The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
hawkins
Senior Member

Od: 01.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.01.2012, 01:51
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Według Basałaja oscylujemy wokół zera...

Są puchary - brak kasy
Brak pucharów - brak kasy
Transfer z klubu - brak kasy
brak transferów - brak kasy
Jest MP - brak kasy
8 miejsce - brak kasy
Jest sponsor - brak kasy
brak sponsora - brak kasy

- powoli zaczyna to już wkur...
Nie ma sponsora strategicznego, klub wydał masę środków na dokończenie stadionu, a w lecie nikogo nie sprzedaliśmy. Mimo wszystko cieszę się, że jesteśmy na zerze, a nie grubo pod kreską.

Co do transferów, to nie narzekałbym aż tak bardzo. W ziemie był Melikson za 700 tys. E + płatny transfer Genkova (zdaje się 400) i Jaliens, który za podpis wziął sobie niemało... W lecie wykupiliśmy Chaveza za 300 tys. dolarów i ściągnęliśmy Marko za 400 tys E. Wypożyczenia Nuneza, Diaza i Bitona też darmowe nie były.

Zaraz znowu brać forumowa będzie chciała mnie zeżreć , ale według mnie w dwóch ostatnich okienkach nie było aż tak tragicznie jak w poprzednich. Nie było też większych wyprzedaży. Można więc zachować nadzieję, że Valcxs z Basałajem teraz też myślą nad jakimiś (niedarmowymi) wzmocnieniami, ale hurraoptymistą być nie można. Na Bitona 1,6mln E nie wydamy, nie widzę takiej szansy.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 06.01.2012, 09:24
Jak dla mnie w zimie potrzebny jest jeden solidny środkowy obrońca.Na resztę pozycji mamy po dwóch zawodników,moze nie rewelacyjnych na każda ,ale wystarczających.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
krzysztofff
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 06.01.2012, 11:18
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32286,t...wiadomosc.html najbardziej podoba mi sie jeden komentarz pod tym newsem...cytuje...Wisla chciala kupic ale tradycyjnie za darmo...widze,ze juz wszyscy znaja nasza polityke transferowa...niedlugo zaden klub nie bedzie chcial nawet z nami gadac o transferze...
Odpowiedz cytując
Pele77
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 06.01.2012, 11:18
Każdy domaga się wzmocnień, a ja powiem tak. Wisła ma najszerszą i najlepszą kadrą w Polsce. Na każdą pozycję jest dwóch zawodników, może ich poziom mógłby być lepszy, ale też nie przesadzajmy. Najlepsza kadra a czemu tak słabo w lidze? Ja to widzę tak, że po Apoelu taką załamkę wszyscy mieli, że nawet jak przychodziły lepsze mecze to odbijało się to całą rundę. A teraz potwierdzenie że na każdą pozycję jest dwóch zawodników:
Bramkarze: Pareiko, Jovanic
Prawa obrona: Jovanovic, Lamey
Środkowi obrońcy: Chavez, Bunoza, Czekaj, Jaliens
Lewa obrona: Paljic, Diaz
Defensywni pomocnicy: Sobolewski, Wilk, Nunez, Jirsak
Ofensywni pomocnicy: Melikson, Garguła
Skrzydłowi: Malecki, Iliev, Kirm, Boguski
Napastnicy: Biton, Genkov

Jak widać na każdą pozycję jest dwóch zawodników. Można dyskutować czy wszyscy z nich prezentują odpowiedni poziom, ale wg mnie gdyby w każdym zespole stworzyć jedenastkę z zawodników rezerwowych to Wisła ma najlepszą. Wszystkiego złego co związane z ligą pewnie nie można zwalać na porażkę z Apoelem, ale to już będzie problem Moskala dowiedzieć się co jeszcze było tego przyczyną i zrobić tak żeby na wiosnę było tak jak prezentuje się to na papierze, czyli Wisła ma najlepszą kadrę i potwierdza to grą i wynikami.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 06.01.2012, 11:26
hawkins napisał(a):Wyświetl post
Nie ma sponsora strategicznego, klub wydał masę środków na dokończenie stadionu, a w lecie nikogo nie sprzedaliśmy. Mimo wszystko cieszę się, że jesteśmy na zerze, a nie grubo pod kreską.

Co do transferów, to nie narzekałbym aż tak bardzo. W ziemie był Melikson za 700 tys. E + płatny transfer Genkova (zdaje się 400) i Jaliens, który za podpis wziął sobie niemało... W lecie wykupiliśmy Chaveza za 300 tys. dolarów i ściągnęliśmy Marko za 400 tys E. Wypożyczenia Nuneza, Diaza i Bitona też darmowe nie były.

Zaraz znowu brać forumowa będzie chciała mnie zeżreć , ale według mnie w dwóch ostatnich okienkach nie było aż tak tragicznie jak w poprzednich. Nie było też większych wyprzedaży. Można więc zachować nadzieję, że Valcxs z Basałajem teraz też myślą nad jakimiś (niedarmowymi) wzmocnieniami, ale hurraoptymistą być nie można. Na Bitona 1,6mln E nie wydamy, nie widzę takiej szansy.
Jakich środków?Na co?Kiedy?Ile? Ten stadion buduję miasto.
A gdzie pieniążki z biletów?(Wisła płaci/płaciła za wynajęcie stadionu tylko za dzien meczowy i tylko za trybuny )za Marcelo,Głowackiego,Brożków,Uche,za reprezentantów wysłanych na MŚ?C+,za mistrza,za transmisje,z marketingu?(ubiegłorocznr puchary i kasę za nie (ok 6-7 mln Euro do samej federacjii) pomijam.
Przypominam tylko, że % kwota środków z budżeru jaka idzie na kopaczy jest najniższa (lub prawie najniższa) w lidze
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 06.01.2012 o godz. 11:39.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 06.01.2012, 11:28
Wszystko zależy od przygotowania motorycznego i taktycznego.
I pragne panu przypomnieć Pele 77 że taki Paljic, Diaz nie grają na własnych pozycjach Jaliens okazał się niestety klapą Bunoza leczył się cały czas Czekaj trochę za młody <ale ma jaja> a Chawez na końcu przygasł i też kontuzji dostał
Sobol Melikson Małecki podobnie
Kirm nie ma co o nim wspominać jak gra każdy widzi 0 porządku lub znikomy db się wraca do destrukcji ale w ataku klapa na maksa!!
Boguski po kontuzji trochę lepiej ale powinien mieć z 6 bramek więcej mieć
Iliev nie wytrzymuje całego meczu, ale najlepsza technika z Meliksonem jego zagrania pięta jak grał zwłaszcza z Garguła i Boguskim bardzo fajne akcje wychodziły na końcu rundy(mi się podobały bardzo szybkie)
Biton,Genkov jeden za drogi drugi jakby nie mógł się już odnaleźć
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
RYBA
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 06.01.2012, 11:50
Wszystko zweryfikuje ta runda, o ile wszyscy sa zdrowi i przepracuja od poczatku do konca okres przygotowawczy możemy liczyć na to że każdy będzie w stanie pokazać na co go stać. Wszystko zweryfikuje runda wiosenna.
TUSK TY MATOLE TWÓJ RZĄD ROZJEBIĄ KIBOLE !!!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 06.01.2012, 11:54
Pele77

nie sztuką mieć po dwóch słabych zawodników na każdej pozycji , ale mieć chociaz jednego bardzo dobrego zawodnika na poszczególnym miejscu i

tak się składa że na pozycji lewego obrońcy nie mamy ani jednego dobrego zawodnika

na pozycji skrzydłowego chciałabys ogladać znowu Kirma ? darujmy sobie

jak dla mnie przy obecnej do granic możlwiści wypchanej zawodnikami kadrze , cel na to okienko powinien byc lewy obrońca i skrzydłowy. Jesli udało by się odprawic Lameya i Jaliensa to powitałbym z chęcią jeszcze dwóch nowych obrońców . Takie zmiany jednak pewnie dopiero w lecie ..
Odpowiedz cytując
Pele77
Senior Member

Stary 06.01.2012, 12:03
No dobrze przecież pisałem że można kwestionować co niektórych poziom, ale podaj mi wtedy klub który ma lepszą kadrę z taką rozpiską szczegółową jak zrobiłem to z kadrą Wisły. Nie ma takiego w Polsce.
Odpowiedz cytując
Fiti
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 06.01.2012, 12:10
Moim zdaniem na środku obrony mamy wystarczająco wiele kombinacji (nawet bez Jaliensa) żeby niepotrzebne było sprowadzenie kolejnego środkowego:
Chavez-Czekaj
Chavez-Diaz
Chavez-Bunoza
Czekaj-Bunoza
Czekaj-Diaz
Diaz-Bunoza

Do wyboru do koloru. Natomiast lewa obrona to tylko Paljić i słabszy niż na środku Diaz...
"Franek ma swoje zdanie, z którym sam się nie zgadza" - Jan Tomaszewski
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 06.01.2012, 12:18
Pele77 napisał(a):Wyświetl post
Każdy domaga się wzmocnień, a ja powiem tak. Wisła ma najszerszą i najlepszą kadrą w Polsce.
Najbardziej wyrównaną? Możliwe. Najlepszą? Szczerze wątpię. Nie rozumiem czemu zakładasz, że dwóch średnich zawodników na danej pozycji to sytuacja korzystniejsza od posiadania jednego dobrego i jednego słabego.
Poza tym obawiam się, że mistrzostwa zdobywa się raczej dzięki sile pierwszego składu, a nie zmienników.
Odpowiedz cytując
Pele77
Senior Member

Stary 06.01.2012, 12:35
jova napisał(a):Wyświetl post
Najbardziej wyrównaną? Możliwe. Najlepszą? Szczerze wątpię. Nie rozumiem czemu zakładasz, że dwóch średnich zawodników na danej pozycji to sytuacja korzystniejsza od posiadania jednego dobrego i jednego słabego.
Poza tym obawiam się, że mistrzostwa zdobywa się raczej dzięki sile pierwszego składu, a nie zmienników.
To powiedz kto ma lepszą?
Odpowiedz cytując
Str@żak
Member

Stary 06.01.2012, 12:51
TOMEK 11 napisał(a):Wyświetl post
ciekawe zestawienie w dzisiejszej PN, nasz 2 skład droższy od 1
Mógłbyś podać link?
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 06.01.2012, 13:22
Argument za Dudu to tylko taki, że notuje asysty (a i tak większość z rzutów wolnych) i lepiej wygląda od Wawrzyniaka. Nic poza tym.

Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 06.01.2012, 13:24
Str@żak napisał(a):Wyświetl post
Mógłbyś podać link?
jest artykuł na 25 str:

Pareiko 0zł
Jovanovic 1,76zł
Jaliens 0zł
Chavez 0,88zł
Paljić 0zł
Wilk 0,6zł
Sobolewski 0zł
Iliev 0zł
Melikson 3,08zł
Małecki 0zł
Biton 0,6zł

6 920 000 PLN

Jovanić 0,3€
Lamey 0€
Czekaj 0€
Bunoza 0,4€
Diaz ?€
Boguski?€
Nunez?€
Garguła0€
Jirsak 0,7€
Kirm 0,45€
Genkov 0,5€

ok 2,5 mln€
11 000 000 PLN

wszystkie liczby z PN jakby coś
Odpowiedz cytując
gdsmk
Senior Member

Stary 06.01.2012, 13:55
HEDu napisał(a):Wyświetl post
Argument za Dudu to tylko taki, że notuje asysty (a i tak większość z rzutów wolnych) i lepiej wygląda od Wawrzyniaka. Nic poza tym.
że lepiej wygląda od Wawrzyniaka, to jest argument każdego lewego obrońcy świata.
Odpowiedz cytując
Pele77
Senior Member

Stary 06.01.2012, 14:03
Zrobię takie samo zestawienie dla Śląska, Legii, Polonii i Lecha bo mam strasznie dużo czasu i się nudzę.
A więc Śląsk:
BR: Kelemen, Gikiewicz
PO: Celeban, Socha
ŚO: Fojut, Pietrasiak, Wasiluk, Brak
LO: Pawelec, Spahic
DP: Kaźmierczak, Dudek, Elsner, Łukasiewicz
OP: Mila, Cetnarski
BP: Sobota, Madej, Ćwielong, Gancarczyk
N: Voskamp, Diaz

Legia:
BR: Kuciak, Skaba
PO: Jędrzejczyk, Rzeźniczak
ŚO: Żewłakow, Komorowski, Choto, Astiz
LO: Wawrzyniak, Kiełbowicz
DP: Vrdoljak, Borysiuk, Gol, Lukasik
OP: Radovic, Wolski
BP: Rybus, Żyro, Kucharczyk, Kosecki
N: Ljuboja, Hubnik

Polonia:
BR: Przyrowski, Gliwa
PO: Baszczyński, Tosik
ŚO: Sadlok, Jodłowiec, Kokoszka
LO: Cotra, Brzyski
DP: Trałka, Piątek, Jeż
OP: Bruno, Baruchyan
BP: Sultes, Wszołek
N: Cani, Sikorski

Lech:
BR: Buric, Kotorowski
PO: Bruma, Kikut
ŚO: Wojtkowiak, Kamiński, Arboleda, Wołąkiewicz
LO: Henriquez, Djurdjevic
DP: Murawski, Injac, Możdzeń
OP: Stilic, Krivets
BP: Tonev, Wilk
N: Rudnev

Od razu można w porównywaniu skreślić Polonię, bo jak widać ma duże braki i poza tym nawet Ci najlepsi jej piłkarze nie są jacyś wspaniali. Następnie odpada Lech, oni co prawda mają kilku świetnych piłkarzy, ale np kompletnie nie ma zmiennika dla Rudneva. Boczni pomocnicy też nie maja alternatywy. Obrona też po odejściu Bosackiego i słabej formie Arboledy nie powala na kolana. Kolejno odpada Śląsk, bo niby wszystko pięknie ale Pawelec to też taki lewy obrońca z przymusu i już bardziej Paljic na takiego pasuje niż on. Na każdej pozycji pisałem zaczynając od najlepszego piłkarza na danej pozycji w danym klubie, dlatego np trzeci ŚO Śląska jest gorszy od naszego trzeciego. Ta sama sytuacja ma się co do DP i BP. Napastnicy też lepsi w Wiśle. Zostaje Legia i niby jest na papierze tak fajnie jak u nas, ale np taki Radovic póki co nie ma zmiennika, bo wielka podnieta Wolskim, ale niech jeszcze coś więcej pokaże. O ile tego zmiennika Radovicia można jeszcze znaleźć, o tyle Ljuboja jest kompletnie sam. Powiecie zaraz a co za zmiennika ma Biton, a wg mnie ma najlepszego zmiennika, bo ani Hubnik, ani Sikorski nie prezentują się choćby tak jak Genkov. BP mimo że utalentowani i chwaleni też wg mnie nie powalają to samo ze zmiennikami na DP. To wszystko apropos kadr, a teraz podstawowe jedenastki. Z każdego zespołu na daną pozycję jeden zawodnik najlepszy na danej pozycji. Pierwszy dostaje 5 pkt następny 4 i tak dalej. Po podliczeniu wyjdzie kto ma najmocniejszą, bo każdy się czepia, że nie kadra a pierwszy skład ważniejszy. Na szczęście akurat wszystkie zespoły grają takimi samymi ustawieniami także nie będzie źle z tym ocenianiem
BR: Kuciak, Pareiko, Kelemen, Buric, Przyrowski
PO: Celeban, Baszczyński, Jędrzejczyk, Jovanovic, Bruma
PŚO: Chavez, Fojut, Komorowski, Sadlok, Wojtkowiak
LŚO: Żewłakow, Jodłowiec, Bunoza, Pietrasiak, Kamiński
LO: Wawrzyniak, Paljic, Henriquez, Cotra, Pawelec
LDP: Sobolewski, Murawski, Każmierczak, Vrdoljak, Trałka
PDP: Dudek, Borysiuk, Wilk, Injac, Piątek
PP: Tonev, Iliev, Madej, Żyro, Wszołek
LP: Małecki, Rybus, Sobota, Wilk, Sultes
OP: Melikson, Radovic, Mila, Stilic, Bruno
N: Rudnev, Biton, Ljuboja, Cani, Voskamp

Podliczając:
Legia: 40
Wisła: 44
Śląsk: 33
Polonia: 20
Lech: 29

Oczywiście, zaraz będzie że coś nieobiektywnie, ale każdy ma różne zdanie. Tylko mnie za psychola nie weźcie, akurat mam dużo czasu i wzięło mi się na takie porównania. Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 06.01.2012, 14:23
Cytat:
najbardziej podoba mi sie jeden komentarz pod tym newsem...cytuje...Wisla chciala kupic ale tradycyjnie za darmo
Co w tym takiego fajnego ? Jak było rzekome zainteresowanie Wisły to padały kwoty ponad mln euro. Teraz po roku sytuacja zmieniła się na tyle że za zawodnika wołają około 500 k euro lub nawet mniej.
Pamiętam też rok temu wypowiedz zawodnika, że przeskok z ligi izraelskiej do polskiej nie jest dla niego awansem sportowym . Widziałem go raz jak grał z drużyną Meliksona i raz w reprezentacji Gruzji, wywarł na mnie pozytywne wrażenie. IMO trochę lepiej zachowuję się niż Genkov w sytuacjach strzeleckich, generalnie podobni zawodnicy.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 06.01.2012 o godz. 14:33.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 06.01.2012, 14:27
To powiedz kto ma lepszą?
Nawet nie chodzi o to, że inne kluby mają wyraźnie lepsze kadry. Ligowa czołówka prezentuje zbliżony poziom i ja nie widzę podstaw by twierdzić, że akurat my wypadamy najkorzystniej.
Porównywanie zmienników to sztuczne kryterium oceny zespołu, bo zmiennicy nie zawsze są ważni. Np. co z tego, że Lech ma tylko Rudneva, skoro jego zmiennicy rzadko grają, a on Lechowi robi więcej goli i zwycięstw niż nam Biton i Genkov razem wzięci?
Odpowiedz cytując
Str@żak
Member

Stary 06.01.2012, 14:35
Zrobię takie samo zestawienie dla Śląska, Legii, Polonii i Lecha bo mam strasznie dużo czasu i się nudzę.
A więc Śląsk:
BR: Kelemen, Gikiewicz
PO: Celeban, Socha
ŚO: Fojut, Pietrasiak, Wasiluk, ew. Szuszkiewicz
LO: Pawelec, Spahic
DP: Kaźmierczak, ew. Sztylka, Elsner, Łukasiewicz
OP: Mila, Cetnarski, Dudek
BP: Sobota, Madej, Ćwielong, Gancarczyk
N: Voskamp, Diaz, Gikiewicz Ł.

Legia:
BR: Kuciak, Skaba
PO: Jędrzejczyk, Rzeźniczak
ŚO: Żewłakow, Komorowski, Choto, Astiz, ew. Kneżević
LO: Wawrzyniak, Kiełbowicz
DP: Vrdoljak, Borysiuk, Gol, Lukasik
OP: Radovic, Wolski, Bruce,
BP: Rybus, Żyro, Kosecki, Furman
N: Ljuboja, Hubnik, Kucharczyk

Polonia:
BR: Przyrowski, Gliwa
PO:Todorovski , Tosik, ew. Mynar
ŚO: Sadlok, Baszczyński, Jodłowiec, Kokoszka
LO: Cotra, Brzyski
DP: Trałka, Piątek, Jeż
OP: Bruno, Baruchyan
BP: Sultes, Wszołek, Przybecki
N: Cani, Sikorski, Teodorczyk

Lech:
BR: Buric, Kotorowski
PO: Bruma, Kikut
ŚO: Wojtkowiak, Kamiński, Arboleda, Wołąkiewicz
LO: Henriquez, Djurdjevic
DP: Murawski, Injac, Drygas
OP: Stilic, Krivets, Możdzeń
BP: Tonev, Wilk
N: Rudnev

Od razu można w porównywaniu skreślić Polonię, bo jak widać ma duże braki i poza tym nawet Ci najlepsi jej piłkarze nie są jacyś wspaniali. Następnie odpada Lech, oni co prawda mają kilku świetnych piłkarzy, ale np kompletnie nie ma zmiennika dla Rudneva. Boczni pomocnicy też nie maja alternatywy. Obrona też po odejściu Bosackiego i słabej formie Arboledy nie powala na kolana. Kolejno odpada Śląsk, bo niby wszystko pięknie ale Pawelec to też taki lewy obrońca z przymusu i już bardziej Paljic na takiego pasuje niż on. Na każdej pozycji pisałem zaczynając od najlepszego piłkarza na danej pozycji w danym klubie, dlatego np trzeci ŚO Śląska jest gorszy od naszego trzeciego. Ta sama sytuacja ma się co do DP i BP. Napastnicy też lepsi w Wiśle. Zostaje Legia i niby jest na papierze tak fajnie jak u nas, ale np taki Radovic póki co nie ma zmiennika, bo wielka podnieta Wolskim, ale niech jeszcze coś więcej pokaże. O ile tego zmiennika Radovicia można jeszcze znaleźć, o tyle Ljuboja jest kompletnie sam. Powiecie zaraz a co za zmiennika ma Biton, a wg mnie ma najlepszego zmiennika, bo ani Hubnik, ani Sikorski nie prezentują się choćby tak jak Genkov. BP mimo że utalentowani i chwaleni też wg mnie nie powalają to samo ze zmiennikami na DP. To wszystko apropos kadr, a teraz podstawowe jedenastki. Z każdego zespołu na daną pozycję jeden zawodnik najlepszy na danej pozycji. Pierwszy dostaje 5 pkt następny 4 i tak dalej. Po podliczeniu wyjdzie kto ma najmocniejszą, bo każdy się czepia, że nie kadra a pierwszy skład ważniejszy. Na szczęście akurat wszystkie zespoły grają takimi samymi ustawieniami także nie będzie źle z tym ocenianiem
BR: Kuciak, Pareiko, Kelemen, Buric, Przyrowski
PO: Celeban, Baszczyński, Jędrzejczyk, Jovanovic, Bruma
PŚO: Chavez, Fojut, Komorowski, Sadlok, Wojtkowiak
LŚO: Żewłakow, Jodłowiec, Bunoza, Pietrasiak, Kamiński
LO: Wawrzyniak, Paljic, Henriquez, Cotra, Pawelec
LDP: Sobolewski, Murawski, Każmierczak, Vrdoljak, Trałka
PDP: Dudek, Borysiuk, Wilk, Injac, Piątek
PP: Tonev, Iliev, Madej, Żyro, Wszołek
LP: Małecki, Rybus, Sobota, Wilk, Sultes
OP: Melikson, Radovic, Mila, Stilic, Bruno
N: Rudnev, Biton, Ljuboja, Cani, Voskamp

Podliczając:
Legia: 40
Wisła: 44
Śląsk: 33
Polonia: 20
Lech: 29

Oczywiście, zaraz będzie że coś nieobiektywnie, ale każdy ma różne zdanie. Tylko mnie za psychola nie weźcie, akurat mam dużo czasu i wzięło mi się na takie porównania. Pozdrawiam
Kawał dobrej roboty, ale niestety zapomniałeś o kilku piłkarzach.

Obiektywnie podsumowując:
Najlepszych bramkarzy ma Śląsk, najlepszych obrońców Legia/Polonia, pomocników - MY/Legia, napastników - Polonia/ Legia. Nie ma co się oszukiwać najbardziej wyrównaną kadrę ma Legia...
Ostatnio edytowane przez Str@żak : 06.01.2012 o godz. 14:49.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 06.01.2012, 14:52
Mocno subiektywnie. Mieliśmy trochę pecha w rundzie jesiennej. Wypadli ze składu Małecki z Meliksonem i zaczął się rollercoster, gra i wyniki jak jazda kolejką górską. Dobrze że nie posypał się Biton bo mielibyśmy dziś duży problem. Dla tej dwójki nie mamy zastępstwa, a przynajmniej nie mieliśmy go w czasie większości rundy. Teraz wygląda to trochę lepiej. Garguła pokazał w końcówce, że będą z niego ludzie (czyt. piłkarz), wraca Boguski i też z każdym meczem wygląda lepiej. Skupmy się jednak na tym co było. Wypadła dwójka, która ciągnęła ofensywę i nie było kim grać. W Legii jest ten sam problem. Mają duet Radovic - Ljuboja i masę szczęścia, że kontuje ich ominęły. Reasumując Wisła jest uzależniona od Meliksona i Małeckiego jak Legia od Radovicia i Ljuboji.

Druga sprawa Śląsk Wrocław. Tutaj mogą się cuda dziać na wiosnę. Mogą ciągnąć wózek dalej w kierunku mistrzostwa, ale mogą też pogubić trochę punktów. Mecz Wisły we Wrocławiu pokazał, że jak kluby z mocniejszymi kadrami nie będą nękane różnymi problemami (kontuzje, pierdołowatość sędziego jak w meczu Wisły z Polonią) to niestety Śląsk może nie wytrzymać konkurencji. Terminarz mają fatalny, jedynie Legie przyjmują u siebie z czołówki. Muszą zaliczyć wyjazd do Warszawy (na Polonię), do Poznania i na Wisłę w ostatniej kolejce, czyli będzie to mecz, który może decydować o wszystkim.
Z drugiej jednak strony mają na ławce jednego z najlepszych trenerów w Polsce, słabego przeciwnika w PP i stosunkowo nie wiele meczów do końca. Nazwiska rzeczywiście nie rzucają na kolana, ale one nie grają. Nie liczą się gwiazdy, liczy się kolektyw, ambicje, zaangażowanie i atmosfera. W drewnianej Polskiej lidze to wystarczy i to wszystko Śląsk ma. Dlatego nie skreślałbym wrocławian.

Polonia po ruchach transferowych (zakontraktowanie Żyda) i zapowiedziach wydaje się znacząco wzmocnić. Choć na pełny obraz trzeba poczekać do końca okienka. Jedynie 15 straconych bramek może przeczyć tezie, że mają słabą defensywę. Jedynie Jodłowiec i Baszczyński coś sobą obecnie prezentują.Reszta jest słabsza od konkurencji. Nie można zapomnieć, że tym co mają w składzie i pomocy sędziego w ostatnim meczu zajmują po 17 meczach miejsce na podium. Po wzmocnieniu kadry mogą być groźni. Zważywszy, że na ławce siedzi niezły trener. Polonia nie gra już w PP, terminarz ligowy mają przeciętny. Dwa bardzo trudne wyjazdy (Poznań i za miedzę), ale z drugiej strony już dwa mecze z nami i wyniki dla nich rewelacyjne (1:1 i 1:0), co też może mieć summa summarum znaczenie. Do tego należy dodać, że grają w tej rundzie tylko 13 meczów, najmniej z czołówki. Nie grają co trzy dni. Ich też nie należy skreślać. Są nieobliczalni na dzień dzisiejszy.

Analizując pozostałą dwójkę nie będę oryginalny.

Problemy Lecha są znane wszystkim. Dopinają budżet jak tylko mogą. Jeśli sprzedadzą Rudnevsa w zimie to wbiją sobie ostatni gwóźdź do trumny. Runda jesienna pokazała, że jak Rudnevs nie gra to Lech nie gra. Mają większy problem niż pozostałe drużyny czołówki. Wypada napadzior i jest katastrofa. Wisła czy Legia, a nawet Polonia jakoś te punkty ciułają bez podstawowych graczy. Obrona poznaniaków to niespodzianka. Stracili najmniej bramek, a na dobrą sprawę sytuacja w tej linii nie wesoła. Mają albo zawodników słabych (Kikut), albo niedoświadczonych (Kamiński), albo po kontuzjach (Wojtkowiak, Arboleda). Dodatkowo dochodzi kolejny rozdział walki z budżetem i komin płacowy czarnego płaczka. Ciężko określić jak zagra Lech na wiosnę. Kadrę mają dziwaczną. Paru zawodników niesamowitych jak na polskie warunki, i sporo szrotu. Grajków, którzy by się w Wiśle na ławkę nie załapali. Terminarz mają ani dobry ani zły. Czeka ich wyjazd na Reymonta i na Łazienkowską, u siebie przyjmują Śląsk i Polonię. Meczów grają tylko trzynaście, do tego PP w którym mierzą się (może to zabrzmi buńczucznie, ale cóż) z najtrudniejszym przeciwnikiem na jakiego mogli trafić. Bakero na stołku trenera gwarantuje kilka wpadek. Czy można ich skreślać w walce o MP. Na pewno nie! Na dzień dzisiejszy zajmują wyższą lokatę od nas. Wszystko będzie zależało od tego komu los będzie sprzyjał bardziej. Kogo przekręca sędziowie i kogo ominą kontuzje. Szanse na MP mają taką jak my w obecnej chwili.

Legia na koniec, bo i mówić można najmniej o niej. Kadrę mają bardzo fajną. Wielu młodych wilków, którzy kiedy chwycą zdobycz mogą jej już nie wypuścić. Młodość idzie też w parze z wieloma problemami. Wahania formy, różna dziwne myśli pod kopułą, nie najwyższe jeszcze umiejętności. O dwójce od której są uzależnieni już wspomniałem. Za Ljuboje może zagrać Hubnik. Kiedy nie był kontuzjowany pokazał że wie co z piłką zrobić. Za Radovicia trudniej znaleźć zastępstwo, ale można się spodziewać, że nawet bez tej dwójki jakoś sobie poradzą. Z twojej analizy wynika, że Chavez z Bunozą są na równi z Żewłakowem i Komorowskim. Nie zgadzam się z tym. Bunoza był dość poważnie kontuzjowany, Chavez to samo. Grali ze sobą ostatnio nie pamiętam kiedy. To nie jest pewna obrona. Z resztą lepiej od Bunozy wygląda Czekaj, o którym zapomniałeś. Chavez jak dojdzie do formy będzie solidnym punktem tej formacji. W Legii natomiast mamy Żewłakowa, który trzyma całą formację. Zawodnik bez młodzieńczej szybkości, ale nadrabiający kolosalnym doświadczeniem, umiejętnością ustawienia się i pokierowania kolegami. Komorowski nigdy nie był international level, ale przy Żewłakowie nie popełnia błędów. Na chwilę obecną najlepsza para stoperów w Polsce. Słów kilka o terminarzu. Jadą na południe do nas i na Śląsk. U siebie mają Polonię i Lecha. Sportowy poziom przeciwnika w PP wręcz śmieszny. Do tego LE i SPP. Na chwile obecną mają tak jak my 18 meczów przed sobą. O ile w LE szansa niewielka na awans to już w PP mogą dojść bardzo daleko. Nie zdziwiłbym się, gdyby zagrali najwięcej meczów ze wszystkich drużyn na wiosnę. Skorża jest inteligentnym facetem. Szkoła jaką zebrał w Wiśle procentuje w Legii teraz. Po poligonie doświadczalnym z olaniem Levadii, teraz przygotował zespół właściwie i nie zaliczył wpadki. Uczy się na swoich błędach co widać gołym okiem. Innych błędów z pracy w Krakowie pewnie też nie powtórzy.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 06.01.2012 o godz. 15:29.

Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.01.2012, 14:59
TOMEK 11 napisał(a):Wyświetl post
jest artykuł na 25 str:

Pareiko 0zł
Jovanovic 1,76zł
Jaliens 0zł
Chavez 0,88zł
Paljić 0zł
Wilk 0,6zł
Sobolewski 0zł
Iliev 0zł
Melikson 3,08zł
Małecki 0zł
Biton 0,6zł

6 920 000 PLN

Jovanić 0,3€
Lamey 0€
Czekaj 0€
Bunoza 0,4€
Diaz ?€
Boguski?€
Nunez?€
Garguła0€
Jirsak 0,7€
Kirm 0,45€
Genkov 0,5€

ok 2,5 mln€
11 000 000 PLN

wszystkie liczby z PN jakby coś

Niezły kabaret, ten kto to pisał to chyba jeszcze pijany po sylwestrze . Biton 0,6 mln zł? Genkov 0.5 mln E? Liczby wyssane z palca, a wręcz kompromitujące autora tego paszkwilka. I pomyśleć, że kiedyś PN to był dobry tygodnik, dziś jest warty tyle co papier toaletowy.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 06.01.2012, 15:07
Lewa obrona: Paljic, Diaz
No tak to wybór mamy szalony, jeden gorszy od drugiego .

Skrzydłowi: Malecki, Iliev, Kirm, Boguski
To samo jeśli chodzi o skrzydłowych. Małecki to boiskowy egoista, a my potrzebujemy zawodnika bramkostrzelnego i do gry zespołowej. Kirm i Boguski proponuje przemilczeć, a Iliew to nie jest piłkarz na 90 min i grę na pełnych obrotach w całym sezonie.

Defensywni pomocnicy: Sobolewski, Wilk, Nunez, Jirsak
Sobolewski młodszy i lepszy juz nie będzie, lepszy czyli umiejętności kreacji gry sie już nie nauczy. Nuneza Ja widziałbym na LO, a Irsak, hmm to wyłącznie rezerwowy. I zostaje nam tylko Wilk i tyle. Tu też potrzebujemy kogoś na miarę Szymkowiaka, kogoś wszechstronnego (50% def. i 50% of.).

_________
Generalnie akceptuje pogląd że mamy najlepsza kadrę w lidze, bo inni maja jeszcze większe dziury, ale My powinniśmy patrzeć na siebie a nie pocieszać się że inni mają jeszcze gorzej.
Ostatnio edytowane przez milosz : 06.01.2012 o godz. 15:22.
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 06.01.2012, 15:14
Lysy napisał(a):Wyświetl post
Niezły kabaret, ten kto to pisał to chyba jeszcze pijany po sylwestrze . Biton 0,6 mln zł? Genkov 0.5 mln E? Liczby wyssane z palca, a wręcz kompromitujące autora tego paszkwilka. I pomyśleć, że kiedyś PN to był dobry tygodnik, dziś jest warty tyle co papier toaletowy.
Zbigniew MUCHA
Przemysław PAWLAK

http://www.transfermarkt.de/en/tzvet...ler_45289.html
http://www.transfermarkt.de/en/dudu-...ler_58327.html

z tf'a wzięli chłopaki
Odpowiedz cytując
elliot_ness
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.01.2012, 15:16
Piłkarz jest tyle wart ile za niego zapłaca a nie tyle na ile go wyceniają.
Odpowiedz cytując
gdsmk
Senior Member

Stary 06.01.2012, 15:17
milosz napisał(a):Wyświetl post
No tak to wybór mamy szalony, jeden gorszy od drugiego .
To samo jeśli chodzi o skrzydłowych. Małecki to boiskowy egoista, a my potrzebujemy zawodnika bramkostrzelnego i do gry zespołowej. Kirm i Boguski proponuje przemilczeć, a Iliew to nie jest piłkarz na 90 min i grę na pełnych obrotach w całym sezonie.
Jesteś kibicem Barcelony, prawda?

Poziom narzekań niektórych tutaj jest szokujący.
Ci piłkarze, na których narzekasz, to są jak na nasze warunki perełki, na które trzeba chuchać, szczególnie Iliev i Mały. Nas NIE STAĆ na lepszych piłkarzy. Sprowadzenie zawodnika pokroju Ilieva do nas to czapki z głów przed Stanem. Przypominam nazwiska Christov, Chiacu, Edno, Temple Omeonu.
Zresztą to jest tak oczywiste, że ja nawet nie potrafię tego wytłumaczyć. Taki klub jak Wisła MUSI nauczyć się grać tym co ma, szczególnie, że ja, podobnie jak Valckx, uważam, że dobry trener z obecną kadrą nie powinien się wykazać nadludzkimi umiejętnościami, żeby wygrać Mistrzostwo.
Mój Boże, spójrzcie choćby na kadrę Śląska.

A nasz mały boiskowy egoista w tylu samych meczach strzelił więcej bramek, niż Maor.
Ostatnio edytowane przez gdsmk : 06.01.2012 o godz. 15:26.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 06.01.2012, 15:37
Lysy napisał(a):Wyświetl post
To nie są wyceny, tylko kwoty za które (podobno) piłkarze trafiali do Wisły.

Artykułu nie czytałem, więc nie oceniam, natomiast wyrwane z kontekstu faktycznie wygląda głupio.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 06.01.2012, 15:43
gdsmk napisał(a):Wyświetl post
Jesteś kibicem Barcelony, prawda?
Pudło, nie jestem kibicem Barcelony, kibicuje Wiśle Kraków i Brazylii. A w konfrontacjach Realu z Barceloną to np. zależało gdzie grał Brazylijczyk Ronaldo i za tą ekipą byłem (i chyba w sumie bliżej mi do Realu niż Barcy).

Poziom narzekań niektórych tutaj jest szokujący.
Ci piłkarze, na których narzekasz, to są jak na nasze warunki perełki, na które trzeba chuchać, szczególnie Iliev i Mały. Nas NIE STAĆ na lepszych piłkarzy.
Wybacz ale Twoja argumentacja jest właśnie "szokująca". Otóż stać nas na lepszego LO niż Paljić czy Diaz ! I chuchać i dmuchać na nich nie zamierzam. To samo dotyczy Kirma i Boguskiego.
Małecki jest na potrzebny ale gry zespołowej nam nie stworzy, jeden indywidualista w zespole to nie problem to może być nawet atut (i często jest !), ale Iliew odnotował w lidze ZERO bramek i ZERO asyst (choć nie, chyba raz trafił w głowę Bitona) i jego juz trudno bronić, ma potencjał wielki, bo jego umiejętności techniczne są z innej bajki niż nasza liga i jestem jego fanem ,ale faktem jest że my potrzebujemy kogoś lepszego, tj. na 90 minut walki (również w odbiorze piłki) i do tego bramkostrzelnego ale i młodszego od Iliewa. Serb byłby bardzo dobrym zmiennikiem wobec realnego konkurenta do składu.

Jestem zwolennikiem pozytywnej oceny pracy Stana, ale nie jestem bezkrytyczny, a Iliew to największe rozczarowanie, spodziewałem się dużo więcej od króla strzelców ligi serbskiej, może wiosna będzie należeć do niego, bardzo bym sobie tego życzył.

______
Pomiędzy narzekaniem i różowymi okularami jest też miejsce na życzliwą krytykę która ma rozwijać nasz zespół, a nie podtrzymywać jej niedostatki. Zwolennikiem życzliwej krytyki jestem, a do wiecznych malkontentów akurat sie nie zaliczam, czemu nie raz dałem tu wyraz. Wisła ma najmocniejszą kadrę w lidze ale wzmocnień potrzebuje obiektywnie, jeśli ma się rozwijać, a tego chcemy chyba wszyscy.

1) LO,
2) def.pomocnik z inklinacją do gry of.,
3) skrzydłowy.
... jak sprowadzimy choć dwóch z tych trzech pozycji piłkarzy klasowych do podstawowej jedenastki to okienko zimowe będzie jak dla mnie b. udane, inaczej to tak jakby się nic nie wydarzyło.

________
tofik, to prawda, Iliew na różnych etapach swojej kariery grał w różny sposób, a w Partizanie na innej pozycji i w inaczej grającej drużynie, ale nie zmienia to faktu że piłkarz ma ogromny potencjał i niemal całkowicie marnowany w Wiśle, może z Meliksonem wiosną da więcej, ale i tak jeszcze jeden skrzydłowy jest nam potrzebny, choćby taki Spas Delew.
Ostatnio edytowane przez milosz : 06.01.2012 o godz. 16:15.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 06.01.2012, 16:01
Iliew w Partizanie gral w zupełnie inny sposób niż u nas i na innej pozycji, jako napastnik w 442. Także drużyna Partizana ma odmienny od naszego styl gry w lidze. Nie mają tylu strat w pomocy, częściej grają atak pozycyjny przy czym nie nazywam ataku pozycyjnego wymianą piłki między stoperami i tym nabijanie 60%.

Odnośnie składu zgadzam się w 100% co do pozycji wymagających wzmocnienia. Co do ich realizacji, nie licze tu na właściciela, oczywiście poza kwotą sponsorską od TF. Więc jakoś się specjalnie nie nastawiam, że zrobimy porządne trasfery. Żeby coś zdziałać za posiadaną jałmużnę trzeba by kupić jednego piłkarza, na dwóch może być mało.
Ostatnio edytowane przez tofik : 06.01.2012 o godz. 16:06.
..
Odpowiedz cytując
gdsmk
Senior Member

Stary 06.01.2012, 16:13
milosz napisał(a):Wyświetl post
Pudło, nie jestem kibicem Barcelony, kibicuje Wiśle Kraków i Brazylii. A w konfrontacjach Realu z Barceloną to np. zależało gdzie grał Brazylijczyk Ronaldo i za tą ekipa byłem (i chyba w sumie bliżej mi do Realu niż Barcy).
Wybacz ale Twoja argumentacja jest właśnie "szokująca". Otóż stać nas na lepszego LO niż Paljić czy Diaz ! I chuchać i dmuchać na nich nie zamierzam. To samo dotyczy Kirma i Boguskiego.
Małecki jest na potrzebny ale gry zespołowej nam nie stworzy, jeden indywidualista w zespole to nie problem to może być nawet atut (i często jest!), ale Iliew odnotował w lidze ZERO bramek i ZERO asyst (choć nie, chyba raz trafił w Bitona), ma potencjał wielki, bo jego umiejętności techniczne są z innej bajki niż nasza liga i jestem jego fanem ,ale faktem jest że my potrzebujemy kogoś lepszego, tj. na 90 minut walki (również w odbiorze piłki) i do tego bramkostrzelnego ale i młodszego od Iliewa.

______
Pomiędzy narzekaniem i różowymi okularami jest tez miejsce na życzliwą krytykę która ma rozwijać nasz zespół, a nie podtrzymywać jej niedostatki. Zwolennikiem życzliwej krytyki jestem, a do wiecznych malkontentów akurat sie nie zaliczam, czemu nie raz dałem tu wyraz. Wisła ma najmocniejszą kadrę w lidze ale wzmocnień potrzebuje obiektywnie, jeśli ma się rozwijać, a tego chcemy chyba wszyscy.
To, co ostatnimi czasu było według mnie naszym ogromnym mankamentem to fakt, że nikt nigdy nie umiał zarządzać umiejętnie kadrą pierwszej drużyny. Pewnie wynikało to też z niestabilności pionu sportowego (dyrektor sportowy itp.) albo chronicznych zmian na posadzie trenera. Dążę do tego, że Stan, być może do spółki z Maaskantem, doprowadzili wreszcie do tego, że mamy po dwóch mniej więcej równorzędnych piłkarzy na KAŻDĄ pozycję, i to piłkarzy klasy stosunkowo wysokiej, bo jakby nie patrzeć, każdy z nich w swojej docelowo najwyższej formie (której niektórzy jeszcze nie mieli okazji zaprezentować!) jest bardzo pewnym punktem drużyny.
Może zapędziłem się nazywając Cię malkontentem, i oczywiście, mogę zgodzić się z faktem, ze potrzebujemy lepszych piłkarzy, i to może na każdą pozycję (no bo zawsze dobrze jest mieć coraz lepszych i lepszych), ale mamy takich jakich mamy, za nich zapłaciliśmy i na takich nas stać. Są tacy jacy są, ale wreszcie nie ma w składzie typowych "wypełniaczy" czy totalnych ogórów, jak to swego czasu bywało (no, może za Bruda mógłby ktoś przyjść, ale dlaczegóżby nie dać chłopakowi szansy?)
Owszem, Mały holuje piłkę, podejmuje czasem złe decyzje, Iliev moim zdaniem jest bardzo źle przygotowany fizycznie i popełnia straszne błędy w obronie, przez co cierpi Lamey lub Jovanovic, nie mamy dobrego lewonożnego skrzydłowego, ja to wszystko widzę, tylko że naprawdę ciężko, żeby w klubie naszego pokroju była jedenastka piłkarzy pozbawionych wad. Oczywiście, moglibyśmy kupić Delewa za dużą kasę, chciałbym takiego piłkarza. Tylko że mamy jeszcze Kirma, Małego, Ilieva, Boguskiego, Gargułę i Meliksona, którzy mogą grać na jego pozycji, i każdy z nich jest świetnym piłkarzem. A przecież już teraz nie mieszczą się na ławce.
Moim zdaniem dużo lepiej dla zespołu jest wyciągnąć maksimum z obecnej kadry.
Zgodzić się mogę, że naszym najsłabszym punktem wydaje się być obecnie lewa obrona - ale cały czas mamy wypożyczenie Diaza oraz Dragana, dlatego bzdurą jest ściągnąć grającego na podobnym poziomie Dudu, i to jeszcze za paręset tysięcy euro. Lepiej już przyczaić się na jakiegoś turbobałkańca czy innego kogoś, który faktycznie wzmocni tę pozycję, bo tak naprawdę nigdzie nam się krzywda nie dzieje. Ta drużyna potrzebuje wg mnie po prostu zaufania.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów