The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.05.2012, 14:09
czy ten Dvaliszwili taki dobry ? 3 bramki na wiosne....To już ten Cani jest lepszy moim zdaniem,byle tylko nie faulował tak bezsensownie-11 bramek w sezonie to przyzwoity wynik.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 26.05.2012 o godz. 14:15.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.05.2012, 14:12
zbymak napisał(a):Wyświetl post
Najwazniejsze ,ze rozmowy z Jaga krok po kroku posuwaja sie do przodu
Szkoda zbymaczku, że się posuwają, bo Kupisz to wcale nie jest jakiś cudotwórca i Wisły nie zbawi. Choć inni pewnie będą mieć inne zdanie.

Pewnie stanie na tym, że Wisła wyłoży 600 tysięcy euro za Kupisza. A miało nie być pieniędzy. Ehhh... szkoda gadać, bo Bednarz roztrwoni jedynie kasę na transfery zawodników.
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 26.05.2012, 14:25
AYALA napisał(a):Wyświetl post
czy ten Dvaliszwili taki dobry ? 3 bramki na wiosne....To już ten Cani jest lepszy moim zdaniem,byle tylko nie faulował tak bezsensownie-11 bramek w sezonie to przyzwoity wynik.
@AYALA , mimo strzelonych bramek to Gruzina stawiałbym wyżej, i bardzo, baaaaaaardzo z chęcią bym go widział na R22. Gość ma nietuzinkowe zdolności.
Odpowiedz cytując
jason wiślak
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 26.05.2012, 14:40
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Szkoda zbymaczku, że się posuwają, bo Kupisz to wcale nie jest jakiś cudotwórca i Wisły nie zbawi. Choć inni pewnie będą mieć inne zdanie.

Pewnie stanie na tym, że Wisła wyłoży 600 tysięcy euro za Kupisza. A miało nie być pieniędzy. Ehhh... szkoda gadać, bo Bednarz roztrwoni jedynie kasę na transfery zawodników.

Ku*wa nie rozumiem Cię. Ma szansę przyjśc do Wisły jeden z najlepszych zawodników młodego pokolenia w Ekstraklasie a Ty narzekasz i jakieś głupie argumenty typu "roztrwoni jedynie kasę na transfery zawodników". A na co ma przeznaczyć ten hajs Twoim zdaniem? Poza tym, jesli wydamy na Kupisza 600 tys to bedzie to swietna inwestycja, bo za 3 bedziemy mogli go sprzedac za duzo wiecej. Oczywiście, ze Tomek nie jest cudotwórcą, ale jest dobrym piłkarzem który na pewno rozrusza grę Wisły z przodu. Zamiast się cieszyć ze ktoś dobry moze wzmocnić Wisłę to narzekasz. Jak nie ma transferów to płacz, jak mogą być solidne - też płacz. Najlepiej brac gości z testów bo mało trzeba zapłacić...no pewnie, kij z wynikami, niech grają ogóry....
Odpowiedz cytując
ChG
Senior Member

Stary 26.05.2012, 14:46
Jak Wam już nawet Kupisz nie odpowiada, to ja naprawdę kompletnie NIC nie rozumiem.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 26.05.2012, 15:08
Jeśli to jest Makuszewski - to jestem na tak, jeśli to już jest Kupisz to poważnie bym się zastanowił. Nie mam zastrzeżeń do niego jeśli chodzi o kwestie wolicjonalną czy zdrowotną bo chłopak potrafi zasuwać 90 minut do tego jest młody. Natomiast według mnie on piłkarsko nie jest wystarczająco dobry, często nie myśli, patrzy jedynie na piłkę podczas holowania nie dostrzegając partnerów, symuluje faule po stracie. Przypomina trochę takiego Gołosia.Jeśli jednak w klubie sądzą że jest to zawodnik na którego warto wyłożyć duże pieniądze i on się sprawdzi to nie będe miał pretensji. Martwi jednak to że Bednarz już kiedyś pomylił się co do Łobo który nie radził sobie w ataku pozycyjnym do tego kondycji nie miał oraz nie potrafił grać z pianą na zębach.
Odpowiedz cytując
nemox007
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 26.05.2012, 15:19
Trzech złapanych na "Raula": Filemon, Jose i Revolver.

To oczywiste że nas na niego nie stać. Chodzi mi o to że w Polonii jest kilku niezłych zawodników których możnaby wziąć. POLAKÓW skoro tak bardzo ich Bednarz chce. A tu wygląda jakby Wisła czekała nie wiadomo na jak wielką gwiazdę.
Trałka poszedł do Amiki za 100tys euro...
Odpowiedz cytując
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 26.05.2012, 16:34
thechris napisał(a):Wyświetl post
Rzadko się z Tobą zgadzam ale tym razem 100% poparcia.

Makuszewski - zdecydowanie tak
Kupisz - raczej tak ale nie za wszelką (wysoką) cenę

Makuszewski jest starszy i póki co miał jedną udaną rundę.

Statystyki z tego sezonu:
-Kupisz 5 goli 9 asyst
-Makuszewski 3 gole 2 asysty

Jeżeli TM będzie grał tak jak do tej pory to można go spróbować ściągnąć później, jednak teraz lepsze wydaje się być opcja z TK (mniejsze ryzyko wtopy).
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 26.05.2012, 16:52
nemox007 napisał(a):Wyświetl post
Trzech złapanych na "Raula": Filemon, Jose i Revolver.
Chu*, a nie złapanych, napisałeś bzdurę, a teraz się dennie tłumaczysz.
nemox007 napisał(a):Wyświetl post
Trałka poszedł do Amiki za 100tys euro...
to wczoraj, nie? aha, no tak, szybkie info, dziękujemy

Co do Kupisza i Makuszewskiego, to niezbyt rozumiem, jak można nie chcieć któregokolwiek z nich Kirm, Iliev, Małecki - wszyscy od nich gorsi.
Ostatnio edytowane przez filemon : 26.05.2012 o godz. 16:56.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 26.05.2012, 17:04
jason wiślak napisał(a):Wyświetl post
Ku*wa nie rozumiem Cię. Ma szansę przyjśc do Wisły jeden z najlepszych zawodników młodego pokolenia w Ekstraklasie a Ty narzekasz i jakieś głupie argumenty typu "roztrwoni jedynie kasę na transfery zawodników". A na co ma przeznaczyć ten hajs Twoim zdaniem? Poza tym, jesli wydamy na Kupisza 600 tys to bedzie to swietna inwestycja, bo za 3 bedziemy mogli go sprzedac za duzo wiecej. Oczywiście, ze Tomek nie jest cudotwórcą, ale jest dobrym piłkarzem który na pewno rozrusza grę Wisły z przodu. Zamiast się cieszyć ze ktoś dobry moze wzmocnić Wisłę to narzekasz. Jak nie ma transferów to płacz, jak mogą być solidne - też płacz. Najlepiej brac gości z testów bo mało trzeba zapłacić...no pewnie, kij z wynikami, niech grają ogóry....
Lepiej by Bednarz nie wydawał pieniędzy, bo skończy się jak z Jirsakiem. Za Kupiszem nie przemawiają w ogóle statystyki. Podań otwierających drogę do bramki miał raptem 5 czy 6, a to na całe 30 kolejek zbyt mało by takiego piłkarza kupować za 500, czy 600 tysięcy euro. To zbyt drogi wydatek. Sam osobiście takiego piłkarza za taką cenę bym nie kupił. A że jesteśmy na forum, to narzekać mi wolno, c'nie?

Acima napisał(a):Wyświetl post
Makuszewski jest starszy i póki co miał jedną udaną rundę.

Statystyki z tego sezonu:
-Kupisz 5 goli 9 asyst
-Makuszewski 3 gole 2 asysty

Jeżeli TM będzie grał tak jak do tej pory to można go spróbować ściągnąć później, jednak teraz lepsze wydaje się być opcja z TK (mniejsze ryzyko wtopy).
Nie wiem skąd masz te dane, bo Kupisz miał w tym sezonie tylko 6 asyst.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 26.05.2012 o godz. 17:08.
Odpowiedz cytując
seba_109
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 26.05.2012, 17:08
a że jesteśmy na forum, to narzekać mi wolno, c'nie?
nie nie nie nie
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 26.05.2012, 17:17
Piłkarza należy oceniać na bazie kilku sezonów, a nie jednego, inaczej to amatorka na poziomie piaskownicy.

Makuszewski np. zagrał jeden jako taki sezon, a Małecki zagrał juz kilka lepszych od rywala sezonów, a w ostatnim kontuzja i słabsza forma, to samo dotyczy Iliewa, przed sezonem w Wiśle też grał o klasę lepiej niż "gwiazdorzy" Jagiellonii, generalnie kreowanie zawodników w polskiej lidze na wielkie gwiazdy po raptem jedynym lepszym sezonie to jak juz napisałem to amatorszczyzna , już sie na tym nie raz sparzyliśmy vide Łobodziński, Dawidowski, Garguła /no może ten grał lepiej trochę dłużej przed Wisła, ale to też nie ten rozmiar kapelusza na Wisłę/ ...Tak właśnie sprowadzał za nieadekwatne kwoty do poziomu sportowego piłkarzy pan Wojciechowski do Polonii i też sie przejechał, więc wrzućmy na luz zanim zaczniemy kogoś lansować na zbawcę Wisły, może Kupisz sie jeszcze rozwinie ale kosztować musi dużo mniej, szkoda że Grosicki do nas nie trafił.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 26.05.2012, 17:21
Lepiej by Bednarz nie wydawał pieniędzy, bo skończy się jak z Jirsakiem. Za Kupiszem nie przemawiają w ogóle statystyki. Podań otwierających drogę do bramki miał raptem 5 czy 6, a to na całe 30 kolejek zbyt mało by takiego piłkarza kupować za 500, czy 600 tysięcy euro. To zbyt drogi wydatek. Sam osobiście takiego piłkarza za taką cenę bym nie kupił. A że jesteśmy na forum, to narzekać mi wolno, c'nie?

Nie wiem skąd masz te dane, bo Kupisz miał w tym sezonie tylko 6 asyst.
Kupisz:
Ekstraklasa 2011/2012 - 29 spotkań, 5 bramek (2 z karnych), 9 asyst (źródło: ligol.pl)
Ekstraklasa 2010/2011 - 30 spotkań 5 bramek, 6 asyst (źródło: ligol.pl)

Makuszewski:
Ekstraklasa 2011/2012 - 19 spotkań, 3 bramki, 2 asysty

Jeżeli za kimś statystyki nie przemawiają z dwójki Kupisz - Makuszewski to za tym drugim. Jeżeli już krytykuje się kogoś, a lobbuje za kimś innym to niech te argumenty będą sprawdzone. W tym przypadku... U Kupisza widzimy pewną stabilność. Dwa sezony z rzędu miał w kanadyjskiej 12-14 punktów. Makuszewski tak naprawdę "wypłynął" dopiero w tej rundzie. Mniejszym ryzykiem jest więc transfer Kupisza. Z drugiej strony dwa sezony naprawdę dobre miał taki Małkowski, który aktualnie nie może się odnaleźć w Zagłębiu.

Wczoraj ktoś tam mówił o Wiślackim Rybusie, że takim kimś nie będzie Kupisz. Jak już wspomniałem rok temu Rybus wcale nie cieszył się taką dobrą opinią w lidze. On dopiero w tym sezonie zaczął dawać dużo swoim drużynom. Czy 22-letni Kupisz z sezonu 2011/2012 jest gorszy od 22-letniego Rybusa z sezonu 2010/2011?

milosz napisał(a):Wyświetl post
Piłkarza należy oceniać na bazie kilku sezonów, a nie jednego, inaczej to amatorka na poziomie piaskownicy.

Makuszewski np. zagrał jeden jako taki sezon, a Małecki zagrał juz kilka lepszych od rywala sezonów, a w ostatnim kontuzja i słabsza forma, to samo dotyczy Iliewa, przed sezonem w Wiśle też grał o klasę lepiej niż "gwiazdorzy" Jagiellonii, generalnie kreowanie zawodników w polskiej lidze na wielkie gwiazdy po raptem jedynym lepszym sezonie to jak juz napisałem to amatorszczyzna , już sie na tym nie raz sparzyliśmy vide Łobodziński, Dawidowski, Garguła /no może ten grał lepiej trochę dłużej przed Wisła, ale to też nie ten rozmiar kapelusza na Wisłę/ ...Tak właśnie sprowadzał za nieadekwatne kwoty do poziomu sportowego piłkarzy pan Wojciechowski do Polonii i też sie przejechał, więc wrzućmy na luz zanim zaczniemy kogoś lansować na zbawcę Wisły, może Kupisz sie jeszcze rozwinie ale kosztować musi dużo mniej, szkoda że Grosicki do nas nie trafił.
Wreszcie się mogę z Tobą zgodzić. Jedyne co przemawia za kupnem na już to to, że jak zagrają dwa sezony z rzędu dobre to nie pomyślą o transferze do Wisły. Jednak tutaj Kupisz wypada lepiej od Makuszewskiego. 59 meczów, 10 bramek, 15 asyst. To tak jak Sandomierski i Skorupski. Górnik żądał rzekomo za Skorupskiego po 15 dobrych meczach 1.5 mln euro, za jaką to kwotę odszedł Sandomierski po dwóch pełnych dobrych sezonach z Jagi.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 26.05.2012 o godz. 17:26.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 26.05.2012, 17:31
tofik napisał(a):Wyświetl post
W sumie jak ma 0 na transfery to każda cena jest zaporowa Wiadomo, pewność będziemy mieli pod koniec okienka ile było na odstępne ale coś czuję, że za wiele tej kasy nie ma.
Zapraszają na testy chorwackiego bramkarza za 400t euro to może ma parę groszy
Pytanie ile i skąd (czy nie z hipotetycznego transferu Maora)?
W silniejszej niż Jaga Wiśle Kupisz może i powinien mieć lepsze staty niż 5+6 czy 9.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 26.05.2012, 18:02
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Wreszcie się mogę z Tobą zgodzić .
Nie pisz tak więcej , .. nie było mnie na forum z 1,5 miesiąca, a tu taka przykrość...

Co do plotek transferowych, to padają nazwiska obrońców, bramkarzy i skrzydłowych, Ja zaś uważam że obok mitycznego już LO i obowiązkowo kreatywnego i przebojowego skrzydłowego konieczny jest transfer def. pomocnika. Wilk to Wilk czyli względnie przyzwoite rzemiosło, a My tu potrzebujemy zawodnika lepszego od Nuneza czy Sobolewskiego (aktualnego czyli nie pierwszej młodości), obdarzonego prostopadłym podaniem, strzałem z dystansu, ano właśnie taki co by nam (znaczy dla nas) bramkę czasem strzelił i trochę porządził na boisku, taki pomagier dla ofensywnego Maora Meliksona, taki Szymkowiak ale rzecz jasna młody (a ściślej ktoś inny o podobnej do niego charakterystyce), bo na tym forum jeszcze może ktoś opacznie zrozumieć i i trzeba się będzie zbędnie produkować ze sprostowaniem. Defensywny pomocnik z inklinacją do gry ofensywnej taki 50% na 50% lepszy stanowczo od Jirsaka, takiego piłkarza obok LO i skrzydłowego nam potrzeba, ...oby o tym ktoś w klubie myślał.
Ostatnio edytowane przez milosz : 26.05.2012 o godz. 18:05.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 26.05.2012, 18:43
Kupisz:
Ekstraklasa 2011/2012 - 29 spotkań, 5 bramek (2 z karnych), 9 asyst (źródło: ligol.pl)
Ekstraklasa 2010/2011 - 30 spotkań 5 bramek, 6 asyst (źródło: ligol.pl)
http://ekstraklasa.wp.pl/eid,5,ra,1,sid,0,wid,9017543,strzelcy.html?ticaid= 1e84b&_ticrsn=3 - tutaj ma raptem 5 asyst.

milosz napisał(a):Wyświetl post
Nie pisz tak więcej , .. nie było mnie na forum z 1,5 miesiąca, a tu taka przykrość...

Co do plotek transferowych, to padają nazwiska obrońców, bramkarzy i skrzydłowych, Ja zaś uważam że obok mitycznego już LO i obowiązkowo kreatywnego i przebojowego skrzydłowego konieczny jest transfer def. pomocnika. Wilk to Wilk czyli względnie przyzwoite rzemiosło, a My tu potrzebujemy zawodnika lepszego od Nuneza czy Sobolewskiego (aktualnego czyli nie pierwszej młodości), obdarzonego prostopadłym podaniem, strzałem z dystansu, ano właśnie taki co by nam (znaczy dla nas) bramkę czasem strzelił i trochę porządził na boisku, taki pomagier dla ofensywnego Maora Meliksona, taki Szymkowiak ale rzecz jasna młody (a ściślej ktoś inny o podobnej do niego charakterystyce), bo na tym forum jeszcze może ktoś opacznie zrozumieć i i trzeba się będzie zbędnie produkować ze sprostowaniem. Defensywny pomocnik z inklinacją do gry ofensywnej taki 50% na 50% lepszy stanowczo od Jirsaka, takiego piłkarza obok LO i skrzydłowego nam potrzeba, ...oby o tym ktoś w klubie myślał.
Spokojnie miloszu najpierw to my musimy tą kadrę jakoś pouzupełniać, a dopiero w przyszłym sezonie pomyślimy o kimś konkretnym, bo teraz to mamy tyle dziur, że szukanie dobrego defensywnego pomocnika to mały problem w porównaniu z innymi newralgicznymi pozycjami. Sam się zgadzam z tą opinią. Środek pola to serce zespołu, ale przypuszczam, że jeśli już kogoś sprowadzimy to będzie to ktoś a'la Broź, który mimo wszystko po kontuzji jest wielką zagadką.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 26.05.2012 o godz. 18:46.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 26.05.2012, 19:36
Co ciekawe sam Kupisz mówi, że zaliczył 9 asyst

Tomasz Kupisz (wywiad dla sport.pl) napisał(a):
- Wyżej stawiałem sobie poprzeczkę. Miałem nadzieję na strzelenie większej liczby bramek i częstsze asystowanie. Strzeliłem tę samą liczbę bramek co w poprzednim sezonie, a nawet o jedną więcej w Pucharze Polski (w sumie sześć). No i zaliczyłem o dwie asysty więcej - dziewięć. Liczby wskazywałyby na to, że jest delikatny postęp, ale ja tego tak nie czuję. Wiem, że oczekiwania były zdecydowanie większe wobec mojej osoby. Wiem, że niektórych kibiców zawiodłem.
A więc sprawdźmy kto ma rację. Czy jest to Kupisz, a wraz z nim ligol.pl, transfermarkt.de, czy wp.pl... Wyszukując przy pomocy TM jego asyst odnalazłem filmiki z tymi asystami.

http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...rankowski.html -> 1 kolejka, Kupisz faulowany w polu karnym (niektórzy liczą to jako asystę, w regulaminie rozgrywek nie jest to liczone)
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...ski__0_1_.html -> 10 kolejka, Kupisz podaje do Pawłowskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...ski__1_0_.html -> 11 kolejka, Kupisz podaje do Frankowskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...kuszewski.html -> 21 kolejka, Kupisz podaje do Makuszewskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...ski__1_0_.html -> 22 kolejka, Kupisz podaje do Frankowskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...nek__2_1_.html -> 23 kolejka, Dośrodkowanie Kupisza z rzutu rożnego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...rankowski.html -> 23 kolejka, Kupisz faulowany w polu karnym (j.w.)
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10..._Porebski.html -> 24 kolejka, Kupisz z rzutu rożnego podaje do Porębskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...kuszewski.html -> 25 kolejka, Kupisz odgrywa do Makuszewskiego

Reasumując: "typowe podania" - 5, dośrodkowania z rzutu rożnego - 2 (to są asysty jak najbardziej), faule w polu karnym - 2 (kontrowersyjne)
Regulamin rozgywek Ekstraklasy (czy innych lig też tego nie wiem) mówi, że jak po faulu na kimś jest dyktowany rzut karny czy wolny nie jest liczona asysta. Uznajmy, że tak jest (mimo, że szczerze uznałbym to za asystę), a więc zostaje nam 7 asyst, a nie 5.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 26.05.2012, 20:20
W pierwszym odruchu na myśl o transferze Kupisza byłem nawet na "tak" ale po przemyśleniu sprawy jestem przeciwnikiem takiego transferu. Nie chcę w klubie żadnego kolesiostwa i kontraktów po znajomości. Kupisz to pupilek Probierza, grajek przeciętny i drogi. Natomiast Makuszewski to byłby bardzo dobry ruch.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 26.05.2012, 20:22
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...rankowski.html -> 1 kolejka, Kupisz faulowany w polu karnym (niektórzy liczą to jako asystę, w regulaminie rozgrywek nie jest to liczone)
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...ski__0_1_.html -> 10 kolejka, Kupisz podaje do Pawłowskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...ski__1_0_.html -> 11 kolejka, Kupisz podaje do Frankowskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...kuszewski.html -> 21 kolejka, Kupisz podaje do Makuszewskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...ski__1_0_.html -> 22 kolejka, Kupisz podaje do Frankowskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...nek__2_1_.html -> 23 kolejka, Dośrodkowanie Kupisza z rzutu rożnego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...rankowski.html -> 23 kolejka, Kupisz faulowany w polu karnym (j.w.)
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10..._Porebski.html -> 24 kolejka, Kupisz z rzutu rożnego podaje do Porębskiego
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...kuszewski.html -> 25 kolejka, Kupisz odgrywa do Makuszewskiego

Reasumując: "typowe podania" - 5, dośrodkowania z rzutu rożnego - 2 (to są asysty jak najbardziej), faule w polu karnym - 2 (kontrowersyjne)
Regulamin rozgywek Ekstraklasy (czy innych lig też tego nie wiem) mówi, że jak po faulu na kimś jest dyktowany rzut karny czy wolny nie jest liczona asysta. Uznajmy, że tak jest (mimo, że szczerze uznałbym to za asystę), a więc zostaje nam 7 asyst, a nie 5.
Jesteś niesamowity, samemu nie chciałoby mi się szukać. Rzeczywiście w takiej sytuacji zgadzam się, że 9 asyst a 6 robi różnicę, bo Kupisz jest w czołówce asystujących. Można próbować wysunąć taką myśl, że w Wiśle będzie jeszcze bardziej produktywny.

Jednak nie zmienia to faktu, że kwoty za takich zawodników są przeogromne i przesadzone. Mam nadzieję, że jeśli zbymakowa plotka się potwierdzi to przynajmniej nie zapłacimy za niego ogromnych pieniędzy - nawet 600 tysięcy euro to kwota absurdalnie wysoka jak na takiego zawodnika. Cóż - zobaczymy jak to wszystko się dalej potoczy.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 26.05.2012, 20:29
Jesteś niesamowity, samemu nie chciałoby mi się szukać. Rzeczywiście w takiej sytuacji zgadzam się, że 9 asyst a 6 robi różnicę, bo Kupisz jest w czołówce asystujących. Można próbować wysunąć taką myśl, że w Wiśle będzie jeszcze bardziej produktywny.
5 minut szukania + obejrzenie wszystkich filmików ; )

Jednak nie zmienia to faktu, że kwoty za takich zawodników są przeogromne i przesadzone. Mam nadzieję, że jeśli zbymakowa plotka się potwierdzi to przynajmniej nie zapłacimy za niego ogromnych pieniędzy - nawet 600 tysięcy euro to kwota absurdalnie wysoka jak na takiego zawodnika. Cóż - zobaczymy jak to wszystko się dalej potoczy.
Wiesz, niby 600 tysięcy to dużo, ale niemiecki, czy francuski klub by tyle za niego zapłacił. Świerczok kosztował 400 tysięcy euro? Grosicki 1 mln euro. Rybus 2.7 mln euro. Borysiuk 2 mln euro. Tyle kosztowałby nas zawodnik z innej ligi z takimi statystykami i w takim wieku. Za Maora, który miał świetną rundę rok temu, a jest starszy chcemy 3 mln euro. W takim razie czy Kupisz (na przestrzeni ostatnich dwóch lat mający lepsze statystyki i grający niemal 100% spotkań w swoim zespole) nie jest wart chociaż 20% tej kwoty?
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 26.05.2012, 21:04
Dość często oglądam Jagę i napiszę to kolejny raz: z dwójki Kupisz, Makuszewski zdecydowanie Kupisz. Lepszy w każdym elemencie, może oprócz strzału z dystansu. Przyczym Makuszewski też mnie w tym elemencie nie przekonuje bo te dwa gole jakie zdobył z daleka to były przy wielkim szczęściu (choć ładne i może dlatego więcej osób nabiera się na niego).

Makuszewski jest dla mnie zbyt przewidywalny, ma szybkość, ale nie ma zmysłu do jakieś kombinacyjnej gry. Kupisz też ma szybkość, ale ma jakiś drybling i plus dobre podanie otwierające. Dodatkowo przez dwa lata ciągnąl Jagę i ma doświadczenie z Angli. Mówiąc wprost nie zesra sie jak przejdzie do większego klubu. Pamiętam jak w młodzieżówce (reprezentacja) w swoim roczniku był najlepszy i jako jedyny potrafił coś zrobić w pojedynke z mocnymi rywalami. Makuszewski dopiero wskoczył teraz bo konkurencji za dużo nie miał jak ktoś na niego twardo nie stawia jak Hajto to sam miejsca sobie nie wywalczy.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 26.05.2012, 21:34
W pierwszym odruchu na myśl o transferze Kupisza byłem nawet na "tak" ale po przemyśleniu sprawy jestem przeciwnikiem takiego transferu. Nie chcę w klubie żadnego kolesiostwa i kontraktów po znajomości. Kupisz to pupilek Probierza, grajek przeciętny i drogi. Natomiast Makuszewski to byłby bardzo dobry ruch.
Opnanuj się już nas litość boską. Ja nie jestem za transferem Kupisza natomiast potrafię spleść jakaś logiczną argumentacje. Mam swiaidomosc tego jestem trenerem i nie ja z nim pracowałem, nie znam jego charakteru itp. To że Probierz ewentualnie chce zawodników, których zna to nie znaczy że mamy do czynienia z kolesiostwem... może ma brać zawodników z drugiego końca świata gdzie jego widzę na temat danego zawodnika jest nikła nie mówiąc już o wiedzy na temat charakteru który również jest ważna.

Cytat:
Natomiast Makuszewski to byłby bardzo dobry ruch.
To czy dany ruch będzie dobry można ocenić nie przed lecz po transferze w dłuższej perspektywie czasu. Chyba że ściąga się kogoś takiego jak Melikson mogąc ogląda mecz w przeglądarce gdzie średnio widać piłkę można stwierdzić: Tak ten piłkarz to byłby strzał w 10. Oczywisice ciebie też nie zadowlł ten piłkarz bo pisałes że jest słaby a jeszcze jeden słabszy mecz to nazwałbyś go izraelskim Paulistą.

Szybko zmieniasz punkt widzenia skoro widzisz piłkarza w Wisle a za chwilę posądzasz trenera odosnie tego samego zawodnika, że chce mu załatwi kontrakt. Zachowaj te prowokacje dla siebie.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 26.05.2012 o godz. 21:48.
Odpowiedz cytując
jason wiślak
Senior Member

Stary 26.05.2012, 22:49
Gościu - .......*sz. Po pierwsze Kupisz to jeden z najlepszych (jesli nie najlepszy) skrzydłowych ligi i gra naprawde dobrze. Z czasem zostanie etatowym reprezentantem. Ma szybkość, uderzenie, drybling.

Po drugie - co Wy macie z tym Makuszewskim? Gość zagrał JEDEN przyzwoity sezon. Zupełnie nie wiem jak mozna podniecać się typem, który ledwo wszedł do ligi i grał tak sobie. Poza tym jest to zawodnik gorszy od Kupisza. Nie wiem w jakim elemencie mógłby go przebić. Makuszewski to typowy gracz na kontre,a Kupisz do ataku pozycyjnego tez się nada.

Także trzymajcie fason i nie ośmieszajcie się bzdurnymi opiniami, bo wszyscy tu uchodzić chcą za ekspertów, mówią ze nie mozna oceniac po krotkim czasie, a potem sami sobie przeczą.

TAK DLA KUPISZA w Wiśle!
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 27.05.2012, 13:15
Gościu - .......*sz. Po pierwsze Kupisz to jeden z najlepszych (jesli nie najlepszy) skrzydłowych ligi i gra naprawde dobrze. Z czasem zostanie etatowym reprezentantem. Ma szybkość, uderzenie, drybling.
Tak, co najmniej solidny, a jako potencjalne wzmocnienie Wisły to naprawdę niezły pomysł. Jedyne co mnie niepokoi to jak przeglądałem wczoraj jego asysty z tego sezonu to przy dwóch po podaniu piłki... się wywrócił. Przypomina mi w tym trochę Boguskiego. Chociaż Boguski to i tak był dobry piłkarz, niestety kontuzjogenny. Co innego (odpukać) Kupisz, który na 60 spotkań ligowych zagrał w 59 spotkaniach w ciągu ostatnich dwóch sezonów. Ponadto bardzo przydatny przy stałych fragmentach. Już grający na solidnym poziomie, a mający dopiero 22 lata. Za 2-3 lata o ile będzie się rozwijał w takim stopniu jak dotychczas będzie wart 2-3 mln euro.

Po drugie - co Wy macie z tym Makuszewskim? Gość zagrał JEDEN przyzwoity sezon. Zupełnie nie wiem jak mozna podniecać się typem, który ledwo wszedł do ligi i grał tak sobie. Poza tym jest to zawodnik gorszy od Kupisza. Nie wiem w jakim elemencie mógłby go przebić. Makuszewski to typowy gracz na kontre,a Kupisz do ataku pozycyjnego tez się nada.
Jeden sezon? Jedna runda jak na razie przy Kupisza czterech. Do tego Tomek spędził jakiś czas w Anglii i jest rok młodszy. Ma także więcej zalet.

TAK DLA KUPISZA w Wiśle!
Tak, nawet jeżeli mamy zapłacić tyle ile podobno Jaga żąda - 800 tysięcy euro. Kupisz tyle jest wart. Gdyby się nazywał Tomas Kupisov i miał takie statystyki w lidze bułgarskiej (przy tym notując identyczne asysty i bramki i dając podobną jakość swojej drużynie), a chciał go ściągnąć Stan to nikt by pewnie nie podjął nawet argumentu o przepłacaniu. Owszem, w polskiej lidze często się przepłaca. Jednak 800 tysięcy euro za Kupisza to nie jest to ani trochę przepłacone.

Jeszcze napiszę odnośnie krytyki testowanych zawodników. To jest bardzo dobry pomysł. Jednak nie tacy jak Ricardihno, a tacy jak właśnie Buras, Quioto (chociaż nie należałem do entuzjastów jego transferu), czy Miśkiewicz.

Dziwi mnie, że chcemy przetestować kolejnego bramkarza kiedy Miśkiewicz w tym dwóch sparingach pokazał się ze znacznie lepszej strony niż Jovanić. Grał przeciwko silnym składom Widzewa i Podbeskidzia razem z naszą eksperymentalną obroną. Po skrótach widzę, że bardzo dobrze gra nogami, bardzo pewnie i efektownie broni. Na drugiego bramkarza jest idealny, a być może jak Pareiko przejdzie na emeryturę będzie to jego następca.

Fajnie też, że testujemy młodych z niższych lig. Fajnie, że nie są to przypadkowi zawodnicy, ale piłkarze, którzy mają dobrą opinię w tych ligach i młodzi. Jeżeli to prawda z Gajosem to jestem za. Jednak przy transferach Gajosa i Burasa ciekawi mnie co będzie z Michałem Chrapkiem.
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 27.05.2012, 17:33
riv napisał(a):Wyświetl post
Ale na Kupisza 0,5 mln euro jednak mamy to i na Dwaliszwiliego, który NAPRAWDĘ mógłby być wzmocnieniem można coś wyskrobać. Poza tym tradycyjnie napiszę o Wszołku i Teodorczyku.
Ja mam nadzieję, że Bednarz coś działa w tym temacie, taka okazja jak wyprzedaż w Polonii się szybko nie powtórzy.
Odpowiedz cytując
grzesiek632
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 27.05.2012, 19:17
Jeśli chodzi o testy to powinniśmy zaprosić na nie tego Ricardinho http://www.transfermarkt.de/de/ricar...er_106041.html

Gość jest najlepszym zawodnikiem Wisły Płock, dziś na przykład strzelił 3 gole.
"Wisła to nasz nałóg, to nasza heroina
i gdyby nie ONA - świat mógłby się zatrzymać.."

Odpowiedz cytując
seba_109
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 27.05.2012, 19:35
grzesiek632 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli chodzi o testy to powinniśmy zaprosić na nie tego Ricardinho http://www.transfermarkt.de/de/ricar...er_106041.html

Gość jest najlepszym zawodnikiem Wisły Płock, dziś na przykład strzelił 3 gole.
już taki był na testach
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 27.05.2012, 20:03
seba_109 napisał(a):Wyświetl post
już taki był na testach
To był inny Ricardihno.
Odpowiedz cytując
dadek
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 27.05.2012, 20:53
z wywiadu z Wiluszem na Weszło:

Ja zaobserwowałem co innego. Ci, którzy wyjeżdżają do Polski w młodym wieku, po kilku latach wracają. Ty, Modelski, Augustyn, Glik, Król, Fojut, pewnie wkrótce Janota.
Michał jest teraz w Polsce, lada moment tu podpisze kontrakt, ale nie chce mi powiedzieć z kim.

może faktycznie z nami, idealnie wpasowałby w nowy trend tzn nie dość że młody (ur 1990) to jeszcze rodak
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów