|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Bardzo dobra gra Wisły
![]() Szybka i kombinacyjna,szczególnie w pierwszej połowie.Melikson jak zwykle gra jak nikt inny ale najbardziej cieszy to że widać w tej grze pomysł,dziś nie widać było za wiele górnych piłek byle do przodu Szkoda tylko że nie zagramy jeszcze sparingu z kimś z wyższej półki Czekaj,Bunoza,Osman Chavez No tutaj jest pole do popisuNa minus jak dla mnie tylko Diaz ale to już norma od zawsze :( Mały faktycznie coś za wolno gra PS:Czy nie macie wrażenia że bez Kirma gramy 100 razy lepiej ![]() (Diaz,Jirsak,Kirm) nie widzę żeby byli dla nas zbawieniem
Ostatnio edytowane przez TymonPRO : 05.02.2012 o godz. 23:05.
![]()
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
A Ja tam życzę Kirmowi zdrowia, ale grać powinien ...Garguła.
Co do meczu szkoda że graliśmy dobrze tylko 30 minut, ale to jednak nadal tylko sparing, no i Iliewa chciałbym częściej widzieć w formie z poprzedniego meczu. Cóż sezon czas zacząć. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Wydaje mi sie ze Moskal nieraz na sile stara sie wprowadzac polakow do skladu, bo jest takie "parcie" ze Wisla w 99% zrobiona z obcokrajowcow... Malecki sie stara itp, ale do Ilieva mu daleko, Czekaj napewno na chwile obecny lepszy od Chaveza... tylko co z Osmanem... problem jakis ? Gargula jakby lepiej, moze jeszcze cos z niego bedzie, Kirm niestety do odpalu, to samo Tomas Jirsak... szkoda... chlopak nie wypalil... umiejetnosci kapitalne ale psychika sprawila ze bedzie tylko sredniakiem...
Melikson, Serbowie na wielki plus. ![]()
"Ciągle powtarzam to piłkarzom: Lechia to nie imienny u cioci Jadzi. To symbol daleko wykraczający poza sport." - Bobo K.
|
|
|
|
Member
Od: 01.2012
Offline |
|
|
Dokładnie, bez Kirma wszystko wyglądało znacznie lepiej, ale życzę mu zdrowia, po prostu niech w 1 składzie grają lepsi od niego. Jeszcze tylko jedna rzecz, wnerwiające zabawy piłką we własnym polu karnym Pareiko + Jaliens przede wszystkim, to się może kiedyś źle skończyć
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
gdyby szybciej oddawał piłkę to jego dobra technika wtedy jest bardziej widoczna, ale nie lepiej zwiesić głowę i zwalniać grę... wozić to się można jak trzeba wziąść na siebie ciężar gry w trudnych momentach a nie z przeciwnikiem o podobnych umiejętnościach
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 05.02.2012 o godz. 23:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Ja tylko w tej sprawie, że - moim zdaniem - nie można wychodzić dwójką Czekaj-Chavez. Ktoś musi umieć piłkę wyprowadzić. Czekaj-Bunoza, to z kolei ryzyko młodości, choć ustawienie to wydaje się bardzo przyszłościowe. Z tych powodów Jaliens jest ciągle niezbędny. Dwójką Bunoza-Czekaj grałbym jeżeli pozycja Wisły w tabeli byłaby niezagrożona (tj. np. brak szans na mistrzostwo, pewność gry w LE - w pewność mistrzostwa jakoś nie wierzę). Rozumiem, że to ma być podstawowy skład Wisły na nadchodzącą rundę - bardzo dobrze. Tylko:
-Biton pewnie nie wychodzi w składzie na zasadzie "raczej go nie wykupimy, to po co mamy ogrywać" - a przecież gdyby nie on, bylibyśmy w głębokiej dupie we wszystkich rozgrywkach. -Iliev, przy nienajlepszej kondycji, raczej przerasta wszystkich innych skrzydłowych (no i bardzo dobrze rozumie się z Meliksonem), wydaje się więc że Ivica powinien grać - przynajmniej pół meczu. -Kirm-ciągle uważam, że najlepszy jego mecz, jaki widziałem, to było Słowenia-Polska. Nie sądzę, żeby trzeba go było sprzedać - pomógł nam wielokrotnie, niestety forma mocno niestabilna. Na chwilę obecną czołowy rezerwowy. -Nunez - no, mam nadzieję, że zostanie wykupiony. Gracz w miarę uniwersalny, już zaaklimatyzowany, Sobol nie będzie grał wiecznie. -Jirsak - wg mnie powinien zostać. To ciągle solidny ligowiec, a nie wierzę, żeby ktoś chciał za niego zapłacić sensowną sumę, albo - z drugiej strony - żeby Tomas, znając swoją pozycję w Wiśle - miał żądać jakichś spektakularnie dużych pieniędzy. Inna sprawa, że powinien mieć osobistego psychologa czy też trenera - wiemy, że ten gość potrafi świetnie rozgrywać, świetnie strzelić, nawet walczyć o każdą piłkę. Tylko pokazuje to - mniej więcej - raz na rundę. |
|
|
|
Guest
|
|
|
Byłem sceptyczny co do wystawiania Michała Czekaja z racji postury czy średniej zwrotności, braku doświadczenia teraz zmieniłem zdanie na jego temat. Michał ma w sobie jedną cechę która wyróżnia go z naszych pozostałych obrońców, mianowicie chłopak MYŚLI na boisku.
Trzeba mu kibicować aby omijały go urazy bo jeśli dojdzie doświadczenie to może być z niego duży pożytek. Co do samej gry to trudno nie być optymistycznie nastawionym bo widać że starają się grac w piłkę i całkiem dobrze im to wychodzi. Garguła już w końcówce rundy przejawiał symptomy, że być możne wkrótce się z nim "przeprosimy" bo przede wszystkim fizycznie wygląda nieźle co być może przełożyło się na jego dobrą grę. Jestem daleki aby krytykować Małeckiego za ten mecz bo mimo że odnotował klika strat to starał się grac zespołowo. Nie wiem czy nie brakuję Patrykowi trochę świeżości tej właśnie o której piszę kolega wyżej, bo po kontuzji imponował dobrą motoryką. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Pozwolę sobie podsumować grę Wisły w portugalskim turnieju i zwrócić uwagę na kilku naszych graczy.
W poprzednim meczu i tym dzisiejszym moim zdaniem bardzo dobre zawody zagrał Gervasio Nunez. Przede wszystkim cofa się po piłkę i stara się rozgrywać już od obrony. Przypomina mi Mauro Cantoro za najlepszych lat. W niektórych pojedynkach z twardo grającymi Duńczykami wychodził niespodziewanie zwycięsko, a jak już coś było nie tak, popisywał się boiskowym cwaniactwem (gra pod faul). Bardzo mi się podobała współpraca trójki Melikson, Garguła i Nunez. Widać, że każdy z nich jest obdarzony techniką i zdolnościami do gry kombinacyjnej (niekiedy wręcz ośmieszającej przeciwnika). Zgadzam się ze słowami kolegi wyżej, że Jaliens i Czekaj to w tej chwili para stoperów, która gra najrówniej. Jaliens nie popełnia już tak wielu błędów jak jesienią (zobaczymy jak będzie w meczach o stawkę). Nie wiem czy Wy też to zauważyliście, ale bardzo dziwnie zachowuje się Pareiko. Wygląda to tak, jakby nie miał przekonania do swojej gry nogami. Takie niezdecydowanie może się kiedyś źle skończyć. Bramkarz ma być ostatnim obrońcą, a niestety Sergei się trochę gubi. Czarek Wilk jak zwykle zagrał na swoim dobrym poziomie, choć zauważyłem, że od 80 minuty wyraźnie zaczął oddychać "rękawami". Gra na DP to jednak ciężka robota na boisku i w perspektywie całej rundy wiosennej przydałby się jakiś konkretny dubler dla Czarka. W tym miejscu mocno ubolewam nad kontuzją Radka Sobolewskiego. Genkov? Sam nie wiem jak go ocenić. Z klepy grać nie potrafi, wzrostu w powietrzu tez nie wykorzystuje... Myślę, że trzeba jednak stawiać na Bitona, który potrafi się obrócić z obrońcą na plecach i strzelić czy to z prawej czy z lewej nogi. Poza tym piłka w polu karnym go szuka, a szczęście w tej rundzie będzie nam bardzo potrzebne ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Odnośnie Czekaja chłopak ma coś czego dawno mi brakowało w obronie WISŁY nie pozwala przeciwnikowi przyjąć piłki a jesli już to zrobi to za wszelką cenę nie poduszce do sytuacji żeby się z nią obrócił do bramki.
Ostatnio edytowane przez wikink1 : 06.02.2012 o godz. 00:56.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
W pierwszej połowie wyglądało to całkiem nieźle ale w drugiej (nawet biorąc poprawkę na wiatr) coś jak by siadło. Nie wiem czy to Duńczycy zmienili ustawienie czy nasi siedli ale było bardzo niepewnie. Dwie rzeczy które mnie zaniepokoiły to: problemy z z wyjściem z pressingu w środku boiska w drugiej połowie (nawet wtedy gdy piłka była na ziemi i wpływ wiatru był ograniczony) i zmęczenie pod koniec meczu (mam nadzieję że to jest jeszcze ciągle efekt treningów a nie jakichś błędów w przygotowaniu kondycyjnym). Powiedział bym że na chwile obecna mamy 13 piłkarzy do gry (pierwsza 11 z dzisiejszego meczu z wyłączeniem Czekaja, Biton, Iliev i Lamey), 3 którzy rokują (Czekaj, Bunoza, Chavez) i 4 którzy musza jeszcze mocno popracować nad formą (Jirsak, Palić, Boguski, Jovanić). Bruda, Szewczyka i Sobola (ale jego oczywiście ze wzgledu na kontuzje) nie biorę pod uwagę. Biorąc pod uwagę intensywność czekającej nas rundy to troche mało. Wypada tylko liczć że "rokujący" i "szlifujący" wezmą sie w garść.
Paradoksalnie wygląda że najlepszą obsade mamy na prawej obronie. Dziś Jovanović zagał naprawdę solidnie (oczywiście pare błędów mu się przytrafiło) ale gdy ogladałem Lameya to grał też całkiem ok. W sytuacji awaryjnie zawsze można będzie wstawić J na stopera a L ma prawą obronę. Środkowi wyglądają już trochę gorzej. Wydaje mi sie że pozycja Q jest niezagrożona. Chłop popełnia co prawda błędy (dzisiaj zdarzył mu sie jeden taki ale trzeba przyznać że od razu poszedł za akcją i go naprawił) ale biorąc pod uwagę że z koniecności drugim stoperam musi być ktoś w miarę świeży to jego doświadczenie będzie moim zdaniem przeważać jeśli chodzi o miejsce w składzie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Na gwałt potrzebujemy lewego obrońcy, wtedy można by przesunąć Diaza do środka i jakoś z Czekajem będzie to wyglądać. Na teraz niestety para Q - Michał wygląda chyba najlepiej (jeżeli Diaz gra na lewej). Co do reszty - coraz bardziej podoba mi się Nunez na środku, widać, że się przyzwyczaja do nowej pozycji i jeżeli nie będzie kosztował tego absurdalnego 1.2 mln euro (taką ma podobno kwotę odstępnego) to można chyba myśleć nad jego wykupieniem. Odszczekuje wszystko co mówiłem do tej pory o Gule. Wraca do formy i jest użyteczny dla drużyny. Mam nadzieje, że co najmniej utrzyma poziom w nadchodzącej rundzie. Genkow to w obecnej formie tylko dubler dla Bitona co dobitnie w sparingach dał do zrozumienia. Mały gra jak to Mały, Meleks chyba wszedł w końcu po kontuzji na swój wysoki poziom. Podsumowując - środek obrony ma chyba jednak trochę więcej jakości niż na jesieni, lewa obrona jak leżała tak się nie podnosi a w ofensywie można się pokusić o stwierdzenie, że wszystko idzie ku lepszemu. EDIT: rzucił się w oczy jeszcze jeden problem - praktycznie nie mamy zmienników na poziomie w środku pola, bo o ile przy stracie któregoś z obrońców czy napastnika można mieć nadzieję, że jakoś to będzie to strata Wilka bądź Nuneza będzie kompletną katastrofą. Ci zawodnicy będą chyba w tej rundzie eksploatowani do granic możliwości i mam tylko nadzieję, że dadzą radę kondycyjnie.
Ostatnio edytowane przez riv : 06.02.2012 o godz. 02:08.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Odnośnie Czekaja podoba mi się inna rzecz. Jaki jedyny z obrońców ze spokojem potrafi zagrać z pierwszej piłki do najbliższego nieobstawionego kolegi z drużyny zamiast wybijać na pałę jak to robi Diaz. Ja myśle że jedynie Q i Czekaj, bądź Czekaj z Bunozą mogą grać w parze, bo Q czy Gordan w parze z Chavezem nie współpracują najlepiej. Ciekawe jakby Jovanovic zaprezentował się na lewej obronie... bo gdyby sobie poradził byłbym za powrotem Burligi na prawą.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
W drugiej połowie Czekaj praktycznie nie grał do przodu, tylko do najbliższego obrońcy, a jeszcze częściej do Pareiki. Przy tym wietrze, to nie były zbyt rozsądne zagranie, bo po wykopach Pareiki Duńczycy mogli znacznie łatwiej przejąć piłkę, już na naszej połowie. Te podania Czekaja były trochę grą na alibi: "niech opieprzają Diaza lub Jaliensa za niedokładne podanie, a nie mnie". Pewnie, że Michał ma jeszcze czas, ale powinien już częściej próbować wprowadzać piłkę do przodu. Mimo tych zastrzeżeń - ogólna ocena Czekaja po tym meczu jest jak najbardziej pozytywna. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Naprawde fajnie to wyglądało w pierwszej połowie, szkoda tego remisu we wczesniejszym meczu bo chciałem zobaczyć jak byśmy się prezentowali na tle Dynama a i drużynie taki sparing napewno by nie zaszkodził. Co do zawodników słabiutko Jaliens i Diaz, brawo Melikson Garguła i Czekaj. Jak kontuzje będą nas omijać to powinno być wiosną naprawde ciekawie
![]() ![]()
TUSK TY MATOLE TWÓJ RZĄD ROZJEBIĄ KIBOLE !!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
pierwsza polowę graliśmy z wiatrem a nie gralismy duzo lepiej od Odense,
drugą polowe pod wiatr i byla kicha |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Diaz na lewej obronie to sabotaż, nawet komentator zauważył, że zanim on sobie przyjmie, poprawi, podniesie głowę, pomyśli, złoży się do podania i w końcu poda to mija zbyt dużo czasu. Grał na jesień bardzo dobrze na środku obrony i myślę, że tam powinien zostać, a na flankę powinien iść wtedy, gdy grać nie może Paljić.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
. Po przerwie był problem bo zaczęło mocniej wiać, do tego stopnia że Pareiko z piątki nie mógł dokopać do kółka. Dlatego Odense podchodziło z pressingiem pod samą bramkę nie obawiając się że jakaś długa piłka na wolne pole uruchomi skrzydłowego. Mimo to mieli tyko dwa strzały z daleka które bardzo dobrze wybronił Siergiej. Widać że w drużynie jest duch, jeden biega za drugiego, mniej jest bezproduktywnego klepania, przegranie piłki z lewego skrzydła na prawe przez obrońców trwa kilka sekund. Trener wypracował odpowiedni poziom poczucia obowiązku. Pokazał go Iliev kiedy poślizgnąwszy sie stracił piłkę, zawahał się tylko na ułamek sekundy, po czym na pełnym gazie wrócił za akcją 70 metrów. A przecież to był sparing. Tak grając w naszej lidze ładujemy każdemu przeciwnikowi 3:0. I mistrzostwo mamy z duuużą przewagą . To sobie wybrałeś autorytet, komentator z orange, hehe. Diaz na bok obrony może być za wolny, a dokładniej zbyt mało zwrotny. Głównie z racji na swoje pająkowate odnóża. Jednak do sabotażu to mu daleko, starał się jak wszyscy inni i żadnej bramki nie zawalił. ps. Słyszeliście jak skończył sie debiut w FCK Borysiuka? Bardzo dobrze ze ten drwal z nami nie zagra. Bo pewnie znowu by kogoś załatwił.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 06.02.2012 o godz. 10:20.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Z tego co widziałem to w pierwszej połowie wiatr był znacznie słabszy niż w drugiej. Poza tym do przerwy powinniśmy prowadzić wyżej.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Wszystko fajnie ale niech oni zaczną grać bliżej formacjami oraz niech Czekaj nabierze masy. Wszystko z nim jest ok, na ligę widać powinien dawać radę ale pierwszy lepszy mięśniak go przepcha w polu karnym. Cudów większych po tej drużynie nie oczekuje. MP jak najbardziej ale i równie dobrze 3 miejsce. Im mniej będzie rotacji w składzie, tym lepiej dla tej drużyny.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Znowu jesteśmy nieskuteczni i nie dobijamy przeciwnika. To się mści w lidze. Poza tym Odense grało otwartą piłkę, a nie nastawiało się na kontre. Z takimi rywalami lubimy grać. Dalej martwi brak umiejętności wyprowadzenia piłki. Po tym meczu widzimy iż Małecki, Jaliens i Diaz nie nadają się do gry w 1. składzie. Cieszy natomiast forma Garguły, Bitona, Meliksona, Wilka, Czekaja, Jovanovica i Pareiko. Nadal nie rozumiem dlaczego mając Genkova i Bitona nie gramy 442. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak pressingiem pomoc wychodzi daleko to musi stworzyć się przestrzeń bo stoper połowy nie przekroczy. Przynajmniej nie bez dużego ryzyka. W tej przestrzeni przeciwnik ma przewagę, a u nas powinien tam być jeden do asekuracji. Największy problem był w sytuacji kiedy Duńczycy uciekali, gubili pressing. Wtedy w tej pustej przestrzeni się rozpędzali i w tyłach robił się smród.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 06.02.2012 o godz. 14:03.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
A teraz coś od siebie. Chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę, że graliśmy ze słabymi zespołami a do tego sparingi, dlatego nie przywiązujcie wagi do wyników, co najwyżej gry zespołu.Ja y chciał się mylić, ale z tego co widziałem , jak prezentuje się na chwilę obecną Chavez,Bunoza,Palic Diaz czy Lamey czy Czekaj, to niestety większych szans nie upatruję na MP.No ale okienko jeszcze trwa i liczę na to, że kogoś jeszcze sprowadzą.Bez wzmocnien w tej formacji nie mamy o czym myśleć.Sam Jovanovic nic nie zrobi.Najbardziej jestem zaskoczony mega słabą formą Chaveza, który w tamtym roku był pewnym punktem obrony.A teraz? ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Najlepsze że opowiadał że wcześniej rozpoczyna treningi żeby być gotowym do gry. A wyszło z tego że jest w tragicznej formie. I mam nadzieje że Genkova ja już w pierwszym skladzie nie zobacze.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Ogolnie to za Moskala lepiej sie oglada mecze sparingowe niz za Maaskanta mecze o stawke.
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Maaskant wolał Genkova w pierwszym składzie, Moskal woli Genkova w pierwszym składzie, a tutaj forumowi znawcy dalej swoje.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Kula w płot bo akurat dopóki grał Genkov to Maaskanta pozycja była niezagrożona (no bo chyba na początku września nikt nie mówił o jego zwolnieniu). Dopiero po kontuzji Bułgara zaczeły się czarne chmury nad Holendrem. ![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Po kontuzji Maora i Patryka zaczęły się czarne chmury. Dwóch liderów zabrakło plus kapitana i wszystko się popsuło. Genkov nie jest taki słaby jak choćby Hristiov, czy Beto, ale do Bitona mu bardzo dużo brakuje i uważam za duży błąd Moskala, że nie wystawia w pierwszym składzie Dudu. Ale po części go rozumiem, pewnie nie wie czy Dudu zostanie przez nas wykupiony, za to Genkov jest naszym pełnoprawnym zawodnikiem na którym - może - coś zarobimy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dokładnie to jest pewnie główną przyczyną stawiania a Genkowa. Jednak nie jestem przekonany że Biton jest taki świetny. Nie wychodzi do gry, czeka na długą piłkę między stoperami. Wisła ma grać inaczej.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Koledzy na prawde myślicie, że Moskal, który dostał wielką szansę prowadzenia Wisły. Będzie stawiał na gorszego napastnika dlatego, że ten drugi lepszy jest wypożyczony
Bo "kiedyś tam, za jakiś czas" kiedy to już Moskala pewnie nie będzie zarobi się na sprzedaży Genkova a nie Bitona? Ręce opadają, chłop może zawalczyć o mistrzostwo, nadal puchary, gdzie też można się pokazać jako trener a tu teorie , że będzie wpuszczał gorszego wg siebie piłkarza na daną pozycję.... ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|