The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
elliot_ness
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.01.2012, 23:48
Mistrzostwo Polski nie da zabezpieczenia finansowego klubowi da go tylko sukces w LM. Jak widać po naszych staraniach 10 lat to za mało. A może źle klub jest poukladany ? Zero bazy treningowej zero pracy z mlodzieżą.
Przy obecnej polityce klubu łatamy dziurę budżetową wyprzedażą zawodnikow . Jeżeli nie wygramy ligi myslicie , że obecna kadrę z najlepszymi piłkarzami utrzymamy ? Każdy klub w ostatnich 12 latach ,który zdobył MP a nie awansował do LM wyprzedawał najlepszych zawodników. Jedynie Lech w tamtym sezonie się powstrzymał mimo , że nic nie ugral. A jak będzie wyglądała jego kadra w rundzie rewanzowej nikt nie wie. Pewnie straca 2-3 podstawowych zawodników i będzie kicha. Co mnie osobiscie bardzo nie martwi. Wisła miała 10 lat aby budowac podstawy. A istniejemy w obecnej formie tylko dlatego , ze taki kaprys ma Cupiał. Co będzie gdy go zabraknie ? Oby nie spotkał nas los Pogonii.
Byc może dług wobec telefoniki jest splacony ale cala SSA jest własnoscią Cupiała zyczę mu 100 lat zycia ale klub musi utrzymywac się sam i byc rentowny należy zrobić wszystko aby załapać się na tort w LM. Zwłaszcza , że droga do niego została ułatwiona.
Ostatnio edytowane przez elliot_ness : 06.01.2012 o godz. 23:54.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 06.01.2012, 23:57
Dlatego nie powinnismy za wszelka cenę walczyć o LM a o podstawy, które przetrwaja Cupiala: Marketing, baza, młodzież, itp. A o kredytach na piłkarzy, aby awansować do LM zapomnij i nie pisz takich głupot, bo żal czytać.

I dobrze, ze nie zdobędziemy MP, będę miał wtedy nadzieje, ze Bracia ze Śląska je zdobędą. My sprzedajmy wtedy Meliksona, a za kasę za niego zbudujemy bazę, akademie i ściągnijmy młodych. Będzie to o wiele lepsze dla klubu niż MP. Myśląc kategoriami piłkarski ...
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 07.01.2012 o godz. 00:04.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 06.01.2012, 23:58
Nie, no ...porównywanie Bogusława Cupiała do Antoniego Ptaka,
człowieku ochłoń, ochłoń.

Zaś do budowy, bazy i akademii nie trzeba mega środków.
Ostatnio edytowane przez milosz : 07.01.2012 o godz. 00:02.
Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Stary 07.01.2012, 00:01
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
Dlatego nie powinnismy za wszelka cenę walczyć o LM a o podstawy, które przetrwaja Cupiala: Marketing, baza, młodzież, itp. A o kredytach na piłkarzy, aby awansować do LM zapomnij i nie pisz takich głupot, bo żal czytać.
Gdy Cupiał się znudzi sprzeda cala Wisłę i nic na to nie poradzimy gdy klub będzie odnosił sukcesy on bedzie miał z tego równiez korzyśc. Jak chcesz zbudowac to wszystko o czym piszesz bez pieniędzy ? Przez 10 lat nic nie zostało zbudowane myślisz , ze za nastepne 10 bedzie ?
Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Stary 07.01.2012, 00:07
Nie, no ...porównywanie Bogusława Cupiała do Antoniego Ptaka,
człowieku ochłoń, ochłoń.

Nikogo nie porównuję do Ptaka bo było by to ublizanie. Ale jesteśmy na łasce Cupiała a on marzy o LM jak długo jeszcze starczy mu cierpliwości ? Problemem Wisły jest banda pochlebców i karierowiczów we władzach Wisly. Ilu mieliśmy juz prezesów

"I dobrze, ze nie zdobędziemy MP, będę miał wtedy nadzieje, ze Bracia ze Śląska je zdobędą. My sprzedajmy wtedy Meliksona, a za kasę za niego zbudujemy bazę, akademie i ściągnijmy młodych. Będzie to o wiele lepsze dla klubu niż MP. Myśląc kategoriami piłkarski ...'

Naprawdę zazdroszcze Ci takiego optymizmu i szczerze zyczę abyś sie nie mylił
Ostatnio edytowane przez elliot_ness : 07.01.2012 o godz. 00:16.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 07.01.2012, 00:14
No tak i wróciliśmy do punktu wyjścia ...Cupiał sprzedaje Wisłę.

A tak na poważnie, to jest stadion i to całkiem niezły (wystarczy porównać obiekty naszych rywali w LE), Wisła Kraków ma też realną markę, jest wartość w postaci znaczącego kulturowo miasta jakim jest Kraków, jest realne i to znaczące zainteresowanie kibiców, czyli jest konsument produktu, inaczej mówiąc ...Cupiał sprzedaje Wisłę, a ta dalej daje radę. Co do zaś potrzebnych inwestycji, to będą, a dlaczego , a bo konkurencja je wymusi, tak jak powstające stadiony, tak i akademie piłkarskie tak i bazy szkoleniowe, jakby na nasza kopaną nie patrzyć przez czarne okulary, to jej rozwój w ostatnich kilku latach jest faktem, a euro2012 tylko w tym pomoże, a nie zaszkodzi.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 07.01.2012, 00:22
elliot_ness napisał(a):Wyświetl post
Gdy Cupiał się znudzi sprzeda cala Wisłę i nic na to nie poradzimy gdy klub będzie odnosił sukcesy on bedzie miał z tego równiez korzyśc. Jak chcesz zbudowac to wszystko o czym piszesz bez pieniędzy ? Przez 10 lat nic nie zostało zbudowane myślisz , ze za nastepne 10 bedzie ?
Po pierwsze Cupial nie może sprzedać całej Wisły, bo Wisła to My, TS, miejski stadion. Jak odejdzie to odejdzie On, ale nie sadze. Ty sie czepiasz ostatnich 10 lat, ale zauważ, ze nie było niczego, w tym i stadionu. Cupial musiałby być głupi aby zrezygnować ze stadionu, który lada chwila otrzyma w użytkowanie.

Po co sie głupio pytasz o pieniądze, przecież Ci napisałem, ze bazę zróbmy ze sprzedaży zawodników np. Meliksona. Nie zdobędziemy MP teraz, ani w ciagu kilku lat- ale będziemy mieli podstawy na przyszłość. A nie będzie głupiej presji na wynik już, teraz.

I przy okazji sie oczyscimi jako ruch kibicowski z wielu tzw. Sympatyków.

Ps. Wiślaku! Bądź gotowy!

11.02 - Otwieramy Narodowy!
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 07.01.2012 o godz. 00:28.
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 07.01.2012, 00:25
Nie wiem czy jest teraz szansa, żeby zrezygnować z wyników, bo zrezygnowanie z wyników to brak kasy. Ciężko będzie przekonać prezesa, że to jest dobre, bo się za parę lat zapewne zwróci.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 07.01.2012, 00:46
Po pierwsze Cupial nie może sprzedać całej Wisły, bo Wisła to My, TS, miejski stadion. Jak odejdzie to odejdzie On, ale nie sadze. Ty sie czepiasz ostatnich 10 lat, ale zauważ, ze nie było niczego, w tym i stadionu. Cupial musiałby być głupi aby zrezygnować ze stadionu, który lada chwila otrzyma w użytkowanie.

Po co sie głupio pytasz o pieniądze, przecież Ci napisałem, ze bazę zróbmy ze sprzedaży zawodników np. Meliksona. Nie zdobędziemy MP teraz, ani w ciagu kilku lat- ale będziemy mieli podstawy na przyszłość. A nie będzie głupiej presji na wynik już, teraz.

I przy okazji sie oczyscimi jako ruch kibicowski z wielu tzw. Sympatyków.
Po pierwsze: Wisła nie jest klubem gdzie nie będzie "głupiej presji na wynik" bo nie jesteśmy Odrą Wodzisław czy KSZO Ostrowiec. Trzeba się rozwijać mimo presji wyniku i starać się to wszystko dobrze balansować.

Po drugie: każdy poważny klub powinien posiadać zarówno zagorzałych kibiców jak i wyszydzanych przez ciebie sympatyków. To normalna i zdrowa sytuacja.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 07.01.2012, 01:33
Mylicie się moim zdaniem. Pisanie, że Wisła może sobie odpuścić wyniki na kilka lat kosztem szkolenia zawodników, albo że to klub gdzie zawsze będzie presja na wynik nie ma z rzeczywistością wiele wspólnego. Nic nie jest dane na zawsze. To że teraz od nastu lat nam "idzie" to nie znaczy że zawsze tak będzie. Życie uczy, że po dobrych chwilach muszą przyjść te złe. I tylko kwestią czasu jest jak przyjdą. Pewnie nie będzie to za rok, może nawet nie za 10 lat ale będzie na pewno. tym którzy nie wierzą polecam cofnąć się nieco. Tak w granice 97 roku. Mam to szczęście, że już wtedy orientowałem się co i jak i pamiętam walkę o ligowy byt, gdzie o jakichś sukcesach, meczach z Barcelonami i innymi Realami się nie śniło. Marzeniem był dobry występ przeciwko Rakowowi z Częstochowy.

Kwestia bazy sportowej jest kluczowa w dalszej przyszłości Wisły, drugą sprawą jest szkolenie młodzieży na poziomie.

Nie wydaje mi się, aby sprzedaż Wisły była w ogóle możliwa. Wisła S.A. to dziś klub, który nie ma prawa do herbu TS, nie ma stadionu, nie ma bazy sportowej. Jedynie kartami zawodników mogą pohandlować. A ta wartość to nie jest pewnie nawet 1/5 tego mitycznego zadłużenia względem TF Kable.

Znów temat się rozmył. Szczerze mówiąc polityka transferowa nie specjalnie mnie pasjonuje w tym okienku. Nie wiem z czego to wynika. Może z wiary z Stana? Nie wiem.

Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 07.01.2012, 02:58
Dzimi
Czegos tu nie rozumiem.
Legia ma budzet na ten sezon ok. 75 mln zlotych. Budzet na ktory musi sama zarobic bo ITI juz pieniedzy nie daje. I w jakims tam wywiadzie Miklas mowi:"Naszym zadaniem jest zbilansować sezon bez pożyczania pieniędzy, a sukcesy w pucharach zbliżają nas do celu. Jeśli awansujemy do 1/8 finału, dopniemy budżet."
Dalej, Lech w 2010 roku ma 61 mln przychodu. Teraz nie awansowal do pucharow oraz ma mniejsza frekwencje. Odejmijmy 20 mln z pucharow i... 10 mln (co sie bedziemy szczypac ) za frekwencje. Czyli dalej przychod "roczny" powinien sie krecic w okolicach 25-30 mln zlotych. Transferow praktycznie nie zrobili. Tymczasem maja tam teraz problemy finansowe, w kuluarach mowi sie o dziurze budzetowej wynoszacej ponad 10 mln zlotych.

Czyli jak, my za 20-25 mln spokojnie mozemy wyzyc, a inni nie?

----------------------------------------------------------------------------------------
milosz
Cytat:
Zaś do budowy, bazy i akademii nie trzeba mega środków.
Jesli wierzyc Walterowi, to 5 boisk dla akademii z pelnym zapleczem to koszt okolo 20-25 mln zlotych. Podobno najtansza wersja.
----------------------------------------------------------------------------------------

Marszałek
, 100% poparcia.
Cytat:
Pierwszych sukcesów Wisły w Europie,myślę o zadomowieniu się w LE na stałe, należy oczekiwać wtedy, gdy powstanie porządna baza treningowa oraz zacznie się praca z młodzieżą. Nie ma drogi na skróty.
Amen
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 07.01.2012, 04:55
Bobek90 już ci tłumaczę dlaczego tak jest.
Każdy z tych klubów nagina rzeczywistość wliczając do budzetu kasę której jeszcze tak napradę nie zarobili (puchary, C+). Jeden nieprzewidziany klops i kilkumilionowa dziura staje się faktem
hmmm 2 lata temu my też to przerabiali. .

Bo w Polsce panuje burdel i amatorszczyzna.
No i co z tego że mamy nowe stadiony? skoro reszta jak kulała tak kuleje, a do profesjonalizmu jescze daleka droga.

Gordian napisał(a):Wyświetl post
Znów temat się rozmył. Szczerze mówiąc polityka transferowa nie specjalnie mnie pasjonuje w tym okienku. Nie wiem z czego to wynika. Może z wiary z Stana? Nie wiem.
Może dlatego że jej poprostu w tym okienku nie ma.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 07.01.2012 o godz. 05:00.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 07.01.2012, 09:57
xanti1906 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy jest teraz szansa, żeby zrezygnować z wyników, bo zrezygnowanie z wyników to brak kasy. Ciężko będzie przekonać prezesa, że to jest dobre, bo się za parę lat zapewne zwróci.
Chyba jest wręcz odwrotnie tylko duże wyniki sportowe mogą nam dać szanse na rozwój jeżeli chodzi o bazę i szkolenie a ktoś pisze że to jest postawione do góry nogami to niech sobie przypomni kto nas ograł w drodze o LM i ilu miał wychowanków i rodzimych graczy w składzie i co da sie i to pokazali nie pierwszy raz, a i wcale tez nie było tak że nie mieliśmy szans ich pokonać budując zespół na szybko

Pewnie że powinniśmy mieć bazę akademie i wychowanków ale po co sie łudzić że bez dopływu dużej gotówki z LM tak sie raczej nie stanie
alejasienieznam
Odpowiedz cytując
omen69
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 07.01.2012, 10:15
Ale nawet jeśli kluby naginają rzeczywistość to czegoś tu nie rozumiem. Przykładowo zakładamy zyski z pucharów czy czegoś rzędu 1 milion euro. To się nie udaje. Czy mamy stratę? Chyba nie. Strata jest dopiero gdy te założone 1 milion euro zostanie wydane przed jego otrzymaniem. Tylko, że to jest dopiero możliwe gdy się zapożyczymy bo przecież kasy tej jeszcze nie mamy. Albo wydamy tą która była na coś innego przeznaczona. I tu jest zasadnicze pytanie: jeśli jak się utarło kasa na transfery jest z reguły z transferów z klubu, to co dokładnie się stało że rzekomo mamy się bilansować? Czy w poprzednich okienkach gdy odpadaliśmy z Karabachami i Levadią przy okazji kasa, której nie było została wydana, czy nie? Jeśli tak to na co?
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 07.01.2012, 11:19
Panowie te wszelkie dyskusje zaczną mieć jakąkolwiek sens tylko wtedy jak .....uwzględnimy dług w obce właściciela .Czyli wszelkie pieniądze trafiające do klubu z TF BYŁY W POSTACI KREDYTU NA ZASADACH WOLNORYNKOWYCH CZYLI 30 PROCENT w skali rocznej .Że długi spłacać trzeba powinien wiedzieć każdy . Mamy wielką kulę u nogi w postaci tego zadłużenia i wszelkie pieniądze z transferów i innych źródeł w pierzei kolejności są kierowane na ten cel .
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 07.01.2012, 11:25
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
Panowie te wszelkie dyskusje zaczną mieć jakąkolwiek sens tylko wtedy jak .....uwzględnimy dług w obce właściciela .Czyli wszelkie pieniądze trafiające do klubu z TF BYŁY W POSTACI KREDYTU NA ZASADACH WOLNORYNKOWYCH CZYLI 30 PROCENT w skali rocznej .Że długi spłacać trzeba powinien wiedzieć każdy . Mamy wielką kulę u nogi w postaci tego zadłużenia i wszelkie pieniądze z transferów i innych źródeł w pierzei kolejności są kierowane na ten cel .
Przestań wypisywac głupoty
Wszelkie pieniądze trafiające do Wisły z Telefoniki były w postaci kredytu, to fakt.
Oprocentowanie tego kredytu nie mogło byc niższe od tego ile TF uzuskałaby z tych pieniędzy lokując je w banku. Inaczej byłaby to działalność na szkodę spółki co podlega odpowiedzialności karno-skarbowej.
Pieniądze trafiały jako kredyty a nie darowizny, bo
- po pierwsze ogranicza to straty TF i Wisły (mniejszy podatek płaci sie od pożyczki niż od darowizny)
- po drugie TF w ten sposób działa najbardziej racjonalnie ograniczając ryzyko i ponowne unika oskarżenia o działalność na niekorzyść spółki i odpowiedzialność karno-skarbową.

Tak więc gdyby nie było tych pozyczek jako źródła finansowania Wisły nie byłoby dziś silnej Wisły a Ty pisałbyś na forum FC Kopenhaga a nie na forum Wisły
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Stary 07.01.2012, 11:31

Nie wiedzialem , ze jesteś osobą decyzyjną w Wiśle widocznie masz informacje z pierwszej ręki. Ale nie chce mi się wierzyć , ze jakikolwiek prezes zrezygnuje z sukcesów za ,które odpowiada własnym stołkiem aby za 5 lat było lepiej.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 07.01.2012, 11:58
FraMat Kompletnie nie wiem o co Ci chodziło w sumie potwierdziłeś fakty . Emblemat na profilu niech posłuży za komętaż .Miłego dnia

Że co

KOMENTARZ!
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 07.01.2012 o godz. 16:30.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 07.01.2012, 12:05
Ona zawsze będzie. Z jednej strony to dobre i ambitne podejście, minimalizm trzeba eliminować. Z drugiej krępuje nam to ruchy długofalowe, bo Cupiał w każdej chwili może wstać lewą nogą i rozpieprzyc cały misterny plan przed jego ukończeniem.
No i:
elliot_ness napisał(a):Wyświetl post
nie chce mi się wierzyć , ze jakikolwiek prezes zrezygnuje z sukcesów za ,które odpowiada własnym stołkiem aby za 5 lat było lepiej.
Dokładnie
Ostatnio edytowane przez tofik : 07.01.2012 o godz. 12:10.
..
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 07.01.2012, 12:21
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
FraMat Kompletnie nie wiem o co Ci chodziło w sumie potwierdziłeś fakty . Emblemat na profilu niech posłuży za komętaż .Miłego dnia
Wiem, że nie rozumiesz...
Cały czas zarzucasz właścicielowi, że zadłużył Wisłe i że doi ją z pieniędzy.
Zapominasz, że zadłużenie było JEDYNYM racjonalnym sposobem finansowania i właścielowi za to należy się wdzięczność, a nie nieustanne wypominanie jak Ty to czynisz
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.01.2012, 12:27
Dawniej sporą część składu byliśmy w stanie sprzedać za minimum 1 mln euro. A teraz? Melikson, Małecki, Wilk. Dlatego sezon bez pucharów może być dla nas tragedią nieporównywalnie większą niż 8. miejsce w lidze kilka lat temu.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 07.01.2012, 12:28
Arked napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze: Wisła nie jest klubem gdzie nie będzie "głupiej presji na wynik" bo nie jesteśmy Odrą Wodzisław czy KSZO Ostrowiec. Trzeba się rozwijać mimo presji wyniku i starać się to wszystko dobrze balansować.
Nie raz byliśmy w II lidze, często broniliśmy się przed spadkiem. Kto by w 1995 czy 1997 r. powiedział, że co rok walczymy o mistrza i możemy wygrać z Legią, Lechem, GKSem czy innymi ówczesnymi potęgami.
Tylko dzieci T-F myślą, że Wisła skazana jest na walkę o mistrza i puchary.

Po drugie: każdy poważny klub powinien posiadać zarówno zagorzałych kibiców jak i wyszydzanych przez ciebie sympatyków. To normalna i zdrowa sytuacja.

Nie szydzę z Sympatyków, też uważam, że każdy poważny klub musi Ich mieć. To są fakty, a z faktami - jak z koniem, nie powinno się dyskutować/kopać. Ja po prostu stwierdziłem fakt, że jak przestaniemy grac o mistrza, puchary to część tych Sympatyków przestanie pisać w "polityce transferowej" i przestanie mecze oglądać w TV. Co najwyżej nie będą pisać do S.S.A. listów - takich jak te z 14.12.2011 r. wypisując jakimi są fanatykami Wisły ze Sląska, Szczecina lub fanatykami Wisły oglądającymi ostatni mecz sezonu przed TV jedząc czipsy i pijąc piwko, najśmieszniejszy jest ten co walczył z teściową o prawo do oglądania meczu - zaiste bardzo szlachetne, po prostu wykazał się wręcz niesamowitym fanatyzmem i poświęceniem.

Te sukcesy, transfery - ludziom wyprały mózg i dla części osób liczą się tylko sukcesy i zwycięstwa odnoszone za wszelką ceną. Bez znaczenia są wartości. Liczy się tylko gwiazdorstwo i zwycięstwo nad Legią (to jest ogólnie najważniejsze dla wielu z nas :( )

eliot_ness napisał:
Nie wiedzialem , ze jesteś osobą decyzyjną w Wiśle widocznie masz informacje z pierwszej ręki. Ale nie chce mi się wierzyć , ze jakikolwiek prezes zrezygnuje z sukcesów za ,które odpowiada własnym stołkiem aby za 5 lat było lepiej.

Jeśli taki plan zatwierdziłby Cupiał to myślę, że Prezesowi by się nic nie stało. A mógłby dostać wsparcie finansowe i "polityczne" dla takich działań. Na krótką metę przyniosłoby to straty i mały regres sportowy - ale na dłuższą metę dałoby nam to podstawy na trwały i zdrowy rozwój sportowy i także kibicowski - identyfikowanie się z naszymi wychowankami i piłkarzami.

Ja to ciągnę tylko dlatego, że kompletnie nie zgadzam się z Twoimi bzdurami dotyczącymi kredytowania transferów. Jeśli nie damy rady finansowo konkurować z Legią, Lechem, Polonią czy Śląskiem to musimy iść w stronę wychowywania i szkolenia, a nie głupio wpadać w spiralę kredytową, która wcześniej czy później zaprowadzi nas na nad skraj przepaści.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 07.01.2012 o godz. 12:39.
Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Stary 07.01.2012, 13:07

Jeśli taki plan zatwierdziłby Cupiał to myślę, że Prezesowi by się nic nie stało. A mógłby dostać wsparcie finansowe i "polityczne" dla takich działań.
Mało prawdopodobne aby taki plan Cupiał zatwierdził.

Jeżeli spłaciliśmy -spłacamy jeden kredyt w stosunku do TFK to zaciągnijmy drugi z przeznaczeniem na budowę bazy szkolenie mlodziezy i na 2-3 transfery . Brak sukcesów to brak wpływów a bez tych nie ma żadnych inwestycji.

Nie mamy takiej marki jak Manchester i nie wejdziemy na giełde aby zdobyć w ten sposób częśc pieniedzy. Wielkie kluby Real Arsenal Barcelona sa zadłużone i spłacaja te kredyty ale mają sukcesy .

Aby osiągnąć sukces nalezy najpierw zainwestować. Mamy stadion ale przez to jak wygląda z zewnątrz nie ma sponsora , który wziął by na siebię koszty utrzymania. Nie ma sukcesów nie ma sponsora na koszulkach.Wymierny sukces dałby taką możliwośc wiele firm chcialo by reklamowac sie na koszulkach klubu grającego w LM.

Rozumiem Twoją postawę bo to ryzykowna gra ale gdy nie zaryzykujemy to bedziemy klubem z tradycjami ale zaściankowym. A wszystkim chyba zalezy aby Wisła była znana w Europie.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 07.01.2012, 13:22
Nie raz byliśmy w II lidze, często broniliśmy się przed spadkiem. Kto by w 1995 czy 1997 r. powiedział, że co rok walczymy o mistrza i możemy wygrać z Legią, Lechem, GKSem czy innymi ówczesnymi potęgami.
Tylko dzieci T-F myślą, że Wisła skazana jest na walkę o mistrza i puchary.
Wisła jest jednym z klubów, który tworzył piłkę nożną w tym kraju. Byliśmy ścisłą czołówką przed wojną i nikt nie wyobrażał sobie ligi bez Wisły. Dopiero za komuny zaczęliśmy grać w kratkę, przeważnie gorzej niż lepiej i co tu dużo mówić był to zły okres w historii naszego klubu, który doprowadził ostatecznie do swoistego upadku w latach 90. Za Tele-foniki po prostu powróciliśmy na należne nam miejsce. Wisła jest 2 klubem w tabeli wszechczasów (przed Tele-Foniką byliśmy na 3 miejscu)! Szanujmy się, naprawdę.

Cytat:
Nie szydzę z Sympatyków, też uważam, że każdy poważny klub musi Ich mieć. To są fakty, a z faktami - jak z koniem, nie powinno się dyskutować/kopać. Ja po prostu stwierdziłem fakt, że jak przestaniemy grac o mistrza, puchary to część tych Sympatyków przestanie pisać w "polityce transferowej" i przestanie mecze oglądać w TV. Co najwyżej nie będą pisać do S.S.A. listów - takich jak te z 14.12.2011 r. wypisując jakimi są fanatykami Wisły ze Sląska, Szczecina lub fanatykami Wisły oglądającymi ostatni mecz sezonu przed TV jedząc czipsy i pijąc piwko, najśmieszniejszy jest ten co walczył z teściową o prawo do oglądania meczu - zaiste bardzo szlachetne, po prostu wykazał się wręcz niesamowitym fanatyzmem i poświęceniem.

Te sukcesy, transfery - ludziom wyprały mózg i dla części osób liczą się tylko sukcesy i zwycięstwa odnoszone za wszelką ceną. Bez znaczenia są wartości. Liczy się tylko gwiazdorstwo i zwycięstwo nad Legią (to jest ogólnie najważniejsze dla wielu z nas :( )
Racja. To są fakty więc nie ma o czy dyskutować.
Odpowiedz cytując
Str@żak
Member

Od: 06.2011

Stary 07.01.2012, 14:53
Widzę, że część z Was nie za bardzo wie o czym pisze...
Przez ostatnich kilka lat Wisła "jako tako" funkcjonowała gdyż w każdych kolejnych okienkach transferowych sprzedawała po kilku piłkarzy za spore kwoty, a kupowała "za grosze": Za Marcelo otrzymaliśmy 3,8 mln. E; za braci Brożków ok. 2,8 mln. E, za Głowackiego 0,9 mln. E, za Diaza 0,8 mln. E = 8, 3 mln. E tylko za sezon 2010/2011! Wydaliśmy na transfery w poprzednim sezonie nie co ponad 2 mln. E - te transfery pomogły podreperować Nasz budżet bo i tak "na plusie" jesteśmy na ponad 6 mln. E. Tylko, że Cupiał zabiera niemal całą tę kwotę do własnej kieszeni, w zasadzie ma do tego prawo. W sezonie 2011/12 (j) po raz pierwszy nie osłabiamy się, a wzmacniamy! Więc nie mam pojęcia do kogo i o co macie pretensje. Co prawda z ogromnym szczęściem, ale mamy 1/16 LE od niepamiętnych czasów, ale LM to jeszcze... za wysokie progi.

Do tej pory na Naszą Ekstraklasę sprawdzała się taka polityka transferowa bo do tej pory walczyliśmy o Mistrzostwo z Legią, ew. Lechem. Teraz doszły jeszcze Śląsk i Polonia, a więc poziom naszej Ligi powoli bo powoli ale rośnie i teraz jest większe prawdopodobieństwo, że "zgubimy" punkty np. ze Śląskiem czy Polonią aniżeli 2-3 lata temu.
Odpowiedz cytując
rikut1906TSW
Member

Od: 01.2010

Stary 07.01.2012, 14:56
Jestem ciekawy czy ten zawodnik jeśli by dostał ofertę z Wisły zgodził by sie na transfer
Aleksander Cekulajevs
tyloma strzelonymi bramkami zajmuje pierwsze miejsce w drodze po złotego buta
a ostatnio dorzucił jeszcze pięć trafień w jednym meczu )
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Stary 07.01.2012, 15:05
rikut1906TSW napisał(a):Wyświetl post
Jestem ciekawy czy ten zawodnik jeśli by dostał ofertę z Wisły zgodził by sie na transfer
Aleksander Cekulajevs
Przyjąłby ofertę z pocałowaniem ręki. Liga estońska jest ogólnie na poziomie naszej czwartej ligi i strzelanie bramek jest tam niebywale łatwe. Myślę, że Biton i Genkov to znacznie lepsi napastnicy.
Odpowiedz cytując
Str@żak
Member

Stary 07.01.2012, 15:07
rikut1906TSW napisał(a):Wyświetl post
Aleksander Cekulajevs
Jakiś czas temu o nim tu wspominałem, część osób stąd pisało, że to "ogórek" a znając życie zaraz trafi do 2. Bundesligi, albo ukraińskiej Premier Ligi.

Jest teraz wolnym zawodnikiem i zapewne nie miałby wygórowanych wymagań finansowych.
Odpowiedz cytując
Str@żak
Member

Stary 07.01.2012, 15:09
Przyjąłby ofertę z pocałowaniem ręki. Liga estońska jest ogólnie na poziomie naszej czwartej ligi i strzelanie bramek jest tam niebywale łatwe. Myślę, że Biton i Genkov to znacznie lepsi napastnicy.
Z tą IV ligą przesadziłeś. W najgorszym razie II liga (III poziom).
Odpowiedz cytując
rikut1906TSW
Member

Od: 01.2010

Stary 07.01.2012, 15:44
no ale alternatywa za Bitona by była p można było by się nim zainteresować chociaż na wypożyczenie
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów