The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.06.2012, 00:29
Don Donson napisał(a):Wyświetl post
Rzeczowo się odniosę:

1.Tak, ale po co jak zależy Ci na czasie i MUSISZ mieć wybudowane SZYBKO!!!
2. nie rozumiem odpowiedzi - proszę o konkrety.
3. Odpowiedź o tyle prosta co skomplikowana - gdzie w jakimkolwiek SIWZ jest o napychaniu kieszeni kolegom? Gdyby było jak mówisz to RADKO nie robiłoby nic poza drogą gminną.
4. Pisałem o rynku polskim a nie kapitale na rynku polskim - nie mieszaj pojęć. Firm o potencjale pozwalającym na wykonanie dobrze kontraktów drogowych jest policzalna ilość i lwią część przetargów wygrały duże firmy (MW, BN, Mota...).
5. Niczego takiego nie napisałem - jeżeli wg Ciebie Poldim ani Intop nie są (były) istotnymi graczami na rynku drogowym to chyba u Ciebie coś nie tak z orientacją na rynku. Poldim był jedną z największych firm tego typu na południu kraju. Oczywiście można było wykosić te firmy zapisami w SIWZ, ale miałbyś od razu protesty, UOKIK itd, itp. Możliwość uczestnictwa w przetargach i wykonawstwie a liderka w konsorcjum to zgoła dwie inne rzeczy - nie mieszaj.
6. Tu się zgodzę co do semantyki - upadłość jest likwidacyjna, co nie zmienia roli syndyka, bo zaspokajał będzie w takiej samej kolejności. Nie mniej jednak wnosili wyraźnie o układową a dostali ostatecznie likwidacyjną - mój błąd.
1. Piszesz: "MUSISZ mieć wybudowane SZYBKO!!!" No to wyjaśnij mi proszę w jaki sposób zastosowane procedury przełożyły się na szybkość budowy: A1, A4 czy nawet A2
2. Sprawdź proszę w ustawie co to są: "kryteria oceny oferty" a co "warunki które musi spełniać oferent". Jeśli będziesz mial nadal problem ze zrozumieniem odpowiedzi wyjaśnię.
3. Odpowiedź tyleż nielogiczna co demagogiczna: oczywiście nigdzie nie napisałem że w SIWZach jest o napychaniu kieszeni Właśnie dlatego że jest jak mówię to Radko które powinno robić drogi gminne zostaje liderem konsorcjum budującego drogę za 500 mln PLN. Jeśli temat jednak wzbudził Twoje zainteresowanie to z rzeczy już ogólnie dostępnych: przeanalizuj proszę relację DSS (w tym temacie załączono zresztą bardzo fajny link który zbiera w jedno kilka artykułów) i Poldimu (tu kluczowa jest osoba Radziwiłła) z obecnie rządzącymi. Myślę że na ujawnienie koneksji Radko czy NDI przyjdzie czas już bardzo niedługo.
4. W rzeczy samej pisałeś o rynku polskim. Natomiast wymienienie jako "KILKU firm, które mogą robić drogi" Budimexu razem z Poldimem czy Intopem (przy pominięciu chociażby Strabaga czy Skanskiej) wskazywało tyleż na zupełną nieznajomość branży co "podskórną" chęć "podkreślenia ich polskości". Jeśli argument o "policzalności firm drogowych o potencjale pozwalającym na wykonanie dobrze kontraktów drogowych" ma oznaczać że zabrakło ich już do tego aby wykonać odcinki zlecone pierwotnie: Radko, Poldimowi czy NDI to oczywiście trudno określić go inaczej niż demagogiczny (czego dowodzi chociażby łatwość z jaką znaleziono następców do budowy odcinków opuszczonych przez pierwotnych wykonawców). Budowę tych odcinków powierzono firmom wydmuszkom bo taka była wola rządzacych. Równie trudno jest mi się zgodzić z argumentem że kryterium decydującym o "potencjale" frmy do budowy autostrady miała by być jej "wielkość". Podstawowym kryterium powinna być wiedza firmy (potwierdzona doświadczeniem) na temat tego w jaki sposób autostradę się buduję (a wbrew pozorom wymaga to bardzo dużego know-how). Przypadek PBG (innych firm nie chcę jeszcze wymieniać z nazwy, aczkolwiek jest już tajemnicą poliszynela że można się spodziewać następnych bankructw) dowodzi że zapewne nie wiedzieli o tym również organizujący przetargi.
5. No więc jak dowodzi doświadczenie okazuje się że różnica pomiędzy byciem "istotnym graczem na rynku drogowym" a byciem "liderem w konsorcjum" budującym autostradę to przepaść. Jeśli napiszę że sprawa była oczywista od samego początku dla każdego kto miał jakiekolwiek pojęcie o budowie dróg to powtorze tylko innymi słowami to co napisałem już wcześniej: jeśli Twoim zdaniem Intop czy Poldim to firmy które mogą budować w Polsce autostrady jako lider konsorcjum to pojęcie o tym rynku masz właśnie takie jak ci którzy pisali te SIWZy. Jeśli to stwierdzenie:" Możliwość uczestnictwa w przetargach i wykonawstwie a liderka w konsorcjum to zgoła dwie inne rzeczy - nie mieszaj." ma oznaczać że Twoim zdaniem wynalazki w rodzaju Poldimu czy Radko mogły być uczestnikami konsorcjum ale nie jego liderami to upewnij się czy przypadkiem nie spełniło się coś co mogło by wydawać się zupełną abstrakcją. Po upewnieniu się być może zmienisz zdanie na temat tego kto miesza w tym kotle.
6. Jeśli Twoim zdaniem różnica pomiędzy upadłością likwidacyjną a upadłością ukladową to semantyka no to nie wiem ....
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.06.2012 o godz. 02:11.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.06.2012, 08:23
ciekawe czy Kempa i Romaszewski znów polecą poświadczać, że to dobrzy chłopcy.

wiedziałem że Korwin jest rozjebem, ale że idiotą?

w....u poszło tyle lat poprawiania polskiego wizerunku, naszej zaściankowości. Idioci.

od razu wyprzedzam oskarżenia w moją osobę: Byłem na miejscu, szedłem tym mostem i widziałem co się działo na własne oczy.
krwawyedward
Junior Member

Od: 12.2011

Stary 13.06.2012, 08:29
Tutaj możecie obejrzeć wczorajsze zamieszki w Warszawie przed meczem z Rosją
http://doliczonyczas.blox.pl/html
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.06.2012, 10:13
Szpen napisał(a):Wyświetl post
ciekawe czy Kempa i Romaszewski znów polecą poświadczać, że to dobrzy chłopcy.

wiedziałem że Korwin jest rozjebem, ale że idiotą?

w....u poszło tyle lat poprawiania polskiego wizerunku, naszej zaściankowości. Idioci.

od razu wyprzedzam oskarżenia w moją osobę: Byłem na miejscu, szedłem tym mostem i widziałem co się działo na własne oczy.
A flagę z sierpem i młotem miałeś? Bo jak nie to jesteś strasznie zaściankowy.
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Stary 13.06.2012, 10:39
Drozd napisał(a):Wyświetl post
A flagę z sierpem i młotem miałeś? Bo jak nie to jesteś strasznie zaściankowy.
tyle masz do powiedzenia?
tuman jesteś, skoro dla Ciebie wszystko kojarzy się w tym stylu.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 13.06.2012 o godz. 10:47.
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 13.06.2012, 10:57
Szedłeś w pochodzie z ruskimi? Gratulacje europejczyku !!!
[][][][]> T S W <[][][][]
Szpen
Senior Member

Stary 13.06.2012, 11:08
Belzebub napisał(a):Wyświetl post
Szedłeś w pochodzie z ruskimi? Gratulacje europejczyku !!!
Ty za to jesteś wielkim Polakiem - broniłeś z dumą narodu Polskiego.

dzizas ... Wasza głupota jest porażająca.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 13.06.2012 o godz. 11:11.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.06.2012, 11:24
Obawiam się ,że Szpenio nie tyle szedł co biegał "pokojowo" ze swoimi rosyjskimi kolegami branymi w bluzy z kapturem i krótkie spodenki. Pomagał też zapewne wnosić im na stadion "pokojowy" antypolski baner (ciekawe jak POlicja pozwoliła im to wnieść ?).
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.06.2012, 11:25
W jakim stylu, twoja parada z ruskimi we własnej stolicy to czego dowód? Nowoczesności i otwartości? Nie kolego, to dowód bezmyślności i koniunkturalizmu. Przymioty każdego klakiera cudaka. Co takiego dobrego spotkało nas ostatnio ze strony Rosji żeby podpinać się pod ich marsze. Brakuje ci obcasa do lizania? To że kilku dostało liścia to tylko dowód że Polacy są tolerancyjni. A że robisz z tego aferę wywołuje tylko pusty śmiech. Wiem ze tak masz w instrukcji, ale to cie nie usprawiedliwia .
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Stary 13.06.2012, 11:43
jaka parada z ruskimi. Drozd, weż rozbieg i .......nij sie mocno o ścianę, bo polityczne gówno już Ci całkiem świat przesłoniło. Szedłem durniu na mecz, z Polakami. To, że se ruskie sżły w jednej kupie to mnie to .... obchodzi, bo w drugiej, takiej samej kupie szedłem ja. W....iasz tylko taką postawą, bo gówno wiesz, gówno widziałeś a mądrzysz sie strasznie. Banda gamoni napadła na pikników i tyle. W jak pio.......onym politycznie kraju ja żyje, gdy po pobiciu niewinnych ludzi dostaje sie po uszach za brataniem się z nimi? Przecież to jest chore. Skończ pajacu łączyc piłkę i całe swoje życie z polityką, bo za parę lat będziesz jak ten debil co zabił Rosiaka.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 13.06.2012, 12:02
jaka parada z ruskimi. Drozd, weż rozbieg i .......nij sie mocno o ścianę, bo polityczne gówno już Ci całkiem świat przesłoniło. Szedłem durniu na mecz, z Polakami. To, że se ruskie sżły w jednej kupie to mnie to .... obchodzi, bo w drugiej, takiej samej kupie szedłem ja. W....iasz tylko taką postawą, bo gówno wiesz, gówno widziałeś a mądrzysz sie strasznie. Banda gamoni napadła na pikników i tyle. W jak pio.......onym politycznie kraju ja żyje, gdy po pobiciu niewinnych ludzi dostaje sie po uszach za brataniem się z nimi? Przecież to jest chore. Skończ pajacu łączyc piłkę i całe swoje życie z polityką, bo za parę lat będziesz jak ten debil co zabił Rosiaka.
No faktycznie, media podają, że 7 Polaków znalazło się w szpitalu. Ciekawe jak to się stało skoro ruscy tacy pokojowi byli Te krótkie spodenki to załozyli pewnie bo im ciepło było. Ogromny antypolski baner zrobili w Rosji też w celach "pokojowych".
Szpen
Senior Member

Stary 13.06.2012, 12:19
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
No faktycznie, media podają, że 7 Polaków znalazło się w szpitalu. Ciekawe jak to się stało skoro ruscy tacy pokojowi byli Te krótkie spodenki to załozyli pewnie bo im ciepło było. Ogromny antypolski baner zrobili w Rosji też w celach "pokojowych".
a Ty jak w mordę dostajesz to sie kulisz czy walczysz? ....eczka z Ciebie.

jedna pieprzona flaga na ileś tam tysięcy ludzi. I to nie ona była pretekstem dobrze wiesz.
wislak68
Senior Member

Stary 13.06.2012, 12:21
Ponieważ dyskutowaliśmy tu kiedyś o gazie łupkowym dlatego link na ten temat:
http://biznes.interia.pl/podatki/new...lupkow,1808785
Ale żeby nie odbiegać od tematu:
1. Czy dobrze pamiętam że jeszcze kilka dni temu Szpenio był przeciwnikiem dopuszczenia do przemarszu ruskich kibiców Widocznie coś mu się zmieniło po tym gdy pozwolenie wydała Bufetowa . To jest dopiero dbanie o wizerunek i walka z zaściankowością .
2. Ciekaw też jestem czy nadal będzie potrzebował mediów zagranicznych do tego aby wyrobić sobie swoją własną ocenę mistrzostw.
3. Jak widać też wyraźnie podejmuje trend wyznaczony przez PRowców z PO. Otóż czytając nocne wpisy na portalach typu onet czy interia widać było jak ciężko pracuje młodzieżówka PO aby okazało się że zamieszkom winny jest ... PiS. Nie organizatorzy i Bufetowa tylko PiS . Logika wywodu mniej więcej taka sama jak u Szpenia: Kępa i Romaszewski poręczyli za Starucha.
4. Wiemy też jak wyglądają cierpienia leminga:" w....u poszło tyle lat poprawiania polskiego wizerunku, naszej zaściankowości. Idioci" . Biedak nie martwi się tym że świat śmieje się z nas: że nie jesteśmy w stanie zbadać porządnie w jaki sposób zgniął nasz prezydent, że nie jesteśmy w stanie wybudować na imprezę dróg (a jeśli już budujemy to w stanie "przejezdności"), że obecny prezydent kompromituje kompletnie kraj gdy w trakcie swojego wystąpienia zagranicznego opowiada o bigosie, że w Unii zostaliśmy przez Niemców i Francuzów wstawieni do karty dań itp, itd. Dla niego największą traumą jest to że paru ruskich dostało po gębie . I do tego martwi się jeszcze naszą zaściankowością . Szpenio, żebyś Ty zdawał sobie sprawę jak bardzo zabawny jesteś .
5. A to: "tuman jesteś","Wasza głupota jest porażająca" czy to "skończ pajacu łączyc piłkę i całe swoje życie z polityką, bo za parę lat będziesz jak ten debil co zabił Rosiaka" to w rzeczy samej przejaw daleko idącej troski o wizerunek (pomijając już fakt że debil który zabił Rosiaka robił to w imię obrony kraju przed zaściankowością, z czego wniosek że to raczej Ty Szpeniu podążasz tą drogą ).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.06.2012 o godz. 12:30.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.06.2012, 12:33
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Widocznie coś mu się zmieniło po tym gdy pozwolenie wydała Bufetowa .
a dlaczego Prezydentem Warszawy nie jest Polka ?
wislak68
Senior Member

Stary 13.06.2012, 12:39
AYALA napisał(a):Wyświetl post
a dlaczego Prezydentem Warszawy nie jest Polka ?
Najogólniej mówiąc: dlatego że tak wybrali Warszawiacy .
A nawiasem mówiąc: jakiej jest narodowości jeśli nie polskiej
wislak68
Senior Member

Stary 13.06.2012, 12:45

jedna pieprzona flaga na ileś tam tysięcy ludzi. I to nie ona była pretekstem dobrze wiesz.
O to, to. Szpeniu skoro dobrze wiesz co było pretekstem to wyjaśnij nam. Bo ja naprzykład nie wiem a bardzo chętnie poznalbym Twoją opinię w tym względzie.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.06.2012, 12:46
Najogólniej mówiąc: dlatego że tak wybrali Warszawiacy .
A nawiasem mówiąc: jakiej jest narodowości jeśli nie polskiej
tu jest napisane że naprawde nazywa sie Hajka Grundbaum
http://www.radioislam.org/thetruth/polishnames.htm
wislak68
Senior Member

Stary 13.06.2012, 13:01
Czy nie uważasz że Wałęsa jest zbyt głupi na to aby być Żydem . Powiem tak: nie jestem z tej szkoły. A ponieważ Bufetową mam okazję znać osobiście (co nie zmienia mojej krytycznej oceny jej działalności publicznej) to napiszę tylko że jak na Żydówkę to zarówno ona jak i cała jej rodzina jest wyjątkowo katolicka .
Szpen
Senior Member

Stary 13.06.2012, 13:10
Ponieważ dyskutowaliśmy tu kiedyś o gazie łupkowym dlatego link na ten temat:
http://biznes.interia.pl/podatki/new...lupkow,1808785
Ale żeby nie odbiegać od tematu:
1. Czy dobrze pamiętam że jeszcze kilka dni temu Szpenio był przeciwnikiem dopuszczenia do przemarszu ruskich kibiców Widocznie coś mu się zmieniło po tym gdy pozwolenie wydała Bufetowa . To jest dopiero dbanie o wizerunek i walka z zaściankowością .
2. Ciekaw też jestem czy nadal będzie potrzebował mediów zagranicznych do tego aby wyrobić sobie swoją własną ocenę mistrzostw.
3. Jak widać też wyraźnie podejmuje trend wyznaczony przez PRowców z PO. Otóż czytając nocne wpisy na portalach typu onet czy interia widać było jak ciężko pracuje młodzieżówka PO aby okazało się że zamieszkom winny jest ... PiS. Nie organizatorzy i Bufetowa tylko PiS . Logika wywodu mniej więcej taka sama jak u Szpenia: Kępa i Romaszewski poręczyli za Starucha.
4. Wiemy też jak wyglądają cierpienia leminga:" w....u poszło tyle lat poprawiania polskiego wizerunku, naszej zaściankowości. Idioci" . Biedak nie martwi się tym że świat śmieje się z nas: że nie jesteśmy w stanie zbadać porządnie w jaki sposób zgniął nasz prezydent, że nie jesteśmy w stanie wybudować na imprezę dróg (a jeśli już budujemy to w stanie "przejezdności"), że obecny prezydent kompromituje kompletnie kraj gdy w trakcie swojego wystąpienia zagranicznego opowiada o bigosie, że w Unii zostaliśmy przez Niemców i Francuzów wstawieni do karty dań itp, itd. Dla niego największą traumą jest to że paru ruskich dostało po gębie . I do tego martwi się jeszcze naszą zaściankowością . Szpenio, żebyś Ty zdawał sobie sprawę jak bardzo zabawny jesteś .
5. A to: "tuman jesteś","Wasza głupota jest porażająca" czy to "skończ pajacu łączyc piłkę i całe swoje życie z polityką, bo za parę lat będziesz jak ten debil co zabił Rosiaka" to w rzeczy samej przejaw daleko idącej troski o wizerunek (pomijając już fakt że debil który zabił Rosiaka robił to w imię obrony kraju przed zaściankowością, z czego wniosek że to raczej Ty Szpeniu podążasz tą drogą ).
ooo widze że wielki słowami, a mało treściwy Wiślak się pokazał.

POwiedz mi Wiślaku jaką to zgodę wydała Hanka? Bo z tego co wiem, żadnej zgody nie wydawał, bo nie było na co odpowiadać. Po drugie, byłem i jestem przeciw przemarszowi Ruskich w takiej formie w jakiej było to podawane w mediach prawicowych. Czyli świetowanie ruskiego świeta, zakazane symbole itd. Skoro tego nie rozumiesz, to przykro mi za Ciebie.
Po trzecie, wizerunek wśród normalnych ludzi buduje się właśnie takimi imprezami, gdzie zwykły angol, niemiec, wloch czy inny szwed przyjezdzaja i poznaja kraj na zywo. Skoro tego nie rozumiesz, przykro mi po raz drugi. Ci zwykli zagraniczni obywatele maja w dupie to, ze Komor wali głupie teksty do Obamy, Kaczynski sie slini i chodzi w brudnych butach, a Donek haracze w gale. Dla nich wazne jest to co widza. A do wczorja widzieli samych zyczliwych ludzie, zabawe i nowoczesne panstwo. Po wybrykach paru karkow czar prysl.

Co bylo powodem dobrze wyjasnil raindog.
wislak68
Senior Member

Stary 13.06.2012, 13:14
raindog napisał(a):Wyświetl post
Co do wczorajszych wydarzeń: kilku idiotów nakręciło kilku innych idiotów, którym wylał się mózg (czyt. były to karki) i zrobili wiochę. A zwalanie winy na HGW to rozumowanie - gdybyście zabronili posiadania broni, to nie zabijał bym ludzi na ulicach.
No to w takim razie kilka dodatkowych teorii na ten temat prosto z "Rossijskaja Gazieta" (to dla Szpenia który wyrabia sobie ocenę mistrzostw na podstwie zagranicznej prasy ):
W ocenie "Rossijskiej Gaziety", policja wyraźnie straciła kontrolę nad sytuacją. "Duża część funkcjonariuszy powstrzymywała bezpośrednich uczestników (marszu). Po drugiej stronie policjanci rozpędzali Polaków. W środku praktycznie bezkarnie walczyli chuligani"
"Szczególne rozdrażnienie wśród Polaków wywołała flaga ZSRR, wbrew ostrzeżeniom przyniesiona przez któregoś z kibiców"
i jeszcze Moskiewskije Nowostii:
"pochód rosyjskich kibiców ulicami Warszawy przed meczem z Polakami rozpalił namiętności do czerwoności"
A więc prasa rosyjska wskazuje na: złą pracę policji (organizatorów), prowokowanie Polaków flagą ZSRR i bezsensowność organizacji marszu kibiców rosyjskich (a zgodę na to wydała Bufetowa). Moim zdaniem konkluzje całkiem trafne.
edycja:
I jeszcze link z mediów polskich potwierdzający tezę numer jeden powyżej:
http://www.rmf24.pl/news-nie-udalo-s...o-w,nId,612278
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.06.2012 o godz. 13:55.
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 13.06.2012, 13:14
Dobre. Wałęsa, Olszewski, Macierewicz, HGW, połowa polskiego episkopatu. Sprawdź, może i TY jesteś Żydem?
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
wislak68
Senior Member

Stary 13.06.2012, 13:37
ooo widze że wielki słowami, a mało treściwy Wiślak się pokazał.

POwiedz mi Wiślaku jaką to zgodę wydała Hanka? Bo z tego co wiem, żadnej zgody nie wydawał, bo nie było na co odpowiadać. Po drugie, byłem i jestem przeciw przemarszowi Ruskich w takiej formie w jakiej było to podawane w mediach prawicowych. Czyli świetowanie ruskiego świeta, zakazane symbole itd. Skoro tego nie rozumiesz, to przykro mi za Ciebie.
Po trzecie, wizerunek wśród normalnych ludzi buduje się właśnie takimi imprezami, gdzie zwykły angol, niemiec, wloch czy inny szwed przyjezdzaja i poznaja kraj na zywo. Skoro tego nie rozumiesz, przykro mi po raz drugi. Ci zwykli zagraniczni obywatele maja w dupie to, ze Komor wali głupie teksty do Obamy, Kaczynski sie slini i chodzi w brudnych butach, a Donek haracze w gale. Dla nich wazne jest to co widza. A do wczorja widzieli samych zyczliwych ludzie, zabawe i nowoczesne panstwo. Po wybrykach paru karkow czar prysl.

Co bylo powodem dobrze wyjasnil raindog.
Mało treściwy wislak już od jakiegoś czasu próbuje dowiedzieć się od treściwego Szpenie w jaki to sposób winnymi katastrofy w polskim drogownictwie mają być firmy budowlane a nie rządzący organizający budowę dróg. Ale Szpenio treściwy jak zwykle puścił bąka po czym schował głowę w piasek .
1. Czyli twierdzisz że Bufetowa nie zaakceptowała przemarszu ruskich. Szpenio ja rozumiem że można argumentując uciekać w jezuityzm ale Tobie to naprawdę nie wychodzi. Wychodzi z tego zwykła farsa .
2. Czyli Twoim zdaniem nie było zakazanych symboli W takim razie popatrz na post wyżej. Nawet ruska prasa zauważa że był to jeden z czynników powodujacych wzrost napięcia. Ale Szpenio tego nie widział
3. Zwykli zagraniczni obywatele świetnie się w Polsce bawią (wiem bo sam mam kontakt z Irlandczykami). To że paru ruskich dostało po gębie zwisa im tak samo jak to że Komor wali głupie teksty. Natomiast trzeba być bardzo ograniczonym lemingiem aby zakładać że to iż elita wspomnianych krajów wyrabia sobie opinie na temat Polski na podstawie: głupot wygadywanych przez Gajowego, lokajstwa Tuska, tudzież festiwalu niekompetencji w sprawie śledztwa smoleńskiego nie ma niszczącego wpływu na to w jaki sposób postrzegana jest Polska na arenie międzynarodowej. To trochę jak z kobietą która pomimo tego że potrafi przygotować fajną imprezę i tak w powszechnej opinii pozostanie "łatwą do wykorzystania".
4. Czyli o ile dobrze rozumiem powodem było paru głupków W takim razie aby właściwie to ocenić musisz sięgnąć do prasy zagranicznej i zobaczyć (patrz post powyżej) w jaki sposób oceniają to Rosjanie .
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.06.2012 o godz. 13:45.
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.06.2012, 14:28
A ja mam do Ciebie Szpenie jedno konkretne pytanie.

Nie raz i nie dwa w tym temacie pisałeś, że znasz się doskonale na prowadzeniu działalności gospodarczej, przekonywałeś nas że Platforma tak wiele dobrego robi dla przedsiębiorców oraz że na pewno nie narzekasz na swoją sytuację materialną.

To czym Ty na Boga zarządzasz/pracujesz, że masz czas prawie na pełną dobę przed kompem i pisanie postów na forum, a do tego nie masz kłopotu żeby zawalić cały dzień roboty na udział w nędznym marszu radzieckich przyjaciół?
Szpen
Senior Member

Stary 13.06.2012, 15:54
Mało treściwy wislak już od jakiegoś czasu próbuje dowiedzieć się od treściwego Szpenie w jaki to sposób winnymi katastrofy w polskim drogownictwie mają być firmy budowlane a nie rządzący organizający budowę dróg. Ale Szpenio treściwy jak zwykle puścił bąka po czym schował głowę w piasek .
1. Czyli twierdzisz że Bufetowa nie zaakceptowała przemarszu ruskich. Szpenio ja rozumiem że można argumentując uciekać w jezuityzm ale Tobie to naprawdę nie wychodzi. Wychodzi z tego zwykła farsa .
2. Czyli Twoim zdaniem nie było zakazanych symboli W takim razie popatrz na post wyżej. Nawet ruska prasa zauważa że był to jeden z czynników powodujacych wzrost napięcia. Ale Szpenio tego nie widział
3. Zwykli zagraniczni obywatele świetnie się w Polsce bawią (wiem bo sam mam kontakt z Irlandczykami). To że paru ruskich dostało po gębie zwisa im tak samo jak to że Komor wali głupie teksty. Natomiast trzeba być bardzo ograniczonym lemingiem aby zakładać że to iż elita wspomnianych krajów wyrabia sobie opinie na temat Polski na podstawie: głupot wygadywanych przez Gajowego, lokajstwa Tuska, tudzież festiwalu niekompetencji w sprawie śledztwa smoleńskiego nie ma niszczącego wpływu na to w jaki sposób postrzegana jest Polska na arenie międzynarodowej. To trochę jak z kobietą która pomimo tego że potrafi przygotować fajną imprezę i tak w powszechnej opinii pozostanie "łatwą do wykorzystania".
4. Czyli o ile dobrze rozumiem powodem było paru głupków W takim razie aby właściwie to ocenić musisz sięgnąć do prasy zagranicznej i zobaczyć (patrz post powyżej) w jaki sposób oceniają to Rosjanie .
Ad1. Już to chyba wujaśnialiśmy. Przetargi. Jak Cię nie stać, nie buduj. Przykład A2. Słyszałeś o tym, że rząd nie płaci? Nie. Nie płacą wykonawcy.
Ad2. Bufetowa nie wydała zgody na marsz, bo o takie coś ruscy nie prosili. Wydała zgodę na zgromadzenie większej ilości osób w jednym miejscu. Nie miała prawa tego zabronić. W Gdańsku takie zebranie mają Niemcy i jakoś Gdańszczanie nie protestują.
Ad.3 Elita tych z tych krajów ma w dupie naszą katastrofę, wpadki Komorowskiego czy oszczerstwa Kaczyńskiego. Elitę interesuje kasa. A mnie interesuje, co myśli zwykły angol, niemiec czy hiszpan.
Ad.4 Dokładnie, paru głuków. Gwarantuje CI, że 3/4 tego składu co machało pieściami machało nie z powodu flagi, swoich przekonań czy wiary. Machali bo lubią machać. A Ruska się wali jak jest okazja.

hunter napisał(a):Wyświetl post
A ja mam do Ciebie Szpenie jedno konkretne pytanie.
Pan ciekawski. Ruscy to nie moi bracia.
Don Donson
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.06.2012, 16:50
1. Piszesz: "MUSISZ mieć wybudowane SZYBKO!!!" No to wyjaśnij mi proszę w jaki sposób zastosowane procedury przełożyły się na szybkość budowy: A1, A4 czy nawet A2
2. Sprawdź proszę w ustawie co to są: "kryteria oceny oferty" a co "warunki które musi spełniać oferent". Jeśli będziesz mial nadal problem ze zrozumieniem odpowiedzi wyjaśnię.
3. Odpowiedź tyleż nielogiczna co demagogiczna: oczywiście nigdzie nie napisałem że w SIWZach jest o napychaniu kieszeni Właśnie dlatego że jest jak mówię to Radko które powinno robić drogi gminne zostaje liderem konsorcjum budującego drogę za 500 mln PLN. Jeśli temat jednak wzbudził Twoje zainteresowanie to z rzeczy już ogólnie dostępnych: przeanalizuj proszę relację DSS (w tym temacie załączono zresztą bardzo fajny link który zbiera w jedno kilka artykułów) i Poldimu (tu kluczowa jest osoba Radziwiłła) z obecnie rządzącymi. Myślę że na ujawnienie koneksji Radko czy NDI przyjdzie czas już bardzo niedługo.
4. W rzeczy samej pisałeś o rynku polskim. Natomiast wymienienie jako "KILKU firm, które mogą robić drogi" Budimexu razem z Poldimem czy Intopem (przy pominięciu chociażby Strabaga czy Skanskiej) wskazywało tyleż na zupełną nieznajomość branży co "podskórną" chęć "podkreślenia ich polskości". Jeśli argument o "policzalności firm drogowych o potencjale pozwalającym na wykonanie dobrze kontraktów drogowych" ma oznaczać że zabrakło ich już do tego aby wykonać odcinki zlecone pierwotnie: Radko, Poldimowi czy NDI to oczywiście trudno określić go inaczej niż demagogiczny (czego dowodzi chociażby łatwość z jaką znaleziono następców do budowy odcinków opuszczonych przez pierwotnych wykonawców). Budowę tych odcinków powierzono firmom wydmuszkom bo taka była wola rządzacych. Równie trudno jest mi się zgodzić z argumentem że kryterium decydującym o "potencjale" frmy do budowy autostrady miała by być jej "wielkość". Podstawowym kryterium powinna być wiedza firmy (potwierdzona doświadczeniem) na temat tego w jaki sposób autostradę się buduję (a wbrew pozorom wymaga to bardzo dużego know-how). Przypadek PBG (innych firm nie chcę jeszcze wymieniać z nazwy, aczkolwiek jest już tajemnicą poliszynela że można się spodziewać następnych bankructw) dowodzi że zapewne nie wiedzieli o tym również organizujący przetargi.
5. No więc jak dowodzi doświadczenie okazuje się że różnica pomiędzy byciem "istotnym graczem na rynku drogowym" a byciem "liderem w konsorcjum" budującym autostradę to przepaść. Jeśli napiszę że sprawa była oczywista od samego początku dla każdego kto miał jakiekolwiek pojęcie o budowie dróg to powtorze tylko innymi słowami to co napisałem już wcześniej: jeśli Twoim zdaniem Intop czy Poldim to firmy które mogą budować w Polsce autostrady jako lider konsorcjum to pojęcie o tym rynku masz właśnie takie jak ci którzy pisali te SIWZy. Jeśli to stwierdzenie:" Możliwość uczestnictwa w przetargach i wykonawstwie a liderka w konsorcjum to zgoła dwie inne rzeczy - nie mieszaj." ma oznaczać że Twoim zdaniem wynalazki w rodzaju Poldimu czy Radko mogły być uczestnikami konsorcjum ale nie jego liderami to upewnij się czy przypadkiem nie spełniło się coś co mogło by wydawać się zupełną abstrakcją. Po upewnieniu się być może zmienisz zdanie na temat tego kto miesza w tym kotle.
6. Jeśli Twoim zdaniem różnica pomiędzy upadłością likwidacyjną a upadłością ukladową to semantyka no to nie wiem ....

Pozwól że znów się odniosę:
1. To co napisałem odnosiło się do szybkiego wyboru wykonawcy, dlatego nie stosowano dodatkowych przeszkód w dostępie do przetargów. To że one nie zostaną zrealizowane w czasie miało potwierdzenie na etapie wyłaniania wykonawców, ale o tym mówili tylko eksperci (A. Furgalski).
2. dalej nie rozumiem co mylę. Wymogi związane z przystąpieniem do przetargu są jasne, albo je spełniasz albo nie. Waga jest określana najczęściej w przeważającej wartości w postaci ceny i to ona warunkuje wybór przedstawionej przez dopuszczonego do przetargu oferenta. Mylę się?
3. w tym punkcie zgadzamy się chyba od samego początku - tylko artykułujemy to trochę z innej strony.
4. Nie miałem zamiaru wymieniać z nazwy całego rynku budownictwa drogowego bo nie o to chodziło. Faktem jest że wszystkie firmy budujące drogi krwawią teraz niemiłosiernie a ubezpieczyciele nie udzielają już żadnej gwarancji na te kontrakty. Co do Radko zgadzam się z Tobą.
5. Przepisy umożliwiły tym firmom wykonawstwo i ewentualne liderowanie. Co do działań pozaprawnych nie odnoszę się bo wiemy obaj jak jest.
6. Przyjąłem na klatę ten błąd - co nie zmienia działania syndyka co do zasady.
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 13.06.2012, 18:49
Czy nie uważasz że Wałęsa jest zbyt głupi na to aby być Żydem . Powiem tak: nie jestem z tej szkoły. A ponieważ Bufetową mam okazję znać osobiście (co nie zmienia mojej krytycznej oceny jej działalności publicznej) to napiszę tylko że jak na Żydówkę to zarówno ona jak i cała jej rodzina jest wyjątkowo katolicka .
No to widać, że masz mgliste pojęcie na temat tzw. "przechrzty". Poczytaj coś o tym. Kiedyś Kluby Inteligencji Katolickiej były opanowane przez takich. To była kuźnia kadr Unii Demokratycznej.

raindog napisał:
Cytat:
Co do wczorajszych wydarzeń: kilku idiotów nakręciło kilku innych idiotów, którym wylał się mózg (czyt. były to karki) i zrobili wiochę. A zwalanie winy na HGW to rozumowanie - gdybyście zabronili posiadania broni, to nie zabijał bym ludzi na ulicach.
Czesi powiedzieli, że gdyby Euro u nich się odbyło to nigdy nie zezwolili by ruskom na przemarsz przez Pragę. Ale u nich nie ma wasalnego rządu.

Szpen napisał:

Cytat:

Jak jeszcze trochę powalczysz to ci mogę wypłacić klapsa w jakimś ustronnym miejscu. A teraz do rzeczy. "Jedna pieprzona flaga" czyli 30 m x 40 m . Nie odpowiedziałeś jak to płachta znalazła się na stadionie. Trzeba być wyjątkowym pajacem by jeszcze tego bronić. Nawet reżimowe media przyznają, że u rusków też były bandy pseudokibiców a nie kibiców jak to usiłujesz przedstawiać.
Tylko jak zwykle Polacy dostaną wyroki a rusków zwolnią natychmiast tak jak szwabow po 11 Listopada.
Powód: poprawka
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 13.06.2012 o godz. 18:50.
wislak68
Senior Member

Stary 13.06.2012, 23:57
Ad1. Już to chyba wujaśnialiśmy. Przetargi. Jak Cię nie stać, nie buduj. Przykład A2. Słyszałeś o tym, że rząd nie płaci? Nie. Nie płacą wykonawcy.
Ad2. Bufetowa nie wydała zgody na marsz, bo o takie coś ruscy nie prosili. Wydała zgodę na zgromadzenie większej ilości osób w jednym miejscu. Nie miała prawa tego zabronić. W Gdańsku takie zebranie mają Niemcy i jakoś Gdańszczanie nie protestują.
Ad.3 Elita tych z tych krajów ma w dupie naszą katastrofę, wpadki Komorowskiego czy oszczerstwa Kaczyńskiego. Elitę interesuje kasa. A mnie interesuje, co myśli zwykły angol, niemiec czy hiszpan.
Ad.4 Dokładnie, paru głuków. Gwarantuje CI, że 3/4 tego składu co machało pieściami machało nie z powodu flagi, swoich przekonań czy wiary. Machali bo lubią machać. A Ruska się wali jak jest okazja.
1. No właśnie nie wyjaśniliśmy. Ty twierdziłeś że wykonawcy "sami sobie są winni". Ja natomiast byłbym ciekaw Twojego zdania na temat przyznania generalnego wykonawstwa budowy autostrad firmom w rodzaju: NDI, Poldim, Radko, DSS, SB Granit czy Covec? Albo innymi słowy: czy gdyby wykonawstwo odcinka C autostrady A2 przyznano firmie Szpenio S.A. oferującej najniższą cenę w przetargu, po czym firma ta zbankrutowałaby w trakcie realizacji kontraktu zostawiając niespłaconych podwykonawców w kwocie kilkudziesięciu milionów PLN to też twierdziłbyś że wykonawcy "sami sobie są winni"
Na jakiej podstwie twierdzisz że "rząd płaci"? Bankrutujące firmy twierdzą coś zupełnie odwrotnego utrzymując że zaległości ze strony budżetu sa główną przyczyną ich bankructwa.
2. Oczywiście że mogła zabronić. Tak jak zabroniła demonstracji Solidarności. Zwyczajnie nie chciała zabronić przemarszu kibiców rosyjskich pod przywództwem działacza partii Żyrynowskiego. Co więcej konsultowała z nim i z służbami porządkowymi szczegóły techniczne przemarszu.
3. Odnoszę wrażenie Szpeniu że Twoja wiedza na temat stosunku elit krajów Zachodnich do zdarzeń typu: katastrofa smoleńska czy artystyczne występy Gajowego jest mniej więcej taka sama jak wiedza świni na temat nieba. W momencie gdy pewne sprawy do Ciebie dotrą być może opadnie z Ciebie powłoka leminga. Czego oczywiście bardzo szczerze Ci życzę. Na chwilę obecną będziemy musieli pozostać przy tym: "A mnie interesuje, co myśli zwykły angol, niemiec czy hiszpan" (swoją drogą ciekawe że nie wymieniłeś Rosjan). Stawiaj im piwo, polecaj uroki jazdy po "przejezdnych" autostradach i ciesz się wewnętrznym przekonaniem że właśnie sprawiłeś że Polska stała się "mniej zaściankowa". Tylko nie dziw się że dla tych rozsądniejszych będziesz tylko beniaminkiem.
4. Jeśli nie masz nic przeciwko to zgodnie z Twoją wcześniejszą sugestią oprę swój pogląd na tę sprawę o opinie prasy zagranicznej (w tym wypadku rosyjskiej) która sprawę zamieszek widzi nieco inaczej niż Ty. A mianowicie:
W ocenie "Rossijskiej Gaziety", policja wyraźnie straciła kontrolę nad sytuacją. "Duża część funkcjonariuszy powstrzymywała bezpośrednich uczestników (marszu). Po drugiej stronie policjanci rozpędzali Polaków. W środku praktycznie bezkarnie walczyli chuligani"
"Szczególne rozdrażnienie wśród Polaków wywołała flaga ZSRR, wbrew ostrzeżeniom przyniesiona przez któregoś z kibiców"
i jeszcze Moskiewskije Nowostii:
"pochód rosyjskich kibiców ulicami Warszawy przed meczem z Polakami rozpalił namiętności do czerwoności"
I jeszcze link z mediów polskich potwierdzający tezę numer jeden powyżej:
http://www.rmf24.pl/news-nie-udalo-s...o-w,nId,612278
A więc prasa rosyjska wskazuje na: złą pracę policji (organizatorów), prowokowanie Polaków flagą ZSRR i bezsensowność organizacji marszu kibiców rosyjskich (a zgodę na to wydała Bufetowa). Zupełnie inaczej niż Twoja teoria "kilku głupków". Powiem szczerze że w tym konkretnym wypadku argumenty prasy rosyjskiej przekonują mnie znacznie bardziej niż Twoje.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 14.06.2012 o godz. 00:15.
wislak68
Senior Member

Stary 14.06.2012, 00:44
Don Donson napisał(a):Wyświetl post
Pozwól że znów się odniosę:
1. To co napisałem odnosiło się do szybkiego wyboru wykonawcy, dlatego nie stosowano dodatkowych przeszkód w dostępie do przetargów. To że one nie zostaną zrealizowane w czasie miało potwierdzenie na etapie wyłaniania wykonawców, ale o tym mówili tylko eksperci (A. Furgalski).
2. dalej nie rozumiem co mylę. Wymogi związane z przystąpieniem do przetargu są jasne, albo je spełniasz albo nie. Waga jest określana najczęściej w przeważającej wartości w postaci ceny i to ona warunkuje wybór przedstawionej przez dopuszczonego do przetargu oferenta. Mylę się?
3. w tym punkcie zgadzamy się chyba od samego początku - tylko artykułujemy to trochę z innej strony.
4. Nie miałem zamiaru wymieniać z nazwy całego rynku budownictwa drogowego bo nie o to chodziło. Faktem jest że wszystkie firmy budujące drogi krwawią teraz niemiłosiernie a ubezpieczyciele nie udzielają już żadnej gwarancji na te kontrakty. Co do Radko zgadzam się z Tobą.
5. Przepisy umożliwiły tym firmom wykonawstwo i ewentualne liderowanie. Co do działań pozaprawnych nie odnoszę się bo wiemy obaj jak jest.
6. Przyjąłem na klatę ten błąd - co nie zmienia działania syndyka co do zasady.
1. Bądźmy precyzyjni. Pisałeś: "MUSISZ mieć wybudowane SZYBKO!!!" . A zatem odnosiłem się do wybudowania a nie wyboru wykonawcy. Myślę że również przeciętnego Kowalskiego guzik obchodzi jak szybko zostanie wybrany wykonawca. Dla niego ważne jest kiedy zostanie wybudowana droga. A to zostało przez PO zawalone KOMPLETNIE. Jeśli chodzi o ekspercką wiedzę osób w rodzaju Furgalskiego to pozwolisz że dyplomatycznie zamilknę.
2. Nie mylisz się. Wystarczyło zatem sfromułować warunki wymagane od oferenta w sposób eliminujący z przetargu wynalazki w rodzaju: Radko, Poldimu czy NDI. A to że tego nie zrobiono bynajmniej nie jest przypadkiem.
3. Przyjmuje to za dobrą monetę ale chyba mam jakieś problemy z rozumieniem Twojej "artykulacji" .
4. Natomiast stawianie na jednej półce Budimexu i Poldimu czy Intopu to zdecydowanie nieporozumienie (co widać zresztą w chwili obecnej). O ile dobrze rozumiem to masz wątpliwości czy wydmuszką był DSS, Poldim i NDI W takim razie link z dnia wczorajszego:
http://biznes.interia.pl/budownictwo...poldim,1808906
5. Liderowanie umożliwiły "wydmuszkom" nie przepisy a decyzje inwestora. Jeśli twierdzisz że "wiesz jak jest" to powinieneś również zdawać sobie sprawę z tego "kto i dlaczego".
6. Co nie zmienia faktu że różnica pomiędzy upadłością likwidacyjną a upadłością ukladową nie jest semantyką.
Piszemy półsłówkami ale konkluzja jest bardzo jasna (przynajmniej dla mnie): cały proces budowy dróg współfinasowanych przez Unię został spi...ony przez PO od początku do końca. Zmarnowano kupę kasy a przekręty śmierdzą bardziej niż gnijący śledź. Grabarczyk i Nowak jako ministrowie infrastruktury to jedno wielkie nieporozumienie.
wislak68
Senior Member

Stary 14.06.2012, 01:18
No to widać, że masz mgliste pojęcie na temat tzw. "przechrzty". Poczytaj coś o tym. Kiedyś Kluby Inteligencji Katolickiej były opanowane przez takich. To była kuźnia kadr Unii Demokratycznej.
W rzeczy samej, pojęcie na temat "przechrzty" mam nawet mniejsze niż mgliste bo zwyczajnie żadne. Temat sam w sobie zapewne by mnie zainteresował, tym niemniej odnosze wrażenie że akurat ten jej aspekt który wywołałby moje zaciekawienie (np: Anna Frank, kardynał Lustiger, Tyrmand czy chociażby Dorn) niekoniecznie musiał by być tym który jak sądzę masz na myśli.
Jeśli jednak chodzi o samą Bufetową to wg: moich informacji z UW i KIK związków żadnych nie miała. Powiedzialbym że nawet wręcz przeciwnie. Pewna "wspólnota interesów" powstała gdy trzeba było zwalniać w NBP miejsce dla Balcerowicza (wtedy zajmowane przez Bufetową). To wtedy właśnie Geremek miał jej jakoby załatwić posadę w Londynie w zamian za zwolnienie miejsca dla Leszka.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 14.06.2012 o godz. 01:24.
Szpen
Senior Member

Stary 14.06.2012, 08:14
"Jedna pieprzona flaga" czyli 30 m x 40 m . Nie odpowiedziałeś jak to płachta znalazła się na stadionie. Trzeba być wyjątkowym pajacem by jeszcze tego bronić. Nawet reżimowe media przyznają, że u rusków też były bandy pseudokibiców a nie kibiców jak to usiłujesz przedstawiać.
Tylko jak zwykle Polacy dostaną wyroki a rusków zwolnią natychmiast tak jak szwabow po 11 Listopada.
i po co manipulujesz? dobrze wiesz, że mówiłem o fladze na marszu, anie o tej saktorówce na stadionie. Bójki były przed meczem, sektorówki jeszcze wtedy nie było. Za to była flaga z sierpem. Konfabulujesz kolego.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów