The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.03.2012, 18:28
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Oni zmieniają się jak sztafeta. Najpierw brylował 1q2 potem rzucał na kolana swoim geniuszem AS82, luzował go ostatnio Szpenio doskakiwał z boku kolejna gwiazda pysio. Rozprowadzają się jak kolarze. Najpierw jeden ciągnie a reszta schowana za plecami czeka. POtem zmiana. Gdyby wystartowali do walki z Bjoergen wygraliby z nią w cuglach.
Mam dokładnie takie samo wrażenie . Wygląda jakby jakaś niewidzialna ręka wysyłała ich sukcesywnie "w bój". Szczęśliwie temat bobka został już omówiony zatem warto zająć się czymś poważniejszym:
1. Nikt nie odnotował na tym forum ostatnich przecieków z wikileaks z których wynikało że Amerykanie bardzo poważnie rozważają opcję (w depeszach padają nawet nazwiska rosyjskich informatorów) wg. której Rosjanie robili wszystko aby storpedować lądowanie Lecha Kaczyńskiego w Smoleńsku. Mieli nadzieję na wywołanie takiego opóźnienia (poprzez lądowanie w Moskwie) które uniemożliwiłoby planową (transmisja w TVP) realizację uroczystości.
2. Swego czasu na tym forum toczyła się dość intensywna dyskusja dotycząca przejęcia Rz przez Hajdarowicza. No i mamy coraz wiecej szczegółów dotyczących transakcji. Żeby było ciekawiej zostają ujawnione przez GW. Linku oczywiście nie zamieszczę (artykuł jest z 3.03.2012 jeśli ktoś chce może sięgnąć do źródła) ale parę cytatów:
"Dowiedzieliśmy się jednak, że pępowina łącząca Presspublikę ze skarbem państwa nie została przecięta. Hajdarowicz kupił bowiem udziały od państwowego właściciela na raty i PW Rzeczpospolita trzyma je w zastawie. A pozostałe udziały, kupione od Mecomu, są zastawione w Getin Noble Banku."
"Teraz jest jasne, że gdyby nie wywiązał się z zobowiązań wobec banku Czarneckiego i skarbu państwa, to mogą one zostać właścicielami Presspubliki. Getin Noble Bank wszedłby w skórę funduszu Mecom, a skarb państwa wróciłby na stare śmieci".
"Rynek spekulował, że udziały Mecomu spłaci z kredytu w Getin Noble Banku kontrolowanego przez Leszka Czarneckiego. On zaś miał z "Rz" przykre doświadczenia; powołując się na dokumenty IPN, dziennik napisał, że został zwerbowany w wieku 18 lat przez SB i współpracował przez sześć lat. Biznesmen potwierdził to, ale podkreślił, że nigdy nie donosił na konkretne osoby, nie pisał notatek ani analiz. Po publikacji "Rz" staniały akcje jego banków i ucierpiała reputacja miliardera."
"W Ministerstwie Skarbu dowiedzieliśmy się, że nowy właściciel Presspubliki będzie spłacał państwowy pakiet w siedmiu ratach do 31 sierpnia 2017 r.; oprocentowanie jest niskie - 8,26 proc. rocznie. PW Rzeczpospolita zabezpieczyła się nie tylko na zastawach, ustanowiła także hipoteki na nieruchomościach i dostała pełnomocnictwa do wykonywania praw na udziałach. Zgoda skarbu państwa na sprzedaż udziałów z odroczoną płatnością w tak ważnej politycznie transakcji może dziwić. Kto i dlaczego ją podjął - resort nam nie odpowiedział. "
I oczywiście kontratak Hajdarowicza (a tu już link): http://prawdawoczykole.salon24.pl/39...-przejac-agore
Wygląda na to że buldogi zaczynają walczyć o media. Coś jak w przypadku Michnika i Rywina. Zobaczymy co z tego wyniknie?
3. I na koniec o tym w jaki sposób jesteśmy (my internauci) postrzegani przez "medialne autorytety": http://biznes.interia.pl/media/news/...i,1769837,5058 . Parę cytatów na zachętę:
"Wielość mediów paradoksalnie powoduje ubożnie treści. Tzw. dziennikarstwo obywatelskie trudno jest zaś uznać za głos opinii publicznej, bo jest nacechowane emocjami i skrajnymi opiniami - mówili uczestnicy konferencji."
"Zdaniem Piotra Pacewicza z "Gazety Wyborczej", m.in. na skutek rozwoju nowych technologii doszło do "generalnej zmiany kultury komunikacji". Według niego, rozwój internetu spowodował powrót do "chaotycznej komunikacji sprzed epoki mass mediów", co z kolei stanowi zagrożenie dla profesjonalnych mediów i profesjonalnego dziennikarstwa."
BOJĄ SIĘ
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.03.2012 o godz. 19:02.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 13.03.2012, 19:16
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Naprawdę sądzicie, że opcja Palikota to dewiacja, niewiele znaczący margines skazany na wymarcie, a konserwatywno-narodowa prawica to światopogląd centralny, zbliżony do naturalnego, wyznaczający i przyszłościowy? Wydaje mi się, że jest dokładnie odwrotnie, że Bobkowi90, trzeba przede wszystkim powiedzmy 40 lat, żeby tę dyskusję wygrać.Niezależnie od tego, kto ma rację. Z góry uprzedzam, że nie identyfikuję się z żadną ze stron tej zabawy.
Moim zdaniem błędnie formułujesz pytanie.
1. Uważam że istnieje coś takiego jak "prawda obiektywna". Wynika z tego że prawdą jest nie to co sądzi większość ale to co tą prawdą zwyczajnie jest. Dlatego to że, być może, jakiś pogląd za 40 lat stanie się dominującym żadną miarą nie rozstrzyga o tym że przestanie on być dewiacją. Prawda jest taka że dewiacją zwyczajnie jest: jest nią obecnie tak samo jak będzie dewiacją za 40 lat, pomimo tego że wiekszość (to założenie) może być innego zdania.
2. Nie zgadzam się z poglądem że dewiacje w stylu Palikota mają przed sobą przyszłość. Jakiś czas temu bardzo fajny artykuł na ten temat popełniło Arcana (polecam). Być może z perspektywy malutkigo kraiku w degenerującej się Europie może tak to wygladać ale jest faktem że w liczących się obecnie częściach świata (USA, Japonia, Chiny) poglądy palikotowskie są w zdecydowanym odwrocie. Prawda jest taka że Europa (z naciskiem na Francja) jest w zasadzie ostatnia enklawą w której te dewianckie poglądy są jeszcze traktowane poważnie.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.03.2012 o godz. 19:54.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 13.03.2012, 19:23
Jestescie naprawde zabawni. Przyznam szczerze. Okej, zle rozegralem ta "partie", nie dalem "dokumentacji", czyli, wachajacego sie nie bylbym w stanie przekonac tym co napisalem.

Na czym wasza smiesznosc wiec polega? Na tym ze robicie dokladnie to samo, czyli sami nie potraficie nikogo przekonywac, bo wasze argumenty sa rownie slabe i chaotyczne, nie podparte zadna "dokumentacja" (tak, przyznaje, to samo co ja...). Tymczasem wam sie wydaje ze problem zostaje omowiony, ze dowiedliscie swoich racji. Gowno dowiedliscie. Tylko tyle ode mnie.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.03.2012, 20:34
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
J Gowno dowiedliscie.
akurat gówno toi tu umieją zamienić w mydło. A jak się nie da, to powiedzą żeś baran i nic nie rozumiesz.

żeby nie było, że tylko wrzucam. Brawo dla Kaczyńskiego za projekt deregulacji.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 13.03.2012, 21:25
Szpen napisał(a):Wyświetl post
akurat gówno toi tu umieją zamienić w mydło. A jak się nie da, to powiedzą żeś baran i nic nie rozumiesz.

żeby nie było, że tylko wrzucam. Brawo dla Kaczyńskiego za projekt deregulacji.
Akurat dzisiaj Kaczyński nie podał żadnego nowego projektu deregulacji bo ten był już przygotowywany w 2006-2007r i JK tylko wsparł Donalda wnioskiem do TK o stwierdzenie niezgodności z konstytucją niektórych ograniczeń .Co nie zmienia faktu że dereulacja w niektórych przypadkach to nie jest oczywista oczywistośc i jak sie okaże że budynki czy instalacje będa projektować debile, zarządcy nieruchomości nie będą mieli zielonego pojecia o podstawach prawnych i swoich obowiązkach a geodeci to bedą uczniacy tuż po studiach to jeszcze czkawką odbiją się te pomysły. A śmiem postawić euro przeciwko złotówkom że ceny nie spadną bo np. te branże które wymieniłem już mają takie że są na granicy opłacalności.
Co innego ułatwienia dostępu do zawodu adwokatom,notariuszom,lekarzom czy likwidacja licencji pośredników obrotu nieruchomościami bo to zwykli handklarze ale wszystko trzeba robic z głowa a tu tego nie widać
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 13.03.2012 o godz. 21:33.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 13.03.2012, 21:27
To ja się dorzucam do pochwał dla Kaczyńskiego i mam nadzieję, że Tusk nie wyrzuci tego w swoim stylu do kosza "bo to nie nasze". W sprawach wszelkiej deregulacji będę popierać każdego, nawet Palikota i jego wesołą kompanię.

Arapaho: no wiadomo, że jest kilka zawodów, gdzie trzeba z rozsądkiem, ale generalnie mamy dużo za dużo tych zamkniętych zawodów, korporacji i innych takich wynalazków.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Szpen
Senior Member

Stary 13.03.2012, 21:54
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Akurat dzisiaj Kaczyński nie podał żadnego nowego projektu deregulacji bo ten był już przygotowywany w 2006-2007r
wyluzuj bo Ci guma pęknie w gaciach. Wiemy kto co ma i jak tego uzywa. Szacun dla JK, że chce pomóc, choć jak zawsze jest podtekst "My mamy lepszy projekt"
Ciekawe, czy przyjmie zaproszenie od Donalda.

martin_6 napisał(a):Wyświetl post
To ja się dorzucam do pochwał dla Kaczyńskiego i mam nadzieję, że Tusk nie wyrzuci tego w swoim stylu do kosza "bo to nie nasze". W sprawach wszelkiej deregulacji będę popierać każdego, nawet Palikota i jego wesołą kompanię.

Arapaho: no wiadomo, że jest kilka zawodów, gdzie trzeba z rozsądkiem, ale generalnie mamy dużo za dużo tych zamkniętych zawodów, korporacji i innych takich wynalazków.
jak będzie dobre to poprze, choćby nawet Gowin się obraził. Przy takim poparci i odbiorze jaki ma teraz rząd, Tusk będzie miły i chętny do rozmowy z każdym w imię poprawy wizerunku.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 13.03.2012 o godz. 21:56.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.03.2012, 22:19
Mimo, że zawsze byłem zwolennikiem uproszczenia prawa/deregulacji (zaczynając od prostej skali podatkowej jednostopniowej/dwustopniowej bez żadnych ulg, a kończąc na ograniczeniu ilości wszelkiej maści parapodatków oraz wymogu składania najróżniejszych papierów - zaświadczeń i oświadczeń) to w tym wypadku zaczynam widzieć tą całą reformę w "ciemnych barwach". Oczywiście patrzę na to wszystko z perspektywy tego "licencjonowanego", którego z pewnym stopniu może dotknąć otwarcie rynku, powstałe w ten sposób zamieszanie wśród usługobiorców, kociokwik nowych młodych gniewnych na pniu rejestrujących pierwsze w życiu działalności gospodarcze oraz na pewno zwiększona konkurencja, a także dumpingowe ceny niektórych usług (wystarczy wspomnieć o punktach kserograficznych, które oferują pewne usługi niemal poniżej kosztów wycinając z rynku gro punktów usługowych działających na mniejszą skalę). Wstępnie sądziłem, że dojdzie do pewnej klasyfikacji tych zawodów do regulacji, ale nie pod kątem tego, że na pierwszy rzut każde ministerstwo daje po 20% wybranych zawodów innych kryteriów zwyczajnie nie przewidując, a miałem nadzieję, że ocenią ryzyko takiego ruchu w przypadku każdego zawodu, stwarzając następnie listę zawodów, w których takie ryzyko jest względnie najmniejsze i możliwe do zaakceptowania. Następnym krokiem powinno być stwierdzenie, czy otwieramy zawody zupełnie, czy idziemy na układ z daną korporacją (przykład via notariusz). Traktowanie zawodów wybiórczo, tak że jedne wymagają tylko wykształcenia średniego, a drugie wyższego specjalistycznego (konkretnego, a nie abstrakcyjnego) i w dalszym ciągu kilku lat praktyki (5+3 lata więcej zanim wejdzie się w pełni na rynek pracy w tym zawodzie) na mój gust jest zwyczajnie nie fair. Jeśli otwieramy zupełnie zawód taksówkarza, pomijamy limity taksówek w mieście obowiązujące na całym świecie, wymogi meldunkowe oraz egzamin z topografii miasta to nie stawiamy żadnego wymogu formalnego typu (wykształcenie, czy inny papierek), a jedynie wymagamy, aby działalność nie odbywała się na lewo (paragon/faktura za usługę) oraz oczekujemy tego, aby usługodawca spełniał pewne wymogi bezpieczeństwa. W przypadku notariusza sytuacja nie jest już tak jednoznaczna. Wymóg posiadania wykształcenia wyższego z elementami prawa jest w tym wypadku konieczny, ale czy konieczne jest ukończenie kierunku "prawo"? Mając dwa-trzy razy w tygodniu kontakt z notariuszem doskonale sobie zdaję sprawę, że sumiennie wykształcony administratywista, albo osoba, która skończyła specjalizację prawną na uczelni ekonomicznej mogłaby równie dobrze sprawować ten zawód. Kolejny aspekt tego otwarcia, czyli skrócenie z 2,5 do 2 lat okresu praktyki dla przyszłych notariuszy (z 3,5 do 3 lat dla radców i adwokatów) też nie wzbudza u mnie wielkiego entuzjazmu. Zostaje po staremu przy zachowaniu "innych" rygorów, które przy pewnych działaniach mogą zostać wciąż takie same. O zawodach typu architekt, budowlaniec, czy lekarz nie ma co pisać, gdyż chyba wszyscy zgadzają się z tym, że te zawody powinny być w dalszym ciągu regulowane, z tym że choćby na przykładzie architekta mamy obecnie minimum 3 rodzaje osób sprawujących ten zawód: po technikum architektonicznym bez studiów wyższych po odbyciu odpowiednich szkoleń w danych czasach, po stopniu inżyniera oraz po zdobyciu mgr inż. Spraw związanych z nieruchomościami nie będę komentował, gdyż czekam na to co pojawi się w oficjalnych dokumentach rządowych.
Puchatek
Member

Od: 12.2011

Stary 14.03.2012, 00:09
Z tą deregulacją to chodzi o to żeby młodzi zakładali działalność i wpłacali składki do ZUSu bo jak wiemy nasze emerytury jak i te obecne są zagrożone.

Ale i tak popieram tę reformę. Czas rozkruszyć ten beton co blokuje miejsce i wpuścić młodych z pomysłami niech rynek zadecyduje kto się utrzyma. Chodź dzisiaj prowadzenie działalności to nie lada wyczyn jeszcze nic nie zarobisz a już masz straty i o bankructwo szybko.
W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.03.2012, 07:53
Szpeniu wez sie chlopaku naprawde chociaz raz dowiedz zanim cos napiszesz. Chociaz jeden jedyny raz.

Kilka faktow:
Gowin podjal temat po naglosnieniu raportu niezaleznej instytucji jaka jest Fundacja Republikanska.
Raport byl jakos w sierpniu/wrzesniu 2011.
Lista Gowina i analizy to praktycznie kopia z CAFR (Centrum Analiz Fundacji Republikanskiej).
W momencie publikacji raportu prezesem FR byl Przemyslaw Wipler.
Wipler jest dzisiaj poslem PiS.
Wniosek: Tusk zaprosil PiS do konsultacji projektu w calosci stworzonego m.in. przez jednego z dzisiejszych poslow PiS. Wipler ma przyjsc i porownac ze swoimi notatkami wlasny projekt? Chyba tylko po to zeby sie pobawic w "znajdz 5 szczegolow ktorymi roznia sie obrazki" czyli pewnie logo, tytul i podpisy.

Naprawde zalamany jestem tym jak latwo jest ludzmi kierowac przy pomocy telewizji. Myslenie to jakis gigantyczny problem dla niektorych. Polecam myslec samodzielnie, wiem ze trzeba wtedy od siebie wymagac nieco ale uwierz mi ze warto. Proponuje zaczac od stawiania kolo siebie kilku niusow i zadawac pytania zamiast bezkrytycznie przyjmowac czyjes komentarze jak np ten ze "Tusk zaprosil do deregulacji" bo to tak jakbym przyszedl w gosci do Szpenia, ktory akurat wyszedl z psem na spacer, pani Szpeniowa ugotowala obiad a ja otwierajac Szpeniowi drzwi z duma zaprosilnym go na "mojego" schabowego. Naprawde wystarczy czasem sekunde pomyslec.
Zestawianie ciekawych niusow i kojarzenia faktow proponuje zaczac od tych dwoch.
1. Tusk pisze "cieply" list do Kaczynskiego i zaprasza go do wspoltworzenia ustawy.
2. PO zbiera podpisy pod Trybunalem Stanu dla Kaczynskiego.
Ostatni raz apeluje o myslenie, kojarzenie faktow, zadawanie pytan. Potem przyjdzie pora na wyciaganie wnioskow. Az w koncu odkryje sie przed Wami nowy piekny swiat w ktorym sam bedziesz potrafil ocenic pewne zjawiska bez koniecznosci tlumaczenia przez pania z telewizji i pana z gazety.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 14.03.2012 o godz. 09:10.
WISŁA PANY !!
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 14.03.2012, 08:33
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem błędnie formułujesz pytanie.
1. Uważam że istnieje coś takiego jak "prawda obiektywna". Wynika z tego że prawdą jest nie to co sądzi większość ale to co tą prawdą zwyczajnie jest. Dlatego to że, być może, jakiś pogląd za 40 lat stanie się dominującym żadną miarą nie rozstrzyga o tym że przestanie on być dewiacją. Prawda jest taka że dewiacją zwyczajnie jest: jest nią obecnie tak samo jak będzie dewiacją za 40 lat, pomimo tego że wiekszość (to założenie) może być innego zdania.
Dziękuję, wiślak68. Precyzyjnie uchwyciłeś istotę różnicy, jaka istnieje między nami. Sądzę, że byłbyś bardziej precyzyjny, gdybyś zaczął swoją wypowiedź od "wierzę". Innymi słowy, pasowałoby mi , gdybyś swoją opinię o istnieniu obiektywnej, niezmiennej prawdy formułował jak najwyraźniej w nadrzędnych ramach subiektywności ("wierzę" to mocniejsza subiektywność niż "uważam"). Tobie by to nie pasowało Tak czy inaczej, fajnie Was się czyta. Moje własne poglądy są mi znane, dlatego bardziej interesują mnie cudze, najlepiej zasadniczo różne od moich.

Bobek90, przyjmiesz koleżeńską radę? Dyskusje polityczne nie służą przekonaniu oponenta, tylko wzajemnemu zrozumieniu i doprecyzowaniu własnego myślenia. Jeszcze nikt nigdy nie zmienił politycznych zapatrywań w efekcie rozmowy i błyskotliwych dowodów przedstawionych przez stronę przeciwną. To się dzieje na drodze przeżyć i doświadczeń. Mniej emocji, "gówno dowiedliście" było chyba niepotrzebne.
Szpen
Senior Member

Stary 14.03.2012, 09:13
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Szpeniu wez sie chlopaku naprawde chociaz raz dowiedz zanim cos napiszesz. Chociaz jeden jedyny raz.

Chronologicznie:
Gowin podjal temat po naglosnieniu raportu niezaleznej instytucji jaka jest Fundacja Republikanska.
Raport byl jakos w sierpniu/wrzesniu 2011.
Lista Gowina i analizy to praktycznie kopia z CAFR (Centrum Analiz Fundacji Republikanskiej).
W momencie publikacji raportu prezesem FR byl Przemyslaw Wipler.
Wipler jest dzisiaj poslem PiS.
Wniosek: Tusk zaprosil PiS do konsultacji projektu w calosci stworzonego m.in. przez jednego z dzisiejszych poslow PiS. Wipler ma przyjsc i porownac ze swoimi notatkami wlasny projekt? Chyba tylko po to zeby sie pobawic w "znajdz 5 szczegolow ktorymi roznia sie obrazki" czyli pewnie logo, tytul i podpisy.

Naprawde zalamany jestem tym jak latwo jest ludzmi kierowac przy pomocy telewizji. Myslenie to jakis gigantyczny problem dla niektorych. Polecam myslec samodzielnie, wiem ze trzeba wtedy od siebie wymagac nieco ale uwierz mi ze warto. Proponuje zaczac od stawiania kolo siebie kilku niusow i zadawac pytania zamiast bezkrytycznie przyjmowac czyjes komentarze jak np ten ze "Tusk zaprosil do deregulacji" bo to tak jakbym przyszedl w gosci do Szpenia, ktory akurat wyszedl z psem na spacer, pani Szpeniowa ugotowala obiad a ja otwierajac Szpeniowi drzwi z duma zaprosilnym go na "mojego" schabowego. Naprawde wystarczy czasem sekunde pomyslec.
Zestawianie ciekawych niusow i kojarzenia faktow proponuje zaczac od tych dwoch.
1. Tusk pisze "cieply" list do Kaczynskiego i zaprasza go do wspoltworzenia ustawy.
2. PO zbiera podpisy pod Trybunalem Stanu dla Kaczynskiego.
Ostatni raz apeluje o myslenie, kojarzenie faktow, zadawanie pytan. Potem przyjdzie pora na wyciaganie wnioskow. Az w koncu odkryje sie przed Wami nowy piekny swiat w ktorym sam bedziesz potrafil ocenic pewne zjawiska bez koniecznosci tlumaczenia przez pania z telewizji i pana z gazety.
widzę że zacietrzewienie całkowicie zasłania Ci trzeźwe myślenie i czytanie ze zrozumieniem. Ale coż zrobić jak frustracja wylewa się uszami.

Dziś Hoffman u Romanowskiego powiedział, że to co proponuje Gowin jest słabe i oni mają swój własny pomysł. Tego Gowina nie poprą. Albo ich, albo nie pomogą. Więc swojego nie poprą? Dzizas!
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 14.03.2012, 10:19
widzę że zacietrzewienie całkowicie zasłania Ci trzeźwe myślenie i czytanie ze zrozumieniem. Ale coż zrobić jak frustracja wylewa się uszami.

Dziś Hoffman u Romanowskiego powiedział, że to co proponuje Gowin jest słabe i oni mają swój własny pomysł. Tego Gowina nie poprą. Albo ich, albo nie pomogą. Więc swojego nie poprą? Dzizas!
Swój poprą tyle ze w całości, bo Gowin proponuje formę szczątkową. Dlatego mimo ze jest zerżnięta z propozycji PiS z przed lat nie ma sensu jej popierać. To chyba oczywiste.

Ciekawy jestem co Tobie wylewa się uszami . Mam podejrzenia ale zostawię je dla siebie.

ps. Romanowski to ten z LPR?
Hej Nasz TS !!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.03.2012, 10:31
Cytat:
bo Gowin proponuje formę szczątkową
A na czym konkretnie polega rozróżnienie między formą pełną(PiS) a szczątkową(PO) ?
Szpen
Senior Member

Stary 14.03.2012, 10:33
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Swój poprą tyle ze w całości, bo Gowin proponuje formę szczątkową. Dlatego mimo ze jest zerżnięta z propozycji PiS z przed lat nie ma sensu jej popierać. To chyba oczywiste.

Ciekawy jestem co Tobie wylewa się uszami . Mam podejrzenia ale zostawię je dla siebie.

ps. Romanowski to ten z LPR?
literówka, chodzi oczywiście o poranną kawę w TVN24.
Zgłosił się Kaczor, Tusk przyjął i zaprosił do siebie na rozmowy o projekcie, tak aby był najlepszy możliwy. Kaczor powiedział nie. Albo nasz albo bawcie się sami. jak rozumiem to jest w imię ulepszania Polski?
orzeu
Senior Member

Stary 14.03.2012, 10:40
Co Ty chlopaku myslisz ze jestes ekspertem od internetowych pyskowek i jak komus wyskoczysz z frustracja to juz wygrales?
Poszukaj lepiej to moze gdzies frystracje znajdziesz, ja sie czuje bardzo dobrze
Merytorycznie nie potrafisz nic napisac to szukasz deski ratunku w urojeniach o frustracji oponenta. Wysil sie bardziej bo taka "argumentacja" swiadczy tylko o Tobie. Dodam ze nienajlepiej swiadczy. Argumentow u Ciebie szukac prozno, zachowalbys sie jak czlowiek i jak nie masz nic do powiedzenia to lepiej nic nie mow zamiast wyjezdzac ze swoimi nietrafionymi opiniami na temat kogos tylko dlatego ze ten dokladnie przedstawil fakty a Ty masz z nimi problem bo burza ci koncepcje swiata. Zenada, nie probuj wiecej podobnych trikow bo zwyczajnie sie osmieszasz i pokazujesz ze brak ci jakichkolwiek argumentow.

Zreszta o czym z Toba gadac skoro brak akceptacji dla czyjegos pomyslu i przedstawieniem wlasnej wizji jest wg ciebie rownoznaczny z "niechecia na ulepszanie Polski"

Przychodzi Szpenio do kolegi i mowi: "mam pomysl, zbudujmy sobie dom", kolega na to: "ok, ale mam inny pomysl, zbudujmy dwa domy!", odpowiedz Szpenia "Ty glupi chuju, nie chcesz ze mna Polski ulepszac? Jak smiesz miec inny pomysl niz moj!" ....a kabaret
Ostatnio edytowane przez orzeu : 14.03.2012 o godz. 10:44.
WISŁA PANY !!
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 14.03.2012, 10:43
Co Ty chlopaku myslisz ze jestes ekspertem od internetowych pyskowek i jak komus wyskoczysz z frustracja to juz wygrales?
Poszukaj lepiej to moze gdzies frystracje znajdziesz, ja sie czuje bardzo dobrze

Zreszta o czym z Toba gadac skoro brak akceptacji dla czyjegos pomyslu i przedstawieniem wlasnej wizji jest wg ciebie rownoznaczny z "niechecia na ulepszanie Polski"

Przychodzi Szpenio do kolegi i mowi: "mam pomysl, zbudujmy sobie dom", kolega na to: "ok, ale mam inny pomysl, zbudujmy dwa domy!", odpowiedz Szpenia "Ty glupi chuju, nie chcesz ze mna Polski ulepszac? Jak smiesz miec inny pomysl niz moj!" ....a kabaret
Kabaretem jest to, że tak to działa w obie strony (PO-PiS) - dokładanie tak samo. Niestety.
Szpen
Senior Member

Stary 14.03.2012, 10:47

wszystko fajnie tylko trochę inaczej to wygląda - jak zwykle gówno zamieniasz w pachnące mydło.

przychodzę z propozycją (na bazie twojej), a Ty mówisz - spieprzaj dziadu, ja mam swoją i tylko ta mnie interesuje. Ja mówię - dogadajmy się, zróbmy jedną wspólną idealną. A Ty - spieprzaj dziadu,gadać z Tobą nie będę, mam swój pomysł i tyle.
Drozd
Senior Member

Stary 14.03.2012, 10:47
Mareq napisał(a):Wyświetl post
A na czym konkretnie polega rozróżnienie między formą pełną(PiS) a szczątkową(PO) ?
Na tym że PiS chciał uwolnić 200 zawodów, a Gowin wybrał 50 czy 60. Ale teraz to jest temat zastępczy. Jest 1,5 miliona podpisów za referendum w sprawie wieku emerytalnego,a cudak udaje ze ich nie ma.
Hej Nasz TS !!
Drozd
Senior Member

Stary 14.03.2012, 10:56
wszystko fajnie tylko trochę inaczej to wygląda - jak zwykle gówno zamieniasz w pachnące mydło.

przychodzę z propozycją (na bazie twojej), a Ty mówisz - spieprzaj dziadu, ja mam swoją i tylko ta mnie interesuje. Ja mówię - dogadajmy się, zróbmy jedną wspólną idealną. A Ty - spieprzaj dziadu,gadać z Tobą nie będę, mam swój pomysł i tyle.
To niech PO powie że zamierza wprowadzić wreszcie po czterech latach rządów propozycje które są gotowe od 2007. Niech wytłumaczy dlaczego dopiero teraz. I przede wszystkim niech nie pitoli że to ich pomysł, tylko przyzna ze to okrojony projekt PiS.

Teraz kiedy zostały już tylko taczki, rudy udaje koncyliacyjnego. A lemingi ślinią się z zachwytu . Dobre słońce, mondre, wyciąga rękę do parszywego kaczora i się nie brzydzi.
Hej Nasz TS !!
Szpen
Senior Member

Stary 14.03.2012, 10:56
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Na tym że PiS chciał uwolnić 200 zawodów, a Gowin wybrał 50 czy 60. Ale teraz to jest temat zastępczy. Jest 1,5 miliona podpisów za referendum w sprawie wieku emerytalnego,a cudak udaje ze ich nie ma.
w sumie chce uwolnić 200 w 2 transzach, było o tym info przed wystąpieniem JK. I nie jest to temat zastępczy, tylko inny. Czytałeś może ile kosztowałby Nas projekt "kanadyjski". A wiesz ile kosztować Nas będzie zostawiniee jak jest? Może policję i inne służby też chcesz zostawić jako 35 letnich emerytów. W imię jakiej sprawiedliwości, bo sprawiedliwości w tym nie widzę.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 14.03.2012 o godz. 10:59.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.03.2012, 11:00
Cytat:
Na tym że PiS chciał uwolnić 200 zawodów, a Gowin wybrał 50 czy 60
W pierwszej transzy a w finalnej wersji również 200.
To chyba rozsądne , że batalie(bo niewątpliwie taka się odbędzie) rozciąga w czasie.
Uderzenie w kilkanaście(dziesiąt?) korporacji na jeden raz mogło by się skończyć spaleniem pomysłu.
orzeu
Senior Member

Stary 14.03.2012, 11:04
Wez sie zdecyduj, propoztcje sa rozne czy takie same tyle ze w dwoch turach? A jesli takie same to zadanie bonusowe, o czym te konsultacje mialyby byc?
I pytanie nadrzedne, po co Platformie konsultacje z PiSem skoro ma koalicje i wiekszosc sejmowa? Czy do jakichkolwiek innych ustaw, np. po stpkroc wazniejszych jak budzet zapraszano opozycje do konsultacji? Wrecz przeciwnie, WSZYSTKIE poprawki opozycji w ilosci blisko trzystu PO odrzucila, takie to sa "konsultacje i rozmowy" wlasnie. Jesli ktos mysli ze teraz to jest robione na powaznie a nie dla pokazu to sory ale jest mi zwyczajnie takich ludzi zal.

Nie licz na to ze zejde na Twoj poziom i zaczne rozmawiac o gownach i mydlach. Tylko raz sie odniose zebys ogarnal swoj wlasny absurd. Masz urojenia i nazywasz mydlem projekt PO na bazie projektu PiS a ta baze nazywasz gownem, ergo, PO z pisowskiego gowna zrobila mydelko
Ostatnio edytowane przez orzeu : 14.03.2012 o godz. 11:09.
WISŁA PANY !!
emj10
Senior Member

Stary 14.03.2012, 11:07
Orzeu to nie projekt FR, a Instytutu Sobieskiego, którego ekspertem jest Mirosław Barszcz odpowiedzialny za deregulację w Ministerstwie Sprawiedliwości. Ten sam Barszcz, który był ministrem budownictwa w rządzie PiS od lat zajmował się sprawami dotyczącymi wdrożenia śmiałych zasad otwarcia zawodów i to właśnie on przygotował projekt, który ma w kilku etapach otworzyć 2/3 zawodów (ok. 200).
orzeu
Senior Member

Stary 14.03.2012, 11:12
FR i Instytut Sobieskiego maja bardzo zblizone poglady, przy czym IS jest blisko zwiazany z PiS. Obydwa projekty sa blizniacze. Wlasciwie niczego to nie zmienia w dotychczasowym toku rozmowy, a nawet jeszcze bardziej wskazuje na pisowskie korzenie tego projektu bo FR jest bardziej niezalezna a IS nazywa sie thinktankiem pisu.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 14.03.2012 o godz. 11:16.
WISŁA PANY !!
emj10
Senior Member

Stary 14.03.2012, 11:19
Zmienia, gdyż od tych wyborów IS się rozbił lekko na tych co poszli ramię w ramię z PiS-em do wyborów (Szałamacha), a także ekspertami, który nie chcieli wchodzić w żadne polityczne rozgrywki, albo pozostali ostrożnie w rozkroku między PO, a PiS-em (Zajdler, Barszcz, Staniłko). Sytuację znam od środka.

Także projekt deregulacji Barszcza nie jest ani FR-owski, ani nie pochodzi bezpośrednio od IS, ani BCC, z którymi jest związany, a wyłącznie jest to autorski projekt tego eksperta, na który zgodził się Gowin.
Drozd
Senior Member

Stary 14.03.2012, 11:21
Mareq napisał(a):Wyświetl post
W pierwszej transzy a w finalnej wersji również 200.
To chyba rozsądne , że batalie(bo niewątpliwie taka się odbędzie) rozciąga w czasie.
Uderzenie w kilkanaście(dziesiąt?) korporacji na jeden raz mogło by się skończyć spaleniem pomysłu.
Wiesz ile PiS i PO mają głosów w sejmie? Albo się chce coś zrobić albo się symuluje. Wywołując kolejny temat zastępczy. Co zrobi korporacja jak ustawę przegłosują? Może sobie płakać.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 14.03.2012, 11:27
Drozd, a Ty sądzisz, że w PO, PiS, czy PSL nie ma ludzi, którzy przed zostaniem politykami żyli z tego, że zawody były regulowane i dzięki temu utrzymywali się pracując jako pośrednik/zarządca, notariusz/adwokat/radca, doradca inwestycyjny/podatkowy? Nie wiem, ale jak dla mnie głosowanie nad całościowym projektem ok. 200 zawodów byłoby nie do pomyślenia z tego właśnie względu, że nie każdy chce tracić miejsce pracy, do którego może wrócić po 3,5 roku politykowania. Sytuacja na rynku pracy jest dynamiczna i np. w doradztwie podatkowym taka osoba może się nie odnaleźć za kilka lat.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 14.03.2012 o godz. 11:30.
orzeu
Senior Member

Stary 14.03.2012, 11:37
emj10 w normalnym kraju gdyby takie cos wyszlo na jaw, ze ktos glosuje ustawe centralnie pod siebie zostalby nie tylko odsuniety od polityki ale wrecz poszedlby siedziec. Niech Tusk zastosuje dyscpline partyjna, a niesfornych ukarze. Juz nie raz to robil, kolejny raz mu nie zaszkodzi. Poza tym skoro wiadomo ze PiS generalnie projekt ustawy popiera i mozna tez liczyc na czesc glosow od Palikota ktory przeciez wspoltworzyl przyjazne panstwo i jednym z postulatow byla miedzy innymi deregulacja organizowanie szopki pod tytulem "pogadajmy panie prezesie" jest kpina. Od tego sa komisje sejmowe a nie spotkania na najwyzszym szczeblu. Jakos tej woli spotkania i wspolnych ustalen zabraklo przy tworzeniu budzetu. Zreszta proste pytanie poszedlbys na spotkanie z kims ustalac cokolwiek wiedzac ze za plecami ludzie rozmowcy szykuja dla ciebie trybunal stanu?
WISŁA PANY !!
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.03.2012, 11:37
Znowu awantury o to, kogo to pomysł, kto pierwszy, kto lepiej. Skończy się tak, że nic nie zrobią i zostanie tak jak jest.

Niech Tusk przyzna, że projekt, który przypisał swojemu rządowi w dużej (a może nawet większej) części został stworzony przez PiS i związane z nim instytucje, a PiS też niech się nie wygłupia ze strzelaniem fochów i siądzie z Tuskiem, by porozmawiać o konkretach. Wiem, że to nierealne, bo spokojne przepchnięcie zmian bez teatru jest nie na rękę jednym i drugim.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów