The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.05.2012, 08:10
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli jednak dobrze rozumuję to uważasz że gaz jest tylko rząd zawali sprawę jego eksploatacji
Dokładnie tak Nie tylko w kwestii gazu oczywiście zawalił ale o tym już jest 100 stron tego tematu.

1. Dość rozpowszechniona jest opinia że sposobem na uratowanie się PO przed katastrofą budżetową w nastepnych latach może być tylko finansowanie budżetu lat następnych przychodami z eksploatacji gazu łupowego. I w ich interesie jest aby ten biznes wypalił.
Ja obstawiam że dziurę załatają podwyższając podatki oraz dokładając nowe - tak czy siak nie ma szans na wygrane kolejne wybory a w ciągu 2 lat na pewno wydobycie nie ruszy - to nie jest wykopanie dziury w ziemi pod kibelek na działce Więc ogólnie co będzie za 5-10 lat to PO ma w dupie.

2. Na funkcję głównego geologa kraju (który w praktyce bedzie odpowiadał za całą stronę organizacyjną eksploatacji) mianowali już w 2011 człowieka z PiS. Generalna opinia o Woźniaku jest taka że jest bardzo dobrym fachowcem a co więcej (dzięki powiązaniu z PiS) może zapewnić pewną formę konsensusu politycznego jeśli chodzi o łupki.

3. Bez dwóch zdań jesli chodzi o stronę organizacyjną PO jest bardzo mocno do tytułu w porównaniu z PiS (który ma już bardzo spójną koncepcję eksploatacji i ma nawet przygotowane projekty odpowiednich ustaw). Jednak na forum międzynarodowym (szczególnie w Unii) PO z PiS (a nawet LSD i PSL) bardzo dobrze współpracują przy obalaniu wszelkich pomysłów które mogą ograniczyć eksploatacje łupków na poziomie europejskim.

4. Być może nie masz wiedzy ale od jakiegoś już czasu podjęto bardzo intensywną współpracę pomiędzy uniwersytetami z USA i Polski polegająca na szkoleniu naukowców i studentów z Polski w zakresie eksploatacji gazu łupkowego.
Punkt 2-3-4 - jak sam wiesz koncesje nie należą do polskich firm - pomijając fakt że jest to zasób strategiczny i powinien być pod kontrolą państwa to po prostu jeśli dany właściciel koncesji powie "nie, ni chce teraz wiercić" to najlepsi eksperci z naszego kraju czy wykształceni inżynierowie nic sami nie zrobią.

5. Amerykanom naprawdę bardzo zależy aby te projekty ruszyły. I mają w tym swój interes zarówno biznesowy (licencje są w większości w rękach firm amerykańskich, sprzedaż technologi itp) jak i polityczny (osłabienie Rosji).

Jak amerykanom zależy na Polsce widzieliśmy przy okazji:

- Iraku
- Afganistanu
- Offsetu z samolotami

Miały być miliardy i koncesje dla polskich firm - wyszło wielkie gówno. To nie zimna wojna i Obama pije wódkę po kryjomu z Putinem - jak będzie im to do czegoś potrzebne to zaczną wydobywać - dla nich nasz kraj to takie SIMS'y gdzie się można pobawić na planszy.

Temat jest za bardzo złożony żeby sprowadzić go do banału: "Po prostu może być za późno - zapotrzebowanie będzie tak duże, że żeby zahamować potworny wzrost cen po prostu kupi się na zewnątrz". Za duże pieniądze i interesy poszły już w ruch.

Żebyśmy się zrozumieli - jestem jak najbardziej za wydobyciem łupków - ale nie jestem niepoprawnym optymistą żeby wierzyć że zaczniemy po wakacjach.

Wydaje mi się że łatwiej zebrać projekty, pozwolenia i materiały na budowę atomówki niż zacząć z łupkami.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 26.05.2012, 08:27
...
Wybacz znowu nie rozumiem twoich kalamburów i puenty dotyczacej pieczenia chleba .
Napisz czy Piłsudski był działaczem PPSu i na tym proponuje skończyć tą dyskusję
AS82
Banita

Stary 26.05.2012, 08:32
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Problem w tym, że zauważasz tylko i wyłącznie rozpasanie klasy politycznej w PiS-ie (do tego przykład, który podałeś jest taki sobie...).
Umiesz czytać co napisałem 2 strony wczesniej ? :
ależ oczywiscie ,że sie zgadzam to samo jest w PO, SLD czy PSL ,tylko ta sprawa pokazuje ,że PIS w tych kwestiach sie niczym od tych partii nie różni , nepotyzm i kolesiostwo takie samo
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 26.05.2012, 08:38
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Umiesz czytać co napisałem 2 strony wczesniej ? :
ależ oczywiscie ,że sie zgadzam to samo jest w PO, SLD czy PSL ,tylko ta sprawa pokazuje ,że PIS w tych kwestiach sie niczym od tych partii nie różni , nepotyzm i kolesiostwo takie samo
Oczywiście, że czytać potrafię. Przytoczony cytat to raczej próba zachowania obiektywizmu w Twoich wypowiedziach. Nieco żałosna zresztą biorąc pod uwagę Twoje późniejsze żale do Fotygi, że za pracę pobiera pensję...

Wybacz znowu nie rozumiem twoich kalamburów i puenty dotyczacej pieczenia chleba .
Napisz czy Piłsudski był działaczem PPSu i na tym proponuje skończyć tą dyskusję
Ty naprawdę nie wiesz o co mu chodzi! Do tej pory myślałem, że żartujesz
AS82
Banita

Stary 26.05.2012, 08:53
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Przytoczony cytat to raczej próba zachowania obiektywizmu w Twoich wypowiedziach. Nieco żałosna zresztą biorąc pod uwagę Twoje późniejsze żale do Fotygi, że za pracę pobiera pensję...
To dobrze ,że to chociaż zauważasz ,że próbuje być obiektywny ,bo wszyscy inni próbują mi wmówić ,że są dwa rodzaje nepotyzmu : ten zły ,ktory dotyczy PO,PSL czy SLD i jest nepotyzm w wersji light, który dotyczy PIS ,ktory tak naprawde nepotyzmem nie jest . Po to poszła do tej "pracy" na tym fikcyjnym stanowisku ,żeby pobierać pensje ,przecież wolontariuszem nie będzie.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 26.05.2012, 08:59
Szpeniu się pojawił!!!
Ty tutaj nie ściemniaj o żadnych drogach tylko wyjaśnija nam jaki jest Twój stosunek do wypowiedzi prominentnych działaczy PO podważających zasadność wyroku na byłą posłankę PO Sawicką To jest to czego chcielibyśmy się naprawdę od Ciebie dowiedzieć .
.

ja mam swoje zdanie które napisałem tu x stron temu: winna, skazana, niech siedzi. Ja nie jestem Rysio Czarnecki dopasowujący poglądy i swój obraz świata do panującej mody i z czym jest wygodniej,

Bronex napisał(a):Wyświetl post
Pocieszny ten Szpeniu !!! Komentarz taki jakby co najmniej relacjonował bitwę nad Ebro. Krwawa bitwa o odcinek C!!! Mimo ostrzału jadem pisowskiej artylerii ,jątrzących nalotów werbalnych dzielących PO-laków , bojownicy o PO-stępi i demokrację kładą warstwę ścieralną.... Wzrok całego PO-stępowego świata skierowany na heroiczny bój Brygad Lemingowych o przejezdność... Na wietrze łopocze proporzec PO-dwykonawców z napisem "PRACUJEMY ZA DARMO!!!".
napisałem coś o PO? napisałem, że dają radę. ROBOTNICY.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 26.05.2012, 09:49
To dobrze ,że to chociaż zauważasz ,że próbuje być obiektywny ,bo wszyscy inni próbują mi wmówić ,że są dwa rodzaje nepotyzmu : ten zły ,ktory dotyczy PO,PSL czy SLD i jest nepotyzm w wersji light, który dotyczy PIS ,ktory tak naprawde nepotyzmem nie jest . Po to poszła do tej "pracy" na tym fikcyjnym stanowisku ,żeby pobierać pensje ,przecież wolontariuszem nie będzie.
Rozumiem, że jesteś w 100% pewien iż stanowisko Fotygi jest fikcyjne? Babka co by o niej nie pisać ma wykształcenie, doświadczenie - i dlaczego nie może być ekspertem w PiS-ie i pobierać za to pensji? Jest zaufanym człowiekiem tej partii. PiS jej płaci i nic nam do tego. Podobne zdanie mam w kwestii każdej innej partii politycznej - niech sobie zatrudniają w roli ekspertów kogo chcą. Jeśli dla Ciebie stanowisko Fotygi jest fikcyjne to jak nazwiesz "stanowisko' dla Arłukowicza, tego od pokrzywdzonych? Jakoś nie pamiętam, byś protestował...

Co innego sytuacja Fotygi a co innego sytuacja synalka Tuska - jeśli tego nie zauważasz to nie dojdziemy do porozumienia.

ps. Szpen znowu wrócił... Czy robotnicy z których tak zadowolony jesteś to pensje chociaż dostaną czy Rudy i tych wykiwa?
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 26.05.2012, 10:31
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak Nie tylko w kwestii gazu oczywiście zawalił ale o tym już jest 100 stron tego tematu.
1.Ja obstawiam że dziurę załatają podwyższając podatki oraz dokładając nowe - tak czy siak nie ma szans na wygrane kolejne wybory a w ciągu 2 lat na pewno wydobycie nie ruszy - to nie jest wykopanie dziury w ziemi pod kibelek na działce Więc ogólnie co będzie za 5-10 lat to PO ma w dupie.
2. Punkt 2-3-4 - jak sam wiesz koncesje nie należą do polskich firm - pomijając fakt że jest to zasób strategiczny i powinien być pod kontrolą państwa to po prostu jeśli dany właściciel koncesji powie "nie, ni chce teraz wiercić" to najlepsi eksperci z naszego kraju czy wykształceni inżynierowie nic sami nie zrobią.
3.Jak amerykanom zależy na Polsce widzieliśmy przy okazji:
- Iraku
- Afganistanu
- Offsetu z samolotami
Miały być miliardy i koncesje dla polskich firm - wyszło wielkie gówno. To nie zimna wojna i Obama pije wódkę po kryjomu z Putinem - jak będzie im to do czegoś potrzebne to zaczną wydobywać - dla nich nasz kraj to takie SIMS'y gdzie się można pobawić na planszy.
4.Żebyśmy się zrozumieli - jestem jak najbardziej za wydobyciem łupków - ale nie jestem niepoprawnym optymistą żeby wierzyć że zaczniemy po wakacjach. Wydaje się że łatwiej zebrać projekty, pozwolenia i materiały na budowę atomówki niż zacząć z łupkami.
Oczywiście nie dam się zepchnąć na pozycję obrońcy Tuska bo w temacie gazu łupkowego naprawdę zawalili dużo spraw ale krótko:
1. Podwyższanie podatków prowadzi w pewnym momencie do tego że pomimo podwyżki ich stawki pieniędzy wpływa i tak mniej. I mam wrażenie że nawet PO ma świadomość tego że zaczynany się zbliżać bardzo blisko tej granicy.Dlatego trzeba szukać nowych źródeł finasowania. A łupki idelanie sie do tego nadają. Jeśli twierdzisz że PO zakłada że za 3 lata (wtedy powinny być następne wybory)odda władzę to się z Tobą nie zgodzę.
2. Bez wnikania w szczegóły prawa górniczego i geologicznego: dużo koncesji należy do polskich firm (PGNiG i Orlen) a istniejące koncesje są koncesjami na badanie a nie wydobycie. Jest powszechny konsensus (także wśród firm eksploatacyjnych) że jakąś część przychodów trzeba będzie oddać budżetowi w postaci: opłat eksploatacyjnych, górniczych, koncesyjnych itp. czy zwykłego CIT. Pytanie tylko czy to powinno być 25 czy 50%. Tak czy inaczej mówimy o bardzo dużym zastrzyku dla budżetu.
3. Różnica pomiędzy podanymi przez Ciebie przykładami amerykańskiej "obojętności" a przypadkiem łupków jest taka że w tym drugim mają swój interes aby sprawy ruszyły (biznesowy i polityczny). Być może tego nie śledzisz ale w temacie surowców energetycznych są naprawdę bardzo aktywni. Pamiętają w jaki sposób wykończyli komunistów moskiewskich i wiedzą jak ukrócić smycz brykającemu Putinowi.
4. Moim zdaniem jest dokładnie inaczej niż twierdzisz Ty: temat łupków będzie znacznie łatwiejszy do przeprocesowania niz temat atomu.
wislak68
Senior Member

Stary 26.05.2012, 10:35
Nie rozumiesz kalamburów? No cóż, takie życie Asiku. Nie chciało się dźwigać teczki trzeba dźwigać woreczki
A to czy Piłsudski był działaczem PPS sprawdzisz sobie na wiki .
wislak68
Senior Member

Stary 26.05.2012, 10:42
Szpen napisał(a):Wyświetl post
.

ja mam swoje zdanie które napisałem tu x stron temu: winna, skazana, niech siedzi. Ja nie jestem Rysio Czarnecki dopasowujący poglądy i swój obraz świata do panującej mody i z czym jest wygodniej,
Bardzo jest nam miło że jesteś "moralnie wyższy" niż Czarnecki ale o swoim stosunku do skazania Sawickiej już pisałeś. Teraz chcieliśmy sie dowiedzieć co myślisz o wypowiedziach wierchuszki PO dotyczących tego wyroku .
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.05.2012, 11:21
.

napisałem coś o PO? napisałem, że dają radę. ROBOTNICY.
Nie przestaje mnie fascynowac brutalna dziecieca naiwnosc Szpenia.
"Daja rade robotnicy"
A skad oni sie tam wzieli? Pewnie przechodzili z tragarzami i sobie pomysleli "taka fajna droga ale nieskonczona, to moze my skonczymy tak akurat bo nie mamy co robic. Przy okazji sie opalimy bo slonce Peru mocno daje"
Zero refleksji ze to kolejna firma po kilku juz zbankrutowanych, kolejne pieniadze publiczne dolozone do interesu bo ktos najpierw zawalil przetarg a pozniej zle nadzorowal lub nadzorowal tak zeby samemu do kieszeni jak najwiecej zagarnac. Zainteresuj sie kwotami i iloscia zniszczonych firm przy budowie stadionow i autostrad. Alpine i Hydrobudowa ktore byly Generalnymi Wykonawcami przy budowie trzech stadionow i kilku odcinkow autostrad sa dzis zgalaszane przez podwykonawcow do sadu z wnioskami o upadlosc. Najbardziej spektakularny bankrut to CES we Wroclawiu ktory padl bo nie dostal 10-12 milionow co zreszta na stadionie msci sie do dzis i to ze jest on dopuszczony do uzytkowania to gruby przekret bo tam nie ma zapewnionych wymogow bezpieczenstwa, taka posmiertna zemsta CESu. Male firemki ktore wtopily na stadionach i drogach ida juz w setki, widzialem to wszystko z bliska.
Druga rzecz o ktorej wspomnialem to cudownie wzrastajace budzety, narodowy z 1,5 na 1,9 miliarda i nikogo to nie zdziwilo? To samo z wszystkimi pozostalymi, zreszta na Wisle nawet to widzielismy. Wiec Szpeniu nie ....... smutow ze "robotnicy sa" bo oni tam sie wzieli z kolejnej dodatkowej puli pieniedzy publicznych bo tak dziala nieudolna armia urzednikow Tuska ze kasy brakuje, firmy sie wykladaja, budzet wciaz doklada i dobrze na tym wychodza tylko "doradcy" Marcinkiewicze i coreczki Schetyn.
Jeszcze ponizej tekst z Osrodka Mysli Politycznej:
"Operacja <<Zasłona z A2>> - czy przejdzie do historii jako jedna z najskuteczniejszych akcji polityczno-propagandowych III RP, polegających na odwróceniu uwagi publiczności opóźnieniami na A2 od opóźnień na A1 i A4, a także na nielicznych budowanych drogach ekspresowych? Ton trochę kpiący, ale faktycznie jest tak, że w związku z budową A2 i niemalże narodową dyskusją, czy będzie przejezdna na Euro, mamy w zasadzie nieustający cykl wypowiedzi, relacji i doniesień na ten temat, podczas gdy jeszcze większe opóźnienia w budowie innych istotnych dróg (zwłaszcza jeśli ktoś uważa, że dojazd na Ukrainę i do Czech wcale nie jest pośledni względem dojazdu do Niemiec) prawie w ogóle nie przebijają się do mediów - i co za tym idzie, do opinii publicznej. W dodatku jest ten cień szansy, że A2 będzie jednak przejezdna w czerwcu, co uczyniłoby sprawę jeszcze bardziej groteskową, gdyż zapewne wówczas rządzący przedstawiliby się jako wielcy i skuteczni budowniczowie. Niestety, duża część opinii publicznej mogłaby to 'kupić'. Wystarczyłby odpowiedni ton relacji w mediach. A na ten rząd zdaje się znowu może liczyć. Wystarczyło, żeby opozycja - ta w mediach nieznoszona - zbliżyła się w sondażach."
WISŁA PANY !!
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 26.05.2012, 12:08
Chłopie naprawdę kompromitujesz się. Używasz słów, o których znaczeniu nie masz pojęcia. Sprawdź lepiej w słowniku znaczenie słowa "nepotyzm", a później spróbuj nam wszystkim tutaj wytłumaczyć, jakie są powiązania rodzinne pomiędzy Kaczyńskim a Fotygą

Dwie strony temu udowodniłem Ci, że ta Kobieta ma kompetencje, posiada zarówno wiedzę, jak i doświadczenie do sprawowania funkcji eksperta i doradzania w sprawach międzynarodowych.
Nie lubię się powtarzać ale special for you

ciotka Wiki napisał(a):
WYKSZTAŁCENIE

"[...] W 1981 ukończyła studia z zakresu handlu zagranicznego na Uniwersytecie Gdańskim, jest też absolwentką Duńskiej Szkoły Administracji Publicznej. Odbyła staże i szkolenia zagraniczne, m.in. w Departamencie Pracy Stanów Zjednoczonych, na Cornell University w stanie Nowy Jork oraz w Europejskim Banku Odbudowy i Rozwoju. [...]"

PRAKTYKA

"[...] W 1981 pracowała w dziale zagranicznym Krajowej Komisji Porozumiewawczej NSZZ "Solidarność". W stanie wojennym utrzymywała się, ucząc języka angielskiego i rosyjskiego. W latach 1987–1989 była członkiem Zarządu Spółki "Modem". Od 1989 do 1991 pracowała, a następnie kierowała Biurem Spraw Zagranicznych Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Była bliskim współpracownikiem ówczesnego wiceprzewodniczącego Związku Lecha Kaczyńskiego.

W latach 1992–1994 pracowała w przedsiębiorstwie wydawniczym "Przekaz", a w kolejnych latach jako ekspert w Międzynarodowej Organizacji Pracy oraz jako doradca przy projektach Banku Światowego. Od 1998 do 2002 pełniła funkcję wiceprzewodniczącej rady nadzorczej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Od 1999 do 2001 była także doradcą prezesa Urzędu Nadzoru Ubezpieczeń Zdrowotnych ds. integracji europejskiej, a w 2000 również doradcą Prezesa Rady Ministrów do spraw międzynarodowych w rządzie Jerzego Buzka. W 2001 pełniła obowiązki dyrektora Departamentu Spraw Zagranicznych Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

20 listopada 2002 została mianowana zastępcą prezydenta miasta Gdańska, gdzie była odpowiedzialna za politykę gospodarczą miasta oraz między innymi fundusze z Unii Europejskiej. Zrezygnowała z tej funkcji w dniu 12 stycznia 2004, formułując zarzuty o nepotyzm lub korupcję pod adresem prezydenta miasta Pawła Adamowicza z PO i jego otoczenia.[...]
23 listopada 2005 została mianowana sekretarzem stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych.

9 maja 2006 po dymisji Stefana Mellera prezydent Lech Kaczyński mianował ją na stanowisko ministra spraw zagranicznych w rządzie Kazimierza Marcinkiewicza. Utrzymała to stanowisko w rządzie Jarosława Kaczyńskiego. Formalnie pełniła tą funkcję dwukrotnie z dwugodzinną przerwą.

Od 7 września 2006 do 20 maja 2010 zasiadała w Radzie Bezpieczeństwa Narodowego.[...]
29 listopada 2007 została przez Lecha Kaczyńskiego powołana na stanowisko szefa Kancelarii Prezydenta RP. Pełniła tę funkcję do 20 sierpnia 2008.
W latach 2009–2010 kierowała misją Międzynarodowej Organizacji Pracy w Tbilisi. W sierpniu 2010 podała się do dymisji. [...]

Trudno mieć do jakiejkolwiek partii pretensje, że w roli ekspertów zatrudniane są osoby, co do których dana partia ma zaufanie. Równie dobrze ja mógłbym wysuwać podobne do Ciebie żale, że Sikorski zatrudnia na stanowisku podsekretarza stanu Władysława Bartoszewskiego, któremu można zarzucić brak dyplomów, ale z pewnością nie brak doświadczenia (pomijając to, że jego podejście do kontaktów z Niemcami i Rosją raczej mi nie odpowiada)
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 26.05.2012, 12:27
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Nie przestaje mnie fascynowac brutalna dziecieca naiwnosc Szpenia.
pozwol ze odniose sie tylko do budowy a2, bo nie interesuje mnie ze firmy budujace upadaja. przetargi byly, wiedzieli za co sie biora.

skonczcie robic z siebie fachowcow i wielkich medrcow i nie zagluszajcie prawdy ktora dla was jest druzgoczaca. A historia z a2 jest prosta jak drut. Belka wymyslil PPP dla tego odcinka. Rzady przejal PiS. Oczywistym bylo, ze ze wzgledow ideologicznych PiS bedzie chcial sie wymigac od PPP. Tylko to trwalo 2 lata. Dwa lata zmarnowane. Jak juz chcieli zrezygnowac z PPP (chwala im za to) to mogli zaczac pracowac nad ta czescia jako budzetowka. Nic nie zrobili. Grabarczyk dostal spalona ziemie, gdyby nie euro i wielka spinka ten odcinek moze bysmy widzieli za 5 lat. a tak bedzie w pazdzierniku 2012. wiec orzeu poczykaj, albo przestan mataczyc.

a pamietasz moze spory Polaczka gdzie nie zgodzil sie na cene bodajze 5 czy 6 mln za kilometr. Taka wyszla z tego afera, ze w koncu zaplacilismy jako panstwo bodajze 11 za A1.
Pablo84
Senior Member

Stary 26.05.2012, 12:55
Cytat:
Minister spraw wewnętrznych Jacek Cichocki chce, by czeskie władze zaapelowały do swoich kibiców, by na Euro 2012 jechali do Wrocławia przez Niemcy. Cichocki wpadł na ten pomysł po podróży z Pragi do Wrocławia.
Jechał samochodem drogą numer 8. - W dni, kiedy będą grali Czesi, będzie to z pewnością najbardziej oblężona droga w kraju. Jest wyremontowana ale wąska, dlatego poprosiłem ministra spraw wewnętrznych Czech, by zaapelowal do kibiców, by do Wrocławia podróżowali autostradami czeskimi i niemieckimi - mówi Cichocki.
...........

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 26.05.2012, 13:42
Najlepiej niech przejadą przez Niemcy, przekroczą granicę w okolicach Szczecina, dojadą do Gdyni i promem popłyną do Malmö. Później na północ i przez Finlandię do Rosji, później przez państwa bałtyckie i obwód kaliningradzki wjeżdżamy do Polski. Dalej już z górki, bo dojeżdżamy do Warszawy, jedziemy A2 do Strykowa (objeżdżając oczywiście niedokończony odcinek), zjeżdżamy na A1, z niej na A4 i już prosto do Wrocławia. Omijamy największe korki i mamy fajną wycieczkę krajoznawczą po Europie.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.05.2012, 14:11
No i Szpenio wszystkim pieknie wyjasnil
Wez czlowieku skoncz, wiesz o tych sprawach tyle co w tv uslyszysz, ja widze to na wlasne oczy. Nie chcesz to nie wierz i lykaj dalej naiwnie medialna propagande. Jak otworzysz kiedys umysl na rzeczywistosc to daj cynk i dam Ci telefon do prezesa CESu czy Alpine albo do jakiejs malej firemki co poplynela na ktoryms stadionie, drodze czy lotnisku (np. z lotniska we Wroclawiu znam czlowieka ktory chcial sie wieszac po tym jak stracil milion z hakiem albo z A4 innego ktory wyladowal w szpitalu po w.......u od swoich pracownikow za brak pensji na ktore nie mial bo stracil 500 tysiecy) zebys sobie z nimi pogadal i im wyjasnil wszystko
Ty mowisz o jakichs dyrdymalach bez zwiazku z rzeczywistoscia, ja mowie o tym co sie dzieje naprawde. O ludziach powiazanych z rzadem i ich bandyckich metodach niszczacych male firmy w porozumieniu z wielkimi wykonawcami wskazanymi palcem przez politykow jak DSS.
WISŁA PANY !!
wislak68
Senior Member

Stary 26.05.2012, 14:30
Tu dla kolegi Siwy jeszcze coś o jednym z odcinków A4:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/...a-czas,1801889
A tu dla kolegi Kocur o gazie łupkowym (w nieco szerszym kontekście):
http://niezalezna.pl/28967-lupkowy-a...n-dla-gazpromu
wislak68
Senior Member

Stary 26.05.2012, 15:16
pozwol ze odniose sie tylko do budowy a2, bo nie interesuje mnie ze firmy budujace upadaja. przetargi byly, wiedzieli za co sie biora.

skonczcie robic z siebie fachowcow i wielkich medrcow i nie zagluszajcie prawdy ktora dla was jest druzgoczaca. A historia z a2 jest prosta jak drut. Belka wymyslil PPP dla tego odcinka. Rzady przejal PiS. Oczywistym bylo, ze ze wzgledow ideologicznych PiS bedzie chcial sie wymigac od PPP. Tylko to trwalo 2 lata. Dwa lata zmarnowane. Jak juz chcieli zrezygnowac z PPP (chwala im za to) to mogli zaczac pracowac nad ta czescia jako budzetowka. Nic nie zrobili. Grabarczyk dostal spalona ziemie, gdyby nie euro i wielka spinka ten odcinek moze bysmy widzieli za 5 lat. a tak bedzie w pazdzierniku 2012. wiec orzeu poczykaj, albo przestan mataczyc.

a pamietasz moze spory Polaczka gdzie nie zgodzil sie na cene bodajze 5 czy 6 mln za kilometr. Taka wyszla z tego afera, ze w koncu zaplacilismy jako panstwo bodajze 11 za A1.
Wygląda na to że nie dowiemy się jak zapatrujesz się na komentarze prominentów PO w sprawie wyroku na Sawicką. A tak oburzałeś się na Czarneckiego że: "dopasowuje poglądy i swój obraz świata do panującej mody". Jak widać Ty wybierasz znacznie prostszą metodę chowając głowę w piasek. Jak struś.
Pamiętasz swój post dotyczący naszego wkładu na ratowanie strefy euro? Prawda że bardzo mocno się zbłazniłeś I teraz robisz to samo pisząc o A2 i A1. Okazuje się że rząd który działał przez dwa lata (2005-2007) jest winny temu że w roku 2012 Szpenio fascynuje się tym czy do czerwca ROBOTNICY zdążą zapewnić przejezdność A2. I ogłasza z tego powodu narodowy sukces. A sprawdź sobie proszę jaką robotę wykonał w ciągu tych dwóch lat PiS i Polaczyk aby ruszyła budowa tej autostrady (wykup gruntów, dokumentacja techniczna, pozwolenia, dokumentacja przetargowa itp). Standardowo zajmuje to około 3-4 lat. PiS zrobił to w dwa lata. Nie musisz zresztą siegać daleko bo wystarczy przeglądnąć dyskusje jaką prowadziliśmy w tym temacie z kolegą Siwym gdzie wspólnie (gdzie Siwego trudno zaliczyć do zwolenników PiS) doszliśmy do wniosku że ewentualny sukces będzie 50% zasługą Polaczyka. I oto okazuje sie że po 4,5 roku rząd PO nie był w stanie zrobić nawet tych swoich 50%. Za to po drodze mamy: upadający Covec, przekręty z DSS i bankrutujących podwykonawców. W rzeczy samej: sprawa prosta jak drut i nie da się zagluszyć prawdy ktora dla PO jest druzgoczaca!
To samo z A1: Polaczyk walczył jak mógł aby te skandaliczne ceny za budowę autostrady wymyślone przez GTC zredukować. A potem koledzy z PO niedość że zapłacili jak za zboże to jeszcze autostrady nie mają. Czyste frajerstwo.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.05.2012 o godz. 15:24.
AS82
Banita

Stary 26.05.2012, 16:20
Wygląda na to że nie dowiemy się jak zapatrujesz się na komentarze prominentów PO w sprawie wyroku na Sawicką.
W tym samym czasie oczyszcili ze wszystkich zarzutów "śląską Alexis" ,ale żaden Pisowiec na czele z Kaczyńskim czy Ziobrą sie nawet na ten temat nie zająknął.
Pablo84
Senior Member

Stary 26.05.2012, 18:21
A teraz w drugą strone.No ....a debile...

AS82
Banita

Stary 26.05.2012, 18:26
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
A teraz w drugą strone.No ....a debile...
bardzo dobrze , nie wiem jaki jest sens zamykac do wiezienia pijanego rowerzyste i łożyć na jego utrzymanie kilka tysiecy zlotych miesiecznie
Pablo84
Senior Member

Stary 26.05.2012, 18:46
Dlatego mówie, że debile

JEDREK76
konserwa

Stary 26.05.2012, 19:07
bardzo dobrze , nie wiem jaki jest sens zamykac do wiezienia pijanego rowerzyste i łożyć na jego utrzymanie kilka tysiecy zlotych miesiecznie
Nie mądrz się, tylko pisz czy już znasz definicję pojęcia "nepotyzm" i czy znalazłeś jakieś pokrewieństwo Fotygi z Kaczyńskim
AS82
Banita

Stary 26.05.2012, 19:40
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Nie mądrz się, tylko pisz czy już znasz definicję pojęcia "nepotyzm" i czy znalazłeś jakieś pokrewieństwo Fotygi z Kaczyńskim
Tropiciele spisków ,agentów , układów , sztucznej mgły i innych najbardziej złozonych piramid i pokretnych sitw i koterii , nie zauważają najprostszego z możliwych kolesiostwa i idą w zaparte Dajcie se już spokój ,wierzcie sobie w wielkiego eksperta Fotygę , jesli definicja słownikowa nepotyzmu ,to zatrudnianie wyłacznie blizszej lub dalszej rodziny ,to zgoda Fotyga nie jest w tej definicji ale jest w definicji kolesiostwa i to jest oczywista oczywistość , i nie każ mi sie przez kolejne 5 stron tego wątku sie nad tym rozwodzić , ręka ręke myje ,a ty sobie wierz w co chcesz .

PS Pewnie Cupiał trzyma w klubie Kapkę ,bo jest on wybitnym ekspertem i świetnym skautem
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.05.2012, 20:08
Mam wrażenie że koledzy poniżej odnieśli się do większości spośród podniesionych przez Ciebie argumentów. Dlatego chyba nie ma potrzeby abym odnosił sie do nich bardziej szczegółowo. Pozwolę sobie tylko zwrócić uwagę na trzy rzeczy:
"Może jestem kretyn ale atomu zwyczajnie się boję , nic na to nie poradzę." Nie wiem czy jesteś kretynem ale wiem że znacznie bardziej niz atomu boję się tego że w pewnym momencie nasz rozwój będzie zależał od tego czy Rosja sprzeda nam trochę więcej energi czy nie. Moim zdaniem to dopiero była by katastrofa znacznie większa niż teoretyczna opcja awarii elektrowni jądrowej.
"Słyszałeś o Tesli i jego źródłach energii?" No z całym szacunkiem ale jeśli chciałbyś planować rozwój kraju (a wiadomo że to wymaga większego zużycia energii) w oparciu o: Tesle, elektrownie wiatrowe i źródła geotermalne to ja takich wizji boję się znacznie bardziej niż wizji awarii elektrownii jądrowych.
"Co to znaczy relatywnie tania? Bo po mojemu choćby pierwszy MW wyprodukowany kosztował 1 zł to dodając do tego koszty budowy pierwszy MW kosztuje 1 + 20 000 000 000 czyli raczej nie tanio. Po wyprodukowaniu 1 GW ten gigawat będzie kosztował 1000+20 000 000 000" Mam nadzieję że wiesz o tym że to co napisałeś w tych dwóch zdaniach to kompletna bzdura i tylko zapędziłeś się w swojej argumentacji. Bo jeśli naprawdę obliczasz w ten sposób koszty jednostkowe energi to jesteś w ogromnym błędzie...
1. Twoim zdaniem jedyną metodą aby uniezależnić się od Rosji jest budowa elektrowni jądrowej? Ja uważam ze to nie jedyny sposób. A nawet jest to kręcenie bata na własną skórę. Nie trzeba mieć wybujałej wyobraźni żeby się domyślic dlaczego.

2. Ja boję się atomu z prostej przyczyny, jak coś sie spieprzy to jesteśmy w d... bo tego syfu nie da się posprzątać. Możesz uzasadnisz dlaczego opieranie rozwoju o geotermalne czy szerzej odnawialne źródła energii budzi Twoje obawy.

3. To powiedz mi jak inaczej włączyć w koszt energii gigantyczne wydatki konieczne aby tą energie wyprodukować. Oczywiście można pominąć że elektrownia kosztuje szacunkowo 20 000 000 000 PLN i rozgłaszać że energia z atomu jest najtańsza. Tylko czy to nie oszukiwanie samego siebie? Zaproponuj mniej bzdurny sposób ujęcia kosztów budowy elektrowni w koszcie wyprodukowania energii.
Hej Nasz TS !!
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 26.05.2012, 20:20
zgoda Fotyga nie jest w tej definicji ale jest w definicji kolesiostwa i to jest oczywista oczywistość ,
W zasadzie to nie wiem, po co Ci odpowiadam. Wysuwanie takiej tezy świadczy o tym, że zyjesz w jakimś obłąkanym świecie i nie rozumiesz tego, co elementarne. Ale co tam:
Powiedz lepiej kogo PiS i Kaczyński powinni zatrudnić na to stanowisko, żebyś nie podejrzewał kolesiostwa.
Niesiolowskiego czy Kutza?
Nie dostrzegasz oczywistości, że na takie stanowisko zatrudnia się osoby bedące ekspertami, a przy tym dające gwarancję współpracy a nie działania na własną reke wbrew interesom zatrudniającego?
W takim razie, przy Twojej podejrzliwości powinieneś dyskredytowac cały gabinet Tuska. Przeciez to wszystko kolesie. Prawda?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

AS82
Banita

Stary 26.05.2012, 20:39
FraMat napisał(a):Wyświetl post
W zasadzie to nie wiem, po co Ci odpowiadam. Wysuwanie takiej tezy świadczy o tym, że zyjesz w jakimś obłąkanym świecie i nie rozumiesz tego, co elementarne. Ale co tam:
Powiedz lepiej kogo PiS i Kaczyński powinni zatrudnić na to stanowisko, żebyś nie podejrzewał kolesiostwa.
Niesiolowskiego czy Kutza?
Nie dostrzegasz oczywistości, że na takie stanowisko zatrudnia się osoby bedące ekspertami, a przy tym dające gwarancję współpracy a nie działania na własną reke wbrew interesom zatrudniającego?
W takim razie, przy Twojej podejrzliwości powinieneś dyskredytowac cały gabinet Tuska. Przeciez to wszystko kolesie. Prawda?
Jakie stanowisko Sęk w tym ,że to nie jest żadne stanowisko opisane w jakiś sposób prawnie czy przez jakiś regulamin ,jest jak widać całkowita dowolność kogo i po co sie zatrudnia . Nikt sie z pracy ekspertów nie musi tłumaczyć co zrobili i ile zarobili. Jeśli partia potrzebuje pomocy eksperta ,to powinna złożyć odpowiednie zlecenie na piśmie do odpowiedniego organu , że potrzebuje projektu czy ekspertyzy w danej kwestii i zleceniobiorca powinien za taka prace wystawić danej partii fakture , żeby było wiadomo na co poszły pieniadze podatnika
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.05.2012, 21:56
Jeśli partia potrzebuje pomocy eksperta ,to powinna złożyć odpowiednie zlecenie na piśmie do odpowiedniego organu, że potrzebuje projektu czy ekspertyzy w danej kwestii i zleceniobiorca powinien za taka prace wystawić danej partii fakture , żeby było wiadomo na co poszły pieniadze podatnika
Przecież wiadomo na co poszły pieniądze podatnika. Na wypłatę dla eksperta. Wiadomo że komuchy chciałyby decydować o wszystkim, ale drogi ASie te czasy minęły, miejmy nadzieje bezpowrotnie.

Jak rudy cudak te same pieniądze podatnika rozdaje przydupasom w formie premii po tygodniu pracy to Ci gul nie skacze? Nie 130 000 za rok tylko 130 000 za tydzień razy ilość przydupasów. Więc nie snuj leninowskich wizji wszechmocnego "organu" bo pomyślę że masz nomenklaturalne korzenie. Co szczerze powiedziawszy zdradzałeś już wielokrotnie.
Hej Nasz TS !!
JEDREK76
konserwa

Stary 27.05.2012, 01:28
Tropiciele spisków ,agentów , układów , sztucznej mgły i innych najbardziej złozonych piramid i pokretnych sitw i koterii , nie zauważają najprostszego z możliwych kolesiostwa i idą w zaparte [...]
chłopcze, jak masz problem ze skonstruowaniem rozsądnego tekstu to nie wysilaj się tak i nie napinaj, bo Ci żyłki popękają. Nie używaj także słów których znaczenia nie rozumiesz, bowiem później znów będziesz musiał konstruować takie dziwolągi, jak to powyżej próbując ukryć swoją kompromitację. W rzeczywistości pogrążasz się coraz bardziej.

[...]Dajcie se już spokój ,wierzcie sobie w wielkiego eksperta Fotygę , jesli definicja słownikowa nepotyzmu ,to zatrudnianie wyłacznie blizszej lub dalszej rodziny ,to zgoda Fotyga nie jest w tej definicji ale jest w definicji kolesiostwa i to jest oczywista oczywistość , i nie każ mi sie przez kolejne 5 stron tego wątku sie nad tym rozwodzić , ręka ręke myje ,a ty sobie wierz w co chcesz. [...]
Oczywistą oczywistością, jest w tym przypadku jedynie to, że masz poważne problemy z logicznym myśleniem (łagodnie rzecz ujmując), a ja już nie mam ochoty tłumaczyć Ci "w koło Macieju" spraw prostych wręcz prostackich do zrozumienia.

[...]PS Pewnie Cupiał trzyma w klubie Kapkę ,bo jest on wybitnym ekspertem i świetnym skautem

Kapka ma dyplom jakiejś uczelni, AWF-u, czy cóś innego w stylu zarządzanie, marketing etc.
Porównanie z Fotygą, kulą w płot.
Naprawdę chłopie masz poważny problem z logicznym formułowaniem myśli, popracuj nad tym trochę, krzyżówki jakieś porozwiązuj, może jakieś łamigłówki albo rebusy.
Zdrowia życzę
Pablo84
Senior Member

Stary 27.05.2012, 10:07
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
chłopcze, jak masz problem ze skonstruowaniem rozsądnego tekstu to nie wysilaj się tak i nie napinaj, bo Ci żyłki popękają. Nie używaj także słów których znaczenia nie rozumiesz, bowiem później znów będziesz musiał konstruować takie dziwolągi, jak to powyżej próbując ukryć swoją kompromitację. W rzeczywistości pogrążasz się coraz bardziej.

Oczywistą oczywistością, jest w tym przypadku jedynie to, że masz poważne problemy z logicznym myśleniem (łagodnie rzecz ujmując), a ja już nie mam ochoty tłumaczyć Ci "w koło Macieju" spraw prostych wręcz prostackich do zrozumienia.

Kapka ma dyplom jakiejś uczelni, AWF-u, czy cóś innego w stylu zarządzanie, marketing etc.
Porównanie z Fotygą, kulą w płot.
Naprawdę chłopie masz poważny problem z logicznym formułowaniem myśli, popracuj nad tym trochę, krzyżówki jakieś porozwiązuj, może jakieś łamigłówki albo rebusy.
Zdrowia życzę
Tzn? Na AWFie nie ma czegoś takiego.Daleki byłbym od drwin z tej uczelni, bo nawet sobie nie zdajesz sprawy ile trzeba wiedzieć kończąc tam pewien medyczny kierunek.A to, że ludzie (nie mówię że Ty) są ignorantami i myślą,żę tam się podnosi ciężary, biega, gra w piłke czy coś- to już inna sprawa.
Mi to tam nie przeszkadza- jedynie wzbudza politowanie.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów