|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
![]() ![]()
TYLKO WISŁA
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Craxa ma swój Kaufland, więc o co im chodzi?
|
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Myślę że na prawą obronę pasowałby nam ten młody piłkarz z widzewa - http://www.transfermarkt.de/de/jakub...er_130444.html
Widziałem go kilka razy w akcji i pomimo wieku grał całkiem mądrze, dobrze prezentował się siłowo a co najważniejsze potrafił przyspieszyć i pociągnąć grę do ataku. Taki nabytek byłby na lata, lub mógłby być dobry interes, a przede wszystkim byłby to polski zawodnik a nie zagraniczny emeryt. a cena nie powinna byc wygorowana |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Zakończyliśmy sezon 2011/2012 jako porażkę, z której jest widoczne zielone światełko.
T-Mobile Ekstraklasa: 7 miejsce Puchar Polski: 1/2 Liga Europejska: 1/16 Budżet planowany: 55 mln złote Budżet osiągnięty: DOCHODY a) dochód z dnia meczowego= - frekwencja u siebie w lidze = 220 tys kibiców /15 kolejek = 14,6 tys (bardzo słaby początek sezonu- przeważnie po 13-14 tys na początku ludzi bywało, czasami mniej ...) frekwencja w ligach europejskich: - liga mistrzów 64,8 tys./3 mecze = 21,6 tys ludzi - liga europejska 65,7 tys / 4 mecze = 16,5 tys. ludzi - puchar polski 21,73 tys/2 mecze = 10,8 tys ---------- ~ 370 tys ludzi! = ~ 20 mln złotych b) dochody z gry w lidze europejskiej ~ ~ 20 mln zł - bonifikata od Uefa = 3,72 mln euro gwarant + ok. 1 mln market pool = załóżmy 4,7 mln euro c) dochody z praw telewizyjnych: ~ 7,30 mln zł 3,5 mln -suma gwarantowana transmisje premium 22 mecze/28 kolejek (23/30 kolejek*) = 2,116 mln premia za 7 miejsce= 1,68 mln złotych d) sponsorzy: ~ Tele-Fonica płaci podobno 5 mln zł adidas: sam sprzęt Herbalife e) pakiety hospitality = chyba 1 mln z tego był WYDATKI Zarobki piłkarzy przyjmujmy średnia pensja 250 tys euro + 50 tys. euro premii x 20 graczy + 6 (sztab szkoleniowy + zarząd, Maaskant 400 tys. euro, Stan 300 tys. euro, Basałaj Budżet uważam, że jest wyższy, musiała być nadpłata. Wiele rzeczy zapewne nie uwzględniłem Niezrozumiałe są stwierdzenia o tych 10 mln długu ;/ Następny sezon będzie pędził w innym kierunku ale czy lepszym ? Zagraniczny szrot ma być zastąpiony młodymi polskimi zawodnikami. Letnie okienko transferowe będzie chyba najbardziej otwartym okienkiem na świat od kilku lat. Jest wiele zawodników, którzy mogą zmienić składy i przede wszystkim je wzmocnić. Jest kilku zawodników w Polonii Warszawa, Górniku Zabrze, Jagiellonii, Zagłębiu, Lechii, można powiedzieć że jest wiele gwiazd, które są wpisane na listę transferową i do wyciągnięcia za w miarę realne pieniądze, baa nawet z Legii, Śląska, Lecha można wyciągnąć gwiazdy. Pytanie tylko czy posiadamy odpowiednie fundusze na transfery, jeżeli nie na transfery to chociaż na kontrakty ? Można stworzyć na pewno ciekawą pakę, jednakże czy zbyt racjonalne zmiany w kadrze nie odbiją się na zgraniu zespołu Pakiety Hospitality są w mizernym stanie, mało VIP-ów chodzi na mecze, budżet kuleje, dziurę w budżecie z Europejskich Pucharów powinniśmy załatać stadionem, sky-boxami, sponsorami (Herbalife, Volvo ciekawe ile płacą, pewnie mizernie itp. ) Jacek Bednarz to obecny dyrektor sportowy ale mamy też Stana Valckx-a. Czy odejdzie, sam osobiście Chciałbym, żeby pozostał jednakże Jacek oczywiście nad nim, Stan ma smykałke do jeżdżenia, oglądania, osoba, która patrzy z zewnątrz też jest potrzebna, a ponadto nie powinien odchodzić jako przegrany, nie osiągnął jeszcze celu jaki mu nakreślono, czyli LM. Podsumowanie transferów w tym roku: Przyszli 1. Michael Lamey 2. Ivica Iliev 3. Marko Jovanovic 400 tys. euro 4. Osman Chavez 210 tys. euro 5 Junior Diaz 6 Dudu Biton 150 tys. euro 7 Gervasio Nunez 100 tys. euro Wypożyczyliśmy: 1. Mateusza Kowalskiego (Nieciecza ) za 10 tys. euro 2. Łukasza Burlige (Ruch) za 25 tys. euro 3. Michał Nalepa (Ruch Radzionków) 4. Michał Chrapek (Kolejarz Stróże) Odeszli : 1. Serge Branco 2. Krzysztof Mączyński 80 tys. euro 3. Wojciech Łobodziński 4. Maciej Żurawski 5. Nourdin Boukhari 6 Michail Sivakov 7. Eric Cikos 8. Andy Rios Bądź co bądź transfery trzeba zapisać na + w stosunku do tego co mieliśmy rok wcześniej. W ogóle patrząc na kadrę strasznie się dziwie skąd wzięła się taka słaba postawa ale niestety zapomniano chyba o porządnym 3 napastniku bramkostrzelnym, przebojowym skrzydłowym i gościu do środka pola, który potrafiłby pograć piłą z Maorem i gdyby nasze boki obronne grały lepiej ![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
fajnie sie to wylicz na papierze ale chocby tylko od samych biletow odejmij VAT,nie wiesz iel placimy innych podatków,ZUS-ów itp.wszystko to gdybanie.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
|
jakim cudem do wydatków zaliczyłeś tylko pobory pracowników i piłkarzy?
A gdzie reszta? Koszty organizacyjne meczów, wyjazdy ligowe i pucharowe, utrzymanie stadionu, prąd, woda itp itd...? ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
... kary, mandziary...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ludzie... przecież nikt wam nie zrobi konkretnego sprawozdania finansowego na forum publicznym
To tylko takie rozeznanie, gdzie i ile mniej więcej zarobiliśmy, możemy zarobić czy stracić. Wiadomo, że nie napisze sprzedaliśmy 100 tys. hot-dogów, co przy cenie 10 zł na stadionie daje 1 mln zł... Jeśli chodzi o zarobki to wiadomo mamy w kadrze 25 graczy, a nie 20 ale zbyt skomplikowane działania, że jeden 100 tys. euro, drugi 400 tys. euro zarobki całej kadry wynoszą +/- nie więcej niż 35 mln zł, są w kadrze jeszcze fizjoterapeuci, etc. ale oni nie zarabiają tak jak piłkarze, dyrektor czy trener. Argumentujecie trywialnym sposobem, brak wnikliwej analizy tego co napisałem się kłania, może zbyt dużo napisałem Wyliczyłem to co mogłem wyliczyć, dane które były dostępne publicznie poszły w obrót i to tak orientacyjnie niektóre, są pewnie w znaczącym stopniu niedowartościowane, budżet był pewnie większy niż 55 mln zł, zarobki piłkarzy pewnie się zgadzają. ale koszty stadionu nie zostały uwzględnione np. koszt utrzymania stadionu to zapewne 7 mln zł. etc. Ten post się przydaje chociażby żeby przeanalizować że słabą frekwencję mieliśmy w lidze na jesień, w pucharach el.LM tak w miarę i poniżej przeciętności w el.LE. Jeżeli macie jakieś sensowne stwierdzenia to napiszcie, edytuje posta i będzie jaśniej. ![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Dokładnie. Premie za występ/bramkę/bramki, dla zarządu. Nikt z nas nie wie jak poszczególni pracownicy mają skonstruowane kontrakty.
![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Nie wiedziałem gdzie to umieścić, ale ostatecznie zdecydowałem się na ten temat
![]() http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/1,...ln_widzow.html Cytat:
W przyszłość pod względem frekwencji na stadionie patrzę jak najbardziej pozytywnie. Duży wpływ na taki stan rzeczy może mieć polityka transferowa łysego, który planuje zaprezentować kibicom zupełnie nową drużynę z większą ilością rodzimych graczy w pierwszym zespole. Tu mam na myśli ciekawość kibiców, którzy będą chcieli zobaczyć, co w nowym sezonie zaprezentuje Wisła Kraków. Odpadają również mecze pucharowe, więc kibice chcąc "najeść się piłką nożną w wykonaniu swojej ukochanej drużyny" będą z pewnością częściej wybierać się na mecze ligowe. Mam nadzieję, że ceny biletów nieco spadną (bo przecież nie jesteśmy już Mistrzem Polski). W sezonie 2012/13 marzy mi się frekwencja na poziomie 30 tys. kibiców na przynajmniej 4 meczach ligowych (Legia, Śląsk, Lech czy Lechia Gdańsk). |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2011
Offline |
|
|
A moim zdaniem za mało czasu dali Moskalowi było widać ,że gra się poprawiała i to była kwestia 2-3 kolejnych meczów ,żeby wszystko odpaliło. Po zwolnieniu Moskala mieliśmy jeszcze szanse na mistrza.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Błędem było zwolnienie Maaskanta, który potrafił scalić zbitkę narodowościową. Niestety odpadnięcie z El. LM miało kiepski wpływ na wielu zawodników, ale jestem przekonany, że zespół w końcu by się przełamał i zagwarantowałby sobie miejsce w pucharach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ialna_w_marcu/
Pisze tam: Cytat:
Z góry dzięki ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
nie, nie należą... tak tak jakby rodzice madzi z sosnowca mieli dostawać pieniądze z reklam które pojawiają się na portalach tuż obok tekstów na ich temat.
![]()
"Not to touch the earth not to see the sun"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Szkoda, że władze najbardziej medialnego klubu w Polsce, którzy tak się ta medialnością lubią chwalić nie zastanowią się w ilu z tych artykułów o ich klubie napisano w pozytywnym kontekście. Mogliby się porządnie zdziwić.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
http://pulsinwestora.pb.pl/2607020,5...-2-mln-euro-br Porządnie traktujący sprawe tekst. Pokazuje jak buduje sie piłkę w Polsce, a jak w normalnym kraju.
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Problem jest znacznie glebiej niz w doborze kadry. Problem jest w szeroko pojetym gospodarowaniu klubem.
Przyklad: Zaglebie Lubin Zaglebie przejmuje klub z II ligi: http://www.wroclaw.sport.pl/sport-wr..._przejeli.html Baza treningowa: 3 pelnowymiarowe boiska. Szkolenie mlodziezy: http://www.wroclaw.sport.pl/sport-wr...,11447666.html Stadion: 16.300 miejsc, oddany 2010 Sponsor: KGHM Trener: Pavel Hapal (Doswiadczenie z ligii mistrzow) Budzet: ok. 40 mln. PLN Lubin: ok 75 tys mieszkancow ale w aglomeracji zaglebia juz 450K. Ciagle nie spelnieni poza 1 tytulem, ale krok po kroku gonia czolowke, tfu oni juz w niej sa. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
Mam pytanie o kase z pucharów ; czy te pieniądze zostały zaliczone do zeszłorecznego budżetu czy do przyszłego? ( kasa z uefa podobno jest wypłacana na przełomie sierpnia/wrzesnia)
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Juz sam sobie chyba odpowiedziales
Sprytne przedstawienie rzeczywistosci, prawda? (w kwestii dziury budzetowej) |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Nie wiem, czy dobrze kojarzę... ale chyba coś, gdzieś, kiedyś wyczytałem, że Uefa zablokowała tę "wypłatę" za puchary, dopóki się nie ureguluje sprawy z Mandziarą, rzecz jasna mogę się mylić...;/
![]()
Milczenie to nuda głupca i myśl mędrca.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Nie wiem, czy to już było: http://ekstraklasa.org/files/ekstrak...u_2011_mp3.pdf Bardzo ciekawe zestawienie klubów ekstraklasy pod względem finansowym, marketingowym, etc.
![]() Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Nikt nigdy, na czele z Bednarzem, nie mówił w obecnym roku o dziurze budżetowej, lecz o "bieżących problemach z płynnością finansową"! To nie to samo! Mniejszy budżet na ten sezon nie bierze się z rzekomych długów powstałych po rządach Basałaja, jak niektórzy nieudolnie próbują sobie tłumaczyć, ale na skutek niezakwalifikowania się Wisły do europejskich pucharów w obecnym sezonie, co da mniejsze dochody! A na to zapracowali sobie przede wszystkim sami Bednarz z Probierzem, przegrywając wiosną wszystko, co mieli istotnego do przegrania. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
UEFA rozdysponowała 150 mln euro wśród 56 drużyn, które w ubiegłym sezonie brały udział w Lidze Europy (48 z grup i osiem, które dołączył po odpadnięciu z LM). W tej grupie były również polskie zespoły - Legia Warszawa i Wisła Kraków, które dostały w sumie prawie 20 mln złotych.
Zwycięzca Ligi Europy zespół Atletico Madryt zarobił ponad 10,5 mln euro. Pokonany w bukareszteńskim finale Athletic Bilbao - milion mniej. Konto Legii powiększyło się o ok. 2,28 mln euro, czyli ponad 9,5 mln złotych, zaś Wisły - o 2,07 mln euro, czyli 8,7 mln zł. Za sam udział w fazie grupowej wszystkie ekipy otrzymały po 640 tys. euro, do tego po 60 tys. za każdy mecz. Było ich sześć, więc wyjściowa kwota wyniosła 1 mln euro. Kolejne pieniądze to premie m.in. za punkty i awans do kolejnej fazy oraz prawa telewizyjne. UEFA zapowiedziała, że w najbliższym trzyletnim cyklu nagrody wzrosną o 22 proc. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Do usunięcia
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W artykule p. Niedziałkowska wspomina o rychłym spotkaniu z prezesem Wisły. Czyli z kim?
![]()
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
|
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Offline |
|
|
Ryszardem Pilchem
![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czy również wam wydaje się, że nasz Jacek Bednarz w żaden sposób nie pracuje jako dyrektor sportowy Wisły Kraków
![]()
|
|
|
Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Bo on sie nigdy z niego nie obudzil.
![]()
Od kolyski, az po grob. Wisla Krakow !
|