|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Ale zacznijmy nazywac rzeczy po imieniu ...
Patrykowi sie poje....w glowie i tyle... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
"Co z tą Wisłą?" CANAL+
przypomnijcie sobie ten program i jego wypowiedzi... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
moim skromnym zdaniem:
wlasnie przekroczyl granice... znajac cierpliwosc szefa.. juz placz zwolennikow Patryka nic nie pomoze. to juz nawet nie chodzi o jego gre i forme. o jego ogarnietej przymnaleznosci do KIBICOWSKIEJ Wisły. brak mu najzwyklejszego taktu... psuje wizerunek klubu. wszystkie brukowce beda pisac o kolejnym idiotyzmie Patryka zamiast o kolejnej jego pieknej asyscie ;lub bramce... szkoda slow... Nalezy tez wspomniec o jego boiskowym egoizmie ktorego chyba sie juz nie da wyleczyc.. wszyscy to widzimy i wiemy ze Patryk jest "Pomarancza w koszyku Jablek". Nie potrafi sie ogarnac w tej druzynie...
Ostatnio edytowane przez Glazik : 18.02.2012 o godz. 20:16.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Bawi mnie to, że jeszcze znajdują się obrońcy Patryka i próbują usprawiedliwić jego zachowanie. Chociaż, to nawet nie jest już śmieszne, tylko żałosne. Jak można bronić takiego człowieka? Facet nie podchodzi poważnie do gry w piłkę, a przede wszystkim do Wisły. Tak nie zachowuje się dorosła osoba. Niestety widać, że niektórym kibicom wystarczy pokazać jakim to jest się kibolem Wisły i wtedy staje się królem nie zważając na inne czynniki. Niech idzie na trybuny kibicować, a granie na murawie powinien pozostawić innym.
Może popełnić błąd raz czy dwa, np. strzelając focha, jednak kiedy nie wyciąga żadnych wniosków, a nawet pogarsza sytuację ( nie pojawienie się na spotkaniu z Moskalem), to musi ponieść drastyczne konsekwencje. Trzeba przeczekać do lata, po czym zakupić kogoś w miejsce Małeckiego, a jego samego pożegnać. Ludzie! Jeśli Patryk ma jakiś problem z kontraktem, to niech rozmawia "z górą" zamiast okazywać swoją frustrację na boisku i niweczyć wysiłek zespołu. Niech mówi o tym w wywiadach, a nie obraża się na Moskala, który jest Bogu ducha winny.
Ostatnio edytowane przez vaazon : 18.02.2012 o godz. 20:21.
![]()
Mialem za duzy podpis. Teraz nie bede mial w ogole.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
Tak poza dominującym tematem.
Plusik dla Cwetana za to, że stara się mówić w języku polskim. |
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
"Będę musiał z Patrykiem o tym porozmawiać. Czasem zdarza się, że zawodnik gra słabiej, ale trener właśnie po to ma do dyspozycji trzy zmiany. Piłkarz musi to zaakceptować" - dopiero dzisiaj widziałem tą konferencje, dlatego rezygnując ze stonowanych wypowiedzi, pragnę napisać iż Małecki jest jebanym prostakiem. Trener na konferencji tak na prawdę staje w obronie zawodnika, a ten po raz kolejny pluje mu w twarz.
![]()
Tylko jeden klub, kocham aż po grób... TS WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Jak dla mnie to miarka sie już przebrała. Wierząc w to co podała oficjalna,że sam sie nie zjawił na umówionym spotkaniu wystawiając klub i Moskala do wiatru to w poniedziałek pewnie usłyszymy decyzję klubu.
Albo go Moskal wyjebie do ME i sie ogarnie jak wróci,albo juz jest za pozno i Cupiał cierpliwosc do naszego asa stracił. Obstawiam opcje nr 2 ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Patryk Małecki... to taki Władek Starościak XXI wieku... starsi wiedzą o co chodzi
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
O czym tu w ogóle dyskutować? Ileż można przymykać oko? Ja rozumiem - trudny charakter, małe w stosunku do dużej części drużyny zarobki (choć wg mnie trudno z taką grą jak ostatnie pół roku liczyć na podwyżkę) , frustracja... tylko co z tego?
Małecki po raz kolejny kpi sobie z trenera. Obraża się jak mała dziewczynka w piaskownicy tylko dlatego, że trener zdejmuje go z boiska (a powinien dziękować, bo na ławce siedzi o dwie klasy lepszy od niego Iliev). Nie miałem do niego pretensji w związku z aferą kiełbaskową (bo uważam, że miał prawo wyrazić swoje zdanie), machałem ręką na na inne jego niesubordynacje. Szanuję go za przywiązanie do barw, za utożsamianie się z Wisłą. Teraz jednak Patryk przegiął, tak po prostu. Zachował się jak zwykły burak. Małecki może Kazkowi Moskalowi buty nosić - nie dorasta mu do pięt pod względem czysto piłkarskim nie mówiąc już o osobowości. Adios Mały - rozwijaj się i strój fochy gdzie indziej. |
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Nawet jeśli Patryk Małecki grał by na poziomie Messiego a zarabiałby tyle co teraz nie ma prawa się tak zachowywać
Nie wyjście na boisko za Kasperczaka Wysyłanie kibiców na druga stronę błoń no i teraz można komuś podać rękę raz no dwa ale przepraszam ile razy Zmienił się system gry Wisły, nie gramy już dzidy do przodu gdzie Patryk czasami przejmował piłkę i na prędkości pakował piłkę do siatki. Staramy się grać krótko po ziemi co Małeckiemu sprawia trudność i to go frustruje czemu daje upust. To że ktoś ma wytatuowanego Reymana i klepie się po herbie nie znaczy że będzie Wiślakiem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Wiecie.., sprawa jest tego typu Małecki ma dość pewnych rzeczy i klub już teraz ma dość jego zachowania, ale zastanawia mnie czy władze zdecydują się na coś radykalnego względem piłkarza, czy znowu zapłaci coś, krótka przerwa i gramy dalej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Oj już się tyle naprodukowałem krytykując Małeckiego. Fajnie się ta dyskusja rozwija. Argumenty też przeróżne. Wolfy mnie zgromił za nadmierne psychologizowanie i eksploatację osobistych frustracji. Oczywiście nieliczni jeszcze próbują wydziwiać i bronić sprawy ,której się obronić nie da. Gdyby Małeckiego odrzeć z tej buty, nadęcia, tanich chwytów wizerunkowych ,na które nabiera się sporo prostodusznych kibiców to nie wiele zostaje. Piłkarsko - bardzo przeciętnie. Praca dla drużyny - 0. Zaangażowanie - sporadycznie. Roszczenia i aspiracje - ogromne .Tymczasem rzeczywistość skrzeczy. Myślicie ,że Wisła tak łatwo sprzeda Małeckiego ,za dobre pieniądze. Ot pstryknięcie palców i już. Nie wiem komu? Chyba na Kaukaz albo gdzieś na południe Turcji, nad granicę z Syrią.
Mnie to cały czas śmieszy to słynne Patrykowe "kim ty ....a jesteś pedale?" wykrzyczane w twarz Sobiechowi. Gdzie jest teraz Sobiech ,a gdzie Małecki!!! Chichot losu. Sobiech wskoczył na pułap Bundesligi i może poprzez ciężką pracę i pokorę ugruntować swoją pozycję albo pójść wyżej. Małecki pompuje balon , pompuje balon oj za chwilę odleci... Swoją drogą też ciekawe. Jakaś część kibiców broni Patryka jak chorągwi, usprawiedliwia na różne sposoby. A dlaczego nie bronicie Kazimierza Moskala. Człowieka ,który jest autentyczną legendą naszego klubu. Moskal przy Małeckim to oczywiście patyk ,w waszym mniemaniu? A te pyskówki np. do Sobolewskiego? Olanie kogo jak kogo ale Kasperczaka? |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
||
Na Bitona nas nie stać. Ogólnie - spora część naszych piłkarzy w ostatnich czasach to były wypożyczenia, zwykle z klauzulami wykupu o których od razu było wiadomo, że nie zostaną przez nas użyte. O czym to świadczy pozostawiam Ci do samodzielnego rozgryzienia. Co do Wilka i Sobolewskiego - wybacz, gracze defensywni nie są tak rozchwytywani, ale też ich kariera trwa zwykle dłużej. Był czas, że i Melikson miał odpały z reprezentacją, miał je Uche, miał Kosowski. Małecki nie jest przeciętnym piłkarzem. Nie w Polsce i nie w obecnej Wiśle. A jego zarobki są kuriozalnie małe biorąc pod uwaga realia klubowe. To również ciężka demagogia z Twojej strony. Dla Patryka najzdrowsza byłaby zmiana klubu. Dla Wisły już niekoniecznie, bo raz - nie wiadomo co z następcą, który dodatkowo będzie zarabiał więcej. Stawianie przez Basałaja w szachu, granie przywiązaniem do klubu odniosło skutek odwrotny do oczekiwanego. Nie zyskamy na tym ani sportowo, ani finansowo. Weseli będą tylko frustraci, którzy zaraz znajdą sobie inny obiekt uczuć. EDIT: Dobrze, gdybyśmy dali radę go sprzedać.
A Ty coś o "innym lepszym świecie i innych lepszych ludziach". Lepszych, mimo ze obiektywnie gorszych. Ki czort?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.02.2012 o godz. 21:05.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Uwzględniając kolejny news o zignorowaniu rozmowy z Kaziem, liczę że mecz ze Standardem był jego ostatnim występem tego sezonu w I zespole Wisły.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Bronex : 18.02.2012 o godz. 21:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wolfy - jesteś trenerem i Twój zawodnik odwala taką kaszanę jak Małecki - co robisz?
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Młode pokolenie kibiców mojego ukochanego klubu pozostanie dla mnie na zawsze psychologiczną tajemnicą.
Za moich czasów, jakby taki wypierdek podskoczył do trenera - wiślaka, dostałby kilka razy z liścia i skończyłoby się sranie po krzakach. Widać czasy się zmieniają, teraz wystarczy polizać określonej grupie tyłek i mieć kilka tatuaży, żeby zasłużyć na szacunek. O tempora, o mores... ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Daje mu opaske Kapitana.. bo to przeciez wzorcowe zachowanie...
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
Ktoś pisał , że Małecki bardziej Wiśle jest potrzebny niż ona jemu.Bzdura , nigdzie indziej ten piłkarz nie będzie miał tak dobrze jak tutaj .W każdym innym klubie nie będą mieli kompletnie żadnych skrupułów odesłać go do rezerw za głupie zachowanie . Patrząc dzisiaj na Piecha w meczu z WKSem pomyślałem sobie , że chętnie widziałbym go zamiast Małeckiego w Wiśle .Co z tego , że nie będzie robił pod publiczkę tatuażów i zapewniał o swojej miłości do Wisły jeżeli będzie tak zapierdzielał jak dzisiaj.
Ostatnio edytowane przez Ciastek1 : 18.02.2012 o godz. 21:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No teraz już nie wiem dokładnie bo scena była taka ,że Patryk się produkował a w grupie stali Brzyski, Sadlok i Sobiech - ci co kiedyś grali w Ruchu!!!
Gdyby drużyna Wisły była w miarę jednolita językowo np. tak jak 2002/2003 roku to takie Patrykowanie skończyłoby się szybkim podregulowaniem przez radę starszych. A teraz ta rada starszych to kto? Sobolewski /Garguła ? DO KOALIK Głowacki/Baszczyński zmuszeni do odejścia? Grali w Wiśle prawie dekadę! Kto ich wypychał? Chcieli odejść bo już nie mieli motywacji 10 rok kopać np. przeciw Odrze Wodzisław. Baszczyński tak chciał zostać w Wiśle ,że aż z tego wszystkie chciał pojechać na testy do WHU za Petrescu! Bez jaj. Wisła musi szkolić piłkarzy albo kupować obcokrajowców. Na Polaków jest już za duża konkurencja na rynku. Zobaczcie za ile kupuje Polaków taki Józek W. z Polonii. Wisła by chętnie kupiła dobrego polskiego zawodnika ale za koszyk jabłek ale ta era już minęła. Monopol na prestiż i monety upadł. Argument o Jaliensie czy Lameyu śmiejących się w twarz niby frajerów z Wisły ,który naciągnęli. O czym Ty Koalik-u piszesz? Przecież to są profesjonaliści. Oni to traktują jak zawód. Robotę do wykonania. Klient płaci ,klient wymaga. Jaliens jeżeli będzie grał źle to nie usiądzie na ławce wielce oburzony na trenera , bo wie ,że jest ktoś lepszy, a on musi robić więcej.
Ostatnio edytowane przez Bronex : 18.02.2012 o godz. 21:44.
|
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
Od pewnego czasu odchodzą piłkarze związani z Wisłą, z kibicami, którzy wcale nie chcieli odchodzić, ale ich nie szanowali w klubie i zmuszono do odejścia: Głowacki, Baszczyński, Brożkowie, Kosowski. W ich miejsce przyszli zawodnicy słabsi, nierzadko dużo słabsi, ale uwaga: z wyższymi kontraktami, często nawet dwa razy. Co teraz następuje w kolejnej takiej sprawie. Zamiast popierać żądanie Małeckiego dotyczące podwyżki (choć ze sposobem Patryk mimo wszystko przesadza i to bardzo), to chcecie go wywalić z drużyny. Przyczyniając się do dalszych gierek, na których Wisła cierpi. Wam to nie przeszkadza, że zawodnicy, których ceniliście i cenicie nadal, którzy zrobili wiele dobrego dla Wisły, którzy grali tu z serca, nie mogli w Wiśle godnie zarabiać, a słabi koledzy Stasia Valckxa dostali gwiazdorskie kontrakty? Ten proces trwający od dawna w sprawie Małeckiego jest doskonale widoczny. Małecki, to piłkarz, który nigdy nie będzie świetnym technikiem, dryblerem, ale swoją zawziętością, upartością może wznieść się na wyżyny i dać Wiśle sporo dobrego. Zadam bardzo proste pytanie. Który zestaw piłkarzy będzie walczył, gdy Wisła przegrywa? Lamey, czy Jaliens śmiejący się, że w centrum Europy znaleźli takich frajerów jak niestety My, czy Sobolewski, Małecki, Czekaj, Wilk, wcześniej Baszczyński, Głowacki, Brożkowie, Kosowski - zawodnicy o niebo lepsi od tych, którzy teraz są, zawodnicy szanujący Nasz klub, a mimo to lekceważeni przez osoby decyzyjne w Wiśle. Sporo kibiców narzeka, że w Wiśle gra mało Polaków, że jest za dużo szrotu z zagranicy, ale jak przychodzi co do czego, to pewnie woleliby 35 letniego weterana z Holandii zamiast Małeckiego, czy zamiast Wilka. Małecki źle prowadzi sprawę (ale nie jest wykształconym człowiekiem z Cambridge, tylko prostym chłopakiem z Suwałk i ma problem z dyplomatycznym wyrażaniem myśli), w której ma rację, ale do licha, jeśli część kibiców go nie szanuje (tak jak wcześniej innych zawodników), to czego można się spodziewać po Basałaju? Basałaj tym działaniem chce jeszcze bardziej skłócić kibiców, zmniejszyć frekwencje, osłabić drużynę. To jest cel tych wszystkich działań. Tego, że Baszczyński zamiast w Wiśle, gdzie byłby stoperem zdecydowanie numer 1 musi grać w Polonii, itp. Czyli osłabienie tożsamości narodowej wśród kibiców, tak jak w reprezentacji Polski, w której czterech zawodników podstawowego składu nie umie mówić po Polsku.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 18.02.2012 o godz. 21:39.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Świetna wiadomość !! Patryczek sam się załatwił i o to chodziło. jak by mu już całkiem nie od.......iło to może Kaziu wystawiał by go dalej a tak to nie zniweczy po raz kolejny trudu całej drużyny.Teraz gra Wisły powinna wyglądać jeszcze lepiej niż ze Standardem.
![]()
od kołyski, aż po grób zawsze ukochany klub WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Tylko, że z Patrykiem jest jeden podstawowy problem - aktualnie jest słaby. Jeżeli mówimy o szrocie zagranicznym ( częściowo słusznie) to niestety ale Patryk aktualnie jest szrotem krajowym. Momentami nie da się patrzeć na to co wyprawia na boisku. To w wymiarze czysto piłkarskim. W wymiarze że tak powiem ludzkim prezentuje się często jeszcze gorzej.
Kiedyś można było szukać jakiegoś usprawiedliwienia. Teraz będzie z tym ciężko - pokazał wała komuś kto jest prawdziwym "kimś" dla naszego klubu. Patryk niestety nigdy kimś takim nie zostanie. Argument, że Mały jest "prostym chłopakiem" jest mało przekonujący. Jest w dorosłej piłce parę lat. Miał czas żeby się "obyć". Większość piłkarzy to proste ( być może nawet niepiśmienne chłopaki), ale z czasem ( którego on już miał dużo) nabierają jakiejś tam klasy i ogłady. On niestety z każdym kolejnym sezonem idzie coraz dalej, niestety w złym kierunku.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 18.02.2012 o godz. 21:46.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
@KOALIK
Polityka transferowa poprzedników Valcxka polityką transferową, ale napisz, tak całkiem szczerze - czy jeśli miałbyś dość zawężone pole manewru przy transferach jak Valckx, to czy nie wybrałbyś dwóch piłkarzy mających doświadczenie w Europie? Pamiętasz, jaka euforia wybuchła po transferze Jaliensa? Lamey przyjechał do nas co prawda po wątpliwym epizodzie w Leicester, ale jego metryka i tak w momencie podpisywania z nim kontraktu przebijała większość rodzimych niedojd, którzy forumowi menago podają jako przykładowe alternatywy dla Holendrów. Bo wiesz, po fakcie - to jest po tym, jak okazało się, że oba tulipany to emerytalny szrot - to każdy jest mądry i potrafi spluwać w kierunku ich i Stana. Pisałem już tu o tym w grudniu, ale jak widzę hasło "koledzy Stasia V." to dostaję spazmów. Po drugie - mam w nosie ambicję Małeckiego, jeśli wiąże się ona z krnąbrnym i niedopuszczalnym zachowaniem. Nie oszukasz nikogo - tutaj pewnie nikomu nie chodzi o to, że "Mały" czasem kopnie kogoś po kostce albo w ferworze walki puści wiązankę na meczu. Tutaj chodzi o to, że już któryś raz z rzędu odwala numer swojemu przełożonemu i ponosi za to znikome konsekwencje. Też cenię walczaków, ale przykład Czarka Wilka i Radka Sobolewskiego pokazuje, że nie trzeba sobie tatuować klaty w galerię papieży i legend Wisły żeby zachowywać się profesjonalnie. Małecki to niewątpliwie piłkarz o sporych umiejętnościach, ale w dzisiejszej piłce liczy się też głowa. W meczach przeciwko mało wymagającym drużynom z polskiej ekstraklasy umiejętności Małeckiego mogą wystarczyć. Przeciwko Standardowi widać jednak było jak na dłoni, że Małecki w tym meczu nie zdziałał nic, a z każdym nieudanym zagraniem coraz bardziej bulgotało mu pod czupryną. Bardzo smutno mi to pisać, ale przyłączę się do forumowiczów, którzy uważają prawie 33-letniego Ivicę Ilieva za zawodnika, który w tym momencie jest w stanie wnieść odrobinę więcej niż Patryk w jego obecnej dyspozycji. Idąc dalej, zadajesz pytanie - kto będzie walczył za Wisłę. Ja oprócz Małeckiego, który zachowuje się skrajnie nieprofesjonalnie wobec przełożonych, widzę kilku profesjonalistów, którzy łączą ambicję z boiskową inteligencją i, przede wszystkim, pokorą. Do wyżej wymienionych Wilka, Sobola i Iliewa dołączyłbym także Jovanovicia i większość zaciągu Valcxka, z którego jestem zadowolony. Cytat:
Wątku Basałaja-spiskowca nie skomentuję. Patrząc na poczynania prezesów z Poznania czy Warszawy i tak jestem zdania, że z domniemanym karbonariuszem z Suwałk żyje nam się całkiem nieźle. |
|
|
|
Member
Od: 09.2006
Offline |
|
Mówisz, że część kibiców nie szanuje Małeckiego. A jaki szacunek on okazuje nie tyle kibicom co KLUBOWI,TRENEROWI? Zgrywa wielkiego wiślaka a tak naprawdę to on Wisłę ma nie w sercu a w dupie! Taka prawda. Pokazał to już nie raz. Naprawdę nie mogę uwierzyć w to co niektórzy z Was wypisują. Czy on jest dla Was Bogiem? Nie widzicie jak się gość zachowuje? Co musi się stać, żeby część z Was przejrzała na oczy?! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Koalik - nie widzisz różnicy między Baszczyńskim, Głową czy Brożkami a Patrykiem? Czy Oni kiedykolwiek zachowywali się tak jak Małecki? Zgadzam się z Tobą, że klub w stosunku do tych prawdziwych Wiślaków prowadzi beznadziejną politykę, ale akurat w przypadku Małeckiego mam odmienne zdanie.
Mamy walczyć o podwyżkę dla Małego? A czym On sobie na nią zasłużył? Profesjonalnym podejściem? No bo chyba mi nie powiesz, że swoją grą? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
@WATTS Co do oceny Jaliensa i Lameya pełna zgoda. Stan ma ograniczony budżet i w jego ramach załatwił naprawdę ciekawych piłkarzy. Przeanalizujcie sobie okienka z ostatnich 5 lat. Stachu działa najlepiej moim zdaniem. Problem polega na tym ,że Stan przyszedł do klubu bez fundamentów czyli bez zaplecza efektywnie szkolącego młodzież i mechanizmów skutecznego wychwytywania utalentowanych chłopaków w całej Polsce. To trzeba zbudować. Na dotychczasowej polityce uzupełnień, wypożyczeń takiego sztukowania, możemy osiągać cele sportowe ale żadną miarą finansowych. A o to tu chodzi !!! Szkolić sprzedawać. Wisła klub na dorobku.
Ostatnio edytowane przez Bronex : 18.02.2012 o godz. 21:58.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|