The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.06.2012, 13:07
arti napisał(a):Wyświetl post
Na pewno im wszystkim zależy nie tylko na kasie... jakaś tam duma, patriotyzm, chęć sprawienia radości kibicom itp. też jest na którymś miejscu. Ale to ich zawód więc dziwne nie jest... tylko głupio wyszło, że coś takiego wyszło
------
Fornalik - nie za spokojny gość? Nie da się zjeść presji i mediom?
Przy takich pieniądzach jakie zarabiają na co dzień kłócić sie przed dzień meczu o 5 tysięcy euro.
Sodówka po całości.
To tak jakbyś zarabiał 5 tysięcy złotych miesiecznie szef cie bierze na zajebiście płatną dodatkową fuchę a Ty sie kłócisz o 50 zł z nim.

Nie, wiecie co, to nie jest dobry przykład bo gdzie tutaj mowa o honorze, ambicji poczuciu dumy itd....

Ta dzisiejsza piłka nożna to kurestwo po całej linii. A piłkarze tacy jak Sobolewski to gatunek wymierający.
Wyjebane na tych pseudograjków
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 20.06.2012, 13:37
Oni nie kłócili się w dzień meczu o 5 tysięcy euro. Poza tym dla takiego Błaszczykowskiego, Lewandowskiego, Polańskiego, Tytonia, Piszczka, Boenischa, Obraniaka, czy Dudki 5 tysięcy euro to żadne pieniądze. Są inni, którzy bardziej tego startowego chcieli, by coś zarobić.

Ale takie 20 tysięcy euro to dla piłkarzy nie aż tak wielka suma, bo większość z nich tyle pieniędzy zarabia za miesiąc, o ile grają na zachodzie. Ot tak, dodatkowa pensja, albo ćwierć albo nawet mniej..

Nie rozumiem, co komu z nas do ich pieniędzy. Nie ma co ukrywać, że zawsze dostaje się pieniądze za takie turnieje, więc po co psioczyć na nich za to. Mieli pełne prawo negocjować.

A że pieniądze za sam turniej i grę w nim będą inaczej rozdzielane, za czas gry, to Ci, którzy grali najmniej mogliby poczuć się urażeni i sama atmosfera w zespole byłaby gorsza. I dla mnie to dobrze, że każdy coś startowego dostał i nie wiem po co cała dyskusja. Owszem, można było wziąć jakieś ofermy z polskiej ligi, ale najedlibyśmy się wstydu i porażek 0-3, 0-4 w każdym meczu.

Ostatni Twój fragment powala. Taka impreza, takie nakłady, mobilizacja, kolejna tego typu impra może będzie za 50 lat jak dobrze pójdzie, ale dla nas to tylko etap na drodze do nie wiem czego. Chłopcy zagrali kolejne 3 test mecze przed.. MS14? 18?. Całkiem niezłe wyniki... będzie lepiej.
A po co budować nową drużynę? 1 może 2 zmiany w 11 plus sensowne ustawienie i gramy
Gdyby nie Smuda i stawianie na młodych z naszą kadrą mogłoby być w przyszłości jeszcze gorzej. Tak jest jak patrzymy na reprę, jak na jakąś świętość i piłkarze mają osiągać nie wiadomo jakie wyniki. Niestety, ale ten turniej pokazuje mi i Nam wszystkim, że nie da się grać tylko jedenastką średniaków w całej Europie, bo 16 drużyn, które są na tym turnieju takich piłkarzy mają nie tylko 11 ale i więcej. Dlatego tak ważne jest szkolenie i dziwię się, dlaczego nie powiesi się psów na Lacie, bo cały związek z działaczami, którzy go wybrali jest po prostu do wysadzenia w kosmos, za to, że nie robi nic w sprawie szkolenia. A powinien mieć na to środki.

mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Ty siebie czytasz?

Wasilewski 32 lata
Perquis 28 lat
Murawski 31 lat
Dudka 29 lat
Obraniak 28 lat
Kuba 27 lat

To jest bardzo młoda kadra?

Abstrahując już jak czystym idiotyzmem byłaby budowa kadry na przyszłe imprezy po przez olanie mistrzostw europy rozgrywanych u siebie. Ale ja już na tym forum czytałem, że należy odpuścić dwumecz z Liege żeby skupić się na tym, żeby awansować do pucharów w przyszłym sezonie więc mnie już nic nie zdziwi.

PS. Porównaj sobie naszą średnią wieku ze średnią kadry niemieckiej. Potem jeszcze sobie uzmysłów, że tamta kadra to nie jest "etap budowy" tylko pełnoprawna kadra i wtedy mi odpowiedz na pytanie: "Naprawde uważasz, że to jest perpektywiczna kadra?"
Mamy chyba najmłodszą w historii polskich występów reprezentacji na wielkich turniejach kadrę.

Porównania do kadry Niemiec przez grzeczność nie skomentuję, bo my a Niemcy to zupełnie inne światy i nie powinniśmy się z nimi mierzyć w żadnym wymiarze.

0 22 napisał(a):Wyświetl post
Za Szczęsnego, który przejebał nam mecz z Grecją oczywiście Artek B. Przypomnę, że Smuda postawił właśnie na Wojtka, a w drugiej kolejności na Bambiego o mentalności sześciolatka. Tytoń to całkowicie przypadkowy i fartowny strzał Franciszka.
Środek obrony, gdzie mieliśmy inwalidę Perkiza (czy tam Perqqqqisa - nie znam francuskiego) i prawego (!) obrońcę Wasilewskiego. Każdy z poniższych za nich:
Żewłakow
Glik
Celeban
Głowacki
Środek pomocy - każdy za Murawskiego (a tak naprawdę za żenujących Matushshshsyków i Polanskich):
W porównaniu ze Smudą to był po prostu rewelacyjnym selekcjonerem. Szokujesz mnie stwierdzeniem, że akurat on narobił głupot, w sytuacji, gdy bronisz tego nieprawdopodobnie wielkiego gówna, którego autorstwem jest Smuda.
Czy taki skład z ligowymi grajkami dałby nam sukces? To tylko wymiana jednych na drugich. Wynik byłby podobny, jak nie gorszy. Nie - Smuda nie jest rewelacyjnym selekcjonerem. Jest, jaki jest, ale krytykowanie go jest po prostu obrzydliwe, bo u nas problem leży gdzie indziej, a nie w "klęsce" naszych na "igrzyskach".

piotrek06 napisał(a):Wyświetl post
To Smuda zrobił z igły widły i rozdmuchał całą "aferę" więc jak dla mnie to ten argument jest przeciwko Smudzie a nie przeciwko Żewłakowowi
Kontuzja Głowackiego była przeszkodom a to że Perkis nie grał pół roku właśnie przez kontuzje( i gdyby te łokieć mu pierdoInoł w czasie euro- a było takie ryzyko- to na środek wszedłby pewnie Dudka) i nie było to żadną przeszkodą. Głowacki na środku obrony jest ZDECYDOWANIE lepszy niż Wasilewski i moim zdaniem również Perkis.
Nie ta sama półka co kto? Bo gorzej niż Wasilewski na tych mistrzostwach zagrać sie nie dało( nie winię Wasyla bo co za idiota na mistrzostwa wystawia na środku gości który nie jest stoperem, taka impreza to nie jest czas na eksperymenty)
A Matuszczyk który SIEDZIAŁ NA ŁAWCE W 2-LIGOWEJ Fortunie ci nie przeszkadzał Glik był podstawowym zawodnikiem i przede wszystkim NOMINALNYM stoperem grającym regularnie.
A czego ty sie spodziewałeś Pujola jak na nasze warunki by sie moim zdaniem sprawdził
Wasilewski był naszym najpewniejszym punktem razem z Perquisem. I zwalanie na nich winy za porażkę jest po prostu śmieszne.

Chciałbym, abyśmy mieli chociaż takie warunki jak w Czechach, gdzie 10-cio milionowy kraj potrafi stworzyć system szkolenia młodzieży, a my nie. I plujmy dalej na tych graczy, którzy grali na ME, bo oni są winni.

A nasze warunki są teraz takie, że nie ma przyszłości i natenczas nigdy nie będzie, dopóki ktoś nie uderzy się w czoło i powie kur@a trzeba budować system szkolenia. Wszyscy nas wyprzedzają w szkoleniu - to jest wstyd.

I jeszcze jedno - ktoś napisał, że przyjdzie Fornalik, czy Lenczyk, to wyciśnie z piłkarzy więcej, niż ktokolwiek inny. Ja nie chcę by trener wyciskał coś z zawodnika. Taki gracz przychodząc do kadry musi mieć umiejętności, i podpasować się pod taktykę selekcjonera, bo tu nie ma zbyt dużo czasu na zabawy w treningi. Niestety, nie mamy piłkarzy z czysto piłkarskimi umiejętnościami i nie mamy w kim wybierać.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 20.06.2012 o godz. 14:02.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 20.06.2012, 13:48
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
A Ty będziesz się za to dalej wierzył, że kadra w składzie:

Boruc - Celeban, Głowacki (Glik), Żewłakow, Wawrzyniak(Magiera) - Borysiuk, Wilk, Gol (Kaźmierczak), Majewski, Mila - Piech.

zwojowałaby świat .
A gdzie ja coś takiego napisałem denny manipulatorze? Kompromituj się dalej do woli

bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Czy taki skład z ligowymi grajkami dałby nam sukces? To tylko wymiana jednych na drugich. Wynik byłby podobny, jak nie gorszy. Nie - Smuda nie jest rewelacyjnym selekcjonerem. Jest, jaki jest, ale krytykowanie go jest po prostu obrzydliwe, bo u nas problem leży gdzie indziej, a nie w "klęsce" naszych na "igrzyskach".
.
Może być gorszy wynik niż to co 'osiągnęli'? Jezu, ile tutaj jest minimalistów. Trudno, jestem obrzydliwy - krytykuję Smudę. Obrzydliwi wszystkich krajów łączcie się.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 20.06.2012 o godz. 14:02.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.06.2012, 14:23
To jest sąd z którym można polemizować czy wszelkie próby udowadniania, że jest inaczej nie mają sensu, bo to oczywista oczywistość?

Bo ja sam jestem w stanie znaleźć co najmniej 2-3 piłkarzy zdecydowanie lepszych od tych którzy grali w 11.

A gdzie ja coś takiego napisałem denny manipulatorze? Kompromituj się dalej do woli
Przypominam, ze miałeś mi podać piłkarzy zdecydowanie lepszych od tych, którzy grali więc skoro wyjechałeś z jakimiś Celebanami i Glikami to chyba ich za takowych uważasz ?
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.06.2012, 14:36
2-3 zdecydowanie lepszych piłkarzy dałoby np. 4 punkty, a nie 2. Nigdzie nie pisałem, że awans w cuglach, i pewny półfinał. To wszystko Twoja wyobraźnia.

I wymieniłem 2-3 zdecydowanie lepszych piłkarzy od tych z pierwszego składu.

Żewłakow - Wasilewski/Perqis
Wawrzyniak - Benisz
Mila/Majewski - Murawski
Celeban - Wasilewski/Perqis

Nawet więcej niż 2-3.

P.S. A to, że wciąż istnieją w Polsce klakierzy, których nie zamknie nawet taka kompromitacja i w związku z tym dalej będą przelewać na papier swoje chore wizje o tym, ze niepełnosprawny Perqis to odkrycie euro po naszej stronie i w ogóle rewelacja - to nie mój problem
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 20.06.2012 o godz. 14:39.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.06.2012, 14:54
2-3 zdecydowanie lepszych piłkarzy dałoby np. 4 punkty, a nie 2.

o tym, ze niepełnosprawny Perqis to odkrycie euro po naszej stronie i w ogóle rewelacja - to nie mój problem
Akurat Perqis był najlepszym naszym obrońcą na ME. A wymiana na Żewłakowa czy Wawrzyniaka po fakcie to gadanie o niczym. Jeden mógł siąść kondycyjnie a drugi poślizgnąć sie w ważnym momencie. A może nie ? a może tak?

Ogólnie jedynym wygranym tego Euro jest Lato zgarnie 8 mln i możemy pocałować go w d....
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 20.06.2012, 15:38
[QUOTE=bonawentura;1258709]
Nie rozumiem, co komu z nas do ich pieniędzy. Nie ma co ukrywać, że zawsze dostaje się pieniądze za takie turnieje, więc po co psioczyć na nich za to. Mieli pełne prawo negocjować.

Gdyby nie Smuda i stawianie na młodych z naszą kadrą mogłoby być w przyszłości jeszcze gorzej. Tak jest jak patrzymy na reprę, jak na jakąś świętość i piłkarze mają osiągać nie wiadomo jakie wyniki. Niestety, ale ten turniej pokazuje mi i Nam wszystkim, że nie da się grać tylko jedenastką średniaków w całej Europie, bo 16 drużyn, które są na tym turnieju takich piłkarzy mają nie tylko 11 ale i więcej. Dlatego tak ważne jest szkolenie i dziwię się, dlaczego nie powiesi się psów na Lacie, bo cały związek z działaczami, którzy go wybrali jest po prostu do wysadzenia w kosmos, za to, że nie robi nic w sprawie szkolenia. A powinien mieć na to środki.
Mamy chyba najmłodszą w historii polskich występów reprezentacji na wielkich turniejach kadrę. /QUOTE]

Sprawa PZPN-u, systemu szkolenia itp. jest ogólnie znana od wieków. Oby najbliższa jesień pozwoliła choć trochę oczyścić ten chlew, a najlepiej wysadzić go w powietrze. Wybór takiego a nie innego trenera na ME też będzie kamyczkiem do ogródka...
Nikt tu nie chciał nie wiadomo jakich wyników. Wyjście z grupy, potem dobry mecz z Niemcami - to było do ugrania i to by wszyscy zrozumieli.
Gdyby nie Smuda, jego 2 lata "przygotowań" i ostatnie obozy to może byśmy to osiągnęli... piłkarze są jacy są - potencjał niektórych jest całkiem całkiem.. za to z pewnością, nie da się grać z obsranym trenerem bez pojęcia na ławce.
A ci młodzi to którzy? Możemy przyjąć, że nie starsi niż 24 lata? To są Szczęsny, Lewy - którzy grali - no ale chyba żaden trener by nie wpadł żeby akurat ich nie powoływać, a reszta młodych służyła głównie do wycierania ławek (Sobiech, Kamiński, Wolski, Sandomierski), chwilę zagrali Rybus, Matuszczyk i Grosicki. Ile da im wycieranie ławki na ME albo chwila gry (G i M) w przyszłości - zobaczymy...
Ostatnio edytowane przez arti : 20.06.2012 o godz. 19:05.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.06.2012, 15:45
elliot_ness napisał(a):Wyświetl post
Akurat Perqis był najlepszym naszym obrońcą na ME. A wymiana na Żewłakowa czy Wawrzyniaka po fakcie to gadanie o niczym. Jeden mógł siąść kondycyjnie a drugi poślizgnąć sie w ważnym momencie. A może nie ? a może tak?.
Zwłaszcza przy sprawie Wawrzyniaka mylisz się monstrualnie, bo gorzej od Benisza nie da się zagrać. Nawet gdyby się poślizgnął to nie spowodowałoby to więcej strat niż gol z Grecją, czerwona kartka z Grecją, setka dla Czechów w 4 minucie i wiele, wiele innych przegranych pojedynków jeden na jednego. To jest po prostu niemożliwe. Powiem więcej, w dupie mam, że Wawrzyniak jest z Legii. Już nawet Magiera z Zabrza by zagrał lepiej.

Perqis grał do dupy. Gdyby sędzia był w meczach z gospodarzami trochę mniej ślepy to można by w dwóch pierwszych meczach podyktować przez jego głupotę dwa karne.

Solidny obrońca
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.06.2012, 16:28
Zwłaszcza przy sprawie Wawrzyniaka mylisz się monstrualnie, bo gorzej od Benisza nie da się zagrać. Nawet gdyby się poślizgnął to nie spowodowałoby to więcej strat niż gol z Grecją, czerwona kartka z Grecją, setka dla Czechów w 4 minucie i wiele, wiele innych przegranych pojedynków jeden na jednego. To jest po prostu niemożliwe. Powiem więcej, w dupie mam, że Wawrzyniak jest z Legii. Już nawet Magiera z Zabrza by zagrał lepiej.

Perqis grał do dupy. Gdyby sędzia był w meczach z gospodarzami trochę mniej ślepy to można by w dwóch pierwszych meczach podyktować przez jego głupotę dwa karne.

Solidny obrońca
Nie popełnia błędu tylko ten co nic nie robi. Bardziej od obrony dała ciała pomoc o napastnikach nie mówię bo cóż mógł sam Lewandowski.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 20.06.2012, 19:06
A ci młodzi to którzy? Możemy przyjąć, że nie starsi niż 24 lata? To są Szczęsny, Lewy - którzy grali - ale chyba żaden trener by nie wpadł żeby ich nie powoływać, a reszta służyła głównie do wycierania ławek (Sobiech, Kamiński, Wolski, Sandomierski), chwilę zagrali Rybus, Matuszczyk i Grosicki. Ile da im wycieranie ławki na ME albo chwila gry (G i M) w przyszłości - zobaczymy...
Właśnie i to był problem Smudy. Choć nie wiem czy była taka sytuacja, moment, w którym Smuda mógł pokusić się o taką zmianę. Napewno nie w meczu z Czechami, bo drużyna grała tragicznie i to było widać już przed końcem pierwszej połowy, że ten mecz skończy się dla nas źle.

Do Smudy można mieć żal, że nie wprowadził kogoś w meczu z Grecją na drugą połowę oraz że nie zrobił szybciej trzeciej zmiany z Rosją.

Ale do diabła - nie można zarzucać Smudzie dokonanie złej selekcji - moim zdaniem byli to najlepsi piłkarze, jakich mieliśmy.

Może być gorszy wynik niż to co 'osiągnęli'? Jezu, ile tutaj jest minimalistów. Trudno, jestem obrzydliwy - krytykuję Smudę. Obrzydliwi wszystkich krajów łączcie się.
To nie jest minimalizm - ze strony internautów z kolei hipokryzją jest to, że wcześniej sami go wybrali selekcjonerem, a teraz na niego psioczą.

A swoją drogą - minimalistami są Ci, którzy teraz krytykują Smudę za ten turniej, a nie popatrzą na rzeczywistość trzeźwym okiem, że reprezentanci tego kraju kończą się na naszej pierwszej jedenastce na ME. I nie ma nikogo poza nimi! To jest ból, a nie ten wynik.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 20.06.2012 o godz. 19:12.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.06.2012, 19:59
To nie jest minimalizm - ze strony internautów z kolei hipokryzją jest to, że wcześniej sami go wybrali selekcjonerem, a teraz na niego psioczą.
Trzeba być wybitnym obserwatorem naszej piłkarskiej sceny, by nie dostrzec, że Smuda w dniu wyboru na selekcjonera miał 'troszkę' inne postulaty, plany, zasady, niż po roku czy dwóch bycia trenerem. Dla mnie to on się skończył robiąc kogoś takiego jak Błaszczykowski kapitanem i ściągając zagraniczne odpady do kadry.

A swoją drogą - minimalistami są Ci, którzy teraz krytykują Smudę za ten turniej, a nie popatrzą na rzeczywistość trzeźwym okiem, że reprezentanci tego kraju kończą się na naszej pierwszej jedenastce na ME. I nie ma nikogo poza nimi! To jest ból, a nie ten wynik.
Jak dla Ciebie nie ma w Polsce lepszego lewego obrońcy niż Benisz i lepszego skrzydłowego niż Obraniak, a także lepszego ŚRODKOWEGO obrońcy niż Wasilewski - to jest Twój problem. Nie Polski Tzn. Polski w tym sensie, że Jej pseudotrener uważa tak samo.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 20.06.2012, 20:01
Jak dla Ciebie nie ma w Polsce lepszego lewego obrońcy niż Benisz i lepszego skrzydłowego niż Obraniak, a także lepszego ŚRODKOWEGO obrońcy niż Wasilewski - to jest Twój problem. Nie Polski Tzn. Polski w tym sensie, że Jej pseudotrener uważa tak samo.
Nie uważam, tylko tak jest. A jeśli myślisz inaczej, to nie ma o czym dyskutować.

Trzeba być wybitnym obserwatorem naszej piłkarskiej sceny, by nie dostrzec, że Smuda w dniu wyboru na selekcjonera miał 'troszkę' inne postulaty, plany, zasady, niż po roku czy dwóch bycia trenerem. Dla mnie to on się skończył robiąc kogoś takiego jak Błaszczykowski kapitanem i ściągając zagraniczne odpady do kadry.
Ci, których nazywasz "odpadami" uratowali nam dupę na Euro, bo mogło być jeszcze gorzej.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 20.06.2012 o godz. 20:04.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 20.06.2012, 20:09
Nie uważam, tylko tak jest. A jeśli myślisz inaczej, to nie ma o czym dyskutować.

Ci, których nazywasz "odpadami" uratowali nam dupę na Euro, bo mogło być jeszcze gorzej.
Co nam uratowali ? A coś osiągnęliśmy poza ostatnim miejscem w najsłabszej grupie ? Jeszcze gorzej ? Ja pier..e. No faktycznie 2 pkt. i 2 bramki strzelone chyba trzeba ogłosić święto narodowe.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 20.06.2012, 20:27

No przecież mogło być w każdym meczu 10 do zera a tak mamy tylko jedną bramkę na minusie
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 20.06.2012, 20:53

Uratowali.

Kolega z TVN 24?

P.S. Przez takich jak Ty, polski futbol nigdy nie będzie normalny. Zawsze znajdą się tacy, totalni minimaliści, którzy z byle wstydliwego pierdnięcia zrobią wielki sukces. A jednocześnie są tak zakompleksieni, że byle gówno z zachodu przyjmą na kolanach.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 20.06.2012 o godz. 20:55.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 20.06.2012, 21:04

Da sie być niżej niż na ostatnim miejscu

Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 20.06.2012, 21:53
Selekcja Smudy na EURO była moim zdaniem bardzo dobra, przyczepić się można jedynie do braku Boruca, Peszki i doświadczonego Żewłakowa jako zmiennika dla podstawowej dwójki, do tego widziałbym Borysiuka w miejsce Matuszczyka, ale generalnie są to nazwiska drugorzędne, oprócz Boruca, ale tutaj mieliśmy teoretycznie dwóch świetnych bramkarzy do pierwszej jedenastki. Natomiast już dobór składu (forowanie Boenischa, trzech defensywnych pomocników przeciwko Czechom), zmiany w trakcie meczów i taktyka gry ofensywnej (a raczej jej brak) i ustawienie całego zespołu w grze defensywnej to aspekty pracy pana Franka, które trzeba ocenić jako fatalne. Beznadziejne było też przygotowanie fizyczne, kierowane przez absolutną bandę amatorów.

Nie jest tak, że Smuda jest beznadziejnym trenerem - on po prostu nie nadawał się do tej roli. Jestem pewien, że w roli ligowego trenera jeszcze nie raz się sprawdzi. Selekcjoner moim zdaniem nie musi być świetnym trenerem, grunt żeby cechował się inteligencją, szeroko rozumianymi doświadczeniem i autorytetem, możliwie bogatą wiedzą taktyczną, umiejętnością oceny potencjału zawodników, medialnością i umiejętnością radzenia sobie z presją i umiejętnością otoczenia się kompetentnymi ludźmi w dziedzinach, w których nie jest specjalistą. Tylko tyle i aż tyle. Dlatego jak czytam te cechy to wydaje mi się, że odpowiednią osobą na odpowiednim miejscu byłby Piotr Nowak, szczególnie spodobała mi się jego pierwsza zapowiedź, czyli zbudowanie sztabu na wzór Klinsmanna, a Nowak niewątpliwie ma kontakty wśród kompetentnych ludzi, ma też międzynarodowe doświadczenie, wydaje mi się że potrafiłby przekonać do swojej osoby naszych piłkarzy, zresztą praca w Polsce byłaby dla niego na pewno wyzwaniem, a nie kolejnym kuponem do odcięcia.

Jeśli nie on, to z polskich szkoleniowców zostaje Waldemar Fornalik, bo mimo że póki co sprawdził się tylko w roli ligowego trenera i nie ma zbyt wiele międzynarodowego doświadczenia, to jest świetnym motywatorem, potrafi wzbudzić wśród polskich zawodników ambicję i chęć stawania się lepszym mimo swojego bardzo spokojnego i ułożonego usposobienia, potrafi też dobrze ułożyć taktycznie swoje zespoły, jest też człowiekiem szalenie inteligentnym i dobrze pływa w medialnym akwarium, jest też ciągle młodym trenerem, a w przygotowaniu fizycznym bazuje na metodach doktora Wielkoszyńskiego, na metodach które się po prostu sprawdzają. Transfery Sobiecha, Piecha, Jankowskiego, Sadloka i innych świadczą o tym, że potrafi też odpowiednio dostrzec potencjał wśród teoretycznie słabszych, mniej znanych czy młodych piłkarzy.

Lenczyk odpada, bo to typ podobny do Smudy. Skorża natomiast jest po prostu zbyt dupowaty do tej roli, chociaż jednocześnie nie twierdzę, że by mu się na pewno nie udało - gość ma wiedzę taktyczną, inteligencję, wydaje się być osobą która odpowiednio ocenia potencjał tego czy tamtego zawodnika, nie boi się stawiać na młodych i kto wie, może to jego "zero z tyłu" by się sprawdziło. Niemniej jednak nie uważam go za kandydata pierwszego wyboru. Mam tylko szczerą nadzieję, że trenerem nie zostanie Koeman, Grant, Matthaus itd., czyli trenerzy ze znanym nazwiskiem, którzy ostatnio więcej przegrywali niż wygrywali.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 20.06.2012, 22:06
"Odpady" trzeba traktować indywidualnie. Polański był jednym z naszych najlepszych piłkarzy na tym turnieju, natomiast Boenisch prawdopodobnie jednym z najgorszych, o ile nie najgorszym piłkarzem ze wszystkich pierwszych jedenastek na tym turnieju. Obraniak był wielkim rozczarowaniem, w dodatku gwiazdorzył niemiłosiernie, rozumiem krytykę pod jego adresem, już lepiej było promować w jego miejsce Wolskiego, czy wstawiać Mierzejewskiego, w którego przypadku była jakakolwiek nadzieja że choć raz będzie w stanie błysnąć jakimś otwierającym zagraniem i można było się spodziewać że będzie zapieprzał cały mecz, czego o Obraniaku raczej powiedzieć nie można.

Perquis był bardzo solidny i trudno mi dostrzec innego środkowego defensora choćby na tym samym poziomie - tylko nie mówicie mi o Żewłakowie, który umiejętności ma świetne, doświadczenie ogromne, ale szybkość wystarczała już raczej tylko na mecze polskiej ligi, w Europie często dupsko ratował mu świetnie grający Komorowski, czego większość widzów nie chciała, lub nie potrafiła dostrzec. Zresztą właśnie Komorowskiego mi jest żal najbardziej, bo widziałem jego rewelacyjne występy w Tereku przed EURO, w tym występy na lewej obronie - to było niebo a ziemia w porównaniu do tego co pokazał Boenisch i to powinien być nasz numer jeden na tej pozycji, może nie jest tak widoczny w ofensywie, ale w defensywie zarówno w Legii i Rosji grał bezbłędnie w poprzednim sezonie. Mało medialny zawodnik, ale bardzo stabilnie grający w defensywie.

P.s. Matuszczyk to Polak z krwi, kości, serca i czego tam jeszcze chcecie - w Polsce się urodził, ma polskich rodziców, od zawsze miał polski paszport, od zawsze mówił po polsku, od zawsze reprezentował barwy naszej kadry, również w barwach reprezentacji młodzieżowych. Wzorcowy przykład zawodnika wychowanego za granicą, a grającego dla nas, nawet dla tych najbardziej konserwatywnych. Jedyna kontrowersja związana z jego osobą to forma sportowa którą przed turniejem prezentował.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 20.06.2012, 22:12
Fornalika bym zrobił selekcjonerem bo jest w miare młody,jest zapewne otwarty na nowinki taktyczne.Natomiast stawianie na kolejnego dziadziusia przed 70-tka mija sie z celem.Tacy ludzie są już zazwyczaj uparci,niereformowalni,konfliktowi,rzadko poprawiają swój warsztat szkoleniowy....

z farbowanych lisów to bym tylko Polańskiego zostawił bo gra b.dobrze i w miare mówi po Polsku.Do kadry bym wprowadził Wolskiego,Żyro,Kamińskiego,Majewskiego,Borysiuka
Ostatnio edytowane przez AYALA : 20.06.2012 o godz. 22:20.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 20.06.2012, 22:37
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Fornalika bym zrobił selekcjonerem bo jest w miare młody,jest zapewne otwarty na nowinki taktyczne.Natomiast stawianie na kolejnego dziadziusia przed 70-tka mija sie z celem.Tacy ludzie są już zazwyczaj uparci,niereformowalni,konfliktowi,rzadko poprawiają swój warsztat szkoleniowy....

z farbowanych lisów to bym tylko Polańskiego zostawił bo gra b.dobrze i w miare mówi po Polsku.Do kadry bym wprowadził Wolskiego,Żyro,Kamińskiego,Majewskiego,Borysiuka
Zgadzam się praktycznie ze wszystkim, z tym, że zostawiłbym jeszcze Perquisa, który sportowo wiele tej kadrze daje, jednak z warunkiem, że opanuje język polski w stopniu komunikatywnym i że Majewski zacznie grać w Championship na miarę swojego potencjału. Tak widzę skład kadry na następne eliminacje:

Boruc - Piszczek, Perquis, Kamiński, Komorowski - Błaszczykowski, Polański, Mierzejewski, Grosicki - Wolski - Lewandowski

Wybrałem Boruca, bo czas pokazał, że doświadczenie na tej pozycji jest ważne, ale równie dobrze można w to miejsce wstawić Szczęsnego, Kuszczaka czy Tytonia i rezultat byłby zapewne zbliżony. Przeciwko topowym reprezentacjom do środka pola wstawiałbym drugiego defensywnego pomocnika, najlepiej z grona młodych utalentowanych, czyli: Salamon, Borysiuk, Krychowiak, może jeszcze obudzi się Matuszczyk. Pewne jest to, że bezcelowym jest pozostawianie Lewandowskiego samemu sobie i trzeba korzystać z faktu, że mamy kreatywnych zawodników do środka pola, mianowicie Mierzejewskiego, Wolskiego, czy Majewskiego. Na lewej pomocy powinien grać najlepszy z grona Grosicki, Rybus, Peszko.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 21.06.2012, 09:13
Wg. wyborczej Fornalik ma najwieksze szanse - kurcze mam mieszane uczucia, chyba wolalbym zeby sie najpierw sprawdzil w jakims mocnym klubie aczkolwiek po tym co pokazaly Anglia i Ukraina w bezposrednim starciu i tak nie mamy
z nimi szans wiec co za roznica.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 21.06.2012, 09:40
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
aczkolwiek po tym co pokazaly Anglia i Ukraina w bezposrednim starciu i tak nie mamy z nimi szans wiec co za roznica.
Trudno powiedzieć. Pierwsza sprawa to to, że moim zdaniem z tej naszej kadry można dużo więcej wycisnąć, no i podejrzewam, że mecze przeciwko Anglii i Ukrainie będą bliższe temu, jak musieli grać przeciwko Ruskom, niż stylowi gry przeciwko Czechom lub Grekom. Nam się dużo lepiej gra w roli drużyny skazywanej na pożarcie niż w roli faworyta który musi atakować.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 21.06.2012, 10:07
Uratowali.

Kolega z TVN 24?

P.S. Przez takich jak Ty, polski futbol nigdy nie będzie normalny. Zawsze znajdą się tacy, totalni minimaliści, którzy z byle wstydliwego pierdnięcia zrobią wielki sukces. A jednocześnie są tak zakompleksieni, że byle gówno z zachodu przyjmą na kolanach.
Mogę Ci postawić [*]

Futbol nigdy nie będzie normalny przez takich właśnie jak Ty, którzy będą się wielce niepokoić o kolejny wynik reprezentacji na ME. A prawda jest taka - powtarzam - gdyby nie zaciąg zagraniczny byłoby jeszcze gorzej. Więc gdzie Ci utalentowani Polacy? Gdzie oni są?! I to mnie irytuje, a nie wynik polskiej kadry na ME. I każdy powinien wpierw myśleć o tym, jak beznadziejny jest PZPN, aniżeli krytykować wynik kadry na ME.

Szczerze mówiąc, wolałbym by reprezentacja dostawała bęcki od wszystkich, bo dopóki nie ruszy się coś ze szkoleniem, to będziemy wychodzić na mecz niczym żołnierz na wojnę ze ślepakami w magazynku.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 21.06.2012, 10:19
Wszystko fajnie, ale...

nawet z tym zachodnim zaciągiem odpadliśmy w fazie grupowej. Więc trzeba by się zapytać czy było warto? Czy było warto plamić Koszulkę Reprezentacji Polski takimi miernotami z zachodu?

I tak odpadliśmy!

Wolałbym, aby za Perquisa grał Głowacki, za Obraniaka Wolski/Mierzejewski, za Polańskiego choćby Kazimierczak/Gol/Wilk, a za Benischa Dudka/Wawrzyniak.

I w konsekwencji wynik byłby podobny, ale przynajmniej mielibyśmy Reprezentację a nie Klub Piłkarski, do którego ściąga się byle pociotka Polaków, który bardzo długo się Polakiem nie czuł...

Niektórzy, za ewentualny sukces zaprzedali by duszę diabłu, ale na szczęście, życie szybko uczy pokory. I dla mnie szczerze mówiąc dobrze się stało, że odpadliśmy. Może niektórzy zrozumieją pewne sprawy i pewne "nieprzekupne" wartości.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 21.06.2012, 10:59
A kto to jest ten Fornalik? Ile razy zdobyl Mistrza Polski? Ile razy zakwalifikowal sie do Ligi Mistrzów badz Ligi Europejskiej? To jest jakis znajomy tych wszystkich lesnych dziadow typu Piechniczek, Strejlau, Apostel itp.
Odpowiedz cytując
Grymas
Member

Od: 05.2007

Stary 21.06.2012, 11:06
Wygląda na to, że pismaki jednak coś wiedzą, bo tutaj mamy jeszcze ciekawszą informację: http://www.rmf24.pl/raport-euro2012/...ego,nId,614182, ale że Niemca chcą, to już zaskoczenie.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 21.06.2012, 11:22
Czyli powtórka z Beenhakkerem. Vogts miał kiedyś sukces i to trzeba mu przyznać, ale od kilkunastu lat równia pochyła, sporo czasu też bez pracy. Jeśli już pracuje, to na peryferiach futbolu (Azerbejdżan, Kuwejt), bardzo nieudana przygoda ze Szkocją. Więc dla mnie nikt nie powinien brać tej kandydatury na poważnie.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 21.06.2012, 13:07
To ten co wcinal heroine czy tam kokaine?
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 21.06.2012, 13:19

Futbol nigdy nie będzie normalny przez takich właśnie jak Ty, którzy będą się wielce niepokoić o kolejny wynik reprezentacji na ME. A prawda jest taka - powtarzam - gdyby nie zaciąg zagraniczny byłoby jeszcze gorzej.
.

Dlatego naturalizujmy sobie 20 brazylijczyków, będziemy pięknie klepać w Euro, wyjdziemy z grupy, a że nie będą grali Polacy ? .... tam, ważne, że "biało-czerwoni" wygrywają

Że-na-da.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.06.2012, 13:24
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
To ten co wcinal heroine czy tam kokaine?
Nie ten, tamten co wciagał to Daum. Kandydatura Vogsta to jakaś groteska. Słaby trener dla słabej reprezentacji. Nieważne. MŚ i tak mamy z głowy.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów