The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mee
Senior Member

Od: 05.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.05.2012, 17:42
Celeban? Jemu już palma odbiła więc dajcie spokój... Niech jedzie do Turcji na ławę.
Może Mila :-]. Oddamy Gułę i Jirśaka w pakiecie . Zresztą wiadomo że gdzie nasi nie przejdą to i tak od nowego sezony będą się świetnie prezentować .
Pooceniam sobie wszystkich:
Bramkarze - tu nie masie co czepiać, jest przyzwoicie więc po co mieszać
Paljić - jego odsunięcia od druzyny nie rozumiem, słaby ale walczak więc nie wiem o co chodzi z tym że sie nie przykłada ? out
Diaz - wiadomo
Bonanza - nie wiem czy doczekamy się kiedyś że przestanie się kopac po czole, zawsze jak juz kładę na nim lagę to zagra przyzwoicie. Jak gra... kontuzje - czyli out
Chavez - jak dla mnie może zostać, w formie solidny przyszedł za niewielkie raczej pieniądze
Czekaj - wiadomo - lepszy od Jaliensa, tylko te kontuzje...
Jaliens - out
Lamey - out
Jovanović - zostaje, jeszcze rok dałbym mu szansę
Nunez - gwiazdor, może i ma umiejętności, ale symuluje i jest wolny jak... - out
Meleks - wiadomo, może zostanie, chyba że Wisła puści Go po kosztach co byłoby szczytem debilizmu
Garguła, Jirśak - niech mi ktoś powie że jak pójdą do innego klubu w Polsce to nie będą w pierwszym składzie - niech idą...
Małecki - za Probierza zrobił się jakiś inny na tym boisku, ale czy lepszy...
Kirm - tak jak Bonanza, jak już mam Go serdecznie dość to akurat dośrodkuje ładnie - out!!!
Iliev - musi zostać - NIKT tak w miejscu nie wkręca obrońców w naszej lidze, niech zostanie choćby popatrzeć :d

Biton - wiadomo
Genkow - w sam raz dla Brozia na ścianę - zostaje
Boguski - jak skończy już szkołę to może wrócić do treningów

Generalnie jesteśmy w czarnej d...
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 09.05.2012, 18:03
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Podobno widzianego kudłatego w Madrycie jak oferował Kace i Altintopowi kontrakt motywacyjny
Tak, podobno tylko jeszcze czekają na Gimeneza, Mazilu i Jimeneza ; )
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 09.05.2012, 18:06
Nasz skład w przyszłym sezonie może wyglądać tak: Pareiko - jakiś lewy obrońca z rękawa raczej rzemieślnik, Chavez, Czekaj (lub jakiś obrońca z recyclingu - Głowacki?), Jovanović - Iliev, Melikson (oby, oby), Wilk, Małecki - napastnik z recyclingu (Brożek?), Genkov.Czyli jako tako, bez rewolucji, która czeka bardziej naszą ławkę rezerwowych niż pierwszy skład. No chyba, że jednak będzie totalna czystka i oddamy jednego z niewielu naprawdę wartościowych graczy, których mamy, np. Meliksona, wtedy trzeba będzie sprowadzić kogoś do pierwszego składu i znając rozmach naszego klubu będzie źle (czytaj: na jego miejsce przyjdzie atrapa piłkarza za grosze).

Boje się sezonu gdzie w zespole nie będzie już choćby jednego wybijającego się gracza, a druzynę będzie opierać się na wynalzkach z niższych lig i obcokrajowcach z nikąd jak w dawnych, mrocznych czasach. Boję się, żę zmarnujemy wszystkie i tak śmiesznie małe fundusze transferowe na jakąś pseudo gwiazdę z polskiej ligi i trzeba będzie sprowadzać kelnerów oferowanych przez menadżerów by łatać dziury w składzie. Generalnie mam obawy, że naprawdę robimy nie jeden , a kilka kroków wstecz. A przecież w tym sezonie zajęliśmy 7 miejsce i strzeliliśmy 29 bramek (aż trudno w to uwierzyć!!!). Więc gdzie tu nadzieja na poprawę?
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 09.05.2012, 19:24
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
Nie budzą tego typu wątpliwości, bo mają uzasadnienie sportowe (np: wielokrotny reprezentant Holandii, reprezentant Białorusi) lub wcześniej byli próbowani inni zawodnicy do zakontraktowania na te pozycje (np: Baszcz).
Jirsak - 23 lata, wielokrotny reprezentant czeskiej młodzieżówki
Matusiak - 15 meczów w reprezentacji i 7 bramek. Wcześniej 30 goli w 78 meczach GKSu. Ostatnio ławka w dobrych klubach.
Beto - 21 lat i występy w młodzieżowych repach Brazylii
Łobodziński - wielokrotny reprezentant Polski i gracz aktualnego mistrza.
Hristov - 1,5 roku wcześniej były wybrany najlepszym zawodnikiem ligi bułgarskiej i został królem strzelców. Rezerwowy aktualnego mistrza ich ligi.
Ćwielong - 21 lat, czołowy zawodnik Ruchu Chorzów, wiele występów w młodzieżówkach.

Tak wyglądały sytuacje poszczególnych zawodników, w momencie, gdy sprowadzaliśmy tych graczy. Uzasadnienie sportowe można bez większego problemu znaleźć każdemu z nich. To nie były nasze pierwsze wybory i jedyne opcje. Podobnie jak teraz, co okienko pojawiało się w mediach 50 nazwisk, z których do Wisły trafiało 5.
W przypadku Jaliensa rzeczywiście można twierdzić, że samo CV uzasadnia transfer. Jednak z racji pochodzenia Valckx powinien dobrze znać tego zawodnika i wiedzieć jaki styl gry i jaką mentalność prezentuje. Ktoś, kto dobrze zna holenderską ligę, powinien być w stanie zauważyć, że Jaliens nie lubi siłowej gry. Nie dostrzec tego, to jak dla Ciebie lub mnie nie wiedzieć, że Stilić nie potrafi bronić, a Małecki ma konfliktowy charakter.

Twoje rozumowanie nie przekonuje mnie. Jeśli uznajesz wymienione wyżej transfery Bednarza za budzące wątpliwości, to podobnie można postrzegać np. Jaliensa, Lameya, Sivakova i Nuneza albo każdy inny, w którym błędnie oceniono umiejętności zawodnika i/lub przepłacono.
Bednarz ściągał zawodników tylko z jednego źródła, od jednej agencji. W ostatnim zdaniu sam sobie odpowiedziałeś, dlaczego Valckx to inna kategoria.
Pierwsze słyszę. Z jednej agencji? Brednie opowiadasz. Osuch i Peralta to jedna firma?! Czasem Bednarz z Kapką Ci się nie pomylił? Nie chodzi Ci czasem o Mandziarę?
Mnie z kolei zawsze bawi udawanie, że w polskiej piłce i środowisku piłkarskim nie ma żadnych układów, układzików, kombinacji i knowań, choć od lat wszyscy wiedzą, że toczą ją ciężkie patologie, których z jakichś dziwnych powodów za cholerę w żaden sposób nie da się nawet ograniczyć.
Fajne uogólnienie, ale nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. Nikt nie mówi, że w polskiej piłce nie ma żadnych układów. Twierdzę, że w tej konkretnej sytuacji wypada mieć lepsze dowody.
Jak myślisz, Kapka i Rogala są w naszym klubie lub gronie doradców za zaslugi sportowe i skuteczne zarządzanie? Czy może jednak chodzi przede wszystkim o coś innego? Co te osoby włacznie z Bednarzem sobą reprezentują jako tzw. fachowcy?
Są w klubie, bo Cupiał darzy ich zaufaniem. Domyślam się, że on wie więcej o ich pracy niż Ty, czy ja.
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 09.05.2012, 19:41
Wszyscy wymienieni przez Ciebie zawodnicy przychodząc do Wisły byli bez formy albo zwyczajnie byli za słabi na nią. Skąd wziąłeś tyle występów Beto w kadrze Brazylii bo ja doliczyłem się sześciu (U18 i U20 - i to były występy kadry C lub D). Jeszcze pragnę zwrócić uwagę gdzie obecnie są Ci piłkarze i co osiągnęli.
Ludzie nic się w tym klubie nie zmieni jeżeli Cupiał dalej będzie właścicielem lub co moim zdaniem jest niemożliwe on się zmieni.
Cupiałowi jak się powie że za zawodników na poziomie gry w LM trzeba zapłacić to on to rozumie w ten sposób, że to mu się nie zwróci i woli by sprowadzali do Wisły szrot ślepy, kulawy etc... Traktuje ten klub jak zabawkę i tyle o jakimkolwiek rozwoju możemy zapomnieć jeżeli przyjdą Ci Polacy mający przyciągnąć kibiców na stadion jak Magiera, Lisowski, Broź etc...
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 09.05.2012, 19:51
Merkury napisał(a):Wyświetl post
Wszyscy wymienieni przez Ciebie zawodnicy przychodząc do Wisły byli bez formy albo zwyczajnie byli za słabi na nią. Skąd wziąłeś tyle występów Beto w kadrze Brazylii bo ja doliczyłem się sześciu (U18 i U20 - i to były występy kadry C lub D). Jeszcze pragnę zwrócić uwagę gdzie obecnie są Ci piłkarze i co osiągnęli.
Jaliens był rezerwowym w Holandii, Lamey nie łapał się na ławkę w drugiej lidze angielskiej, Sivakov we Włoszech, a Nunez w Argentynie. Oni niby byli w formie? Nie podałem ilości występów Beto w młodzieżówce Brazylii. Obecnie ci piłkarze Bednarza są tam, gdzie Jaliens, Lamey, czy inny Nunez będą za jakieś 3 lata.
Wciąż nie widzę czemu transfery Matusiaka, Jirsaka czy Ćwielonga budzą podejrzenia, a sprowadzenie takiego Lameya nie.
Ostatnio edytowane przez jova : 09.05.2012 o godz. 19:54.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 09.05.2012, 20:28
jova napisał(a):Wyświetl post
Jaliens był rezerwowym w Holandii, Lamey nie łapał się na ławkę w drugiej lidze angielskiej, Sivakov we Włoszech, a Nunez w Argentynie. Oni niby byli w formie? Nie podałem ilości występów Beto w młodzieżówce Brazylii. Obecnie ci piłkarze Bednarza są tam, gdzie Jaliens, Lamey, czy inny Nunez będą za jakieś 3 lata.
Wciąż nie widzę czemu transfery Matusiaka, Jirsaka czy Ćwielonga budzą podejrzenia, a sprowadzenie takiego Lameya nie.
Ja sądzę, że nie budzą dlatego... bo Stan nie grał w Legii ; )

Po prostu popadamy ze skrajności w skrajność. Stan jest tutaj bohaterem, Jacek dla wielu antybohaterem. Jednak jakby przeanalizować transfer po transferze i zapisać obok ile kosztował zawodnik (kontrakt + podpis + odstępne + agent i inne koszta) to wielkiej różnicy by nie było między tymi dwoma dyrektorami sportowymi. Każdy miał swoje sukcesy, ale i każdy miał swoje porażki. Jedyne co mi się podobało u Stana to to, że starał się struktury zbudować - skauting. Jednak nie rozumiem czemu teraz się od tego odchodzi! Mam nadzieję, że ktoś wreszcie zrozumie, że to nie dyrektor sportowy powinien mieć "notes", ale w miarę duża siatka skautingowa powinna istnieć i tworzyć taki "notes".
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Stary 09.05.2012, 20:45
Dla mnie transfery takich zawodników jak Magiera czy Broź, których swego czasu żegnaliśmy bez żalu bo byli za słabi świadczą o jednym Wisła zamiast iść do przodu cofa się i za moment może okazać się, że dziś ciesząc się ze spadku sąsiadki za Błoń sami wkrótce możemy znaleźć się na ich miejscu. Jeżeli Bednarz chce takimi transferami powiedzieć, że to jest skok jakościowy w polityce klubu to mnie na stadionie w przyszłym sezonie nie zobaczy podobnie zresztą jak wielu innych nie dających robić z siebie balona i dających kasę na ten cyrk i pośrednio utrzymujących takie pacynki jak Łysy, Rogala czy Kapka.
Odpowiedz cytując
krzycho90tswns
Member

Od: 04.2012

Stary 09.05.2012, 20:50
No bo u nas jest typowe udo!
albo sie udo albo sie nie udo to cala polityka transferowa Zdzisia i Jacusia
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 09.05.2012, 20:50
Biorąc pod uwagę to, że dwa razy ograła nas bez masła drużyna, w której rozgrywającym jest Mączyński, a na lewej obronie gra Magiera, to doprawdy Wisła ma na tych pozycjach silniejszych zawodników.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 09.05.2012, 20:57
Dla mnie transfery takich zawodników jak Magiera czy Broź, których swego czasu żegnaliśmy bez żalu bo byli za słabi świadczą o jednym Wisła zamiast iść do przodu cofa się i za moment może okazać się, że dziś ciesząc się ze spadku sąsiadki za Błoń sami wkrótce możemy znaleźć się na ich miejscu. Jeżeli Bednarz chce takimi transferami powiedzieć, że to jest skok jakościowy w polityce klubu to mnie na stadionie w przyszłym sezonie nie zobaczy podobnie zresztą jak wielu innych nie dających robić z siebie balona i dających kasę na ten cyrk i pośrednio utrzymujących takie pacynki jak Łysy, Rogala czy Kapka.
Magiera jest słabszy od Paljicia, a Broź do Lameya? Ale zaraz, zaraz... Czy Bednarz kogokolwiek podpisał już, albo komukolwiek przedłużył kontrakt? Nie, więc wstrzymajmy się na razie z oceną jego pracy. Równie dobrze to mogą być plotki medialne.

Bardziej mnie martwi to co zrobił z siatką skautingową, którą budowaliśmy przez ostatnie 2 lata.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 09.05.2012, 21:32
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Jedyne co mi się podobało u Stana to to, że starał się struktury zbudować - skauting. Jednak nie rozumiem czemu teraz się od tego odchodzi! Mam nadzieję, że ktoś wreszcie zrozumie, że to nie dyrektor sportowy powinien mieć "notes", ale w miarę duża siatka skautingowa powinna istnieć i tworzyć taki "notes".
Oglądałeś może Ligę+Ekstra gdy gościem był Bednarz? Zapytano go o Chrapka i jeszcze jakiegoś wypożyczonego chłopaka. Gdy odpowiedział na proste, ogólne pytania dotyczące tych zawodników, prowadzący wyjaśnił dlaczego o nich pytał. Bo gdy w L+E gościem był Valckx, zapytany o wypożyczonego Mączyńskiego, zupełnie nie kojarzył o kogo chodzi...
Także z efektywnością tej siatki skautów różnie mogło być.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 09.05.2012, 21:51
Chyba większość z nas oglądała mecze BvB. Na prawej obronie gra tam Łukasz Piszczek czasami jak patrzę na to jak on przyjmuję piłkę czy plącze mu się ona gdzieś przy prowadzeniu to można dojść do jednego podstawowego wniosku że jako skrajny obrońca potrzebny jest po prostu wybiegany piłkarz zostawiający zdrowie grają agresywnie, potrafiący zagrać klępę i wrzucić piłkę mocno w pole karne. Na tej pozycji nie potrzeba techników, dryblerów, nie trzeba grac dokładnych przerzutów czy prostopadłych piłek. itp. Cieszy się to, że wymienia się dużo nazwisk w kontekście Wisły. Mam nadzieję, że dokonają dobrego wyboru bo boki obrony to pozycje które należy wzmocnić. ( zaznaczam że nie myślę o piłkarzu o tak ubogiej inteligencji boiskowej jak Cikos)

PS. Do dzis nie wierzę w to jak ktos taki jak Valkcx mógł sciągnac na pozycję skrajnego obrońcy kogoś tak zapuszczonego od strony fizycznej jak Lamey, o Branko już nawet nie mówię...
Ostatnio edytowane przez westersyl : 09.05.2012 o godz. 22:00.
Odpowiedz cytując
czesiu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.05.2012, 21:55
Jirsak dostanie kontrakt? Ciekawe za co? No, bo chyba nie za tą 1 ( słownie jedną bramkę) z Podbeskidziem? żenada co dzieje w naszym klubie.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 09.05.2012, 21:55
jova napisał(a):Wyświetl post
Oglądałeś może Ligę+Ekstra gdy gościem był Bednarz? Zapytano go o Chrapka i jeszcze jakiegoś wypożyczonego chłopaka. Gdy odpowiedział na proste, ogólne pytania dotyczące tych zawodników, prowadzący wyjaśnił dlaczego o nich pytał. Bo gdy w L+E gościem był Valckx, zapytany o wypożyczonego Mączyńskiego, zupełnie nie kojarzył o kogo chodzi...
Także z efektywnością tej siatki skautów różnie mogło być.
Tak, widziałem to, ale co innego zwolnić skautów i znaleźć innych oddelegowując ich do śledzenia lig regionalnych i 1. ligi, a co innego zwolnić i nikogo nie zatrudniać. Zostajemy z trzema skautami. To mnie martwi jeżeli chodzi o ten aspekt.

Co ciekawe ktoś oglądał tego Gajosa. Tak z ciekawości szukam o nim od jakiegoś informacji i wygląda na to, że strzela i asystuje nadal. Po tych kilku filmikach na YT (wiem, że to złe źródło, ale nie mam lepszego ; )) myślę, że warto byłoby go zaprosić na testy do nas. Jednak najlepszą dla mnie rekomendacją jest to, że podobno jest polecany przez samego Błaszcza. Jeżeli naprawdę się nim interesujemy to warto się pośpieszyć bo może wyjmie go ktoś inny.

Z 3. ligi (aktualna 2. liga) przychodził do nas Boguski.

czesiu napisał(a):Wyświetl post
Jirsak dostanie kontrakt? Ciekawe za co? No, bo chyba nie za tą 1 ( słownie jedną bramkę) z Podbeskidziem? żenada co dzieje w naszym klubie.
Rezerwowy piłkarz grający na kilku pozycjach i zarabiający (pod tym tylko warunkiem) odpowiednie pieniądze to nie jest zły pomysł. Od jakiegoś czasu mówiłem, że chciałbym, aby ktoś go sprawdził jako prawego skrzydłowego. Te mecze na prawej obronie nie były wybitne w obronie, ale dużo bardziej aktywny w ofensywie był niż grając w środku. To mnie utwierdza w przekonaniu, że warto, aby Probierz go sprawdził na prawym skrzydle.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 09.05.2012 o godz. 21:59.
Odpowiedz cytując
czesiu
Senior Member

Stary 09.05.2012, 22:11
Rezerwowy piłkarz grający na kilku pozycjach i zarabiający (pod tym tylko warunkiem) odpowiednie pieniądze to nie jest zły pomysł. Od jakiegoś czasu mówiłem, że chciałbym, aby ktoś go sprawdził jako prawego skrzydłowego. Te mecze na prawej obronie nie były wybitne w obronie, ale dużo bardziej aktywny w ofensywie był niż grając w środku. To mnie utwierdza w przekonaniu, że warto, aby Probierz go sprawdził na prawym skrzydle.
Skrzydłowy? Przy tej szybkości? Przecież właśnie dlatego grał na środku, bo go każdy objeżdżał. Kolo jest totalnym niewypałem, a teraz dostaje kontrakt i będzie blokował miejsce np. Brudowi.
Odpowiedz cytując
GonzoNS
Socios Wisła Kraków

Stary 09.05.2012, 22:16
Skrzydłowy? Przy tej szybkości? Przecież właśnie dlatego grał na środku, bo go każdy objeżdżał. Kolo jest totalnym niewypałem, a teraz dostaje kontrakt i będzie blokował miejsce np. Brudowi.
hahahahaha, no sorry ale rozwaliłeś system xD
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.05.2012, 22:19
Uczepiliście się tego Celebana i jego meczu z Dundee jak Najman Salety. Cały sezon gra dosyć równo i na względnie wysokim poziomie, a oceniacie go na podstawie dwumeczu.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 09.05.2012, 22:20
W przeciwieństwie do naszych obecnych skrzydłowych potrafi dośrodkować, podać na centymetry. A co ma Kirm ze skrzydłowego? Dla mnie Kirm to typowy gracz środka pola. Oczywiście, że wolałbym prawdziwego skrzydłowego (jakiego od lat nie mieliśmy), który ma drybling, jest szybki, dynamiczny i potrafi dośrodkować na centymetry. Jednak przy obecnych skrzydłowych ten Jirsak nie byłby takim złym pomysłem.
Odpowiedz cytując
Ma_niek
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 09.05.2012, 22:25
Weźcie mi powiedzcie jak można blokowac miejsce tak słabemu i bezproduktywnemu "piłkarzowi" jak Brud.
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Stary 09.05.2012, 22:28
Zgadzam się z Czesiem, z tym, że uważam Bruda na piłkarza który powinien kopać piłkę w 2 lidze co najwyżej. Mnie trochę jeszcze jedno dziwi że zawodnicy do nas trafiający w formie, co prawda takich było w ostatnich latach jak na lekarstwo maksymalnie po jednej rundzie tracą większość swoich walorów.
Transfery uzależnione w klubie są od tego kogo uda się sprzedać a takich piłkarzy w kadrze mamy obecnie w liczbie sztuk jeden. Bez pieniędzy o których pisałem w jednym z postów w granicach 10 mln euro łącznie na najbliższe dwa okienka będziemy w dalszym ciągu obniżać loty w Ekstraklasie. My musimy budować drużynę od nowa i trudno moim zdaniem perspektywicznie patrzeć na to kogo potencjalnie Wisła chce sprowadzić - jeżeli Bednarz sondował w ostatnim czasie możliwość sprowadzenia takich grajków jak Ćwielong czy Łukasiewicz to ja pozostawiam to bez komentarza - jednym słowem idzie nowa jakość.
Probierz napalił się na dwójkę zawodników Pazdana i Kupisza - nie oceniam ich poziomu sportowego ale będzie dla mnie jasnym sygnałem ewentualne sprowadzenie tych graczy, że trener ma silną pozycję i są jakieś środki w kasie do wydania. Pożyjemy zobaczymy, cudów wymagać po Bednarzu nie ma sensu wszak ten gość od ostatniego zwolnienia z Wisły był na bezrobociu to świadczy o tym jakim jest wybitnym fachowcem po drugie gość nie ma żadnych kontaktów poza granicami Polski.
Co do siatki skautów to jest dobre jak ma się kasę na spożytkowanie ich pracy a jeśli nie to w klubie są to zbędne etaty - ilu zawodników ostatnimi czasy zostało sprowadzonych z polecenia skauta do Wisły poza szrotem Kapki dwa lata temu.
Ostatnio edytowane przez Merkury : 09.05.2012 o godz. 22:31.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 09.05.2012, 22:58
Zgadzam się z Czesiem, z tym, że uważam Bruda na piłkarza który powinien kopać piłkę w 2 lidze co najwyżej.
Nie no, mamy tak słabą ligę, że nie zdziwiłbym się jakby za rok, dwa został gwiazdą klubu dolnych rejonów naszej ligi. Jednak nie zmienia to faktu, że to piłkarz za słaby na Wisłę.

Mnie trochę jeszcze jedno dziwi że zawodnicy do nas trafiający w formie, co prawda takich było w ostatnich latach jak na lekarstwo maksymalnie po jednej rundzie tracą większość swoich walorów.
Transfery uzależnione w klubie są od tego kogo uda się sprzedać a takich piłkarzy w kadrze mamy obecnie w liczbie sztuk jeden. Bez pieniędzy o których pisałem w jednym z postów w granicach 10 mln euro łącznie na najbliższe dwa okienka będziemy w dalszym ciągu obniżać loty w Ekstraklasie. My musimy budować drużynę od nowa i trudno moim zdaniem perspektywicznie patrzeć na to kogo potencjalnie Wisła chce sprowadzić - jeżeli Bednarz sondował w ostatnim czasie możliwość sprowadzenia takich grajków jak Ćwielong czy Łukasiewicz to ja pozostawiam to bez komentarza - jednym słowem idzie nowa jakość.
I to jest podstawowy problem. Doprowadzono do tego, że mamy aktualnie DWÓCH piłkarzy na których możemy zarobić coś ponad milion euro. Są to Melikson i ... Genkov. Swoje robią jego powołania do reprezentacji Bułgarii, dwa gole w LE i zwyżka formy w rundzie wiosennej.

Nie zgadzam się z tym, że potrzebujemy 10 mln euro. Możemy wydać 2 mln i zbudować drużynę na lata. Tylko, że zamiast piłkarzy 27+ letnich należy ściągać piłkarzy 20-25 letnich bo na takich potem zarobimy. Trzeba też cierpliwości i dobrego trenera. Kiedyś czytałem, że dobrze tu wspominany Dan jak przyszedł do tej rumuńskiej drużyny, z którą wygrał ligę to wyprzedał bodaj 24 piłkarzy i zakontraktował taką samą ilość zawodników, którzy pasowali do jego koncepcji.

Probierz napalił się na dwójkę zawodników Pazdana i Kupisza - nie oceniam ich poziomu sportowego ale będzie dla mnie jasnym sygnałem ewentualne sprowadzenie tych graczy, że trener ma silną pozycję i są jakieś środki w kasie do wydania. Pożyjemy zobaczymy, cudów wymagać po Bednarzu nie ma sensu wszak ten gość od ostatniego zwolnienia z Wisły był na bezrobociu to świadczy o tym jakim jest wybitnym fachowcem po drugie gość nie ma żadnych kontaktów poza granicami Polski.
No, ale Marcelo jakoś znalazł. Niech będą tego typu kontakty, ale żeby byli zawodnicy tej jakości co Melikson, czy Marcelo. Co do Pazdana i Kupisza ściągnięcie tych zawodników byłoby dobrym pomysłem - są to piłkarze, którzy mogą się jeszcze rozwinąć i będzie można ich sprzedać, a co najważniejsze solidni.

Co do siatki skautów to jest dobre jak ma się kasę na spożytkowanie ich pracy a jeśli nie to w klubie są to zbędne etaty - ilu zawodników ostatnimi czasy zostało sprowadzonych z polecenia skauta do Wisły poza szrotem Kapki dwa lata temu.
Błąd. Siatka skautów jest zawsze dobra. Wolski nie trafiał do Legii za miliony. Boguski do nas też nie trafiał za miliony. Trzeba szukać w tych niższych ligach. Dlatego bym chciał żebyśmy wypróbowali tego Gajosa.

Co sądzicie o tym wypożyczaniu młodych zdolnych graczy z rezerw większych klubów? Nawet bez opcji transferu definitywnego.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 10.05.2012, 00:01
FraMat napisał(a):Wyświetl post
No tak.
Jeden nieudany sezon, za co odpowiedzialny jest głownie Cupiał i jego ADHD zmienia Wisłę w sredniaka... A Śląsk to już chyba w Twojej opinii bedzie regularnie teraz zdobywał mistrzostwo Polski, tak jest potężną drużyną, która już na kilka kolejek przed końcem sezony zapewniła sobie tytuł.
Proszę o odrobine refleksji.
Rok temu Śląsk wicemistrzostwo. Teraz mistrz którego powinni sobie zapewnić kilka kolejek przed końcem. Biorąc pod uwagę ostatnie dwa sezony to większą regularność wykazuje Śląsk niż Wisła. Co by nie mówić Wisła póki co przestała być kandydatem do tytułu. Po raz pierwszy od wejścia Bogusława ADHD C. Są nimi Śląsk, Legia i być może Lech jeśli jakoś zastąpi Rudniewa. Niestety Wisła jest w grupie drugiej kategorii razem z Ruchem czy Koroną czyli drużynami od których dostawała regularny łomot... Może się więc okazać, że miejsce szóste to będzie max o co można zawalczyć razem z Górnikiem i Zagłębiem a i to nie będzie łatwe (w tej rundzie te ekipy też biły Wisłę swoją grą na głowę).

Nie chodzi o jeden nieudany sezon. Chodzi o to, że nie ma z czego zmontować ekipy. Nie ma szkieletu. Nie ma niczego. Po raz pierwszy od '98/99. Nie ma nawet czterech piłkarzy na których można budować cokolwiek. Bramkarz zaliczył średni sezon, od biedy ujdzie ale robi babole i to nie to samo co 2 lata temu. Ani jednego obrońcy, ani jednego pomocnika... (no dobra, może Sobol wróci do formy a może nie), Melikson pewnie odejdzie bo jest jedynym, który ma jakąś wartość rynkową no i ani jednego napastnika. Wilk i Genkow to jednak poziom niżej niż para np. Paweł Sobolewski - Korzym czy Kwiek - Nakoulma... nie mówiąc o parze Zieńczuk - Piech... więc o czym mu tu rozmawiamy... Skrzydłowi to wszyscy tragedia. Ani jednego bocznego obrońcy, lewego czy prawego. Nie to żeby byli słabi... ich po prostu fizycznie nie ma itd. itd...

Nie zdziwię się jak Wisła nawet w podobnie słabym składzie jednak będzie walczyła o podium. Po prostu wszyscy mogą się znowu mocno osłabić. Poziom znowu się obniży i dostosuje do poziomu obecnej Wisły. Może być moda na Polaków po Euro i wszystkie Piechy, Celebany, Makuszewskie wyjadą... Ale to nie uczyni z Wisły mocniejszego klubu niż nim jest dzisiaj.

Bednarz sobie nuci:
"Koko koko, Euro spoko, ceny lecą hen wysoko... Wśród Polaków przebierajmy... grajków w Tesco poszukajmy...
Koko koko wciąż za drogo, Brud się nada - też jest spoko... Ach te Gordana marynarki... chyba pójdę do Bonarki...
Koko koko brak transferów ale spoko, Hej karnety sprzedajemy! Może jeszcze nie spadniemy..."
Ostatnio edytowane przez thechris : 10.05.2012 o godz. 00:54.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 10.05.2012, 00:08
Nie wiem co miałeś na myśli, ale ostatnimi czasy to akurat byli przydatni - począwszy od Meliksona, skończywszy na młodym Rojewskim, którego, żeby wszyscy pamiętali, napiszę, sprowadził Stan Valcx.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 10.05.2012, 00:54
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem co miałeś na myśli, ale ostatnimi czasy to akurat byli przydatni - począwszy od Meliksona, skończywszy na młodym Rojewskim, którego, żeby wszyscy pamiętali, napiszę, sprowadził Stan Valcx.
Ale co zrobił w tym sezonie ten WYPOŻYCZONY Rojewski? Nie strzelił gola w meczu ze Śląskiem? No trzeba to mu wpisać do CV. Zrobił coś wielkiego chociaż w MESA?
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 10.05.2012, 07:15
Tomek zostaje?!
A ja już tyle łez wypłakałem, że odchodzi do Apoelu...
Ale widać wie, że Apoel już się kończy, a tu będzie nowa, wielka Drużyna no i postanowił zostać.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A tak serio to zostaje bo ma szczęście, że akurat teraz durniozaur wrócił, odpuszczenie go teraz to byłby spory kamyczek do ogródka durniozaura - paręset tys. euro wydane i minimum zwrotu - nie udało się gościa odsprzedać, ani nawet nie grał przez długie 5 lat w 11 = bez sensu wyrzucona kasa.
Mączyński dałby Wiśle tyle samo jak nie więcej.
Jak dla mnie powinien odejść - razem z tymi których nie przedłużyli i Jovanicem, Gargułą, Boguskim, Brudem itp.
Nie zgadzam się z Tobą w tym, że stawiasz Bruda sportowo obok Jirsaka. DB jest jednak znacznie gorszy.
Odpowiedz cytując
cancer
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 10.05.2012, 07:36. Wypożyczanie młodych zawodników
Co sądzicie o tym wypożyczaniu młodych zdolnych graczy z rezerw większych klubów? Nawet bez opcji transferu definitywnego.
Bardzo dobry pomysł! Tylko trzeba mieć wtyki jak Valckx... Najlepszym przykładem genialnego wypożyczenia jest Diego w Atletico Madryt! Co z tego, że go nie kupią, ale dał im tyle jakości i chociażby swoją grą robi różnicę na boisku przez co dobrze im idzie w LE (w końcu ją wygrali), mają więcej pieniędzy na przyszły sezon i mogą coś pomyśleć o wzmocnieniach
Następny przykład to ten Courtois też Atletico, który ma się ogrywać... Jest dobry, ma talent i będzie jeszcze lepszy!
Na tym można tylko skorzystać, no tylko trzeba wypożyczyć kogoś z odpowiednim poziomem, a nie jakichś śledzi!
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Stary 10.05.2012, 08:04
Żeby Wisła rzeczywiście wróciła na szczyt w Ekstraklasie i z powodzeniem grała w europejskich pucharach trzeba zacząć budowę zespołu w 100% od nowa - w rzeczy samej jak wiadomo w życiu nic za darmo nie ma ale jeśli chce się coś osiągnąć to trzeba wpierw włożyć a nie stosować jak ma to miejsce w przypadku Wisły półśrodków, prowizorki, którą trzeba rozpoczynać co sezon. Wykonano symulację na zlecenie władz klubu, którą następnie przedstawiono wlaścicielowi, z której jasno wynika, że w ciągu dwóch najbliższych okienek należałoby wydać łącznie 10 mln euro - a następnie kwotę o połowę mniejszą w przyszłym sezonie. Żaden z zawodników Wisły nie licząc Meliksona, który odejdzie nie prezentuje poziomu klasy europejskiej a większości są zawodnikami mającymi swój udział w największych blamażach klubu m.in. Sobolewski, czy mający wrócić Głowacki i Brożek.
Na wyróżniających się zawodników z Polski grających w Ekstraklasie z niewielkimi wyjątkami przy założeniu budżetu transferowego w kwocie o której była mowa powyżej i tak nie bedzie stać Wisły, w związku z czym należy zainwestować w graczy z niższych lig w przedziale wiekowym maksymalnie do 21 roku życia - mających realne szanse na rozwój w Wiśle, z których następnie sprzedaży klub będzie mógł sobie pozwolić na sprowadzanie coraz lepszych zawodników to jeśli idzie o krajowy rynek. Kolejno Wisła potrzebuje zawodników perspektywicznych a zarazem już sporo potrafiących z silniejszych lig niż Polska ewentualnie liderów drużyn z porównywalnie pod względem sportowym zespołów z takich lig m.in. jak bułgarska, ligi bałkańskie, białoruska etc...(przykład zawodnika Renan z Bate Borysów). Trzeci sposób zasilania zespołu do zawodnicy sprowadzeni na wypożyczeniach z czołowych klubów Europy (należy stworzyć komórkę międzynarodową odpowiedzialną w klubie za nawiązywanie kontaktów quasi handlowych z drużynami z Francji, Niemiec, Anglii czy Hiszpanii. Spoiwem tak rozumianej polityki transferowej winno być pozyskiwanie zawodników doświadczonych ale o wysokich umiejętnościach nie jak to ma miejsce obecnie odcinających kupony. Te wszystkie elementy należy zastosować równolegle by nawzajem się uzupełniały i przenikały.
Rzecz w tym, żeby zarządzający w klubach piłkarskich w Polsce podchodzili do tego na serio bo niestety ale większość działań w w tym w Wiśle przypomina wolną amerykankę przesiąkniętą amatorszczyzną. W świetle powyższego bez odpowiedzialnej i długofalowej polityki transferowej żaden polski klub w najbliższych latach nie będzie miał szans na awans do LM czy regularną grę w europejskich pucharach wypracowaną miarą umiejętności piłkarskich w znacznej mierze a nie opartej li wyłącznie na szczęściu.
Wypływa z tego jedna i zarazem skuteczna przesłanka do zapełnienia stadionów w Polsce bez marnowania pieniędzy np. na plakaty etc.., których oddziaływanie na ludzi bywa często znacznie przeceniane - liczy się jakość sportowa.
Niestety ale zawodnicy tu kolejność przypadkowa Wilk, Garguła, Małecki tego nie mają i mieć już nie będą jak Ci którzy zdaniem mediów mają do nas trafić jak Magiera, Broź, Lisowski etc.. dodatkowo na nich klub nie zarobi.
Dobry napastnik to koszt rzędu 1 mln euro wzwyż podobnie jak ofensywny pomocnik.
Z graczy ofensywnych w tym sezonie kto się sprawdził poza przebłyskami geniuszu Maleksa i bramkami Genkova strzelanymi ogórkom najczęściej. Skrzydła nie istniały Kirm wiadomo, Iliev slow motion, Garguła chyba ustrzelił jednego gola i miał może w porywach 2 asysty. Strzeliliśmy w lidze 29 bramek - ja się pytam gdzie ten potencjał ofensywny, od przyjścia Cupiała nie było z tym tak źle. 26 bramek stracony Jaliens "alibi man" Czekaj "mecz bez czerwieni to czas stracony", Jovanović gość ze szkła, bardzo słaby obrońca - źle się ustawia w ofensywie totalny chaos - nie wspominając o Lameyu czy Draganie. Bramkarz puszczający babole w najważniejszych momentach.

Perspektyw ta drużyna przed sobą nie ma żadnych bo jeżeli mówi się o odejściach X a zapomina się o Y, który jest tak samo beznadziejnie słaby oszukuje się wszystkich dookoła - dlaczego np. mamy w dalszym ciągu oglądać Gargulca czy Wilka skoro ich poziom sportowy jest dramatycznie słaby. Wilk popełniał te same błędy przez cały sezon straty na 20 metrze przed bramką kończone bardzo często bramkami dla przeciwnika. Małecki, z niego też już nic nie będzie - prezentuje się gorzej niż w wieku 19 lat a ma 24 - gość nie rozwinął się w żadnej mierze.
Sobol powinien zrobić kurs trenerski - zostać asystentem Probierza ale na Boga nie grać w piłkę on przed kontuzją zaczął grać piach a teraz jest cieniem własnego cienia.
Z zawodników łączonych z Wisła poza młodym i utalentowanym Gajosem, który z racji wieku może się jeszcze rozwinąć reszta to zawodnicy nie wnoszący jakości do Wisły a przede wszystkim już w pełni ukształtowani i z nich trener dużo więcej niż teraz grają nie wyciśnie.
Bednarz wcześniej czy później odejdzie i nie sądzę by po tym wszystkim Cupiał chciał dalej być w klubie - ogłoszą upadłość a my skończymy w A klasie. Bazy treningowej nie ma, Akademii nie ma, cierpliwości właściciel nie ma dlatego też piszę o 10 mln euro które w szybkim tempie mogły by przywrócić Wiśle dawny blask a przy obecnych nakładach to my w przyszłej dziesięciolatce może zbudujemy coś.
Odpowiedz cytując
Manhunt
Senior Member

Od: 03.2011

Stary 10.05.2012, 08:17
Żeby Wisła rzeczywiście wróciła na szczyt w Ekstraklasie i z powodzeniem grała w europejskich pucharach trzeba zacząć budowę zespołu w 100% od nowa - w rzeczy samej jak wiadomo w życiu nic za darmo nie ma ale jeśli chce się coś osiągnąć to trzeba wpierw włożyć a nie stosować jak ma to miejsce w przypadku Wisły półśrodków, prowizorki, którą trzeba rozpoczynać co sezon. Wykonano symulację na zlecenie władz klubu, którą następnie przedstawiono wlaścicielowi, z której jasno wynika, że w ciągu dwóch najbliższych okienek należałoby wydać łącznie 10 mln euro - a następnie kwotę o połowę mniejszą w przyszłym sezonie. Żaden z zawodników Wisły nie licząc Meliksona, który odejdzie nie prezentuje poziomu klasy europejskiej a większości są zawodnikami mającymi swój udział w największych blamażach klubu m.in. Sobolewski, czy mający wrócić Głowacki i Brożek.
Na wyróżniających się zawodników z Polski grających w Ekstraklasie z niewielkimi wyjątkami przy założeniu budżetu transferowego w kwocie o której była mowa powyżej i tak nie bedzie stać Wisły, w związku z czym należy zainwestować w graczy z niższych lig w przedziale wiekowym maksymalnie do 21 roku życia - mających realne szanse na rozwój w Wiśle, z których następnie sprzedaży klub będzie mógł sobie pozwolić na sprowadzanie coraz lepszych zawodników to jeśli idzie o krajowy rynek. Kolejno Wisła potrzebuje zawodników perspektywicznych a zarazem już sporo potrafiących z silniejszych lig niż Polska ewentualnie liderów drużyn z porównywalnie pod względem sportowym zespołów z takich lig m.in. jak bułgarska, ligi bałkańskie, białoruska etc...(przykład zawodnika Renan z Bate Borysów). Trzeci sposób zasilania zespołu do zawodnicy sprowadzeni na wypożyczeniach z czołowych klubów Europy (należy stworzyć komórkę międzynarodową odpowiedzialną w klubie za nawiązywanie kontaktów quasi handlowych z drużynami z Francji, Niemiec, Anglii czy Hiszpanii. Spoiwem tak rozumianej polityki transferowej winno być pozyskiwanie zawodników doświadczonych ale o wysokich umiejętnościach nie jak to ma miejsce obecnie odcinających kupony. Te wszystkie elementy należy zastosować równolegle by nawzajem się uzupełniały i przenikały.
Rzecz w tym, żeby zarządzający w klubach piłkarskich w Polsce podchodzili do tego na serio bo niestety ale większość działań w w tym w Wiśle przypomina wolną amerykankę przesiąkniętą amatorszczyzną. W świetle powyższego bez odpowiedzialnej i długofalowej polityki transferowej żaden polski klub w najbliższych latach nie będzie miał szans na awans do LM czy regularną grę w europejskich pucharach wypracowaną miarą umiejętności piłkarskich w znacznej mierze a nie opartej li wyłącznie na szczęściu.
Wypływa z tego jedna i zarazem skuteczna przesłanka do zapełnienia stadionów w Polsce bez marnowania pieniędzy np. na plakaty etc.., których oddziaływanie na ludzi bywa często znacznie przeceniane - liczy się jakość sportowa.
Niestety ale zawodnicy tu kolejność przypadkowa Wilk, Garguła, Małecki tego nie mają i mieć już nie będą jak Ci którzy zdaniem mediów mają do nas trafić jak Magiera, Broź, Lisowski etc.. dodatkowo na nich klub nie zarobi.
Dobry napastnik to koszt rzędu 1 mln euro wzwyż podobnie jak ofensywny pomocnik.
Z graczy ofensywnych w tym sezonie kto się sprawdził poza przebłyskami geniuszu Maleksa i bramkami Genkova strzelanymi ogórkom najczęściej. Skrzydła nie istniały Kirm wiadomo, Iliev slow motion, Garguła chyba ustrzelił jednego gola i miał może w porywach 2 asysty. Strzeliliśmy w lidze 29 bramek - ja się pytam gdzie ten potencjał ofensywny, od przyjścia Cupiała nie było z tym tak źle. 26 bramek stracony Jaliens "alibi man" Czekaj "mecz bez czerwieni to czas stracony", Jovanović gość ze szkła, bardzo słaby obrońca - źle się ustawia w ofensywie totalny chaos - nie wspominając o Lameyu czy Draganie. Bramkarz puszczający babole w najważniejszych momentach.

Perspektyw ta drużyna przed sobą nie ma żadnych bo jeżeli mówi się o odejściach X a zapomina się o Y, który jest tak samo beznadziejnie słaby oszukuje się wszystkich dookoła - dlaczego np. mamy w dalszym ciągu oglądać Gargulca czy Wilka skoro ich poziom sportowy jest dramatycznie słaby. Wilk popełniał te same błędy przez cały sezon straty na 20 metrze przed bramką kończone bardzo często bramkami dla przeciwnika. Małecki, z niego też już nic nie będzie - prezentuje się gorzej niż w wieku 19 lat a ma 24 - gość nie rozwinął się w żadnej mierze.
Sobol powinien zrobić kurs trenerski - zostać asystentem Probierza ale na Boga nie grać w piłkę on przed kontuzją zaczął grać piach a teraz jest cieniem własnego cienia.
Z zawodników łączonych z Wisła poza młodym i utalentowanym Gajosem, który z racji wieku może się jeszcze rozwinąć reszta to zawodnicy nie wnoszący jakości do Wisły a przede wszystkim już w pełni ukształtowani i z nich trener dużo więcej niż teraz grają nie wyciśnie.
Bednarz wcześniej czy później odejdzie i nie sądzę by po tym wszystkim Cupiał chciał dalej być w klubie - ogłoszą upadłość a my skończymy w A klasie. Bazy treningowej nie ma, Akademii nie ma, cierpliwości właściciel nie ma dlatego też piszę o 10 mln euro które w szybkim tempie mogły by przywrócić Wiśle dawny blask a przy obecnych nakładach to my w przyszłej dziesięciolatce może zbudujemy coś.
Zgadzam się w 70% , ale Cupiał nie musi dawać kasy. Wystarczyłoby ,żeby zostawił pieniądze klubu w spokoju tj. nie brał pieniędzy ,żeby spłacić niby nasz dług wobec telefoniki.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.05.2012, 09:02

za młodych utalentowanych graczy z Białorusi,Bułgari czy Bałkanów to już za mniej niż 1 mln € sie zawodnika nie kupi (ofensywnego).Przykład tego Deleva z CSKA Sofia którym sie interesowaliśmy sie My oraz Legia i Lech.21 letni Delev trafił za milion € do 14 drużyny w Turcji a do nas 27 letni Gienek który gra w kratke.Na te talenty 19-21 letnie to trzeba miec pieniądze i to nie małe w naszym przypadku.Prędzej już dałoby sie sprowadzac graczy 16-17 letnich ale żeby ich szkolic pottrzebny jest ośrodek treningowy
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów