|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
ostatnie zdanie: http://wislakrakow.com/forum/showpos...ostcount=15946
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
w temacie mediów:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kontr...wiadomosc.html jakby tu uderzyć w stary elektorat? |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Banita
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jesli to pytanie na serio to z Toba jest gorzej niz myslalem...
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Widzisz Szpeniu dzielnie walczyłeś ,ale siła złego na jednego. W tym temacie obowiązuje reguła "wszdłeś między wrony musisz krakać tak jak one"
Tu już nawet nie chodzi kto ma rację,ale nie masz mieć prawa do innego zdania bo jestes : idiotą, debilem, lemingiem ,komuchem, indywiduum itd. Wszyscy ci próbuja to wmówić ,a jak nie da rady to od czasu do czasu przyjdzie tu "mistrz cietej riposty" orzeu i niepokornych poustawia po kątach |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Wiesz czemu nigdy, ty ze szpeniem nie zrozumiecie ludzi, którzy nazywają was lemingami?
Bo dla was polityka polega na: - wybraniu prezydenta, który będzie nas godnie reprezentował na salonach, tak było w wyborach Kwasniewski- Wałęsa, .... z tym, że Olek to jedna z najwiekszych kurew PZPRu, kij z tym, ze chwiał się w Charkowie jak zul spod sklepu, ważne, że obyty na salonach, a Jolcia to już w ogole dama. Tymi samymi kryteriami kierujecie sie wybierając rząd. Wmówili wam, że cała "elita", miastowi, wykształceni, glosuje na PO i biegnieccie do urn jak stado baranów, mysląc, że podniesieccie sobie tym samym status społeczny. Jeszcze taki szpenciciel, sie chwali, ze wygrali 6 razy wybory z rzedu. To sie zastanów jeden z drugim jakie macie bagno w głowie, skoro głosujecie na: -złodzieji, jak komuś nie daje do myslenia: JEST U NAS TRZECH TWORZACYCH PRAWO, BEDZIEMY KRECIC LODY PRZY PRWYATYAZCJI SLUZBY ZDROWIA, jak nie daje wam do myślenia, że miro i zbycho, glówne mordy platformy, są zamieszane w afere hazardową, Premie przy NCS, chyba wyjaśniają skąd w Polsce takie koszta stadionów, dróg, lotnisk i wszystkiego co sie buduje i co jest państwowe. Skoro takie kontrakty objęte są klauzula tajności, to można wyprowadzić w ten sposób milardy. - zdrajców, to nadal ekipa z nocnej zmiany, z okrągłego stołu. Ekipa, która nie potrafi wyjaśnić smierci Prezydenta na obcej ziemi, dodatkowo mieszając tak przy tym, że teoria o zamachu staje sie nie tylko możliwoscią, ale i całkiem sporym prawdopodbienstwem. - nieudaczników - ile czasu Tusk czekał, by wygrać wybory? Jak juz tak szpeniu chwalisz sie tymi wygranymi z rzędu wyborami, to chyba wiesz, że ruda jest od początku w polityce i dopiero po 17 latach udało mu się cokolwiek osiągnąc. W momencie, gdy SLD już nie ma, Samoobrona i LPR zostały "zjedzone" i ich jedynym przeciwnikiem została partia znienawidzona przez wszystkie najwaznieszje media kształtujace mysli Polaków. Faktycznie to nie jest gówno, to sa wymioty. - dewiantów - nie wiem może jesteście w grupie pedałów i lesbijek,tranwestytów, podobno jest ich sporo, stad chyba taki dobry wynik Palikota. Ale wiem, wy jesteście euoropejscy, tolerancyjni, antykoscielni, antynarodowi- jednym słowem wyzwoleni. Już sie potwierdza, że gdzie PSL macha szabelką, to Palikot daje wiekszośc.
Ostatnio edytowane przez Belzebub : 17.02.2012 o godz. 10:05.
![]()
[][][][]> T S W <[][][][]
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Jakby Pisowcy to była jakaś nieskalna elita narodu
Ostatnio edytowane przez emj10 : 17.02.2012 o godz. 10:26.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Niezależny Narodowy Bank Polski usilnie skupuje złotówki, by poprawić ich cenę. Wszystko po to, aby Polska nie przekroczyła progu ostrożnościowego czyli ustalonej przez Konstytucję III RP na poziomie 55 proc. granicznej wartości relacji kwoty państwowego długu publicznego do produktu krajowego brutto. Jak wiadomo część polskiego zadłużenia jest wyrażona w walutach obcych. Dlatego im niższy kurs złotówki tym wyższe zadłużenie przeliczone z walut obcych. Dobicie długu to 55% PKB oznaczałoby dla ekipy Donalda Tuska konieczność przygotowania zrównoważenia budżetu. Rząd w krótkim czasie musiałby znaleźć jakieś 40-50 miliardów złotych.
I oto stał się cud! Jest cena 4,41 zł. za euro z ułamkami czyli relacja długu do PKB wynosi 54,9999(9). I tylko nasuwa się małe pytanie – dlaczego prawdziwy rynek wycenia złotówkę nieco inaczej? Oczywiście – jak informował na naszych łamach Marek Łangalis – Rostowski doskonale wie, że ustawowa granica zadłużenia dawno przekroczyła 55% w stosunku do PKB. Główny Urząd Statystyczny – 12 dni po wyborach parlamentarnych! – w cudowny sposób znalazł w kasie państwa 1,4 miliarda złotych (!), co obniżyło nasz dług publiczny z 55,0% w stosunku do PKB do 54,9%. Szczęśliwie – jak przyznał jeden z działaczy PO (oczywiście anonimowo) – nie po to zmieniano w lutym prezesa GUS, żeby nowy podawał statystyki, jakie sobie chce… |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bo jestem ksenofobem, homofobem, nacjonalistą = faszystą, kibolem, blokersem, mocherem. Juz chyba wiesz skąd?
Gdzie tu nienawiśc? Niektórzy to chyba naprawde nie wychodzą do 25 roku z domowego inkubatora, skoro są tak wyczuleni..Zatykasz uszy, jak słyszysz na stadionie przeklenstwo? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tusk raz wykazał się odwagą
Igor Janke Ludzie, weźcie się do roboty. Nie rozumiem, jak można tak alergicznie reagować na propozycję wydłużenia wieku, w którym można przejść na emeryturę. Rozumiem, że można nie lubić rządu Tuska, że można źle go oceniać ze stu różnych powodów. Ale sytuacja jest, jaka jest. Żyjemy coraz dłużej, jesteśmy coraz zdrowsi, rodzi się mniej dzieci. Za chwile nie będzie miał kto utrzymywać nas, kiedy się zestarzejemy. Skąd do diabła weźmiemy kasę, żeby przez lata płacić emerytury coraz większej liczbie ludzie? A my – zdecydowana większość Polaków – mówimy w sondażach, że mamy to gdzieś, że to nas nie obchodzi, ze rząd ma wypłacać nam emerytury, że ma klajstrować budżet. A jak to zrobi? – nie nasza sprawa. Najlepiej niech włączy drukarkę i nadrukuje tyle banknotów, ile trzeba. Albo trochę więcej. Albo niech Owsiak nazbiera dla nas. To zadziwiające, że po 20 latach życia w kapitalizmie, kulawym, ale jednak kapitalizmie, nie zrozumieliśmy, ze państwo za nas wielu rzeczy nie załatwi. Że państwo nie ma cudownych mocy, które mogą sprawić, żeby kasy ZUS-u zawsze były pełne. Jest jakieś magiczne przekonanie w narodzie, że ZUS musi zawsze istnieć, że nie może zbankrutować i że jakoś to zawsze będzie. Otóż nie będzie. Musimy być choć trochę odpowiedzialnymi obywatelami. I naprawdę nie chodzi tu o rząd Donalda Tuska i ministra Rostowskiego. Źle oceniam ich politykę do tej pory. Uważam ich rządy za pasywne i kuglarskie. Minister Rostowski zachowuje się jak księgowy, a nie jak polityk czy zarządca. Nie o takiej polityce marzyłem i o jakiej myślałem oglądając niedawno film "Iron Lady” o Margaret Thatcher. To była przywódczyni, która nie liczyła się z konsekwencjami w postaci spadających słupków. Ona miała jasny cel – działać dla dobra państwa niezależnie od konsekwencji politycznych. Jak coś trzeba zrobić, to się po prostu to robi, a nie zamawia badania opinii publicznej na ten temat. Tusk i Rostowski wybrali zupełnie inna drogę – uprawiają politykę, której nie cenię. Ale w sprawie emerytur, wieku emerytalnego zachowują się dokładnie tak, jak powinni. Z tym, że może powinni być bardziej stanowczy i nie czekać ze zrównaniem wieku emerytalnego dla pań i panów do roku 2040. Nie stać nas na czekanie. Nie stać nas na odpoczywanie. Musimy pracować na swój dobrobyt. Nikt za nas tego nie zrobi. Donald Tusk to chyba wreszcie zrozumiał i wie, że jeśli tego nie zrobimy to prędzej czy później budżet się zawali. Nie uniesie tego i będzie katastrofa. Szacunek, że choć raz się odważył. Szkoda, że tak późno i szkoda, że nie w innych sprawach także. Ale kiedy zrobił coś, co uważam za dobre, moim obowiązkiem komentatora jest to uczciwie przyznać. Tak samo, jak uczciwe przyznaje, że nie podoba mi się zachowanie opozycji. Opozycja wcale nie jest po to, żeby w każdej sprawie dowalać rządowi. Wilcze prawa nie są nigdzie zapisane. Nie musi być tak. Tak jak chciałbym, by obecny premier RP zachowywał się jak dawna premier Wielkiej Brytanii, tak chciałbym, by opozycja też zachowywała się odpowiedzialnie. Nikt nie zakazuje jej łoić rządu w wielu sprawach, bo naprawdę na to zasługuje. Ale kiedy jest do podjęcia decyzja naprawdę trudna, ale konieczna, oczekiwałbym od całej elity politycznej, poza cynicznymi populistami, by poparły te zmiany – dla dobra nas wszystkich. Ale co się dziwić politykom – kiedy ponad 70% wyborców też nie chce tych zmian. Staliśmy się wygodni i nieodpowiedzialni a politycy – cyniczni. Szkoda. Trzeba się obudzić. Rodacy. Do pracy! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Może jakiś komentarz? Nie lubię jak ktoś tak wstawia artykuł i nie pisze nic od siebie. Na niektórych forach jest to nawet zakazane (w sumie nawet nie wiem, jak tutaj)
Z treścią ja się w sumie zgadzam. Mówcie co chcecie, ale od reformy emerytalnej prędzej czy później nie uciekniemy. I tak jak (niedoskonała, ale idąca w dobrym kierunku) reforma pomostówek była dla mnie jednym z nielicznych pozytywnych posunięć ekipy Tuska z jego pierwszej kadencji, tak samo teraz nie będę należał do tych, co protestują. I bez tego jest za co jeździć po Platformie. ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
http://www.rp.pl/artykul/16,813428-M...-istnieje.html o w dupe ;O szapoba ...
http://www.tvpparlament.pl/aktualnos...ozycje/6552009 Nasz "minister finansów" się mocno kompromituje.. Każda kopalnia sprzedana a on mówi o polskim kapitale A wszyscy analitycy mówią że opłata bankowa i podatek od kopalń przeniesiony zostanie tylko na klientów indywidualnych;/ kretyni. POpopaprańcy;/ ![]() lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
poczytaj najpierw, a nie klepiesz bzdury rodem z Gazety Polskiej |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Szpen - rozumiem, że masz podobne zdanie nt wydłużenia wieku emerytalnego jak jegomość, który popełnił ten artykuł?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
- Lubin + okolice - górnicy - związkowcy - lokalni politycy Ok., jest dywidenda - ale jest ona płacona od zysku, a ten można sobie dowolnie kształtować (pompując np. koszty jak wyżej). Nie ma znaczenia, czy kopalnia jest polska czy nie - podatek obowiazuje wszystkich. Bardzo mnie śmieszy jak PiS występuje w obronie KGHM - co na to jego biedny, zarabiający po 1500 PLN elektorat? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
||
Akcjonariat KGHM: Cytat:
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
To nie wystarczyło naipsać, że zgadzasz się z rządem w sprawie wydłużenia wieku emerytalnego?
Przeciez ten artykuł to po prostu dramat. Jeszcze te wezwania - rodacy do pracy! Dajże chłopie spokój. Pomijam już fakt, że autor tego gniota chyba nie ma pojęcia, jakie są statystyki "dożycia" danego wieku w Europie i Polsce, jaki jest wiek emerytalny w innych krajach... No nic - wydłużajmy wiek emerytalny! Nawet do 70-tki! Dla wszystkich! Potem sobie dożyjemy ze dwa latka na emeryturze i tyle |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Ma ktoś wypowiedź Rostowskiego (PO), który poinformował, że rządowi zależy na tym, żeby życie po emeryturze było możliwie jak najkrótsze ?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
![]() Serku drogi, chyba zapominasz, że wydłużenie wieku emerytalnego sięga 2040 roku, czyli mamy jeszcze sporo lat, aby dogonić Europę zachodnią w długości życia. Sprawdź statystyki, z roku na rok jest coraz lepiej. Kolejna sprawa to starzenie sie społeczeństwa - będzie więcej osób starszych niż pracujących. Tak czy siak ktoś będzie musiał robić na starych. Oczywiście, od razu uprzedzam Twój wywód, trzeba również zadbać o czynniki pomagające dzietność i wzrost populacji. edyta
Ostatnio edytowane przez Szpen : 17.02.2012 o godz. 14:31.
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Tekst napisał Janke, nie Lemke... Czytałem go wcześniej i uważam za gniota. Widzisz - mam tak, że jak ktoś pisze wg mnie głupoty, to nie ważne jest dla mnie "dla kogo" pisze. W przeciwieństwie do Was.
ps. Nie jestem "PiS-owcem" - więc nie mów do mnie "Wasz człowiek". |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Szpen : 17.02.2012 o godz. 14:39.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Ja myslę, że wcale nie jest pewne, że długość życia będzie się wydłużać. To pokolenie, które teraz żyje tak "długo" to pokolenie "komuny", gdzie jadło się jeszcze to co samemu się "wyhodowało".. Gdyby Polskie Normy odnośnie produkcji żywności i dodatków do niej, dzisiaj były takie same jak w latach 60,70,80 to byłbym spokojny, że nie będzie miało to wpływu na nasz wiek. Jednak prawodawstwo unijne pozwala na stosowanie w żywności niemalże wszystkiego, w kilkukrotnie wyższych dawkach, niż to było przed przystąpieniem do UE. Jesli ktoś myśli, że to blacha sprawa to powodzenia.Coraz więcej chorób cywlizacyjnych, dopadających społeczeństwo w coraz to młodszym wieku to jeden z czynników, który napewno nie będzie malał.. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
A mówiąc realniej jestem przeciw podwyższaniu wieku emerytalnego. Może najpierw odchudźmy rozdmuchaną administrację? Może skończmy z przywilejami emerytalnymi niektórych grup? Zresztą - nie jestem specjalistą, trudno żebym miał w tej kwestii jakies odkrywcze zdanie. ps. Belzebub mi własnie uświadomił, że to babom trzeba podwyższyć wiek emerytalny! One żyja od nas 10 lat dłużej! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
też jestem za tym. Tyle że nie ma na to szans. Wyobraźmy sobie, że nie ma ZUSu, każdy oszczędza na emeryturę jak chce. ja oszczędze, Ty oszczędzisz, ale będzie też taki co nie będzie oszczędzal. I jak skończy pracować to z czego bedzie zyl? Z zasilku socjalnego, wiec i tak bedzie nas to kosztowalo. Cos podobnego dziala w Kanadzie chyba. |
||
|