The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.05.2012, 22:32
Nikt nie jest obiektywny
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 27.05.2012, 22:57
No pewnie, ale przykładowo, jeśli ktoś jest członkiem komitetu poparcia jakiegoś kandydata na prezydenta, a potem w mediach wypowiada się o tym kandydacie pochlebnie, to ciężko traktować ten głos jako rzetelną ocenę. Tu sytuacja analogiczna. Gość się zaangażował, więc musi się liczyć, że wszyscy będą brali poprawkę na jego opinie.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 27.05.2012, 23:06
Kontrwywiad Wojskowy monitorował lot do Smoleńska
http://www.rp.pl/artykul/463737.html

więc chyba wiedza co sie tak naprawde stało ?
Ostatnio edytowane przez AYALA : 27.05.2012 o godz. 23:11.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 27.05.2012, 23:21
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
No pewnie, ale przykładowo, jeśli ktoś jest członkiem komitetu poparcia jakiegoś kandydata na prezydenta, a potem w mediach wypowiada się o tym kandydacie pochlebnie, to ciężko traktować ten głos jako rzetelną ocenę. Tu sytuacja analogiczna. Gość się zaangażował, więc musi się liczyć, że wszyscy będą brali poprawkę na jego opinie.
Chłopie, ale NAUKOWCY,, a zwłaszcza prof zwyczajni, pełniący ważne funkcję na jednych z najlepszych Polskich uczelni,nie ryzykowali by swojego autorytetu by poprzeć jakieś oderwane od rzeczywistości badania czy tezy.Skoro z tymi badaniami Binięndy zgadzali się wPasadenie na międzynarodowym kongresie z dziedziny katastrof lotniczych , na UW przy spotkaniu warszawskich naukowców i teraz kolejno na UJ,AGH,PK, to znaczy, że jest coś zwyczajnie na rzeczy.Nikt nie podważył zdania Biniendy.Jak myślisz dlaczego?Każdy jest "moherem","Pisuarem", "Katolem" .Nie zauważyłeś jaką nomenklaturę ostatnio stosują "wykształceni z wielkich ośrodków"?Coś jakby ostatnio bieguny się zamieniły.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 28.05.2012 o godz. 00:00.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 27.05.2012, 23:44
abruzzi napisał(a):Wyświetl post
Jeśli ktoś jest przewodniczącym Zespołu Wspierania Radia Maryja to wybacz ale obawiam się, żę tego typu komunikat może mieć jednak podłoże polityczne...
Co prawda nie wiem o kogo chodzi ale:
1. Pod oświadczeniem podpisał sie nie jeden profesor ale pięciu. Czy podpis jednego dezawuuje podpisy pozostalych czterech?
2. Oświadczenie mówi o: "naukowcach, doktorantach i studentach polskich wyższych uczelni technicznych zebrani na Uniwersytecie Jagiellońskim" Pytanie to samo co powyżej: czy jeden podpis decyduje o tym że opinia pozostałych okazuje się być nieprawdziwa?
3. Czy będziesz konsekwentny i uznasz że jeśli dokument zostaje podpisany przez aktywnego polityka i ministra rządu to: "wybacz ale obawiam się, żę tego typu raport może mieć jednak podłoże polityczne"? Bo jeśli tak to mamy problem z raportem Milera...
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 28.05.2012, 09:00
Właściwie to temat czy brzoza urwała skrzydło czy nie powinnismy uznać za zamknięty . Ilość profesorów nauk docelowych (inzynieria materiałowa,fizyka, geomechanika, wcześniej aeromechanika) którzy potwierdzili prawidłowowśc zastosowanych metod i założeń- przy braku choćby jednej naukowej opinii podważajacej symulację powoduje że nie ma na forum pola do merytorycznej dyskusji na temat tego elementu lotu.
Argumenty o stronniczości któregokolwiek naukowca podważam jednym zdaniem : gdzie są w takim razie naukowcy popierający inne opcje polityczne ? czemu nie przestawiają swoich przeciwstawnych opinii?podobno Kaczyńskiego popierają tylko mohery a elyta jest postępowo-tuskowo-sldowska więc nie powinno być z tym problemu.
ps. co w takim razie - jak zauważył wiślak68- z raportem Millera czy komisją hazardową- dośc specyficzna i komfortowa sytuacja być sędziom we własnej sprawie
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 28.05.2012, 09:08
Skąd to wiesz? Zbudowałeś model i przeprowadziłeś eksperyment?
Profesor Binienda wykonał model samolotu i przeprowadził obliczenia z których wynika że brzoza o średnicy 30-40 cm jest w stanie naruszyć jedynie samo poszycie samolotu, bez uszkodzenia głównej konstrukcji skrzydła (3 dźwigary). Skoro tak, to można przyjąć, że znacznie mniejszy i lżejszy ptak również nie urwałby slrzydła Tu154. To takie trudne?

Jeśli ktoś jest przewodniczącym Zespołu Wspierania Radia Maryja to wybacz ale obawiam się, żę tego typu komunikat może mieć jednak podłoże polityczne...
Znam prof Kaweckiego (byłem jego studentem) i nie wierzę że podpisałby się pod czymś, co byłoby nieprawdziwe i sprzeczne z zasadami fizyki. W tym środowisku nikt szanowany nie zaryzykuje podpisania się pod czymś, czego nie jest w stanie w 100% udowodnić obliczeniowo - to nie są "humaniści" pokroju Środy czy Nałęcza którzy klepną się pod każdym szajsem, jeżeli będzie tego wymagała bieżąca walka polityczna. Tutaj łatwo jest udowodnić oszustwo i przekłamanie - wystarczy to policzyć. 2+2 zawsze wyjdzie 4, choćby nie wiem jak się dany ekspert naprodukował. Poza tym...wskaż mi naukowców którzy przeprowadzili kontrobliczenia i wyszło im na odwrót. Jeżeli obliczenia są błędne/ polityczne (?) to co za problem je obalić merytorycznie
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 28.05.2012, 09:10
Przypomnieć należy że Binienda w symulacji zwiekszył 2-3 krotnie gęstość materiałową brzozy a obniżył do parametrów minimalnych wytrzymałość skrzydła
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 28.05.2012, 09:21
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
3. Czy będziesz konsekwentny i uznasz że jeśli dokument zostaje podpisany przez aktywnego polityka i ministra rządu to: "wybacz ale obawiam się, żę tego typu raport może mieć jednak podłoże polityczne"? Bo jeśli tak to mamy problem z raportem Milera...
Touché... .

http://wiadomosci.onet.pl/katastrofa...521,temat.html
Jesli i te badania się potwierdzą to lemingom chyba mózgi się ugotują
Cytat:
Tu-154M uległ destrukcji na wysokości 36 metrów nad pasem lotniska - informuje "Gazeta Polska Codziennie". Do takich wniosków doszedł, na podstawie danych odczytanych przez producenta urządzeń pokładowych, prof. Kazimierz Nowaczyk z Uniwersytetu Maryland. Gazeta twierdzi, że dane te były znane komisji Millera, ale zostały ukryte.
(...)
Gazeta przekonuje, że producent systemu TAWS, firma Universal Avionics, dysponuje dziennikiem awarii, według którego w chwili wyłączenia się komputera pokładowego system zarejestrował 13 awarii jednocześnie. "Według dr. Grzegorza Szuladzińskiego wtedy właśnie miał miejsce wybuch na skrzydle"
Ostatnio edytowane przez FraMat : 28.05.2012 o godz. 09:26.

Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 28.05.2012, 09:37
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Chłopie, ale NAUKOWCY,, a zwłaszcza prof zwyczajni, pełniący ważne funkcję na jednych z najlepszych Polskich uczelni,nie ryzykowali by swojego autorytetu by poprzeć jakieś oderwane od rzeczywistości badania czy tezy.Skoro z tymi badaniami Binięndy zgadzali się wPasadenie na międzynarodowym kongresie z dziedziny katastrof lotniczych , na UW przy spotkaniu warszawskich naukowców i teraz kolejno na UJ,AGH,PK, to znaczy, że jest coś zwyczajnie na rzeczy.Nikt nie podważył zdania Biniendy.Jak myślisz dlaczego?Każdy jest "moherem","Pisuarem", "Katolem" .Nie zauważyłeś jaką nomenklaturę ostatnio stosują "wykształceni z wielkich ośrodków"?Coś jakby ostatnio bieguny się zamieniły.
Nie oceniam prawdziwości obliczeń Biniendy, po prostu znam też takich profesorów, którzy plotą głupoty, a swój autorytet naukowy traktują jak tanią prostytutkę. Dlatego zawsze patrzę z podejrzliwością na tego typu listy i nie traktuję tego ani jako potwierdzenie ani zaprzeczenie prac Biniendy. Tyle.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 28.05.2012, 09:42
http://fakty.interia.pl/raport/lech-...dowody,1802044

aby nie było za łatwo...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 28.05.2012, 09:47
No tak... Kawecki jest przewodniczącym Zespołu Wspierania Radia Maryja, więc dla dobra sprawy nie pownien potwierdzac prawidłowosci obliczeń Biniendy. Powinen w ogóle przestac prowadzić pracę naukowa i przestać wykładać. Przecież wiadomo, że skoro popiera RM to musi byc kretynem.
Bądźcie poważni.
Czy Kawecki podpisał list jako przewodniczący Zespołu Wspierania Radia Maryja czy jako fachowiec z tytułem profesora?
Cytat:
Wykłada na Politechnice Krakowskiej, gdzie objął funkcję dyrektora Instytutu Mechaniki Budowli. Zasiada w radzie naukowej Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu. Od 1993 do 1996 był członkiem Prezydium Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego. Jest członkiem Komitetu Inżynierii Lądowej i Wodnej Polskiej Akademii Nauk. Wchodził także w skład Zespołu Kierunków Technicznych Państwowej Komisji Akredytacyjnej. Działał w Polskim Związku Inżynierów i Techników Budownictwa, Krakowskim Towarzystwie Technicznym i Krakowskiej Izbie Budowlanej.
Ostatnio edytowane przez FraMat : 28.05.2012 o godz. 09:50.

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 28.05.2012, 09:57
Spokojnie.
martin_6 może sceptycznie podchodzić do sprawy- ma do tego prawo.Zatem czekamy na ogólnopolski, a może międzynarodowy kongres naukowy dot tej katastrofy, który według zapowiedzi ma być w drugiej połowie października.

Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 28.05.2012, 10:08
FraMat napisał(a):Wyświetl post
No tak... Kawecki jest przewodniczącym Zespołu Wspierania Radia Maryja, więc dla dobra sprawy nie pownien potwierdzac prawidłowosci obliczeń Biniendy. Powinen w ogóle przestac prowadzić pracę naukowa i przestać wykładać. Przecież wiadomo, że skoro popiera RM to musi byc kretynem.
Bądźcie poważni.
Czy Kawecki podpisał list jako przewodniczący Zespołu Wspierania Radia Maryja czy jako fachowiec z tytułem profesora?
Nie o to chodzi. Nie mam nic do tego listu, niech się podpisują, niech popierają. Ja po prostu do tego typu inicjatyw od zawsze podchodzę sceptycznie.

Odpuść sobie więc wciskanie mi w usta słów, których nie napisałem.
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 28.05.2012, 10:19
Profesor Binienda zaprasza do dyskusji "naukowców" z komisji Millera, chciałby z nimi spokojnie omówić swoje badania, skonfrontować je z ludźmi, którzy pod raportem się podpisali. Sami widzieliście w programie Pospieszalskiego jaka była reakcja tych "naukowców". Nie mają odwagi (a pewnie też wiedzy) aby z Biniendą wejść w dyskusję. Do tego jakiś magisterek robi sobie podśmiechujki z wyliczeń i symulacji szanowanego profesora, następny mądry mówi, że nie ma czasu na duperele...

Czytam tu, że jeśli ktoś wspiera Radio Maryja jest nieobiektywny. Jak w takim razie nazwać raport Millera? Jacy ludzie się pod nim podpisali?
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 28.05.2012, 10:31
Tacy właśnie jakich słyszałeś w programie.Nie mam wiedzy technicznej by ocenić ich kompetencje, za to mogę ocenić jaki prezentują poziom arogancji czy kultury.Wydawało mi się, że ludzie nauki powinni mieć ją na trochę większym poziomie.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 28.05.2012, 10:50
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Nie o to chodzi. Nie mam nic do tego listu, niech się podpisują, niech popierają. Ja po prostu do tego typu inicjatyw od zawsze podchodzę sceptycznie.

Odpuść sobie więc wciskanie mi w usta słów, których nie napisałem.
Nie ma sprawy. Przepraszam za swoją reakcję. Wydawało mi się to szukaniem dziury w całym

Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 28.05.2012, 16:07
Tupolew rozleciał się w powietrzu, na wys. 36 m.

Za:
http://niezalezna.pl/29053-tupolew-r...ie-w-powietrzu
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 28.05.2012, 16:24
yarow napisał(a):Wyświetl post
Tupolew rozleciał się w powietrzu, na wys. 36 m.

Za:
http://niezalezna.pl/29053-tupolew-r...ie-w-powietrzu

No to Panowie, to już nie obliczenia i dywagacje tylko to co zarejestrowało amerykańskie urządzenie (podkreslenie celowe dla AS82 i Szpenio- podobnych), które jest przedmiotem martwym i nie zna Millera czy Bielendy.
Powoli ta układanka zaczyna się układać w jedna całośc. Nagie i rozrzucone w duzym promieniu ciała, padajacy mit "pancernej brzozy" itd.
POstkomunistyczna (sowiecka) propaganda karmiaca nas przez tyle czasu bajkami o pijanym Błasiku, pilotach "debesciakach" itp. brednie.

Ciekawe czy stuszczone media wspomna cos o tym ?
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 28.05.2012, 17:06
Podejrzewałem, że coś być może, może "śmierdzieć":

"Chodzi zapewne o zwabienie go do prokuratury, przesłuchanie w charakterze świadka i następnie objęcie wszystkiego co wie tajemnicą śledztwa. Tak by nie mógł więcej mówić o wynikach swoich prac".

Za:
http://wpolityce.pl/wydarzenia/29413...slawa-biniende
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 28.05.2012, 17:17
Żeby czasem po wyjściu z tej prokuratury nie potrącił go jakis białoruski czy łotewski TIR. Lub żeby sie nie "powiesił" w hotelu. Tyle juz "samobójców" było w sprawie Smoleńska.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 28.05.2012 o godz. 17:19.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 28.05.2012, 20:08
Następna ciekawostka http://www.naszdziennik.pl/index.php...po&id=po03.txt

Cytat:
Toksyczne dowody

Dwudziestu ośmiu członkom rodzin ofiar katastrofy samolotu Tu-154, zgodnie z życzeniem, dostarczane są rzeczy ich bliskich. Uznano je za zbędne w śledztwie. Przesyłki są hermetycznie pakowane. Specjaliści nie dają pełnej gwarancji, że bezinwazyjnymi metodami zdołali usunąć wszystkie groźne zanieczyszczenia.

Część odnalezionych na miejscu katastrofy samolotu Tu-154M rzeczy, niezakwalifikowanych w śledztwie jako materiał dowodowy, wraca do rodzin tragicznie zmarłych. Pamiątki muszą jednak pozostać w hermetycznym zamknięciu, bo mogą znajdować się na nich niebezpieczne dla życia lub zdrowia bakterie. Przesyłki dostarczane są do domów zainteresowanych w paczkach przez Żandarmerię Wojskową, która przy odbiorze żąda podpisu pod oświadczeniem o zapoznaniu się z zagrożeniem, jakie niesie za sobą otwarcie hermetycznego opakowania.
Jak poinformowała nas Naczelna Prokuratura Wojskowa, zainteresowanie odzyskaniem rzeczy bliskich wyraziło 28 członków rodzin ofiar katastrofy. Zakończono już proces okazywania tych przedmiotów i są one aktualnie wydawane. - Treść oświadczenia, podpisywanego przez osoby, którym rzeczy są wydawane, wynika bezpośrednio z treści opinii Wojskowego Instytutu Higieny i Epidemiologii. - Z punktu widzenia pragmatyki laboratoryjnej zastosowane techniki badania sterylności oraz ocena doboru tych technik pozwalają z wysokim prawdopodobieństwem bliskim pewności stwierdzić, że zastosowana technika sterylizacji była skuteczna i przedmioty te zapakowane oryginalnie są w tej chwili wolne od zanieczyszczeń mikrobiologicznych, aczkolwiek nie istnieją techniki i podejścia diagnostyczne pozwalające na przyjęcie pełnej odpowiedzialności za to stwierdzenie - tłumaczy płk Zbigniew Rzepa, rzecznik NPW. I zapewnia, że Wojskowa Prokuratura Okręgowa w Warszawie uczyniła wszystko, co było możliwe, aby doprowadzić do wydania tych rzeczy rodzinom ofiar katastrofy. - Nic więcej bez możliwości uszkodzenia tych rzeczy zrobić się już nie da - podkreślił płk Rzepa. I jak dodał, zabiegi umożliwiające bezpieczne okazanie, a następnie wydanie znalezionych rzeczy członkom rodzin ofiar katastrofy kosztowały budżet państwa ponad 122 tys. złotych. Zaznacza, że w razie wątpliwości przesyłki można nie odebrać.
Adresaci są zaskoczeni całą sytuacją, do tej pory podobnych oświadczeń nie musieli podpisywać. Co się zmieniło? - Podczas wydawania bliskim ofiar innych rzeczy (a więc tych, które nie były zdjęte z ciał ofiar katastrofy) nie było konieczności informowania o zagrożeniach wynikających z obcowania z taką rzeczą - wyjaśnia płk Rzepa. Wydawane przez żandarmerię przedmioty należące do ofiar katastrofy smoleńskiej to te, które uznano za zbędne dla śledztwa i zdecydowano, by je zwrócić osobom uprawnionym po wcześniejszym okazaniu. Oczywiście w przypadku, gdy ich własność nie budziła żadnych zastrzeżeń. W gestii prokuratury pozostaje wciąż grupa przedmiotów należących do ofiar katastrofy. To m.in. telefony komórkowe, aparaty fotograficzne, kamery, laptopy, które stosownymi postanowieniami Wojskowa Prokuratura Okręgowa w Warszawie "uznała za dowody rzeczowe i przekazała uprawnionym służbom, celem odzyskania znajdujących się na nich informacji, mogących pomóc w wyjaśnieniu przyczyn i przebiegu katastrofy".

Długa droga do właścicieli
Z informacji przekazanych "Naszemu Dziennikowi" przez Naczelną Prokuraturę Wojskową wynika, że zanim hermetyczne paczki trafiły do właścicieli, musiały przebyć długą drogę. Chodzi tu głównie o rzeczy osobiste ofiar katastrofy, a w szczególności elementy odzieży, które zostały zdjęte ze zwłok w trakcie prowadzonych badań sądowo-medycznych w Moskwie. - Po przekazaniu tych rzeczy do Polski, 29 kwietnia 2010 r. Wojskowy Inspektor Sanitarny z Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej w Modlinie zakwalifikował je jako potencjalnie zakaźne odpady medyczne ze względu na ich liczne zanieczyszczenia substancjami pochodzenia organicznego, a następnie zdecydował o utylizacji tych rzeczy - przypomina płk Rzepa. Następstwem tej opinii było wystąpienie prokuratury 11 maja 2010 r. do Wojskowego Sądu Okręgowego w Warszawie z wnioskiem o zarządzenie zniszczenia tych przedmiotów jako "niebezpiecznych dla życia lub zdrowia ludzi, stanowiących źródło zagrożenia dla bezpieczeństwa powszechnego".

Sąd wniosku nie uwzględnił, a w uzasadnieniu stwierdził, że jeśli prokurator uznaje te przedmioty za zbędne dla śledztwa, a nie można ich wydać osobom uprawnionym, to powinien "spowodować niezwłoczne wykonanie decyzji Wojskowego Inspektora Sanitarnego". W praktyce oznaczałoby to zniszczenie lub bezpieczne przechowywanie tych rzeczy. Tak przedmioty trafiły do rzeszowskiej firmy zajmującej się przechowywaniem i utylizacją odpadów medycznych. Przedłużające się postępowanie spowodowało jednak, że szef Sztabu Generalnego z inicjatywy prokuratury wojskowej powołał zespół, którego zadaniem było określenie, czy i w jakim stopniu rzeczy ofiar katastrofy stwarzają zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzi. Zlecono analizę, która miała wykazać możliwości likwidacji skażeń i w konsekwencji umożliwić bezpieczne okazanie i ewentualne wydanie rzeczy rozpoznanych rodzinom ofiar katastrofy.

Promieniowania nie wykryto
By stwierdzić, czy na przedmiotach znajdują się niebezpieczne substancje chemiczne, promieniotwórcze lub biologiczne, na podstawie opinii Wojskowego Instytutu Higieny i Epidemiologii oraz Wojskowego Instytutu Chemii i Radiometrii wykonano szereg badań. Dokonano m.in. analiz mikrobiologicznych, chemicznych, weryfikowano poziom skażeń promieniotwórczych. Obecności bojowych środków trujących oraz produktów ich rozkładu, jak również obecności substancji promieniotwórczych nie wykryto. - Stwierdzono jednakże, iż na rzeczach pochodzących z ciał ofiar obecne są zarówno liczne szczepy bakterii chorobotwórczych, jak i węglowodany alifatyczne, naftalenowe i aromatyczne (które świadczą o obecności w próbach pozostałości po paliwie lotniczym). Wobec powyższego bezpieczne okazywanie tych rzeczy pokrzywdzonym na tym etapie było niemożliwe - zaznacza prokurator płk Zbigniew Rzepa.
Dlatego zespół zdecydował o poddaniu rzeczy sterylizacji "metodą bezkontaktową przy wykorzystaniu promieniowania jonizującego". W ocenie ekspertów, była to najskuteczniejsza metoda pozwalającą na oczyszczenie przedmiotów ze zidentyfikowanych substancji chemicznych i biologicznych. Taki zabieg gwarantował też, że rzeczy nie zostaną zniszczone.

Przedmioty wróciły do jednostki Żandarmerii Wojskowej w Mińsku Mazowieckim. Kolejna opinia Wojskowego Instytutu Higieny i Epidemiologii potwierdziła, że znajdują się na nich liczne szczepy bakterii chorobotwórczych stwarzających zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi, w tym bakterii przetrwalnikujących Clostridium botulinum. Jak podała NPW, stąd też 25 maja 2011 r. w Instytucie Chemii i Techniki Jądrowej w Warszawie przedmioty te poddano dekontaminacji poprzez sterylizację metodą bezdotykową, przy użyciu twardego promieniowania jonizującego.

Szkodliwe mikroby
To wtedy uzyskano opinię, że po przeprowadzonym zabiegu sterylizacji radiacyjnej możliwe jest wydanie rzeczy osobom trzecim. Jednak jak wskazał płk Rzepa, eksperci stwierdzili, że jest to możliwe "jedynie przy zastosowaniu obecnej (oryginalnej) formy ich zapakowania. Otwarcie opakowań, w których rzeczy te w chwili obecnej się znajdują (tj. woreczków foliowych), stwarza ryzyko zanieczyszczenia materiałów przez kontakt z mikroorganizmami środowiskowymi, zarówno niechorobotwórczymi, jak i chorobotwórczymi, w zależności od tego, kto i w jakim środowisku będzie miał z nimi kontakt - co zostało wykazane poprzez przeprowadzenie kolejnych badań mikrobiologicznych".

To też były dowody
W ocenie mec. Piotra Pszczółkowskiego, pełnomocnika kilku rodzin poszkodowanych w katastrofie samolotu Tu-154M, przede wszystkim wspomniane przedmioty osobiste powinny być odpowiednio zabezpieczone jeszcze na terenie Federacji Rosyjskiej i przechowywane na potrzeby toczącego się w Polsce śledztwa. Jak wskazuje, problemem wtórnym była sama szkodliwość tego materiału, bo przede wszystkim problematyczna była decyzja o jego sterylizacji. Wprawdzie rzeczy osobiste zostały uznane przez prokuratorów za zbędne w śledztwie, ale to też oznacza, że gdyby w przyszłości np. sąd, strony postępowania chciały powtórzyć pewne analizy czy skorzystać z tych przedmiotów jako z dowodów, będzie to niemożliwe. - W mojej ocenie, te przedmioty zostały błędnie zakwalifikowane jako niepotrzebne w śledztwie. To jest materiał dowodowy i powinien być on do końca postępowania odpowiednio zabezpieczony. Ktoś, kto z tego zrezygnował, wziął na siebie to ryzyko, że pewnych rzeczy już się nie ustali, nie zweryfikuje. Niewiele się to różni od umycia wraku - zaznacza Pszczółkowski. Według niego, istnieje takie ryzyko, że wyniki wykonanych analiz w przyszłości mogą zostać podważone, a w takiej sytuacji wyczyszczenie materiałów uniemożliwi wykonanie ponownych badań. - Dziwnym trafem w tej sprawie wszyscy robią "niepodważalne badania", niszczą materiały dowodowe. I twierdzą, że nie ma się czym martwić, bo były one przebadane. Tylko tego już nie zweryfikujemy. Ja nie mówię, że nie mam zaufania do prokuratury, ale też tego zaufania mieć nie muszę. A przecież każdy szanujący się sędzia będzie chciał mieć wgląd w ten materiał - dodaje pełnomocnik. Dlatego, jego zdaniem, rzeczy, choć kłopotliwe w przechowywaniu, powinny zostać zatrzymane na potrzeby śledztwa w pierwotnej postaci. - Oczywiście jak już się uczyniło dowód rzeczowy niezdatnym do weryfikacji wykonanych na nim badań, to należy zadbać chociaż o te względy sanitarne - dodaje mec. Pszczółkowski. Jego zdaniem, można jednak spodziewać się, że mimo ostrzeżeń wiele osób otworzy hermetyczne worki, bo otrzymane przedmioty to pamiątki po bliskich zmarłych. - Jak już zaczęło się sterylizować, to należało przekazać pewny materiał. A asekuracja w postaci podpisywanych oświadczeń, w razie gdyby otwarcie hermetycznej paczki komuś zaszkodziło, można powiedzieć, jest żadna - oceniła pełnomocnik.
Także według mec. Bartosza Kownackiego, pełnomocnika kilku poszkodowanych rodzin, podpisywana deklaracja to zabezpieczenie na wyrost. Jak przyznaje, skoro prokuratura zdecydowała się przekazać rzeczy bliskim zmarłych, to powinny one być dla nich bezpieczne. - Jeśli okazuje się, że tych rzeczy nie można wyjąć z hermetycznego opakowania, to można powiedzieć, że cały trud włożony w ich oczyszczenie był bezproduktywny - zaznacza mec. Kownacki. Jak dodaje, zapewne wiele osób doceni to, że otrzymały taką zabezpieczoną pamiątkę, bo to i tak więcej niż nic, ale nie zmienia to faktu, że jest to połowiczne rozwiązanie.

Marcin Austyn
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.05.2012, 23:34
Jankesi trzy razy proponowali rudemu pomoc w sprawie Smoleńska ale odmówił....
Wygląda to tak jakby ryży zwyczajnie wystawił Lecha,nie na darmo Jarosław mówił o "zdradzonych o świcie".Jarek pewnie wie więcej ale nie ma dowodów bo by go rządowe media obśmiały
Ostatnio edytowane przez AYALA : 28.05.2012 o godz. 23:42.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 29.05.2012, 00:27
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Jankesi trzy razy proponowali rudemu pomoc w sprawie Smoleńska ale odmówił....
Wygląda to tak jakby ryży zwyczajnie wystawił Lecha,nie na darmo Jarosław mówił o "zdradzonych o świcie".Jarek pewnie wie więcej ale nie ma dowodów bo by go rządowe media obśmiały
I przy takiej teorii powstaje pytanie: po co? Tusk jest cynicznym oportunistą ale jaką korzyść miałby odnieść z tego że świadomie wystawia Rosjanom prezydenta który za kilka miesięcy i tak najprawdopodniej przegrał by wybory a przy okazjii wybija całą generalicję i posłów własnej partii. Dla mnie to się kupy nie trzyma.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 29.05.2012, 07:02
I przy takiej teorii powstaje pytanie: po co? Tusk jest cynicznym oportunistą ale jaką korzyść miałby odnieść z tego że świadomie wystawia Rosjanom prezydenta który za kilka miesięcy i tak najprawdopodniej przegrał by wybory a przy okazjii wybija całą generalicję i posłów własnej partii. Dla mnie to się kupy nie trzyma.

Grasz czasem w szachy ? W tej grze poświęcasz pionki aby zbić hetmana i np. wieże, by łatwiej było zadać Szach Mat.

czy by przegrał to by sie okazało. Raz już miał nie wygrać. Prezydentem został wbrew sonadżom a nie kreowany Tusk.
A teraz popatrzmy jakie korzyści z tej katastrofy wyciągnęła PO i Rosja. Oprócz zmiany prezydenta, zmiana prezesa NBP, zaczopowany IPN, służby specjalne. Nagle wszelkiej maści sowieciarze odzyli i powrócili pod skrzydłami Komorowskiego do ponownego mącenia.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 29.05.2012, 08:07
Nie, ale zajmując stanowisko w tak skrajnie ukierunkowanej politycznie organizacji jaką jest Radio Maryja, przestaje być dla mnie osobą w pełni obiektywną

Po pierwsze co tu obiektywizm ma do rzeczy. W sprawach technicznych, gdzie o racji bądź pomyłce decydują zasady fundamentalne wymagana jest jedynie rzetelność. Czyli żeby nie oszukiwać. A że arytmetyki oszukać sie nie da to wszelkie żale o brak obiektywizmu są rozczulające. Jak ktoś ma wątpliwości to niech udowodni że wyliczenia gdzieś sie nie zgadzają albo że przyjęto złe założenia. Po kuriozalnym raporcie Millera Macierewicz nie płakał że Miller nieobiektywny, tylko znalazł naukowca który UDOWODNIŁ że bajka o brzozie to jakaś niedorzeczność. A eksperci którzy się pod nią podpisali to dyletanci albo oszuści. Udowodnił używając uniwersalnego aparatu matematycznego przy wykorzystaniu narzędzi wielokrotnie sprawdzonych. Więc zarzut który stawiasz można odbierać jedynie jako chwytanie się brzytwy, co z kolei pozwala określić sytuację wszystkich upartych zwolenników teorii pancernej brzozy.

Druga sprawa to śmieszne insynuacje o ukierunkowaniu politycznym mediów Rydzyka. W czym się to ukierunkowanie przejawia? W tym że codziennie na antenie można usłyszeć polski hymn? Albo potępienie dla wynaturzeń czy destruktywnych kosmopolitycznych teorii? To kolego nie jest ukierunkowanie polityczne tylko prezentowanie tradycyjnych katolickich i patriotycznych wartości. W przeciwieństwie do ich szargania i postponowania w reżimowych mediach wyrosłych z PRL. Taka postawa mediów z Torunia zmusza reżim do łamania fundamentalnych reguł demokracji. By chronić zmanipulowane stada lemingów przed informacją mogącą zmącić ich ślepe posłuszeństwo oświeconym teoriom TVN i GW. 3 000 000 Polaków domaga się prawa do oglądania TV Trwam nadawanej cyfrowo, a banda rudego ma to w d... O czym tu więcej dyskutować.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 29.05.2012, 09:28
Poszukaj sobie w otchłaniach forum o różnych hipotezach. Między innymi o tej, że na pokłądzie samolotu, ktory przyleciał do Krakowa na pogrzeb Lecha Kaczyńskiego, było kilka ważnych osobistości, które nie wzięły udziału w pogrzebie. Ciekawe, prawda? Za to robiły cos innego. Chodzi o brata prezydenta Miedwiediewa bedącego jednocześne wiceprezesem Gazpromu

ale co tam, nie szukaj.. masz tutaj
http://www.aferyprawa.eu/Afery/AFERA...AL-KWIATKOWSKI

zaznaczam, że to tylko jedna z hipotez
Ostatnio edytowane przez FraMat : 29.05.2012 o godz. 09:34.

Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 29.05.2012, 09:51
Skąd wiadomo że chodziło tylko o Lecha? Cały czas jest to główny argument na obalenie motywów - "bo nie miał szans na wygraną w wyborach". Na pokładzie była czołówka opozycji Gęsicka,Gosiewski,Szczygło,Putra ,Wasserman, Natali Świat ,Stasiak ,generalowie z nadania PIS-u zdecydowanie anty sowieccy - Błasik,Potasiński ,Gągor, szefowie instytucji mających dostęp na najważniejszych spraw w państwie - Skrzypek,Kochanowski,Kurtyka, najwazniejsza obok Gwiazdów - przeciwniczka Wałęsy -bardzo niewygodna znająca masę szczegółów z jego działalności Anna Walentynowicz.Poza tym śmierć Lecha to osłabienie Jarka - oczywiste. Do czasu kiedy żyje Jarek jest w miarę jednolita opozycja niepodleglościowa . Jak coś mu sie stanie będzie chaos .Jeden strzał a rozwiązał kilkanaście kwestii.
Osobiście cały czas uważam że Tusk tego nie organizował ani nie wiedział co sie ma stać.Natomiast czy w tym nie maczały palców służby polskie, ktoś z zaplecza rudego, może ci ze służb którzy chwalili się że zakładali PO- przynajmniej poprzez zrezygnowanie z zabezpieczeń i utrudnianie śledztwa - to jest baaaardzo prawdopodobne.
Odpowiedz cytując
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 29.05.2012, 09:59
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Żeby czasem po wyjściu z tej prokuratury nie potrącił go jakis białoruski czy łotewski TIR. Lub żeby sie nie "powiesił" w hotelu. Tyle juz "samobójców" było w sprawie Smoleńska.
Kogo masz na myśli?
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 29.05.2012, 10:32
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Grasz czasem w szachy ? W tej grze poświęcasz pionki aby zbić hetmana i np. wieże, by łatwiej było zadać Szach Mat.

czy by przegrał to by sie okazało. Raz już miał nie wygrać. Prezydentem został wbrew sonadżom a nie kreowany Tusk.
A teraz popatrzmy jakie korzyści z tej katastrofy wyciągnęła PO i Rosja. Oprócz zmiany prezydenta, zmiana prezesa NBP, zaczopowany IPN, służby specjalne. Nagle wszelkiej maści sowieciarze odzyli i powrócili pod skrzydłami Komorowskiego do ponownego mącenia.
Żebyśmy sie dobrze zrozumieli. W swoim poście zbijasz w jedną dwie sprawy: motywy ruskich i motywy Tuska. Wydaje mi sie że można dosyć łatwo wskazać motywy ruskich (zmiana prezesa NBP, zaczopowany IPN, służby specjalne. Nagle wszelkiej maści sowieciarze odzyli i powrócili pod skrzydłami Komorowskiego do ponownego mącenia, itp, itd) natomiast założenie że pokrywają się one z motywami Tuska to założenie że Tusk jest ruskim agentem. Nie lubię ryżego knechta i uważam że jest fatalnym, popełniającym mnóstwo błędów premierem ale nie posunąłbym się do oskarżenia go o świadomą zdradę na rzecz Rosji (natomiast nie mam wątpliwości że jest bardzo mocno maniplowany przez swoje otoczenie przy podejmowaniu decyzji które nie są korzystne dla Polski a są korzystne dla Rosji; być może ma tu również znaczenie fakt że w dlaszej karierze międzynarodowej ryży będzi potrzebował przynajniej "milczącej akceptacji" Rosji).
Dlatego powtórzę: jeśli twierdzimy że ryży świadomie wystawił ruskim prezydenta to, przy założeniu że nie jest ruskim agentem, jaki miałby w tym cel
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów