicami i konflikty. Wymieszani, bez przynalezności do konkretnej ziemi (w USA) mówiący jednym językim.
W Europie sytuacja jest zupełnie inna. Tu są kraje z granicami i narodami skupionymi w nich, mówiące różnymi językami. Mające historyczne zaszłości, rachunki krzywd, spory graniczne, interesy kolidujace z sąsiadami.
Tu zawsze na pierwszym miejscu bedzie interes narodowy (co wyraźnie widać np. w gospodarce) a nie jakiejś mglistej "wspólnej Europie".
Mrzonki o jakichś Stanach Zjednoczonych Europy to wymysł chorej wyobraźni. A to że łapią się na te gadki naiwni to inna sprawa.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 22.06.2012, 08:43
....Ja chce w tej UE zostac i w miare mozliwosci reformowac ja tak by integracja byla coraz wieksza a sama UE coraz... skuteczniejsza, ze tak to ujme.. Az pewnego pieknego dnia bedzie mozna powiedziec... tak, to Stany Zjednoczne Europy.
I tyle. Nie wiem po co ty zawsze tak tymi gierkami slownymi utrudniasz sobie zycie. On chce wyjsc, ja chce zostac. Do you see the difference?

Przykro mi ze tak nerwowo, ale z toba juz nie moge. Zawsze te uciazliwe doczepianie sie do slowek i malo znaczacych dupereli, i zawsze te uciazliwe mowy trawy. To nie bawi, naprawde. To meczy i nudzi.
Pięknego dnia? Twierdzisz że pewnego "pięknego" dnia powstanie twór dzięki któremu nie będziesz już Polakiem natomiast staniesz się osobą z bliżej nieokreśloną narodowością. Wyrzekniesz się tradycji ponad 1000 letniej historii swojego - obecnego- kraju aby wtopić się w masę ludzi tworzących istną Wieże Babel , zarządzanego z Brukseli konglomeratu biurokratów .W imię czego ? Żeby zostac Europejczykiem? Przecież europejczykami jesteśmy wszyscy od wieków- tylko najbardziej zakompleksieni Polacy tego nie widzą . Może żeby zostać określonym mianem "postepowego" i jasnie oświeconego ? Chyba tak- tylko co dalej. Już przecież nie tak dawno były takie Stany Zjednoczone Europy tyle że Wschodniej i były zarządzane z Moskwy. Czyżby tak krótka pamięć? Oczywiście w Brukseli wyciągneli wnioski i juz nie ma przyslowiowej wywózki na Sybir dla niepokornych .Teraz dla ludzi spoza systemu jest ostracyzm, odstawienie na boczny tor , wyszydzenie w mediach , niszczenie psychiczne, utrudnienia w pracy czy w działalności firm etc.
Głupców nie sieją oni rodzą sią sami - powstanie przysłowiowych tzw.Stanów Zjednoczonych Europy jest w interesie tylko i wyłącznie potęg gospodarczych które nic nie stracą na takim dealu a zyskają tanią siłę roboczą likwidując jednocześnie możliwość powstania konkurecji który fakt będa mogli kontrolować nie obawając się że któryś naród mógłby wybić się i zagrozić ich interesom.
Nie trzeba być też prorokiem że możni Europy z lękiem patrzą na Polske i możliwość odrodzenia jej w federacji z obecna Bialorusią i Ukrainą (a przynajmniej jej cześcią) i zrobią wszystko żeby do tego nie dopuścić. Co prawda w białych rękawiczkach ale robią to od dawna- poprzez kokietowanie i przekupywanie wpływowych polskich polityków a także poprzez wpychanie Mińska i Kijowa w ręce Moskwy - są to fakty bezsprzeczne i można podac wiele przykładów .Zbliżenie krajów tworzących kiedyś I Rzezczpospolitą to powstanie kraju większego i zasobniejszego niż jakikolwiek inny w Europie Zachdoniej- z surowcami mineralnymi , ludnością ponad 100mln, stosunkową tanią ale dobrze wykwalifikowaną siłą robocza - dostępem do morza na północy i południu. Do tego powinnismy dażyc a nie do idiotycznych pomysłów bycia wchłonietym przez niemiecko-francuski konglomerat (pewnie bez Londynu bo oni się szanują) z którego (jeśłiby jakiś głupiec do tego doprowadził) nie da się wycofać bez rozlewu krwi i użycia siły .
Na koniec apel.Ludzie myślcie bo propagowanie takich chorych idei jak S.Z.E. może doprowadzić do tragedii o nieobliczlanych skutkach
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 22.06.2012 o godz. 08:45.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Bobek90
Senior Member

Stary 22.06.2012, 10:42
Arapaho

Cytat:
Twierdzisz że pewnego "pięknego" dnia powstanie twór dzięki któremu nie będziesz już Polakiem natomiast staniesz się osobą z bliżej nieokreśloną narodowością.
A w jaki sposob ma to sie stac? Tworzac Stany Zjednoczone Europy (SZE) wymra narody europejskie? Tworzac SZE stworzymy nowy narod? Jaki?

Cytat:
Wyrzekniesz się tradycji ponad 1000 letniej historii swojego - obecnego- kraju
To znaczy co, przestane uzywac polskiego?

Cytat:
zarządzanego z Brukseli konglomeratu biurokratów
"i w miare mozliwosci reformowac ja tak by integracja byla coraz wieksza a sama UE coraz... skuteczniejsza"

Cytat:
Żeby zostac Europejczykiem? Przecież europejczykami jesteśmy wszyscy od wieków
Ktos mowi ze tak nie jest?

Cytat:
Już przecież nie tak dawno były takie Stany Zjednoczone Europy tyle że Wschodniej i były zarządzane z Moskwy.
Stopien w jakim niektorzy, w swoim schemacie czarny-bialy, uproszczaja skomplikowane procesy jest tak przygnebiajacy ze az zabawny. Glowna pozywka dla wszelkiej klasy demagogow.

Cytat:
Oczywiście w Brukseli wyciągneli wnioski i juz nie ma przyslowiowej wywózki na Sybir dla niepokornych .
No i wstep obowiazkowy nie jest

Cytat:
.Teraz dla ludzi spoza systemu jest ostracyzm, odstawienie na boczny tor , wyszydzenie w mediach , niszczenie psychiczne, utrudnienia w pracy czy w działalności firm etc.
Spoza jakiego systemu? I o jakich ludziach mowisz?

Cytat:
powstanie przysłowiowych tzw.Stanów Zjednoczonych Europy jest w interesie tylko i wyłącznie potęg gospodarczych które nic nie stracą na takim dealu a zyskają tanią siłę roboczą likwidując jednocześnie możliwość powstania konkurecji który fakt będa mogli kontrolować nie obawając się że któryś naród mógłby wybić się i zagrozić ich interesom.
"i w miare mozliwosci reformowac ja tak by integracja byla coraz wieksza a sama UE coraz... skuteczniejsza"

Cytat:
Nie trzeba być też prorokiem że możni Europy z lękiem patrzą na Polske i możliwość odrodzenia jej w federacji z obecna Bialorusią i Ukrainą (a przynajmniej jej cześcią) i zrobią wszystko żeby do tego nie dopuścić. Co prawda w białych rękawiczkach ale robią to od dawna- poprzez kokietowanie i przekupywanie wpływowych polskich polityków a także poprzez wpychanie Mińska i Kijowa w ręce Moskwy - są to fakty bezsprzeczne i można podac wiele przykładów .
Matrix
No dobra, to podaj te bezsprzeczne fakty.

Cytat:
Zbliżenie krajów tworzących kiedyś I Rzezczpospolitą to powstanie kraju większego i zasobniejszego niż jakikolwiek inny w Europie Zachdoniej- z surowcami mineralnymi , ludnością ponad 100mln, stosunkową tanią ale dobrze wykwalifikowaną siłą robocza - dostępem do morza na północy i południu.
No i ze slaba gospodarka, bedaca daleko w tyle za ta rosyjska, niemiecka czy francuska. Jak juz tak piszesz, to pisz chociasz obiektywnie.
Rozumiem tez ze europejska wierza babel i jej zaszlosci historyczne Ci przeszkada, wschodnio europejska juz nie. Po co wiec wczesniej jakies argumenty o "wyrzekaniu sie polskiej tradycji"?

Cytat:
Na koniec apel.Ludzie myślcie
Podpisuje sie pod tym
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 22.06.2012, 11:01
Niedawno tak mocno płakusiali na forum miłośnicy ryżego magika, próbując nam udowadniać, ze przemarsz Rosjan z sierpami i młotami przez Warszawę jest czyms tak normalnym i oczywistym, że ich ukochana HGW nie może im tego zabronić a wręcz przeciwnie jak to zrobił Donald ......zaprosić do wspólnego tańca z nimi.
Jak się okazało rosyjskie media (!!!) nie podzieliły tej radości i tak podumowały tamte wydarzenia :

Cytat:
Rosjanie krytykują organizacje Euro

W rosyjskich mediach ukazał się szereg artykułów podsumowujących Euro w Polsce. Wśród mankamentów turnieju, oprócz fatalnej postawy Rosjan pojawiła się krytyka rosyjskich "pseudokibiców, którzy haniebnie przyczynili się do kar dla naszego związku" oraz... polskiej policji i polityków.

Do głównych zarzutów wobec Polaków należy wyrażenie zgody na prowokacyjny marsz przed meczem Polski z Rosją. Starcia trwały praktycznie przez cały dzień, a chuligani z obu stron mieli w tym dniu wyjątkowo dużo do roboty. Rosjanie uważają, że większą winę ponieśli w tym wypadku moskiewscy fanatycy, którzy organizacją marszu jawnie sprowokowali Polaków. Media narzekają, że silne państwo nie powinno pozwalać na podobne manifestacje.

Drugi zarzut to zachowanie policji, która nawet jak na ciężkie rosyjskie standardy, okazała się być brutalna, nieskuteczna i kompletnie nieprzygotowana do reakcji w miejscach tej reakcji wymagających.

Polskim kibicom poświęca się znacznie mniej miejsca. To kto tam w końcu przynosi ten "wstyd na całą Europę"? Kibole czy pseudopolitycy?

No i co spece od ksenofobii, zaściankowości, seksizmu, rasizmu, antysemityzmu itp. ? Zawsze gotowi nadstawiać tyłek Polski każdemu kto chce, a tu nie dość, że nie pochwalili waszej gotowości to jeszcze zganili
Szpen
Senior Member

Stary 22.06.2012, 11:47
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Niedawno tak mocno płakusiali na forum miłośnicy ryżego magika, próbując nam udowadniać, ze przemarsz Rosjan z sierpami i młotami przez Warszawę jest czyms tak normalnym i oczywistym, że ich ukochana HGW nie może im tego zabronić a wręcz przeciwnie jak to zrobił Donald ......zaprosić do wspólnego tańca z nimi.
Jak się okazało rosyjskie media (!!!) nie podzieliły tej radości i tak podumowały tamte wydarzenia :

No i co spece od ksenofobii, zaściankowości, seksizmu, rasizmu, antysemityzmu itp. ? Zawsze gotowi nadstawiać tyłek Polski każdemu kto chce, a tu nie dość, że nie pochwalili waszej gotowości to jeszcze zganili
mielismy ich helikopterami dowieźć na stadion. daj Pan spokój, dziecinada.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 22.06.2012, 12:18
mielismy ich helikopterami dowieźć na stadion. daj Pan spokój, dziecinada.
Nie było marszu przy 2 meczach był spokój, był marsz, były ganianki. Takie proste do zrozumienia, że aż za trudne jak widać.

P.S. Przeczytaj jeszcze raz wytłuszczenia. Specjalnie dla Ciebie to zrobiłem bo sie spodziewałem, że będziesz miał problemy ze zrozumieniem.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 22.06.2012 o godz. 12:42.
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 22.06.2012, 13:36
Bobek90 napisał(a):
...
http://www.youtube.com/watch?v=7qcQ95d5G18

UE w tym kształcie (niereformowalnym) to dążenie do unicestwienia "Europy Zachodniej" nie jej przetrwania...
...że tak krótko ujmę coś co nieraz tutaj było punktowane
Ostatnio edytowane przez darksun : 22.06.2012 o godz. 13:38.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 22.06.2012, 13:46
Daj spokój - Bobka nie przegadasz. To jakiś dzieciak z głową wypchaną pierdołami jakiegoś proeuropejskiego profesorka... Zmieni mu się jak dorośnie.
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.06.2012, 14:01
Czemu w ogóle służyć ma przyjmowanie przepisów w takich drobnostkowych i szczegółowych sprawach jak krzywizna banana?
Odpowiem za kolegę. Wprowadzanie kretyńskich regulacji dla ogółu służy interesom mniejszości, która ma w tym zysk. Podobnie postąpiono zresztą na przykład w kwestii ślimaka.

Błagam Cię, zaprzecz że jest inaczej...
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 22.06.2012, 14:52
Kolego
Nie wiem jak sobie wyobrażasz "wspólne prawo" biorąc pod uwagę zasadniczą różnicę pomiędzy systemem "Common law" a systemem prawa opartego na prawie rzymskim

Na dziś nie jest możliwe ujednolicenie prawa w teoretycznie najprostszej dzieidzinie: podatków......

EWG to właśnie wspólny obszar gospodarczy,

Wspólna waluta - to projekt nakładany odgórnie i pozostaje kwestią czasu, kiedy projekt ten padnie........

Natomiast "wspólne prawo" jakie nakłada na nas UE jest tak dramatyczne w swej treści i tak sprzeczne z podstawowymi zasadami tworzenia prawa, że broń Panie Boże przed tym "prawem". Pod względem prawotwórstwa znaczna część prawa unijnego jest tworzona wg zasad XVIII wiecznych, na jakich powstał Landrecht Pruski, a nie nowoczesnych jak młodszy zaledwie o 10 lat Kodeks Napoleona.

Jak wyżej napisał mareq - UE bawi się w mierzenie krzywizny banana tudzież w kwalifikowanie czy marchewka jest owocem....
Twórcy prawa unijnego to moim zdaniem w większości zwykłe kauzyperdy dojące UE z całkiem dobrej kasy.......
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Don Donson
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 22.06.2012, 16:07

Realnie ten casus miał na celu wprowadzenie cła na ekwadorskie banany (długie i bardziej proste np. chiquita) automatycznie preferując banany z Gujany Francuskiej - mniejsze i bardziej krzywe.
Dlatego pajace z UE stwierdziły że banan nie może być bardziej prosty niż krzywy.
Tak było. Od tego czasu ekwadorskie banany nigdy nie były już po 1,99 PLN.
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 22.06.2012, 17:42
Don [U napisał(a):
Donson;1259207]Realnie ten casus miał na celu wprowadzenie cła na ekwadorskie banany (długie i bardziej proste np. chiquita) automatycznie preferując banany z Gujany Francuskiej - mniejsze i bardziej krzywe.[/U]
Dlatego pajace z UE stwierdziły że banan nie może być bardziej prosty niż krzywy.
Tak było. Od tego czasu ekwadorskie banany nigdy nie były już po 1,99 PLN.
Moze ten i akurat był przemyślany ( w co i tak szczerze wątpie) ale przykład banana i mandarynki był na przykładzie gospodarki krajów ze znaczym wkładem rolnictwa w ich PKB. Około 15%produkcji idzie na odstrzał bo jest niezgodne z unijnymi normami. Coby było smeszniej nie mozna tego też odsprzedac gdzieś do Afryki czy Azji bo jest niezgodne z układami handlowymi przyjętymi przez tych baranów z Brukseli. Nie mozna nawet tego wydac za darmo! ( a tak k***y jęczą o głodzie w Afryce). Po drugie cały tej pojebany pomysł carbon offsetu. Kolejny strzał w stope względem gospodarki. Firmy po prostu przenoszą zakłady produkcyjne gdzieś do Indii czy do Chin. Nawet USA ma głęboko w dupie całe to porozumienie z Kyoto. Czy niektórzy naprawde nie widzą że ta cała pseudo-pro-europejska polityka prowadzi do sprowadzenia krajów europejskich na dno? Mówiąc kolokwialnie jak sie Unia rozpadnie obudzimy sie z ręką w nocniku. I wtedy bedzie pozamiatane
Powód: 15 nie 35
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 22.06.2012 o godz. 19:50.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów