|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Witam, mam problem z laptopem HP Pavilon dv5. Matryca zrobiła się cała biała, i coś się chyba spaliło. Zauważyłem, że jest to dość częsty problem z laptopami tej firmy. Czy zna ktoś jakiegoś taniego, poleconego serwisanta? Proszę na priv
![]()
" Bo najważniejsze chęć istnienia, spokojne dni i spełnione marzenia..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
SZUKAM ROUTERA
mam Planet XRT - 401B wyzionoł ducha po włączeniu mruga kilku krotnie a potem świeci się tylko kontrolka od prądu nic pozatym .... potrzebuje kupić jak ktoś ma jakiś stary działający |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
A może internet ci padł. Skoro kontrolka się świeci. Nowy ma być z Wi-Fi czy bez? I na jaki internet to ma być bo nie mogę znaleźć nic o tym routerze (ADSL czy inny rodzaj)
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 04.01.2012 o godz. 16:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Panowie, zna ktoś z Was się na Liveboxie? Problem jest taki, że mój dziadek dostał Liveboxa 2, i na początku internet nie chciał działać, ale przyjechali ludzie z TP i niby zrobili, bo internet łączy się (jest zielona lampka "@", która oznacza pomyślne połączenie z internetem przez ADSL), ale internet nie chce działać - żadna strona, nawet Google nie chce działać, jak w cmd pinguje google, to także nic nie daje. Czego to może być przyczyna?
Aha, i jak parametry rejestracyjne mają być ustawione w ustawieniach routera? Ma być tak: login: [email protected] hasło: rejestracja Czy może jakieś inne dane? A jeżeli inne, to gdzie je znaleźć? |
|
|
|
Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Musisz wpisać swoje nazwe uzytkownika i hasło (gdzies na umowie lub innym papierku to jest) chyba że zakładasz od nowa (np na inny numer itp) to musisz sie zarejestrować |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Member
Od: 08.2007
Offline |
|
A ikonka @ miga bo jest złe haslo i nie masz dostępu do usługi internetu, zrób tak jak napisałem wyzej a powinno hulać Powód: dopisalem:P
Ostatnio edytowane przez kipers : 04.01.2012 o godz. 23:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
mam problem z niedawno zakupionym laptopem Asus X53S;
procesor Intel i5-2430M 2,4GHz, karta graficzna GeForce GT 540M, 8gb Ram, i dzisiaj zaczął się problem z grami, wszystkie się strasznie tną, nawet 10letnie Delux Ski Jumping czy Herosi 3... ma ktoś może pomysłczym to jest spowodowane?
Ostatnio edytowane przez kamilll1906 : 10.01.2012 o godz. 20:44.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
PS. Z ciekawostek Cytat:
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 13.01.2012 o godz. 03:28.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Ok, myślę że to odpowiedni temat. Na początku marca zamierzam kupić komputer PC. Budżet na budę to ~3000zl, monitor - ~1000zl , tak żeby całość zmieściła się w przedziale 4000-4500, najlepiej 4000 bo zamierzam dokupić bezprzewodową klawiaturę i myszkę + 2 pady.
Ostatni komputer składałem sobie jakieś 6-7 lat temu, więc jestem z innej epoki. Poczytałem i znalazłem specyfikację, która wydaję się ok, ale im więcej opinii tym lepiej, chcę wydać dobrze te pieniądze i mieć sprzęt na którym pójdą najnowsze gry i żeby szybko się nie zestarzał (wiem, wiem, pobożne życzenie...). No więc moja propozycja: Kod:
Procesor: Intel Core i5-2500K 3,3 GHz 6MB cache Box Płyta główna: Asrock P67 Pro3 B3 P67 4DDR3-1333 6SATA3 4SATA2 ATX Pamięć ram: Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX Czy jest coś co wyróżnia jedną pamięć RAM od innej? Różnice w cenie są niewielkie jeżeli spojrzymy na kości oferowane przez różnych producentów, którą wybrać? Karta graficzna: AMD Radeon HD6950 1Gb Warto dopłacić ~250-300zł i kupić wersję z 2GB pamięci? A może zdecydować się na zakup GeForce GTX560Ti ? Dysk twardy: Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 Obudowa Polecicie coś konkretnego? :) Nagrywarka: LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM Zasilacz : XFX core 450W 450W wystarczy na ten sprzęt? Liczę na waszą pomoc. ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Wieloktornie zdarza mi sie przy odłaczaniu dysku zewnętrznego usb ....że komputer mi sie resetuje.
Czym to moze byc spowodowane? Jeśli nie znacie solucji to moze jakieś fora gdzie siedzac super informatycy? Mam nowy system a np. firefox mi sie wiesza ( brak odpowiedzi etc) Czy to wina starego dysku czy jak ? ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Panowie coś mi się z kompem stało i programy typu gg itp mi się włączają tylko w procesach a normalnie nie.Próbowałem to naprawić za pomocą przywracanie systemu i combofix ale dalej nie działa poprawnie komp..
Ostatnio edytowane przez BartekA/J : 17.01.2012 o godz. 22:51.
![]()
"Z pomysłem coś powstanie, wy tylko zamażecie "
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
@Michal_b3:
pamięć różni się rodzajem, pojemnością, taktowaniem, ta którą wybrałeś spokojnie Ci starczy. karta graficzna: na pewno nie opłaca Ci się wydawać pieniędzy na wersję 2 gb, niema prawie żadnej róźnicy miedzy tymi kartami. I na pewno nie przerzucaj się na tego Geforca. Wejdź sobię jeszcze na stronę benchmark.pl, masz tam testy i popatrz cenowo czy masz możliwość na jakąś lepszą kartę. Obudowa, tutaj nie mam pojęcia, weź taką co dobrze wycisza i ma parę miejsc na wiatraki w razie czego, mam dosyć podobny zestaw do twojego tylko tak jakby wersję rok starszą i się cholerstwo potrafi grzać niemiłosiernie. Zasilacz kup mocniejszy, ja w swoim rok starszym potworze mam 630W. kupując taki komputer nie ma co oszczędzać na monitorze, proponuję ASUS PA246Q za 2 tysiące, nie korzystałem z innych monitorów żeby coś o nich powiedzieć, I wsadź do kompa wiatraków jak najwięcej. Ja już swojego radeona spaliłem 2x, dobrze, że na gwarancji jeszcze, w pokoju to +5 stopni od komputera ;D ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To chyba zalezy od producenta jak chlodzona jest grafika, tak? Masz jakas opinie ktory dystrybutor djae najlepsze chlodzenie?
Wlasnie mialem pytac, czy uzasadnione jest wydawnaie 150zl na dodatkowe (czy zastepcze) chlodzenie do procesora czy wystarczy te ktore jest dostarczone w wersji BOX. Wiec jak to z tym jest? Jezeli nie bede podkrecal to wystarczy stockowy czy lepiej od razu zainwestowac w lepszy? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z tego co czytam Michał miał poprzedni komputer 6-7 lat, więc następny nie będzie zmieniał za 2-3 lata. Może teraz pomiędzy Radeonem 6950 w wersji 1GB i 2GB nie ma dużej różnicy, ale w grach które wyjdą za rok-dwa będzie znaczna różnica. Większa pojemność pamięci na karcie to wydatek który zwróci się w przyszłości i jeżeli nie planuje się wymieniać karty graficznej po kilkunastu miesiącach to warto go ponieść. Przykład? w 2008 roku można było kupić np GeForce 8800GT (czy inne karty) w wersji z 512MB lub 1GB pamięci. Niektórzy pukali w głowę innym - człowieku, po co Ci 1GB jak żadnej różnicy nie ma. Ci którzy wybrali wersję z 1GB mogli pograć w gierki które wyszyły 2-3 lata później w miarę płynnie, a na tych samych kartach z 512MB nie dało się grać bo działały 3-4 razy wolniej. I po tym czasie Ci którzy kupili te karty z 1GB pamięci powiedzieli do tamtych - dołożyłem niedużo do większej pamięci na karcie, a teraz nie muszę tak szybko wymieniać karty, co Ciebie niestety nie ominie. Pamięci na karcie nie da się dołożyć jak RAMu na płycie, lepiej wziąć od razu więcej. No chyba że się zmienia karty co 18-24 miesiące, to nie trzeba. Wtedy następną kupuje się z 2x więcej pamięci i tak dalej. A co do benchmarka - ten serwis jest trochę lamerski, mają słabe testy szczególnie procesorów (za dużo syntetyków które nic nie znaczą), Natomiast aktualności (newsy) są nieraz znacznie później niż w serwisie który lubię i polecam (ten który mam w podpisie). |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Cześć, ile byście dali za poniższy zestaw?
- Monitor iiYama 20" ProLite E2002WS - Obudowa CoolerMaster Centurion 590, czarna - MB Asus P5Q-E - Procek Intel Core2Duo E8400 - Dysk Seagate 250GB ST3250410AS - Dysk Samsung 500GB HD502HJ - Grafika Asus GF-9800GTX+ 512MB - Napęd Pioneer DVR-216BK - Pamięć 2x2GB OCZ DDR2 CL5 1066Mhz Reaper - Chłodzenie Pentagram Karakorum HP-120 - Mysza Logitech MX518 - Zasilacz Tagan TG600-U33II 600W - Windows Vista Home Premium 64 Oprócz dysku Samsunga wszystko kupowane i składane w styczniu 2009, Samsung jakoś 2010. Na wszystko oprócz Samsunga mam rachunki/faktury i w większości oryginalne pudła. Z góry dzięki za pomoc ![]() ![]()
Ave
Wisła |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Pada mi podświetlenie od monitora. Kiedy go włączam, mam migotanie, które z czasem ustaje, im dłużej używam go w takim stanie, tym okres migotania po starcie wydłuża się. Prawdopodonie chodzi o coś z lampą, bo monitor ma już swoje lata ( w tym roku minie bodaj 5 jak go mam). I tutaj rodzi się pytanie - czy można go jakoś w miarę od ręki (tzn. żebym pozbył się go na góra dwa dni) i tanio naprawić? Czy jest to jednak grubsza "filozofia" wymagająca bardzo specjalistycznego serwisu, czasu i kasy?
Ewentualnie rozglądam się za czymś nowym, ale nie chcę wydać więcej niż 500-600 złotych (im mniej tym lepiej). W grę wchodzi tylko nieużywany sprzęt. Mimo wszystko jeśli kupować nowy, to wolałbym w HD. Jednak priorytetem są dobre parametry wyświetlania, tak żeby nadawał się do grania. Na razie w oko wpadło mi coś takiego: http://www.morele.net/monitor-lg-w2240s-pn-309928/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czytałem o róznych monitorach i mój wybór padł na Monitor LED iiyama ProLite X2377HDS-B1 , macie jakieś doświadczenia z tym modelem lub z tą firmą?
Druga sprawa, ekran posiada jedno złącze DVI i jedno HDMI, komputer podłączam pod DVI czy HDMI? Chciałbym mieć możliwość podłączenia jednocześnie konsoli i komputera do monitora bez konieczności kombinowania kablami, wyjaśni mi ktoś jak to jest z tymi złączami? dzięki! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
DVI jest to cyfrowe złącze przesyłąjące wyłącznie obraz. Natomiast HDMI oprócz obrazu może przesyłać również dzwięk. Co do podłączenia to radzę komputer podłączyć do DVI a konsole przez HDMI
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest możliwe ,że po odinstalowaniu gry , usunieciu recznym reszty plikow ktore po niej zostaly i usuniecie nawet plikow z rejestru (regedit) , po ponownym zainstalowaniu tej gry ,pamieta ona moje wszystkie prywatne ustawienia ? Czy jest jeszcze jakies miejsce ,gdzie takie dane z gry sa ukryte ?
|
|
|
|
Tylko Wisła
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Szukam porządnego chłodzenia pod lapka waham się między dwoma:
Zalman http://allegro.pl/chlodzenie-zalman-...056329947.html specyfikacja - Kolor: czarny - Wymiary całości: 365(L) x 400(W) x 60(H) mm - Prędkość obrotowa wentylatorów: 620~720rpm ± 10 % - Łożysko: Sleeve Bearing - Napięcie zasilające: 5V (z gniazda USB) - Głośność: 17~23dBA ± 10 % - Waga: 1200g AAB http://allegro.pl/podstawka-chlodzac...055865089.html Co radzicie lepszy droższy? czy ten ABB będzie też ok a może coś innego troszkę mało te 700 rpm.
Ostatnio edytowane przez brylant17 : 23.01.2012 o godz. 21:42.
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Plusy i minusy komputerów All-in-one ? dlaczego jest ich tak mało na allegro?
![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
plusy:
- mało miejsca zajmują - zużywają mniej prądu minusy: - brak możliwości lub bardzo ograniczone możliwości rozbudowy, wymiany/ulepszenia podzespołów - zazwyczaj słaba wydajność grafiki - wyższa cena niż porównywalnych zestawów pudło + monitor - problemy ze sterownikami, zmianą systemu operacyjnego - mniej praktyczne niż notebook/laptop przy podobnej cenie. - często mniejsza wydajność dysku HDD ze względu na zastosowanie wolniejszego napędu 2,5" zamiast większego 3,5". AiO to w zasadzie laptop. W tych komputerach znajdują się dokładnie takie same podzespoły jak w laptopach, zintegrowane w obudowie monitora. W związku z czym płyta główna nie jest standaryzowana, jest to produkt danego producenta, stąd problemy ze sterownikami analogicznie jak w niektórych laptopach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Padło mi chłodzenie karty graficznej. Przez pół roku coś szwankowało - czasem głośno działał wiatraczek, a to karta się też grzała. Dziś poparzyłem że nie działa jedynie wiatrak ma takie delikatne podrywy. Wszystko w środku przeczyszczone jest więc nie wiem w czym tkwi problem. Karta ponad dwuletnia NVIDIA GeForce GTS 250. Polecanie jakieś dobre chłodzenie do niej?
Ostatnio edytowane przez gris : 24.01.2012 o godz. 13:20.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Obowiązkowo mień chłodzenie lub wymień wentylator na działający. Ta karta bez wentylatora powinna się zaraz spalić, masz szczęście.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Spokojnie mam przyłożony wiatrak. Temperatura 50 stopni
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To dobrze. Hmm, co do wymiany całego chłodzenia, żeby to zrobić samemu trzeba się na tym znać. Ponadto jest to koszt od 100 do 150zł (w przypadku "nówek"), co przy wartości karty wynoszącej około 300zł nie bardzo się kalkuluje. Jeżeli chcesz tak zrobić, to do wyboru z dobrych rzeczy jest:
Zalman VF-1050F, nówka ponad 100 zł, używany 50zł. http://allegro.pl/radiator-zalman-vf...979111901.html Arctic Cooling Accelero Twin, nówka ok 120zł: http://www.cooling.pl/arctic-cooling...kt,552224.html Najtańszym i najprostszym sposobem będzie poszukanie samego wentylatora lub samego referencyjnego systemu chłodzenia Nvidia do tej karty, lub też kupno identycznej spalonej karty (20-40zł) z działającym wentylatorem i przełożenie go w miejsce uszkodzonego. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rozebrałem wszystko wyjąłem wiatrak i ponownie zamontowałem. Wiatraczek zaczął się kręcić tylko jakoś powoli. Kupie chyba sam wiatrak i zobaczę co się będzie działo.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|