The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.04.2012, 13:07
kkbm napisał(a):Wyświetl post
Valckx za chwilę złudnego szczęścia wystawia nam bardzo wysoki rachunek w postaci spalonej ziemi.
To nie Valckx ustalał budżet klubu, środki na transfery, które były i cele, jakie przed wszystkimi postawił Cupiał. Valckx w ramach danych mu możliwości zrobił wszystko, co się dało, aby je zrealizować i był bardzo bliski osiągnięcia pełnego sukcesu. Poprawił funkcjonowanie rozbitego pionu sportowego, rozwinął scouting i z zawodników ściągniętych za grosze (bo pieniądze, która wydała Wisła w europejskiej skali są żałosną kpiną) zrobił drużynę, która wygrała ligę, a potem z powodzeniem grała w LE wyrzucając za burtę nawet Anglików z Fulham. Zrobił zespół, który swoją grą pozyskał wiele milionów Euro.

Czyli w rok, półtora dokonał niesamowitego wyczynu, za który powinien zostać doceniony, a nie opluwany.

Chciał rozwijać też szkolenie, z Basałajem tworzyć Akademię, postawić teraz na większą ilość młodych zawodników - jego wina, że Cupiał powiedział NIE i wolał posłuchać podszeptów Bednarza i Towarzysza Kapki?

I kto Wam powiedział, że obecna strata w "roku obrachunkowym" powstała na skutek działań Valckxa? Nawet Bednarz tego nie zrobił - gdyby to był fakt i prawda, na pewno nie zawahałby się. Bednarz nie wymienił żadnych konkretnych przyczyn, to dziennikarze dorobili wyjaśnienie, które potem przedstawia się jako prawdę objawioną.

Myślcie, a nie piszcie głupoty.

Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Stan zastał spaloną ziemię, przez moment bujny rozkwit ogrodu, po czym zostawił spaloną ziemię + większy dług (podobno)

Dzisiejsza "spalona ziemia" to efekt odsunięcia Valckxa i zablokowania mu zimą możliwości działania, a nie ciągłego postępowania wedle jego koncepcji. U nas zawsze jak widać musi kwitnąć pomieszanie pojęć.
Ostatnio edytowane przez Po prostu Wiślak : 08.04.2012 o godz. 13:17.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 08.04.2012, 14:36
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
.....
Oczywiście, że odpowiada. W kadrze nadal są jego rekordowo przepłacone wynalazki (Jirsak), zdążył już też ściągnąć do klubu kolejnego trenera-nieporozumienie (Probierza), skłócić drużynę, pokazać zawodnikom, że nie mają o co walczyć i się starać (bo tak czy inaczej odejdą), bezpodstawnie opluwać Valcxa, a na konferencjach prasowych robić z klubu i jego rozwoju cyrk na kółkach.
....
Mnie najbardziej w wypowiedzi Bednarza brakowało zdania, dwóch o tym co udało nam się osiągnąć przez te dwa lata pracy Holendrów oraz Basałaja w Wiśle i co chcemy kontynuować (głownie mam na myśli zmianę struktury klubu). Wychodzi na to że spuścizna wynosi zero. Zero czyli nic.

Zacytowałem Twój fragment, z racji na to że generalnie się z nim zgadzam. Co więcej- wypowiedź Jacka B to jedno wielkie wytłumaczenie przyszłych cięć i zwalanie winy za stan obecny na wszystkich dookoła. Nie było tam żadnego ciepłego słowa skierowanego do kogokolwiek z klubu. Bednarz straszy zwolnieniami wszystkich. Piłkarzy mamy symulantów, poprzedni Zarząd - aż wstyd powiedzieć, będą cięcia i co najciekawsze, twierdzi ze go i tak zwolnią ale przyrzeka ze powodem będą wyniki a nie fatalne finanse klubowe. Pan Jacek zdaje się zapominać ze to jednak są naczynia połączone.

I na koniec kwiatek. Czy będąc właścicielem firmy pozwolilibyście na to aby prezesem była osoba która przyjdzie po to aby zrestrukturyzować firmę i będzie za ta restrukturyzację pobierać pieniądze z tej firmy przez 3 lata? W interesie Bednarza nie jest szybka i sprawna praca, ponieważ stanie się on zbędny, a iść nie ma gdzie. Jeśli natomiast, po restrukturyzacji, miałby szansę zostać Prezesem to mamy właśnie okazję oglądać na własne oczy narodziny nowego człowieka nie do ruszenia i układania struktur wyłącznie pod siebie.

Zabluźnię. Wole już takiego Pilcha który przyjdzie, zrobi swoje i wróci skąd przyszedł.
Odpowiedz cytując
kkbm
Member

Od: 04.2011

Stary 08.04.2012, 15:06
"Poprawił funkcjonowanie rozbitego pionu sportowego" - tzn. co zrobił?
" rozwinął scouting" - gdzie jest ten mityczny scouting?
" z powodzeniem grała w LE wyrzucając za burtę nawet Anglików z Fulham" - gratuluję samopoczucia z tym wyrzucaniem Anglików za burtę.
" Zrobił zespół, który swoją grą pozyskał wiele milionów Euro" - a te problemy z płynnością finansową to rozumiem wina krasnoludków?
"Zrobił zespół" - gdzie jest ten zespół? Pamiętam, że co roku w czerwcu mamy rewolucję kadrową. Nie inaczej byłoby/będzie tym razem. Pożegnamy w lecie ponad pół składu. Zawodnicy wrócą do swoich macierzystych klubów z wypożyczeń. To jest polityka? I znowu będziemy budowali skład na kolejne 12 miesięcy. Do następnej rewolucji kadrowej w lipcu 2013 r. Hehe.

Dlaczego mamy Lameya zamiast Cikosa? Co robił ten pajac z irokezem? Albo pan z wielkim brzuchem?

Kto w końcu powiedział, że w tym roku ma być Liga Mistrzów? Kto wymyślił ten plan? Może to Holendrzy zapragnęli się wypromować kosztem Wisły?

Jasne, że to, co dzieje się w Wiśle jest głównie konsekwencją tego, jak klub jest traktowany przez właściciela.
I zgadzam się, że tak krawiec kraje, jak materii mu staje, ale śmiem twierdzić, że krawiec źle krajał. Potraktował Wisłę, jak krótkoterminową inwestycję, olewając, co będzie dalej, wycisnął ją jak cytrynę. Dał nam chwilę radości, zostawiając za sobą spaloną ziemię. Ile dobrych spotkań rozegraliśmy tym dream teamem jesienią? Palce jednej ręki wystarczą, by je policzyć.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 08.04.2012, 15:40
Ale co by było, gdyby Valckx został na kolejne 2 lata? Znowu mielibyśmy co roku rewolucję kadrową na przełomie lipca i sierpnia, bo okazywałoby się, że pół pierwszej jedenastki wraca do swoich klubów z wypożyczeń do Wisły?
Zgadzam się, że Valckx to w pewnym stopniu ofiara tego, jak B.C. traktuje Wisłę. Ale to w końcu on ponosi odpowiedzialność za to kto przyszedł do klubu i na jakich warunkach. To on wybierał konkretnych piłkarzy i oferował im konkretne kontrakty, przez co mamy teraz problemy finansowe.
Zresztą nie wiem, skąd się wzięło to parcie na LM w sezonie 2011/2012. Jakoś nie słyszałem żądań z góry, że ma być LM. Może to Holendrzy sobie wymyślili w ramach promocji własnych nazwisk, że Maaskant przychodzi do no name z niemalże azjatyckiej ligi i wchodzi do LM?
Ziemia po Vlackxie jest nie mniej spalona niż przed nim, a śmiem twierdzić, że nawet bardziej. Bo przed Valckxem mieliśmy chociaż kogo sprzedać, a teraz... Kirma...
No i jednego Valckxowego zawodnika - Meliksona, który notabene od co najmniej 6 miesięcy jakoś niespecjalnie błyszczy.
Gdyby Stan był dłużej i mógł realizować własną politykę to było by tak jak mówił w wywiadach, czyli długofalowa polityka transferowa, sieć skautingu, szkolenie młodzieży , czyli całkiem inaczej niż musiał robić teraz ...Ze Stanem mogliśmy budować normalny klub, ale widać lepszy Bednarz i Kapka...

Valckx realizował politykę doraźności Cupiała i tylko naiwni sądzą inaczej.

Problemy finansowe to mamy bo graliśmy w przeszłości z Levadią i w Sosnowcu, oraz że mamy taką cudną frekwencją, że zarobki nie równoważą sprzedania piłkarzy za ok. 7 mln euro (Marcelo, Brożkowie , Diaz, Głowacki) plus zyski z gry w kw. do LM i gry w LE to mit, ot płacimy za przeszłość a nie za teraźniejszość.

Parcie na LM Cupiał ma zawsze bo to możliwość odzyskania środków wydanych na Wisłę , sprawa długu/pożyczki. Teza że wymyślili to sobie Holendrzy to nonsens.

Holendrzy mogli tylko sprzedać Pawła Brożka i tyle, inne transfery z wyprzedaży były dokonane wcześniej, przed nimi. Mogli więc sprzedać Pawła Brożka i ...tyle. Co do Kirma to nie jest transfer Stana, coś ci sie pomyliło. A kogo można teraz sprzedać z transferów Stana, ano mimo narzuconej przez Cupiała polityki doraźności, możemy sprzedać … wszystkich , czyli 3 piłkarzy których sprowadził Stan, bo były to jedynie te 3 transfery gotówkowe (pozostałe to wypożyczenie i piłkarze z karta w ręku), czyli: Melikson, a w niedalekiej przyszłości Genkow oraz Jovanović (przypomnę raz jeszcze że to jedyne tylko te 3 transfery gotówkowe Stana, więc jak krytykujemy to trzeba wiedzieć co ).

W pół roku zdobyte MP i później najlepszy wynik w europejskich pucharach od 9 lat, doprawdy bardzo się trzeba starać aby podważyć sukces Holendrów, ale znając polskie malkontenctwo i niechęć do "obcych", to pewnie chętni do kwestionowania dobrych wyników się znajdą, a apoteoza Bednarza czy Probierza też mnie jakoś nie zdziwi, cóż ...internet przyjmie wszystko.
Ostatnio edytowane przez milosz : 08.04.2012 o godz. 15:50.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 08.04.2012, 15:49
gosc dobre dragi wrzuca. bez kitu.

Nie wierzcie w co co mówi Bednarz czy Probierz, wierzcie tylko w to co mówi Valckx. Jego z PSV nie wyjebali dlatego ze kręcił lody, tyko dlatego ze go oszukali.:O Biedny Stan.

Jovanovic gwoli ścisłości jest tranferem ...Ilieva.

I oczywiście najlepszy wynik w pucharach osiągnęliśmy tylko i wyłącznie dzięki FARTOWI. Nie dzięki naszej grze jak za czasów Henia tylko dzięki mega wielkie ilości szczęścia.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 08.04.2012, 15:59

Dzisiejsza "spalona ziemia" to efekt odsunięcia Valckxa i zablokowania mu zimą możliwości działania, a nie ciągłego postępowania wedle jego koncepcji. U nas zawsze jak widać musi kwitnąć pomieszanie pojęć.
Co do tego, to są tylko domysły. Bo może gdyby Valcxowi właśnie całkiem pozwolono sprowadzać kolejnych Lameyów musielibyśmy ogłosić bankructwo. W tej dyskusji opieramy się albo na doniesieniach prasowych (dług już razem z niebotycznymi zyskami z LE jest większy o 8 mln PLN - doniesienia GK itd), albo tworzymy fantazyjny świat przypuszczeń że długu większego nie ma o 8 mln PLN już po uwzględnieniu zysków z LE a to tylko spisek Bednarza, Cupiała itd (kolega milosz celuje w tej wersji).

Nikt z nas dowodów nie ma na swoją wersję w którą wierzy. Dopiero w kwietniu 2013 kiedy Wisła opublikuje sprawozdanie finansowe za 2012 dowiemy się więcej. A jeśli masz mnie przekonywać jak milosz że długu większego o 8 mln nie ma itd to nie warto. Bo zanim ogłoszono super rewelacje Maci0sa miałem wątpliwości co do naszych finansów. Dalej podtrzymuję - po Valxcsie została spalona ziemia + Melikson. Przed nim nie było wiele lepiej, ale parę bulw ziemniaczanych na sprzedaż zostało (Brożkowie, Diaz) które ogrodnik holenderski pogonił żeby było na kontrakty dla ziomów jak Jaliens, czy Lamey. No dobrze że tego Meliksona znalazł
Powód: sprostowanie
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 08.04.2012 o godz. 16:31.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 08.04.2012, 16:11
szprotson odstaw to co zażywasz bo ci szkodzi.
W PSV Valckx miał i udane transfery i sukcesy klubu tak tytuły mistrzowskie jak i gra w LM, a odszedł bo zrezygnował, gdyż nie chciał tolerować polityki kadrowej z którą się nie identyfikował, a że były wzajemne oskarżenia ot widać w Holandii jak i w Polsce, w sumie jak wszędzie czasem rozstania są konfliktowe. Tracimy dobrego fachowca, a w zamian Kapka z Bednarzem, ... bez komentarza.

W europejskich pucharach mieliśmy pecha w kw. do LM , ot te feralne kilka minut z Apoelem i szczęście w ostatniej kolejce LE w fazie grupowej, czyli ...suma szczęścia wynosi ZERO. W sumie zagraliśmy udanie w europejskich pucharach , a wyniki są sprawiedliwe, obyśmy nie czekali na powtórkę tak udanych występów aż kolejnych dziewięciu lat...

Ogryzek , po prostu nie kłam, tylko tyle, przynajmniej nie kłam głupio, bo takie kłamstewko ma krótkie nóżki.
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
że długu żadnego nie ma a to tylko spisek Bednarza, Cupiała itd (kolega milosz celuje w tej wersji).
Nigdy i nigdzie nie napisałem że "długu nie ma". Jedynie twierdze że teza iż co roku się zwiększa bo Wisła to same straty jest nieprawdziwa. Jak sprzedajemy piłkarzy za np. około 7 mln euro (Marcelo, Diaz, Głowacki i Brożkowie) to straty dla sponsora tu nie widzę.
Ostatnio edytowane przez milosz : 08.04.2012 o godz. 17:32.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 08.04.2012, 16:20
milosz napisał(a):Wyświetl post

Ogryzek , po prostu nie kłam, tylko tyle, przynajmniej nie kłam głupio, bo takie kłamstewko ma krótkie nóżki. Nigdy i nigdzie nie napisałem że "długu nie ma". Jedynie twierdze że teza iż co roku się zwiększa bo Wisła to same straty jest nieprawdziwa. Jak sprzedajemy piłkarzy za np. około 7 mln euro (Marcelo, Diaz, Głowacki i Brożkowie) to straty dla sponsora tu nie widzę.
Ty chyba faktycznie jakiś nawiedzony jesteś - ochłoń - zarzucasz innym kolegom (szprotson) jakieś używki a sam jesteś zdrowo niezrównoważony! Mi zarzucasz kłamstwo! Pisząc posta nie miałem intencji napisania ze twierdzisz że cały dług Wisły wobec TF to zasługa Valcxa - a tylko to 8 mln PLN o który urósł, (powołałem się na GK) już po uwzględnieniu przychodów z LE które urosło za czasów genialnego holenderskiego ogrodnika. To miałem na myśli pisząc ze nie wierzysz w dług. Owe 8 mln PLN które urosło za Valcxsa, w to nie wierzysz. Abyś krótkonożny kolego nie miał wątpliwości poprawiłem w poprzednim swoim poście, aby inny neptyk taki jak ty też tego opacznie nie zrozumiał.

BTW
miłosz - zamiast robić z siebie błazna z pseudo życzeniami świątecznymi, kiedy najpierw mnie kłamcom nazwałeś, to po prostu nie edytuj po raz 20 swojego posta. Tak po chrześcijańsku - jak piszesz.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 08.04.2012 o godz. 22:11.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 08.04.2012, 16:27
Ogryzek
Chyba sam nie wiesz co piszesz... I do tego te nerwy, nerwusie opanuj się , haha.
Widzę że edytowałeś swój post, super, czyli przyznałeś się do kłamstwa, bo jak widać ma ono krótkie nóżki .

Wiem szprotsonku że lubisz tylko inwektywy bo inaczej dyskutować nie potrafisz, w sumie to jednak żałosne i stąd mi cię żal.

W meczach z Apoelem strzeliliśmy 2 bramki, teza więc że "w dwumeczu praktycznie sztycha nie zrobiliśmy" to bzdura, u ciebie nic nowego. Raz mieliśmy pecha (choć Apoel był lepszy to szkoda tych kiku minut), raz szczęście (faza grupowa i ostatnia kolejka) czyli suma szczęścia na ZERO.
Mecze oglądam i w TV i na żywo , a resztę twoich wypocin nie chcę mi sie komentować, żegnam i bez odbioru.

PS. Rozumiem też że tak spędzasz święta szprotson, jak zwykle mnie atakując, cóż po chrześcijańsku wybaczam i Wesołych Świąt !
PS.II. zamiast odwzajemnionych inwektyw tobie Ogryzek też Wesołych Świąt !

I na koniec dobry tekst wart cytowania:
To nie Valckx ustalał budżet klubu, środki na transfery, które były i cele, jakie przed wszystkimi postawił Cupiał. Valckx w ramach danych mu możliwości zrobił wszystko, co się dało, aby je zrealizować i był bardzo bliski osiągnięcia pełnego sukcesu. Poprawił funkcjonowanie rozbitego pionu sportowego, rozwinął scouting i z zawodników ściągniętych za grosze (bo pieniądze, która wydała Wisła w europejskiej skali są żałosną kpiną) zrobił drużynę, która wygrała ligę, a potem z powodzeniem grała w LE wyrzucając za burtę nawet Anglików z Fulham. Zrobił zespół, który swoją grą pozyskał wiele milionów Euro.

Czyli w rok, półtora dokonał niesamowitego wyczynu, za który powinien zostać doceniony, a nie opluwany.

Chciał rozwijać też szkolenie, z Basałajem tworzyć Akademię, postawić teraz na większą ilość młodych zawodników - jego wina, że Cupiał powiedział NIE i wolał posłuchać podszeptów Bednarza i Towarzysza Kapki?

I kto Wam powiedział, że obecna strata w "roku obrachunkowym" powstała na skutek działań Valckxa? Nawet Bednarz tego nie zrobił - gdyby to był fakt i prawda, na pewno nie zawahałby się. Bednarz nie wymienił żadnych konkretnych przyczyn, to dziennikarze dorobili wyjaśnienie, które potem przedstawia się jako prawdę objawioną.

Myślcie, a nie piszcie głupoty.

Pełna zgoda.
Ostatnio edytowane przez milosz : 08.04.2012 o godz. 17:34.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 08.04.2012, 16:34
szprotson napisał(a):Wyświetl post

I oczywiście najlepszy wynik w pucharach osiągnęliśmy tylko i wyłącznie dzięki FARTOWI. Nie dzięki naszej grze jak za czasów Henia tylko dzięki mega wielkie ilości szczęścia.
tak tylko i wyłącznie fartowi ale z w następnych nie bedzie problemu bo nam fart nie będzie pewnie potrzebny po ostatnim mistrzowsko rozegranym meczu w Chorzowie

a Iliev jest transferem Cupiała bo ten zatrudnił Basalaja który zatrudnił Valksa ktory dopiero zatrudnil Ilieva a moze bylo jeszcze inaczej

w każdym razie łyso widze nasza przyszłość chętnie sie pomylę

wesołych
alejasienieznam
Odpowiedz cytując
kkbm
Member

Stary 08.04.2012, 16:35
Gdyby Stan był dłużej i mógł realizować własną politykę to było by tak jak mówił w wywiadach, czyli długofalowa polityka transferowa, sieć skautingu, szkolenie młodzieży , czyli całkiem inaczej niż musiał robić teraz ...Ze Stanem mogliśmy budować normalny klub, ale widać lepszy Bednarz i Kapka...
Po dwóch latach nie mamy żadnej długoterminowej polityki transferowej, my po tych dwóch latach nie mamy choćby 4 przyzwoitych piłkarzy. Dlatego dziwi mnie, skąd ta wiara, że gdyby tylko Valckx został na kolejne lata, byłoby lepiej.

Valckx realizował politykę doraźności Cupiała i tylko naiwni sądzą inaczej.
Nie wiem, czyja to była polityka. Pewnie do pewnego stopnia właściciela. Ale konkretne decyzje transferowe podejmował dyrektor sportowy. To on uznał, że warto przepłacać na kontrakty przebrzmiałych gwiazdek z kartą w ręku (polityka doraźności) niż poszukać kogoś tańszego w utrzymaniu, ale na kogo trzeba wyasygnować kilkaset tysięcy euro, ale kogo potem możemy sprzedać. A Jaliensa (zresztą on wcale taki tragiczny w sumie nie jest) komu opchniemy?

Parcie na LM Cupiał ma zawsze bo to możliwość odzyskania środków wydanych na Wisłę , sprawa długu/pożyczki. Teza że wymyślili to sobie Holendrzy to nonsens.
Teza równie dobra jak moja.

Holendrzy mogli tylko sprzedać Pawła Brożka i tyle, inne transfery z wyprzedaży były dokonane wcześniej, przed nimi. Mogli więc sprzedać Pawła Brożka i ...tyle. Co do Kirma to nie jest transfer Stana, coś ci sie pomyliło. A kogo można teraz sprzedać z transferów Stana, ano mimo narzuconej przez Cupiała polityki doraźności, możemy sprzedać … wszystkich , czyli 3 piłkarzy których sprowadził Stan, bo były to jedynie te 3 transfery gotówkowe (pozostałe to wypożyczenie i piłkarze z karta w ręku), czyli: Melikson, a w niedalekiej przyszłości Genkow oraz Jovanović (przypomnę raz jeszcze że to jedyne tylko te 3 transfery gotówkowe Stana, więc jak krytykujemy to trzeba wiedzieć co ).
Nie twierdziłem, że Kirm to transfer Valckxa. Chodziło mi tylko o to, że tragiczny Kirm jest jednym z niewielu sprzedawalnych zawodników, jakich ma Wisła. I to nie dlatego, że znajdą się na niego chętni, ale dlatego, że ma z Wisłą kontrakt. Po Valckxie zostaje niewiele. Meliskon i może Genkow.

W pół roku zdobyte MP i później najlepszy wynik w europejskich pucharach od 9 lat, doprawdy bardzo się trzeba starać aby podważyć sukces Holendrów, ale znając polskie malkontenctwo i niechęć do "obcych", to pewnie chętni do kwestionowania dobrych wyników się znajdą, a apoteoza Bednarza czy Probierza też mnie jakoś nie zdziwi, cóż ...internet przyjmie wszystko.
Czy krytyka Holendrów musi oznaczać apoteozę Probierza?

Nie przeceniałbym tych zeszłorocznych sukcesów (choć mistrzostwo i feta to było po raz 13 coś niesamowitego), bo tak naprawdę niewiele brakowało, by mecz w Łoweczu skończył się innym wynikiem. Jesienią rozegraliśmy pewnie koło 30 spotkań, z czego oglądać dało się: rewanż z Bułgarami, pierwszy mecz z Apoelem, mecz z Lechem w Poznaniu i... może Fulham u siebie.

Spójrz na grę Wisły w zeszłym roku, jak na wyczyny Grzelaka, Radovica, Zieńczuka, Kirma - no mieli "sezon konia". I my też mieliśmy, ale Holendrzy niczego tak naprawdę nie zbudowali. A teraz widzimy, co tak naprawdę Valckx zostawia po sobie... Jest gorzej niż w tragicznym organizacyjnie i piłkarsko 2010 r.
Ostatnio edytowane przez kkbm : 08.04.2012 o godz. 16:40.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 08.04.2012, 16:52
kkbm.
Powtarzasz to samo, ale nie przyjmujesz faktów do wiadomości.
Transfery Valckx'a były pod zamówienie, a nie jego własną polityka transferową, tą przedstawiał w wywiadach jak być powinno.
Sprowadził do Wisły Kraków tylko trzech piłkarzy (też to powtarzam, ale widać trzeba) w ramach transferów gotówkowych w relacjach z innymi klubami, Melikson, Genkow i Jovanović. Złożył też podpis i finalizował transfer Chaveza i tyle , reszta to wypożyczenia i piłkarze z kartą w ręku bo taka była polityka doraźności właściciela pod wynik i ten był.

Zwyczajnie jak mam wybór to wybieram Valckx'a , a nie Bednarza. Tyle że to tylko mój pogląd i tak decyzje jak zwykle podejmuje boss czyli Sz. Pan Cupiał , a ten dał zielone światło Bednarzowi i Kapce, cóż Ja tu świetlanej przyszłości nie widzę ale może się mylę i będzie cud.

Powtórzę też że nie chciałbym czekać kolejnych 9 lat na grę wiosną w pucharach europejskich.

kriswisla napisał(a):Wyświetl post
No tak z grubsza patrząc to się w.......il po uszy,w zasadzie ma tylko jedno wyjscie ,zeby z tego cos wyciągnąć trzeba pożyczyć trochę więcej zdobyć majstra i he ja znowu z szabelką na LM bo tylko tam jest kasa
I to jest meritum sprawy, dokładnie tak jest jak napisałeś, cała polityka klubu piłkarskiego Wisła Kraków, nic dodać i nic ująć, ale trwałych fundamentów dla europejskiego klubu to my tu nie zbudujemy, tylko skok na LM się liczy, ale .. przy okazji mamy parę fajnych wyników sportowych, ale to przy okazji i dobre i to , choć chciałoby się więcej, normalnej inwestycj w klub , takiej długofalowej...
Ostatnio edytowane przez milosz : 08.04.2012 o godz. 18:52.
Odpowiedz cytując
Po prostu Wiślak
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 08.04.2012, 18:38
Ogryzek napisał(a):
Bo może gdyby Valcxowi właśnie całkiem pozwolono sprowadzać kolejnych Lameyów musielibyśmy ogłosić bankructwo.
A kto Ci powiedział, że chciał sprowadzić „kolejnych Lameyów”? Sam mówił niejednokrotnie o zupełnie innym typie zawodników. Jak wiadomo, mierzył np.: w Świerczoka.

Jego transfery się sprawdzały, dawały wynik i pieniądze. Na jakiej podstawie twierdzisz, że teraz byłoby inaczej? Od transferowych niewypałów które zalegają potem latami jest Bednarz, nie on (Jirsak).

Ogryzek napisał(a):
W tej dyskusji opieramy się albo na doniesieniach prasowych (dług już razem z niebotycznymi zyskami z LE jest większy o 8 mln PLN - doniesienia GK itd), albo tworzymy fantazyjny świat przypuszczeń że długu większego nie ma o 8 mln PLN już po uwzględnieniu zysków z LE a to tylko spisek Bednarza, Cupiała itd (kolega milosz celuje w tej wersji).
Ewentualne braki w kasie mogły powstać na skutek innych spraw, niż transfery Valckxa. Tak trudno dopuścić taką możliwość? Kto Ci powiedział ile naprawdę wynoszą i że nie biorą się przykładowo ze źle oszacowanej frekwencji na meczach ligowych? Skąd wiesz, że przychody z LE nie będą księgowane dopiero w roku 2012, gdy wpłyną? Dziennikarze? Bednarz nic o tym nie mówił

Ogryzek napisał(a):
Dalej podtrzymuję - po Valxcsie została spalona ziemia + Melikson. Przed nim nie było wiele lepiej, ale parę bulw ziemniaczanych na sprzedaż zostało (Brożkowie, Diaz) które ogrodnik holenderski pogonił żeby było na kontrakty dla ziomów jak Jaliens, czy Lamey. No dobrze że tego Meliksona znalazł
Valckx został odsunięty, zanim skończył swoją pracę. I zostawił po sobie MP, ogromny sukces w LE, pieniądze z europejskich pucharów, scouting, kilku wartościowych zawodników. Teraz sezon i puchary przegrywamy już przez Probierza i Bednarza, a nie niego. Niestety.

kkbm napisał(a):
"Poprawił funkcjonowanie rozbitego pionu sportowego" - tzn. co zrobił?
Zrobił wynik, rozwinął scouting i szkolenie (zatrudnienie nowych scoutów i trenera do młodzików), skutecznie posprzątał po poprzednikach i ich wyprzedaży drużyny

kkbm napisał(a):
rozwinął scouting" - gdzie jest ten mityczny scouting?
Mityczny? Ci ludzie są z krwi i kości, pracowali i obserwowali piłkarzy. Gdzie są teraz? Pytaj Bednarza,
który ogłosił już dawno, że jemu nie są potrzebni . Jakby scouting nie był ważnym elementem składowym każdego profesjonalnego klubu. Bez scoutingu Bednarz miał takie kwiatki jak Jirsak.

kkbm napisał(a):
" z powodzeniem grała w LE wyrzucając za burtę nawet Anglików z Fulham" - gratuluję samopoczucia z tym wyrzucaniem Anglików za burtę.

Czyli co, to oni byli na koniec wyżej w tabeli od Wisły, okazali się lepsi i grali ze Standardem? Zapomniałem, że w Twoim świecie to Fulham wyrzucił Wisłę z pucharów.

kkbm napisał(a):
" Zrobił zespół, który swoją grą pozyskał wiele milionów Euro" - a te problemy z płynnością finansową to rozumiem wina krasnoludków?
A co ma Valckx do polityki finansowej klubu? On układał budżet? Drukował pieniądze, czy jedynie poruszał się w obrębie środków i możliwości, które otrzymał z góry? Jeśli ktoś tu nie umie liczyć, to Cupiał i Basałaj, a nie on. Zarzuty, że doprowadził do finansowego kryzysu są farsą, bo to nie on był od liczenia oraz pilnowania stanu kasy. To nie jest zakres odpowiedzialności i kompetencji dyrektora sportowego w żadnym klubie

On był od zrobienia drużyny, która osiągnie wynik sportowy. Jego drużyna go zrobiła, pozyskując z europejskich pucharów największe środki w całej dotychczasowej historii Wisły Kraków . Nie wiemy, co spowodowało rzekomy niedobór w kasie, nikt tego konkretnie nie określił.

kkbm napisał(a):
"Zrobił zespół" - gdzie jest ten zespół? Pamiętam, że co roku w czerwcu mamy rewolucję kadrową.
Przy Reymonta. Wraz z mistrzostwem Polski ad. 2011 i wyjściem z fazy grupowej LE. W miejscu, o którym dziesiątki, nie, setki innych polskich klubów mogą jedynie poważyć. Ten zespół walczył, potrafił wygrywać i miał dobre perspektywy dopóki Cupiał nie zaczął się mieszać i nie wyrzucił Maaskanta.

kkbm napisał(a):
Nie inaczej byłoby/będzie tym razem.
A skąd Ty wiesz, że zespół nadal prowadzony przez Maaskanta i „poprawiony” zimą przez Valckxa ponownie nie wywalczyłby MP i nie przeszedł Standardu?

kkbm napisał(a):
Pożegnamy w lecie ponad pół składu. Zawodnicy wrócą do swoich macierzystych klubów z wypożyczeń. To jest polityka?
Polityka zastępowania słabych zawodników lepszymi jest stosowana na całym świecie. Wypożyczenia też. Wiśle dała mistrzostwo Polski i puchary wiosną, czego jednocześnie przez całe 15 lat zaangażowania Cupiała nie dała żadna inna polityka, poza jednym jedynym wyjątkiem za czasów Kasperczaka. „Polityka sportowa Valcxka” bije wszystkie inne o głowę.

kkbm napisał(a):
znowu będziemy budowali skład na kolejne 12 miesięcy. Do następnej rewolucji kadrowej w lipcu 2013 r. Hehe.
Lepsze rewolucje kadrowe co rok i gra w LE, niż stawianie na „młodych i zdolnych Polaków” typu tych z Górnika, Odry, Ruchu czy Korony kończone brakiem jakichkolwiek krajowych czy międzynarodowych osiągnięć. Jestem niemalże pewien, że za Bednarza i Kapki szybko się o tym wszyscy przekonamy.

kkbm napisał(a):
Co robił ten pajac z irokezem? Albo pan z wielkim brzuchem?
Pognębiał Cracovię na Kałuży i przyczyniał się do wywalczenia mistrzostwa Polski? Chętnie przeżyłbym to i powitał go jeszcze raz. Nie ma dyrektora sportowego, którym miałby tylko udane i olśniewające transfery.

kkbm napisał(a):
Kto w końcu powiedział, że w tym roku ma być Liga Mistrzów? Kto wymyślił ten plan? Może to Holendrzy zapragnęli się wypromować kosztem Wisły?
To Wisła źle zrobiła, że na życzenie Cupiała, który od zawsze zatwierdza i nakreśla cele klubu walczyła o LM? Valckx sobie wymyślił, o co klub ma walczyć? Lepiej i korzystniej finansowo byłoby, gdy Wisła walczyła o LM tak jak wtedy z Lewadią?

Ale za przeproszeniem pie….sz.
Ostatnio edytowane przez Po prostu Wiślak : 08.04.2012 o godz. 18:40.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.04.2012, 21:43
Mam interesujące pytanie dlaczego Wisła ma tak niski budżet wynoszący zaledwie 50 mln zł a Legia ma budżet 80 mln
Dlaczego Ruch ma 20 mln a my mimo 20 mln zarobku (ponad 5 mln euro) z LM/LM mamy tylko 50, wychodzi na to że bez pucharów mamy 30 mln, więc różnica 10 mln bierze się z Jak możemy mieć tak niskie dochody sięgające 30 mln Przecież grając ok. 25 meczy w sezonie z biletów, dnia meczowego, transmisji powinniśmy mieć ponad 20 mln zł zysku każdy mecz to min. 15 tys. którzy średnio zostawią z 50-60 zł. Same Vipy powinny generować mega przychody! Jak to jest możliwe To są jaja czy co Jak Jacek Bednarz może mówić, że przychody będą 20% mniejsze No ok będą mniejsze jak Jacusiu nic nie będziesz robił z Stadionem na którym można zarobić pewnie z 35 mln rocznie.
Nazwa to 5 mln, bilety to z 20 mln, 150 tys * 32 loże 5 mln to loże,

Ten klub w obecnie panujących czasach powinien mieć budżet na poziomie 75 mln to minimum.
Stadion to 35 mln, Prawa z TV to 15 mln( T-ME + UEFA), bonifikata za grę w Europie z 15 mln zł, Sponsorzy z 10 mln zł, Sprzedaż zawodników z 4 mln zł, sklep klubowy powinien generować dochód z 2-3 mln zł

Razem: grubo ponad 80 mln złotych

Podsumowując: Jacuś, przestać pieprzyć głupoty! Weź się do roboty, szukaj sponsorów, szukaj ludzi do skybox-ów, itp.bo widać że tym stadionem zarządzają idioci a nie prawdziwi biznesmeni. Józef Wojciechowski zrobiłby z tej drużyny drugi Apoel

Rozumiem, że Bogusław Cupiał zapożyczył nam z 10 mln zł ale my za LE dostaliśmy 2 razy tyle ! Przecież nasi kopacze nie zarabiają 40 mln złotych, przecież Basałaj nie zgodziłby się na taki coś przed sezonem, wiedząc, że może nam zrobić 20-30 mln dziurę w budżecie! Brak tutaj spójności, jaka jest prawda
KTOŚ NAS ROBI W CH... I TO STRASZNIE!!
Ostatnio edytowane przez anthony09 : 08.04.2012 o godz. 21:51.
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 08.04.2012, 22:27
Zapominasz o tym, ze z LE nic nie dostalismy... i o jednej waznej kwestii: przychod=/= dochod....
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 08.04.2012, 23:22
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Zapominasz o tym, ze z LE nic nie dostalismy... i o jednej waznej kwestii: przychod=/= dochod....
Własnie - ciekawa kwestia. Bo planując wydatki określa się tzw. budżet. Teoretycznie Wisła ma roczny budżet na poziomie 45 milionów złotych (mniej więcej). Można powiedzieć ze wielkość budżetu to są założone wydatki jakie chcemy ponieść w danym sezonie. Nie oznacza to ze wydając równo 45 milionów złotych będziemy na zero. W budżecie mogliśmy założyć też większe wydatki od przychodów - różnice skompensować w latach następnych lub z pieniędzy z które były/będą na koncie firmy. Więc mogliśmy mieć budżet na poziomie 45 milionów i stracić płynność finansową nie przekraczając wydatków w ramach budżetu np z powodu mniejszych wpływów z biletów, kar nałożonych na klub oraz wstrzymaniu wypłaty kasy z UEFA. Co więcej, patrząc na powyższe, RN mogła mieć wiedzę o ewentualnej dziurze w budżecie którą planowano załatać w latach następnych, natomiast nie spodziewała się utraty płynności finansowej.
Odpowiedz cytując
Manhunt
Senior Member

Od: 03.2011

Stary 09.04.2012, 06:44
W piątkowym fakcie widziałem artykuł o zadłużeniach Polskich klubów i pisali tam ,że:
Zadłużenie Legii wobec ITI to ponad 170 mln złotych , a zadłużenie Wisły wobec Cupiała to około 70 mln złotych.
Większość klubów jest zadłużonych.
Nie zadłużona jest Polonia ( tam JW daje kase , nie pożycza) , Korona , Zagłębie i chyba Jaga
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 09.04.2012, 08:37
A kto Ci powiedział, że chciał sprowadzić „kolejnych Lameyów”? Sam mówił niejednokrotnie o zupełnie innym typie zawodników. Jak wiadomo, mierzył np.: w Świerczoka.
Na takiej na jakiej Tobie ktoś powiedział że nie sprowadzałby własnie kolejnych Lameyów. Polaka żadnego do pierwszego zespołu nie ściągnął. Tylko razem z Basałeajem wymyślili śpiewkę że Polacy są za drodzy. Wolał Branco zamiast nieosiągalnego finansowo Lisowskiego który wylądował w "przebogatej" Koronie a nas niby nie było na niego stać? Z tym Świerczokiem to kolejna ściema. Pomijam że ze względów kibicowskich dobrze że do nas nie trafił. Stan miał tylko słowa, nie czyny. Jego działania nie dawały żadnych podstaw że byłoby inaczej.

Jego transfery się sprawdzały, dawały wynik i pieniądze. Na jakiej podstawie twierdzisz, że teraz byłoby inaczej? Od transferowych niewypałów które zalegają potem latami jest Bednarz, nie on (Jirsak).
Dawały wyniki, zgoda ale żadnych pieniędzy - poza Meliksonem nie sprowadził żadnego piłkarza na którym możemy zarobić jakieś większe pieniądze. A jego armia zaciężna jedno sezonowych najemników okazała się zbyt droga. Ponadto pod koniec pobytu w Wiśle zdemoralizowana. Stan zostawił dziurę po sobie. Same wypożyczenia....

Ewentualne braki w kasie mogły powstać na skutek innych spraw, niż transfery Valckxa. Tak trudno dopuścić taką możliwość? Kto Ci powiedział ile naprawdę wynoszą i że nie biorą się przykładowo ze źle oszacowanej frekwencji na meczach ligowych? Skąd wiesz, że przychody z LE nie będą księgowane dopiero w roku 2012, gdy wpłyną? Dziennikarze? Bednarz nic o tym nie mówił
Oczywiście, pisałem o tym To kwestia wiary i pisałem żebyś nie próbował mnie o to molestować, Bo skojarz fakty. Przed Valcxsem Garguła był naszym najlepiej zarabiającym piłkarzem. Po przyjściu Stana jakoś dziwnie koszty jego utrzymania wyparowały poza pierwszą piątkę naszych najdroższych piłkarzy. Kilku innych go wyprzedziło. Wcześniej nie płaciliśmy aż takich pensji. Opieram się na GK. Udział w tym mitycznym zwiększeniu zadłużenia miał też Basałaj i Cupiał bo w ogóle pozwolił na zabawy Stana. Ale działanie Holendra przyczyniło się do tego ze teraz nie ma poza Meliksonem nikogo kogo moglibyśmy sprzedać żeby zasypać tą stratę 8 mln PLN.

Valckx został odsunięty, zanim skończył swoją pracę. I zostawił po sobie MP, ogromny sukces w LE, pieniądze z europejskich pucharów, scouting, kilku wartościowych zawodników. Teraz sezon i puchary przegrywamy już przez Probierza i Bednarza, a nie niego. Niestety.
Może właśnie przezornie go odsunięto bo kolejne zwiększenie długu przez krótkowzroczną politykę Stana mogłoby się skończyć bankructwem. Widać Cupiał który co jak co ale umie liczyć pieniądze zauważył że kasy w Wiśle ubywa a On musi do nie dopłacać. A pewnie nie tak umawiał się z Basałeajem i Valxsem. Myślisz ze gdyby polityka Holendra przynosiła zyski to łasy na pieniądze Cupiał pozbył by się takiej kury znoszącej złote jaja? Żadne "spiski" by go nie przekonały żeby wywalił Holendra. Widać jednak zysków jednak nie ma a są tylko większe straty. Dlatego Valxcs musi odejść.

Zrobił wynik, rozwinął scouting i szkolenie (zatrudnienie nowych scoutów i trenera do młodzików), skutecznie posprzątał po poprzednikach i ich wyprzedaży drużyny
Wynik był zgoda, ale nic poza tym + zwiększenie długów za które wkurzony Cupiał musi płacić swoją kasę.

Mityczny? Ci ludzie są z krwi i kości, pracowali i obserwowali piłkarzy. Gdzie są teraz? Pytaj Bednarza,
który ogłosił już dawno, że jemu nie są potrzebni . Jakby scouting nie był ważnym elementem składowym każdego profesjonalnego klubu. Bez scoutingu Bednarz miał takie kwiatki jak Jirsak.
Sprawa czy Bednarz jest gorszy/lepszy jako dyrektor sportowy to 2 różne rzeczy. Nie jestem apologetą Bednarza więc nie odwracaj uwagę od błędów Valxsa pokazując na Bednarza. Ja Bednarza nie zamierzam bronić, On musi obronić się sam, ale to inna dyskusja.

A co ma Valckx do polityki finansowej klubu? On układał budżet? Drukował pieniądze, czy jedynie poruszał się w obrębie środków i możliwości, które otrzymał z góry? Jeśli ktoś tu nie umie liczyć, to Cupiał i Basałaj, a nie on. Zarzuty, że doprowadził do finansowego kryzysu są farsą, bo to nie on był od liczenia oraz pilnowania stanu kasy. To nie jest zakres odpowiedzialności i kompetencji dyrektora sportowego w żadnym klubie

On był od zrobienia drużyny, która osiągnie wynik sportowy. Jego drużyna go zrobiła, pozyskując z europejskich pucharów największe środki w całej dotychczasowej historii Wisły Kraków . Nie wiemy, co spowodowało rzekomy niedobór w kasie, nikt tego konkretnie nie określił.
Wiadomo ze nie odpowiada za to tylko Valcxs, ale przede wszystkim Basałaj i również RN z Cupiałem ze pozowolili na krótkowzroczną politykę Holendra. Valxcs odpowiada za przepłaconych i bardzo drogich kopaczy jak Jaliens czy Lamey a brak jakichkolwiek perspektywicznych kopaczy na których moglibyśmy zarobić.

Przy Reymonta. Wraz z mistrzostwem Polski ad. 2011 i wyjściem z fazy grupowej LE. W miejscu, o którym dziesiątki, nie, setki innych polskich klubów mogą jedynie poważyć. Ten zespół walczył, potrafił wygrywać i miał dobre perspektywy dopóki Cupiał nie zaczął się mieszać i nie wyrzucił Maaskanta.
Ten zespół nie miał żadnych perspektyw co pokazuje aktualne zaangażowanie przepłaconych stranierosów. Bo nawet jakby Valxcs został to i tak budowalibyśmy zespół od nowa. Byłby to nowy jedno sezonowy zespół oparty znowu na wypożyczeniach.

A skąd Ty wiesz, że zespół nadal prowadzony przez Maaskanta i „poprawiony” zimą przez Valckxa ponownie nie wywalczyłby MP i nie przeszedł Standardu?
Stąd ze nie mógłby być poprawiony bo już kasy nie było na kolejne transfery dzięki krótkowzrocznej polityce Valxcsa. Oraz stąd że większość wypożyczonych kopaczy przestało się mocniej angażować w grę po APOELU. Dlatego wyleciał Maasknat ze nawet On nie potrafił tych zdemoralizowanych kopaczy zmusić do biegania.

Polityka zastępowania słabych zawodników lepszymi jest stosowana na całym świecie. Wypożyczenia też. Wiśle dała mistrzostwo Polski i puchary wiosną, czego jednocześnie przez całe 15 lat zaangażowania Cupiała nie dała żadna inna polityka, poza jednym jedynym wyjątkiem za czasów Kasperczaka. „Polityka sportowa Valcxka” bije wszystkie inne o głowę.
Ale nie polityka masowych wypożyczeń. APOEL to oaza trwałości przy naszej polityce jednosezonowców serwowanej przez Stana. Wypożyczenia to małe uzupełnienie. Dla Holendra to była podstawa.

Lepsze rewolucje kadrowe co rok i gra w LE, niż stawianie na „młodych i zdolnych Polaków” typu tych z Górnika, Odry, Ruchu czy Korony kończone brakiem jakichkolwiek krajowych czy międzynarodowych osiągnięć. Jestem niemalże pewien, że za Bednarza i Kapki szybko się o tym wszyscy przekonamy.
Młodzi zdolni Poalcy to ma być tylko jeden z elementów składu. Nie przekręcaj. Dzięki takiemu Rybusowi i Borysiukowi Legia zarobiła blisko 2 razy więcej na transferach młodych zdolnych Polaków niż na samej LE. A my kogo wylansowaliśmy w rozgrywkach LE? Nieswojego Bitona? Tak wygląda polityka Stana. Tylko wydawać a nie zarabiać.

A za przeproszeniem ty .......isz! (Trochę kultury by ci się przydało) Polityka Stana to typowo polskie podejście postaw się a zastaw się. Żadnej długofalowej polityki, żadnej pracy u podstaw.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Stary 09.04.2012, 08:48
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
A co mnie interesuje dochód, ja analizuje wyłącznie kwestię budżetową, która całkowicie mi nie pasuje!

SEZON 2010/2011 sprzedaż za bagatela 7 mln euro! =30 mln zł
SEZON 2011/2012 gratyfikacje z UEFA wynoszące 5 mln euro = 23 mln zł + nowy stadion ...

Ruch, Jagielonia i inne średniaki tego nie mają a składy mają porównywalne!, baa u nich nie ma nawet stadionu! Jak to ....a możliwe!!
Co to oznacza ? Że my balansujemy na krawędzi ? Ukladając budżet układamy go na 60 mln zł, więdząc że pewne mamy tylko 20 mln zł
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
S.A.
Arek Głowacki
Tomasz Frankowski
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 09.04.2012, 08:51
w porównaniu z Legią jesteśmy głęboko w tyle niestety
mają darmowego Kuciaka (chyba lepsza okazja nam się nie trafi)
pozbyli się mało medialnego szrotu (Komorowski)
mają bardzo mocny środek tak zabezpieczony jak my kiedyś Radkiem Sobolewskim
Żyro i Wolskim interesuje się pewnie pół Europy, w kolejce czeka Jagiełło
obrona bardzo solidna, no i pewnie mają pełny porfel

grupa LE niemal pewna a co za tym idzie w następnym sezonie mogą być nie do ruszenia dla nas
powoli się robi polski Real Madryt (wiadomo stolica zawsze przyciąga zawodników o określonej mentalności, co kiedyś Legii odbijało się czkawką, a teraz obraca się na jej korzyść)

jeżeli chodzi o nas to bez Meliksona praktycznie budujemy od nowa, a przecież dla nas to ostatnia okazja żeby dobrze go sprzedać
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 09.04.2012 o godz. 08:54.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 09.04.2012, 08:54
Acapelo napisał(a):Wyświetl post

grupa LE niemal pewna a co za tym idzie w następnym sezonie mogą być nie do ruszenia dla nas
powoli się robi polski Real Madryt (wiadomo stolica zawsze przyciąga zawodników o określonym charakterze)
Baaa, zarobili jeszcze na Komorowskim 400 tysięcy euro Ciekawe czy my zarobimy cokolwiek na naszym szrocie jak Jaliens?
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 09.04.2012, 08:59
To że składu mają porównywalne to pretensje do Staszka i basalaja, że takich kosmicznych grajków nasprowadzali.

Mnie ciekawi ostatnio jedna kwestia, nasze wypożyczenia. Płaciliśmy tylko kontrakty czy może gratyfikacje dla klubów też?
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Stary 09.04.2012, 09:00
Nasz problem tkwi w braku skrzydłowych i napastnika! Tutaj jest problem, dlatego nie strzelamy więcej niż 22 bramki. Paweł Brożek nie rozwiąże sam tej sytuacji. Po pierwsze musimy opchnąć Małego, Kirma, kupić 2-3 młodych kreatywnych jak Uche, jak Kosowski! Wisła słynęła z gry skrzydłami! A teraz Teraz to jest jedno wielkie gówno!
-
S.A.
Arek Głowacki
Tomasz Frankowski
Odpowiedz cytując
kkbm
Member

Stary 09.04.2012, 10:11

Kto tych młodzików trenuje?

No nie wątpię, że komuś płacimy pensję, ale jakoś tych transferów nie widzę. Chyba że dotychczasowe transfery to zasługa naszych scoutów.Ww takim razie nie wiem, po co nam Vaklckx? Do podpisywania umów? Tyle to Pani Jadzia zrobi. Albo hmmm... nie. Pani Jadzia nie podpisałaby umowy z Chavezem w takim kształcie, w jakim ona wiąże Wisłę.

Czyli co, to oni byli na koniec wyżej w tabeli od Wisły, okazali się lepsi i grali ze Standardem? Zapomniałem, że w Twoim świecie to Fulham wyrzucił Wisłę z pucharów.
OK. Żyjmy złudzeniami. Wielka Wisła Valckxa rozbiła w pył Anglików, przejechała się po Bułgarach, prawie pokonała po heroicznym boju tytanów z Belgii. W lidze walczyła jak równy z równym z Widzewem Łódź, Koroną Kielce i Ruchem Chorzów. Choć trochę brakło do remisu, to nie ma co narzekać.

Potrafił walczyć do ostatniej minuty o remis z Widzewem i nawet z Ruchem.

Powalczyli jesienią o mistrzostwo. Grając kompromitujący futbol.

Ty to nazywasz polityką? Nie żartuj, polityka to są transfery, wymiana najsłabszych ogniw z umiarem, w uporządkowany sposób, z konkretnym celem. A my co rok wywalamy ponad połowę pierwszego składu. Znaczy nie wywalamy, bo to nie są nasi piłkarze. Nikomu ich nie sprzedamy. Rozumiesz w czym problem?

W tym roku zbieramy regularny oklep od tych młodych zdolnych, więc kto wie...

To Wisła źle zrobiła, że na życzenie Cupiała, który od zawsze zatwierdza i nakreśla cele klubu walczyła o LM? Valckx sobie wymyślił, o co klub ma walczyć? Lepiej i korzystniej finansowo byłoby, gdy Wisła walczyła o LM tak jak wtedy z Lewadią?

Pełna kultura.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 09.04.2012, 10:33
Powalczyli jesienią o mistrzostwo. Grając kompromitujący futbol.
Kompromitujacy futbol to gramy teraz.
Wtedy gralismy nieefektywnie. 70% czasu posiadnie pilki i 4 sytuacje bramkowe na mecz.
Zabraklo stabilizacji po nieoczekiwanym sukcesie jakim bylo MP. Pilkarze pomysleli, ze skoro z marszu wygrali lige, to kolejny sezon bedzie spacerkiem. Przeciez ten rok zawalono glownie meczami u siebie. Podbeskidzie, Lechia, Górnik, Polonia, Korona 15pkt których nie mielismy prawa stracic. Kolejne 2 to mecz z katastrofalną Amiką, nastepne 2 to grajaca w 9 błazenada z łazienkowskiej.
Wisła miała i ma potencjał, zeby u siebie zaliczac komplet zwyciestw. Nie zalicza, bo zrobiono gdzies błąd. Moze dobór pilkarzy pod kątem mentalnym jest nieodpowiedni ?
Z zakupow letnich jedynie Lamey i Jovanovic wygladaja na gosci, ktorzy chca robic co do nich nalezy. Inna sprawa, ze obydwaj sa slabsi niz kilku ligowych Polakow grajacych na ich pozycjach.

Gramy caly sezon bez Sobolewskiego, bez Boguskiego, Małecki to saboażysta a nie pilkarz Wisły, Melikson roztrzesiony jak nastolatka, a Biton slusznie wyszedl z zalozenia, ze skoro od grudnia sie bebni, ze nikt go nie ma zamiaru wykupywac za 1.6mln euro to po co ma sie wysilac.

Maasakant powinie prowadzic ten zespol do konca obecnego sezonu, a juz napewno powinien zostac Moskal, ktory byl z tą ekipą od samego poczatku.
Przeciez cyba tylko idiota mogl sądzic, ze zwolnienie RM i roszady trenerskie wyjda nam na korzysc. Malo bylo komu doswiadczen za Liczki, Petrescu czy teraz.

Pakowanie reki do pieca i placz, ze boli.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 09.04.2012, 10:42

powoli się robi polski Real Madryt (wiadomo stolica zawsze przyciąga zawodników o określonej mentalności, co kiedyś Legii odbijało się czkawką, a teraz obraca się na jej korzyść)

jeżeli chodzi o nas to bez Meliksona praktycznie budujemy od nowa, a przecież dla nas to ostatnia okazja żeby dobrze go sprzedać
1. ITI zablokowało wszelkie wpłaty na rzecz Legii. O transferach gotówkowych raczej możemy kolejny sezon zapomnieć - bez przesady.

2. Z tego co zauważyłem w linkach w podpisie u tutejszego eksperta od europejskich rankingów: gdyby wszystkie ligi zakończyły się dziś, Legia ma rozstawienie w 1 rundzie el LM, a w 2 i 3 rundzie el LM już nie. To znaczy, że trafimy tak jak Wy na Skonto, ale już nie na Litex w 2 rundzie. A odpadnięcie w 2 rundzie to 4 runda el LE, a nie faza grupowa. Raczej wątpie, byśmy dali radę drugi raz osiągnąć taki sukces jak wyeliminowanie Spartaka.

Nie rozpędzaj się
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Tominho
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.04.2012, 11:19
0 22 napisał(a):Wyświetl post
2. Z tego co zauważyłem w linkach w podpisie u tutejszego eksperta od europejskich rankingów: gdyby wszystkie ligi zakończyły się dziś, Legia ma rozstawienie w 1 rundzie el LM, a w 2 i 3 rundzie el LM już nie. To znaczy, że trafimy tak jak Wy na Skonto, ale już nie na Litex w 2 rundzie. A odpadnięcie w 2 rundzie to 4 runda el LE, a nie faza grupowa. Raczej wątpie, byśmy dali radę drugi raz osiągnąć taki sukces jak wyeliminowanie Spartaka.

Nie rozpędzaj się
Po pierwsze: Musicie zostać Mistrzem
Po drugie: Jeśli już się Wam uda, to zaczynacie kwal. do LM od II rundy, w której jesteście rozstawieni.
Po trzecie: W chwili obecnej brakuje Wam jednego miejsca do tego, aby być rozstawionym w III rundzie, więc szansa na to jest dosyć spora.
Po czwarte: Odpadając w II rundzie, odpadacie z pucharów. Nie ma wtedy udziału w LE.
Po piąte: Być może pomyliłeś się w nazewnictwie poszczególnych rund i dlatego wyszły z tego takie głupoty
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 09.04.2012, 11:22
Komorowski był najlepszym obrońcą Legii w ostatnim roku, lepiej grającym, niż Żewłakow, a nie szrotem. Grał praktycznie bezbłędnie, zaliczał całą masę udanych interwencji, w równym stopniu jak wspomniany Żewłakow miał wkład w to, że gra defensywna Legii w tym sezonie wygląda tak świetnie. To nie przypadek, że to właśnie jego chciał kupić klub z silnej ligi rosyjskiej. Oglądałem ostatnio dwa mecze Tiereka i Komorowski grał w nich po prostu świetnie, jest dla nich ważniejszym elementem defensywy, niż wielokrotny reprezentant Czech Martin Jiranek, któremu zdarzyły się kiksy.

No ale tak jak mówisz, jest zawodnikiem mniej medialnym, więc ludzie, którzy nie oglądali zbyt często meczów z jego udziałem z góry skazali go na bycie szrotem. U nas tak to już jest, że często gra, rzeczywiście pokazywane umiejętności są na drugim planie, odwrotnie niż "medialność" - tak jest praktycznie w każdej dziedzinie życia, od polityki, przez sport, po wszelkie gwiazdki radia i telewizji. Gdyby to ode mnie zależało, to środek obrony naszej reprezentacji tworzyłby właśnie Komorowski z Wasilewskim.
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 09.04.2012, 11:27
oczywiście teraz każdy mądry że Maaskant mógł prowadzić do końca sezonu Wisłe. Szkopuł w tym że nikt nie wierzył że możemy być w jeszcze wiekszej dupie niż za Maaskanta. Rzeczywistość okazała sie brutalna jak nasz stadion
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 09.04.2012, 11:34
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
oczywiście teraz każdy mądry że Maaskant mógł prowadzić do końca sezonu Wisłe. Szkopuł w tym że nikt nie wierzył że możemy być w jeszcze wiekszej dupie niż za Maaskanta. Rzeczywistość okazała sie brutalna jak nasz stadion
Uwierz mi, wiele osob wiedzialo jak bedzie wygladac reszta sezonu.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów