The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
arti
Guest

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.04.2012, 19:20
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Tomas Jirsak może przejść do APOEL-u Nikozja
Ale bzdura, chyba smażyć krewetki przed stadionem.
A Garguła może przejść do Juventusu.
Ostatnio edytowane przez arti : 18.04.2012 o godz. 19:43.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 18.04.2012, 19:37
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Możemy, ale jak widać na przykładzie Irsaka, nie opłaca nam się.
Pięć lat i niektórzy jeszcze się nie nauczyli...
Jirsak, k***a, Jirsak!

Co do tematu, taa, już widzę Tomka w APOEL-u...
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 18.04.2012, 19:58
arti napisał(a):Wyświetl post
Ale bzdura, chyba smażyć krewetki przed stadionem.
A Garguła może przejść do Juventusu.
he, he, he, dobre . Wbrew pozorom moze bo Juventus to tez firma ochroniarska przyzstanki
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 18.04.2012, 20:43
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Odpowiedź jest tak debilnie prosta, że aż się dziwię, że na to pytanie odpowiadam - MAJĄ SWOICH krajowych zawodników, z porównywalnym talentem, porównywalnymi możliwościami fizycznymi, więc nie mają w interesie szkolić masowo zawodników dla innej nacji. Jeśli dostrzegą w naszym kraju perełki i je do siebie sprowadzają, to znaczy to tyle, że są to talenty na większą miarę, niż zawodnicy, których te kluby są w stanie znaleźć na krajowym rynku. To tak, jakbyś zapytał Anglików, jak to jest, że nie skupują masowo młodych Francuzów, skoro to są tak utalentowani zawodnicy i można z nich stworzyć fajną drużynę - sugerując oczywiście, że Francuzi nie są utalentowani, bo nikt masowo młodych Francuzów nie kupuje. Czysty debilizm.

Swoją drogą to Roda Kerkrade wypromowała Tytonia, a teraz w składzie ma czterech kolejnych Polaków, w tym trzech młodych (Lis, Lebedyński i Prus), a Kaiseslautern wydało ostatnio 2,5 mln euro na dwóch perspektywicznych Polaków, jeden z nich etatowo gra po 90 minut w pierwszym składzie i zbiera niezłe recenzje, drugi po swoich pierwszych trzech miesiącach w seniorskim futbolu na poziomie słabeusza polskiej I ligi i dwóch tygodniach treningów w 1.Bundeslidze zrobił na trenerach takie wrażenie, że dostał szansę gry w pierwszym składzie przeciwko Werderowi Brema, zaprezentował się dobrze, potem jednak, co zrozumiałe, nie do końca wytrzymał przeskok w intensywności treningów z poziomu I ligi polskiej, na 1.Bundesligę i grywał jedynie ogony.

W Bordeaux dalej wierzą w rozwój Krychowiaka, w Brescii stawiają na utalentowanego Salamona, a drużyna z czołowym scoutingiem świata wydała pozytywną opinię Borysiukowi i była bliska jego pozyskania, a potem zakontraktowała 17-letniego Zielińskiego i 18-letniego Pawłowskiego i coraz baczniej obserwuje polski rynek. Zieliński zdecydowanie wyróżnia się w świetnej szkółce Udinese i regularnie jeździ z pierwszą drużyną na przedmeczowe zgrupowania Serie A, jest czołowym zawodnikiem Udinese Primavera.

Jak widać są na świecie "debile", którzy wierzą w rozwój młodych zawodników z Polski. A to tylko przykłady z głowy.
Z tego co napisałeś wynika jedno, rośnie nam drużyna na mistrzostwo świata w 2014 roku! Ja naprawdę nie wiedziałem o tym i nieprzypuszczał bym że Polacy są takimi brylantami ! Że dojdzie do takich czasów gdy zachodnie kluby będą czesać polski rynek !

Ja zawsze myślałem że Polalków kupuje się tylko na kilogramy, bo na sztuki to nikt nie będzie się fatygował. Dlatego te "debile" nie wierzą w rozwój Polaków , oni wierzą że kiedyś coś na nich zarobią...
Niestety jest to prawie nie możliwe. Byłby to chyba precedens na skalę światową. Nigdy jeszcze się nie zdażyło by na perełce z Polski zarobić cokolwiek. Wtopa goni wtopę a jak się już jakiś zachaczy to gra taką bucówe że wspominają o nim, tylko wtedy jak wjebie samobuja lub wyleci z boiska

Jeśli choć jeden z tych co wymieniłeś zagości kiedyś w Interze ,Bayernie, Chelsea lub Valencii to odszczekam wszystko! Tylko jeden namacalny dowód ...
Ostatnio edytowane przez Dariook : 18.04.2012 o godz. 20:46.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 18.04.2012, 20:45
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Imbecyl jest ten co twierdzi że trzeba a ty wlasnie tak twierdzisz. Jeśli będziesz przekrecać swoje "trzeba" na "chcieć" jak to teraz robisz, będziesz tak się bawić tutaj na kilka stron.
Więc może pisz konkretnie, by każdy mógł cię zrozumieć :czy twoim zdaniem każdy, także ten co twierdzi że trzeba ściągać oprócz zagraniczniaków takżei Polaków jest imbecylem? Błyśnij kolego intelektem i napisz wreszcie o co Ci chodzi. Bo w swoich dwóch wypowiedziach potrafisz sam sobie przeczyć.....

Dlatego jeśli ktoś próbuje wmawiac że trzeba kupowac Polakow jest albo imbecylem albo czarodziejem
Tylko imbecyl twierdzi że albo tych albo tamtych."

Przyklad leglej bez sensu. A Wisla w tamtym sezonie była mistrzem, wyszła z grupy w pucharach i co to ma niby oznaczac?
Może dlatego że Legia w poprzednich sezonach wzmacniała się podobnymi "gwiazdami" z zagranicy i miała sezon podobny do tego który teraz my mamy?

Że niby polityka ala Bednarz jest lepszą ala Valckx? Albo że legła znalazła złoty środek? Belkot i tyle.
Gdzie napisałem że polityka ala Bednarz jest lepszą od polityki Valcxa? Ktoś tu chyba faktycznie bełkocze i to raczej nie jestem ja...

Tu liczy się kontynuacja założonej polityki, długofalowy model i konsekwencja.
Bzdura, sam Valcx jak jeszcze u nas pracował twierdził że nalezy zmodyfikować naszą politykę transferową i większym stopniu zwrócić uwagę na krajowy rynek i szkolenie. Cytat: "Mają już nad nami przewagę (tj Legia i Lech), bo zaczęli tworzyć profesjonalne struktury dziesięć lat temu. A gdy Legia sprzeda tych dwóch-trzech młodych piłkarzy, którzy niedawno wyszli z jej akademii, to być może w całej Polsce dostrzegą, jak wspaniałą inwestycją jest szkolenie." "Zawsze koncentrujemy się na polskich piłkarzach, ale wcześniej potrzebowaliśmy graczy, dzięki którym szybko zdobędziemy tytuł, a potem zakwalifikujemy się do Ligi Mistrzów. To było dobre rozwiązania na tamten moment. Poza tym polscy piłkarze kosztują horrendalne sumy. W tej chwili mamy plan, aby co roku znaleźć jeden lub dwa duże polskie talenty na przyszłość."

No ale oczywiście Stan Valckx to również imbecyl (lub czarodziej), bo jak uważa Dariook "jeśli ktoś próbuje wmawiac że trzeba kupowac Polakow jest albo imbecylem albo czarodziejem ".

A nie zachowywać się jak ty obecnie to robisz. Skakać z kwiatka na kwiatek i popadać z ruiny w ruinę. To dobitnie świadcZy o braku pomysłu i podstawowej wiedzy o funkcjonowaniu klubu piłkarskiego.
Jakbyś wiedział, to od początku moich wypowiedzi na tym forum postuluję by starać się zachować w polityce transferowej właściwe proporcje i nie rezygnować z żadnego kierunku - ani zagranicy, ani rynku polskiego. Jak pokazują doświadczenia z naszej ligi takie coś zazwyczaj przynosi lepsze rezultaty niż opieranie się tylko na jednym kierunku. Umiejętności, a nie narodowość. I gdzie ja tu skaczę z kwiatka na kwiatek? Moje poglądy są niezmienne od lat
Brak podstawowej wiedzy o funkcjonowaniu klubu prezentujesz Ty - kwestie emocjonalne (byle nie Polacy) stawiasz ponad dobór piłkarzy na podstawie ich umiejętności.

Zamiast czerpać wzorce od najlepszych, gdzie obcokrajowiec jest normalności. Podpisywać najlepsZych jakich można i zarabiać, nie na sprzedaży! Na edycjach LM, pełnym stadionie, gadzetach.
No oczywiście że tak - będzie super. Jest tylko jeden problem - zejdź na ziemię i znajdź bogatego sponsora który będzie nam co roku fundował drogo opłacanych piłkarzy, znajdź kibiców którzy regularnie w liczbie kilkudziesięciu tysięcy będą zapełniać nasz stadion, dodatkowo płacąc za bilety tyle co na zachodzie, a budżet nie będzie musiał się dopinać sprzedażą najlepszych piłkarzy.Tak, wtedy stać nas będzie płacić zagranicznym piłkarzom takiej kasy by konkurować o nich z zachodnimi klubami i opierać jedynie na nich skład. Do tego czasu to wszystko co piszesz można skwitować jednym okresleniem: fantazje podnieconego nastolatka.

Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze mam pytanie do BBudowniczego: wytłumacz mi zatem łaskawie, jak to jest, że żaden profesjonalny klub świata nie stawia na masowe sprowadzanie i szkolenie młodych Polaków, skoro to Twoim zdaniem taki świetny interes i tak łatwo oraz tanio można stworzyć z nich fajną drużynę? Skoro to nie problem, by zebrać, pozbierać i wyszkolić takich Lewandowskich, Mierzejewskich, Jankowskich, Błaszczykowskich, Piechów i kogo tam jeszcze wymieniasz? A niektóre profesjonalne kluby mają naprawdę wspaniałe scoutingi. Idioci? Nie umieją liczyć, kalkulować, że wolą ich pomijać? Są z nich dupy, a nie profesjonalni zarządcy? Nie znają się na sporcie tak jak Ty?

Chcesz uczyć razem ze Zdziskiem K., Rogalą i Bednarzem Niemców, Anglików, Holendrów, Hiszpanów, Francuzów, Rosjan, Włochów, Ukraińców itd. jak robić w sporcie pieniądze i wyniki?

Powodzenia. Dzięki Tobie mam dziś na forum dużo dobrej zabawy.
Odpisał Ci już rw88 : "Odpowiedź jest tak debilnie prosta, że aż się dziwię, że na to pytanie odpowiadam - MAJĄ SWOICH krajowych zawodników, z porównywalnym talentem, porównywalnymi możliwościami fizycznymi, więc nie mają w interesie szkolić masowo zawodników dla innej nacji. "
Dodam tylko że znam conajmniej jedną czołową druzynę Bundesligi, gdzie Polacy stanowią trzon druzyny, a Niemcy robią na nich i pieniędze i wyniki. Pewnie nie znają się na sporcie tak jak Ty

Podsumowując : chciałeś by wyszło dowcipnie, a tylko się zbłaźniłeś. Dzięki za poprawę humoru

Nigdy jeszcze się nie zdażyło by na perełce z Polski zarobić cokolwiek. Wtopa goni wtopę a jak się już jakiś zachaczy to gra taką bucówe że wspominają o nim, tylko wtedy jak wjebie samobuja lub wyleci z boiska
Jeżeli wydaje Ci się że jesteś dowcipny - to .....zgadza się. Idealnie nadajesz się do kabaretu Nie słyszał o Dudku,Krzynówku, Szczęsnym, Lewandowskim, Piszczku, Jeleniu, Błaszczykowskim? Oj chyba nie słyszał, ale jest przynajmnie wesoło Mam tylko nadzieję że lekcje odrobiłeś i mama nie będzie zła że siedzisz do późna na forum i nas tutaj wszystkich zabawiasz

PS. W przyszłości proponuję jednak bardziej przyłożyć się do szkoły i lekcji ortografii, byś nie musiał strzelać sobie kolejnego "samobuja".
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 18.04.2012 o godz. 21:02.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 18.04.2012, 21:16
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Odpisał Ci już rw88 : "Odpowiedź jest tak debilnie prosta, że aż się dziwię, że na to pytanie odpowiadam - MAJĄ SWOICH krajowych zawodników, z porównywalnym talentem, porównywalnymi możliwościami fizycznymi, więc nie mają w interesie szkolić masowo zawodników dla innej nacji. "
Dodam tylko że znam conajmniej jedną czołową druzynę Bundesligi, gdzie Polacy stanowią trzon druzyny, a Niemcy robią na nich i pieniędze i wyniki. Pewnie nie znają się na sporcie tak jak Ty

Podsumowując : chciałeś by wyszło dowcipnie, a tylko się zbłaźniłeś. Dzięki za poprawę humoru

Na co z kolei ja odpisałem rw88, że to bzdury, dając konkretne argumenty pokazujące, że dziś nawet w młodzieżowych zespołach profesjonalnych klubów europejskich pełno jest obcokrajowców. Nikt nie stawia wyłącznie na własną nację nawet w tym przypadku.

A trzech Polaków w Borussi to jeszcze nie trzon drużyny, tylko wyjątek, ewenement na skalę światową i to w skali kilku ostatnich dzięsięcioleci. Gratuluję opierania argumentacji na ewenementach i anomaliach.

Faktycznie, jest coraz weselej.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 18.04.2012, 22:06

Na co z kolei ja odpisałem rw88, że to bzdury, dając konkretne argumenty pokazujące, że dziś nawet w młodzieżowych zespołach profesjonalnych klubów europejskich pełno jest obcokrajowców. Nikt nie stawia wyłącznie na własną nację nawet w tym przypadku.
(...)
Faktycznie, jest coraz weselej.
No jest wesoło, bo ciekawy jestem gdzie tu widziałeś na tym forum kogoś kto postuluje stawianie na tylko na własną nację. Może widziałeś tu też gdzieś ufoludka?

A trzech Polaków w Borussi to jeszcze nie trzon drużyny, tylko wyjątek, ewenement na skalę światową i to w skali kilku ostatnich dzięsięcioleci. Gratuluję opierania argumentacji na ewenementach i anomaliach.
Rw88 już ładnie Ci to wytłumaczył, ale jeżeli wymagasz od Polaków by stanowili większośc (lub całość?) jakiegoś czołowego zespołu zagranicą, to może zrobmy inaczej. Wskaż w ostatnich dziesięciu latach czołowy zepół z czołowej ligi zagranicznej (poza Hiszpańską) w której większość zepołu (bo jak sam piszesz 3 to jeszcze nie trzon) stanowili by Hiszpanie. Czy jeżeli takiego nie znajdziesz, będzie to zgodnie z Twoją argumentacją znaczyło, że Hiszpanów nie warto zatrudniać w lidze Hiszpańskiej (tak jak Twoim zdaniem Polaków w lidze polskiej)?
Oj wesolutko tu będzie, wesolutko Dajesz z tymi przykładami ...mogą być też Wlosi, Niemcy, Anglicy....
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 18.04.2012, 23:51
BBudowniczy;

ad1
CZytaj : Nie nie trzeba kupować polaków

ad2
CZytaj : Albo stranierii albo Polacy

Czego ty tu nie rozumiesz? Imbecyl jesteś ? Czytaj calość a nie pojedyńcze zdania.Widać że. zawiodleś się na piłkarzach Valckxa, dlatego chcesz teraz podążać śladem Bednarzem

Cytat:
Może dlatego że Legia w poprzednich sezonach wzmacniała się podobnymi "gwiazdami" z zagranicy i miała sezon podobny do tego który teraz my mamy?
Uspokoiłeś mnie. Teraz my sobie kupimy 2-ligowych polaczków i mistrz murowany...

Cytat:
Bzdura, sam Valcx jak jeszcze u nas pracował twierdził że nalezy zmodyfikować naszą politykę transferową i większym stopniu zwrócić uwagę na krajowy rynek i szkolenie. Cytat: "Mają już nad nami przewagę (tj Legia i Lech), bo zaczęli tworzyć profesjonalne struktury dziesięć lat temu. A gdy Legia sprzeda tych dwóch-trzech młodych piłkarzy, którzy niedawno wyszli z jej akademii, to być może w całej Polsce dostrzegą, jak wspaniałą inwestycją jest szkolenie." "Zawsze koncentrujemy się na polskich piłkarzach, ale wcześniej potrzebowaliśmy graczy, dzięki którym szybko zdobędziemy tytuł, a potem zakwalifikujemy się do Ligi Mistrzów. To było dobre rozwiązania na tamten moment. Poza tym polscy piłkarze kosztują horrendalne sumy. W tej chwili mamy plan, aby co roku znaleźć jeden lub dwa duże polskie talenty na przyszłość."
Taki jesteś niby inteligentny? a łykasz wszystko jak młody pelikan. Po zmianch w RN i skasowaniu portfela...nic lepszego nie mógł dla ciebie wymyśleć.

Cytat:
No ale oczywiście Stan Valckx to również imbecyl (lub czarodziej), bo jak uważa Dariook "jeśli ktoś próbuje wmawiac że trzeba kupowac Polakow jest albo imbecylem albo czarodziejem ".
Kupowanie a wychowowywanie to nie to samo! Valckx zawsze twierdził że Polacy są przepłacani i dlatego ich nie będzie szukać za horrendalne sumy.
Imbecylem nie był bo wiedział że polakami z niższych lig polskich co najwyżej można sobie pobiegać w ME.

Cytat:
No oczywiście że tak - będzie super. Jest tylko jeden problem - zejdź na ziemię i znajdź bogatego sponsora który będzie nam co roku fundował drogo opłacanych piłkarzy, znajdź kibiców którzy regularnie w liczbie kilkudziesięciu tysięcy będą zapełniać nasz stadion, dodatkowo płacąc za bilety tyle co na zachodzie, a budżet nie będzie musiał się dopinać sprzedażą najlepszych piłkarzy.Tak, wtedy stać nas będzie płacić zagranicznym piłkarzom takiej kasy by konkurować o nich z zachodnimi klubami i opierać jedynie na nich skład. Do tego czasu to wszystko co piszesz można skwitować jednym okresleniem: fantazje podnieconego nastolatka.
A dlaczego ma fundować co roku piłkarzy? Przecież napisałem że nie będziemy szaleć kadrowo jeśli nie po1trzeba.
To po huja znowu odpływasz ?!
Przy obecnej drodze eliminacji do LM nie potrzeba konkurować o graczy z Chelsea, Ajaxem czy Trabzonem.
Jeśli będzie co sezon LM to w stadion igły nie wciśniesz. Biznesik będzie się kręcić... kasa z jednego dnia meczowego będzie wieksza niż sprzedając kogoś za 2 banki ojro.
Poprzez LM idzie tak wypromowac pilkarzy że zyskuja kilkukrotnie na wartości. Jeśli Melikson w LM zagrał by jeden mecz, tak jak z Litexem to dopiero by ci szczena opadła, ale widać że tego nie ogarnia.

Absurdem jest przekonanie że gracze pokroju Gajosa wprowadza Wisłę na europejskie salony!!!

Teraz wiem , że nie masz o tym zielonego pojęcia!!! Co za koleś Przy występach w LM dalej chcesz dopinać budżet sprzedażą piłkarzy !

HAHAHAHA DZiEKUJĘ i KONIEC DYSKUSJI.

Cytat:
Jeżeli wydaje Ci się że jesteś dowcipny - to .....zgadza się. Idealnie nadajesz się do kabaretu Nie słyszał o Dudku,Krzynówku, Szczęsnym, Lewandowskim, Piszczku, Jeleniu, Błaszczykowskim? Oj chyba nie słyszał, ale jest przynajmnie wesoło Mam tylko nadzieję że lekcje odrobiłeś i mama nie będzie zła że siedzisz do późna na forum i nas tutaj wszystkich zabawiasz
O Dudku,Krzynówku, Szczęsnym, Lewandowskim, Piszczku, Jeleniu, Błaszczykowskim słyszałem. Ale pierwszy raz słyszę że były to perełki wyszukane przez zachodni skauting!
Opuścili ligę jako w pełni ukształtowani piłkarze, za niemałe pieniądze... o ile mnie pamięć nie myli.

Wesoło to dopiero jest! Post R88 dotyczył perełek takich jak : Lis, Lebedyński, Prus, oraz Zielińskiego, Pawłowskiego.

ALE NIE !!!
TY MUSISZ BŁYSNĄĆ SWOJĄ GŁUPOTĄ. WYMIENIASZ Z DUPY WYCIAGNIETYCH PIŁKARZY I DOLEPIASZ SWOJA FILOZOFIE .
POLECAM , POCZYTAJ JESZCZE RAZ A ZROZUMIESZ ŻE RW88 NIE MIAŁ NA MYSLI DUDKÓW CZY SZCZESNYCH - - TYM BARDZIEJ, JA !!!

No i z kogo się śmiejemy ostatni? NARAZIE
Ostatnio edytowane przez Dariook : 19.04.2012 o godz. 08:25.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 19.04.2012, 08:17
Uhum... I dlatego np: Ajaks ma specjalne ośrodki i szkółki w Afryce, kluby francuskie masowo ściągają zawodników ze swych byłych afrykańskich kolonii, Portugalczycy masowo penetrują i ściągają ludzi z Brazylijskiego rynku, a jeszcze do niedawna w Arsenalu szkolili się głównie młodzi obcokrajowcy? To też tylko przykłady "z głowy". Kadry młodzieżowych zespołów w profesjonalnych klubach dziś aż tętnią od obcokrajowców. Prawie nikt nie stawia wyłącznie na przedstawicieli własnej nacji nawet na tym etapie. Przypadek, czy chłodna kalkulacja?
Te szkółki to czysty merchandising. Gdybyś prześledził ilu chłopaków z tych szkółek rzeczywiście trafia do Ajaksu, to to są dosłownie jednostki, które mają tylko potwierdzić, że da się tam z tych "akademii" rzeczywiście trafić. Generalnie są to zabiegi marketingowo-społeczne, tzn. te szkółki najczęściej powstają w krajach trzeciego świata, aby dać tamtym ludziom pewną szansę rozwoju, propagować w tych miejscach futbol i propagować markę Ajax na świecie, jako klub, który dba o rozwój futbolu nie tylko we własnym kraju - a jeśli na tym zyskują jakiś talent, to jest tylko i wyłącznie ich zysk.

Dobry przykład, choć nieco inny, to nowo-powstała ostatnio w Polsce szkółka Barcelony, dzieci biegają pod brandem tegoż klubu, niejako "oficjalnie" w koszulkach klubu, co na pewno wpływa na to, że wzrasta poziom ich przywiązania do tej marki klubowej, a w przyszłości, po utworzeniu kilkunastu takich szkółek wzrastać będzie poziom kasy wyciąganej za pamiątki, wycieczki na ich stadion itd. A rzeczywistość jest taka, że treningi w tej szkółce to pic na wodę, raptem dwa razy w tygodniu, prowadzi je polski szkoleniowiec, nie są one kompletnie skoordynowane z tym, co się robi w hiszpańskim klubie.

Równie dobrze można powiedzieć, dlaczego takie szkółki jak Ajaksu nie powstają w Szwecji, Norwegii, Danii, czy dajmy na to Austrii i niby czemu ma służyć taki argument? Druga sprawa - kluby francuskie ściągają masowo zawodników ze swoich byłych afrykańskich kolonii? A czy nie jest tak, że w zdecydowanej większości ci chłopcy albo się we Francji rodzą, albo przyjeżdżają do kraju jako małe berbecie? I w zdecydowanej większości czują się Francuzami? No właśnie. To akurat traktuje jako popyt wewnętrzny, bowiem większość tych "transferów" z byłych czy aktualnych kolonii to praktycznie szukanie zawodników na własnym podwórku.

Można tu wręcz zapytać, czy zawodnicy w krajach, które były koloniami francuskimi mają rzeczywiście zdolniejszych chłopców od innych afrykańskich krajów, że akurat stamtąd Francuzi ich ściągają? Chyba nie bardzo. Ściągają ich, bowiem mają nadzieję - i to, jak pokazuje rzeczywistość - słuszną nadzieję, że najlepsi z tych chłopaków w przyszłości zasilą ICH REPREZENTACJĘ. A więc generalnie szkolą zawodników praktycznie w stu procentach dla własnego futbolu.

Przykład z Brazylijczykami bardzo średni, bowiem masowe ściąganie zawodników tej nacji preferuje jakieś pół świata, a Portugalczycy z Brazylijczykami są wręcz bliźniakami, wszak Brazylia była potęgą kolonialną Portugalii, więc logicznym jest ściąganie zawodników z jednego kraju, do drugiego. Zresztą tak jak w przypadku Francji, zdarza się, że później najlepsi z tych Brazylijczyków grają dla Portugalii. A jeśli chodzi o Arsenal to masz rację, z tym, że ta szkółka jest WIELONARODOWOŚCIOWA, nie ma tam jednego wyraźnie dominującego, "zdolniejszego" narodu i co ciekawe, jednym z najlepszych zawodników, który przeszedł trzy czy czteroletnie szkolenie w tej szkółce jest...Szczęsny, zawodnik polskiej narodowości, który jest tam aktualnie pierwszym bramkarzem.

Ani Polscy zawodnicy, ani trenerzy nie mają żadnej marki na zachodzie. To też nie przypadek. Gdyby dało się w oparciu o polskich zawodników zrobić i utrzymać drużynę, która odniesie trwały sukces sportowy i finansowy, a nie krótkoterminowy, jednorazowy, już dawno ktoś by to u nas zrobił.
Tutaj musimy sobie jedno wyjaśnić. Ja NIGDY nie byłem orędownikiem opierania klubu tylko na Polakach, albo tylko na cudzoziemcach, albo tylko na starych zawodnikach, albo tylko na młodzieży. Wiele razy na tym forum pisałem litanię jak powinien w polskich warunkach wyglądać perfekcyjnie skonstruowany klub piłkarski - czyli zarówno najlepsi młodzi wyszukani poprzez scouting, najlepsi młodzi z akademii, duża ilość taniej w utrzymaniu, prosperującej młodzieży na wypożyczeniach w trzech najlepszych polskich dywizjach, potem kolejno solidni ligowcy, którzy tworzą trzon drużyny na lata (zarówno Polacy, jak i cudzoziemcy - takim zawodnikiem jest zarówno Czarek Wilk, jak i Dmitrje Injac, głównie pozycje w obronie i defensywni pomocnicy), zawodnicy zagraniczni, którzy ciągną grę drużynę i wśród których jest ciągła rotacja (sprzedaż, na jego miejsce tańszy, porównywalny zawodnik), doświadczeni zawodnicy, najlepiej przez wiele lat związani z klubem, albo podstarzałe gwiazdki w stylu Ljuboji.

Z młodych zawodników i cudzoziemców w średnim wieku powinny się wykluwać ewentualne transfery wychodzące z klubu, a sam skład powinien być budowany na zasadzie "jeśli nie mamy odpowiedniego Polaka na tą pozycję, to szukamy za granicą, a cudzoziemcy powinni naprawdę podnosić poziom gry w drużynie, w szczególności poziom gry ofensywnej", podejrzewam, że podział cudzoziemców i zawodników krajowych rozkładałby się wtedy gdzieś pół na pół. Generalnie kiedyś zdarzyło mi się to lepiej opisać.

Dążę jednak teraz do tego, aby udowodnić, że polska nacja nie jest mniej zdolna od innych, wręcz "przeciwnie" - jak pokazuje przeszłość dobry polski zawodnik cieszy się potem większym zaufaniem wśród potencjalnych kupców, niż dobry zawodnik zagraniczny, w tej samej, polskiej lidze. I warto tego faktu nie lekceważyć, bo bez wielkich sponsorów (w polskich warunkach) jedyną nadzieją jest zyskiwanie finansów są właśnie wysokie transfery wychodzące z klubu i odpowiednie gospodarowanie pozyskanymi środkami.

Natomiast aby takiego zawodnika jak Lewandowski, "z polskiego rynku" wyhodować, potrzeba: najpierw go znaleźć, potem wyszkolić nie mając do tego żadnej infrastruktury, ułożyć mentalnie, ogrywać kosztem wyników i pieniędzy (wydobywając z grupy kilku równie młodych graczy, z których większość odpadnie), przekonać do zostania w klubie, gdy pojawią się oferty...
Kosztem wyników to naciągana teoria, jeśli mówimy o klubie, w którym scouting jest naprawdę porządnie zorganizowany i w drużynie nie gra z urzędu mniej lub bardziej zdolna młodzież tylko po to, żeby mówić, że "stawiamy na młodzież". Jak widać na Lewandowskim sportowo Lech raczej nie tracił. A tak jak mówiłem, moim zdaniem co zdolniejsza młodzież powinna być na wypożyczeniach, tam się ogrywać i być tam regularnie monitorowana, a szansę w pierwszej drużynie dostawaliby najlepsi z tych wypożyczeń, lub też zdecydowane perełki z ME, gdzie graliby tylko i wyłącznie 16-18 latkowie.

Skomplikowany i długi proces, nie dającej żadnej gwarancji powodzenia, więcej, o bardzo małej szansie powodzenia. I kosztowny, bo ogrywanie młodych odbija się na pozycji sportowej klubu i dochodach. Statystycznie na takiego jednego Błaszczykowskiego będzie przypadać kilkudziesięciu Nawotczyńskich, którzy tylko zmarnują czas i pieniądze, a którzy będą musieli grać regularnie przy tym modelu.
Nie byłby to proces kosztowny, jeśli ta młodzież początkowo byłaby ogrywana na wypożyczeniach, a dopiero potem wracała do Wisły i walczyła o swoje. Faktem jest, że statystycznie na jednego Błaszczykowskiego wypadałoby pewnie z kilku, albo kilkunastu zawodników, ale utrzymanie tych kilkunastu zawodników na niskich kontraktach na pewno zwróciłoby się z nawiązką poprzez sukcesy sportowe (osiągane również dzięki temu Błaszczykowskiemu), a w szczególności dzięki tym kilku milionom euro zarobionym na jego transferze.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 19.04.2012, 08:54
JB DO ROBOTY!

http://www.weszlo.com/news/10218-Dud...iazac_kontrakt
Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.04.2012, 10:14
Nie ma znaczenia czy w Wiśle będa sami Polacy czy obcokrajowcy jezeli nie bedzie chemii w zespole nie będa tworzyć monolitu na boisku to nic z tego nie wyjdzie. Odrzucenie wszystkich zagranicznych piłkarzy i budowanie tylko polskiej drużyny mija się z celem bo nie ma tylu dobrych i dostepnych piłkarzy w naszej lidze aby taki zespół stworzyć. We wszystkim musi być zachowany umiar. Chętnie zamienię Jaliensa na Urygę a Nuneza na Kazimierczaka Lameya na Celebana natomiast nie zamienił bym Meliksona na Zieńczuka ( z całym szacunkiem) i Genkowa na Korzyma.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 19.04.2012, 10:25
rw88 jak zwykle świetny, merytoryczny post, polecam każdemu przeczytanie.

Zgadzam się w 100%.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 19.04.2012, 10:51
http://pilkanozna.pl/index.php/Wydar...-si-z-wis.html

Nunez za 2 mln zł. aby czasem nie padała wcześniej kwota rzędu 1,2 mln euro
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 19.04.2012, 10:53
Chyba 1,2 mln USD.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 19.04.2012, 11:02
UFF
Nawet za darmo bym Nuneza tutaj nie chciał.
Adios Dirty Rat i ! !להתראות Biton
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.04.2012, 13:30
Kamil_mchw napisał(a):Wyświetl post
http://pilkanozna.pl/index.php/Wydar...-si-z-wis.html

Nunez za 2 mln zł. aby czasem nie padała wcześniej kwota rzędu 1,2 mln euro
Nie warto wierzyć gazetom, nie warto wierzyć portalom

Za 2 mln PLN grzech byłoby gościa nie kupić, byleby została kasa na psychologa, który mu głowę wyprostuje. Umiejętności duże i równie duże dziury we łbie
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 19.04.2012, 13:41
ociec Ciemka napisał(a):Wyświetl post

Za 2 mln PLN grzech byłoby gościa nie kupić, byleby została kasa na psychologa, który mu głowę wyprostuje. Umiejętności duże i równie duże dziury we łbie
Nie warto, więc dobrze, że nie wykupią.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 19.04.2012, 14:27
Wisła po prostu musi stworzyć Akademię Piłkarską z prawdziwego zdarzenia. Dzięki temu zyskamy nie tylko możliwość realnego zarobku na najlepszych piłkarzach, ale też możliwość relatywnie taniego sposobu pozyskiwania młodych, zdolnych, utalentowanych piłkarzy do pierwszej drużyny.

Nie ma co się okłamywać - minęły już czasy, kiedy można było uprawiać swoistą "prowizorkę" i dokonywać zakupu najlepszych, wypromowanych już polskich piłkarzy z innych drużyn. Obecnie profesjonalny klub powinni stanowić bardzo dobrze zorientowani na rynku skauci, którzy w sposób skuteczny rozwijają "siatkę" kontaktów i wyszukują najzdolniejszych graczy z niższych lig. Taka sieć musi być dobrze zorganizowana - powinna obejmować obszar poszukiwania od jak najniższych lig oraz odpowiedni zasięg terytorialny.

Drugim walorem powinna być profesjonalna Akademia Piłkarska, wzorowana na takiej Akademii, jaką choćby ma Legia Warszawa. Tam cała procedura naboru jest w sposób konsekwentny nakreślona, zawodnicy, którzy przychodzą na treningi mają świadomość tego, co się od nich oczekuje. Niestety u nas nie ma nic. A przecież niewiele trzeba do rozpoczęcia profesjonalnego szkolenia. Obecny sztab szkolenia młodzieży można by powiększyć o kilku trenerów, a sami młodzi piłkarze trenowaliby na wynajętych przez klub Wisła Kraków SSA boiskach. Są różne sposoby na rozwój takiej szkółki. Nie trzeba wydawać nie wiadomo ile pieniędzy, by taką szkółkę zorganizować. Na własne boiska można poczekać. Dodatkowo, można utworzyć Fundację, na którą ludzie odprowadzaliby 1% podatku właśnie na poczet działalności Akademii Piłkarskiej, tak jak jest w Legii. Funkcjonowanie takiej fundacji zawsze zwiększy pole manewru dla samej Spółki.

Wreszcie, co najważniejsze - w profesjonalnym klubie niezbędna jest stała współpraca między sztabami trenerskimi poszczególnych roczników, włącznie z trenerem pierwszego zespołu, między trenerami i skautami. Wówczas można spokojnie czekać na rozwój wydarzeń. Jak najwięcej młodej i zdolnej młodzieży to obecnie klucz do sukcesu.

Jedyne, największe koszty transferowe wiązałyby się wówczas ze sprowadzaniem dobrych zagranicznych zawodników, a większa profesjonalizacja klubu spowodowałaby że sam klub stałby się bardziej atrakcyjny dla potencjalnych graczy transferowanych z zagranicy.
Odpowiedz cytując
ociec Ciemka
Senior Member

Stary 19.04.2012, 15:42
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Nie warto, więc dobrze, że nie wykupią.
teraz udają biednych więc nie wykupią nawet gdyby było warto
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 19.04.2012, 19:14
Imbecyl jesteś ?
(...) chcesz teraz podążać śladem Bednarzem

(...) Uspokoiłeś mnie. Teraz my sobie kupimy 2-ligowych polaczków i mistrz murowany...

(...)Taki jesteś niby inteligentny? a łykasz wszystko jak młody pelikan.

(...) Kupowanie a wychowowywanie to nie to samo!

(...) To po huja znowu odpływasz ?!

Przy obecnej drodze eliminacji do LM nie potrzeba konkurować o graczy z Chelsea, Ajaxem czy Trabzonem.
(...) Jeśli będzie co sezon LM to w stadion igły nie wciśniesz. Biznesik będzie się kręcić... kasa z jednego dnia meczowego będzie wieksza niż sprzedając kogoś za 2 banki ojro. (...)

(...) dopiero by ci szczena opadła, ale widać że tego nie ogarnia.

(...) Absurdem jest przekonanie że gracze pokroju Gajosa wprowadza Wisłę na europejskie salony!!!

(...) Teraz wiem , że nie masz o tym zielonego pojęcia!!! Co za koleś Przy występach w LM dalej chcesz dopinać budżet sprzedażą piłkarzy !

(...) HAHAHAHA DZiEKUJĘ i KONIEC DYSKUSJI.
Jestem w stanie zrozumieć, że piszesz straszne glupoty, bo nie każdy urodził się tytanem intelektu. Jestem w stanie zrozumieć, że brak argumentów starasz się nadrobić wykrzykami, inwektywami i dowcipem który zapewne powala na kolana twoje gimnazjum. Ale na Boga, naucz się w końcu pisać zgodnie z regułami polskiej ortografi, nie używaj wulgarnych słów i nie używaj na tym forum słowa "polaczki", bo nie każdy lubi jak się obraża rodaków.

(...) O Dudku,Krzynówku, Szczęsnym, Lewandowskim, Piszczku, Jeleniu, Błaszczykowskim słyszałem. Ale pierwszy raz słyszę że były to perełki wyszukane przez zachodni skauting!
Opuścili ligę jako w pełni ukształtowani piłkarze, za niemałe pieniądze..o ile mnie pamięć nie myli.
Pamięć cię niestety myli ......

ALE NIE !!!
TY MUSISZ BŁYSNĄĆ SWOJĄ GŁUPOTĄ. WYMIENIASZ Z DUPY WYCIAGNIETYCH PIŁKARZY I DOLEPIASZ SWOJA FILOZOFIE .
POLECAM , POCZYTAJ JESZCZE RAZ A ZROZUMIESZ ŻE RW88 NIE MIAŁ NA MYSLI DUDKÓW CZY SZCZESNYCH - - TYM BARDZIEJ, JA !!!
Odnosłem się do konkretnej twojej wypowiedzi :

" Nigdy jeszcze się nie zdażyło by na perełce z Polski zarobić cokolwiek. Wtopa goni wtopę a jak się już jakiś zachaczy to gra taką bucówe że wspominają o nim, tylko wtedy jak wjebie samobuja lub wyleci z boiska"

Na pewno pisząc "nigdy" miałeś na myśll tylko piłkarzy wymienionych przez rw88? Nie ośmieszasz się czasem po raz kolejny nie umiejąc przyznac się do błędu?

No i z kogo się śmiejemy ostatni? NARAZIE
Kto co ostatni? kolejny raz zachęcam do większej uwagi na lekcjach gramatyki. Stwierdzam z zażenowaniem, że nasza rozmowa coraz bardziej przypomina pojedynek "gołej dupy z batem", w którym z każdym kolejnym "odkrywczym" tekstem bardziej się nadstawiasz na smaganie i pośmiewisko. Jako że nie interesuje mnie znęcanie sie nad tobą, proponuję zakończyć tą dyskusję. Jak będziesz miał kiedyś argumenty na wyższym poziomie niż te o piłkarzach "wyciągniętych z dupy" to zawsze chętnie porozmawiam.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Stary 20.04.2012, 00:53
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Tutaj musimy sobie jedno wyjaśnić. Ja NIGDY nie byłem orędownikiem opierania klubu tylko na Polakach, albo tylko na cudzoziemcach, albo tylko na starych zawodnikach, albo tylko na młodzieży. Wiele razy na tym forum pisałem litanię jak powinien w polskich warunkach wyglądać perfekcyjnie skonstruowany klub piłkarski - czyli zarówno najlepsi młodzi wyszukani poprzez scouting, najlepsi młodzi z akademii, duża ilość taniej w utrzymaniu, prosperującej młodzieży na wypożyczeniach w trzech najlepszych polskich dywizjach, potem kolejno solidni ligowcy, którzy tworzą trzon drużyny na lata (zarówno Polacy, jak i cudzoziemcy - takim zawodnikiem jest zarówno Czarek Wilk, jak i Dmitrje Injac, głównie pozycje w obronie i defensywni pomocnicy), zawodnicy zagraniczni, którzy ciągną grę drużynę i wśród których jest ciągła rotacja (sprzedaż, na jego miejsce tańszy, porównywalny zawodnik), doświadczeni zawodnicy, najlepiej przez wiele lat związani z klubem, albo podstarzałe gwiazdki w stylu Ljuboji.

Z młodych zawodników i cudzoziemców w średnim wieku powinny się wykluwać ewentualne transfery wychodzące z klubu, a sam skład powinien być budowany na zasadzie "jeśli nie mamy odpowiedniego Polaka na tą pozycję, to szukamy za granicą, a cudzoziemcy powinni naprawdę podnosić poziom gry w drużynie, w szczególności poziom gry ofensywnej", podejrzewam, że podział cudzoziemców i zawodników krajowych rozkładałby się wtedy gdzieś pół na pół. Generalnie kiedyś zdarzyło mi się to lepiej opisać.

Dążę jednak teraz do tego, aby udowodnić, że polska nacja nie jest mniej zdolna od innych, wręcz "przeciwnie" - jak pokazuje przeszłość dobry polski zawodnik cieszy się potem większym zaufaniem wśród potencjalnych kupców, niż dobry zawodnik zagraniczny, w tej samej, polskiej lidze. I warto tego faktu nie lekceważyć, bo bez wielkich sponsorów (w polskich warunkach) jedyną nadzieją jest zyskiwanie finansów są właśnie wysokie transfery wychodzące z klubu i odpowiednie gospodarowanie pozyskanymi środkami.
Wydrukować, oprawić w ramkę i powiesić na ścianie. Chyba najbardziej rozsądny post jaki przeczytałem od kilku miesięcy na tym forum. Brawo!
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 20.04.2012, 07:35
www.m.onet.pl/sport/5109596,detal.html
myślę, że odpowiedni temat..
Odpowiedz cytując
sounds_good
Member

Od: 06.2009

Stary 20.04.2012, 07:41
Koncert życzeń czy sci-fi?

Polscy piłkarze wiedzą doskonale, że jak się nie jest na odpowiednim poziomie to do Wisły nie ma po co przychodzić - bo się dostanie tyle szans na pokazanie co Chrapek czy Rado. Nie potrafimy pracować z młodzieżą(o czym już pisałem - nie mamy sztabu trenerskiego), zawodnikami "prosperującymi", ani nie działa u nas scouting. Powtórzę jeszcze raz Wisła kupuje od wielu lat, z niewielkimi wyjątkami, gotowe produkty do gry z myślą o wypromowaniu i sprzedaniu. Wychodzi to różnie jak każdy widzi, bo albo nie mamy kasy na dobrze rokującego młodego Bułgara i kupujemy podstarzałego Serba, albo kupujemy ukształtowanego pomocnika z Izrealu, którego b. dobra forma leci kosmicznie w dół i ciężko go będzie nam sprzedać.

Nie wiem jak Wy widzicie kupowanie młodych zawodników z PL i wypożyczanie ich. Np w obecnej sytuacji kadrowej tacy bracia Mak(łączeni z Wisłą) nie mieliby szansy przebicia się do meczowej 18(skoro w takim Bełchatowie jeden gra w ME, a drugi jest spokojnie wprowadzany do I składu). I co proponujecie ich wypożyczać do Niecieczy, Stróż czy może jeszcze klasę niżej(wartośc ich to +/- 500k PLN)? Ja rozumiem: młodzi, perspektywiczni gracze, ale kogo w ostatnich 10 latach kupiliśmy, ograliśmy w niższej lidze, wprowadziliśmy do I zespołu i sprzedaliśmy z zyskiem? Nie wiem czy sami Makowie nie doszli do podobnego wniosku, że wolą Bełchatów z realnymi szansami na grę niż Kraków i powrót do I ligi.

Tak więc kogo mamy kupować? Ukształtowanych >25 letnich Polaków za miliony E, bo tak ich wyceni macierzysty klub? Scouting mamy taki, że jedzie Kapka na wakacje i przy okazji zobaczy jakiegoś piłkarza, to o czym tu mówić?
Na zawsze Wisła!
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 20.04.2012, 08:23
Do bbudowniczy:

Tobie polecam forum poprawnej polszczyzny.

Ja zawsze moge sie powstrzymac i zamienic moj telefon z autouzupelnianiem na domowego pc.
Ty natomiast madrzejszy juz nie bedziesz. Nara

pan Dudi:

" Why so serious? " koźle. Myslę ze robię debila z ciebie... i swietnie mi w tym pomagasz.

Moim zamiarem nie było obrazanie kogokolwiek. Zakoduj to sobie!
Powód: do dudi
Ostatnio edytowane przez Dariook : 20.04.2012 o godz. 11:11.

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 20.04.2012, 09:14
polaczków
Czy tobie, baranie, już całkiem posrało się między uszami?! Kogo chcesz obrazić podobnym określeniem? Piłkarzy, innych forumowiczów? Czy siebie? Jeśli siebie, to napisz po prostu, że jesteś debilem i reszty Polaków w to nie mieszaj.

Pisz sobie bzdury jakie tylko przyjdą ci do łba o transferach i kręć śmigłem nad własną mądrością, ale miej choć odrobinę godności.
Ostatnio edytowane przez pan Dudi : 20.04.2012 o godz. 09:17.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 20.04.2012, 13:09
RW88,

Szkolenie i szkółki profesjonalnych klubów zachodnich to nie żadna fasada, czy tania promocja, ale miejsce, gdzie naprawdę próbuje się wyszkolić wartościowych piłkarzy. W niektórych przypadkach włącznie z tymi w Afryce. Francuskie, Holenderskie, Angielskie, Włoskie itd. – tętnią od obcokrajowców, nie skupiają się na własnych rodakach . Dobrym przykładem na to nawet nieliczni wymienieni w tym temacie Polacy uczący się grać na zachodzie – oni nie są tam dla zabawy, czy picu. Stawia się w nich na przyszłą jakość, a nie narodowość i jeśli skauting znajdzie fajnego, rokującego zawodnika nawet na końcu świata, są gotowi go ściągnąć, a nie zamiast tego latać po najbliższych ligach regionalnych w poszukiwaniu „talentów”.

W tym ogromnym międzynarodowym przedsiębiorstwie o nazwie „szkolenie”, „scouting”, Polaków jest jak na lekarstwo. Jeszcze mniej przebija się do jakiegokolwiek sensownego poziomu. Polski młody zawodnik (i nie tylko) zwykle nie jest ani tak pracowity, wydajny, ułożony mentalnie i stabilny jak adekwatny Hiszpan, Niemiec, Francuz etc. Z różnych przyczyn (także dzięki PZPN-owi) i historycznych zaszłości. Zwykle nie daje rady zostać porządnym piłkarzem, odpada. To przykre, ale takie są fakty.

Ja nie widzę żadnego przypadku w tym, że w piłkarskim biznesie, międzynarodowej produkcji wartościowych piłkarzy Polacy wszędzie są marginesem i jest ich zachowując wszelkie proporcje znacznie mniej niż przedstawicieli innych nacji, nawet tych bałkańskich. I że mało kto po nich sięga.

Na zachodzie już dawno odkryli, że szkolenie musi opierać się na jakości, a nie narodowości. Tak samo kadry pierwszych zespołów. Nie na proporcjach: tylu młodych, tylu starych, tylu rodaków, tylu nie, a na wyborze najlepszego piłkarsko z możliwych kandydatów po jak najkorzystniejszej cenie. Nie ma żadnych uprzywilejowań, czy parytetów. Proste. Więc nie komplikuj tego, bo to droga donikąd.

Dlatego to, co obecnie proponują w Wiśle jest samobójstwem. My nie mamy nawet porządnego boiska treningowego, cięcia obejmą też scouting, a chcemy otwierać się na szkolenie polskich zawodników z niższych lig? Których będzie wynajdywał "funkcyjny" ekspert Zdzisław? Toż to absurd od A do Z. To w praktyce oznacza tylko znacznie więcej Brudów, a nie Błaszczykowskich, który jest całkowicie przypadkowym, marginalnym efektem w tej sytuacji. Kolejny gol samobójczy.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 20.04.2012, 23:18
po deklaracji Wojciechowskiego cała Polonia do wzięcia
polska i zagramaniczna
do wyboru do koloru
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 20.04.2012, 23:37
emjot napisał(a):Wyświetl post
polska i zagramaniczna
do wyboru do koloru
chyba ze znajdzie fra... inwestora który wyłoży kasę na /za klub

swoją drogą nie zdziwiłbym sie gdyby Wojciechowski jednak zmienił zdanie. W końcu nie robiłby tego pierwszy raz .

najcenniejsze polskie (młode) kąski w Polonii to Teodorczyk i Wszołek.

No a taki Kokoszka sobie zamknął dawno drogę powrotu . Co do reszty się nie wypowiadam .
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 20.04.2012, 23:37
emjot napisał(a):Wyświetl post
polska i zagramaniczna
do wyboru do koloru
Polska już zdążyła potwierdzić, że jest gówno warta. Ładowałbym pieniądze tylko we Wszołka, chłopak wygląda na wspaniały materiał. Reszta gwiazdorków ze swoimi wymaganiami mogłaby co najwyżej klamkę pocałować.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Stary 21.04.2012, 02:03
ociec Ciemka napisał(a):Wyświetl post

Dla mnie gość jest tak słaby, że nawet za darmo bym go nie zatrzymywał. Krzyżyk na drogę i niech wraca do argentyny, gdzie najwyraźniej się na nim poznali.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów