|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Wydaje się, że najlepszym wyjściem z sytuacji, gdzie topowe polskie kluby szukają wymówek w sprawie inwestowania w swoje kluby, byłby transfer do Polski kilku właścicieli z innej ligi biznesowej, niekoniecznie do Wisły, a może lepiej i nie. Zapewne upadłaby wtedy, wersja ustalania między właścicielami, granicy inwestowania, bowiem właściciele owi, ukierunkowani byliby na biznes w pucharach a nie wyłącznie w ekstraklasie, dzięki czemu prestiż ligi by wzrastał, a tym samym wartość polskiego rynku transferowego czy wartość medialna ekstraklasy, co wymusiloby na topowych klubach polskich, budżety urealniające konkurencję polskiej piłki w Europie, a tym samym kontrakty dla najlepszych pilkarzy w polskiej lidze, także musiałyby być w miarę konkurencyjne w stosunku do średniaków europejskich.
No bo w ciągu 3 najbliższych lat w Polsce, prawie wszystkie znaczące kluby, będą miały nowe stadiony oraz bazy szkoleniowe. Stadiony budowane są za ogromne pieniądze podatników i to w czasach kryzysu finansowego na świecie. Polska dokonała rekordu światowego w jednoczesnej inwestycji ( i to publicznych pieniędzy) w piłke nożną na niespotykaną nigdzie dotąd skalę. To niemożliwe, aby taki wysilek społeczeństwa, został zmarnowany przez niekompetencję środowiska piłkarskiego lub wlaścicieli klubów. Aby kluby polskie sie nie rozwijały i nie stawały się konkurencyjne wobec innych. Nikt z właścicieli klubów, nie będzie mógł powiedzieć, tak jak do tej pory, że brakuje podstaw do rozwoju klubowego. Tylko nieudacznicy lub idioci, będą mogli twierdzić, że polska piłka, nadal nie ma szans w Europie. Dajmy tym właścicielom, jeszcze 3 lata na zorganizowanie wspólnie ze środowiskiem pilkarskim ( Ekstraklasa i PZPN ) warunków zdolnych do konkurencji europejskiej. Po tych 3 latach, jako kibice powinniśmy zareagować, jesli nasza piłka, nadal będzie zaściankowa. Będzie to znaczyło, że nasze środowisko piłkarskie, wymaga działań rewolucyjnych, na każdym szczeblu jego funkcjonowania. Ktoś musi wtedy ponieść konsekwencje braku spodziewanych sukcesów pilkarskich, braku frekwencji na stadionach oraz miernej wartości marketingowej czyli zaniżonej wartości medialnej oraz piłkarskiej na rynku własnym i europejskim.
Ostatnio edytowane przez kot : 11.01.2012 o godz. 19:22.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Nie wierze...
....Naprawdę nie widać różnicy pomiędzy permanentna ingerencją w prace trenera, czy menago własnego klubu u JW, co niewątpliwie jest zwyczajnym szkodnictwem, a sytuacją komfortowej pracy trenerów i dyrektorów sportowych w Wiśle, ciężko mi sobie też wyobrazić aby Pan JW zatrudnił kogoś takiego jak Stan Valckx. JW dał sie juz poznać od strony takiej iż sukcesów to mieć nie będzie, bo tak nie funkcjonują prezesi normalnych klubów, ... oj widzę że szastanie pieniędzmi do niektórych przemawia ponad zdrowy rozsądek, .... porównywanie też kupowania piłkarzy przez BC na początku jego inwestycji w Wiśle do transferów JW to jednak juz szczyt ignorancji, otóż My, znaczy Wisła kupowaliśmy naprawdę najlepszych (najlepszy def. pomocnik /lub obrońca/ Kałużny, jeśli w 97 roku w najlepszym meczu Polska zremisowała ze Szwecją 2-2 i bramki strzelali Kałużny i Bukalski to obaj w 98' na wiosnę byli Wiślakami, Węgrzyn i propozycja transferu dla Łapińskiego, najlepszy rozgrywający Ryszard Czerwiec /moim zdaniem dużo lepszy od Brzęczka/ , Cupiał po prostu kupował najlepszych, bo nie było konkurencji, podobnie później gdzie zakupił cały kręgosłup reprezentacji młodzieżowej Janasa /zwanej olimpijską/ Baszczyński, Jop, Głowacki, Kosowski, Sosin, największą gwiazda obok Franka w ataku polskiej ligi był Żurawski, więc z automatu stał sie Wiślakiem, czyli to byli NAJLEPSI !) , a nie gwiazdki jednego sezonu, a tam sezonu , rundy, jak u JW, jak można tego nie widzieć ! Pieniądze są ważne ale nie tylko one decydują o sukcesie, widać dla niektórych to zbyt trudne do pojęcia. Kasa to nie wszystko. Wojciechowski plus jego kasa to na dziś niewiele, gdyby zatrudnił Stana i nie ingerował w jego pracę i nie wtrącał się do pracy trenera, czyli gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem i to tyle bajek, drogie dzieci, o „idealnym” prezesie JW.
Bez odbioru. BC to 8 tytułów MP, Ja zaś całe lata 80-te i większość 90-tych czekałem na te "paskudne czasy" Pana Cupiała, bo dla mnie to złota era WISŁY Kraków, ale co o tym mogą wiedzieć dzieci Tele-Foniki, ano nic. Dlatego im wybaczam wypisywane nonsensy.
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.01.2012 o godz. 18:50.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
||
No dzieciaku, po 13 latach pasowało w końcu zatrudnić prawdziwego d.sportowego... poczekaj 15 lat i wtedy zobaczysz kogo zatrudniał będzie JW. Porównujesz BC po 15 latach sterowania klubem do JW który bawi się w to od 3 lat. Idiotyzm. Cupiał z 1997 kompletnie niczym się nie różni od JW 2012. Ten sam kierunek polityki, ten sam temperament, takie same argumenty. Wizja idealnego JW tylko i wyłącznie narodziła sie w twoim łebku, bo nie widzę zeby ktoś o tym wspomniał.
Czy ktoś napisał że JW jest idealny? Czy ktoś napisał o sukcesach JW ? Czy ktoś podważył sukcesy Cupiała? Ja tych zagadnień nie widzę wiec nie rozumiem dlaczego do nich się odnosisz. Dalsza dyskusja z tobą wydaje się bezowocna. BC to 8 tytułów MP , złota era Wisły ? I ty nie jesteś dzieckiem TF ...
Ostatnio edytowane przez Dariook : 11.01.2012 o godz. 19:02.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
No i dodajmy,że Cupial miał mimo wszystko latwiej na rynku-był jedynym właścicielem ze stabilna kasą; własciwie kogo chciał z polskiej ligi tego mial . JW w innych warunkach juz działa.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Pozwólcie że do tej dyskusji dołożę swoje 3 grosze .Cupiał nie inwestował i nie wykładał własnych pieniędzy te pieniądze zostały pożyczone włącznie było tego jakieś 30 miliony z czego w skutek oprocentowania zrobiło się ok 90 milionów i warto skończyć z mitem dobrego WUJKA .Jaka jest sytuacja w Polonii nie wiem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Porównuje zasady funkcjonowania, jednego prezesa który pozwala działać trenerom i dyr. sp. (czyli BC), z drugim który ingeruje we wszystko włącznie ze składem drużyny (JW), nie dostrzeganie tego jest właśnie idiotyzmem. Jak ktoś tych różnic nie dostrzega to sam wyklucza sie z rozmowy o Wiśle, żegnam, bo na prostackie inwektywy nie zamierzam odpowiadać.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
bez sensu jest takie gadanie bo nik naprawde nie wie jak jest,z kąd kasa i czyja jest. Ja osobiście uważam że nie mamy najgorzej jeśłi chodzi o BC
![]()
Urodziłem się z Białą Gwiazdą w sercu i z nią umrę
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Cupiał to same zło ? ... tylko u ciebie to się pojawia, zapewne kolejna ucieczka na inny tor. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
podobno Bajerano przybywa, tylko nie wiadomo do jakiego klubu, jedno jest pewne to klub z czołówki... tylko Wisła potrzebuje lewego obrońcy tak na prawdę jeżeli się przejrzy kadry zespołów z czołówki
3majmy kciuki!no chyba że... Polonia? ![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
juz jedzie panowie, na lotnisko!!! witajmy go!!!nasz Messi!!!!nasz Mesjasz!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
.
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.01.2012 o godz. 19:55.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Gdyby 10 lat temu BC kupił jakiś kawałek terenu w Myślenicach, gdzieś na uboczu, to do dziś, budując metodą gospodarczą, wybudowałby centrum treningowe. Facet ładuje pieniądze, swoje pieniądze i bawi się jak mu się podoba. Nie nasza tak naprawdę brożka. A, że robi to trochę dziwnie, powtarzam, nie nasza brożka.
Mówienie teraz o tym, że kogoś będziemy gonić w dziedzinie szkolenia młodzieży czy zaplecza, bo rynek to wymusi jest dziecinadą. Nie robiono tego w czasach gdy mozna było stworzyć podwaliny pod profesjonalny klub o dziesiątki procent taniej, to teraz nagle, kiedy za wszystko trzeba płacić jak za zboże, ma być inaczej. Sami się okłamujecie. To jest nic innego jak myślenie życzeniowe. Zejdzcie na ziemię co niektórzy, bo mocno w obłokach latacie. Nie deprecjonuje BC, bynajmniej, bo to on rokręcił tak naprawdę klubowy futbol w Polsce. Ale trzeba zdawać sobie sprawę, że Boss gdyby chciał to inaczej by tym wszystkim pokierował. Przecież TF jakoś działa i daje radę. To klubu nie potrafiłby profesjonalnie zorganizować? To jest taka zabawka, aby było o czymś ciekawym pogadać ze znajomymi lub spędzić na świeżym powietrzu sobotnie popołudnie. O i aby był powód aby pojechać sobie do Madrytu czy swego czasu Barcelony. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
To nie jest spór pomiędzy optymizmem i pesymizmem, ale realna ocena rzeczywistości, jak Cupiał wygrywał to nic nie musiał robić, teraz jak chce wygrywać dalej, to nie może sobie pozwolić na prostą kontynuację, choćby dlatego że nie będzie miał okazji na to...Jesli więc nie dostosuje się do otaczających trendów w polskiej piłce, a Wisła stanie sie średniakiem to wówczas realnie poszuka innego pasjonata i mu Ją sprzeda (wariant I), choc szczerze w to wątpię i myślę że bardziej postawi na dogonienie uciekającej konkurencji (tak w sferze infrastruktury jak i transferów) i to dla mnie bardziej prawdopodobny wariant II, bo jakoś nie widzę następnej dekady dla odmiany lat chudych z Cupiałem jako sponsorem, a jak będzie pożyjemy, zobaczymy.
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.01.2012 o godz. 20:19.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Miesza ci się wszystko, dokonujesz porównania BC i JW ale nie trzymasz się ram czasowych. Skąd ty możesz być tego pewien że rządy BC pierwszych lat nie były równie absurdalne? Oboje wyznają zasadę - płacę to wymagam z tym że JW sie z tym lansuje a BC woli działać z tylnego siedzenia. Pewnie nie masz pojęcia ze BC też potrafi ukarać za brak szacunku do swojej osoby. Przykłady Kosowskiego czy Stolarczyka niczym się nie różnią od działań JW na tej płaszczyźnie. Na koniec zapytam , a po co mu dyrektor sportowy? U nas niezbędny, bo z gówna upiec ciastko nie każdy potrafi, ale tam? po co? On Sam puścił turasom Mierzejewskiego za magiczne pieniądze, on sam kupuje zawodników za pół ceny defakto nam oferowanej ? Jak widać bardzo dobrze sobie radzi. Strach pomyśleć co by było jeśli by istniał w Legii lub amice. Jednak im więcej takich rozrzutnych ownerów tym lepiej dla naszej piłki.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 11.01.2012 o godz. 20:39.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Tu nie chodzi o to, który lepszy, bo obaj jako właściciele są niepoważni i brak im jakiegokolwiek pomysłu na klub piłkarski.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 11.01.2012 o godz. 20:35.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dariook, piszesz same nonsensy.
Cupiał nie ingerował w skład wyjściowej jedenastki, a Wojciechowski owszem i nie zauważanie tego to absurd. Cupiał w pierwszych latach miał sukcesy, np. MP 98/99, Wojciechowski ich nie ma. Cupiał sprowadzał najlepszych piłkarzy jacy byli na polskim rynku, Wojciechowski gwiazdki jednej rundy, i takie przykłady różnic można mnożyć, ale jak ktoś ma problemy z percepcją to strata czasu, więc żegnam ponownie. PS. Jeszcze tylko ta "złota myśl" po co w klubie sportowym dyr. sportowy !? A tak dla jaj, hahaha, dawno sie tak nie uśmiałem. Klub powinniśmy budować normalny a nie z zosia samosią typu JW. ___________ I żeby była jasność nie mitologizuję postaci Cupiała, również krytycznie oceniając go w kontekście zbyt nerwowych zmian trenerów, czy niechęci do poszczególnych ludzi Wisły, w tym piłkarzy, a wiedza dotycząca jego relacji z Baszczyńskim czy Kosowskim, nie jest wiedzą ściśle tajną.
Mam spory krytycyzm wobec Sz. Pana B.C., za brak wizji klubu w szczególności (brak budowy infrastruktury, baza, akademia, stabilizacja a raczej jej brak co do trenerów czy dyr. sp. animozje osobiste itd.), ale zrównywanie go do JW do zwyczajnie gruba przesada, tyle.
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.01.2012 o godz. 21:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
||||
|
milosz
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ja go mam na liście ignorowanych a Ty go cytujesz w całości! Dałbyś spokój!
![]()
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
To własnie była odpowiedz na twoje idiotyczne stwierdzenie: " a JW owszem tak robił, po co mu dyr. sp,. a trener tez tylko bo taki wymóg to dostałeś opowiedz że jemu jest nie potrzebny! Nie wiem gdzie ty żyjesz ale jak byś sobie sprawdził ostatnie najwyższe transfery na podwórku krajowym bardzo byś się zdziwił. Podobieństwo do działań BC aż bije z daleka... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bobek jak zwykle dużo krzyczysz, a nic nie masz od powiedzenia.
W kraju Wisła konkurencji nie miała, dotarło ? Nie ? A to juz twój problem. Taa Wojciechowski to dobry prezes tylko sukcesów nie ma, hahahaha, a to dobre, jego porównywanie do Cupiała jest tyleż żałosne co zwyczajnie śmieszne. ____________ Dariook, nie mam ochoty dalej czytać twoich wypocin. Ingerowanie w działalność trenerska czy dyr. sp. Polonii, przez Wojciechowskiego w tym na ustalanie składu jest rzeczą powszechnie wiadomą, nie wiesz, to sobie żyj w nieświadomości. BC tego nie robił, dawał trenerom swobodę działania, zaś teza że dyr. sportowy jest niepotrzebny dyskwalifikuje cię jako rozmówce, po raz kolejny żegnam, mam nadziej że chociaż rozumiesz słowo żegnam. ____________ Pytasz TOMKU o Dariook odpowiedzi Ci udzelił ojciec Ciemka:
.
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.01.2012 o godz. 22:33.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
|
milosz
no to zaczynamy ![]() Cytat:
Prosze o odpowiedz z racjonalnymi argumentami ktora ukaze ze nie mam racji. Bo narazie to ty duzo gadasz, a nic nie masz do powiedzenia. Wiec prosze, czekam. Klopotliwe zagadnienie to ty zawsze omijasz. Urocze... Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
Powiedzmy też sobie szczerze, absolutnym błędem Wojciechowskiego było Lubańskiego, kolejnego figuranta w stylu Janasa, reliktu przeszłości, który w Belgii pełni ostatnio drugoplanowe role głównie z powodu szacunku dla jego wcześniejszych piłkarskich osiągnięć. Natomiast transfery Dwaliszwiliego i Baruchyana, pomijając czy zrobił je w pełni świadome czy nie, trzeba zaliczyć mu na wstępie in plus. Nikt chyba nie twierdzi, że Wojciechowski działa profesjonalnie. Ale póki dostarcza Zielińskiemu coraz to lepszych zawodników i nie wpieprza mu się w sprawy sportowe, to na pewno mają szanse na sukces, nawet już w tym sezonie. Pewnie jeszcze długo reszcie drużyn nie odskoczą (o ile w ogóle), bo też Józek nie jest znowu Abramowiczem i taką kasą nie obraca, ale wydaje się, że można już ich piłkarsko stawiać w tym momencie na równi z Lechem, Wisłą, Legią, czy Śląskiem.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 11.01.2012 o godz. 22:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nic nie zaczynamy, bo w niczym nie masz racji .
Wiem że jesteś wyjątkowo kłótliwym użytkownikiem i u wielu masz ignora, w sumie sie nie dziwię. Masz jakiś problem sam z sobą, ogarnij sie bo to się może pogłębić. _____ Co do meritum sprawa jest prosta, dopóki Cupiał nie miał konkurencji na polskim rynku Wisła była Mistrzem Polski i miał zagwarantowane to o czym pisał :
______ Byc może masz rację, ale w jakąś stało przemianę JW nie wierzę, choc w istocie w tym sezonie Polonia będzie poważnym konkurentem dla Wisły do gry w europejskich pucharach, bo Zieliński to dobry trener.
Ostatnio edytowane przez milosz : 11.01.2012 o godz. 23:15.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
milosz
Ostatni moj post skierowany do Ciebie (prosze admina aby go nie kasowal) Cytat:
P.S Ignora mam u ludzi ktorzy twierdza ze nie mam racji, ze sie we wszystkim myle, ale ...nie potrafia racjonalnie, argumentami, wykazac ze moje tezy sa niewlasciwe. Mowiac krotko, ludzie ktorzy do bystrzakow nie naleza. To dobrze. Bardzo dobrze. Nie lubie gadac z kims kto mysli tak a nie inaczej i... nie wie dlaczego tak mysli ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Człowieku czy ty nie widzisz że wszystkie te zarzuty idealnie pasują do... ciebie, tak właśnie do ciebie. Toż napisałem czarno na białym: „Teraz zaś sytuacja uległa zmianie (poprzez konkurencje na polskim rynku piłkarskim) i nic nie ma zagwarantowane, nie tylko Mistrzostwa Polski, ale nawet udziału w europejskich pucharach. „ Doprawdy tak trudno to zrozumieć, jak nie było konkurencji w lidze polskiej to Cupiał nic nie musiał zmieniać bo MP sypały się jedno po drugim i mógł się delektować grą w pucharach europejskich, raz z sukcesem a raz bez sukcesu, ot bywało różnie ale bywało, teraz jeśli Legia, Polonia, Śląsk, Amicą odpłyną to nie zostanie zupełnie nic. Wniosek, jeśli BC chce dogonić i zdystansować polską czołówkę musi sie do niej dostosować, tak w kwestii transferów, jak i infrastruktury. Jeśli inne kluby się będa rozwijać w Polsce to Wisła też będzie musiała, o ile będzie chciała z nimi konkurować, a Cupiał to człowiek ambitny więc na bycie średniakiem w polskiej piłce łatwo sie nie zgodzi. Co do konkurowania w pucharach europejskich to sytuacje tez była dość prosta , boss szybko sie zorientował, że awans do LM po "trupie" Barcy, czy Realu nie jest możliwy, więc całe to konkurowanie to kwestia, od przypadku do przypadku, ot jedynie ekipa Kasperczaka miała jeden niezły sezon, reszta to piękne chwile jak Saragossa, Inter, Barca. Reszta twojego wywodu, jest na takim poziomie, że nie chce mi się odpowiadać.
Ostatnio edytowane przez milosz : 12.01.2012 o godz. 00:58.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|