The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.12.2011, 13:59
U nas sie nie da zrobić zmian które wzmocnią zespół. Ci co siedza na ławie nie siedza tam bez powodu. Są słabsi, dlatego jak zmieniają podstawowego grajka normalne, że gra się pogarsza.
No ewentualnie jakby wstawiać Kirma, i zmieniać go na Ilieva, albo Jaliensa, a robić zmiane na Jovanovicia. Wtedy zmiana rzeczywiście by była na plus, bo gorzej się nie da grać. No ale wtedy byłby zarzut, że nie trafił z podstawowym składem
..
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 21.12.2011, 14:09
lazy napisał(a):Wyświetl post
Absolutnie nie widzę progresu w ciągu tych 6 meczów. Gramy to co graliśmy. Z drobnymi poprawkami, które w sumie ze szczęściem wpłynęły na cały obraz. Zresztą o jakim progresie można mówić na 6 ostatnich meczy w ciągu całej rundy?
a ja to widzę inaczej. Przede wszystkim - nie gramy tego, co graliśmy. Zupełnie inna filozofia konstruowania ataku, inaczej funkconuje defensywa CAŁEGO zespołu (wyższy pressing, szybsze dojście do rywala z piłką), inna strategia.

Problem tkwi gdzie indziej. Są tylko momenty, coraz dłuższe, ale brakuje konsekwencji na cały mecz. Póki co stać nas na jedną dobrą połowę (vide Śląsk czy oba mecze pucharowe).

Do tego plusem jest plastyczne podejście do ustawienia, bo np. w tych krytykowanych meczach z Górnikiem i Polonią Moskal przeprowadzał zmiany (moim zdaniem - na czas, ale tu znowu optyka, Ty widzisz tak ja inaczej, nie ma sensu sie spierac) nie tylko personalne, ale i w ustawieniu. Moskal szuka i reaguje. To nie jest jakiś cyborg bez posłuchu, który boi się piłkarzy i reakcji tłumu / właściciela.

Cytat:
Przestańmy mitologizować Moskala tak samo jak mitologizujemy Małeckiego. To że ktoś jest Wiślakiem nie znaczy że spełnia kwalifikacje do pracy/gry w klubie. Jeśli by tak było to my wszyscy powinniśmy tam pracować.
NIGDZIE nie pisałem, ze bycie Wiślakiem ma zastepować umiejętności, kwalifikacje. NIGDZIE.
Natomiast NIE WYKLUCZAM - i cieszyłoby mnie to bardzo - gdyby POZA KWALIFIKACJAMI człowiek pracujący dla Wisły był Wiślakiem.
To jest rzeczywiście takie trudne do zrozumienia?
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 21.12.2011, 14:14
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
@ Lukasz,
jest jeszcze istotny czynnik, który inwestor (właściciel klubu również) powinien brac pod uwagę - "krzywa progresu / regresu".

To nie jest tak, że Moskal czy jakikolwiek inny trener jest punktem w czasie, więc rozpatrujemy go tylko za "teraz". Trzeba ocenić jego pracę w kontekście tego, w jakim momencie ją rozpoczął, jak prezentowała się drużyna etc..
Dla mnie to krzywa wznosząca.
Dla mnie to szczęście.

Myślę iż nie da się w przeciągu czasu który dostał Moskal wiele zmienić. Da się, bazując na tym co wspólnie/pod dyktandem Maaskanta wypracował, spiąć pośladki i liczyć na szczęście. Zrobił co do niego należało a szczęście było po jego stronie. Wielkie brawa.

Czy to gwarantuje progres? Nie.

Czasami jest tak iż bardzo dobrego pracownika przenosi się na inne, wyższe stanowisko i okazuje się to niewypałem (przeniesienie kompetencji w niekompetencję). Nikt nie zagwarantuje ze ze świetnego asystenta Kazek przerodzi się w świetnego trenera. Może być rożnie. Nie zaryzykujesz nie dowiesz się a czy warto zaryzykować to najlepiej wiedzą w klubie (mając przed nosem inne kandydatury). Ot życie.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 21.12.2011, 14:19
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Nikt nie zagwarantuje ze ze świetnego asystenta Kazek przerodzi się w świetnego trenera. Może być rożnie. Nie zaryzykujesz nie dowiesz się a czy warto zaryzykować to najlepiej wiedzą w klubie (mając przed nosem inne kandydatury). Ot życie.
I w drugą stronę: nikt nie zagwarantuje, ze "nazwisko" zapewni wyniki. Ryzyko. Może być różnie.
Problem polega na tym, że tyle samo ryzykujemy, stawiając na nieopierzonych z zachodu (Maaskant, Petrescu) co na Moskala.
Futurologia - ja uważam, że warto zaryzykować, Ty uwazasz że nie. Kropka.

Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 21.12.2011, 14:34
I w drugą stronę: nikt nie zagwarantuje, ze "nazwisko" zapewni wyniki. Ryzyko. Może być różnie.
Problem polega na tym, że tyle samo ryzykujemy, stawiając na nieopierzonych z zachodu (Maaskant, Petrescu) co na Moskala.
True.

Patrząc na historie masz racje. Patrząc na finanse pewnie masz rację. Generalnie masz całkowitą racje, nawet przychylam się do Twojego zdania. Co więcej twierdze ze to nie jest problem, to jest klęska urodzaju.

Natomiast patrząc na wytłuszczony fragment cytatu, skoro tyle samo ryzykujemy (i tu się zgadzamy) to u Ciebie o wyborze decydują: sympatia/'względy wiślickie'. Ja nie nie mam zdania kogo wolałbym, bo dla mnie wybór z jednego to nie wybór.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.12.2011, 14:40
Bardzo niedobrze, jeśli SKWK znów wydaje kuriozalne i nieodpowiedzialne oświadczenia w sprawie Moskala, próbując cokolwiek narzucać Valcksowi i innym osobom. Przy okazji znów uzurpując sobie prawo do mówienia w imieniu "Kibiców Wisły"" zamiast wyłącznie własnym. Nie każdy kibic Wisły podziela ich zdanie. Wiele osób nie chce na ławce trenerskiej "Wiślaka z krwi i kości", tylko świetnego fachowca.

Za każdym razem gdy SKWK próbowało brać się za kreowanie polityki personalnej klubu kończyło się to katastrofą. Ale oni dalej brną w tą uliczkę za szkodą dla siebie i Wisły. Ktoś tam najwyraźniej cierpi na manię wielkości.

Uważam, że znacznie więcej racjonalnych powodów stoi dziś za zatrudnieniem porządnego zagranicznego szkoleniowca, sprawdzonego w swoim fachu, zamiast eksperymentowanie na Wiśle i Moskalu. Ta runda będzie zbyt ważna, a "Kazek" ma jeszcze mnóstwo czasu przed sobą na dalsze nabieranie doświadczeń w innej roli niż pierwszy trener Wisły. To jeszcze nie jest dla niego idealny moment.
Ostatnio edytowane przez Markus : 21.12.2011 o godz. 14:44.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 21.12.2011, 14:42
Natomiast patrząc na wytłuszczony fragment cytatu, skoro tyle samo ryzykujemy (i tu się zgadzamy) to u Ciebie o wyborze decydują: sympatia/'względy wiślickie'. Ja nie nie mam zdania kogo wolałbym, bo dla mnie wybór z jednego to nie wybór.
Zgadza się. Jeśli mam do wyboru porównywalne ryzyko, to wolę dać szanse Wiślakowi. Bo jego wiślackość to element dodany, który przeważa - nie podstawowy, ale dodany. "To jest coś extra".

Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 21.12.2011, 14:45
Markus napisał(a):Wyświetl post
Bardzo niedobrze, jeśli SKWK znów wydaje kuriozalne i nieodpowiedzialne oświadczenia w sprawie Moskala, próbując cokolwiek narzucać Valcksowi i innym osobom. Przy okazji znów uzurpując sobie prawo do mówienia w imieniu "Kibiców Wisły"" zamiast wyłącznie własnym. Nie każdy kibic Wisły podziela ich zdanie.

Za każdym razem gdy SKWK próbowało brać się za kreowanie polityki personalnej klubu kończyło się to katastrofą. Ale oni dalej brną w tą uliczkę za szkodą dla siebie i Wisły. Ktoś tam najwyraźniej cierpi na manię wielkości.

Uważam, że znacznie więcej racjonalnych powodów stoi dziś za zatrudnieniem porządnego zagranicznego szkoleniowca, sprawdzonego w swoim fachu, zamiast eksperymentowanie na Wiśle i Moskalu. Ta runda będzie zbyt ważna, a "Kazek" ma jeszcze mnóstwo czasu przed sobą na dalsze nabieranie doświadczeń w innej roli niż pierwszy trener Wisły. To jeszcze nie jest dla niego idealny moment.
Walą do nas drzwiami i oknami. Dla kazdego z nich to zaszczyt, pracować w tak porządnym, zagranicznym klubie, sprawdzonym w swoim fachu, jak Wisła.

Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 21.12.2011, 14:56
Markus napisał(a):Wyświetl post
Bardzo niedobrze, jeśli SKWK znów wydaje kuriozalne i nieodpowiedzialne oświadczenia w sprawie Moskala, próbując cokolwiek narzucać Valcksowi i innym osobom. Przy okazji znów uzurpując sobie prawo do mówienia w imieniu "Kibiców Wisły"" zamiast wyłącznie własnym. Nie każdy kibic Wisły podziela ich zdanie. Wiele osób nie chce na ławce trenerskiej "Wiślaka z krwi i kości", tylko świetnego fachowca.

Markus z całym szacunkiem, to właśnie ONI (ja nie jestem członkiem SKWK) mają moralne prawo wypowiadać się w imieniu Kibiców Wisły, a nie S.S.A., nie TWSD, nie inne organizacje, czy poszczególni kibice tutaj czy gdzie indziej.

To Oni skupiają i organizują życie największej grupy Kibiców Wisły Kraków, to w Ich szeregach jest najwięcej najbardziej zaangażowanych kibiców, którzy poświęcają swój czas na organizacje dopingu czy akcje społeczne.
To Oni mają prawo, a nawet obowiązek napisać oświadczenie, które będzie potwierdzeniem woli Kibiców po meczu w środę. A przypomnę Ci, że Kibice krzyczeli: MOSKAL KAZIMIERZ, NIE RUSZ KAZIKA, BO ZGINIESZ !!

Całkowicie nie rozumiem Twojego postu. Po co atakować SKWK za słuszne akcje. I w sprawie Św... (nie pisze dalej bo podobno za jego nazwisko jest Ban ;-) i Moskala ? Gdyby tego nie zrobili można by mieć do nich pretensje o zaniechanie.

Nie zgadzam się z Tobą także co do sedna sprawy. Teraz to najwięcej orientuje się Moskal, jak przyjdzie INNY ZAGRANICZNY to zanim pozna się, że Q i Lamey to nie gwiazdy, to przegramy dwu-mecz, stracimy szanse na puchary i obudzimy się ze Smudą :(.
Nie twierdze bynajmniej, że jak Kazek zostanie to nie obudzimy się także ze Smudą, ale chce powiedzieć, że z NOWYM ZAGRANICZNYM MAMY TAKIE SAME SZANSE JAK Z KAZKIEM. Bo nowy to nie będzie klasy Mourinhio, ale pewnie klasy Bakero albo Petrescu. A jeżeli szansę są takie same to dajmy szansę osobie, dla której WISŁA to więcej niż 5 liter i 90 minut meczu. Zresztą mówisz, żeby nie robić krzywdy Moskalowi, a on przecież bardzo chce zostać i spróbować wykorzystać swoją szansę.

Markus więcej dystansu życzę do SKWK i do wszystkiego innego. Mówię Ci to z perspektywy zwykłego kibica, który nie stoi po żadnej ze stron wewnętrznej barykady.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 21.12.2011 o godz. 14:59.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 21.12.2011, 14:59
a ja to widzę inaczej. Przede wszystkim - nie gramy tego, co graliśmy. Zupełnie inna filozofia konstruowania ataku, inaczej funkconuje defensywa CAŁEGO zespołu (wyższy pressing, szybsze dojście do rywala z piłką), inna strategia.

Problem tkwi gdzie indziej. Są tylko momenty, coraz dłuższe, ale brakuje konsekwencji na cały mecz. Póki co stać nas na jedną dobrą połowę (vide Śląsk czy oba mecze pucharowe).

Do tego plusem jest plastyczne podejście do ustawienia, bo np. w tych krytykowanych meczach z Górnikiem i Polonią Moskal przeprowadzał zmiany (moim zdaniem - na czas, ale tu znowu optyka, Ty widzisz tak ja inaczej, nie ma sensu sie spierac) nie tylko personalne, ale i w ustawieniu. Moskal szuka i reaguje. To nie jest jakiś cyborg bez posłuchu, który boi się piłkarzy i reakcji tłumu / właściciela.

NIGDZIE nie pisałem, ze bycie Wiślakiem ma zastepować umiejętności, kwalifikacje. NIGDZIE.
Natomiast NIE WYKLUCZAM - i cieszyłoby mnie to bardzo - gdyby POZA KWALIFIKACJAMI człowiek pracujący dla Wisły był Wiślakiem.
To jest rzeczywiście takie trudne do zrozumienia?
Taktyka jest taka sama - może bardziej elastyczna. Z tym że Moskal szuka i reaguje się zgadzam - ale robi to pod względem personalnym. To mu się chwali.
Ale na razie nawet nie miał czasu pokazać jaki jest jego pomysł na Wisłę. Tak więc zostajemy z wielkim znakiem zapytania.

PS.Uwaga o byciu Wiślakiem, kwalifikacjach i tworzeniu mitów była ogólna do całej dyskusji na forum (a nie do Twojej osoby). Niestety to niektórym hasło "Wiślak" przysłania zdolność racjonalnego myślenia. Vide np. argument o świetnych wynikach Moskala. Jakie one tam świetne. Raczej neutralne. A awans zawdzięczamy chyba bardziej układowi gwiazd niż trenerowi
c.d.n.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 21.12.2011, 15:02
Walą do nas drzwiami i oknami. Dla kazdego z nich to zaszczyt, pracować w tak porządnym, zagranicznym klubie, sprawdzonym w swoim fachu, jak Wisła.
Jeśli wierzyć podawanym również przez przedstawicieli Wisły informacjom, że tylko w ciągu kilku dni od zwolnienia Maaskanta otrzymali ok. 30 propozycji z zagranicy, to faktycznie duża grupa trenerów chce tu pracować. Więc Twoja ironia jest nie na miejscu.

Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że w tej grupie są z pewnością nazwiska lepszych trenerów od Moskala i bardziej doświadczonych, nawykłych do przygotowania drużyn do gry na kilku frontach.
Ostatnio edytowane przez Markus : 21.12.2011 o godz. 15:11.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
CH.
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 21.12.2011, 15:03
Jak nie każdy kibic podziela zdanie SKWK to zbierzcie się, przyjdzcie na walne zgromadzenie, oddajcie swoje głosy i wybierzcie nowego prezesa i nową władzę.
SKWK wydając jakieś oświadczenie nie wejdzie na forum i spyta anonimowego gościa z internetu "ej, spodoba Ci się oświadczenie bo nie wiemy czy mamy je napisać"
Chcecie zmian w SKWK to zapiszcie się do Stowarzyszenia, przyjscie na walne zgromadzenie przy wyborze nowych włądz w SKWK i po kłopociie. Markus ma wiele nowych pomysłów, więc oddajcie na niego głos.
Choćbyście się rozpisali na 20 stron to podejścia SKWK do pewnych spraw nie zmienicie. Od tego są walne zgromadzenia SKWK gdzie każdy face to face omawia różne tematy. Pamiętam sytuację choćby ze stadionem. SKWK złe, SKWK nie pilnuje stadionu.. SKWK zorganizowało akcję przyjścia i podyskutowania. Może 2 osoby się zgłosiły. Sytuacja z Frankowskim. Ależ pociski na forum szły w stronę SKWK. Nikogo na spotkaniu nie było. Kozaki sie rozmyły w necie.

SKWK ma pełne prawo wypowiadać się w imieniu wszystkich kibiców, bo to Stowarzyszenie Kibiców jak każde inne i każde z nich ingeruje w sprawy czysto sportowe. A to co jest na stronie Stowarzyszenia zależne jest do tego na kogo oddadzą głosy zrzeszeni kibice. Chcąc coś zmienić najlepiej się zapisać do SKWK, podać swoją kandydaturę i liczyć na głosy przychylnych.
Klub gdzie kibic nie ma nic do powiedzenia jest klubem nijakim. Taka Odra Wodzisław..albo gorzej.

Transfery, trenerzy, i inne aspekty czysto sportowe to wszystko jest w rękach prezesów, działaczy, rad nadzorczych itd. Tyle że oni się zmieniają co po chwilę, odchodzą, przychodzą, zmieniają kluby jak rękawiczki. Oni z Wisłą nie czują jakiegoś przywiązania, po prostu wykonują swoją pracę a Wisłę traktują tylko jak zarobek. A dla kibiców Wisła to sens życia ii to oni zostaną na zawsze dlatego kibice muszą ingerować w takie sprawy jak transfery czy trenerzy bo dla nich Wisła jest najważniejsza, kierują się pewnymi zasadami, honorem, wartościami i dla nich niepojęte jest by ktoś taki jak Świerczok grał w Wiśle.. a dla działaczy pewnie i tak, bo liczy się dla nich tylko przelicznik finansowy i sukces sportowy. Co nie zmienia faktu że nie są aż tacy głupi i po oświadczeniu SKWK sobie musieli odpuścić, choć pewnie ich ta decyzja i tak bolała.. i to jest przerażające. Valcks i inni tak czy siak w niedługim czasie odejdą więc dla nich to wszystko jest mało ważne.. wiec kibice muszą na bieżąco obserwować sprawy klubu bo co logiczne przyjdzie nowy Valcks i inni i tak w kółko.
Ostatnio edytowane przez CH. : 21.12.2011 o godz. 15:34.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 21.12.2011, 15:07
Zgadza się. Jeśli mam do wyboru porównywalne ryzyko, to wolę dać szanse Wiślakowi. Bo jego wiślackość to element dodany, który przeważa - nie podstawowy, ale dodany. "To jest coś extra".
No widzisz a ja jestem odrobinę przeciwnego zdania - wole lepszego specjalistę bo i tak jest ktoś jedynie na jakiś czas. Kazik sercu bliski, natomiast chyba nikt nie myśli co będzie ja okaże się iż nie jest to drugi Ferguson. Takie twarde popieranie czy rotowanie stanowisk w klubie tylko dlatego ze ktoś jest wiślakiem, przypomina mi piosenkę Kazika:

Cytat:
Rosną w Polsce domy
Z czerwoniutkiej cegły
Domy wznosi piekarz
Bo w tej pracy biegły
Handel Zagraniczny
Rozwijają zduni
Znają koninktury
Z gawędzeń babuni
Domy, mosty, szkoły
To domena szewców
A z krawców się robi
Zwycięstwa ich piewców
Piekarz, szewcy, zduni
Każdy sercu bliski
Wspólnie zapracują
Na moją "Scotch Whisky"
...
Tyczy się to również Smudy i reszty świętych no ale to już OffTop
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 21.12.2011, 15:09
Markus na Boga, ale jacy to byli trenerzy ? Co Oni o Wiśle wiedzieli ?
To byli trenerzy bez pracy, których nikt nigdzie nie chciał ... coś jak nasi stali bywalcy tzw. "karuzeli trenerskiej"

Tą kasę co byśmy wydali na trenera, lepiej wydajmy na lewego obrońce. Więcej pożytku to przyniesie.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 21.12.2011, 15:09
Tak odnośnie progresu i regresu.
Progres jest taki, że w Lidze Europejskiej i w meczu z Śląskiem to nasi piłkarze biegali i nie było dla nich piłek straconych.W ekstraklasie człapali po boisku i dominowała ogólna bylejakość i to jest regres no może stabilizacja tego, co było za późnego Maaskanta.

Tylko czy to prawdziwy progres czy chęć pokazania się w Europie bądź wzrost mobilizacji spowodowanych stawką meczu.

Czy Moskal tę determinacje z meczów LE potraf przenieść na mecze z Podbeskidziem, Zagłębiem Tu tkwi główne pytanie i obawa. Następne pytanie czy potrafi samodzielnie przygotować drużynę do sezonu.

Prawda jest taka, że kondycja zespołu, która była na koniec sezony to zasługa Maaskanta.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 21.12.2011, 15:10
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
Markus z całym szacunkiem, to właśnie ONI (ja nie jestem członkiem SKWK) mają moralne prawo wypowiadać się w imieniu Kibiców Wisły, a nie S.S.A., nie TWSD, nie inne organizacje, czy poszczególni kibice tutaj czy gdzie indziej.

To Oni skupiają i organizują życie największej grupy Kibiców Wisły Kraków, to w Ich szeregach jest najwięcej najbardziej zaangażowanych kibiców, którzy poświęcają swój czas na organizacje dopingu czy akcje społeczne.
To Oni mają prawo, a nawet obowiązek napisać oświadczenie, które będzie potwierdzeniem woli Kibiców po meczu w środę. A przypomnę Ci, że Kibice krzyczeli: MOSKAL KAZIMIERZ, NIE RUSZ KAZIKA, BO ZGINIESZ !!

Całkowicie nie rozumiem Twojego postu. Po co atakować SKWK za słuszne akcje. I w sprawie Św... (nie pisze dalej bo podobno za jego nazwisko jest Ban ;-) i Moskala ? Gdyby tego nie zrobili można by mieć do nich pretensje o zaniechanie.

Nie zgadzam się z Tobą także co do sedna sprawy. Teraz to najwięcej orientuje się Moskal, jak przyjdzie INNY ZAGRANICZNY to zanim pozna się, że Q i Lamey to nie gwiazdy, to przegramy dwu-mecz, stracimy szanse na puchary i obudzimy się ze Smudą :(.
Nie twierdze bynajmniej, że jak Kazek zostanie to nie obudzimy się także ze Smudą, ale chce powiedzieć, że z NOWYM ZAGRANICZNYM MAMY TAKIE SAME SZANSE JAK Z KAZKIEM. Bo nowy to nie będzie klasy Mourinhio, ale pewnie klasy Bakero albo Petrescu. A jeżeli szansę są takie same to dajmy szansę osobie, dla której WISŁA to więcej niż 5 liter i 90 minut meczu. Zresztą mówisz, żeby nie robić krzywdy Moskalowi, a on przecież bardzo chce zostać i spróbować wykorzystać swoją szansę.

Markus więcej dystansu życzę do SKWK i do wszystkiego innego. Mówię Ci to z perspektywy zwykłego kibica, który nie stoi po żadnej ze stron wewnętrznej barykady.
Nikt nie ma prawa wypowiadać się w imieniu ogółu kibiców Wisły lub sugerować, że to robi. Ani ja, ani działacze klubu, ani SKWK, ani nikt z forum. To zawsze będzie tylko uzurpatorstwo.

Tego typu "odezwa" jest kuriozalna i zła, bo SKWK przekracza swoje kompetencje i wypowiada się na temat, za który nie odpowiada i o którym nie ma "merytorycznego" pojęcia. To Valcks wie lepiej od kogokolwiek stamtąd, co będzie lepsze dla Wisły i który trener jest odpowiednim fachowcem. Wywieranie na nim presji jest szkodliwą nieodpowiedzialnością. Kibice nie są od kreowania polityki kadrowej klubu - przekroczenie tej zasady zawsze i wszędzie oznacza katastrofę.

A powoływanie się na argument "trenera-Wiślaka z krwi i kości" jest już zupełnym absurdem. Ta sprawa w najmniejszym stopniu nie decyduje, jakim ktoś jest trenerem.

I niestety nie jest tak, że z każdym trenerem mamy dokładnie takie same szanse jak z Moskalem. Dobry fachowiec może szybciej i znacznie lepiej poukładać grę Wisły i skuteczniej osiągnąć zakładane wyniki.
Ostatnio edytowane przez Markus : 21.12.2011 o godz. 15:17.
(...)
"
Odpowiedz cytując
bartus2278
Junior Member

Od: 07.2011

Stary 21.12.2011, 15:48
Markus uważam że nie masz całkowicie racji.
Odnośnie Moskala : powiem Ci tak myślę że Kazek ma umiejętności.. aby prowadzić Wisłę , co się w naszym klubie zmieniło od czasu przejęcia przez niego funkcji 1 trenera :
- nie ma ustalonej pierwszej 11 w której zmiany zachodzą tylko dla tego że jest kontuzja albo zawieszenie ! a tak było za Maskanta !
- jest wysoki presing zaraz po stracie piłki ! jest Obrona całą drużyną ! a nie jak za Roberta do 40 metra przed naszą bramką mieli to w dupie i za Roberta pracowała tylko defensywa i def. pomocnicy a teraz pracuje cały zespół na odbiór piłki !
- utrzymujemy się dłużej przy piłce , na razie tylko momentami ładnie klepiemy piłkę (skrzydłowi i pomoc ) a nie jak za RM między obrońcami .
- zawodnicy przez to iż dopiero 2 godziny przed meczem dowiadują się kto zagra , zapieprzają na treningu i w meczu !
- Kazek nie boi się posadzić na ławce Bitona czy Małeckiego jeśli widzi że nie pracują na zespół tylko pod siebie !!!
- nie czepiajcie się Kazia za mecz z Polonia bo tam wyruchał na sędzia i gdyby nie to remis przynajmniej by był !
- to samo odnośnie Górnika , co można zrobić z zespołem przez 7 dni ?

Kazimierz Moskal to najlepszy trener jaki mógł się nam teraz trafić... , a doświadczenie ma ... być asystentem u tylu trenerów ...
Odpowiedz cytując
koniak
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 21.12.2011, 15:58
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Prawda jest taka, że kondycja zespołu, która była na koniec sezony to zasługa Maaskanta.
Kluczowym czynnikiem była duża rotacja w składzie wywołana przede wszystkim kontuzjami.
W meczu z Twente poza Nunezem, Wilkiem i Diazem grali zawodnicy, którzy jakoś szczególnie nie mogli być tym sezonem zmęczeni.

A co do przygotowania fizycznego by Maaskant - od razu wyłania się przed oczami obraz po meczu z Ruchem, gdy zawodnicy padli na murawę tak, jakby skończyła się dogrywka.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 21.12.2011, 16:02
Ale widzisz bartus - jak już pisałem wcześniej niestety dla Pana Kazimierza nie nazywa się Kazimeiro Moskaneiro i nie zarabia 400 tys ojro miesięcznie.

Przy okazji chciałbym kiedyś przeczytać życiorys chociaż jednego trenera z tej całej gromadki, która się pchała do nas drzwiami, oknami a jeden podobno nawet wpław przez nieczynny basen ...

A co do SKWK - jak sama nazwa mówi nie jest to stowarzyszenie "Miłośników sadzenia pietruszki w weekendy" ale Kibiców Wisły Kraków i ma święte prawo wypowiadać się wszelkie tematy związane z klubem.

ps. Ciekawe jakie atuty mają zwolennicy Smudy - ani nie zagraniczny, ani nie nazywa się Francesco ... ani tym bardziej nie ma umiejętności
Czyżby działała stara polska maksyma wyborcza "nie głosuję za ale głosuje przeciw" ?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Stary 21.12.2011, 16:06
No widzisz a ja jestem odrobinę przeciwnego zdania - wole lepszego specjalistę bo i tak jest ktoś jedynie na jakiś czas. Kazik sercu bliski, natomiast chyba nikt nie myśli co będzie ja okaże się iż nie jest to drugi Ferguson. Takie twarde popieranie czy rotowanie stanowisk w klubie tylko dlatego ze ktoś jest wiślakiem, przypomina mi piosenkę Kazika:

Tyczy się to również Smudy i reszty świętych no ale to już OffTop
O Jezu, zacytowałeś fragment, w którym wyraźnie na pisałem - jezeli jest dwóch PORÓWNYWALNYCH trenerów to postawię na Wiślaka. Nie będę go forował, bo kwalifikacje ma na tym samym poziomie. Wiślackość jest elementem in plus - nie kosztem warsztatu, a dodatkiem do niego.

@Markus, oswiadczenie nt. tych 30 trenerów nie mówi nic o ich osiągnięciach.
Powiem więcej - piszesz, że na pewno wśród nich znajduje się ktoś z większym doswiadczeniem od Moskala. To ja odpisuję na to tyle - Okuka - jest niewątpliwie trenerem z większym doświadczeniem. Liczka też. Obydwaj z zagranicy. Co tu więcej dodać.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 21.12.2011, 16:06
bartus2278 napisał(a):Wyświetl post
...
Ile osób tyle opinii.
Calkowicie popieram Markusa.
SKWK jest największą reprezentacją kibiców Wisły i niewątpliwie ma prawo reprezentować tę część kibiców, ktora się z nim identyfikuje.
Jednak nie ma żadnych kompetencji do wpływania na politykę Wisły. Ani personalną, ani sportową, ani finansową, ani żadną inną. Co najwyżej na politykę klubu wobec kibiców.
Rozumiem akcje zwracające uwagę na niestosowność zatrudnienia tego czy innego kopacza, bądź trenera, czy działacza.
Dlatego akcję z poparciem Moskala rozumiem jako jedynie wyrażenie poparcia dla działań Moskala powiązane z nadzieją, że jako prawdziwy Wislak i fachowiec będzie w stanie spełnić oczekiwania właściciela, zarządu i kibiców. W takiej kolejności.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 21.12.2011, 16:07
Ciekawą sprawą jest na pewno fakt, że Wisła rozegrała w tym sezonie już ponad 30 meczów, natomiast taki Inter bodaj niecałe 20. A to tam, a nie u nas podobno(no dobra, na pewno tam ) grają gladiatorzy mogący zasuwać cały mecz. Trzeba wziąć pod uwagę, że polskie zespoły będą grały co raz więcej spotkań i być może zainwestowac w bardzo dobry system odnowy, dietetyków, Wisła Lab
..
Odpowiedz cytując
darks
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 21.12.2011, 16:22
Widać jak na dłoni, że niektórzy forumowicze nie rozumieją konwencji dyskursu. Sposób myślenia, który odbiega od tego prezentowanego przez SKWK, odbierany jest od razu jako atak. Żeby wymieniać poglądy, trzeba odrzucić uprzedzenia, wysłuchać co ktoś ma do powiedzenia, a przede wszystkim dorosnąć do tego, że nie istnieje tylko jedyna i słuszna linia poglądów. Szacunek dla stowarzyszenia za pracę wykonywaną na rzecz Wisły, tego nikt nie podważa. Nie sposób obok tego przejść obojętnie i trudno nie doceniać ! Skończmy natomiast z manierą traktowania SKWK jak wyroczni. Co to znaczy, że ktoś ma moralne prawo wypowiadać się, bądź takiego moralnego prawa nie ma ? Może bez tego typu frazesów. Moralne prawo wypowiadania się (jeśli już musimy używać tej nomenklatury) ma każdy, kto nosi Wisłę w sercu. Niezależnie od tego, czy jest "ultrasem" czy "piknikiem", czy ogląda mecz na stadionie czy przed telewizorem. Tutaj jest miejsce dla nas wszystkich i każdy ma prawo nakreślić swój punkt widzenia. Merytoryczna dyskusja nigdy nie jest atakiem na drugą stronę. Jest nią natomiast odbieranie komuś moralności, honoru czy przypisywanie do określonych opcji politycznych, tylko dlatego, że ktoś ma inny punkt widzenia. Wisła łączy nas wszystkich i od tego powinniśmy wyjść zanim zaczniemy skakać sobie do gardeł. Pozdrawiam !
Odpowiedz cytując
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 21.12.2011, 17:11
Nowy trener powinien wreszcie w zimie popracować dużo nad atakiem pozycyjnym (jak to Guardiola nazywa: "mądrym bieganiem"). Ten element musi być wymogiem, a nie luksusem i szczytem możliwości w pojedynczych meczach z silnym przeciwnikiem. Jeżeli Kaziu da radę, nie widzę przeszkód, jeżeli nie, to koniecznie potrzeba zakontraktować takiego (poparte uprzednimi wynikami), który to umiejętnie wdroży. Kazek wówczas jako asystent, a po np. 2,5 roku (zrobić z nim już teraz umowę przedwstępną), jako samodzielny trener.

Zastanawiam się czemu tak długo nie podają oficjalnie nominacji dla Kazka (co podobno jest niemal pewne). Czyżby jednak inna opcja...?
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.12.2011, 17:35
Ludzie, Wy naprawdę uważacie, że zmiana na ławce trenerskiej coś zmieniła? Że to dzięki temu wygraliśmy ze Śląskiem i awansowaliśmy do następnej rundy LE? Jeśli tak to bardzo naiwni jesteście. Bo wg mnie, czy na ławce byłby Maaskant, czy Moskal, to drużyna grałaby tak samo. Mamy problemy z drużynami słabymi, a nieco lepiej wypadamy z ekipami, które się nie murują. A gdyby na ławce był Maaskant to jego pozycja po awansie z LE byłaby jeszcze mocniejsza...
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 21.12.2011, 17:39
Zapomniałeś dodać w których minutach padłyby bramki.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 21.12.2011, 17:47
Odnośnie Moskala : powiem Ci tak myślę że Kazek ma umiejętności.. aby prowadzić Wisłę , co się w naszym klubie zmieniło od czasu przejęcia przez niego funkcji 1 trenera :
- nie ma ustalonej pierwszej 11 w której zmiany zachodzą tylko dla tego że jest kontuzja albo zawieszenie ! a tak było za Maskanta !
- jest wysoki presing zaraz po stracie piłki ! jest Obrona całą drużyną ! a nie jak za Roberta do 40 metra przed naszą bramką mieli to w dupie i za Roberta pracowała tylko defensywa i def. pomocnicy a teraz pracuje cały zespół na odbiór piłki !
- utrzymujemy się dłużej przy piłce , na razie tylko momentami ładnie klepiemy piłkę (skrzydłowi i pomoc ) a nie jak za RM między obrońcami .
- zawodnicy przez to iż dopiero 2 godziny przed meczem dowiadują się kto zagra , zapieprzają na treningu i w meczu !
- Kazek nie boi się posadzić na ławce Bitona czy Małeckiego jeśli widzi że nie pracują na zespół tylko pod siebie !!!
- nie czepiajcie się Kazia za mecz z Polonia bo tam wyruchał na sędzia i gdyby nie to remis przynajmniej by był !

Kazimierz Moskal to najlepszy trener jaki mógł się nam teraz trafić... , a doświadczenie ma ... być asystentem u tylu trenerów ...
Nie masz wiedzy, ani kompetencji (ja też nie, ani nikt z nas piszących na forum czy w SKWK), by wyrokować, czy Moskal faktycznie "jest najlepszym trenerem jaki obecnie mógł się nam trafić" i jakiego obecnie możemy mieć.

Tą wiedzę ma za to Valcks i dlatego tylko i wyłącznie do niego powinna należeć decyzja w tej sprawie. Nie do mnie, nie do Ciebie, ani do SKWK. Ponieważ nie mamy ani wiedzy, ani kompetencji ani nawet odpowiedzialności Valcksa, próby wpłynięcia na niego są wielkim błędem (mówiąc łagodnie). I to przy pomocy argumentów, które same w sobie nie czynią jeszcze z nikogo dobrego trenera. A sprawy, które wymieniłeś, nie są tylko cechą Moskala, podobne decyzje może podejmować każdy z trenerów, wielu z jeszcze lepszym skutkiem i w jeszcze lepszych momentach.
Ostatnio edytowane przez Markus : 21.12.2011 o godz. 17:51.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 21.12.2011, 17:56
Sprawa wyboru trenera jest dla mnie jasna. Jakbyśmy mieli do wyboru Murinho i Kazka to bym się zastanowił. Ale zejdżmy na ziemię. Póki co Maaskant nie schodzi z pensji. Więc pewnie wyboru nie ma. A jak będzie to do nas przyjdzie tylko jakiś odrzut lub wyrób Maaskantopodobny, za ogromna kasę. Gdybyśmy byli bez trenera, to cóż trzeba by zaryzykować. Ale jak mam do wyboru ryzyko z Moskalem i ryzyko z jakimś innym trenerem na dorobku wybieram bez wiekszego zastanowienia Kazka. Nie mam większych zastrzeżeń do jego pracy w ostatnich tygodniach.

I jeszcze słówko. Ja to chyba inne oświadczenia czytam w sprawie Moskala. Gdzie w tym oświadczeniu wypowiadają się w imieniu wszystkich kibiców ? Gdzie jest narzucanie woli Zarządowi Wisły? Gdzie narzucanie woli innym kibicom ? Panowie więcej czytania ze zrozumieniem, a mniej uprzedzeń.
Dobrze napisana petycja, z którą ja jako kibic niezrzeszony ( i mający dotychczas umiarkowanie chłodny stosunek do SKWK) mogę się w pełni identyfikować.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 21.12.2011, 17:56

mam podobne zdanie Kaziu powinien dostać szanse prowadzenia zespołu w rundzie wiosennej
MOSKAL KAZIMIERZ NIE RUSZ KAZIKA BO ZGINIESZ
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
Quorth
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 21.12.2011, 18:11
Możecie mnie zjeść ale uważam że Moskal nie ma odpowiedniego doświadczenia i autorytetu do trenowania drużyny, która jest niezgraną bandą przypadkowych piłkarzy kilkunastu narodowości. To tak jak by wrzucić nauczyciela bez doświadczenia do patologicznej klasy. Wytrzyma może kilka lekcji. Jeszcze pare miesięcy temu wszyscy pod niebiosa wychwalaliście Maaskanta domagając się żeby był niczym Ferguson w Wiśle....zobaczymy za pół roku
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów