The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.03.2012, 10:03
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Jak to dobre stosunki Papieży z Piastami ,przecież sami tutaj mówiliście ty, orzeu czy Drozd ,że nie ma takiego czegoś jak dobre stosunki w polityce ,liczą sie interesy i zyski ,tak było w przypadku spotkania Tusk - Putin . Czyli w jednych relacjach miedzy-panstwowych sa bezinteresowne relacje a w innych nie. Co do znajomośći historii, to w kilku zdaniach opisalem sytuacje z czasów panowania Łokietka , ty natomiast okres 300 lat zmieściłeś w jednym zdaniu nie podając żadnych szczegółów.
Dziwne ,że tak nie tłumaczysz Wałęsy ,że popełnił błąd tymbardziej ,że po jego rzekomych donosach do SB był Sierpień 80' gdzie Wałęsa po mistrzowsku rozgrywał komuchów podczas rozmów dwu-stronnych w stoczni.
Co do zasług JP2 ,Sapiechy czy Wyszyńskiego to jest jeden i ten sam okres czyli PRL ,już pisałem ,że Kościół i spoleczenstwo polskie miało tego samego wroga.
Masz jakiś bilans tych zysków i strat z działalności kleru w Polsce , bo jak ja patrze na ostatnie 20-lecie to widze wynik Kościół 100 > 0 Polska .Bogactwo ,przepych ,przywileje i władza.Dbanie o swój własny interes. A to ,że powstała partia Palikota która za 1wszy punkt swojego programu ma to żeby przyhamować Kościół w Polsce,to najlepszy dowód na to ,że mam rację.
Nie rozśmieszaj mnie z tym powstaniem partii Palikota jako odpowiedz na działania Kościola w Polsce . Zawsze była taka partia i nazywała się raz PPR potem PZPR a na końcu SLD. Problem z tym że wielu nie pasowała etykietka komucha który mordował innych Polaków i powstanie partii palikota było jak gwiazdka z nieba li tylko zmiana szyldu - a 3/4 to osoby z SLD i wszelkiej masci środowisk około komunistycznych i to Urban,Nowicka,Biedroń,redakcja Faktów i Mitów etc.. Zmiana logo i jedziemy dalej.
Oczywiscie że streściłem kilka wieków piastowskich w kilku zdaniach ale uważam pewne rzeczy za oczywiste a temat jest długo i bo pewne stosunki na przestrzeni lat byly zmienne ale zdecydowanie suma sumarum na plus .jeśli masz odmienne zdanie możemy podyskutować
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 09.03.2012 o godz. 10:11.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.03.2012, 11:33
Iran zaakceptuje płatność w złocie (zamiast dolarów) od swoich partnerów handlowych – zapowiedział szef banku centralnego Mahmoud Bahmani

Posunięcie irańskiego rządu wynika z chęci obejścia trudności, jakie tamtejszym bankom robią Ameryka oraz Unia Europejska w dokonywaniu płatności w dolarach. Szef banku centralnego ogłosił, że płatności w złocie będą przyjmowane bez zastrzeżeń.

Ameryka wprowadziła sankcje na zakup ropy naftowej z Iranu. UE ma nałożyć takie ograniczenie na przedsiębiorstwa państw członkowskich z początkiem lipca. Chiny oraz Indie zapowiedziały, że nadal zamierzają importować irańską ropę.

Iran ma trzecie na świecie pod względem wielkości rezerwy ropy naftowej. Jest ona notowana głównie w dolarach amerykańskich, ale Iran akceptuje już płatności w innych walutach.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciekawe jak zachowają się Chińczycy? Mają większość rezerw w dolarach i gdy dojdzie do wymiany ropa za złoto to dolar straci, delikatnie rzecz nazywając. Z drugiej strony Pekin jest największym odbiorcą ropy od Iranu. Jak dla mnie wobec takiej rewolty Teheranu, bez ugodnienia z Chińczykami, Pekin dogada się z USA celem wymiany władzy na taką co sprzeda ropę w dolarach i kto wie czy nie taniej. Rzecz jasna zmiana zostanie dokonana na władze demokratyczną i całkowicie niezaleźną od kogokolwiek. Kto wie, może Obama dostanie nagrodę Nobla w jakiejś tam dziedzinie

Ciekawe co wtedy Rosja na to ?
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 09.03.2012, 11:35
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Jesteś zainfekowany Rydzykiem i bzdurami które wygaduje a to nie sprzyja dyskusji na ten temat.
A tak na powaznie... ja nawet nie znam dokladnie programu Palikota, wiec trudno o to bym byl jego fanboyem. Zreszta, slowo "infekcja" oddaje twoja mentalnosc. Cos z czym sie nie zgadzasz, to automatycznie "infekcja", tak?
Co ty myślisz ze Palikot ma program? On podobnie do ciebie reaguje na bieżąco. Jak były protesty w sprawie ACTA chciał pomnikom maski zakładać. Jak się ludzie modlili pod pałacem prezydenckim to skrzyknął uśmiechniętych pierd.....tych. Byle sie tylko ustawić w opozycji do rozsądku. I krzyczeć ze to nowoczesność.

Płaczesz że kościół dostaje kasę z państwa. Dlaczego nie płaczesz jak inne państwa dostają umorzenia kar, w kwotach o których kościół może tylko pomarzyć. Czepiasz sie Rydzyka, dlaczego on nie dostał koncesji, a dostała ją stacja która jeszcze nigdy nie wyemitowała żadnego programu?

Moim zdaniem czas skończyć z bredniami, że kościół nie powinien mieszać sie do polityki. Teraz kiedy w mainstreamowych mediach cenzura, kościól powinien wziąć na siebie ciężar informowania społeczeństwa.
Hej Nasz TS !!
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.03.2012, 12:29
teraz meinstreamowe media zaczynają promowac Palikota,chyba Rudy im sie znudził albo zaczeli odczuwac po kieszeni jego cudowne rządy.Kto wie ,może i Anna vel Ryszard Grodzki zostanie kiedyś ministrem...tylko czego ?
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 09.03.2012, 16:06
1) Tego ze przez zacietrzewienie religijne (w pewnych okresach) "przegralismy" na rzecz Rosji ludnosc kresow to tez juz nie wspomnisz.

2) O tym ze kosciol blokowal nauke w poprzednich wiekach tez nie wspominasz.

3) Tego ze kosciol mial ogromny i niezasluzony majatek za ktory np. mozna byloby zorganizowac profesjonalna armie (zadnego "bronienia Czestochowy") nie wspomnisz.
Prosiłbym o doprecyzowanie działań Kościoła, przez które przegralismy "Ludność kresów" bo teza jest wręcz fantastyczna....
Przez blokowanie nauki rozumiesz, co Index ksiąg zakazanych

Kościół miał majątek - ale dlaczego niezasłużony ? Ukradł go czy jak ? jeżeli Magnat dał donacje na Kosciół czy ufundował Klasztor to dlaczego niezasłużone ?
Rozumiem, że jak Ty dostaniesz darowiznę to też jest ona niezasłużona ?

Nie, to ty nie zrozumiales mojej wypowiedzi. Kaczynski zasugerowal ze nie ma alternatywy dla "wartosci kosciola". No to ja zwracam uwage ze jest, bo są kultury w ktorych kosciol mial minimalne znaczenie, i, uwaga, sa rozwiniete. Nie wiem, moze poprostu to ty nie zrozumiales wypowiedzi Kaczynskiego? Mu nie chodzilo w niej o religie jako taka, tylko o kosciol. Tak po prostu...
No cóz, żyjemy w takim kraju w takim regionie, że Wartości Chrześcijańskie stanowią czy Ty tego chcesz czy nie chcesz korzenie naszej cywilizacji, podobnie jak część tradycji Starożytengo Rzymu...
Rozumiem, że chcesz zaproponować inne kultury, gdzie Kościół ma minimalne znaczenie i uwaga są rozwinięte ..... Tzn jakie - chodzi Ci o Bahrajn czy ZEA ?

Żadne gadanie typu "wartosci koscielne jaka jedyna alternatywa" bo rzygam od tego.
Ale dlaczego te rzygi rzucasz na forum - rzygaj do woli po całym swoim pokoju, do łózka, na monitor, i gdzie Ci przyjdzie do głowy - ale nie na forum proszę.....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 09.03.2012, 16:47
funkykoval
Cytat:
Prosiłbym o doprecyzowanie działań Kościoła, przez które przegralismy "Ludność kresów" bo teza jest wręcz fantastyczna....
Jak juz sie wtryniasz do jakiejs dyskusji to racz przeczytac ja w calosci a nie wyciagasz pojedyncze stwierdzenia...
Po pierwsze nie napisalem przegralismy, tylko "przegralismy". Niezbyt jasno sie okreslilem, ale... problem w tym ze ja to wyjasnilem w poprzednim poscie:

Wbrew pozorom, czesto bywaly u nas etapy "zacietrzewienia religijnego". Bywaly. I te etapy znacznie utrudnialy nam, ze tak to ujme, "eksploatacje" kresow wschodnich gdzie ludnosc polska byla w mniejszosci. A to bylo w gruncie rzeczy szkodliwe dla panstwa bo oslabialo jego pozycje na danym terenia jeszcze bardziej.

Cytat:
Przez blokowanie nauki rozumiesz, co
Dogmatyzm i cenzura, czyli walka z wszystkim tym co bylo w sprzecznosci z "mysleniem" kosciola. Poczytaj, to nie boli.

Cytat:
Kościół miał majątek - ale dlaczego niezasłużony
Kosciol na swoj majatek tak samo zasluzyl jak szlachta i magnateria na swoj. Legalnie bylo, pytanie czy sprawiedliwie?
Co z opodatkowaniem kosciola?

Cytat:
No cóz, żyjemy w takim kraju w takim regionie, że Wartości Chrześcijańskie stanowią czy Ty tego chcesz czy nie chcesz korzenie naszej cywilizacji, podobnie jak część tradycji Starożytengo Rzymu...
Rozumiem, że chcesz zaproponować inne kultury, gdzie Kościół ma minimalne znaczenie i uwaga są rozwinięte .....
Zle rozumiesz. Nie chce proponowac zadnych kultur. Poprostu jesli jakis gosc mowi "albo kosciol albo zycie bez wartosci", to ja wstaje i patrze w kalendarzu ktory wiek jest.
Ale co to znaczy? Ze gdyby nie kosciol to ludzie by sie zabijali, gwalcili, pozerali nawzajem? Ze gdyby nie kosciol to Jasiu by nie wiedzial ze zabic Franka jest zlym czynem?
Ze w kulturach w ktorych tego kosciola nie bylo (np. japonska) nie bylo jakis wartosci?
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 09.03.2012, 18:07
Kosciol na swoj majatek tak samo zasluzyl jak szlachta i magnateria na swoj. Legalnie bylo, pytanie czy sprawiedliwie
Wiadomo, że szlachta, w ogóle cała pańska Polska to wielcy ciemiężyciele i okrutnicy. Nie było tam żadnej sprawiedliwości dla biednego i uczciwego człowieka. Na szczęście i dla niego pojawiła się rozsądna oferta, która już tą sprawiedliwości przywróci.

Niech tylko ten wyklęty lud ziemi powstanie i przywróci równowagę.

P.S. Tylko, żeby potem nie było płaczu, że znowu pod Warszawą epicki w....... odebrał.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Bobek90
Senior Member

Stary 09.03.2012, 19:14
0 22
No tak, bo np. rewolucja francuska tez byla organizowana przez komunistow
Czyli co, to cale zwalczanie arystokracji, monarchii bylo bezprawne? Hmm, to co wracamy do feudalizmu i monarchii? 0 22, wylaczaj wiec ten komputer do jasnej cholery, i idz na pole pracowac dla twojego pana!

To jest wogole ciekawy aspekt. Kiedys kler i szlachta podatku tak jak inni nie placili (np. we Francji). Minelo tyle lat, a u nas dalej kosciol ma "fory" podatkowe. Czas plynie u nas wolniej
0 22
Senior Member

Stary 09.03.2012, 19:29
0 22, wylaczaj wiec ten komputer do jasnej cholery, i idz na pole pracowac dla twojego pana!
Bolszewiku drogi, a skąd Ty wiesz jaką mam rolę? Nie interesuj się.

No, przepraszam Cię bardzo, ale motyw z wyjeżdżaniem do szlachty i magnatów o sprawiedliwe zainteresowanie się ich majątkami to czysta bolszewia, Jakub Szela. Ja tego tematu nie wymyśliłem.

Jak chcesz to zbieraj swoich i zapraszam do Warszawy, znowu coś sobie wyjaśnimy.

Ostatnio edytowane przez 0 22 : 09.03.2012 o godz. 19:31.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Bobek90
Senior Member

Stary 09.03.2012, 19:40
0 22
Odpowiesz na moje pytanie, czy chowanie glowy w piasek i taniec koguta to jedyne co potrafisz?

Cytat:
No, przepraszam Cię bardzo, ale motyw z wyjeżdżaniem do szlachty i magnatów o sprawiedliwe zainteresowanie się ich majątkami to czysta bolszewia,
Rewolucja francuska byla rewolucja bolszewicka?

Cytat:
Jak chcesz to zbieraj swoich i zapraszam do Warszawy, znowu coś sobie wyjaśnimy.
Okej, chcesz sie bawic w kotka i myszke to sie pobawmy.
Nie, poczekam 24 lata. Dokladnie za tyle przyjade do Warszawy i sie rozgoszcze w niej na nastepne 50 lat...
Masz, troche zabawy w twoim stylu
0 22
Senior Member

Stary 09.03.2012, 20:01
Rewolucja francuska byla rewolucja bolszewicka?
Cytat:
Prawica konserwatywna stała i stoi na stanowisku, że rewolucja 1789 roku przyczyniła się do zniszczenia społeczeństwa poprzez nienawiść do wszelkiego porządku i hierarchii, a także zwyczajów i tradycji. Konserwatyści ewolucyjni tacy jak Edmund Burke radzili, w tej sytuacji jedynie ratować co się da ze starego świata "honoru, tradycji, hierarchii i porządku", podczas gdy tradycjonaliści jak Joseph de Maistre, dążyli do powrotu do czasów sprzed jej wybuchu.
Historyk, związany z prawicą francuską Pierre Gaxotte twierdzi, że główną przyczyna rewolucji była chęć władzy jaką posiadali filozofowie-encyklopedyści, którzy jako naukowcy-amatorzy nie mogli się wybić w życiu akademickim.

Monarchista Erik von Kuehnelt-Leddihn wypowiedział zdanie, że "Trzy całkowicie lewicowe rewolucje – francuska, bolszewicka i nazistowska – ukształtowały historię ostatnich 200 lat i sprawiły, że były one 'Stuleciami G': gilotyn, więzień, szubienic, komór gazowych i łagrów (ang. guillotines, gaols, gallows, gas chambers, gulags)".
W publicystyce historycznej o zabarwieniu konserwatywnym rewolucja francuska jest nazywana czasem "rewolucją antyfrancuską", co ma podkreślać jej antynarodowy charakter[16][17][18]. Najczęściej w tym kontekście przywoływana jest zamordowanie członków rodziny królewskiej, prześladowanie Kościoła katolickiego i pacyfikacja Wandei[19]. Eksponowany jest także wpływ idei wolnomularskich, zwłaszcza promowanych przez iluminatów (luminarz), które miałyby być źródłem antykatolickiej i antykrólewskiej propagandy przed rewolucją[20].

Liberałowie tacy jak Johann Erich Biester, François Furet czy John Stuart Mill, rewolucję akceptowali zazwyczaj jedynie "do pewnego momentu", tzn. do momentu, gdy zaczęli rządzić jakobini, utożsamiając się z postulatami feuillantów lub żyrondystów. Liberałowie konserwatywni (Alexis de Tocqueville) uważali rewolucję za nieuniknioną konieczność, choć dalecy byli od jej chwalenia[.
Co prawda to tylko wikipedia, ale w znaczniej mierze się z tymi ocenami zgadzam. Mam nadzieje, że przeżyjesz podobny szok jak pewne europejskie lewicowe ośrodki opiniotwórce, gdy zorientowały się, że nie każdy jest entuzjastą tego co wyrabiają.

Poważnie - co jest szokującego w tym, że traktuje się rewolucję francuską negatywnie? Co to jakiś dogmat? Wyszedłem na głupka niczym głoszący, że ziemia jest płaska?

A daj Pan spokój, rewolucja francuska jak każdy terror klasowy nie ma nic wspólnego z dobrem i sprawiedliwością. Typowy bolszewicki rewanżyzm.

Nie, poczekam 24 lata. Dokladnie za tyle przyjade do Warszawy i sie rozgoszcze w niej na nastepne 50 lat...
Nigdy jako gospodarz, bo my takich nie akceptujemy.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Bobek90
Senior Member

Stary 09.03.2012, 20:27
0 22
No tak, to tylko wikipedia. Czlowiek madry, przed sformulowaniem opinii na jakis temat, zwykle sprawdza rozne zrodla z roznych "stron". I potem refleksjonuje. Samodzielnie. Takze nie, wikipedia no me vale
Sama rewolucja byla konieczna by skonczyc z tym niesprawiedliwym systemem. Sposob w jaki ja przeprowadzono to juz inny temat.

Wiesz ale tu nie chodzilo o to czy ty rewolucje francuska popierasz czy nie. To bylo nie istotne. Chodzilo o cos innego. Dla Ciebie kazdy kto sie sprzeciwia przywilejom pewnych klas (nie placenie podatkow, inne prawo, itd.) to jest bolszewik. To ja Ci pokazuje ze nie, czego przykladem jest rewolucja francuska.

Cytat:
A daj Pan spokój, rewolucja francuska jak każdy terror klasowy nie ma nic wspólnego z dobrem i sprawiedliwością.
No tak, bo lepiej do usranej smierci zyc na kolanach i sluzyc panom. Wszak ich wladza "pochodzi" od Boga. Ewentualnie wynika z tego ze ich krew jest blekitna

Dobra konczmy ten temat, ewidentnie widac ze urodziles sie kilka wiekow za pozno
0 22
Senior Member

Stary 09.03.2012, 23:21
Dobra konczmy ten temat, ewidentnie widac ze urodziles sie kilka wiekow za pozno
A Ty kilkaset kilometrów za bardzo na zachód.

P.S. Zapewniam Cię, że gdyby mi się chciało i nie byłoby mi szkoda życia na potyczki słowne bez żadnej przyszłości na forum to byś dostał odpowiednią dokumentację. Dostałeś świstek z wikipedii, który jednak daje pewne tezy i znane tu i ówdzie nazwiska, więc nie czuję się w obowiązku cokolwiek dodawać.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 09.03.2012, 23:37
wislak68
1. Albo moj rozbrat z jezykiem polskim sprawia ze nie mozna mnie zrozumiec, albo to ty nie potrafisz czytac
2. Wbrew pozorom, czesto bywaly u nas etapy "zacietrzewienia religijnego". Bywaly. I te etapy znacznie utrudnialy nam, ze tak to ujme, "eksploatacje" kresow wschodnich gdzie ludnosc polska byla w mniejszosci. A to bylo w gruncie rzeczy szkodliwe dla panstwa bo oslabialo jego pozycje na danym terenia jeszcze bardziej.
3. A jak bylo w XVII wieku?
4. Co nie zmienia faktu ze kosciol uczyl tylko tego co go interesowalo. Wszystko to co bylo w sprzecznosci z jego "interesami" uwazal za zagrozenie, i to zwalczal.
5.Gdzies tam napisales ze kosciol "uratowal" polska swiadomosc pod okupacja i wogole polske. A ja Ci zwracam uwage ze kazdy kij ma dwa konce. Gdyby bogactwa kosciola (niezasluzone) przeznaczyc w swoim czasie na armie, to takiej potrzeby byc moze by nie bylo.
6.Myslisz ze gdy Jezus chodzil po swiecie i mowil o milosci do blizniego swego, to mial na mysli nawracanie sila, gromadzenie bogactw, i tepienie tych co mysla inaczej?
7.Teoretycznie szlachta i magnateria tez caly swoj majatek uzyskala jak najbardziej legalnie Monarchowie tez swoja wladze zdobywali calkiem legalnie
8.To oswiec mnie; co mowil Jezus, i jak to przekladal na czyn kosciol na przestrzeni wiekow
9. Jesteś zainfekowany Rydzykiem i bzdurami które wygaduje a to nie sprzyja dyskusji na ten temat.
10. A tak na powaznie... ja nawet nie znam dokladnie programu Palikota, wiec trudno o to bym byl jego fanboyem. Zreszta, slowo "infekcja" oddaje twoja mentalnosc. Cos z czym sie nie zgadzasz, to automatycznie "infekcja", tak?
1. Twój rozbrat z jezykiem polskim sprawia ze nie mozna Cię zrozumiec
2. Bzdura. Podaj proszę przyklad "etapu "zacietrzewienia religijnego"... które utrudnialy nam, ze tak to ujme, "eksploatacje" kresow wschodnich"
3. Dla odmiany bełkot (zdefiniowany jak poprzednio jako mieszanie dwóch różnych wątków). Najpierw piszesz o prawołaswnych że "uciekali i uciekają" (w domyśle od Rzeczpospolitej) a potem pytasz się o wiek XVII. Jak rozumiem przyjąłeś argument co do teraźniejszości. A jeśli chodzi o historię to tytułem wyjaśnienia: Praktycznie przez cały okres XV-połowy XIX wieku Polska stanowiła dla Rusinów (bo tak wtedy nazywano to co obecnie określa się jako Białorusinów i Ukraińców), zarówno tych prawosławnych jak i katolików, znacznie atrakcyjniejszą alternatywę niż Moskwa. Argument o wspólnej z Moskwą religi był dla prawosławnych Rusinów z rodzaju tych trzeciorzędnych. Sprawdź sobie proszę jak bardzo lojalni wobec Rzeczpospolitej byli chociażby patriarchowie kijowscy (jak zresztą zdecydowana większość prawosławnego duchowieństwa). Mit o "prawosławnej jedność" Rusinów z Moskalami powstaje połową XIX wieku za sprawą rosyjskiego słowianofilstwa.
4. Następna bzdura. Przypisywanie obecnych kategorii do czasów historycznych. Do połowy XV wieku Kościół nie miał co zwalczać bo cała nauka zwyczajnie była Kościołem (najwięksi uczeni tamtych czasów, cała ówczesna elita to byli w zdecydowanej większości księża). Natomiast po reformacji trzeba być chyba szalonym aby wymagać od szkół katolickich aby uczyły o odszczepieńcach którzy w tym samym momencie zamykali kaolickie szkoły tudież palili na stosie tych którzy chcieli zostać wiernymi doktrynie. Jeśli Twoim zdaniem własnie to oznacza że: "Wszystko to co bylo w sprzecznosci z jego "interesami" uwazal za zagrozenie, i to zwalczal. " to ciekawe jak zareagowali by Amerykanie gdyby Obama nakazał uczyć w amerykańskich szkołach irańskim immamom. Uznali by za kretyna? No to już chyba wiesz co rozsądny człowiek myśli o takich "argumentach".
5. Jak widzę argumentu o tym że akurat Koścół można winić za upadek Rzeczpospolitej gdzieś tak w piątym albo szóstym rzędzie nie zrozmiałeś. Dlatego łopatologicznie (zdaje się że dociera do Ciebie tylko taki dyskurs): Jeśli ktoś twierdzi że winnym wypadku spowodowanego przez pijanego kierowcę są nie promile, brak kontroli nad pojazdem tudzież upojenie tylko źle ustawione lusterko to taki ktos jest kretynem czy idiotą? Czy jednym i drugim?
6. Z całym szacunkie ale ewangelizm w wykonaniu palikociątka jest dla mnie czymś tak absurdalnym że z powodu ataku śmiechu muszę pozostawić ten punkt bez komentarza.
7. Nie teoretycznie ale jak najbardziej praktycznie majątek magnaterii i władza królewska były całkowicie legalne. Jak rozumiem uśmieszki mają wyrażać stan ducha młodocianego rewolucjonisty który skazywałby faraonów za wyzysk ludu pracującego a Cezara ściał za despotyzm. Tu nawet nie ma z czym polemizować. Jakiś monstrualny absurd.
8. Niestety nie mam talentów kaznodziejskich ale jeśli wyrażasz szczere życzenie nawrócenia to oczywiście jestem w stanie skontaktować Cię z dobrym kaznodzieją który uświadomi Ci jak wielkie spustoszenie w Twojej głowie wywołało zetknięcie z "idelogią palikotyzmu".
9. Jak rozumiem antynomią Palikota ma być Rydzyk. Aleś mi dosunął. Spadłem z krzesła nad ciętością tego dowcipu.
10. Słowa infekcja użyłem na tym forum po raz pierwszy w stosunku do Ciebie. I sądzę że jest to bardzo dobre określenie. Nie zdajesz sobie z tego sprawy ale jesteś chory: swoją niewiedzę i ograniczoność przykrywasz arogancją i agresją. Zapodajesz dowcipy które śmieszą tylko Ciebie. Biedna zagubiona duszyczko.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 10.03.2012 o godz. 00:03.
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 09.03.2012, 23:53
Warszawiaku lepiej będzie jak dodasz sobie jeszcze jedno mistrzostwo dla Legii(już będzie 10!) niż będziesz dyskutował z Bobkiem nr 90. Bobek nr 90 jest typowym produktem ogólnoświatowej akcji pt. " fałszujemy historie", człowiek który nie dostrzega jak bardzo podobne była rewolucja bolszewicka do francuskiej jest idiotą i z nim nie ma sensu dyskutować bo po co?. Wystarczy spojrzeć na mechanizm: zdobywamy władzę za pomocą ciemnej masy ludu a później wprowadzamy terror wobec społeczeństwa, podczas którego budzą się wśród tłuszczy najniższe instynkty. Nic mnie tak nie śmieszy jak hasło tejże rewolty " wolność równość braterstwo".
...And Justice For All
Bobek90
Senior Member

Stary 10.03.2012, 00:25
0 22
Cytat:
P.S. Zapewniam Cię, że gdyby mi się chciało i nie byłoby mi szkoda życia na potyczki słowne bez żadnej przyszłości na forum to byś dostał odpowiednią dokumentację. Dostałeś świstek z wikipedii, który jednak daje pewne tezy i znane tu i ówdzie nazwiska, więc nie czuję się w obowiązku cokolwiek dodawać.
No to jest nas dwoch. Tez nie mam checi na szukanie dokumentacji. A ten swistek z wikipedii jest tyle warty ile papier toaletowy.
No nic, jak zaden z nas nie ma checi to... byloby na tyle

wislak68
Tradycyjnie juz polowe kwestii i pytan pomijasz, polowe nie, kilka kolorujesz i tak zaczelismy od kilku postow gadke o tym o czym nie bylo na poczatku. Moja tez w tym wina, niewazne.
Co do przykladu, to tak jak wyzej. Nie chce mi sie teraz spedzac 2 godzin przed netem by Ci znalesc odpowiednie wycinki. Jasne, moge wkleic jakis "papier toaletowy" jako kolega wyzej, ale to nie ma sensu.
Lojalni nie lojalni, fakt jest taki ze upadek Rzeczpospolitej zaczal sie od buntu na tych kresach. I uwage, skup sie, nie mowie ze glownym powodem byla religia bo... nie byla. Zebys potem znowu nie pisal rzeczy ktore nie powiedzialem.
Okej, niech Ci bedzie, kosciol nic nie zwalczal, nie bylo zadnego dogmatyzmu. Ludzie tacy jak chocby Bruno samo sie spalali na stosie. Ot tak dla zabawy
Mowisz o reformie? Hmm, a czy ta reforma nie wystapila z powodu "zepsucia kosciola"?
I kolejny przyklad z dupy ktory nic nie ma wspolnego z tematem. Mialby cos wspolnego jakby Obama np. kazal tepic tych iranskich immanow.

Niewazne, wrocmy w koncu do tematu glownego. Kaczynski jasno dal do zrozumienia ze albo jest zycie wedlug walorow (kosciol) albo jest zycie bez walorow . No to ja sie pytam:
Ale co to znaczy? Ze gdyby nie kosciol to ludzie by sie zabijali, gwalcili, pozerali nawzajem? Ze gdyby nie kosciol to Jasiu by nie wiedzial ze zabicie Franka jest zlym czynem?
Ze w kulturach w ktorych tego kosciola nie bylo (np. japonska) nie bylo jakis wartosci?

Karamazow
Cytat:
człowiek który nie dostrzega jak bardzo podobne była rewolucja bolszewicka do francuskiej jest idiotą i z nim nie ma sensu dyskutować bo po co?
Nie rozumiesz procesow historycznych, nie rozumiesz kontekstu historycznego, nie rozumiesz efektow tych procesow. Jestes poprostu idiota.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 10.03.2012 o godz. 01:15.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 10.03.2012, 01:24
wislak68
Tradycyjnie juz polowe kwestii i pytan pomijasz, polowe nie, kilka kolorujesz i tak zaczelismy od kilku postow gadke o tym o czym nie bylo na poczatku. Moja tez w tym wina, niewazne.
Co do przykladu, to tak jak wyzej. Nie chce mi sie teraz spedzac 2 godzin przed netem by Ci znalesc odpowiednie wycinki. Jasne, moge wkleic jakis "papier toaletowy" jako kolega wyzej, ale to nie ma sensu.
Lojalni nie lojalni, fakt jest taki ze upadek Rzeczpospolitej zaczal sie od buntu na tych kresach. I uwage, skup sie, nie mowie ze glownym powodem byla religia bo... nie byla. Zebys potem znowu nie pisal rzeczy ktore nie powiedzialem.
Okej, niech Ci bedzie, kosciol nic nie zwalczal, nie bylo zadnego dogmatyzmu. Ludzie tacy jak chocby Bruno samo sie spalali na stosie. Ot tak dla zabawy
Mowisz o reformie? Hmm, a czy ta reforma nie wystapila z powodu "zepsucia kosciola"?
I kolejny przyklad z dupy ktory nic nie ma wspolnego z tematem. Mialby cos wspolnego jakby Obama np. kazal tepic tych iranskich immanow.

Niewazne, wrocmy w koncu do tematu glownego. Kaczynski jasno dal do zrozumienia ze albo jest zycie wedlug walorow (kosciol) albo jest zycie bez walorow . No to ja sie pytam:
Ale co to znaczy? Ze gdyby nie kosciol to ludzie by sie zabijali, gwalcili, pozerali nawzajem? Ze gdyby nie kosciol to Jasiu by nie wiedzial ze zabic Franka jest zlym czynem?
Swój cel osiągnołem. Myślę że każdy kto przeczyta powyższe polemiki uświadomi sobie zezowatość palikotyzmu. Tytułem puenty:
Bobek:
Wbrew pozorom, czesto bywaly u nas etapy "zacietrzewienia religijnego"
wislak:
Bzdura. Podaj proszę przyklad "etapu "zacietrzewienia religijnego
Bobek:
Nie chce mi sie teraz spedzac 2 godzin przed netem by Ci znalesc odpowiednie wycinki

I jeszcze lepsze:

Jarosław Kaczyński w oryginale:
W Polsce, aczkolwiek sprawa z punktu widzenia teologicznego może być sporna, ale w Polsce Kościół jest także instytucją narodową i to taką instytucją, która w gruncie rzeczy nie ma żadnego konkurenta
Nie ma takiej alternatywy: Kościół albo jakiś inny system wartości. Jest alternatywa: Kościół i jego nauczanie albo nihilizm, albo "NIE" Urbana, albo "Fakty i mity

Bobek wersja I:
Co to znaczy? Rozumiem ze w takiej Japonii to sie ludzie pozeraja nawzajem, wszak tam nie ma "wartosci". Wogole jaki system wartosci ma kosciol? 1000 lat cenzury, i tepienia wszystkiego co nie mysli jak Kosciol, to sa te jego wartosci?

wislak wersjaI:
przeczytaj jeszcze raz cytat JK do którego się odwołujesz... Nie to chyba zły pomysł, i tak nic z tego nie zrozumiesz . No to łopatologicznie: JK mówi nie o uniwersalnej roli Kościoła ale o roli Kościoła w Polsce. Przez wieki historia Państwa Polskiego i Kościoła w Polsce splotła się tak głęboko (chrzest Polski, tworzenie struktur nowego Państwa w oparciu o Kościół, utrzymanie idei Państwa Polskiego w okresie rozbicia dzielnicowego, interregnum w okresie elekcyjnym, zachowanie języka w okresie rozbiorów itp, itd) że w pełni uzasadnionym jest traktować tę instytucję w sposób szczególny ze wzgledu na jej rolę państwotwórczą. Twój przykład z Japonią wskazuje na to że zupełnie nie zrozumiałeś wypowiedzi JK. Osobnym tematem pozostaje natomiast to ile trzeba mieć w sobie bezczelności, pychy, złości i arogancji aby silić się na "komentowanie" czegoś czego się nie rozumie.

Bobek wersja II:
Kaczynski zasugerowal ze nie ma alternatywy dla "wartosci kosciola". No to ja zwracam uwage ze jest, bo sa kultury w ktorych kosciol mial minimalne znaczenie, i, uwaga, sa rozwiniete. Nie wiem, moze poprostu to ty nie zrozumiales wypowiedzi Kaczynskiego? Mu nie chodzilo w niej o religie jako taka, tylko o kosciol. Tak po prostu...

wislak wersja II:
Kaczyński powiedział że: w Polsce nie ma alternatywy dla wartości reprezentowanych przez Kościół i katolicyzm. Argument o tym że w innych kulturach Koścół ma minimalne znaczenie to troche tak jak by argumentować że Eskimosi nie potrzebują ciepłych ubrań bo we Włoszech też ich nie noszą

Bobek wersja III:
Czy to nam sie podoba czy nie, chrzescijanstwo to dziedzictwo naszej kultury. Wyplenianie wszystkiego co z nim zwiazane (w stylu "progre progre") to ucinanie galezi na ktorej sie siedzi

Bobek epilog:
Kaczynski jasno dal do zrozumienia ze albo jest zycie wedlug walorow (kosciol) albo jest zycie bez walorow . No to ja sie pytam:

Dyskusję uważam za zamkniętą. CBDU
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 10.03.2012 o godz. 02:05.
Bobek90
Senior Member

Stary 10.03.2012, 02:25
wislak68
Cytat:
Swój cel osiągnołem. Myślę że każdy kto przeczyta powyższe polemiki uświadomi sobie zezowatość palikotyzmu. Tytułem puenty:
Bobek:
Wbrew pozorom, czesto bywaly u nas etapy "zacietrzewienia religijnego"
wislak:
Bzdura. Podaj proszę przyklad "etapu "zacietrzewienia religijnego
Bobek:
Nie chce mi sie teraz spedzac 2 godzin przed netem by Ci znalesc odpowiednie wycinki
Bobek90
Myslisz ze gdy Jezus chodzil po swiecie i mowil o milosci do blizniego swego, to mial na mysli nawracanie sila, gromadzenie bogactw, i tepienie tych co mysla inaczej?

To oswiec mnie; co mowil Jezus, i jak to przekladal na czyn kosciol na przestrzeni wiekow

...gdyby nie kosciol to ludzie by sie zabijali, gwalcili, pozerali nawzajem? Ze gdyby nie kosciol to Jasiu by nie wiedzial ze zabicie Franka jest zlym czynem?

wislak68
Cytat:
Kościół blokował naukę (a najbardziej Długosz, Skarga, Staszic czy Kołątaj)
Cytat:
. Można wskazać wiele wad związanych z "edukacją kościelną" ale jest faktem bezspornym że przez zdecydowną większość naszej historii głównym (a w zasadzie jedynym) nośnikiem edukacji e tym kraju był Kościół. I teraz argumentowanie że coś było źle to tak jakby oskarżać Mesiego że zawalił 100% sytuację w meczu w którym strzelił 5 bramek. Można ale brzmi to strasznie głupio.
Cytat:
Do połowy XV wieku Kościół nie miał co zwalczać bo cała nauka zwyczajnie była Kościołem (najwięksi uczeni tamtych czasów, cała ówczesna elita to byli w zdecydowanej większości księża). Natomiast po reformacji trzeba być chyba szalonym aby wymagać od szkół katolickich aby uczyły o odszczepieńcach którzy w tym samym momencie zamykali kaolickie szkoły tudież palili na stosie tych którzy chcieli zostać wiernymi doktrynie.
Bobek90
Cytat:
Przygadal kociol garnkowi. Sam na moje pytanie nie odpowiadales, sam do moich wypowiedzi nie odnosiles sie z "dokumentacja".

----------------------------------------------------------------------------------------------

Cytat:
I jeszcze lepsze:

Jarosław Kaczyński w oryginale:
W Polsce, aczkolwiek sprawa z punktu widzenia teologicznego może być sporna, ale w Polsce Kościół jest także instytucją narodową i to taką instytucją, która w gruncie rzeczy nie ma żadnego konkurenta
Nie ma takiej alternatywy: Kościół albo jakiś inny system wartości. Jest alternatywa: Kościół i jego nauczanie albo nihilizm, albo "NIE" Urbana, albo "Fakty i mity
Co to jest instytucja narodowa, i na jakiej podstawie obecnie kosciol jest instytucja narodowa? Czym sie przysluza krajowi ze jest instytucja narodowa? Jaka jest jego funkcja, i dlaczego jest narodowa? Czy kosciol w Polsce ma inne zasady niz kosciol w Hiszpani czy Francji? Czy wyznaje inna wiare? Jaka jest roznica miedzy kosciolem katolickim w Hiszpanii a tym w Polsce, ze w jednym kraju nie jest instytucja narodowa, a w drugim (podobno) jest? W 2012 roku.

Jakie wartosci ma kosciol? Czy wartosci kosciola katolickiego sa takie same wszedzie tam gdzie ten kosciol jest? Czy sa miejsca na Ziemii gdzie tego kosciola nie ma? Czy historycznie lub geograficznie mozna wyciagnac konluzje ze nie ma alternatywy dla wartosci kosciola? Czy polscy ateisci nie maja wartosci?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cytat:
Bobek wersja I:
Co to znaczy? Rozumiem ze w takiej Japonii to sie ludzie pozeraja nawzajem, wszak tam nie ma "wartosci". Wogole jaki system wartosci ma kosciol? 1000 lat cenzury, i tepienia wszystkiego co nie mysli jak Kosciol, to sa te jego wartosci?
Pierwsza mysl to refleksja nad tym czy kosciol jest niezbedny do tego by byly wartosci. Druga, to jakie sa te wartosci kosciola, i czy napewno wartosci kosciola na przestrzeni wiekow zgrywaly sie z wartosciami "chrzescijanskimi" (nie zabijaj, miluj blizniego jak siebie samego, itd). Rozumowanie dotyczy nie tylko Polski

Cytat:
Bobek wersja II:
Czy to nam sie podoba czy nie, chrzescijanstwo to dziedzictwo naszej kultury. Wyplenianie wszystkiego co z nim zwiazane (w stylu "progre progre") to ucinanie galezi na ktorej sie siedzi
Mowiac inaczej, potepienie walki z kosciolem w stylu "bolszewika".

Cytat:
Bobek epilog:
Kaczynski jasno dal do zrozumienia ze albo jest zycie wedlug walorow (kosciol) albo jest zycie bez walorow . No to ja sie pytam:
Mowiac inaczej, kosciol nie jest potrzebny by zyc wedlug walorow.

Cus jeszcze?
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 10.03.2012 o godz. 02:29.
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 10.03.2012, 06:20
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Co ty myślisz ze Palikot ma program?
Pewnie, że ma i to nie program, a całą stację.

TVN24

Nikt normalny trzody by w gości nie zapraszał.
Myślenie nie boli !
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 10.03.2012, 14:34
Bobek nr 90 - obrazę z twojej strony traktuje jako komplement dopiero bym się martwił jakbym usłyszał pochwałę od ciebie.
Drozd - Palikot nie ma programu, ale która z partii w sejmie ma program?
...And Justice For All
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 10.03.2012, 21:13
Żeby się przekonać trzeba by dać każdej porządzić ze stabilną większością. W ciągu dwudziestu lat testowane były już SLD, PSL, PO i choć w szczątkowej formie PiS. W mojej ocenie najbardziej przemyślane i efektywne były rządy PiS mimo egzotycznej koalicji z Andrzejem i Romanem. Co reszcie nocnozmianowców chluby nie przynosi. I pozwala wysnuć wniosek że dla SLD, PSL i PO istotą jest koryto i związane z nim korzyści. Wszystko poza tym to marność. O Palikocie nie wspominam bo to szalupa która ma zmieścić niedobitków z katastrofy do której nieuchronnie jako państwo zmierzamy.
Hej Nasz TS !!
0 22
Senior Member

Stary 11.03.2012, 15:49
0 22
A ten swistek z wikipedii jest tyle warty ile papier toaletowy.
Nie, no Czerwony Panożerco. Jest funta kłaków wart gdybym pisał magisterkę. Ale że gadam sobie z Tobą z mojego centrum dowodzenia światem to jest zupełnie wystarczający.
Dałem Ci konkretne nazwiska dość konkretnych ludzi i ich dość konkretne poglądy na ten Twój wielki zryw sprawiedliwości.

Rozumiem, że kwestionujesz, że to powiedzieli?
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 11.03.2012, 18:38
Naprawdę sądzicie, że opcja Palikota to dewiacja, niewiele znaczący margines skazany na wymarcie, a konserwatywno-narodowa prawica to światopogląd centralny, zbliżony do naturalnego, wyznaczający i przyszłościowy? Wydaje mi się, że jest dokładnie odwrotnie, że Bobkowi90, trzeba przede wszystkim powiedzmy 40 lat, żeby tę dyskusję wygrać.Niezależnie od tego, kto ma rację. Z góry uprzedzam, że nie identyfikuję się z żadną ze stron tej zabawy.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 12.03.2012, 11:25
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Naprawdę sądzicie, że opcja Palikota to dewiacja, niewiele znaczący margines skazany na wymarcie, a konserwatywno-narodowa prawica to światopogląd centralny, zbliżony do naturalnego, wyznaczający i przyszłościowy? Wydaje mi się, że jest dokładnie odwrotnie, że Bobkowi90, trzeba przede wszystkim powiedzmy 40 lat, żeby tę dyskusję wygrać.Niezależnie od tego, kto ma rację. Z góry uprzedzam, że nie identyfikuję się z żadną ze stron tej zabawy.
Powiedzenie że jakaś opcja jest skazana na wymarcie w kontekście kształtowania przez "ałtorytety" a co za tym idzie szkoły i media -przez kilkadziesiąt lat- pewnego ideału światopoglądowego jest zbyt dalekim uproszczeniem.Można tylko bardzo ogólnie powiedzieć że odbywa się walka pomiędzy nurtem kładącym nacisk na utrzymanie tradycji , tworzenie norm moralnych i zasad oraz więzi narodowych a nurtem libertynizmu, zrywaniu każdych granic, pozbawianiu norm, zasad moralnych (przy tworzeniu tysięcy norm i zasad gospodarczych) odejściu od pojęć narodu i promowaniu wizji odpowiednika arabskiego kalifatu jako ogólnoeuropejskiego konglomeratu z jedną walutą, bez granic, bez wewnętrznych gospodarek i różnorodności ,bez religii jako czynnika dzielącego, chłonącego na domiar tego niezliczone ilosci emigrantów z kontynentów sąsiednich.
Który nurt wygra? To się okaże . Jednego nurtu siłą są ludzie posiadajacy silne zasady, wewnętrzną siłę i stojącą za nimi tradycję pokoleń. Za drugim stoi potężna machina finansowo medialna.

Cytat:
Dzisiaj, 11:01 Rządzenie zbytnio nie idzie ryżemu to sie biora za Ziobre i Kaczyńskiego
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/grupi...wiadomosc.html
tradycyjnie robia wrzutkę i teraz czekają żeby Kaczyński wyskoczył z oskarżeniami albo z jakaś akcją anty.Po czym powiedzą "widzicie" moze jesteśmy do dupy ale takiego kłótliwego chcecie premiera?nie ma dla nas alternatywy" A tępy naród chwyci temat
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 12.03.2012 o godz. 11:29.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 12.03.2012, 16:18
funkykoval

Jak juz sie wtryniasz do jakiejs dyskusji to racz przeczytac ja w calosci a nie wyciagasz pojedyncze stwierdzenia...
Po pierwsze nie napisalem przegralismy, tylko "przegralismy". Niezbyt jasno sie okreslilem, ale... problem w tym ze ja to wyjasnilem w poprzednim poscie:

Wbrew pozorom, czesto bywaly u nas etapy "zacietrzewienia religijnego". Bywaly. I te etapy znacznie utrudnialy nam, ze tak to ujme, "eksploatacje" kresow wschodnich gdzie ludnosc polska byla w mniejszosci. A to bylo w gruncie rzeczy szkodliwe dla panstwa bo oslabialo jego pozycje na danym terenia jeszcze bardziej.

Dogmatyzm i cenzura, czyli walka z wszystkim tym co bylo w sprzecznosci z "mysleniem" kosciola. Poczytaj, to nie boli.

Kosciol na swoj majatek tak samo zasluzyl jak szlachta i magnateria na swoj. Legalnie bylo, pytanie czy sprawiedliwie?
Co z opodatkowaniem kosciola?

Zle rozumiesz. Nie chce proponowac zadnych kultur. Poprostu jesli jakis gosc mowi "albo kosciol albo zycie bez wartosci", to ja wstaje i patrze w kalendarzu ktory wiek jest.
Szanowny Kolego - przeglądając dyskusję w Twoim wykonaniu doszedłem do jednego wniosku - 90 przy Twoim nicku to rok Twojego przyjścia na świat.
Idealnie Twój poziom w tej dyskusji oddaje Twój podpis, dotyczący pokemoństwa....

Jeżeli ktoś usiłuje odnieść aktualny stan rzeczy do przeszłości wręćz zamierzchłej - to życzę mu zdrowia.
Tym samym życzę tego Tobie.....

Odnośnie myślenia, które podobno nie boli wręcz idealnie wykazujesz, że Ciebie jednak boli......

Co do rewolucji francuskiej - wręćz obnażasz miałkość swojej wiedzy tudzież miałkość swojego umysłu, bo nawet z podstawowych faktów nie jesteś w stanie wyciągnąć wniosków......

Szkoda Bobku czasu na komentowanie Twojej twórczości, z jednej strony patrzysz na kalendarz i pytasz się, który mamy wiek, z drugiej strony, ciągniesz po przeszłości w odniesieniu do Kościoła.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 12.03.2012, 22:25
Bez jaj, zawsze jakas gwiazda tematu musi sie trafic
Wracaj Bobek do Krainy Muminkow i idz tam na swoim poziomie "szczac ze smiechu" a nie zawracaj tu gitary bo niewiele masz ciekawego do powiedzenia. Wroc jak Ci sie znudza Muminki, Mala Mi i Wloczykij.
WISŁA PANY !!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 12.03.2012, 22:46
Oni zmieniają się jak sztafeta. Najpierw brylował 1q2 potem rzucał na kolana swoim geniuszem AS82, luzował go ostatnio Szpenio doskakiwał z boku kolejna gwiazda pysio. Rozprowadzają się jak kolarze. Najpierw jeden ciągnie a reszta schowana za plecami czeka. POtem zmiana. Gdyby wystartowali do walki z Bjoergen wygraliby z nią w cuglach.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 13.03.2012, 00:10
a Wy dalej o tym krajowym gdzie tory są krzywe, drogi dziurawe ? Zdarta płyta, wczoraj niedoli przyczyną był zły Kaczyński jedzący niewinnych nocą a teraz KK znów jest obijany w dość marny musze przyznać sposób. Was naprawdę bawi dyskusje o......niczym ?

Rzecz myślę warta odnotowania. Otóż Associated Press otwiera swoje biuro w .......Korei Północnej ! Świat idzie naprzód, bo nie znosi próżni, zaraz się okaże ,że Pólnoc jest zajebista i warto tam inwestować, na marginesie jest tam specjalna strefa ekonomiczna. Co niektórzy już tam sypią dolarami pod przyszłe, zapewne większe inwestycje.
Pytanie jakie się nasuwa w związku z otwarciem stałego biura AP jest jedno. Co oni zamierzają przekazywać, skoro relacje z oficjalnych wystąpień rządu i Kim Dzong Una pokazuje ichniejsza agencja informacyjna a nieoficjalne materiały nie są dozwolone ? AP jako jedyna miała swoich stałych przedstawicieli w czasie uroczystości pogrzebowych, dwóch koreańskich fotografów. Ale to był duże wydarzenie i było co przekazywać ale codzienność ? co tam można relacjonować, czy zgadza się ilość kroków strażników wzdłuż 38 równoleżnika ?
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 13.03.2012 o godz. 00:14.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.03.2012, 09:38
A tymczasem do Europy na dobre zawitaly plemienne arabskie wojny religijne. Wiwat multikulti
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...li-Zginal-imam
WISŁA PANY !!
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 13.03.2012, 09:48
Czasami się zastanawiam czy to początek, środek czy koniec społeczeństw multikulti.
Z jednej strony Merkel czy inny Sarkozy przebąkują, że to nie wypaliło, z drugiej nic kompletnie się z tym nie robi. Kumpel na stałe mieszkający w reichu twierdzi,że dopływ Turków jest praktycznie niezmienny, dzielnice Berlina (niektóre oczywiście) są zamieszkiwane w całości przez Turków.
Niech jeszcze w ramach większej tolerancji na kontynent napłynie nadwyżka Hindusów, Pakistańczyków i Persów a Holendrzy z nostalgią będą wspominać polskich pijaków i złodziei.
Tylko Wisła!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów