The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AS82
Banita

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.05.2012, 18:54
Komorowski z racji tego ,że w 2015 będzie sie ubiegał o re-elekcje już dziś zaprosił prewencyjnie papieża do Polski w 2015 ,żeby sie w roku wyborczym pokazać i se fotki porobić
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 04.05.2012, 20:33
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem ,że PIS zawłaszcza cały dorobek historyczny pod siebie ,np." Solidarność" ,to teraz chce zawłaszczyć pod siebie także Piłsudzkiego . Nie jestem politologiem ale państwowo-konserwatywna lewica - wymyśliłeś niezły twór . Sądze ,że Piłsudzki gdyby zobaczył co obecnie wyprawiaja Kaczyński z Macierewiczem musiał by to ponownie spuentować: "Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić."
Piłsudzki ... Parafrazując - "Wam AS82 do podstawówki wrócić , a nie o polityce dyskutować "
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
AS82
Banita

Stary 04.05.2012, 21:13
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Piłsudzki ... Parafrazując - "Wam AS82 do podstawówki wrócić , a nie o polityce dyskutować "
W bulu i nadzieji idz zjedz obiat
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.05.2012, 21:40
Jeżeli ten 'obiat' to zaczepka w wiadomą stronę, to po raz kolejny wystawiłeś sobie świadectwo jak zostałeś przez mainstraimowe media zmanipulowany i jeszcze się tym chwalisz
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 04.05.2012, 21:44
AS82 jeszcze się nie zorientował że z ten "obiat" nie mial miejsca
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
AS82
Banita

Stary 04.05.2012, 21:50
Wizard napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli ten 'obiat' to zaczepka w wiadomą stronę, to po raz kolejny wystawiłeś sobie świadectwo jak zostałeś przez mainstraimowe media zmanipulowany i jeszcze się tym chwalisz
o jaaa
Byle ta sprawa na nowo nie odżyła bo znowu cała Polska będzie zaaferowana tym czym Kaczyński napisał obiad czy obiat (choć on sam stwierdził,że nie pamięta jak napisał). Gazety będa sie rozpisywać : te pro rządowe że napisał obiat ,te pro pisowskie ,że napisał obiad . W TVNie bedzie w Faktach ,że napisał obiat a w TV Trwam ,że napisał obiad . Będą znowu z tej przyczyny organizowane konferencje prasowe . Nikt się nie bedzie przejmował bieżacymi problemami ,bezrobociem ,drożyzną ,budową autostrad ,będziemy znowu żyć konfliktem na najwyższym szczeblu politycznym. Polskie Watergate..
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.05.2012, 21:52
Hahaha ale odleciałeś, masakra dobra EOT
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 04.05.2012, 22:33
o jaaa
Byle ta sprawa na nowo nie odżyła bo znowu cała Polska będzie zaaferowana tym czym Kaczyński napisał obiad czy obiat (choć on sam stwierdził,że nie pamięta jak napisał). Gazety będa sie rozpisywać : te pro rządowe że napisał obiat ,te pro pisowskie ,że napisał obiad . W TVNie bedzie w Faktach ,że napisał obiat a w TV Trwam ,że napisał obiad . Będą znowu z tej przyczyny organizowane konferencje prasowe . Nikt się nie bedzie przejmował bieżacymi problemami ,bezrobociem ,drożyzną ,budową autostrad ,będziemy znowu żyć konfliktem na najwyższym szczeblu politycznym. Polskie Watergate..
Haha, dobry jesteś.

Odkopałeś sprawę sprzed X lat, po czym ktoś Cię poprawił, a Ty już "o jaaa, nie odkopujcie starych tematów, bo konferencje prasowe, Watergate, nie, nie, nie!". Przyznaj się lepiej, że głupotę palnąłeś, każdemu się czasem zdarza (Tobie wyjątkowo często, ale spuśćmy już na to zasłonę milczenia) albo przynajmniej zakop się pod ziemią licząc że nikt nie zauważy.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 04.05.2012, 23:05
Ty jak zwykle ,nie odniesiesz sie do trafnego porównania ,tylko musisz napisać kim jest Nałęcz ,kim był jego ojciec, czy miał dziadka w Wehrmachcie ,na kogo głosował 10 lat temu . Nawet jakby to powiedziała Matka Teresa z Kalkuty ,nie zmienia to faktu ,że analogia jest trafna i w tych kilku zdaniach trafnie opisał rzeczywistość. Co do Piłsudzkiego to nie wiem czy wiesz ,ale był on przedstawicielem PPS czyli Polskiej Partii Socjalistycznej ,czyli jakby ująć tamte lata w dzisiejsze ramy ,był lewicowcem
Asie jak widzę od dwóch dni bardzo mocno sie starasz aby mnie rozśmieszać . Ja wiem że znajomość historii i polityki nie jest Twoją najmocniejsza stroną ale żeby napisać że taki gniot:
"Rywalizacja PiS i PO coraz bardziej przypomina mi rywalizację endeków i piłsudczyków. Endecy odsądzali piłsudczyków od czci i wiary. Miliony ludzi wierzyło w twierdzenie endeków, latem 1920 r., że armia polska dlatego przegrywa na froncie, bo Belweder i Kreml łączy bezpośrednia linia telefoniczna, przez którą komisarz Trocki instruuje Piłsudskiego jak dowodzić polską armią, żeby ta przegrała. Kiedy Piłsudski przyjmował delegację Wielkopolan w Belwederze, w tych ciężkich dniach lipcowych, to jeden z uczestników, duchowny, wyciągnął rękę w kierunku Piłsudskiego i powiedział: - Nie da się wygrywać, kiedy zdrada jest, tu! Marszałek skłonił się lekko i wyszedł."
ma być "trafnym porównaniem" to trzeba mieć wyjatkowo "wąskie horyzonty".
1. "Endecy odsądzali piłsudczyków od czci i wiary". W domyśle piłsudczycy endeków nie odsądzali od czci i wiary . Oczywiście nie wyzywali (i to jest dobre słowo) Dmowskiego od zdrajców i agentów ochrany. Zamiast tego zorganizowali pucz i kosztem 300 poległych obalili rząd popierany przez endeków. A potem z miłości do nich zbudowali reżim który za cel stawiał sobie fizyczną likwidację endecji, co przejawiało się między innymi w zamykaniu działaczy endeckich w obozach koncentracyjnych. Ale w rzeczy samej dostrzegam tu pewną analogię do czasów współczesnych: jeden taki fanatyk zastrzelił niedawno "endeka". Na myśl przychodzi i następna: ówczesny "salon" pełnił wtedy wobec endeków mniej więcej taką samą funkcje jak ten dzisiejszy wobec PiS.
2. Conajmniej tak samo zabawny jest fakt że o ile mi wiadomo to zawsze raczej prezes Kaczyński utożsamiał się ze spuścizną Marszałka, natomiast obecny prezydent od zawsze deklarował się jako bliższy tradycji endeckiej (poniekąd ze względów rodzinnych). Dlatego obawiam się że panu ministrowi mogło coś się pokiełbasić (ten typ tak ma) i Gajowy w domu go zrugał. A co miał na ten temat do powiedzenia przyjaciel Radzia Romek Giertych aż nie chce mi się mysleć .
3. Natomiast najzabawniejsze jest to że znając stosunek Marszałka do Rosji to słysząc osobę pokroju pana ministra (służącego przecież wiernie przez większość swojego życia interesom rosyjskim w Polsce) powołującą się na jego spuściznę to kazałby go przegonić po Warszawie w samych kalesonach. A gdyby jeszcze dowiedzial się że to "trafne porównanie" ma na celu dyskredytacje ludzi starających się ustalić przyczyny śmierci polskiego prezydenta w Rosji to myślę że minister Nałęcz skończyłby pod celą razem z komunistami (i może tam poczułby się wreszcie na swoim miejscu).
Tyle jeśli chodzi o "trafne porównanie" (naprawdę bardzo mnie to śmieszy). A teraz to cudo: "Co do Piłsudzkiego to nie wiem czy wiesz ,ale był on przedstawicielem PPS czyli Polskiej Partii Socjalistycznej ,czyli jakby ująć tamte lata w dzisiejsze ramy ,był lewicowcem". Bardzo mi jest miło Asie że uczysz mnie historii ale skoro jesteś aż tak uprzejmy to sprawdź jeszcze (i poinformuj nas wszystkich) w którym to momencie Marszałek "wysiadł z czerwonego tramwaju" i na jakiej stacji? Dla ułatwienia popdpowiem Ci że było to na poczatku jego kariery politycznej a stacja zaczynała się na N. Sprawdź też proszę co Marszałek zrobił z towarzyszami z PPS gdy zaczęli mowić za dużo o "lewicowości" a za mało o Polsce. Od siebie mogę tylko dodać że życzyłbym Ci abyś był takim "lewicowcem" jak Marszałek
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.05.2012 o godz. 00:10.
wislak68
Senior Member

Stary 05.05.2012, 00:08
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Tak, lewicowcem. Przedstawicielem państwowo-konserwatywnej lewicy. Coś jak PiS na dzisiejsze standardy, które też jest przecież partią na wskroś socjalistyczną (narażę się co niektórym, ale cóż). Endecja za to nie ma swojego odpowiednika światopoglądowego w obecnych czasach (niestety), może znalazłbym co najwyżej pojedynczych polityków z podobnego nurtu (LPR chciał się odwoływać do tego dziedzictwa, ale to też nie do końca to, bo mieli wyraźne skrzywienie katolicko-socjalistyczne, czego nie można powiedzieć o endecji, w sprawach gospodarczych i religijnych raczej zrównoważonej).
Natomiast moim zdaniem: Piłsudski był lewicowcem mniej więcej w tym samy sensie co powiedzmy Ben Gurion. Rewolucja interesowała go o tyle o ile miała doprowadzić do niepodległości. W II RP interesowała go głównie armia (w tym rozwój przemysłu zbrojeniowego) i polityka zagraniczna. W sprawy gospodarcze (bo jak rozumiem to jest dla Ciebie wyznacznikiem "lewicowości") nie wchodził o ile nie dotyczyło to zbrojeniówki.
Co prawda JK bardzo lubi odwoływać się do tradycji Marszałka ale pisanie że PiS jest kontynuacją myśli piłsudczyków to bardzo gruba przesada. Z założenia ta partia miała grupować różne nurty nastawione niepodległościowo (i tu być może jest nawiązanie do tradycji tego obozu) i moim zdaniem tak chyba jest: masz JK (tak jak pisałem utożsamia się z myślą Marszałka) masz liberałów (IS, FR, grupa Ujazdowskiego czy Bieleckiego), endeków (Bender, Kowalski), konserwatystów (Górski) czy ludowców (Wojciechowski).
Z tym "socjalizmem" PiS to też bardzo gruba przesada biorąc chociażby redukcje danin jakie zafundowali nam w okresie swoich rządów czy ludzi którzy są w parti lub z nią współpracują (IS, FR, Ujazdowski, Bielecki, Polaczek).
Jeśli chodzi o spuściznę po endecji to z całym szacunkiem ale Roman Giertych jest w najprotszej linii potomkiem jednej z najważniejszych postaci tego ruchu.
Jeśli uważasz że poglądy ekonomiczne endecji były wolnorynkowe to jest to bardzo duzo uproszczenie. Od biedy można w ten sposób opisywać część "starej szkoły" (najbardziej znanym jej reprezentantem był Grabski) ale z upływem lat zdecydowanie zaczął dominować nurt "korporacjonistyczny" z dużym naciskiem na nacjonalizację najwazniejszych gałęzi przemysłu i dużą rolą państwa w gospodarce. Na ich tle piłsudczycy jawili sie wtedy wręcz jako "wolnorynkowcy".
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.05.2012 o godz. 00:17.
martin_6
Senior Member

Stary 05.05.2012, 01:36
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Natomiast moim zdaniem: Piłsudski był lewicowcem mniej więcej w tym samy sensie co powiedzmy Ben Gurion. Rewolucja interesowała go o tyle o ile miała doprowadzić do niepodległości. W II RP interesowała go głównie armia (w tym rozwój przemysłu zbrojeniowego) i polityka zagraniczna. W sprawy gospodarcze (bo jak rozumiem to jest dla Ciebie wyznacznikiem "lewicowości") nie wchodził o ile nie dotyczyło to zbrojeniówki.
Stwierdzenie, że Piłsudski nie był lewicowcem w ogóle to jednak jak dla mnie pójście za daleko, ale rozumiem ten punkt widzenia.
Cytat:
Co prawda JK bardzo lubi odwoływać się do tradycji Marszałka ale pisanie że PiS jest kontynuacją myśli piłsudczyków to bardzo gruba przesada. Z założenia ta partia miała grupować różne nurty nastawione niepodległościowo (i tu być może jest nawiązanie do tradycji tego obozu) i moim zdaniem tak chyba jest: masz JK (tak jak pisałem utożsamia się z myślą Marszałka) masz liberałów (IS, FR, grupa Ujazdowskiego czy Bieleckiego), endeków (Bender, Kowalski), konserwatystów (Górski) czy ludowców (Wojciechowski).
Nie pisałem, że jest kontynuacją myśli Piłsudskiego. Raczej że mimo oczywistych różnic jest jej najbliżej z obecnych formacji.
Cytat:
Z tym "socjalizmem" PiS to też bardzo gruba przesada biorąc chociażby redukcje danin jakie zafundowali nam w okresie swoich rządów czy ludzi którzy są w parti lub z nią współpracują (IS, FR, Ujazdowski, Bielecki, Polaczek).
To w ogóle ciekawa kwestia do dyskusji, bo generalnie samego Kaczyńskiego za socjalistę nie uważam, co potwierdzał, gdy rządził. Nie uważam go też za kogoś, dla kogo naturalnym środowiskiem jest na przykład Radio Maryja. Podobnie jego brat, gdy miał okazję budować swoje własne zaplecze jako prezydent, to w kancelarii generalnie znajdowali się nie ludzie ze środowisk bardziej skrajnej prawicy, a raczej centrum. Jednak Jarosław zauważył, że jest miejsce na prawicy socjalno-katolickiej (znów moje autorskie określenie) i taką retorykę przyjął.
Cytat:
Jeśli chodzi o spuściznę po endecji to z całym szacunkiem ale Roman Giertych jest w najprotszej linii potomkiem jednej z najważniejszych postaci tego ruchu.
Jeśli uważasz że poglądy ekonomiczne endecji były wolnorynkowe to jest to bardzo duzo uproszczenie.
Pewnie, że to duże uproszczenie. Zauważ jednak, że ja tego uproszczenia wcale nie popełniłem. Napisałem tylko, że endecja nie była formacją nastawioną typowo socjalnie, a taką jednak była LPR. W endecji było wiele nurtów, niektóre z nich były dość wyraźne wolnorynkowe. Podobnie w sprawach religijnych, bo o ile były tam frakcje, nazwijmy to, narodowokatolickie, to te poglądy nie były one czymś, co charakteryzowało całe ugrupowanie jako takie. Słowem, LPR można uznać za ideową dziedziczkę co najwyżej jednego z odłamów endecji, na pewno nie całej formacji.
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 05.05.2012 o godz. 01:41.
Będą wisieć komuniści!

wislak68
Senior Member

Stary 05.05.2012, 03:10
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
1.Stwierdzenie, że Piłsudski nie był lewicowcem w ogóle to jednak jak dla mnie pójście za daleko, ale rozumiem ten punkt widzenia.
2. Nie pisałem, że jest kontynuacją myśli Piłsudskiego. Raczej że mimo oczywistych różnic jest jej najbliżej z obecnych formacji.
3. To w ogóle ciekawa kwestia do dyskusji, bo generalnie samego Kaczyńskiego za socjalistę nie uważam, co potwierdzał, gdy rządził. Nie uważam go też za kogoś, dla kogo naturalnym środowiskiem jest na przykład Radio Maryja. Podobnie jego brat, gdy miał okazję budować swoje własne zaplecze jako prezydent, to w kancelarii generalnie znajdowali się nie ludzie ze środowisk bardziej skrajnej prawicy, a raczej centrum. Jednak Jarosław zauważył, że jest miejsce na prawicy socjalno-katolickiej (znów moje autorskie określenie) i taką retorykę przyjął.
4.Pewnie, że to duże uproszczenie. Zauważ jednak, że ja tego uproszczenia wcale nie popełniłem. Napisałem tylko, że endecja nie była formacją nastawioną typowo socjalnie, a taką jednak była LPR. W endecji było wiele nurtów, niektóre z nich były dość wyraźne wolnorynkowe. Podobnie w sprawach religijnych, bo o ile były tam frakcje, nazwijmy to, narodowokatolickie, to te poglądy nie były one czymś, co charakteryzowało całe ugrupowanie jako takie. Słowem, LPR można uznać za ideową dziedziczkę co najwyżej jednego z odłamów endecji, na pewno nie całej formacji.
1. Dlatego napisałem: był lewicowcem w takim sensie jak Ben Gurion.
2. Myślę że w sensie podkreślania niepodległości i starania się o minimalizowanie wpływów zewnętrznych to masz rację.
3. I znowu jestem się w stanie zgodzić z taką konkluzją. Przy pełnym przekonaniu że w chwili dojścia do władzy retoryka pozostanie retoryką a praktyka praktyką. Uważam że okres rządów PiS z punktu widzenia gospodarki (i bynajmniej nie chodzi mi o koniunkturę) był najlepszym okresem od 89 (a pewnie i wcześniej).
4. No niewiem. Pod koniec II RP poglądy ND i ONR były raczej bardzo wyraziste i trudno uważać je za zbalansowane i rozkładające się między poszczególnymi frakcjami.
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 05.05.2012, 07:58
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Zmniejszanie liczebności armii oraz postępująca jej demoralizacja stawia nas w niedalekiej przyszłości jako kraj bezbronny. Cel realizowany jest w pełni świadomie.
Dokładnie. Wszelkie próby zmiany sytuacji w postaci modernizacji sprzętu spotykają się z falą krytyki w mediach i wmawianiu ludziom ciemnoty, że niby po co, etc. Wszystko było krytykowane, czy to zakup F-16 czy budowa Gawrona. Mamy armię urzędników, a nie żołnierzy.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

AS82
Banita

Stary 05.05.2012, 08:29
W sprawie Piłsudskiego i tak już widzę postęp ,co prawda trudno wam uwierzyć ,że był on działaczem socjalistycznym i niepodległościowym ( co dla wielu z was jest trudne do zrozumienia ,że można mieć poglądy lewicowe i być patriotą) ,ale przynajmniej nie nazywacie go komuchem .Chociaż Korwin-Mikke ,nazwał go jakiś czas temu agentem austriackim i japońskim ,więc kto wie ,im więcej takich opinii to za pare lat dojdzie do rewizji historycznej i Piłsudzki zostanie nazwany zdrajca i komuchem..
martin_6
Senior Member

Stary 05.05.2012, 11:46
W sprawie Piłsudskiego i tak już widzę postęp ,co prawda trudno wam uwierzyć ,że był on działaczem socjalistycznym i niepodległościowym ( co dla wielu z was jest trudne do zrozumienia ,że można mieć poglądy lewicowe i być patriotą) ,ale przynajmniej nie nazywacie go komuchem .Chociaż Korwin-Mikke ,nazwał go jakiś czas temu agentem austriackim i japońskim ,więc kto wie ,im więcej takich opinii to za pare lat dojdzie do rewizji historycznej i Piłsudzki zostanie nazwany zdrajca i komuchem..
Już dobrze szło, już dobrze szło... i wszystko w....u! Jak krew w piach normalnie!

wiślak - widzę, że mniej więcej doszliśmy do porozumienia.
Będą wisieć komuniści!

cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 05.05.2012, 12:14
http://niezalezna.pl/27835-rusza-inwigilacja-dzieci

Myślę, że za ustawą lobbowała branża porywaczy dzieci - to tak pół żartem, pół serio, a poważnie - Polska ześlizguje się powoli w kierunku państwa totalitarnego. PO bredzące o optymalizacji kosztów.
wislak68
Senior Member

Stary 05.05.2012, 13:28
Asiku w to że Piłsudski w młodości był działaczem socjalistycznym i niepodległościowym nie musimy wierzyć bo wystarczy znać trochę historii. Tak samo jak i w to że w wieku dojrzałym był już tylko działaczem niepodległościowym a socjalistów wsadzał do paki.
To samo z socjalistycznymi działaczami niepodległościowymi: Daszyński, Pużak, Pajdak, Szczypiorski (oczywiście Adam na którego donosił na UB własny syn Andrzej, zapomniana gwiazda "salonu"). Problem polega na tym że podpinanie się pod nich tych jak to określiłeś "komuchów" (jak np: Twój idol z ostatnich dni Nałęcz) nie ma najmniejszych podstaw bo nie są oni ani socjalistami (ich ideologią jest oportunizm) ani tym bardziej niepodległościowcami (bo służyli Moskwie w zniewalaniu Polski). Żeby to wiedzieć też wystarczy tylko znać trochę historię.
Gdybyś ją znał to wiedziałbyś również że Korwin miał rację pisząc o agenturalnych związkach Marszałka z Japonią (to w 1905) i Austrią (to pomiędzy 1906 a 1914). Nie wspomniał jeszcze o Niemcach (od 1914 do 1917). Fakty są raczej bezsporne. Dyskutować można o intencjach. Marszałek miał z tą częscią swojej historii spory problem (podobnie jak Wałęsa dzisiaj) na co wskazuje historia gen. Zagórskiego.
AS82
Banita

Stary 05.05.2012, 14:25
Asiku w to że Piłsudski w młodości był działaczem socjalistycznym i niepodległościowym nie musimy wierzyć bo wystarczy znać trochę historii. Tak samo jak i w to że w wieku dojrzałym był już tylko działaczem niepodległościowym a socjalistów wsadzał do paki.
ONRowców też wsadzał do paki i to nie na początku swojej kariery (1934 r. Bereza Kartuska) i zdelegalizował zresztą ONR i Obóz Wielkiej Polski
wislak68
Senior Member

Stary 05.05.2012, 17:01
ONRowców też wsadzał do paki i to nie na początku swojej kariery (1934 r. Bereza Kartuska) i zdelegalizował zresztą ONR i Obóz Wielkiej Polski
Brawo As! Widzę że zaczynasz sięgać do źródeł . Być może pozwoli Ci to zauważyć jak bardzo jednostronny był w swoim "trafnym porównaniu" (jak to czytam to nieustannie mam tak ) Twój "dowczorajszy" idol Nałęcz. Dodam tylko że wspomniani przez Ciebie ONR-wcy mieli w Berezie dobrą okazje do tego aby zapoznać sie bliżej z "lewicowcami" z PPS których Marszałek również skierował na "dłuższe wczasy".
AS82
Banita

Stary 05.05.2012, 18:27
Brawo As! Widzę że zaczynasz sięgać do źródeł . Być może pozwoli Ci to zauważyć jak bardzo jednostronny był w swoim "trafnym porównaniu" (jak to czytam to nieustannie mam tak ) Twój "dowczorajszy" idol Nałęcz. Dodam tylko że wspomniani przez Ciebie ONR-wcy mieli w Berezie dobrą okazje do tego aby zapoznać sie bliżej z "lewicowcami" z PPS których Marszałek również skierował na "dłuższe wczasy".
Nałęcz mówił o absurdalności zarzutów wobec Piłsudskiego ,który rzekomo chodził na pasku Rosji ,tak jak teraz PIS absurdalnie oskarża Tuska o spisek z Putinem w sprawie smoleńska ,ni mniej ni wiecej ,cała reszte sobie dopisujesz sam
wislak68
Senior Member

Stary 05.05.2012, 22:17
Nałęcz mówił o absurdalności zarzutów wobec Piłsudskiego ,który rzekomo chodził na pasku Rosji ,tak jak teraz PIS absurdalnie oskarża Tuska o spisek z Putinem w sprawie smoleńska ,ni mniej ni wiecej ,cała reszte sobie dopisujesz sam
Szkoda że nie dodał nic o absurdalności zarzutów wobec Dmowskiego, który rzekomo mial być agentem rosyjskim. Poza tym tak jak pisałem wcześniej: wypominanie przez tego pana że ktoś chodzi/nie chodzi na pasku moskiewskim to trochę tak jakby kazać złodziejowi sądzić się samemu za popełnione kradzieże.
A jeśli chodzi o to: "teraz PIS absurdalnie oskarża Tuska o spisek z Putinem w sprawie smoleńska" to prosiłbym o jakiegoś hinta bo nie za bardzo przypominam sobie aby PiS formułowa jakieś absurdalne zarzuty w tej sprawie. Jeśli są jakieś (np: to że Tusk do spóły z Putinem robili wszystko aby rozbić wizytę na dwie, opóźniali przyjazd JK do Smoleńska tak aby pan premier mógł być tam pierwszy tudzież to że w sposób zupełnie absurdalny Tusk oddał śledztwo w sprawie katastrofy Rosjanom) zarzuty w tej sprawie to są one bardzo dobrze udokumentowane i absurdalnymi mogą nazywać je tylko ludzie o "bardzo wąskich horyzontach". Tacy którzy (i tu również posłużę się tak jak pan minister przykładem historycznym) wierzyli w to że zgodnie ze śledztwem przeprowadzonym przez rząd sowiecki oraz zapewnieniami ich polskich namiestników zbrodnię katyńską popełnili Niemcy.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.05.2012 o godz. 22:58.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 06.05.2012, 08:09
A tu taki ciekawy wywiad:

Cytat:
Pospieszalski: głos oczekiwany przez miliony Polaków jest w Polsce tłumiony
- TV Trwam jest oryginalnym głosem, unikalną stacją telewizyjną, która pełni ważną misje społeczną. Głos oczekiwany przez miliony Polaków jest w Polsce tłumiony. To jest decyzja polityczna, utrwalająca obecny nieład medialny i która gwałci wolność słowa - powiedział w pierwszej części wywiadu z Onetem Jan Pospieszalski.
Z Janem Pospieszalskim- publicystą, gospodarzem programu „Bliżej”, dziennikarzem „Gazety Polskiej Codziennie”- rozmawia Jacek Nizinkiewicz.
Jacek Nizinkiewicz: Czuje się pan dziennikarzem „drugiego obiegu”?

Jan Pospieszalski: Nie, nie czuję się dziennikarzem „drugiego obiegu”.
- A funkcjonuje dzisiaj w Polsce coś takiego jak „drugi obieg” dziennikarski?
- Oczywiście, że w Polsce funkcjonuje „drugi obieg” i ja w nim także funkcjonuję. Filmem, który ostatnio miałem zaszczyt robić z Ewą Stankiewicz, dotyczącym spraw węgierskich, nie była zainteresowana żadna z telewizji.
- Nie pierwszy raz.
- To prawda. Ale jeśli jest możliwość wydania np.: "Dopóki Żyję" na płycie i dodania go w 130 tys. egzemplarzy do Gazety Polskiej, to jest gwarancja, że ten film dotrze do sporej grupy ludzi. Szkoda, że nie przez telewizję. Na pewno istnieje „drugi obieg” filmowy. Jeśli chodzi o media internetowe, papierowe, czy radiowe, to jest grupa wydawców i dziennikarzy, którzy funkcjonują, ale są dyskryminowani jeśli chodzi o pozyskiwanie reklamodawców, czy promocję. Mimo wszystko, jest to spora siła medialna, która radzi sobie, dzięki odbiorcom gwarantującym jej funkcjonowanie.
- Ta siła medialna, radzi sobie chyba całkiem nieźle, bo „Gazeta Polska”, „Uważam Rze”, czy „Gazeta Polska Codziennie”, nie mają problemów z utrzymaniem się na rynku?
- Rzeczywiście sukces tygodników „Gazeta Polska” i „Uważam Rze” jest bezapelacyjny. Dobrze radzi sobie dziennik „Gazeta Polska Codziennie”, ale problemem są nierynkowe zachowania reklamodawców.
- Widocznie target prawicowo- konserwatywny, nie jest aż tak duży, żeby utrzymać dziennik.
- Nie, problem leży gdzie indziej. Np. „Gazeta Polska Codziennie”, została pozbawiona możliwości promocyjnych przez „przemoc administracyjną”.
- A czym jest ta „przemoc administracyjna”?
- Z „przemocą administracyjną”, mamy do czynienia w wielu miejscach w naszym kraju. Dotyczy to choćby starań o koncesję dla Telewizji Trwam, czy zakaz reklam „Gazety Polskiej Codziennie” w telewizjach. Okazało się, że w Polsce cenzuruje się reklamy. Reklama dziennika nie została wyemitowana jesienią ubiegłego roku.
- Bo zawierała treści o charakterze agitacji wyborczej. W trakcie kampanii padałyby tam m.in. takie słowa jak: "Były członek PO morduje pracownika PiS", a na koniec pojawiał się komentarz o "rządach miłości premiera Tuska" i pytanie: "Chcesz żyć w demokracji? Patrz na ręce władzy". Prawnicy TVP uznali zgodnie z Kodeksem Wyborczym i regulacjami wewnętrznymi TVP, że emisja tego typu spotów może odbywać się wyłącznie w płatnych blokach wyborczych, wyłącznie na zlecenie zarejestrowanych komitetów wyborczych, a „Gazeta Polska Codziennie”, z tego co wiem, w wyborach nie brała udziału. Z tego też co pamiętam, telewizja publiczna zgodziła się na emisję drugiego spotu "GPC", zaznaczając, że w przypadku zgłoszenia zastrzeżeń ze strony Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji lub innych organów wstrzyma jego emisję.
- Spot miał wątki antyrządowe, bo taka jest rola mediów, które są od tego by patrzeć na ręce władzy. Nie zawierał treści nieprawdziwych, czy niezgodnych z prawem - nie agitował. Zresztą w Polsce bez przerwy trwa kampania wyborcza. Jesteśmy w permanentnej kampanii wyborczej, nie ze względu na kalendarz wyborczy, ale ze względu na ciągły spór polityczny. Rozumując w ten sposób, wszystko można traktować jako kampanię wyborczą.
- Ale przepisy Kodeksu Wyborczego obowiązują tylko w trakcie kampanii wyborczej, w czasie której „GPC” domagała się emisji spotu.
- Jednak jestem przekonany, że spoty „GPC” nie zostały wyemitowane z powodu „przemocy administracyjnej”, którą oprócz telewizji publicznej, zastosowały również TVN i Polsat.
- Jako nadawcy prywatni, mają prawo emitować takie reklamy jakie chcą. Nie są obligatoryjnie zobowiązani do nadawania każdej reklamy. Abstrahuję już od tego, że nadawanie spotu mogłoby wiązać się z naruszeniem ogólnych przepisów prawa polskiego i Kodeksu Etyki Reklamy.
- Owszem, prywatni nadawcy mają prawo nie puszczać reklam, jeżeli zawierają treści obraźliwe, czy takie, które są prawem zabronione i korzystają z tego-, ale istnieje jeszcze coś, co należałoby oceniać w kategoriach powodów, dla których to nie zostało puszczone. Uważam, że nie wyemitowanie spotów „Gazety Polskiej Codziennie”, było elementem politycznej walki.
- Elementem politycznej walki, jest również, nie przyznanie miejsca na cyfrowym multipleksie Telewizji Trwam?
- Oczywiście, że tak. Miliony Polaków ma przekonanie, że nie przyznanie miejsca TV Trwam na multipleksie jest elementem politycznej z nią walki, strony rządowej.
- Zna pan dokumenty fundacji Lux Veritatis przesłane do KRRiT, które były podstawą do odmowy TV Trwam miejsca na multipleksie?
- W programie „Bliżej”, pytałem przewodniczącego KRRiT Jana Dworaka, o kryteria, którymi kierowała się Krajowa Rada w ocenie zdolności finansowej podmiotów ubiegających sie o miejsca na multipleksie. Tych kryteriów Jan Dworak nie przedstawił, nie tylko na moje zapytanie, ale również na zapytanie Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. O to samo pytali też posłowie podczas komisji w sejmie a przede wszystkim prawnicy z Fundacji Lux Veritatis. Nigdy KRRiTV nie przedstawiła wg jakich wskaźników oceniano zdolność finansową wnioskodawców. Dysproporcja potencjałów niektórych spółek, które nie mając praktycznie nic prócz długów, nie zatrudniając żadnych osób, dostały koncesje, wobec sporego majątku i nowoczesnej bazy sprzętowej TV Trwam jest tak znacząca, że chciałbym wiedzieć wg jakich zasad krajowa rada oceniała zdolność ekonomiczną podmiotów. Jan Dworak stwierdził, że kryteria są tak skomplikowane, że nie da się ich łatwo przedstawić. Jeśli są aż tak skomplikowane, to należy je uprościć. Choćby wobec milionów Polaków, którzy wychodzą na ulicę w obronie TV Trwam…
- Gdzie pan widział te miliony w obronie TV Trwam?
- Jeśli policzyć biorących udział we wszystkich marszach, a było ich sporo w całej Polsce, i podpisujących się pod protestem, to wyjdzie z tego spora liczba. Wobec tak gigantycznego protestu społecznego, należałby pokazać czytelność i przejrzystość procedur. Do tej pory Krajowa Rada nie przedstawiła tych kryteriów i unika ich ujawnienia. KRRiT, 30 marca 2011, poprosiła Fundację o uzupełnieniedanych i dostała pięć dni później odpowiedź z informacjami, które żądała. I koniec. Jan Dworak najprawdopodobniej kłamie, mówiąc o tym, że wysyłał kolejne listy z zapytaniami dot. finansów do Fundacji Lux Veritatis. Fundacja nie dostała żadnych następnych zapytań z KRRiT. Przewodniczący Dworak twierdzi, że wysłał jeszcze 2 listy. Od tygodnia próbuję wydobyć od KRRiT kopie tych dokumentów, albo ślady, że ta korespondencja została wysłana. Okazuje się, że Krajowa Rada nie ma tych dokumentów, albo nie potrafi ich znaleźć.
- Mamy ponad tygodniową majówkę. Cierpliwości.
- Biorąc pod uwagę to, że adresat nie dostał tych pism, a KRRiT przez tydzień nie jest w stanie odszukać tych dokumentów, to wszystko wskazuje na to, że Jan Dworak nie mówi prawdy. I tu mamy kłopot. Człowiek, który stoi na czele instytucji konstytucyjnej, która organizuje ład medialny, albo ma taki bałagan u siebie, albo mija się z prawdą. W obu przypadkach to kompromituje władze krajowej rady.
- KRRiT nie mogła przyznać miejsca na multipleksie, skoro TV Trwam nie miała zabezpieczenia finansowego. Ale nic straconego, bo jeśli wszelkie formalności zostaną dopełnione przez Fundację Lux Veritatis, to w drugim rozdaniu, które ma mieć miejsce jeszcze w tym roku, TV Trwam dostanie miejsce na cyfrówce.
- Kwestia pożyczki Fundacji Lux Veritatis od redemptorystów została opisana i wyjaśniona. Ta sprawa jest czytelna.
- I jest pan pewien, że TV Trwam ma płynność i zabezpieczenie finansowe pozwalające jej nadawać na cyfrowym multipleksie?
- Z dokumentów, które widziałem, wnoszę że tak. Poza tym jest praktyka. Telewizja Trwam, ma ludzi, pieniądze, sprzęt, infrastrukturę. Od lat realizuje program. Ale poza tym, czy wolność słowa w Polsce, regulowana ma być rachunkami i kryteriami płynności finansowej? Jeżeli PO, (a Jan Dworak i Krzysztof Luft są nominantami tego obozu politycznego) tak skrupulatnie pilnuje finansów, to dlaczego równie dokładnie rządzący nie sprawdzali np. zdolności finansowej Chińczyków lub firmę DSS, którzy zawalili budowę autostrad?
- Co mają autostrady do KRRiT?
- To ten sam obóz Platformy Obywatelskiej.
- Dworak i Luft nie są z obozu rządzącego.
- Jak to nie? Obaj są związani z PO - są nominatami Bronisława Komorowskiego.
- Zgodnie z prawem prezydent wyznacza dwóch członków KRRiT.
- No tak, ale były czasy, że prezydent był z jednego obozu, a rząd był z innego obozu.
- Przypomina, że czasy, w których rząd i prezydent byli z tego samego obozu, były też za rządów PiS i SLD.
- Ale takiego monolitu władzy jak dzisiaj, jeszcze nie było. Za decyzje Dworaka i Lufta, odpowiedzialność ponosi obóz rządzący, który wysunął ich kandydatury.
- Przecież Dworak z Luftem są częścią niezależnego ciała konstytucyjnego.
- Niezależnym od kogo.
- Od prezydenta i obozu rządzącego.
- Ale obciążają obóz rządzący.
- Powtarzam panu, że zgodnie z konstytucją RP, KRRiT jest niezależną instytucją.
- Też chciałbym w to wierzyć.
- Pan nie wierzy w niezależność polityczna KRRiT?
- Nie wierzę. Decyzją ws. TV Trwam Jan Dworak udowodnił, że nie jest niezależny.
- A gdyby KRRiT, przyznała miejsce na multipleksie TV Trwam, to Dworak udowodniłby swoja polityczną niezależność, tak?
- Tak. Także gdyby Jan Dworak pokazałby, że kieruje się czytelnymi i jasnymi kryteriami, które są oparte o przepisy i procedury.
- Czy sugerowanie, że wolność słowa jest w Polsce łamana, jeśli sprawa TV Trwam rozbiła się o względy proceduralne, nie jest supozycją na wyrost?
- KRRiT nie jest w stanie wiarygodnie przedstawić, że sprawa nieprzyznania koncesji TV Trwam dotyczy procedur.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 06.05.2012, 09:15
Cytat:
czy wolność słowa w Polsce, regulowana ma być rachunkami i kryteriami płynności finansowej?
Pospieszalski to cieć, co widać po powyższym.
Druga sprawa. Jeżeli nie danie koncesji Trwam to sprawa polityczna, to jak można nazwać ciągłą presję, marsze i ten cały kabaret jaki się wokół tego kręci? To jest dopiero polityczne! srednio Trwam ma 0,10 proc. udziału w tynku telewizyjnym, a wychodzi na ulice pod szyldem GP tysiące osób.
wislak68
Senior Member

Stary 06.05.2012, 12:46
Szpen napisał(a):Wyświetl post
Pospieszalski to cieć, co widać po powyższym.
Druga sprawa. Jeżeli nie danie koncesji Trwam to sprawa polityczna, to jak można nazwać ciągłą presję, marsze i ten cały kabaret jaki się wokół tego kręci? To jest dopiero polityczne! srednio Trwam ma 0,10 proc. udziału w tynku telewizyjnym, a wychodzi na ulice pod szyldem GP tysiące osób.
Jeśli chodzi o pierwsze to ja nic nie widzę ale jeśli rozwiniesz to może zobaczę.
Jeśli chodzi o drugie to widzę że to jakaś bzdura. Jeśli ktoś decyzją polityczną pozbawia Cię Twoich praw to Twoim zdaniem pozbawiony tych praw nie ma prawa protestować w sposób polityczny przeciwko tej decyzji aby nie narazic sie na oskarżenie o upolitycznianie To jakiś nonsens. Prosty przepis na państwo totalitarne. A jeśli chodzi o zdanie drugie: nigdy w życiu nie ogladałem TV Trwam, ale podpisałem się pod protestem w sprawie nieprzyznania jej koncesji właśnie dlatego że uważam, iż była to decyzja czysto polityczna, której celem była monopolizacja przez jedną opcję środków przekazu. I moim zdaniem każdy uczciwy człowiek (nawet jeśli nie ogląda TV Trwam) powinien zachować się dokładnie w ten sam sposób.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.05.2012 o godz. 12:49.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 06.05.2012, 13:01
Do pierwszego: cieć i tyle. dokładanie dziwnej martyrologii, jakis dziwnych pomowien do prostej sytuacji. Nie pokazali uczciwie ze stac ich na nadawanie na multipleksie. Ich papiery nie byly wiarygodne, dziwne pozyczki od redemptorystow, wszystko utajnione. Sami sobie narobili, a teraz piszcza wszedzie ze ich okradziono.

Do drugiego: ale tej monopolizacji nie byloby, gdyby fundacja Lux Veritas grała fair. Dlaczego jako jedyna utajnila swoje finanse? Gdyby bylo czysto i klarownie pewnie nie byloby problemu z koncesja. Nawet teraz, gdy juz nie dostali, a tyle sie o nia kloca, niech wyjda i pokaza swoje filenansowanie, dochody. Jak bedzie czysto i klarownie sprawa do sadu i tyle w temacie. Skoro maja cos do ukrycia to juz ich problem.

Ja do samej Trwam nic nie mam, guzik mnie obchodzi co w niej nadaja i kto to oglada. Ale w imie czego maja dostac koncesje? W imie monopolizacji mediow? Smiech na sali. Niech na nia zasluza, pokaza ze ich stac, wtedy dostana. Jest jeszcze jeden multipleks w przyszlosci do obsadzenia.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 06.05.2012 o godz. 13:03.
AS82
Banita

Stary 06.05.2012, 13:21
Rydzyk sie po prostu przyzywczaił do tego ,że jak sie jest ksiedzem ,to sie w tym pieknym kraju nad Wisłą dostaje wszystko na krzywy ryj .
wislak68
Senior Member

Stary 06.05.2012, 17:50
Szpen napisał(a):Wyświetl post
Do pierwszego: cieć i tyle. dokładanie dziwnej martyrologii, jakis dziwnych pomowien do prostej sytuacji. Nie pokazali uczciwie ze stac ich na nadawanie na multipleksie. Ich papiery nie byly wiarygodne, dziwne pozyczki od redemptorystow, wszystko utajnione. Sami sobie narobili, a teraz piszcza wszedzie ze ich okradziono.

Do drugiego: ale tej monopolizacji nie byloby, gdyby fundacja Lux Veritas grała fair. Dlaczego jako jedyna utajnila swoje finanse? Gdyby bylo czysto i klarownie pewnie nie byloby problemu z koncesja. Nawet teraz, gdy juz nie dostali, a tyle sie o nia kloca, niech wyjda i pokaza swoje filenansowanie, dochody. Jak bedzie czysto i klarownie sprawa do sadu i tyle w temacie. Skoro maja cos do ukrycia to juz ich problem.

Ja do samej Trwam nic nie mam, guzik mnie obchodzi co w niej nadaja i kto to oglada. Ale w imie czego maja dostac koncesje? W imie monopolizacji mediow? Smiech na sali. Niech na nia zasluza, pokaza ze ich stac, wtedy dostana. Jest jeszcze jeden multipleks w przyszlosci do obsadzenia.
Do pierwszego: z argumentem "cieć i tyle" nie podyskutujesz. Nie miej natomiast pretensji że niektórzy nazywają to lemingizmem.
Do drugiego: bodajże Arapaho załączał tu juz link pokazujący jakim wynalazkom przyznała miejsce na platforrmie Krajowa Rada. Zresztą co niektóre z nich już nie istniają. Ich cechą wspólną było natomiast to że były powiązane albo z Solorzem albo z Walterem (o publicznej nie wspominam). Trzeba być naprawdę wyjątkowo nieobiektywnym (albo nie mieć na ten temat żadnej wiedzy i wierzyć w konfabulacje kapciowego Dworaka) aby twierdzić że zdecydowała" nieprzejrzystość finansowa". Dziwne że ten argument nie miał znacznia w przypadku spółek z ujemnym kapitałem i nieposiadających żadnego majątku którym KR jednak koncesje przyznała.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.05.2012 o godz. 17:58.
wislak68
Senior Member

Stary 06.05.2012, 17:53
Rydzyk sie po prostu przyzywczaił do tego ,że jak sie jest ksiedzem ,to sie w tym pieknym kraju nad Wisłą dostaje wszystko na krzywy ryj .
A As przyzwyczaił się do tego że jak tylko słyszy słowo "ksiądz" to od razu zaczyna swoją litanię. Molestował Cię jakiś w mlodości czy co
AS82
Banita

Stary 06.05.2012, 18:06
A As przyzwyczaił się do tego że jak tylko słyszy słowo "ksiądz" to od razu zaczyna swoją litanię. Molestował Cię jakiś w mlodości czy co
jaja to sobie rób z czego innego a nie molestowanych dzieci
wislak68
Senior Member

Stary 06.05.2012, 18:18
jaja to sobie rób z czego innego a nie molestowanych dzieci
No przecież nie piszę o molestowanych dzieciach tylko o Tobie. Ale z tonu odpowiedzi wnioskuję że chyba jednak musiało być cos na rzeczy

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów