The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Str@żak
Member

Od: 06.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.01.2012, 16:36
rikut1906TSW napisał(a):Wyświetl post
no ale alternatywa za Bitona by była p można było by się nim zainteresować chociaż na wypożyczenie
Jest wolnym zawodnikiem
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Stary 07.01.2012, 16:56
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Przestań wypisywac głupoty
Wszelkie pieniądze trafiające do Wisły z Telefoniki były w postaci kredytu, to fakt.
Oprocentowanie tego kredytu nie mogło byc niższe od tego ile TF uzuskałaby z tych pieniędzy lokując je w banku. Inaczej byłaby to działalność na szkodę spółki co podlega odpowiedzialności karno-skarbowej.
Pieniądze trafiały jako kredyty a nie darowizny, bo
- po pierwsze ogranicza to straty TF i Wisły (mniejszy podatek płaci sie od pożyczki niż od darowizny)
- po drugie TF w ten sposób działa najbardziej racjonalnie ograniczając ryzyko i ponowne unika oskarżenia o działalność na niekorzyść spółki i odpowiedzialność karno-skarbową.

Tak więc gdyby nie było tych pozyczek jako źródła finansowania Wisły nie byłoby dziś silnej Wisły a Ty pisałbyś na forum FC Kopenhaga a nie na forum Wisły
Ad vocem
Szanowny Panie,
Podstawową różnicą między kredytem a pożyczką jest to, że udzielaniem kredytów mogą się zajmować tylko ustawowo upoważnione podmioty. Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem bankowym instytucjami, które mogą udzielać kredytów, są banki. Kredytu może udzielić również spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa (tego typu instytucje prowadzą działalność na podstawie odrębnej ustawy - Ustawy z dnia 14 grudnia 1995 r. o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych i nie są kontrolowane przez nadzór bankowy, a kredytów mogą udzielać tylko w bardzo ograniczonym zakresie). W odróżnieniu od kredytu, pożyczki może udzielić każda osoba prywatna lub instytucja, a wszelkie związane z nią kwestie reguluje kodeks cywilny. Musi jednak zostać spełniony warunek, aby właścicielem pożyczanych środków była właśnie osoba pożyczająca.
Jeżeli już doszło więc do transferu środków pieniężny między spółką matką - Telefonika a spółką zależną - Wisła Kraków SA mogło się to odbyć na podstawie dwóch umów cywilnoprawnych a) umowy darowizny - gdzie suma pieniężna stanowi przychód spółki zależnej (Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych) b) umowy pożyczki - oprocentowanej bądź nie w zależności od zapisów umowy - podatek o tej czynności ujęty jest w Ustawie o podatku od czynności cywilnoprawnych - ogólna zasada 2 % sumy pożyczki natomiast trzeba pamiętać o zwolnieniach przedmiotowych i podmiotowych tj: podmiotów tzw. Vatowców oraz pożyczek udzielanych przez wspólnika (akcjonariusza) spółce kapitałowej.
Teoretycznie można wyobrazić sobie sytuację że spółka A (dominująca) pożycza spółce B (zależna) środki pieniężne na procent wszak jednak jaki sens byłby w samym przejęciu jednej spółki przez drugą obwarowany dodatkowo pożyczką.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 07.01.2012, 16:58
Co do Dvalishviliego:

cyt: Piłkarz jest wyceniany na 1,2 mln euro przez portal transfermarkt.de, jednak wiadomo, że Polonia nie zapłaci za niego aż tak wielkiej sumy. Zawodnikowi kończy się bowiem za pół roku umowa z Maccabi Hajfa i jest on do wzięcia za 250 tys. euro.

czy na prawdę tak trudno było wydać 250 tyś euro za reprezentanta kraju, skutecznego, wysokiego napastnika, którego moglibyśmy opchnąć w późniejszym terminie za 5x tyle? do prawdy nie rozumiem naszej polityki transferowej zwłaszcza, że niedługo zostaniemy z jednym napastnikiem, bo nie wierzę że Bitona wykupimy za ok 2 mln euro...
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 07.01.2012, 17:05
Cytat:
czy na prawdę tak trudno było wydać 250 tyś euro za reprezentanta kraju, skutecznego, wysokiego napastnika, którego moglibyśmy opchnąć w późniejszym terminie za 5x tyle? do prawdy nie rozumiem naszej polityki transferowej zwłaszcza, że niedługo zostaniemy z jednym napastnikiem, bo nie wierzę że Bitona wykupimy za ok 2 mln euro...
to jest zawodnik o identycznych predyspozycjach co Genkov, wiec dwóch nam takich nie potrzeba .. ale nie mam wątpliwości że będzie to duże wzmocnienie dla Polonii
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 07.01.2012, 17:09
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Jesli wierzyc Walterowi, to 5 boisk dla akademii z pelnym zapleczem to koszt okolo 20-25 mln zlotych. Podobno najtansza wersja.
Załóżmy, że to prawda, załóżmy choć Ja to Panu Walterowi bym tak nie ufał. Powiedzmy że mówimy o inwestycji na poziomie kilku milionów euro, skąd je wziąć ...hmm...to spójrzmy na taką analizę:
Str@żak napisał(a):Wyświetl post
Przez ostatnich kilka lat Wisła "jako tako" funkcjonowała gdyż w każdych kolejnych okienkach transferowych sprzedawała po kilku piłkarzy za spore kwoty, a kupowała "za grosze": Za Marcelo otrzymaliśmy 3,8 mln. E; za braci Brożków ok. 2,8 mln. E, za Głowackiego 0,9 mln. E, za Diaza 0,8 mln. E = 8, 3 mln. E tylko za sezon 2010/2011! Wydaliśmy na transfery w poprzednim sezonie nie co ponad 2 mln. E - te transfery pomogły podreperować Nasz budżet bo i tak "na plusie" jesteśmy na ponad 6 mln. E. Tylko, że Cupiał zabiera niemal całą tę kwotę do własnej kieszeni, w zasadzie ma do tego prawo. W sezonie 2011/12 (j) po raz pierwszy nie osłabiamy się, a wzmacniamy! Więc nie mam pojęcia do kogo i o co macie pretensje. Co prawda z ogromnym szczęściem, ale mamy 1/16 LE od niepamiętnych czasów, ale LM to jeszcze... za wysokie progi.
Jesteśmy według tej analizy transferów na plusie i to sporym.
_______
Napisałem że budowa bazy i akademii to nie mega środki (spore ale nie mega) i podtrzymuje to, wystarczy porównać środki na budowę stadionu R22 i widać różnicę. O ile budowa stadionu była poza zasięgiem właściciela bez mega wydatków, o tyle budowa infrastruktury (baza, akademia) jest w jego zasięgu. Czy można to połączyć z transferami, uważam że tak pod warunkiem że nie będzie ich 6/7 a max.3 i to jeden lub dwa w tym okienku transferowym, a dodatkowy w letnim. Wisła aby się rozwijać musi zrobić krok do przodu, a bez infrastruktury i pojedynczych ale jakościowych transferów nie będzie to możliwe.
Ostatnio edytowane przez milosz : 07.01.2012 o godz. 17:12.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 07.01.2012, 17:12
sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
to jest zawodnik o identycznych predyspozycjach co Genkov, wiec dwóch nam takich nie potrzeba .. ale nie mam wątpliwości że będzie to duże wzmocnienie dla Polonii
Dla Polonii dużym wzmocnieniem jest już Baruchjan. Wg mojego wywiadu jest lepiej oceniany w Izraelu niż Melikson.
Wygląda na to że Wojciechowski zaczyna się wyrabiać na rynku piłkarskim.
c.d.n.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 07.01.2012, 17:25
lazy napisał(a):Wyświetl post
Dla Polonii dużym wzmocnieniem jest już Baruchjan. Wg mojego wywiadu jest lepiej oceniany w Izraelu niż Melikson.
Wygląda na to że Wojciechowski zaczyna się wyrabiać na rynku piłkarskim.
podobno ma ogromne długi i lubi zabawiać się w kasynach... apogeum jego formy było bodajże w 2008 roku, kiedy dobrze zagrał w meczu z Wisłą w Izraelu (i nie tylko) potem już była tylko równia pochyła czego dowodem jest brak powołania do kadry od niemal dwóch lat!. Pozatym nie jest to zawodnik o takich predyspozycjach technicznych co Melikson, to zupełnie inna półka, jest to zawodnik bardziej defensywny, bez fajerwerków. No ale zobaczymy czy moje słowa się sprawdzą jak go zobaczymy w lidze, ale jestem raczej sceptycznie nastawiony do tego piłkarza.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 07.01.2012, 17:27
i to tylko pokazuje jaka nasza piłka jest chora Baruchjan 200 tys, Divaszvili 250 tys euro , Melikson 700 tys euro , Biton jak odchodził do Belgii 500 tys euro

a ile kosztują piłkarze na naszym rynku że juz nawet nie mówię że nawet nie ma o kogo pytać a potem pretensje że nie ma Polaków składzie

a baza i szkolenie to sie powinno pojawić w 20 - 30 klubach żeby te na samym szczycie z tego korzystały dzis sie nie da zbudowac 1 dobrego klubu opartego na naszych piłkarzach a ambicje na zaistnienie ma teraz 6-7 klubów
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 07.01.2012 o godz. 17:31.
alejasienieznam
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 07.01.2012, 17:29
Merkury napisał(a):Wyświetl post
Ad vocem
Szanowny Panie,
Podstawową różnicą między kredytem a pożyczką jest to, że udzielaniem kredytów mogą się zajmować tylko ustawowo upoważnione podmioty. Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem bankowym instytucjami, które mogą udzielać kredytów, są banki. Kredytu może udzielić również spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa (tego typu instytucje prowadzą działalność na podstawie odrębnej ustawy - Ustawy z dnia 14 grudnia 1995 r. o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych i nie są kontrolowane przez nadzór bankowy, a kredytów mogą udzielać tylko w bardzo ograniczonym zakresie). W odróżnieniu od kredytu, pożyczki może udzielić każda osoba prywatna lub instytucja, a wszelkie związane z nią kwestie reguluje kodeks cywilny. Musi jednak zostać spełniony warunek, aby właścicielem pożyczanych środków była właśnie osoba pożyczająca.
Jeżeli już doszło więc do transferu środków pieniężny między spółką matką - Telefonika a spółką zależną - Wisła Kraków SA mogło się to odbyć na podstawie dwóch umów cywilnoprawnych a) umowy darowizny - gdzie suma pieniężna stanowi przychód spółki zależnej (Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych) b) umowy pożyczki - oprocentowanej bądź nie w zależności od zapisów umowy - podatek o tej czynności ujęty jest w Ustawie o podatku od czynności cywilnoprawnych - ogólna zasada 2 % sumy pożyczki natomiast trzeba pamiętać o zwolnieniach przedmiotowych i podmiotowych tj: podmiotów tzw. Vatowców oraz pożyczek udzielanych przez wspólnika (akcjonariusza) spółce kapitałowej.
Teoretycznie można wyobrazić sobie sytuację że spółka A (dominująca) pożycza spółce B (zależna) środki pieniężne na procent wszak jednak jaki sens byłby w samym przejęciu jednej spółki przez drugą obwarowany dodatkowo pożyczką.
ależ masz rację... słowa "kredyt" użyłem tylko za wikinkiem
dlatego twierdze, że
- w przypadku a) przychód spółki zależnej byłby opodatkowany - a w latach kiedy pozyczano Wiśle pieniądze opdatkowanie bylo dość wysokie - w wysokości jeszcze 38% w 1997 roku kiedy weszła do niej Telefonika.
- w przypadku b) koszty pozyczki były radykalnie mniejsze i z pewnością nie przekraczały 2%. Dochodziło tylko oprocentowanie
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Str@żak
Member

Stary 07.01.2012, 17:42
milosz napisał(a):Wyświetl post
Załóżmy, że to prawda, załóżmy choć Ja to Panu Walterowi bym tak nie ufał. Powiedzmy że mówimy o inwestycji na poziomie kilku milionów euro, skąd je wziąć ...hmm...to spójrzmy na taką analizę:

Jesteśmy według tej analizy transferów na plusie i to sporym.
_______
Napisałem że budowa bazy i akademii to nie mega środki (spore ale nie mega) i podtrzymuje to, wystarczy porównać środki na budowę stadionu R22 i widać różnicę. O ile budowa stadionu była poza zasięgiem właściciela bez mega wydatków, o tyle budowa infrastruktury (baza, akademia) jest w jego zasięgu. Czy można to połączyć z transferami, uważam że tak pod warunkiem że nie będzie ich 6/7 a max.3 i to jeden lub dwa w tym okienku transferowym, a dodatkowy w letnim. Wisła aby się rozwijać musi zrobić krok do przodu, a bez infrastruktury i pojedynczych ale jakościowych transferów nie będzie to możliwe.
Tylko aby tą bazę i akademię wybudować potrzeba dużych środków pieniężnych. Będąc na miejscu Cupiała wydałbyś PRYWATNYCH kilka milionów zł. na przedsięwzięcie obarczone dużym ryzykiem? Wątpię. Miasto nawet za samo wynajęcie stadionu chce kasy, zatem nie ma co marzyć, że wsparłoby nas finansowo. Nasz budżet nie jest na tyle wysoki żeby przeznaczać pieniądze np. na młodzież i całe zaplecze sportowe. Oczywiście każdy z Nas chciałby, żebyśmy mieli tyle pociechy z młodzieży co ma Legia. Tylko, że na ten sukces pracowano tam od kilku lat.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 07.01.2012, 18:33
To nie jest kwestia inwestycji charytatywnej, tylko podwaliny pod budowę normalnie funkcjonującego klubu. Jak boss chce mieć taką zabawkę, to musi wiedzieć że to kosztuje, a rzecz w tym że ta inwestycja i tak prędzej czy później zwyczajnie być musi, jeśli chcemy rywalizować z innymi klubami i to nawet w Polsce. Ot siła konkurencji, w tym przypadku, pozytywna siła.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 07.01.2012, 18:47
Tłumazenie z translatora:

Spas Delev is very close to Wisla Krakow in transferring, write "7 Days Sport." CSKA currently negotiating with the Poles for the village barzaka switch revealed by the army. According to unofficial information the Vistula bid is € 800,000. Outcome is expected next week. On Monday Delev should start training with CSKA and go to camp with the team in Greece. If negotiations between the two countries go well, the attacker will clamp suitcases ...

Generalnie ta informacja obiegła większość Bułgarskich mediów. Niektóre z nich napisały, że Delev chce do nas, jeszcze inne że Delev na pewno odejdzie bo będą dla niego oferty. Delvowi nie za bardzo widziała się gra w Turcji teraz w Korei. Jeśli jest coś na rzeczy to chciałbym aby się udało bo Delev to dobry zawodnik.

edit: Żeby nie było nie widziałem Deleva na filmiach na YT, ogladałem jego debiut w reprze przy okazji śledzenia występów Genkova. Delev był jednym z najlepszych na boisku.

Swoją drogą dożyłem czasów kiedy mam na jednej stronie połowę zignorowanych wiadomości, nie rozumiem dlaczego pewni ludzie egzystują tutaj na forum. Przykłady z brzegu syryls bobek90.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 07.01.2012 o godz. 19:36.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 07.01.2012, 18:51
westersyl napisał(a):Wyświetl post

Spas Delev is very close to Wisla Krakow in transferring, write "7 Days Sport." CSKA currently negotiating with the Poles for the village barzaka switch revealed by the army. According to unofficial information the Vistula bid is € 800,000. Outcome is expected next week. On Monday Delev should start training with CSKA and go to camp with the team in Greece. If negotiations between the two countries go well, the attacker will clamp suitcases ...

Generalnie ta informacja obiegła większość Bułgarskich mediów. Niektóre z nich napisały, że Delev chce do nas, jeszcze inne że Delev na pewno odejdzie bo będą dla niego oferty. Delvowi nie za bardzo widziała się gra w Turcji teraz w Korei. Jeśli jest coś na rzeczy to chciałbym aby się udało bo Delev to dobry zawodnik.
I jesli sie to potwierdzi to bedzie to o wiele sensowniejsze niz zakup Bitona za 1,6 mln.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Stary 07.01.2012, 19:15
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
I jesli sie to potwierdzi to bedzie to o wiele sensowniejsze niz zakup Bitona za 1,6 mln.
Oby, bo Delev to naprawdę konkretne wzmocnienie. Taki zawodnik klasy Maora napewno by na długo posadził Kirma na ławie.
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 07.01.2012, 19:25
Jeśli Delev przyjdzie to ktoś będzie musiał odejść.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 07.01.2012, 19:30
syryls napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Delev przyjdzie to ktoś będzie musiał odejść.
Tak, Kirm.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.01.2012, 19:33
Oj nie wiem czy masz racje Zawodnika o podobnej charakterystyce jak Biton ze świecą szukać. Trzeba pamiętać, że nie mamy zespołu który stwarza po 5-7 dogodnych sytuacji na mecz jak za Kasperczaka. Obecnie 1-2 okazje bramkowe w meczu to maksimum. Biton nawet jak zespołowi nie szło, potrafił indywidualną akcją przesądzić wynik spotkania.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 07.01.2012, 19:39
Biton i Delev to zupełni inni piłkarze, Biton to typowy środkowy napastnik, łowca bramek, a Delev to skrzydłowy, u nas w istocie byłby w miejsce Kirma. Eech, gdyby to była prawda...byłoby miło .
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 07.01.2012, 19:49
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Oj nie wiem czy masz racje Zawodnika o podobnej charakterystyce jak Biton ze świecą szukać. Trzeba pamiętać, że nie mamy zespołu który stwarza po 5-7 dogodnych sytuacji na mecz jak za Kasperczaka. Obecnie 1-2 okazje bramkowe w meczu to maksimum. Biton nawet jak zespołowi nie szło, potrafił indywidualną akcją przesądzić wynik spotkania.
Byc moze ze skrzydlowym ktory ma rozmach w akcjach ofensywnych bedziemy zespolem ktory stwarza 5-7 sytuacji

Porownujac obu zawodnikow patrze przez pryzmat cena/jakosc/potencjal/

Delev 22 lata/5 wystepow w reprezentacji/ograny w Europie/jest bardziej uniwersalny itp w koncu kosztuje polowe z tego co "Izraelski Drogba"

Jak dla mnie Delev za polowe ceny Dudu to tzw. nobrainer.

Pozatym wszyscy sie zgadzamy ze najbardziej potrzeba nam lewego obroncy i kreatywnego skrzydlowego mogacego grac w ataku.

Acapelo napisał(a):Wyświetl post
Oby transfer Deleva wypalił... to by nam rozwiązało większość problemów w ofensywie.
Dokladnie

Potem będziemy się zastanawiać czy Biton czy ktoś inny, czy uda sie przedłużyc Nuneza, no i oczywiście tak jak napisałem cały czas musimy szukać lewego obrońce, stopera i defensywnego pomocnika (w miejsce starzejącego się Sobola).
Ja mysle ze lewego obronce maja upatrzonego, a reszte tak jak napisales skompletowac w lecie niestety w zaleznosci od tego o co bedziemy grac w przyszlym sezonie i kto bedzie dyrektorem...

Jak przyjdzie Delev to jak dla mnie wystarczy na to okienko, a ta reszta transferów to musi być jakość do pierwszej 11 więc się nie śpieszmy!
Jeszcze lewy obronca jw i podpisac z Sergiejem.
Ostatnio edytowane przez AgresywnyChomik : 07.01.2012 o godz. 19:59.
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 07.01.2012, 19:49
napewno jesteśmy w dość dobrej sytuacji finansowej... (czy to się utrzyma to zależy gdzie będziemy w tabeli ligowej na koniec sezonu)

co do wzmocnień to Nunez moim zdaniem dobrze sobie radzi na lewej obronie i jeżeli wróci Sobol to napewno nie ma co narzekać- 2 defensywnych Sobol Wilk, jest jeszcze Jirsak, od biedy. Nie ma co na siłę kiepskiego lewego obrońcę kupować, bo może być gorszy niż Nunez.

Ofensywną pomoc mamy skompletowaną- Maor a na zmienniku Garguła. Napad jak na razie zapełniony.
Delev Biton/Gienek Małecki a na rezerwie Kirm Iliev Boguski

Pozostałoby w zasadzie zatem pozyskać lewego obrońcę, stopera i defensywnego pomocnik do lata.

Oby transfer Deleva wypalił... to by nam rozwiązało większość problemów w ofensywie. Potem będziemy się zastanawiać czy Biton czy ktoś inny, czy uda sie przedłużyc Nuneza, no i oczywiście tak jak napisałem cały czas musimy szukać lewego obrońce, stopera i defensywnego pomocnika (w miejsce starzejącego się Sobola). Jak przyjdzie Delev to jak dla mnie wystarczy na to okienko, a ta reszta transferów to musi być jakość do pierwszej 11 więc się nie śpieszmy!

Szkoda, ze w naszej młodej Wiśle nie widać Żyro, Jędrzejczaków, Rybusów,Wolskich, Borysiuków- Legia ma 5 piłkarzy w zasadzie do pierwszej 11 tanio wyszperanych i wychodowanych, my mamy tylko Małeckiego i ew. Czekaja. Kiedyś było odwrotnie- to my mieliśmy Brożków, Boguskiego itp...

Jedno jest pewne Delev to gracz jakiego nam trzeba do naszego systemu 433
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 07.01.2012 o godz. 19:59.
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 07.01.2012, 20:20
westersyl napisał(a):Wyświetl post

Bardzo dobra informacja, oby wszystko się udało i ten piłkarz zasilił nasz skład. Również potwierdzam - jest lepszy od Genkova.

Nie miałbym nic przeciwko jakby wykupić obu. Biton ma już wyrobioną niezłą reklamę swoimi golami w LE, można go sprzedać od ręki za dobre pieniądze.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Stary 07.01.2012, 20:23
Dzimi napisał(a):Wyświetl post
Nie miałbym nic przeciwko jakby wykupić obu. Biton ma już wyrobioną niezłą reklamę swoimi golami w LE, można go sprzedać od ręki za dobre pieniądze.
Ja rowniez, dokupmy jeszcze Messiego
Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.01.2012, 20:28
Można śmiało powiedzieć, ze nikt w awans nie wierzył !
Wisła uzyskała 1 mln euro za 1/16 LE. No te pieniążki można jakoś racjonalnie wydać.
Dziwi mnie te skąpstwo faceta, który kocha piłkę nożną. Ma niebotyczne pieniądze, a boi się wydać 1 mln euro.

Przecież jego majątek to miliard złotych. O czym my mówimy...
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 07.01.2012, 20:34
Cytat:
Jego majątek jest na tyle wyceniany... nie wiesz ile ma na koncie. Z racji szacunku do tego co zrobił właściciel dla tego klubu jemu patrzeć po kieszeniach się nie powinno... :/
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 07.01.2012, 20:37
Prędzej mi kaktus wyrośnie i zjem swój but niż uwierzę, że przyjdzie do nas Delev za 800k

A to naiwne liczenie co poniektórych( jak Skeba) na to, że Cupiał ma majątek więc powinien nam robić transfery przestaje być śmieszne.
Wisła ma swój budżet i powinna sobie radzić. Bo Cupiała może zabraknąć i trzeba się przyzwyczajać by klub miał zbilansowany budżet a a nie jechał na długach.
Ostatnio edytowane przez tofik : 07.01.2012 o godz. 20:47.
..
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 07.01.2012, 20:48
za tego Deleva jeszcze pól rok temu chcieli 2,5 mln € od Koloni i od Wołg Nowogorodi.Może teraz trooooszke zeszli z ceny
http://sofiaecho.com/2011/05/19/1092...arian-football

Co do majątku Bogusia to ...nieładnie komuś zagladac do portfela
Ostatnio edytowane przez AYALA : 07.01.2012 o godz. 20:57.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 07.01.2012, 20:50
tofik napisał(a):Wyświetl post
Prędzej mi kaktus wyrośnie i zjem swój but niż uwierzę, że przyjdzie do nas Delev za 800k
Kaktus to rozumiem metafora, ale co do buta to może warto już się do tego przymierzyć, bo Maor kosztował praktycznie tyle samo (może nie 0,8 ale coś koło 0,7)... a tu gotowy instruktaż do wspomnianej konsumpcji: http://www.youtube.com/watch?v=mtZTIwSIuGw
Ostatnio edytowane przez milosz : 07.01.2012 o godz. 20:56.
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 07.01.2012, 20:54
Na majątek B.Cupiała składają się m.in. akcje Telefoniki, nieruchomości, posiadłości, jakieś inne papiery wartościowe i Bóg wie co jeszcze. Tak więc nie oczekuj, że stan konta bossa wynosi 1 mld zł.

Poza tym, ja jestem zwolennikiem sytuacji, gdy klub sam na siebie zarabia - poprzez występy w pucharach, bilety, prawa do transmisji TV. Dlatego myślę, że potrzeba Wiśle takich powiedzmy 3 sezonów z rzędu w LE, żeby zdobyć doświadczenie, pieniądze, punkty w rankingu i rozstawienie. Wtedy można atakować LM, zgarnąć konkretną sumę za awans i za te pieniądze zainwestować w akademię piłkarską i bazę treningową z prawdziwego zdarzenia. Dlatego też gra w pucharach jest nam potrzebna jak tlen do oddychania.

Ale żeby grać w pucharach, trzeba zdobyć miejsce w TOP 3 ligi - trzeba mieć silny skład - trzeba wzmocnić Wisłę - trzeba zainwestować. Oby z tym Delevem to była prawda.
Szczerze ? Szkoda, że w latach kiedy p. Cupiał miał chęć do inwestowania, nikt nie mógł go przekonać do inwestycji w przyszłość.
Kto jest długo cierpliwy, ten osiąga pomyślność, a kto się spieszy, ten się potyka - przysłowie arabskie

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 07.01.2012, 21:00
milosz napisał(a):Wyświetl post
Kaktus to rozumiem metafora, ale co do buta to może warto już się do tego przymierzyć, bo Maor kosztował praktycznie tyle samo (może nie 0,8 ale coś koło 0,7)... a tu gotowy instruktaż do wspomnianej konsumpcji: http://www.youtube.com/watch?v=mtZTIwSIuGw
Miej jaja napisz, że kupimy go na 100% albo cicho siedz.
..
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.01.2012, 21:00
skeba napisał(a):Wyświetl post
Można śmiało powiedzieć, ze nikt w awans nie wierzył !
Wisła uzyskała 1 mln euro za 1/16 LE. No te pieniążki można jakoś racjonalnie wydać.
Dziwi mnie te skąpstwo faceta, który kocha piłkę nożną. Ma niebotyczne pieniądze, a boi się wydać 1 mln euro.

Ciesz się, że od roku nikogo nie sprzedaliśmy, a w międzyczasie dokonaliśmy kilku transferów. Same pieniądze bez pucharów nie pokrywają tego co wydaliśmy. Pieniądze z pucharów nie wiem, czy wiesz, ale otrzymamy dopiero po zakończeniu sezonu, więc jak działacze mają wydawać pieniądze, których jeszcze nie mają?

Poza tym kryzys się odbił na wielu firmach. Ten 1 mld (kiedyś mówiło się o 5 mld - przed kryzysem) to wartość jego udziałów. Aby go mieć musiałby sprzedać cały majątek. A wtedy czy miałoby sens, aby dał kasę na transfery nowemu właścicielowi? Zresztą to wycena jakiejś gazety. Równie dobrze majątek może być o połowę mniejszy jak i kilka razy większy. Tego nie wiemy. Tylko pan Cupiał i jego bankierzy wiedzą jakie ma oszczędności (ale oszczędności to nie majątek).

Mnie martwi to, że w naszej kadrze nie ma graczy, na których w przyszłości zarobimy. Jest takich 3 zawodników: dwóch jeszcze perspektywicznych, jeden w wieku, który jest najlepszy do transferu. Mówię o Wilku, Małeckim i Meliksonie. Po ich sprzedaży nie mamy już zawodników, za których uzyskamy kwotę zbliżoną do miliona euro. Chyba, że zagra jak poprzedniej wiosny i Turcy dadzą za niego jakąś kasę.

Skład był budowany po to, aby zagrać dobrze w pucharach. To było działanie dobre na krótką metę. Iliev, Lamey się przydali teraz, ale na nich nie zarobimy w przyszłości. Dlatego wielu słusznie mówi o akademii piłkarskiej, albo wyłapywaniu talentów w niższych ligach. Nie jest to proste, jednak na samych transferach długo nie pociągniemy. Kilka wtop transferowych, albo brak awansu do pucharów i ten pomysł pada.

Kiedyś mieliśmy budżet na poziomie 20 mln zł, teraz mamy dwa razy większy. Prawa telewizyjne wtedy to było 5 mln zł, teraz 10 mln zł. Kiedyś sponsor dawał 5 mln zł, teraz nie wiemy ile Telefonica daje. Potrzeby są większe.

PS Nasz właściciel ma przewagę nad innymi właścicielami klubów Ekstraklasy. 15-letnie doświadczenie (bagaż sukcesów i niepowodzeń) i ma też Stana, z którym mam nadzieję, że przedłuży umowę.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 07.01.2012 o godz. 21:03.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów