The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.05.2012, 16:07
Ciekawe ile AS zarabia... złodziej jeden

AS - rozbawiłeś mnie do łez. Jak można porównywać zatrudnienie przez PiS Fotygi z "rozkazem" zatrudnienia w zaprzyjaźnionej spółeczce swojego synka... Ty naprawdę nie dostrzegasz różnicy?

Następny magik - Archi. Gość podaje przykład - żeby dopiec PiS-owcom - związany z Kaziem Marcinkiewiczem. Brawo!
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 24.05.2012, 16:19
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe ile AS zarabia... złodziej jeden

AS - rozbawiłeś mnie do łez. Jak można porównywać zatrudnienie przez PiS Fotygi z "rozkazem" zatrudnienia w zaprzyjaźnionej spółeczce swojego synka... Ty naprawdę nie dostrzegasz różnicy?
Porównując moje pobory z poborami Fotygi to jestem nędzarzem

Jak dla mnie oba przypadki ,syna Tuska jak i Fotygowej są przykładem nepotyzmu i akurat ten Fotygi wydaje mi sie bardziej oczywisty i ordynarny , no ale to jak widać tylko moje zdanie w tym temacie , bo Fotyge juz od 87 roku przerzucaja "z jednego odcinka robót na drugi" ,raz miejsce w zarzadzie , raz w jakims zwiazku zawodowym , tu ministerstwo , tu doradzanie czy bycie ekspertem , jak z komedii Barei "Fotyga jest z zawodu...dyrektorem "
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.05.2012, 16:30
AS82 napisał(a):Wyświetl post
To że takie przygłupy jak Fotyga w ogóle partycypują w polityce i piastują jakieś odpowiedzialne stanowiska ,to jest inny rodzaj skandalu dotyczacy ordynacji wyborczej w Polsce , gdzie szefowie partii sobie układają listy wyborcze. Po drugie to ,że partie kasują takie ogromne pieniadze na zatrudnianie swoich członków na jakiś fikcyjnych etatach ekspertów to jest kolejny skandal, i czystej wody nepotyzm .Co do Szpenia ,to stajac w jego obronie sadze ze dal sobie spokój z udzielaniem sie w tym temacie nie w powodu twoich genialnych analiz politycznych ,tylko zapewne wręcz przeciwnie , ale może sie jeszcze odezwie jak poziom głupoty i sekciarstwa przekroczy kolejne poziomy absurdu
Jeśli chodzi o to: "szefowie partii sobie układają listy wyborcze" i o to "zatrudnianie swoich członków na etatach ekspertów" to śpieszę donieść że to raczej standard światowy. No ale głupi Niemcy, Amerykanie czy Anglicy nie wpadli na to co jest oczywistym dla Asa .
Równie nietrafiony jest zawrzut fikcyjności. Informuje że pani minister Fotyga, korzystając z sieci swoich międzynarodowych kontaktów, wykonuje bardzo dużą pracę (i dużą liczbę podróży zagranicznych) związaną z realizacją tych punktów polityki zagranicznej które PiS uważa za istotne (jak np: umiedzynarodowienie sprawy śledztwa smoleńskiego tudzież podtrzymania naszych relacji z sąsiadami).
Ocenę kompetencji pani minister dokonaną przez osobę Twojej konstrukcji intelektualnej pozostawię bez komentarza. Byłbym natomiast wdzięczny gdybyś zechciał w tym kontekście wskazać na swoje doświadczenia związane z dyplomacją (oczywiście nie chodzi mi tu o uzgadnianie z żoną kwoty kieszonkowego) pozwalające Ci na snucie tak jednoznacznych opinii.
A jesli chodzi o Szpenia no to cóż, są tacy którzy nie są w stanie wytrzymać "blasku prawdy" i muszą skrywać się jak niepyszni .
W temacie kolejnch poziomów absurdu i sekciarstwa nieustannie liczymy na Ciebie Asie. Jak do tej pory nas nie zawodzisz . Było już: opodatkowanie biletów do kościoła, "mądry" Nałęcz, odkrycie Piłsudskiego w PPS czy teraz "fucha" dla Fotygi. Sam jestem ciekaw co nastepnego "odkryjesz". W każdym bądź razie bawimy się tu z Tobą całkiem nieźle.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.05.2012 o godz. 16:46.
wislak68
Senior Member

Stary 24.05.2012, 16:37
Do Wilna Piłsudski powrócił 1 lipca 1892.
masz jakis alternatywny pisowski zyciorys Pilsudskiego ?
No i mamy eksemplifikacje tego o czym pisałem
Biedny Asik zrozumiał zdanie: "chłop wyskakuje z rewelacją że Piłsudski działał w PPS" w ten sposób że ktoś twierdzi że Marszałek nie był w PPS . Rewelacja.
Podpowiem Ci biedaku że aby zrozumieć sens tego zdania należy skoncentrować się na tym: "wyskakuje z rewelacją". Kombinuj. Jeśli nie uda Ci sie do wieczora to poproś na priva abym Ci wyjasnił
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 24.05.2012, 16:41
ależ oczywiscie ,że sie zgadzam to samo jest w PO, SLD czy PSL ,tylko ta sprawa pokazuje ,że PIS w tych kwestiach sie niczym od tych partii nie różni , nepotyzm i kolesiostwo takie samo. Co do Fotygi ,to jak wkleiłeś jej zyciorys od 81 roku to z tego co widzę od 87 roku siedziała tylko w zarzadzie albo piastowała jakieś kwazi polityczne stanowiska ,czyli ponad 20 lat juz jedzie na układach wszedzie sie gdzies wepchnie i ten "ekspercki" epizod za 12 tyś miesiecznie to tylko wierzchołek góry lodowej
A nie przyszło Ci do głowy, że może jest na tyle kompetentna (posiada zarówno wiedzę, jak i doświadczenie), że dlatego jest zatrudniana zarówno w sektorze państwowym, jak i prywatnym. Do tego nie tylko przez swoich. Powtórzę pytanie na które nie raczyłeś odpowiedzieć:

Odmawiasz partiom politycznym możliwości doboru ekspertów
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 24.05.2012, 17:13
Spokojnie, nie wszystkim.Tylko PiSowi. A wiadomo ze PiS to nie partia tylko sekta
Hej Nasz TS !!
AS82
Banita

Stary 24.05.2012, 18:56
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
A nie przyszło Ci do głowy, że może jest na tyle kompetentna (posiada zarówno wiedzę, jak i doświadczenie), że dlatego jest zatrudniana zarówno w sektorze państwowym, jak i prywatnym. Do tego nie tylko przez swoich. Powtórzę pytanie na które nie raczyłeś odpowiedzieć:

Odmawiasz partiom politycznym możliwości doboru ekspertów
Nie sadzę ze to kwestia kompetencji , to kwestia układów ,znajomości i ustawienia sie w każdej możliwej roli w tak zwanej przestrzeni publicznej .
Niech zasiegaja rady ekspertów ,ale z zewnatrz i nie notorycznie ,tylko jak beda potrzebować ekspertyz ,prawnych i naukowych ,żeby napisać jakaś ustawe , ale oni ustaw nie piszą wola sie zajmować czyms innym , pieniadze na ekspertów (czyt. kolesi) i tak idą ,a jak cos już uchwala to czesto sie zdarza ,że jest to bubel prawny ,ktory jest kwestionowany przez Trybunal Konstytucyjny.
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.05.2012, 19:39
Wybaczcie, że wtrącę się w wasze urocze rzucanie mięsem. Czy ktoś w miarę zorientowany jest w stanie powiedzieć, na jakim etapie jesteśmy w kwestii budowy elektrowni atomowej? Bo parę lat temu coś zaczęto w tym kierunku działać (albo pozorować działanie) i nie wiem, czy coś się posuwa do przodu tutaj?
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
JEDREK76
konserwa

Stary 24.05.2012, 20:06
Nie sadzę ze to kwestia kompetencji , to kwestia układów ,znajomości i ustawienia sie w każdej możliwej roli w tak zwanej przestrzeni publicznej .
Niech zasiegaja rady ekspertów ,ale z zewnatrz i nie notorycznie ,tylko jak beda potrzebować ekspertyz ,prawnych i naukowych ,żeby napisać jakaś ustawe , ale oni ustaw nie piszą wola sie zajmować czyms innym , pieniadze na ekspertów (czyt. kolesi) i tak idą ,a jak cos już uchwala to czesto sie zdarza ,że jest to bubel prawny ,ktory jest kwestionowany przez Trybunal Konstytucyjny.
Na pytanie nie odpowiedziałeś, a było naprawdę bardzo proste, wręcz prostackie. Partie polityczne mają prawo doboru ekspertów, czy AS-82 im to prawo odbiera

Przypominam Ci, że PiS jest w tej chwili partią opozycyjną i to czy w ogóle jakakolwiek ich ustawa wchodzi pod obrady Sejmu, jest uzależnione przede wszystkim od marszałka. Od marszałka do Trybunału Konstytucyjnego droga jeszcze jest daleka bo trzeba większość w Sejmie zdobyć. Więc jeżeli masz pretensje o buble prawne to chyba od 5 lat do obecnej większości parlamentarnej... czyż nie
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 24.05.2012 o godz. 20:19.
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.05.2012, 20:39
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Wybaczcie, że wtrącę się w wasze urocze rzucanie mięsem. Czy ktoś w miarę zorientowany jest w stanie powiedzieć, na jakim etapie jesteśmy w kwestii budowy elektrowni atomowej? Bo parę lat temu coś zaczęto w tym kierunku działać (albo pozorować działanie) i nie wiem, czy coś się posuwa do przodu tutaj?
cos sie posuwa trwaja konsultacje pomiedzy inwestorem (nie wiem kto to formalnie) a biurem projektow. w grze sa trzy lokalizacje
WISŁA PANY !!
AS82
Banita

Stary 24.05.2012, 20:39
Na pytanie nie odpowiedziałeś, a było naprawdę bardzo proste, wręcz prostackie. Partie polityczne mają prawo doboru ekspertów, czy AS-82 im to prawo odbiera

Przypominam Ci, że PiS jest w tej chwili partią opozycyjną i to czy w ogóle jakakolwiek ich ustawa wchodzi pod obrady Sejmu, jest uzależnione przede wszystkim od marszałka. Od marszałka do Trybunału Konstytucyjnego droga jeszcze jest daleka bo trzeba większość w Sejmie zdobyć. Więc jeżeli masz pretensje o buble prawne to chyba od 5 lat do obecnej większości parlamentarnej... czyż nie
Ja nikomu nie bronie korzystania z uslug ekspertów w celu poprawy np. stanowionego prawa , pytam tylko czy nie nadużywa się tej możliwości ,że pod płaszczykiem zatrudniania ekspertów zatrudnia sie swoich kolesi .
Co do bubli prawnych nie był to zarzut do PISu tylko ogólnie do wszystkich rządów , które mając tą kasę niby na ekspertów , jak widać nie wykorzystują jej właściwie .
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.05.2012, 20:43

Kilka tygodni temu ty i twoi "kolesie" z tego tematu debatowali nad skandalem ,że syn Tuska dostał pracę na lotnisku w Gdańsku zapewne za wstawiennictwem się tatusia. Teraz gdy sytuacja jest bardziej oczywista ,czyli Fotyga dostajaca kase bezposrednio z pieniedzy partyjnych ,wcielajac sie w role "eksperta" ( abstrahujac juz od tego ,że kobieta z jej aparycja i elokwencja nadaje sie conajwyzej do prania gaci w rzece) kasuje 12 tys zlotych , nie jest kolesiostwem ani nepotyzmem. Pisowskie sekciarstwo i obłuda nie zna granic ,ciemny lud to dalej kupuje i wciela sie jeszcze w role obrońców ,że to tak można ,ze nie ma w tym nic zlego itd. Także radze wam i Jarkowi zeby juz nie pie*dolił o ukladzie i establishmencie ,bo jak widac on i jego kolesie sa głownymi beneficjentami , i status quo w tej kwestii jest im bardzo na rękę
Koledzy już Ci odpisali, ale dodam tylko od siebie, że Twój post to szczyt arogancji i chamstwa.
Chodzi o fragment "kobieta z jej aparycja i elokwencja nadaje sie conajwyzej do prania gaci w rzece"
Do czego Ty sie kolego nadajesz?

Syn Tuska dostał pracę ze względu na tatę, a nie ze wzgledu na kwalifikacje.
Pani Fotyga jest fachowcem i nie jest córką Kaczynskiego.
Widzisz różnicę? Czy nadajesz się do prania gaci w rzece?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

AS82
Banita

Stary 24.05.2012, 20:58
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Koledzy już Ci odpisali, ale dodam tylko od siebie, że Twój post to szczyt arogancji i chamstwa.
Chodzi o fragment "kobieta z jej aparycja i elokwencja nadaje sie conajwyzej do prania gaci w rzece"
Do czego Ty sie kolego nadajesz?

Syn Tuska dostał pracę ze względu na tatę, a nie ze wzgledu na kwalifikacje.
Pani Fotyga jest fachowcem i nie jest córką Kaczynskiego.
Widzisz różnicę? Czy nadajesz się do prania gaci w rzece?
Wybacz ,że nie wychwyciłem tej fachowości i kunsztu byłej pani minister ,ani że nie jest ona w moim wąskim gronie autorytetów czy idoli , jedynie co mogę pozytywnego o niej powiedzieć ,to ,że (chyba) fajnie tańczy :
http://www.youtube.com/watch?v=9XjGTyE-HXc
Cały PSL też nie jest synami i córkami Pawlaka a siedzą upchani w urzędach , Agencja Rolnych ,Krusie czy Zusie ,zatem ,że Fotyga nie jest córką Kaczyńskiego i to automatycznie czyni ją niezależną od kogokolwiek jest slabym argumentem
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 24.05.2012, 21:23
No i to jest cały elektorat PO - nie zagłosuję na nich (PiS) bo mali, brzydcy i tańczyć nie potrafią... Co tam kompetencje, wykształcenie, osiągnięcia czy nawet przekonania. Na Kwaśniaka po diecie kapuścianej też pewnie głosowałeś bo przystojny chłop i żonka fajna to ładnie nas w świecie będą reprezentować.
ziuk_NYC
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.05.2012, 22:19
witam kolegow
Bardzo ciekawa rozmowa z prof. Janem Szyszko. Miedzy iinnymi o autostradach, pakcie klimatycznym, kapitale i potencjale Polski w Unii Europejskiej. Pozwole sobie zapodac link: http://www.radiownet.pl/publikacje/p...i-europejskiej
zycze udanego weekend'u
ziuk_NYC
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami
elektorat
"Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci"
Pablo84
Senior Member

Stary 24.05.2012, 22:28
Wydaje mi się, że na etapie uświadomienia społeczeństwa, że atom jest dobry.Tymczasem Niemcy swoje atomowe zamykają i znów przerzucają się na węgiel bo mają go dużo
(discovery channel -Wielkie maszyny)

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
wislak68
Senior Member

Stary 24.05.2012, 22:37
Poza etap planowania jeszcze nie wyszliśmy. Temat ma realizować PGE. Budowę elektrowni mają w swoim planie strategicznym ale im bliżej terminów realizacji tym bardziej je odsuwają. I link:
http://www.pgesa.pl/pl/PGE/ObszaryDz...kajadrowa.aspx
JEDREK76
konserwa

Stary 24.05.2012, 22:38
Ja nikomu nie bronie korzystania z uslug ekspertów w celu poprawy np. stanowionego prawa , pytam tylko czy nie nadużywa się tej możliwości ,że pod płaszczykiem zatrudniania ekspertów zatrudnia sie swoich kolesi .
Co do bubli prawnych nie był to zarzut do PISu tylko ogólnie do wszystkich rządów , które mając tą kasę niby na ekspertów , jak widać nie wykorzystują jej właściwie .
Jak rozumiem raczkiem próbujesz wycofać się ze swoich wcześniejszych twierdzeń, bowiem jak Ci zostało udowodnione za pośrednictwem ciotki Wiki Fotyga ma zarówno kompetencje, jak i doświadczenie do zatrudnienia na funkcji eksperta (no chyba, że Jesteś do tego stopnia szowinistą, że wg Ciebie wśród Kobiet tylko lesbijki i feministki nadają się do czegokolwiek poza "praniem gaci w rzece"?)
Przejdźmy więc dalej, czy partie nie mają prawo zatrudniać na stanowisku eksperta osób, co do których (rzecz jasna poza wiedzą i doświadczeniem) mają także zaufanie

Aha jeszcze jedno w swoim wcześniejszym poście stwierdziłeś ni mniej ni więcej na temat korzystania z wiedzy ekspertów, że
AS82 napisał(a):
[...]Niech zasiegaja rady ekspertów ,ale z zewnatrz i nie notorycznie ,tylko jak beda potrzebować ekspertyz ,prawnych i naukowych ,żeby napisać jakaś ustawe [...]
Chciałbym Ci zwrócić uwagę, że nawet do krytyki projektów ustaw wnoszonych przez rząd, opozycja musi korzystać z wiedzy ekspertów, aby nie wyglądała ta krytyka w sposób "nie, bo nie", ale w sposób merytoryczny, tak jak mówisz "by tworzyć dobre prawo".
wislak68
Senior Member

Stary 24.05.2012, 22:55
No to wiemy kto rządzi w Polsce. Okazuje się że ..... LOT:
http://fakty.interia.pl/polska/news/...nikiem,1801205
Następnym razem ryży knecht ogłosi że nie może sie spotkać z Obamą bo po 17 sprzątaczki w URM nie zgadzają sie na to aby ktokolwiek obcy przeszkadzał im w pracy .
I jeszcze to:
http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...szenko,1801221
Taksówkarze powiedzieli mu żeby spierd... to chłop chce się troche polansować na Ukrainie. Moim zdaniem gdyby zamiast jechać z byłym premierem Belgii wybrał się tam z posłem/posłanką Grodzicką audiencję miałby jak w banku. Takiego dziwoląga każdy chciałby zobaczyć . Jak czytam takie teksty to zaczynam sie zastanawiać po chu... nam ta cała Unia Po to żeby lansować gościa od pedałów, transwescytów i narkomanów
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.05.2012, 23:01
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Wydaje mi się, że na etapie uświadomienia społeczeństwa, że atom jest dobry.Tymczasem Niemcy swoje atomowe zamykają i znów przerzucają się na węgiel bo mają go dużo
(discovery channel -Wielkie maszyny)
Nie ma się co sugerować tym, że Niemcy czy ktoś inny zamyka elektrownie. Mają one już swoje lata a nie są przecież wieczne i mają ograniczoną zresztą chyba dość restrykcyjnie przepisami żywotność. Poza tym swoje robią ekoterroryści, którzy zresztą są w swoim uporze przeciwko energii atomowej komiczni. Elektrownie nuklearne są jednymi z najbardziej przyjaznych dla środowiska, a w zamian dostaną jedną z najbrudniejszych form energii.

wislak - czyli raczej można spokojnie powiedzieć, że termin 2020 jest zupełnie nierealny. Szkoda, bo nie ma według mnie na co czekać.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Pablo84
Senior Member

Stary 24.05.2012, 23:20
Coś na rozluznienie nastojów )

http://www.youtube.com/watch?feature...v=mBA4einBtZg#!

wislak68
Senior Member

Stary 24.05.2012, 23:28
wislak - czyli raczej można spokojnie powiedzieć, że termin 2020 jest zupełnie nierealny. Szkoda, bo nie ma według mnie na co czekać.
Co prawda na energii jądrowej nie znam sie tak dobrze jak na drogach ale moim zdaniem nie ma na to żadnych szans. Zresztą jeśli popatrzyć na to co dzieje sie w około to wychodzi na to że jesteśmy tradycyjnie rucha... w du... przez ruskich i szwabów. Właśnie odroczno budowę (a w zasadzie modernizację) elektrowni na Litwie (Ignalin) w której miała partycypować również Polska bo zrezygnował główny wykonawca. Jednocześnie ruscy ze wszystkich sił prą do tego aby zbudować swoją elektrownię w Kaliningradzie. Rozmawiają juz nawet na temat eksportu energii (bo przecież jedna elektrownia może zaopatrzyć w energię dziesięć Kaliningradów) z Niemcami i z nami. I wygląda na to że z niemiecką pomocą uzależnią nas i Pribałtykę od swojej energii. Ale taka jest własnie ich polityka a ten ryży knecht tylko trzęsie portkami i patrzy czy Frau Angela przypadkiem nie patrzy na niego krzywo.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.05.2012 o godz. 23:33.
Pablo84
Senior Member

Stary 24.05.2012, 23:43
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...leria-material

Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 25.05.2012, 08:40
Ryży sie zesrał (to o emeryturach i tzw. "reformie"):

Cytat:
Tusk boi się górników

Górnicy zachowają przywileje emerytalne, twierdzi "Rzeczpospolita", według której premier odkłada ich likwidację, bojąc się spadku poparcia.
Stanie się tak mimo wyliczeń, z których wynika, że do emerytur górników dopłacamy rocznie ponad 6 mld zł. ZUS wydaje na nie ponad 8 mld zł, a ze składek dostaje 2 mld zł.

Sprawa jest o tyle bulwersująca, że górnicy staną się jedyną grupą, której nie dotkną żadne ograniczenia i to w sytuacji, gdy ich system jest niezwykle hojny, pisze "Rz".
Jak wynika z najnowszych danych ZUS, na emeryturze górnicy dostają średnio po 3,5 tys. zł miesięcznie. Pozostali otrzymują 1,8 tys. zł, a np. osoby prowadzące firmy - 1,2 tys. zł. Dzieje się tak, bo górnicy jako jedyna grupa zawodowa mają ustalane emerytury na podstawie starych zasad, uwzględniających na przykład to, że każdy rok ich pracy liczy się niemal podwójnie. Ponadto, też jako jedyni mogą odejść z rynku pracy bez względu na wiek. Efekt? Średnio odchodzą na świadczenie, mając zaledwie 48 lat.
A co się dzieje we Francji ?:

Cytat:
Socjalista Francois Hollande (58 l.), którego majątek wycenia się na ponad milion euro, zaczął od 30-procentowej obniżki zarobków dla siebie, premiera i ministrów. Następnie przyciął pensje prezesów państwowych koncernów, a teraz rząd francuski obniża wiek emerytalny z 62 do 60 lat.
Stanowisko szefa państwowego koncernu było do tej pory uważane we Francji za odpowiednik szóstki w totolotka. Ale teraz mogą oni zarabiać najwyżej 20-krotność najniższej pensji w ich firmie. Co to oznacza w praktyce? Np. że zarabiający rocznie 1,6 mln euro (6,5 mln zł) szef koncernu energetycznego EDF dostanie o 70 proc. mniej – choć to dalej ok. 2 mln zł rocznie.

– To uczciwe posunięcie zwłaszcza w kontekście zarobków zwykłych pracowników – chwalą prezydenta jego zwolennicy. Krytycy twierdzą, że obniżki skłonią menedżerów do ucieczki do prywatnych firm.
Ale socjalistyczny prezydent mniej się martwi menedżerami, a więcej pracownikami. Z myślą o nich wiek emerytalny we Francji będzie obniżony. Gdy w innych krajach Europy (także w Polsce) podnosi się wiek emerytalny, Hollande go obniża. Obala to, co wprowadził jego poprzednik, konserwatywny socjalista Nicolas Sarkozy (57 l.).
Rząd francuski obniża wiek emerytalny we Francji z 62 do 60 lat. Jego dekret przewiduje, że osoby, które zaczęły pracować w wieku 18 lub 19 lat, będą miały prawo przejść na pełnowymiarową emeryturę w wieku 60 lat, jeśli okres składkowy wyniósł 41,5 roku. Hollande nie boi się, że francuskiemu systemowi emerytalnemu mogłaby grozić niewypłacalność.
AS82
Banita

Stary 25.05.2012, 09:01
Jak rozumiem raczkiem próbujesz wycofać się ze swoich wcześniejszych twierdzeń, bowiem jak Ci zostało udowodnione za pośrednictwem ciotki Wiki Fotyga ma zarówno kompetencje, jak i doświadczenie do zatrudnienia na funkcji eksperta (no chyba, że Jesteś do tego stopnia szowinistą, że wg Ciebie wśród Kobiet tylko lesbijki i feministki nadają się do czegokolwiek poza "praniem gaci w rzece"?)
Przejdźmy więc dalej, czy partie nie mają prawo zatrudniać na stanowisku eksperta osób, co do których (rzecz jasna poza wiedzą i doświadczeniem) mają także zaufanie
Z niczego sie nie wycofuje , przede wszystkim z tego ,że Fotyga ma jakieśkolwiek kompetencje i że jest zwykła karierowiczką. Teksty o lesbijkach i feministkach to jakieś twoje fantazje,które w tej sytuacji maja tyle wspolnego co piernik do wiatraka . I na tym proponuję zakończyć temat Fotygi ,pogadajmy o ministrze Musze ,poziom podobny ,ale przynajmniej jest na co popatrzeć
AS82
Banita

Stary 25.05.2012, 09:04
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
No i to jest cały elektorat PO - nie zagłosuję na nich (PiS) bo mali, brzydcy i tańczyć nie potrafią... Co tam kompetencje, wykształcenie, osiągnięcia czy nawet przekonania. Na Kwaśniaka po diecie kapuścianej też pewnie głosowałeś bo przystojny chłop i żonka fajna to ładnie nas w świecie będą reprezentować.
Pierwszy raz w wyborach prezydenckich ,kiedy byłem już pełnoletni i miałem prawo głosu bodaj w 1999 roku czy 2000 roku oddałem głos na Korwina-Mikke ,bo obiecywał wtedy ,że zlikwiduje przymusowy pobór do wojska
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 25.05.2012, 09:22
AS prosze Cię..Właśnie przez takie podejście, w Polsce dzieją się takie patologie..Ludzie wybierają oczami, a nie treścią..Nic mnie tak nigdy nie w....iało, jak ludzie którzy głosowali na Kwacha a ich jedynym argumentem, było to, że prezydent to funkcja reprezentatywna, zapominając przeszłość tego...
Przypierdzielasz się bezpodstawnie o kompetencje Fotygi, a nie przeszkadza Ci filozof będący Ministrem Sprawiedliwości, zwykly politolog bez żadnego doświadczenia jako Minister Transportu i Budownicctwa i cała reszta ministrów PeOwskich, którzy ze swoim resortem nie mają nic wspólnego..W tej sytuacji wonty do tego na co wydaje PiS swoje "partyjne" pieniądze są conajmniej śmieszne..

PS. Ciekawy wywiad z prawdziwym Profesorem..
http://nowyekran.tv/index.php?page=v...&vid_id=100197
[][][][]> T S W <[][][][]
wislak68
Senior Member

Stary 25.05.2012, 10:06
Belzebub napisał(a):Wyświetl post
PS. Ciekawy wywiad z prawdziwym Profesorem..
http://nowyekran.tv/index.php?page=v...&vid_id=100197
Ja tylko w kwestii formalnej: zwracam uwage każdemu (bez wnikanie w merium linku) że są bardzo poważne opinię że nowy ekran to byłe WSI. I link: http://niezalezna.pl/24072-generalowie-znow-w-akcji
wislak68
Senior Member

Stary 25.05.2012, 10:11
Pierwszy raz w wyborach prezydenckich ,kiedy byłem już pełnoletni i miałem prawo głosu bodaj w 1999 roku czy 2000 roku oddałem głos na Korwina-Mikke ,bo obiecywał wtedy ,że zlikwiduje przymusowy pobór do wojska
I teraz, po latach, dochodzisz do wniosku że to jedna z nielicznych rzeczy związanych z polityką, którą możesz się pochwalić na tym forum . Oj smutny żywot.
PS: rozgryzłeś już to: "chłop wyskakuje z rewelacją że Piłsudski działał w PPS"

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów