The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.03.2012, 14:30
apropos sponsora, to wielu kontrahentów pewnie omija nas szerokim łukiem przez cinkciarza z Sosnowca, bo boją się Jego nieprzewidywalności i nielogiczności.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 28.03.2012, 14:41
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
jeśli mówimy o problemach finansowych Wisły, to mówimy o braku decyzji o dofinansowaniu Wisły S.S.A. przez jej Właściciela.

Wystarczy podjąć decyzji o wpompowaniu w klub pieniędzy, które przecież nasz właściciel ma.
Jeśli nie chce lub nie może. to jak napisałem powyżej powinien pakować zabawki i opuszczać ten statek.
I powinniśmy szukać nowych rozwiązań.

A co do postu Lukasza o patrzeniu na craxe z dołu, to chyba sobie żartujesz.
Ja, nawet jak Wisła byłaby w okręgówce (DAJ BOŻE NIGDY), to nawet wtedy patrzyłbym na nich z góry. Bo to nie chodzi o sukcesy sportowe, a o honor, zasady, Polskość, itp.
Suma summarum - masz rację, Cupiał będzie musiał dorzucić kasę. To nie jest jakiś tam większy problem - w zasadzie to jest już przymus. U nas problemem jest trochę bardziej złożony - nie potrafimy zarządzać tym co mamy w rozsadnych ramach. Mamy nie załatwione sprawy które ciągną się za nami całymi latami (vide opłata za transfer Żurawskiego). Można wydawać mniej lub więcej tyle że obecna polityka fiskalna przypomina rodeo. Walczymy o LM, osiągamy sukces w LE a chwile potem bijemy się o utrzymanie płynności finansowej. Parodia i całkowita utrata kontroli nad klubem. Czy się dziwie alergii Cupiała na ciągłe i notoryczne dofinansowywanie tak zarządzanego klubu? Nie.

Ślicznie, na tle obecnego zamieszania z finansami, wyglądają populistyczne ruchy: kandydatura Moskala na trenera i obecny zaciąg młodzieży do pierwszej kadry. Głos ludu głosem Boga - a ponoć dział marketingu mamy kiepski. IMHO całkiem ciekawe posunięcia. Będzie temat zastępczy na jakiś czas, jak i usprawiedliwienie ewentualnych słabych dla wyników.

A co do patrzenia na 'craxe' - ciesze się czytając Twój post i szanuje Twoje zdanie i zasady. Stąd prośba - skoro jest dla Ciebie bez znaczenia to może lepiej trzymać się opcji 'ekstraklasowej'? Zrobić ukłon w stronę tych kibiców którym dodatkowo zależy na wyniku sportowym? Wilk syty, owca cała a Klub będzie nadal miał szansę zapisywać się złotymi zgłoskami w historii Polskiej piłki.
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 28.03.2012, 14:45
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
A nie chodzi o mityczne premie za sukcesy w pucharach? Wprawdzie pieniądze z pucharów utrzymujemy po sezonie, ale premie musimy wypłacać regularnie. Do tego te słynne 700 tysięcy euro. No i właśnie frekwencja na stadionie. Warto zauważyć też, że dawno nikogo nie sprzedaliśmy.
Mówił, że budżet opiera o najgorszy scenariusz, czyli gdybyśmy dostali w dupsko od Skonto Ryga. Skoro mamy problemy, to znaczy, że kłamał lub budżet powstawał na zasadzie: "tu się da, tu się zabierze, tu się skróci, a tutaj pochodna wyniesie 0 i będzie git". Jak sprawozdania na studiach.
Ostatnio edytowane przez murray : 28.03.2012 o godz. 14:53.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 28.03.2012, 15:08
sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
a powiedzcie mi jaki to jest problem zapłacić to nieszczęsne 700 tys, skoro zaraz nam uefa odda blisko 3 miliony euro ? od tej prowizji i tak nie uciekniemy skoro przegrali w sądzie, można jedynie grać na zwłokę, ale Wiśle na dobre to też nie wyjdzie
W sumie może żaden - tylko po co tak robić, kombinować?

Jeśli pożyczę Ci stówkę i będę chciał ją z powrotem a Ty nie masz stówy w portfelu to polecisz do bankomatu by mi ją oddać? Może Ty tak, ale 90% osób powie: słuchaj stary jutro jak będę wychodził z pracy zahaczę o bankomat i wieczorem Ci oddam. Bo na koncie mam. Poczekaj dzień.

Cupiał ma zapłacić z własnej kasy albo zaciągnąć kredyt specjalnie na potrzeby długu wobec Madziary? Nie opłaca mu się. Niech Madziara czeka aż kasa będzie. Inni też. Przecież kasa z UEFA jest.

BDW: Swego czasu takim sposobem wybudowano w Polsce połowę marketów - podwykonawca stawiał budowlę a inwestor ociągał się z zaległymi płatnościami do momentu gdy market zaczął przynosić zyski. W ten sposób budowano za 0 zł i jeszcze na tym nieźle zarabiano. Jak powiedział kiedyś prezes pewnego koncernu szwedzkiego - Polska to taki kraj gdzie jak masz głowę na karku to gigantyczne pieniądze zrobisz nie mając żadnych pieniędzy.
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 28.03.2012, 19:41
Fakt jacy ludzie kręcili się w okół Wisły świadczy tylko o jednym Cupiał jest jeszcze głupszy od tych, którzy przez ten czas go doili i doją. Sprawa z A.Madziara to przecież jeden z przykładów na to jak człowiek z bliskiego otoczenia właściciela Pan Kapka na boku kręcił lody na szkodę Wisły i co w nagrodę w dalszym ciągu pracuje u nas. Następny Praski przez którego o mało Cupiał nie straciłby całej firmy. Można te przykłady mnożyć przez te lata i dojść do wniosku że Wisła zarządzana była w ten sposób aby jak najwięcej nachapać się przy niej i potem wyjść i mówić o jakieś budowie drużyny i LM.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 28.03.2012, 20:40
murray napisał(a):Wyświetl post
Mówił, że budżet opiera o najgorszy scenariusz, czyli gdybyśmy dostali w dupsko od Skonto Ryga. Skoro mamy problemy, to znaczy, że kłamał lub budżet powstawał na zasadzie: "tu się da, tu się zabierze, tu się skróci, a tutaj pochodna wyniesie 0 i będzie git". Jak sprawozdania na studiach.
Ok, ale chodzi mi o to, że sukces został osiągnięty, premie wypłacone, a kasy na naszym koncie jeszcze nie ma. Gdyby sukcesu nie było byłoby mniej więcej tyle samo kasy (na ten moment), ale premie nie były wypłacone.
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 28.03.2012, 20:47
art napisał(a):Wyświetl post
Skąd kłopoty finansowe? Otóż Wisła wciąż nie otrzymała od UEFA premii za tegoroczne występy w Lidze Europy. Europejska centrala zamroziła część wypłat w związku z przegraną sprawą sądową. Na podstawie wyroku krakowianie winni są około 700 tysięcy euro menedżerowi Adamowi Mandziarze.

Czy nie było mówione, że pieniądze z UEFA i tak każdy klub dostaje po sezonie? Jak wszystko jest rozliczone (mi. prawa marketingowe)? Te pieniądze i tak nie były uwzględnione w obecnym budżecie przecież, bo ich fizycznie nikt nie wypłaca w trakcie rozgrywek, tak?
Tak, te pieniądze będą wypłacone w okolicy czerwca i pewnie uwzględnione w budżecie na przyszły sezon.
Na ten sezon nie były uwzględnione, tak samo jak nie były uwzględnione wpływy z biletów za mecze w LE, w której zaszliśmy jednak znacznie dalej niż się spodziewano.

Co do wpływów czerwcowych - będzie to kwota około 3,7 mln Euro premii (2,1mln IV runda el. LM + 1,6mln LE) + pewnie ok 1,5 mln Euro za prawa marketingowe. Razem jakby nie patrzeć około 20 milionów złotych, czyli więcej niż wydajemy na pensje piłkarzy (teraz ok 15-16 mln zł/sezon).
Odpowiedz cytując
zybert77
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 28.03.2012, 21:30
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
W sumie może żaden - tylko po co tak robić, kombinować?

Cupiał ma zapłacić z własnej kasy albo zaciągnąć kredyt specjalnie na potrzeby długu wobec Madziary? Nie opłaca mu się. Niech Madziara czeka aż kasa będzie. Inni też. Przecież kasa z UEFA jest.

BDW: Swego czasu takim sposobem wybudowano w Polsce połowę marketów - podwykonawca stawiał budowlę a inwestor ociągał się z zaległymi płatnościami do momentu gdy market zaczął przynosić zyski. W ten sposób budowano za 0 zł i jeszcze na tym nieźle zarabiano. Jak powiedział kiedyś prezes pewnego koncernu szwedzkiego - Polska to taki kraj gdzie jak masz głowę na karku to gigantyczne pieniądze zrobisz nie mając żadnych pieniędzy.
no zaje.bista konkluzja. Polski kur.wa model biznesu, to na tym się mamy wzorować? Wąsaty prezes Zenex Sp. z o.o. firmy developerskiej typu "brat, szwagier, kielnia, van i drabina"... który żeby robić biznes dyma wszystkich dookoła (kontrahentów, pracowników, fiskus i co tam jeszcze).

Mam pomysła: niech jeszcze nasz prezio zatopi własną spółkę przez wyprowadzenie z niej kasy, a potem ewentualnie przez założenie nowej.. powiedzmy niech się nazywa "nowa Wisła Cupiałowa SSA" i zadba żeby kontrakty były zawierane w oparciu o model śmieciówkowy - tak żeby ewentualne roszczenia były zaspokajane z masy upadłościowej w ostatniej kolejności. To tak żeby w razie wu nie dostali nic.

Ktoś ma jeszcze pytania dlaczego nasz klub wygląda tak jak wygląda? Przecież wiadomo, że Mandziara swoją kasę odzyska i to z odsetkami... i tutaj sztuczki cinkciarza spod Sosnowca nie pomogą.
Ostatnio edytowane przez zybert77 : 28.03.2012 o godz. 21:43.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 28.03.2012, 21:42
Dzimi napisał(a):Wyświetl post
Tak, te pieniądze będą wypłacone w okolicy czerwca i pewnie uwzględnione w budżecie na przyszły sezon.
Na ten sezon nie były uwzględnione, tak samo jak nie były uwzględnione wpływy z biletów za mecze w LE, w której zaszliśmy jednak znacznie dalej niż się spodziewano.

Co do wpływów czerwcowych - będzie to kwota około 3,7 mln Euro premii (2,1mln IV runda el. LM + 1,6mln LE) + pewnie ok 1,5 mln Euro za prawa marketingowe. Razem jakby nie patrzeć około 20 milionów złotych, czyli więcej niż wydajemy na pensje piłkarzy (teraz ok 15-16 mln zł/sezon).
Z tego co się orientuje to w kowcie 2.1 mln E za IV runde el LM zawiera już się premia za awans do grupy ligi Europy, czyli 1 mln
ale i tak minimum 3,5 mln E zarobiliśmy, nie licząc wpływów z biletów
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 28.03.2012, 21:44
Źle się orientujesz.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.03.2012, 21:50
jakie problemy finansowe ? Bogusia firma jest na plusie,poprostu Pan Cupiał nie chce płacic za taka marną gre
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 28.03.2012, 23:36
AYALA napisał(a):Wyświetl post
jakie problemy finansowe ? Bogusia firma jest na plusie,poprostu Pan Cupiał nie chce płacic za taka marną gre
W naszym przypadku kij ma dwa końce.To co mamy jest właśnie efektem postępowania Cupiała.Albo polityka oszczędzania na wszystkim albo wygrywanie.Gdzie my oszczędzając przepłacamy - taki jeden z wielu paradoksów.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 28.03.2012, 23:57
Jest gdzieś dostępna jakaś nieoficjalna choćby lista zarobków poszczególnych piłkarzy?

W sumie nie zdziwiłbym się, gdyby te wszystkie "wolne transfery" wychodziły nas podobnie jak Tomas Jirsak. Ciekaw jestem ile on zarabia.
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 29.03.2012, 00:16
dziś znajomy spotkał jednego z byłych piłkarzy Wisły chwile pogadali, na pytanie co z tą Wisłą tylko machnął ręką.. myśle że to niepokojąco wiele mówi..
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
Ventigo
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 29.03.2012, 20:21
Ciekawy tekst Maciosa administratora konkurencyjnego forum:

Przyzwyczaiłem was już do tego, że swoje teksty wrzucam raz na jakiś czas. Jedni powiedzą, że z lenistwa, inni że nie mam nic ciekawego do napisania, jeszcze inni, iż czekam aż się trochę tego uzbiera. Każda z tych grup ma po trosze racji.

Generalnie średnio mi się chcę rozpisywać o czymś pojedynczym, no i chyba tego nie potrafię robić. Nie potrafię się stricte trzymać jednego tematu, zawszę wplatam coś jeszcze. Stąd te moje ogólne tytuły. Są po to bym jak najwięcej mógł w nich zawrzeć. Dzisiejszy tekst zapowiada się na obszerny, jaki będzie, okaże się dopiero gdy będę się pod nim podpisywał. Co chcę zawrzeć? Będzie o Wiśle, szeroko pojętej. Poruszymy sprawy tak często ostatnio wałkowane jak Bednarz i Pilch, ale będzie też, o Patryku Małeckim, o Arkadiuszu Głowackim i planowanej restrukturyzacji klubu.

Aby rozpocząć wyjaśnianie sytuacji w jakiej znajduje się klub musimy wrócić do nieszczęsnego meczu z Apoelem, a właściwie kilku tygodni przed nim. Budowana przez Basałaja i Valckxa Biała Gwiazda okazała się być cholernie przeinwestowaną drużyną. Faktycznie była budowana tylko i wyłącznie pod awans do Ligi Mistrzów. Panowie niestety nie założyli sobie planu „B”, i po gorącej nocy w Nikozji, gorąco zrobiło się też w klubie. Każdy sprowadzony piłkarz zarabia krocie. To co przewijało się w prasie okazuje się niedoszacowaniem. Powiem wam tak (z dobrze poinformowanego źródła), budżet krakowskiego zespołu na ten sezon wynosi trochę ponad 50 mln. złotych. Kto zgadnie ile z tego idzie na pensje dla piłkarzy i sztabu? Ponad 35 mln. zł! Największe kontrakty w klubie mają Jaliens, Nunez, Iliev, Lamey i Pareiko. Wracając do sytuacji po odpadnięciu z Apoelem, na tamten moment w klubowej kasie powstała od razu budżetowa dziura. Ogromna jak na nasze realia, bo jakieś 5 mln. euro! Dobrymi występami w LE udało się ją zredukować do 3,5 mln. Nie oznacza to, że po przelaniu pieniędzy z UEFA wychodzimy na czysto. Te 3,5 mln to jest dziura już uwzględniająca te wpływy! Tak więc drogie Panie i Panowie, jesteśmy w dupie, i to konkretnej!

Basałaja już w klubie nie ma, Valckx zostaje do końca kontraktu, ale też zniknie, a dziura budżetowa zostanie. Stąd ruch z Bednarzem, który ma to wszystko posprzątać. Jak już wcześniej pisałem można między bajki włożyć bajki o przedłużeniach wygasających kontraktów najlepiej opłacanych zawodników. No oprócz Pareiki, który faktycznie dostał od Bednarza sygnał, o chęci przedłużenia kontraktu. Dzisiaj podczas konferencji przed meczem z Lechem potwierdził to Michał Probierz. Nie jest to jednak taka oferta, którą menago Pareiki wynegocjował z Valckxem. Krótko mówiąc, Pareiko po roku dobrych występów miał dostać sporą podwyżkę. Tej w takim wymiarze nie dostanie, ale wydaje się, że dopóki Wisła nie zagra wybitnie „nie-fair” nie ma możliwości by Pareiko jej nie przyjął, bo bardzo chce tu zostać.

Teraz może trochę nakreślę sytuację ze zmianą prezesa. Ryszard Pilch to człowiek Cupiała. Mocno związany z Tele-Foniką, w której pełni funkcje wiceprezesa zarządu. Sytuacja klubu jest bardzo poważna, na tyle, że gdyby nie udało się jej opanować Wiśle groziłoby nieprzyznanie licencji!!!

Kiedy dzisiaj się okazało, że to Pilch zostanie prezesem Wisły podniosło się w krakowskim środowisku niemałe larum. Ryszard Pilch znany jest bowiem ze swojej gospodarności (wręcz do przesady), oraz jako jeden z kilku ludzi najzagorzalej doradzających Bogusławowi Cupiałowi sprzedaż Wisły – i to od dobrych kilku lat! Przewrotnie nazywany „wiślackim Tabiszem”, manager jest mocno zfokusowany na osiąganie zysku i powszechnie w biznesowym środowisku za to ceniony. Co, więc nas czeka? Czy nowy prezes ma tylko przygotować klub do zmiany właściciela?

Sytuacja nie jest prosta. Klub wymaga sporego dofinansowania tak by mógł się wywiązać ze swoich zobowiązań. Stąd Pilch, który ma tego wszystkiego przypilnować. Tele-Fonika po raz kolejny uratuje klub, zastrzykiem który ma pokryć długi, a i coś ma pozostać na transfery dla Bednarza. Takiej operacji nie można zrobić od tak, ktoś musi tego przypilnować, a tym kimś ma być właśnie nasz nowy prezes. Jeden z najbardziej zaufanych ludzi „miliardera z Myślenic”. Kasa na podratowanie klubu się znajdzie, nie będzie to jednak suma, która pozwoli nam szaleć na transferowym rynku.

Część pieniędzy klub będzie musiał pozyskać sam. Pierwsi do sprzedaży są Melikson, Kirm i Chavez… Czyli piłkarze, na których klub może cokolwiek jeszcze zarobić. Oczywiście nie jest powiedziane, że znajdą się na nich od razu kupcy. Najłatwiej będzie chyba jednak sprzedać Izraelczyka i Honduranina. Za Chaveza jest już dogadany zawodnik. Do Wisły wróci Arkadiusz Głowacki. Były stoper Białej Gwiazdy nawet się nie zastanawiał. Drobne rozbieżności dotyczyły jedynie długości jego kontraktu. Głowacki jednak sam z siebie postanowił zrezygnować z części oferowanej mu gaży na rzecz wydłużenia kontraktu, który będzie prawdopodobnie wynosił 2 lub 2,5 roku.

Jeśli chodzi o Meliksona, to klub czuje, że musi go sprzedać. Wszystko dlatego, że Maor co dziwnie się zachowuje, opuścił się w grze, a za Wisłę umierać już nie zamierza (teraz ja zupełnie inaczej patrze na jego zmianę w przerwie meczu z Ruchem), pamiętna sytuacja z kontuzją, która była bardziej w jego głowie niż kostce itd. Do tego Dudu Dahan, który zrobi wszystko by na nim zarobić. Piłkarz ma już 28 lat i to ostatni moment na jakiś duży transfer, a co za tym idzie gratyfikację dla managera.

Pozostaje jedynie sprawa czy ktoś będzie go chciał teraz kupić (po słabej przecież rundzie) i czy da tyle ile zażąda Wisła Kraków. Jak oni chcą sprzedać Kirma to już jest dla mnie ogromna zagadka, ale faktem jest, że w klubie w końcu stwierdzili, iż Andraż już nie da drużynie nic więcej.

Bednarz będzie też zapewne chciał się pozbyć Kew Jaliensa, który ma jeszcze ponad rok kontraktu. Z nim odbyły się już nawet wstępne rozmowy, piłkarz nie widzi problemu we wcześniejszym rozstaniu, żąda jednak za to równowartości dziesięciu miesięcznych pensji. Nie wiem jak skończy się ta sprawa.

Na pytanie „kto za nich”, spieszę z odpowiedzią – w klubie jest już przygotowana lista transferowa. Oczywiście nie znam jej całej, a nawet gdybym znał to nieodpowiedzialnym byłoby jej podawanie w tym momencie. Mogę wam jednak powiedzieć, że na liście jest już skrzydłowy, mający zastąpić Kirma, dodatkowo 4 napastników (pozyskamy jednego lub dwóch), którzy mają wzmocnić siłę ataku (Biton oczywiście nie zostanie), a wśród tych piłkarz znajduje się Paweł Brożek. Z tego co jednak wiem, na razie nie było prowadzonych z nim żadnych konkretnych rozmów.

Ciekawie wygląda też sytuacja Małeckiego, sporo o nim pisałem, sporo po nim jeździłem i wygląda na to, że powinienem to odszczekać. Może inaczej – Małecki jest winien tego co zrobił, ale sytuacja nie wyglądała tak jak nam się to wszystkim wydawało. Jest drugie dno, Patryk co prawda konkretnie przegiął, ale nie zrobił tego bez powodu. Oczywiście nic nie usprawiedliwia takiego zachowania. Nie mniej jednak sprzedaż Małeckiego wydaje się oddalać, a ja obiecuję nic złego nie pisać o nim, dopóki nie dowiem się jak dokładnie to wszystko wyglądało.

Podsumowując, Basałaj pozostawił po sobie nieciekawą sytuacje finansową, ale też ciężko winić tylko jego. W Wiśle nigdy nie było tak by jeden człowiek (poza Cupiałem) decydował o strategii rozwoju klubu i wydatkach na transfery. Basałaj z Valckxem mieli pewną koncepcję, do której przekonali Bogusława Cupiała jak i radę nadzorczą. Generalnie w letnim okienku transferowym sporo zaryzykowano i ściągnięto piłkarzy, którzy mieli dać konkretny cel, awans do Ligi Mistrzów. Kto wie jakby się to skończyło gdybyśmy nie trafili na Apoel. Plan takiej budowy drużyny był krótkowzroczny i ryzykowny, ale miał jakieś szanse powodzenia. W jednak efekcie takie budowanie zespołu okazało się to działaniem, które nie odniosło zamierzonego skutku, a dodatkowo pogrążyło klub w kryzysie.

Oczywiście Wisła wyjdzie z tego kryzysu bo jest spółką córką, ogromnej Tele-Foniki. Właścicielem obu jest zagorzały kibic. Jakby tego było mało największym kibicem Wisły, jest pani Sabina, mama miliardera. Dopóki ona będzie żyła (oby jak najdłużej bo naprawdę takich wspaniałych i życzliwych osób na świecie jest niewiele!), dopóty nie pozwoli zrobić krakowskiemu klubowi nic złego.

Spodziewajcie się naprawdę ciężkiego okresu, wielu przetasowań i głośnych decyzji personalnych, ale Wisła była, jest i na pewno jeszcze nie raz będzie Mistrzem Polski.
Ostatnio edytowane przez Ventigo : 29.03.2012 o godz. 21:11.
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 30.03.2012, 09:08
to że dziura jest to zapewne prawda, nie wiem czy tyle ile pisze Macios
sądzę jednak, że dziura wynika z przegrania sprawy z Mandziarą a nie z 35mln na pensje
o ile wiem to na pensje wydawaliśmy wcześniej coś około 16mln i to przy piłkarzach zarabiających miliony złotych za siedzenie na ławce, których w większości się pozbyliśmy

no nikt mi nie wmówi, że Lamey, Jaliens, Pareiko, Nunez, Iliev okradają ten klub haha
prawda jest zapewne zgoła inna, albo co najwyżej po środku
nawet zakładając, że wszyscy zarabiają po 300tys euro kontraktu motywacyjnego, Jaliens 400tys to jest to łącznie 4x300 + 400 = 1,6 mln Euro 7 milionów złotych
małecki jovanovic jovanic jirsak wilk paljic chavez bunoza kirm srednio liczę 100k genkov 250 boguski 200 sobol tez 200 ale sie lecza wiec pewnie ze 140 biton 200 Diaz 200 melikson 250 gargula moze z 300 wyciagnie bo nie gra w kazdym meczu

2,4+ 1,6= 4 miliony euro = ponizej 20milionow zlotych! i to przy tych już wyśrubowanych kwotach
ktoś mi chce wmówić, że ten szrot ktory naściągaliśmy zarabia więcej haha
czy może cała reszta w klubie wzięła sobie i podzieliła 16-18 milionów zlotych

sorry macios nie wierzę, a znacznie bardziej mnie zaciekawi ile kasy w plecy jesteśmy za konflikt Zdziśka z Mandziarą haha

dziura pewnie jest, ale zapewne wynika ze zbyt małych wpływów i innych czynników, po prostu nie zamknięcia budżetu prawdopodobnie z powodu Mandziary
jakaś znowu nagonka żeby pozbyć się Jaliensa, który ma wysoki kontrakt, po co mu tyle płacić jak przyjdzie Głowa (i dobrze)

powtarzam, że nie uwierzę , że na tych patałachów wykładamy więcej pensji niż 20mln rocznie
może ktoś Cię wprowadził w błąd wliczając koszty agentów, premie za podpis itp. ale przypominam, że to się powinno zamknąć w pieniądzach które mieliśmy za sprzedaż naszych graczy wcześniej

to znowu jest jakaś nagonka itp. i w mojej opinii twój artykuł ma zero wspólnego z prawdą - dziura jest ale wynika z czego innego

niech ten Cupiał da już sobie spokój rozśmiesza mnie ten pan po prostu- to jego wina ta cała sytuacja w Wiśle, bo mając tyle kasy nie potrafi sprawnie jej budować, a każdy kolejny ruch jest gorszy od poprzedniego,
nie ma czasu na Wisłę, niech się odczepi, może ktoś inny przyjdzie

jak dla mnie zwykła nagonka Bednarz i spółki na Valcxa, Jaliensa i Pareikę, a Garguła sobie dalej spokojnie pobiera pensyjkę
akurat Jaliens za swoją dotychczasową karierę zasługuje na dobrą pensję, nie wierzę, żeby okradał nas (w przeciwieństwie do panów chcących przejąć władzę- może jeszcze im się nie uda - dlaczego Bednarz ma jeździć na koszt Cupiała na wakacje) i mam nadzieję, że jeżeli Chavez odejdzie (co będzie dla nas raczej finansową porażką zważywszy na pokaźny procent od sprzedaży) to razem z Głową będą grali bo zaczął grać bardzo dobrze
a za resztą szrotu nikt płakać nie będzie

Bednarz odnowiciel haha chce cwaniak skorzystać na bałaganie i wyciągnąć jak najwięcej i tyle... tak się przecież robi
Zmień lekarza Macios
albo przestań wierzyć ludziom w ogórniaku

dla mnie to zwykła walka Bednarza i spólki o władzę i tyle
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 30.03.2012, 09:46
Jak tak czasem czytam co ludzie piszą o Cupiale to się zastanawiam jak ten człowiek stworzył i zarządza "jedną z największych fabryk kabli w Europie". Bo widzę, że połowa z Was nie miała w życiu więcej jak 100 zł kieszonkowego, a jest wstanie zarządzać milionowymi obrotami Wisły. Sami geniusze...
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 30.03.2012, 09:55
nero napisał(a):Wyświetl post
Jak tak czasem czytam co ludzie piszą o Cupiale to się zastanawiam jak ten człowiek stworzył i zarządza "jedną z największych fabryk kabli w Europie". Bo widzę, że połowa z Was nie miała w życiu więcej jak 100 zł kieszonkowego, a jest wstanie zarządzać milionowymi obrotami Wisły. Sami geniusze...
Magia lat 90', gdy każdy w miarę ogarnięty człowiek przy odrobinie szczęścia mógł zrobić miliony, nie mając nic.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 30.03.2012, 10:00
Też nie wiem jak wyszła aż tak wysoka suma z Maaskantem ja myślę że jest to trochę wyżej niż podał Acapelo, ale dalej daleko do 35 mln zł. W przedziale 5,5-6 mln Euro czyli maks 25 mln złotych.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 30.03.2012, 14:45
Tylko że może być tak że dochodzą premie za podpis piłkarzy z kartą na ręku jak Lamey (czasem spore kwoty) + spore bonusy za awans do grypy LE i wyjście z niej. Dodatkowo prowizje dla agentów piłkarzy itd. Wiadomo, nikt z nas nie ma pełnych informacji, tylko same domysły i spekulacje. Niemniej ja obstawiam że prędzej ten cały macios ma rację niż jej nie ma. Bo jak wcześniej Garguła był najlepiej zarabiającym naszym piłkarzem, tak teraz wypadł poza pierwszą piątkę.

Jak ktoś napisał w innym wątku że Cupiał pozbywa się kury znoszącej złote jaja (Stan)
Po tekście maciosa (jeśli to prawda) może się okazać że w większości to były zbuki jak Jaliens te całe mityczne złote jaja
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Stary 30.03.2012, 15:18
niestety prawdy się nie dowiemy, chyba że jakiś dziennikarz nareszcie weźmie się do pracy, przecież ja tego robić nie będę
a szkoda bo takie informacje trochę denerwują kibiców i psują wizerunek klubu, wolałbym wiedzieć czy rzeczywiście zaczyna brakować na prąd
wystarczyłoby przecież podpytać Valckxa jeżeli np. Bednarz mu robi koło dupy to by na pewno z chęcią ujawnił szczegóły kontraktów
chyba tylko krakowska jest w miarę poinformowana i rzetelna, może coś powęszą?
po przegląd sportowy już zszedł na psy totalnie od czasu przejęcia przez fakt nawet tam nie zaglądam
Odpowiedz cytując
Lider
Junior Member

Od: 02.2012

Stary 30.03.2012, 15:38
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Tylko że może być tak że dochodzą premie za podpis piłkarzy z kartą na ręku jak Lamey (czasem spore kwoty) + spore bonusy za awans do grypy LE i wyjście z niej.
Widziałem kontrakt Lamey'a na własne oczy i kwoty uwzględnione tam w kontekście zarobków i premii za awans do grupy LE/LM nie rzucały na kolana. Oczywiście dla zwykłego zjadacza chleba jest to kosmos ale np. w porównaniu do kontraktu Guły już niekoniecznie.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 30.03.2012, 15:47
A kim Ty kolego jesteś, że kontrakty piłkarzy przeglądasz?

Bo takie stwierdzenie "widziałem" jest mało wiarygodne.

Możliwe, że piszesz prawdę, nie neguję Twojej wypowiedzi, ale...no właśnie. Ja też tak mogę napisać...
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 30.03.2012, 15:48
hehe lider jak na pierwszy post to grubo
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Lider
Junior Member

Od: 02.2012

Stary 30.03.2012, 15:49
Proud napisał(a):Wyświetl post
A kim Ty kolego jesteś, że kontrakty piłkarzy przeglądasz?

Bo takie stwierdzenie "widziałem" jest mało wiarygodne.

Możliwe, że piszesz prawdę, nie neguję Twojej wypowiedzi, ale...no właśnie. Ja też tak mogę napisać...
Pracuję w US i zajmuję się rejestracją osób zagranicznych.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 30.03.2012, 15:52
szprotson napisał(a):Wyświetl post
hehe lider jak na pierwszy post to grubo
Kolejna gwiadza internetu
,
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Stary 30.03.2012, 16:00
dla mnie ta cała akcja Maciosa trochę pod nagonkę podchodzi i tyle, żeby kibice zrozumieli zmianę o 180stopni w polityce klubu

ja raczej jestem zwolennikiem polityki oszczędnościowej, ale powiedzmy sobie szczerze zarobiliśmy sporo punktów w rankingu na czym możemy teraz jechać

mam nadzieję, że skończy pozostaniem Pareiki na dużo mniejszym kontrakcie, pozbyciem się reszty i że uda się sprzedać Meliksona za dobre pieniądze, Kirma za chociaż 400k i że gdzieś opchniemy Gargułę
wtedy zapewne zaczniemy budowanie za grosze drużyny pod kolejny sezon następny odpuszczając i jak będzie szansa na mistrzostwo po rundzie jesiennej to będą wzmocnienia poważne zimą

mi w sumie by takie coś odpowiadało, prawd. wróci Głowacki, obronę będziemy mieć silną, a na tym w naszej buraczanej lidze z Małeckim Genkovem i Ilievem z przodu można sporo pojechać
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 30.03.2012, 16:24
Acapelo napisał(a):Wyświetl post
zapewne zaczniemy budowanie za grosze drużyny pod kolejny sezon następny odpuszczając
A co mial zrobic Maskant? po zdobyciu mistrzostwa plan poszedl w ..... i mialo byc na juz i teraz
,
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 31.03.2012, 10:12
Pytanie- który kretyn znowu ustalał budżet z wliczonymi EWENTUALNYMI nagrodami pieniężnymi z europejskich pucharów?

Qrwaaaaa!

Od wielu lat (z racji wieku występów polskiej ekipy w piłkarskiej LM nie pamiętam) nie do przebrnięcia jest 4 runda kwalifikacji. A to przez stary system, idiotyzmu Cupiała, Riley'a, idiotyzmu Cupiała po Apoel. To już trzeba być naprawdę niedodupconym!

Do LM z Nunezem, Gargułą, Lameyem, Kirmem, ŻALiensem !?

Oj nastaje burza nad R22. Ciekawe czy kiedykolwiek jeszcze "Słońce wyjdzie zza chmur..."
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 31.03.2012, 10:23
rzekome transfery w lecie

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

Cytat:
W nowym sezonie Wisła Kraków ma być bardziej polska. Zadbać ma o to Jacek Bednarz, który już rozpoczął pierwsze działania na rynku transferowym. Przy Reymonta zapowiada się powrót do starych nazwisk - jak Paweł i Piotr Brożkowie oraz Arkadiusz Głowacki.

Po sezonie kadra Biała Gwiazdy bardzo się zmieni. Klub nie wykupi żadnego z wypożyczonych piłkarzy i nie przedłuży większości z kończących się kontraktów. Nowe transfery zostaną dokonane za darmo lub bardzo tanim kosztem. Tak właśnie ma być z Głowackim i braćmi Brożkami.

Od dłuższego czasu nie jest tajemnicą, że doświadczony stoper Trabzonsporu prowadzi rozmowy na temat swojego powrotu do Wisły. Jako pierwszy informował o tym Onet - czytaj więcej tutaj. Rozpoczęły się one jeszcze zanim w klubie pojawił się Bednarz. Strony są bliskie porozumienia, a jedynym problemem piłkarza wydaje się przejście testów medycznych pod Wawelem. Jego stan zdrowia z obecnego sezonu nakazuje ostrożność w tym temacie, mimo że ostatnio po długiej przerwie udało mu się wykurować i wznowić treningi.

O ile transfer Głowackiego ma nic nie kosztować, bo kończy mu się umowa z Trabzonsporem, o tyle zapłacić będzie trzeba za Pawła i Piotra Brożków. W tureckim klubie już zdecydowano, że obaj zawodnicy zostaną wypożyczeni do innego zespołu, którym będzie najprawdopodobniej Wisła. W Krakowie wypełnią luki po Juniorze Díazie i Dawidzie Bitonie.

Już wcześniej było wiadomo, że Wisłę opuszczą także Gervasio Nunez, Michael Lamey, Dragan Paljić, Tomas Jirsak i Filip Kurto. Pod znakiem zapytania stoi dalsza obecność w składzie krakowskiego klubu takich zawodników jak Sergei Pareiko i Radosław Sobolewski.
żeby z Głowackim nie skończyło się tak samo jak z Baszczyńskim
nad Pareiką się zastanawiają!? czyli znowu cyrk z bramkarzami rozkręci się!

PS. nie wierzę w ten artykuł
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów