The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.12.2011, 10:52
dymion9 napisał(a):Wyświetl post
Witam, chciałem zapytać co możecie mi polecić z książek piłkarskich. Widziałem, ze ktoś wcześniej napisał o biografiach Mourinho, czy Sir Alexa. Jeśli macie jakieś ciekawe biografie, autobiografie, czy książki związane ogólnie z tematyką piłkarską to proszę o pomoc.
http://bukowylas.pl/content/ksiazka/mowa-trawa
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 18.12.2011, 08:44
Witam. Czy mógł by mi ktoś polecić jakieś książki których akcja rozgrywa się w przyszłości (potrzebuję do matury: Wizja przyszłości w literaturze i filmie) zależy mi na tym żeby to jak autor wyobraża sobie przyszłość było dobrze opisane.
Z góry dziękuję.
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 18.12.2011, 10:27
Mozesz sprobowac cos z klasyki typ łowca androidów czy też "Czy androidy marzą o elektronicznych owcach?" to od Phiilpa Dicka. A z drugiej strony mógłbyś sięgnąć po Janusza Zajdla (jest z najlepszych polskich pisarzy w mojej ocenie) Limes Inferior, Cylinder van Tropha czy coś takiego tylko że tutaj z analizą jest trochę ciężej bo on pisał w czasach cenzury i jego książki to ukryte znaczenia ciężkie metafory. Więc skonsultuj to z polonistą albo z kimś obytym w temacie.
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 18.12.2011, 14:00
Wielkie dzięki
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 18.12.2011, 16:43
Jeżeli ktoś zaczarował się klimatem The Elder Scrolls to polecam mu książkę "Miasto w przestworzach". Bardziej klimatyczna niż Skyrim.

Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 18.12.2011, 19:30
piotrek06 napisał(a):Wyświetl post
Witam. Czy mógł by mi ktoś polecić jakieś książki których akcja rozgrywa się w przyszłości (potrzebuję do matury: Wizja przyszłości w literaturze i filmie) zależy mi na tym żeby to jak autor wyobraża sobie przyszłość było dobrze opisane.
Z góry dziękuję.
Może coś z klasyki: "1984" Orwella, "Nowy Wspaniały Świat" Huxley'a, "My" Zamiatina, "Diuna" Herberta, "Powrót z gwiazd" Lema, "Wojna światów" Wellsa

Ja właśnie czytam autobiografię dowódcy Dywizjonu 303, Jana Zumbacha "Ostatnia walka". Polecam wszystkim, rewelacja!
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 29.12.2011, 19:55
Tutaj też wrzucę może ktoś zaglądnie

Sprzedam dwie książki.

William Gibson: "Neuromancer" oraz "Wszystkie jutra" - Klasyka Cyberpunk jak to piszą na forach dyskusyjnych.

Nie śmigane, stały chwilę na półce - jak to się mówi "duplikat prezentu"

Cena 25zł za obie - dostawa na terenie Krakowa
Ostatnio edytowane przez Kocur : 29.12.2011 o godz. 23:14.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 30.12.2011, 17:35
A samego Neuromancera byś sprzedać nie chciał?

Diuny nie polecam na pierwszy strzał. Książka jest magiczna, ale dla zagorzałych fanów gatunku. Jest bardzo "niedzisiejsza", przestarzała (trudno się dziwić). Niemniej to pozycja obowiązkowa, ale na trochę później. Sam byłem mocno rozczarowany jak zaczynałem, i niemal zahipnotyzowany klimatem jak kończyłem
Ostatnio edytowane przez Gordian : 30.12.2011 o godz. 17:44.

Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.12.2011, 18:01
Końcówkę roku wykorzystałem na nadrobienie poprzednich miesięcy. Przeczytałem m. in.
- Człowiek, który wkradł się do Auschwitz: historia brytyjskiego żołnierza, który z własnej woli przedostał się do obozu Auschwitz III-Monowitz.

- Tajne Państwo autorstwa Jana Karskiego: bestseller czasu II wojny światowej, po raz pierwszy przekazała światu obraz unikalnego zjawiska, jakim było Polskie Państwo Podziemne.

- Michnikowszczyzna, Zapis choroby publicystyczna książka autorstwa Rafała Ziemkiewicza, wydana w grudniu 2006. Autor opisuje w niej powstanie „postkomunizmu w Polsce”, wskazując na Adama Michnika jako głównego z jego twórców.
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 30.12.2011, 19:21
Jakieś sensacje polecicie? Tylko w miare dzisiejsze, tj XXIw. Coś w stylu DeMille, Coben, Child itp?
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 30.12.2011, 20:00
Gordian napisał(a):Wyświetl post
A samego Neuromancera byś sprzedać nie chciał?

Diuny nie polecam na pierwszy strzał. Książka jest magiczna, ale dla zagorzałych fanów gatunku. Jest bardzo "niedzisiejsza", przestarzała (trudno się dziwić). Niemniej to pozycja obowiązkowa, ale na trochę później. Sam byłem mocno rozczarowany jak zaczynałem, i niemal zahipnotyzowany klimatem jak kończyłem

Jeśli możesz poczekać do niedzieli - dam znać - 15 zeta za Neuro
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 01.01.2012, 22:02
Sławomir Koper - Życie Prywatne Elit Artystycznych Drugiej Rzeczypospolitej

Sporo oskarżeń o plagiat posypało się w kierunku autora, nie zmienia ot jednak faktu, że czyta się to wszystko jednym tchem. Sporo nowości, anegdot i informacji historycznych o ludziach, których znamy z lekcji polskiego, a czego nauczyciele raczej nie mieli odwagi opowiadać, bo dotyczyło postaw moralnych wielkich polskich artystów.

Można dowiedzieć się o tym, jak autor "Kariery Nikodema Dyzmy" i "Znachora" zginął z rąk sowietów we wrześniu 1939 r, o orgiach i schadzkach Witkacego, o wędrówce Ordonównej z polskimi sierotami z Syberii do Iranu czy o śmierci Bruno Schulza z rąk hitlerowców.

W tej serii także sporo innych ciekawych tytułów, jak choćby Afery i skandale II Rzeczypospolitej.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Od: 12.2011

Stary 02.01.2012, 18:35
Szukam książek w wersji elektronicznej (nie skany) :
-Marek Krajewski : Festung Breslau, Aleja samobójców ,Dżuma w Breslau
-Alexandra Linder : Interes z aborcją. Kto zarabia na zabijaniu?
-Teddy Dekker : Trzy
-Valdimir Volkoff : Spisek
-Waldemar Łysiak : 4 czyli operacja Sandbox
-Cay Rademacher : In nomine mortis
-Francine Rivers: Dziecko pokuty
-Michael D. O`Brien : Ojciec Eliasz. Czas apokalipsy
-Eric von Kuehnelt-Leddihn: Jezuici, burżuje, bolszewicy

Jak ktoś posiada albo znajdzie pisać !

Jak by ktoś miał jakieś książki na ebooka to chętnie się powymieniam
W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 02.01.2012, 19:20
Ok - jak ktoś chce Neuromancer do wzięcia pojedynczo.

Co do Diuny - polecam również film - niebywałe w przypadku ekranizacji ale film jest naprawdę bardzo dobry
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 03.01.2012, 19:45
Puchatek, łap:
http://chomikuj.pl/longville/E-booki...1086517596.pdf
http://chomikuj.pl/Bedouin/Ebook/Riv...,540119598.pdf

I jakby Cię audiobooki też interesowały, to tu masz w częściach Festung Breslau
http://chomikuj.pl/h.greda/Dokumenty...5bmp3*40128*5d
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 04.01.2012, 00:07
LanceTS napisał(a):Wyświetl post
Jakieś sensacje polecicie? Tylko w miare dzisiejsze, tj XXIw. Coś w stylu DeMille, Coben, Child itp?

Z DeMille'a przeczytałem "Gra Lwa" ,"Powrot Lwa" -dobra wartka akcja.

No i sensacyjno-krymnialny-oczywiscie Larssona Milenium-przeczytalem "Mezczyzn ktorzy nienawidza kobiet" ,super klimat i fabula,zobaczymy jak 2 dalsze tomy.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Stary 04.01.2012, 19:45
gypsy.... dzięki.

A co byście polecili z S. Kinga ? Obecnie przeczytałem Lśnienie, Bezsenność, Desperacja, i Lśnienie najbardziej mi się podobało. Dodam, że nie znoszę fantastyki i czary mary oraz przesadnego zażynania . Co jeszcze z klasyki horroru, thrilleru polecacie ?
W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
Odpowiedz cytując
Serwatkus
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 04.01.2012, 22:58
Najlepszą ksiązka Kinga jaka czytalem do tej pory (a naprawde sporo juz czytalem) jest dla mnie "miasteczko Salem". Bardzo dobre jest również "To", chociaz sam koniec mnie trochę rozczarował
Odpowiedz cytując
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 04.01.2012, 23:12
Miasteczko Salem i Smętarz Zwierzont.. tylko te czytałem i obie polecam..
[][][][]> T S W <[][][][]
Odpowiedz cytując
przemo
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 04.01.2012, 23:17
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
No i sensacyjno-krymnialny-oczywiscie Larssona Milenium-przeczytalem "Mezczyzn ktorzy nienawidza kobiet" ,super klimat i fabula,zobaczymy jak 2 dalsze tomy.
Dwa następne tomy tak samo dobre jak pierwszy, a może i lepsze. Jakieś 2 lata temu przeczytałem wszystkie trzy tomy w tydzień, max 10 dni. Naprawdę super się czyta
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 04.01.2012, 23:50
Puchatek napisał(a):Wyświetl post
gypsy.... dzięki.

A co byście polecili z S. Kinga ? Obecnie przeczytałem Lśnienie, Bezsenność, Desperacja, i Lśnienie najbardziej mi się podobało. Dodam, że nie znoszę fantastyki i czary mary oraz przesadnego zażynania . Co jeszcze z klasyki horroru, thrilleru polecacie ?
"To" - wg mnie najlesza Jego pozycja jaką dotąd przeczytałem
"Miasteczko Salem"
"Zielona Mila"
"Christine"
"Ręka Mistrza"
"Czarna Bezgwiezdna Noc" - 4 opowiadania o merderstwach, każde bardzo wciągające - polecam!
"Cztery pory roku"
Obecnie czytam Dallas'63 i jak na Kinga nawet początek mi się podoba, bo dość szybko przeszedł do meritum
Ostatnio edytowane przez Proud : 04.01.2012 o godz. 23:53.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 19.01.2012, 09:19
Puchatek - polecam Wielkie Sekretne Widowisko Cliva Berkera(rekomendacja także od emsi jakiś czas temu).Genialny,wielowątkowy trzymający w napięciu obszerny horror.Najlepsze w tej książce jest to że w kluczowym momencie przechodzisz do innego wątku a gdy tu taki moment następuje wracasz do poprzedniego.Super się czyta.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Odpowiedz cytując
Keczup
Member

Od: 01.2012

Stary 19.01.2012, 14:06
horror - zaułek zła
thriller - nasi przyjaciele z florix 8
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 19.01.2012, 14:45
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Z DeMille'a przeczytałem "Gra Lwa" ,"Powrot Lwa" -dobra wartka akcja.

Zajebiaszcze Wszystkie 3 tomy pochlanalem w tydzien z 1700 stron
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 20.01.2012, 15:33
Larsson już zaczyna powoli być męczący, szczególnie teraz ze względu na film, temat został już maksymalnie oklepany.

Kilka miesięcy temu, na rynku wydawniczym pojawiła się sensacja lektura, napisana w zbliżonym stylu, ale przez Polaka pt. NIELEGALNI. Autor swojego prawdziwego nazwiska nie ujawnił,ale sam fikcyjny wątek wydarzeń przedstawił dosyć ciekawe na tle wydarzeń współczesnej Polski. Znajdziemy tam odniesienia do afery Olina, działalności Zacharskiego, spraw związanych z IPN oraz zamieszania z teczkami, które wszyscy tak dobrze znamy.

Książka przyjemna do czytania, opisy schematów i działań służb też sprawiają wrażenie wiarygodnych. Myślę, że na zimowe wieczory w sam raz do poczytania. Poniżej zajawka lektury z YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=M22z5...eature=related
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 24.01.2012, 16:51
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Sławomir Koper - Życie Prywatne Elit Artystycznych Drugiej Rzeczypospolitej

Sporo oskarżeń o plagiat posypało się w kierunku autora, nie zmienia ot jednak faktu, że czyta się to wszystko jednym tchem. Sporo nowości, anegdot i informacji historycznych o ludziach, których znamy z lekcji polskiego, a czego nauczyciele raczej nie mieli odwagi opowiadać, bo dotyczyło postaw moralnych wielkich polskich artystów.

Można dowiedzieć się o tym, jak autor "Kariery Nikodema Dyzmy" i "Znachora" zginął z rąk sowietów we wrześniu 1939 r, o orgiach i schadzkach Witkacego, o wędrówce Ordonównej z polskimi sierotami z Syberii do Iranu czy o śmierci Bruno Schulza z rąk hitlerowców.

W tej serii także sporo innych ciekawych tytułów, jak choćby Afery i skandale II Rzeczypospolitej.
Tak , przyjemna książeczka. List Witkacego do żony najlepszy. O tym jak postanowił się wylać na łące , zamyślił się i koński bąk "uciął go w kutasa". "Napuchło to to ,jak odpadnie to ci to wyślę".

Swoją drogą. Chciałbym polecić dwie książki. Dla miłośników literatury wojennej.

1) Konarmia - Izaak Babel
2) W polu - Stanisław Rembek (warto)
Tak się zastanawiałem. Hoffman zrobił film o wojnie 1920 roku w oparciu o dość infantylny schemat. Dlaczego nie sięgnięto po bazę jaką była powieść "W polu" Rembeka. Grupa sprawnych fachowców o otwartych umysłach mogłaby zrobić wielkie kino wojenne.
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 26.01.2012, 18:17
Dziś na www.multibook.pl promocja, po przedpłacie na konto wysyłka Pocztą Polską za free.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
Puchatek
Member

Stary 31.01.2012, 11:38
Panowie dramat !

Kobita kazała mi przeczytać ambitną książkę o miłości w której główny wątek to zazdrość. Akcja musi być współczesna . Mam jej dać po przeczytaniu i podyskutować z nią o fabule ;(
Mówi, że to ma być kara dla mnie za ciągłe czytanie ,,wojennych książek,, no i moje zachowanie niekiedy

Oczywiście musi być krótka i dostępna w wersji elektronicznej na czytnik.
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 01.02.2012, 19:02
Fanom powieści sensacyjnych mogę śmiało polecić książki Lee Child'a. Kolega mi zarekomendował jedną książkę ("Jutro możesz zniknąć") i okazała się na tyle interesująca, że przeczytałem ją w 3 dni.

Powieści autora są średniej długości (ok. 400 stron), ale czyta się je bardzo dobrze i szybko. Każda ma ok. 80 rozdziałów, co daje ok. 5 stron na rozdział, dzięki temu można przyjemnie czytać np. jadąc tramwajem.

Autor ponadto posiada ogromną wiedzę o uzbrojeniu, histroii czy sytuacji geopolitycznej na świecie, i umie tą wiedzę przekazać w sposób przystępny (w przeciwieństwie np. do Toma Clancy'ego którego książki są trudne). Duzo jest objaśnień, dotyczących nawet mechanizmów działania broni której używa bohater (jak działa blokada spustu, dlaczego do tej trzeba nosić rękawiczkę, co dzieje się wewnątrz łuski itp.)

Dla fanów sensacji na pewno obowiązkowy autor do zapoznania się
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 01.02.2012, 19:14
Zgadzam się z Vincim - "Nielegalni" są do przeczytania i są naprawdę niczego sobie ( połknąłem w 2 wieczory ).
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów