The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.04.2012, 09:36
do usuniecia
Ostatnio edytowane przez sevenheaven : 18.04.2012 o godz. 09:40.
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Stary 18.04.2012, 09:40
BBudowniczy
piszesz bzdury albo bezmyślnie kopiujesz ..
Janusz Gol z 2-ligowej Sparty Brodnica 2008 r.
Arkadiusz Piech z 2 ligowej Ślęzy 2009 r.

tych dwóch pilkarzy miało tyle wspólnego z tymi klubami co ja z cracovia ..
obaj byli pilkarzami 3 ligowej ! drużyny i miałem ich okazje obserwować na codzień
o Piechu pisałem na forum jak był do wyciągnięcia za 100 tys zł jeszcze przed transferem do Widzewa ..
natomiast Gol przed transferem na prawdę się nie wyróżniał specjalnie, powiedziałbym, że był dobry na 3 ! ligowych boiskach, ale nic więcej, a transfer zawdzięcza tylko mojemu wujkowi ..
zrobił niesamowity postęp i to jest dla mnie zaskoczenie
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 18.04.2012, 10:59
BBudowniczy

Nie chce mi się ciągnąć tej idiotycznej dyskusji. Jeśli do ciebie nie dociera to że klubu nie stać już od kilku lat by kupowac Polakow, to masz problem.
Już to widze jak kupujemy graczy z 1 i 2 ligi by po kilku sezonach zgarniac po kilka baniek. Predzej cię takie wzmocnienia spuszcza z ligi niż ich wylansujesz.
Pojedyncze przypadki w klubach się zdażają, zwykle farcenie i tyle. Dziwne że zaden klub nie kontynuuje takiego zarabiania? Więcej z tym kłopotów niż pożytku. Kropka
Się JW nazarabial, a Ruch? oni nie mają wyjścia, brak kasy zmusza ich by grać młodymi. Jeśli nie trafią z następcami to leżą i ćwiczą, cały plan pójdzie w....u.

Na koniec powiem tak. Znajdz mi na teraz Polaczka za 300 tys, co strzeli z marszu 8 goli.

Dlatego jeśli ktoś próbuje wmawiac że trzeba kupowac Polakow jest albo imbecylem albo czarodziejem. W bajki nie wierze więc stawiam to pierwsze.
Lubie nazywać rzeczy po imieniu. Glupota to Glupota.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 18.04.2012 o godz. 11:08.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 18.04.2012, 11:00
sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
BBudowniczy
piszesz bzdury albo bezmyślnie kopiujesz ..

tych dwóch pilkarzy miało tyle wspólnego z tymi klubami co ja z cracovia ..
obaj byli pilkarzami 3 ligowej ! drużyny i miałem ich okazje obserwować na codzień
o Piechu pisałem na forum jak był do wyciągnięcia za 100 tys zł jeszcze przed transferem do Widzewa ..
natomiast Gol przed transferem na prawdę się nie wyróżniał specjalnie, powiedziałbym, że był dobry na 3 ! ligowych boiskach, ale nic więcej, a transfer zawdzięcza tylko mojemu wujkowi ..
zrobił niesamowity postęp i to jest dla mnie zaskoczenie
Po pierwsze to grzeczniej proszę, bo nie jesteś na forum pudelka. Po drugie pomyliłem się z nazwą miejscowości, bo Gol grał w Sparcie Świdnica, a nie Brodnica, ale jaki to ma wpływ na meritum sprawy? Wreszcie sprawdź sobie czy rzeczywiście Piech miał tyle wspólnego z Ślęzą, co Ty z Cracovią bo jeszcze się okaże że jesteś pasiasty więcej niż myślisz

http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkadiusz_Piech
"W 2008 roku rundę jesienną spędził na wypożyczeniu w klubie Gawin/Ślęza Wrocław, a cały rok 2009 na wypożyczeniu w Widzewie Łódź"

thechris napisał(a):Wyświetl post
Bez scautingu i bez wychowanków Bednarz chce ściągać tanich Polaków czyli ściągać po prostu szrot na chybił trafił (...) Bednarz jest takim dyletantem, że nawet na młodym Messim by się nie poznał tylko by go zlał.
Twoje obawy są uzasadnione. Tylko że jest spore ryzyko, że gdy Bednarz zacznie ściągać obcokrajowców to skończy się tym samym.

Dariook napisał(a):Wyświetl post
BBudowniczy

Nie chce mi się ciągnąć tej idiotycznej dyskusji. Jeśli do ciebie nie dociera to że klubu nie stać już od kilku lat by kupowac Polakow, to masz problem.
Mi również. W twojej "argumentacji" brakuje niestety argumentów, gdyż zakodowałeś sobie że Polacy są be i basta. Ja uzasadniłem Ci swój punkt widzenia na konkretnych przykładach, Ty jedynie piszesz o idiotyzmach i problemach. Faktycznie, to nie ma sensu.

Już to widze jak kupujemy graczy z 1 i 2 ligi by po kilku sezonach zgarniac po kilka baniek. Predzej cię takie wzmocnienia spuszcza z ligi niż ich wylansujesz.
Dlatego też Legia "wzmocniona" Golem, Jędrzejczykiem, Wolskim, Rybusem, Borysiukiem, Kucharczykiem, Żyro leci z ligi i wcale nic nie zgarnia, a Wisła na czele z Meliksonem zgarnie w tym sezonie dublet?
To że nie widzisz, to faktycznie masz problem.

Pojedyncze przypadki w klubach się zdażają, zwykle farcenie i tyle. Dziwne że zaden klub nie kontynuuje takiego zarabiania? Więcej z tym kłopotów niż pożytku. Kropka
Jak wyżej, fakty sobie, Dariook sobie. Faktycznie Legia ma same problemy, bo nie może się opędzić od kupców na piłkarzy

Na koniec powiem tak. Znajdz mi na teraz Polaczka za 300 tys, co strzeli z marszu 8 goli.
Polaczka w znaczeniu perojatywnym na piłkarza narodowości polskiej, czy też uzywanym przez Ciebie znaczeniu "mały Polak", czyli małego piłkarzy do zespołu tramkarzy

Dlatego jeśli ktoś próbuje wmawiac że trzeba kupowac Polakow jest albo imbecylem albo czarodziejem. W bajki nie wierze więc stawiam to pierwsze.
To jak w końcu, jest imbecylem ten co chce kupować czy ten co nie chce kupować Polaków?

A kto twierdzi że nie warto kupować polaków? Pokaż mi to!
Tylko imbecyl twierdzi że albo tych albo tamtych.

Lubie nazywać rzeczy po imieniu. Glupota to Glupota.
Święta prawda
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 18.04.2012 o godz. 11:16.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 18.04.2012, 11:15
do usunięcia
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 18.04.2012 o godz. 11:17.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 18.04.2012, 11:51
Imbecyl jest ten co twierdzi że trzeba a ty wlasnie tak twierdzisz. Jeśli będziesz przekrecać swoje "trzeba" na "chcieć" jak to teraz robisz, będziesz tak się bawić tutaj na kilka stron.

Przyklad leglej bez sensu. A Wisla w tamtym sezonie była mistrzem, wyszła z grupy w pucharach i co to ma niby oznaczac?

Że niby polityka ala Bednarz jest lepszą ala Valckx? Albo że legła znalazła złoty środek? Belkot i tyle.

Tu liczy się kontynuacja założonej polityki, długofalowy model i konsekwencja.
A nie zachowywać się jak ty obecnie to robisz. Skakać z kwiatka na kwiatek i popadać z ruiny w ruinę. To dobitnie świadcZy o braku pomysłu i podstawowej wiedzy o funkcjonowaniu klubu piłkarskiego.

Zamiast czerpać wzorce od najlepszych, gdzie obcokrajowiec jest normalności. Podpisywać najlepsZych jakich można i zarabiać, nie na sprzedaży! Na edycjach LM, pełnym stadionie, gadzetach.

To ty za Przyklad stawiasz jakies Zaściankowe druzyny. Puknij się w łeb.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 18.04.2012 o godz. 12:43.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Stary 18.04.2012, 11:53
Tak dla sprostowania to Piech grał tam tylko na wypożyczeniu półrocznym, bodajrze po zerwaniu wiązadeł, żeby się odbudować ? ale calą karierę spędził w Poloini Świdnica, nie sparcie, bo tej nazwy nie używamy
Odpowiedz cytując
karas1983
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 18.04.2012, 11:54
Ciekawe ile w tym prawdy:

http://www.90minut.pl/news/186/news1...Jirsakiem.html

Jak Tomek od Nas odejdzie to zacznie się lament, jaki to świetny zawodnik był
Największym szczęściem jest mieć pasję...
Odpowiedz cytując
Ma_niek
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 18.04.2012, 12:07
Lament to sie zacznie jak on tam zacznie grac na miare swoich mozliwosci. Ale takiego newsa przyznam ze sie nie spodziewalem, dla mnie to lekki szok.
Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 18.04.2012, 12:33
karas1983 napisał(a):Wyświetl post

Wisła powinna przedłużyć w tym wypadku kontrakt z Tomkiem i sprzedać go za co najmniej 2 mln euro. Dla Apoelu to żadne pieniądze, a jeśli zależy im naprawdę na Tomku to i tak go od nas kupią!

Mam nadzieję, że Bednarz zna się na biznesie i myśli podobnie jak ja.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 18.04.2012, 12:38
może się spodobał na tej prawej obronie ? Chcą kogoś za darmo jako uzupełnienie kadry, najwyzej go odpalą po roku.
..
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 18.04.2012, 12:40

To bzdura, zwykła gra menadżerów i zagrywka pijarowska. Taktyka negocjacyjna przed nowym sezonem. Nie ma się czym podniecać. Prędzej trafię szóstkę w lotka, niż APOEL zaangażuje Jirsaka.

Czy Wy naprawdę nie umiecie odróżniać dziennikarskiej fantazji i zagrań menadżerów od rzeczywistości?

Jeszcze mam pytanie do BBudowniczego: wytłumacz mi zatem łaskawie, jak to jest, że żaden profesjonalny klub świata nie stawia na masowe sprowadzanie i szkolenie młodych Polaków, skoro to Twoim zdaniem taki świetny interes i tak łatwo oraz tanio można stworzyć z nich fajną drużynę? Skoro to nie problem, by zebrać, pozbierać i wyszkolić takich Lewandowskich, Mierzejewskich, Jankowskich, Błaszczykowskich, Piechów i kogo tam jeszcze wymieniasz? A niektóre profesjonalne kluby mają naprawdę wspaniałe scoutingi. Idioci? Nie umieją liczyć, kalkulować, że wolą ich pomijać? Są z nich dupy, a nie profesjonalni zarządcy? Nie znają się na sporcie tak jak Ty?

Chcesz uczyć razem ze Zdziskiem K., Rogalą i Bednarzem Niemców, Anglików, Holendrów, Hiszpanów, Francuzów, Rosjan, Włochów, Ukraińców itd. jak robić w sporcie pieniądze i wyniki?

Powodzenia. Dzięki Tobie mam dziś na forum dużo dobrej zabawy.
Ostatnio edytowane przez Po prostu Wiślak : 18.04.2012 o godz. 12:42.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 18.04.2012, 12:43

Nie zacznie się. Nie jest to szrot jak Jovanović czy Lamey ale postępu żadnego przez 5 lat więc sorry... ale jak dla mnie może go chcieć nawet Real Madryt... to nie zmieni faktu, że jest słabym grajkiem.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 18.04.2012, 12:52
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
To bzdura, zwykła gra menadżerów i zagrywka pijarowska. Taktyka negocjacyjna przed nowym sezonem. Nie ma się czym podniecać. Prędzej trafię szóstkę w lotka, niż APOEL zaangażuje Jirsaka.

Czy Wy naprawdę nie umiecie odróżniać dziennikarskiej fantazji i zagrań menadżerów od rzeczywistości?

Jeszcze mam pytanie do BBudowniczego: wytłumacz mi zatem łaskawie, jak to jest, że żaden profesjonalny klub świata nie stawia na masowe sprowadzanie i szkolenie młodych Polaków, skoro to Twoim zdaniem taki świetny interes i tak łatwo oraz tanio można stworzyć z nich fajną drużynę? Skoro to nie problem, by zebrać, pozbierać i wyszkolić takich Lewandowskich, Mierzejewskich, Jankowskich, Błaszczykowskich, Piechów i kogo tam jeszcze wymieniasz? A niektóre profesjonalne kluby mają naprawdę wspaniałe scoutingi. Idioci? Nie umieją liczyć, kalkulować, że wolą ich pomijać? Są z nich dupy, a nie profesjonalni zarządcy? Nie znają się na sporcie tak jak Ty?

Chcesz uczyć razem ze Zdziskiem K., Rogalą i Bednarzem Niemców, Anglików, Holendrów, Hiszpanów, Francuzów, Rosjan, Włochów, Ukraińców itd. jak robić w sporcie pieniądze i wyniki?

Powodzenia. Dzięki Tobie mam dziś na forum dużo dobrej zabawy.
Mam na oku dwie perełki, chlopaki cisna obecnie w V lidze. Jeden napadzior drugi playmaker z talentem nieziemskim. Chcę wykupic ich karty, brakuje mi 273 zł. Za rok golimy ich turasom po 5 baniek od łebka. Jak wchodzisz w ten pewny biznes to daj znać priv. Pozdro

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 18.04.2012, 13:05

A co to za sensacja, że Jirsak niby poszedłby do tego Apoelu? Liga dużo słabsza, spokojnie sobie w niej poradzi, dla APOELu jego pensja będzie niska i nie będą dużo ryzykować kontraktując go. Nie byłbym wogóle zaskoczony gdyby tam odszedł. Niektórzy myślą, że jak APOEL zagrał w 1/4 LM to stali się klubem nieosiągalnym, a tak wcale nie jest i nie będzie.

63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Tylko wlasnie ten Apoel przebijha Nas o lata swietlne...
Ale co to ma do rzeczy w kwestii zainteresowania Apoelu Jirsakiem?
Ostatnio edytowane przez cinekw : 18.04.2012 o godz. 13:23.
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 18.04.2012, 13:14
Tylko wlasnie ten Apoel przebijha Nas o lata swietlne...
Odpowiedz cytując
Wertian
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 18.04.2012, 13:21
Nie zacznie się. Nie jest to szrot jak Jovanović czy Lamey ale postępu żadnego przez 5 lat więc sorry... ale jak dla mnie może go chcieć nawet Real Madryt... to nie zmieni faktu, że jest słabym grajkiem.
Abstrahując od tego czy to fantazja dziennikarska czy nie... jestem prawie przekonany, że gdyby miał trafić do APOELU jego forma wystrzeliłaby natychmiast, a sam zawodnik okazał się jednak wyjątkowo wartościowym, zdolnym i technicznie kompletnym ... tak czasem bywa
"Not to touch the earth not to see the sun"
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 18.04.2012, 13:23
To czy się zacznie czy nie zacznie nie zależy od jego talentu a tylko i wyłącznie od tego kto będzie za niego grał. Jak będzie drewno to forum zapłacze, jak nie - to o nim szybko zapomni.
Odpowiedz cytując
sounds_good
Member

Od: 06.2009

Stary 18.04.2012, 13:39
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Juz tu kiedyś wymieniałem piłkarzy "za grosze":
Robert Lewandowski z 1-ligowego Znicza 2008 r.
Adrian Mierzejewski z 1-ligowej Wisły Płock 2008 r.
Sławomir Peszko z 1-ligowej Wisły Płock 2008 r.
Michał Kucharczyk z 2-ligowego Świtu 2010 r.
Waldemar Sobota z 1-ligowego MKS Kluczbork 2010 r.
Maciej Jankowski z KS Piaseczno 2010 r.
Sebastian Madera Tur Turek 2009 r.
Paweł Olkowski z GKS Katowice 2011 r.
Arkadiusz Milik Rozwój Katowice 2011 r.
Wojciech Pawłowski Bałtyk Koszalin 2010 r.
bracia Mak z 1-ligowego Znicza Pruszków 2011 r.
Makuszewski z Wigry Suwałki 2010 r.
plus: Rybus z MKS Szamotuły (2007), Borysiuk z UKS Biała Podlaska (2007), Wolski z Jastrząb Głowaczów (2007) Tomasz Kupisz (2007) z Piaseczno
Robert Lewandowski
Kosztował Lech 1,5mln PLN. Lech na gwałt potrzebował dobrego napastnika, więc wyłożył tyle kasy ile chciał Znicz. Jakbyś prześledził historię 20 lat wstecz to na palcach 1 ręki mógłbyś wyliczyć udane transfery króla strzelców z niższej ligi do najwyższej klasy rozgrywkowej(nie mówiąc już o popisach strzeleckich takiego delikwenta w kolejnym sezonie). Często takie inwestycje były nie tyle kiepskie co całkowicie nie trafione. Dodatkowo biorąc pod uwagę wiek i przeskok o ligę wyżej można było się spodziewać wszystkiego. Akurat Lewy wypalił - szkoda, że go nie kupiliśmy(jednak 400k EURO).

Adrian Mierzejewski
Przyszedł do Polonii wiosną 2009 roku, za 0,5mln PLN, w czerwcu kończył się mu kontrakt.

Sławomir Peszko
To co wyżej W obu przypadkach mogli dla nas grać fakt.

Janusz Gol
Nie przepadam za nim. Ma w każdym meczu przynajmniej kilka głupich strat, po których nawet się nie wraca. Technicznie jest tak kiepski, że nawet zwody Kirma przy nim to wirtuozeria boiskowa. Sobol&Wilk&Mauro >>> Gol.

Michał Kucharczyk
Świt ma deala z Legią i prędzej mu było tam niż do jakiegokolwiek innego klubu w PL. Z 2 ligi do Ekstraklasy... no ryzykowne

Bracia Mak
Nigdy nie grali w Zniczu(przyszli z Radzionkowa). Grali też w juniorach dla Wisły. Sami zdecydowali, że lepiej się rozwiną w Bełchatowie, gdzie się stawia na młodych zawodników. Osobiście uważam, że są oni nieco przereklamowani i jeszcze sporo czasu minie zanim nawet w takim GKSie zaistnieją. Fizycznie są słabsi od Jirsaka jak przychodził do nas.

Tomasz Kupisz
Jako 16 latek wyjeżdża do Wigan, gdzie przez 3 sezony praktycznie nie gra dalej niż w rezerwach. Ciężko o miarodajne testy i inwestowanie w niewiadomo kogo. Akuratnie się udał - w wielu przypadkach bywało odwrotnie. Po pobycie w Anglii równia pochyła do III ligi.

Reszta wymienionych
Wisła w tym wieku gra o takie, a nie inne cele(Mistrzostwa Polski, LM, LE). Lecz nie ma możliwości na sprowadzanie każdego wybijającego się w I, II, III, IV lidze zawodnika. Inwestowanie w kogoś takiego to często kwestia 2-3 sezonów zanim zacznie grać na odpowiednim poziomie. A wprowadzanie do zespołu w każdym z w/w przypadków było stopniowe. Gdzie tacy zawodnicy mają się ogrywać u nas, w ME? Bez sensu wywalać nawet te 50k czy 100k zł, a o przebicie się do meczowej 18 dość trudno takiemu 19, 20, 21 latkowi. Dodatkowo zdarza się też tak, że czyjeś ogranie i dobre występy są pokłosiem koszmarnych błędów w przeszłości. U nas nie ma takiej opcji żeby np w pomocy grało 3, 4 wychowanków i każdy miał 10 strat na mecz bo zaraz by było, że jesteśmy takim, a takim zespołem, że Wisła to marka i nie można pozwalać sobie na takie głupoty. Po 2 kiepskich meczach 90% kibiców by przypisała takiemu młodemu graczowi etykiety "kiepski kopacz", "kolejny niespełniony talent" i na tym by się skończyło jego granie w 1 zespole. Zresztą masz przykłąd Czekaja, gdzie na początku każdy huraaa, a teraz że nieodpowiedzialny, że się ustawiać nie umie, że za często fauluje, że wolny i drewniany.

Reasumując. Przylgnęła do nas taka, a nie inna etykieta. Sprowadzamy gotowy produkt. Zawodnika, który coś wniesie do drużyny, który jest w stanie wejść od 1 kolejki na boisko i pokazać co potrafi. Jesteśmy my(kibice), właściciel, a pośrednio i zarząd + sztab trenerski nauczeni(albo wpaja się nam/im), że Wisła musi wygrywać nie zważając na wszystko dookoła - tak jest i będzie ZAWSZE - liczy się to co teraz. Nie widzimy problemów, które mamy(lub zaczynamy mieć), a wymagania cały czas rosną - bo konkurencja nie śpi tylko rośnie w siłę. Najważniejsze jest zdobycie MP, awans do LM i nic więcej. Brak nam przyszłościowego myślenia i to się odbija na całym zespole i powoduje frustrację kibiców. Sprzedajemy pana X i na jego miejsce szukamy pana Y, ale nie bierze nikt pod uwagę, że jak X gra u nas już 2-3 sezony na dobrym poziomie, to może warto na jego pozycję ściągnąć kogoś przyszłościowego. U nas się działą po fakcie. Bo okazuje się, że zmiennicy są, ale kiepscy i nie daj Bóg kontuzję ma 2-3 podstawowych zawodników i nie ma kto grać.

Robimy wielkie halo o to, że nie mamy szkolenia młodzieży. Ale kto tą młodzież ma szkolić? 60 letni dziadkowie z myślą szkoleniową z ery PRLu - "im więcej zapierniczasz tym masz lepszą formę". Najpierw nam trzeba trenerów przeszkolonych na zachodzie, a później można mysleć o nauce młodzieży jak kopać piłkę.

Co do kwestii skautingu, to możnaby ją przemilczeć, ale skoro została poruszona to powiem tylko jedno. W którąkolwiek stronę świata by się nie pojechało te 30-40km od Krakowa w weekend znajdzie się miejscowość, w której są mecze ligowe niższych lig i gwarantuję, że znalezienie dobrego Polaka(nawet jakby trwało rok) byłoby o wiele tańsze niż sprowadzanie emerytów z zachodu.
Na zawsze Wisła!
Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 18.04.2012, 13:42
DarekW napisał(a):Wyświetl post
Naturalnie najnowsza rewolucja dupa sie skonczy. I naturalnie rozpocznie sie kolejna ktora ponownie osiagnie efekt dupy.

Przykro mi ale za Cupiala dobrze czy normalnie to w Wisle nie bedzie. I to stwierdzenie jak bardzo by nie bylo bolesne jest faktem.

I co teraz?
Może i nie jest normalnie, ale za Cupiała cel jest jeden Liga Mistrzów.
bez niego celem by było utrzymanie/awans do ekstraklasy
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 18.04.2012, 14:04
Tomas Jirsak może przejść do APOEL-u Nikozja

Cytat:
Media na Cyprze oceniają piłkarza jako pracowitego i zdolnego do gry na wielu pozycjach. Podkreślają, że aktualny mistrz ich kraju będzie mógł pozyskać 27-letniego Czecha za darmo, ponieważ Wisła nie ma zamiaru przedłużyć z nim umowy.
Do ćwierćfinalisty LM się nadaje ale dla nas za słaby. Kogoś chyba ........iło.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 18.04.2012, 14:09
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
To czy się zacznie czy nie zacznie nie zależy od jego talentu a tylko i wyłącznie od tego kto będzie za niego grał. Jak będzie drewno to forum zapłacze, jak nie - to o nim szybko zapomni.
Grał? Chyba raczej siedział na ławce. Szczerze mówiąc nie potrafię oceniać przydatności piłkarza po tym w jaki sposób grzeje ławę... Czy się garbi czy lepiej jak siedzi krzywo... naprawdę trudno powiedzieć. Przyjdzie inny i usiądzie w jego miejsce.

@Up: Oczywiście, że jest za słaby do Wisły. Nie wiem po co Apoelowi rezerwowy piłkarz ze średniaka polskiej ligi ale kto ich tam na Cyprze wie...
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 18.04.2012, 14:10
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Tomas Jirsak może przejść do APOEL-u Nikozja

Do ćwierćfinalisty LM się nadaje ale dla nas za słaby. Kogoś chyba ........iło.
Nadal nabieracie się na spekulacje menadżerów, aby podbić cenę? Jakby był dobry to by go ktoś kupił pół roku temu za te 200 tys euro.
100 razy wolę od niego Stilica z Lecha.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 18.04.2012, 14:22
Jeszcze mam pytanie do BBudowniczego: wytłumacz mi zatem łaskawie, jak to jest, że żaden profesjonalny klub świata nie stawia na masowe sprowadzanie i szkolenie młodych Polaków, skoro to Twoim zdaniem taki świetny interes i tak łatwo oraz tanio można stworzyć z nich fajną drużynę?
Odpowiedź jest tak debilnie prosta, że aż się dziwię, że na to pytanie odpowiadam - MAJĄ SWOICH krajowych zawodników, z porównywalnym talentem, porównywalnymi możliwościami fizycznymi, więc nie mają w interesie szkolić masowo zawodników dla innej nacji. Jeśli dostrzegą w naszym kraju perełki i je do siebie sprowadzają, to znaczy to tyle, że są to talenty na większą miarę, niż zawodnicy, których te kluby są w stanie znaleźć na krajowym rynku. To tak, jakbyś zapytał Anglików, jak to jest, że nie skupują masowo młodych Francuzów, skoro to są tak utalentowani zawodnicy i można z nich stworzyć fajną drużynę - sugerując oczywiście, że Francuzi nie są utalentowani, bo nikt masowo młodych Francuzów nie kupuje. Czysty debilizm.

Swoją drogą to Roda Kerkrade wypromowała Tytonia, a teraz w składzie ma czterech kolejnych Polaków, w tym trzech młodych (Lis, Lebedyński i Prus), a Kaiseslautern wydało ostatnio 2,5 mln euro na dwóch perspektywicznych Polaków, jeden z nich etatowo gra po 90 minut w pierwszym składzie i zbiera niezłe recenzje, drugi po swoich pierwszych trzech miesiącach w seniorskim futbolu na poziomie słabeusza polskiej I ligi i dwóch tygodniach treningów w 1.Bundeslidze zrobił na trenerach takie wrażenie, że dostał szansę gry w pierwszym składzie przeciwko Werderowi Brema, zaprezentował się dobrze, potem jednak, co zrozumiałe, nie do końca wytrzymał przeskok w intensywności treningów z poziomu I ligi polskiej, na 1.Bundesligę i grywał jedynie ogony.

W Bordeaux dalej wierzą w rozwój Krychowiaka, w Brescii stawiają na utalentowanego Salamona, a drużyna z czołowym scoutingiem świata wydała pozytywną opinię Borysiukowi i była bliska jego pozyskania, a potem zakontraktowała 17-letniego Zielińskiego i 18-letniego Pawłowskiego i coraz baczniej obserwuje polski rynek. Zieliński zdecydowanie wyróżnia się w świetnej szkółce Udinese i regularnie jeździ z pierwszą drużyną na przedmeczowe zgrupowania Serie A, jest czołowym zawodnikiem Udinese Primavera.

Jak widać są na świecie "debile", którzy wierzą w rozwój młodych zawodników z Polski. A to tylko przykłady z głowy.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 18.04.2012, 14:27
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
Nadal nabieracie się na spekulacje menadżerów, aby podbić cenę? Jakby był dobry to by go ktoś kupił pół roku temu za te 200 tys euro.
100 razy wolę od niego Stilica z Lecha.
Po co ktoś ma wydawać 200 000 E skoro dzięki naszemu frajerstwu nie musi. Jakich menadżerów? Skoro gość ma kartę na łapie. Wszędzie go wezmą, a my jak zwykle wydymani.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 18.04.2012, 14:49
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Odpowiedź jest tak debilnie prosta, że aż się dziwię, że na to pytanie odpowiadam - MAJĄ SWOICH krajowych zawodników, z porównywalnym talentem, porównywalnymi możliwościami fizycznymi, więc nie mają w interesie szkolić masowo zawodników dla innej nacji. Jeśli dostrzegą w naszym kraju perełki i je do siebie sprowadzają, to znaczy to tyle, że są to talenty na większą miarę, niż zawodnicy, których te kluby są w stanie znaleźć na krajowym rynku. To tak, jakbyś zapytał Anglików, jak to jest, że nie skupują masowo młodych Francuzów, skoro to są tak utalentowani zawodnicy i można z nich stworzyć fajną drużynę - sugerując oczywiście, że Francuzi nie są utalentowani, bo nikt masowo młodych Francuzów nie kupuje. Czysty debilizm.
Uhum... I dlatego np: Ajaks ma specjalne ośrodki i szkółki w Afryce, kluby francuskie masowo ściągają zawodników ze swych byłych afrykańskich kolonii, Portugalczycy masowo penetrują i ściągają ludzi z Brazylijskiego rynku, a jeszcze do niedawna w Arsenalu szkolili się głównie młodzi obcokrajowcy? To też tylko przykłady "z głowy". Kadry młodzieżowych zespołów w profesjonalnych klubach dziś aż tętnią od obcokrajowców. Prawie nikt nie stawia wyłącznie na przedstawicieli własnej nacji nawet na tym etapie. Przypadek, czy chłodna kalkulacja?

Ani Polscy zawodnicy, ani trenerzy nie mają żadnej marki na zachodzie. To też nie przypadek. Gdyby dało się w oparciu o polskich zawodników zrobić i utrzymać drużynę, która odniesie trwały sukces sportowy i finansowy, a nie krótkoterminowy, jednorazowy, już dawno ktoś by to u nas zrobił.

Zresztą, wystarczy porównać: Aby pozyskać wybijającego się w polskich warunkach zawodnika z zagranicy, wystarczy go znaleźć, przekonać do transferu i kupić. Pod względem czysto sportowym, takich zawodników "przerastających polską ligę" na świecie jest mnóstwo. Jest z kogo wybierać. Gotowy towar zawsze ma przewagę nad towarem niegotowym.

Natomiast aby takiego zawodnika jak Lewandowski, "z polskiego rynku" wyhodować, potrzeba: najpierw go znaleźć, potem wyszkolić nie mając do tego żadnej infrastruktury, ułożyć mentalnie, ogrywać kosztem wyników i pieniędzy (wydobywając z grupy kilku równie młodych graczy, z których większość odpadnie), przekonać do zostania w klubie, gdy pojawią się oferty... Skomplikowany i długi proces, nie dającej żadnej gwarancji powodzenia, więcej, o bardzo małej szansie powodzenia. I kosztowny, bo ogrywanie młodych odbija się na pozycji sportowej klubu i dochodach. Statystycznie na takiego jednego Błaszczykowskiego będzie przypadać kilkudziesięciu Nawotczyńskich, którzy tylko zmarnują czas i pieniądze, a którzy będą musieli grać regularnie przy tym modelu.

Nawet Ajaks, który ma fantastyczne szkolenie i scouting, ma na tej drodze regularnie ogromne problemy. Wygrywa istotne trofea i zarabia duże pieniądze zaledwie raz na jakiś czas. A Wisła ma nie mieć problemów, robić wyniki i ciągle nowych Lewandowskich? Wolne żarty.
Ostatnio edytowane przez Po prostu Wiślak : 18.04.2012 o godz. 14:53.
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 18.04.2012, 14:50
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Po co ktoś ma wydawać 200 000 E skoro dzięki naszemu frajerstwu nie musi. Jakich menadżerów? Skoro gość ma kartę na łapie. Wszędzie go wezmą, a my jak zwykle wydymani.
A my nie możemy brać nikogo za darmo?
Kazimierczak był za darmo. Mila był za darmo. To samo Frankowski, Kosowski, Arboleda itd itp
Odpowiedz cytując
River
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 18.04.2012, 15:28
Ma_niek napisał(a):Wyświetl post
Lament to sie zacznie jak on tam zacznie grac na miare swoich mozliwosci.
Mozliwosci? Przez 5 lat widzielismy te mozliwosci i nie sa one imponujace. To co mialby niby pokazac na Cyprze czego nie pokazal u nas?
Przez 5 lat pokazal na co go stac ale widze, ze wciaz sa tacy co to wierza w jego nieprzecietny talent i ukryte mozliwosci.

Ma_niek napisał(a):Wyświetl post
Ale takiego newsa przyznam ze sie nie spodziewalem, dla mnie to lekki szok.
Dla mnie tez. Badz co badz, cwiercfinalista LM chce tak slabego pilkarza.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 18.04.2012, 15:39
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
A my nie możemy brać nikogo za darmo?
Kazimierczak był za darmo. Mila był za darmo. To samo Frankowski, Kosowski, Arboleda itd itp
Możemy, ale jak widać na przykładzie Irsaka, nie opłaca nam się.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 18.04.2012, 15:41
Grał? Chyba raczej siedział na ławce. Szczerze mówiąc nie potrafię oceniać przydatności piłkarza po tym w jaki sposób grzeje ławę... Czy się garbi czy lepiej jak siedzi krzywo... naprawdę trudno powiedzieć. Przyjdzie inny i usiądzie w jego miejsce.

@Up: Oczywiście, że jest za słaby do Wisły. Nie wiem po co Apoelowi rezerwowy piłkarz ze średniaka polskiej ligi ale kto ich tam na Cyprze wie...
Ta sytuacja jest z teraz - teraz siedzi na ławie. Nie będzie Małeckiego, Paljić'a i Bitona, Nuneza. Być może nie będzie też Maora oraz (oby nie) Genkova. Zostaje jako DP Sobolewski i Wilk (tu mamy dwie osoby na jedna pozycję), do tego w pomocy Garguła, Iliev, Kirm (i młode wilki Uryga/Brud/Półka). Napastnicy to Boguski (i młody Szewczyk). Jak wyobrażasz sobie zakupy w najbliższym okienku i potem jak wyobrażasz sobie kontuzje kogoś/lub dwójki z tercetu: Łuaksz 'żuję gumę' Garguła, Ivica 'mam siły na 70 minut' Iliev oraz Andraż 'jak to nie weszło' Kirm.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów