|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Bunoza nie jest zły w zasadzie. Niech się pokaże więcej w okresie przygotowawczym. Abstrahując, nie wiem czy ktoś ogląda mecz Polski z Bośnią, w drużynie bośniackiej gra piłkarz z numerem 8. Nie wiem jak się nazywa, ale bardzo kreatywny, dobra technika, prawdopodobnie młody ( bo to kadra olimpijska). Ktoś może wie kto to?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
![]()
TUSK TY MATOLE TWÓJ RZĄD ROZJEBIĄ KIBOLE !!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hmm...dobre pytanie moze zachwyt bierze sie poprostu z obecnosci Jaliensa....wogole czy ktos pamieta jakis mecz w ktorym Jaliens znaczaco wyroznil sie lub zaznaczyl swoja klase w defensywie ?
![]()
TUSK TY MATOLE TWÓJ RZĄD ROZJEBIĄ KIBOLE !!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|||||||||
Do tego nie twierdzę, że klasowych Polskich zawodników jest wystarczająco wielu, by zapełnili wszystkie luki w naszym składzie. Uważam, że istnieją klasowi polscy zawodnicy konkurencyjni (jakościowo i cenowo) dla obcokrajowców, stąd ignorowanie krajowych graczy jest bezsensowne. Oni po prostu są opcją, którą powinniśmy brać pod uwagę. Jeśli idzie o przykład zawodnika, który potrafi równie wiele co Nunez lub Iliev, kosztuje podobne pieniądze i byłby zainteresowany grą w Wiśle, to naprawdę nie trzeba szukać daleko. Cezary Wilk. Około 200 tys. Euro za transfer i jakieś 150 tys. Euro rocznie w ramach czteroletniego kontraktu. Sądzę, że na swojej pozycji daje zespołowi przynajmniej tyle ile Nunez i Iliev na swoich.
Moim zdaniem Sobiech to inwestycja przynajmniej porównywalna z Bitonem.
Z drugiej strony mamy fantastyczny ruch (Melikson), bardzo dobry (Pareiko), dobry (Genkov) i dwa, które trudno ocenić. W ten sposób postrzegam Bitona i Nuneza, bo ich tylko wypożyczyliśmy, co moim zdaniem nie jest szczególnie korzystne dla klubu, który w dużej mierze utrzymuje się ze sprzedaży zawodników. Biton gra dobrze, a Nunez na zadowalającym poziomie.
Gdy analizujesz polskich graczy nie bierzesz pod uwagę ceny za którą trafili do swoich obecnych klubów, tylko kwoty, które Wisła musiałaby wydać, by pozyskać ich dziś, z klubów w których się sprawdzili. Gdybyś stosował takie kryteria w stosunku do obcokrajowców, których uznajesz za wartościowych, to każdy z nich też jest dziś przepłacony i nieosiągalny dla Wisły. Jeśli idzie o sukcesy w Europie, to niezależnie od narodowości graczy polskie kluby ogólnie mają tendencję do szybkiego odpadania. Jeśli chcesz twierdzić, że polscy zawodnicy byli kluczowym czynnikiem, który uniemożliwiał nam dobrą grę w Europie, to miło byłoby gdybyś odnotował, że Lechowi i ostatnio Legii jakoś nie przeszkadzali.
W moim rozumowaniu "wartościowy" oznacza gracza, który jest częścią kręgosłupa drużyny. Piłkarza, który decyduje o obliczu zespołu. Nie powiedziałbym tego o kimś, kto gra przeciętnie i od czasu do czasu ma przebłyski wysokiej formy. Moim zdaniem wartościowymi graczami Wisły są: Pareiko, Chavez, Sobol (z każdym rokiem w coraz mniejszym stopniu), Małecki, Melikson, Genkov i Biton.
I znów zarzucasz mi coś, czego nie napisałem. Nie twierdzę, że Polacy są korzystniejszymi inwestycjami, a już na pewno nie każdorazowo korzystniejszymi. Są konkurencyjni.
Ostatnio edytowane przez jova : 16.12.2011 o godz. 22:40.
|
|||||||||
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Według mnie Diaz powinien na stałe zakotwiczyć się na środku obrony, a priorytetem powinno być sprowadzenie LO.
Nasz środek obrony mógłby być wystawiany w wielu różnych kombinacjach, i według mnie nie ma potrzeby wzmocnień. Tak więc jeśli jeden transfer - to właśnie LO. -------------------Pareiko----------- Jovanović--Chavez/Czekaj/Diaz/Bunoza-XXXXX ----------Sobolewski----Wilk-------- Małecki ----------Melikson----------------Iliev ----------------Genkov/Biton Czego chcieć więcej? Jak dla mnie jest ok. Tylko nikogo nie sprzedać! Nie mówię tu o Lameyu, Jaliensie, Paljicu, Kirmie, ale o całej reszcie. |
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Luka_Milivojevi%C4%87 o tym piłkarzu mówi się że trafi do Wisły
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Jaliens, Lamey, Diaz, Jirsak, Kirm, Iliev - ci gracze są zupełnie zbędni we Wiśle. Ilu się da... tylu wymienić. Jak się nie da wymienić to sprzedać lub rozwiązać kontrakty. Szkoda na tych ludzi pieniędzy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ok, wywalać najprościej a teraz przedstaw jakieś realne postacie które ich zastąpią ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Jaliens, Lamey, Diaz, Kirm - zgoda. Co do Jirsaka, to na ławkę by się przydał, tyle, że na takie rozwiązanie nie zgodzi się zapewne sam zainteresowany (chyba, że nie ma sportowej ambicji). Co do Illieva, to pomimo braku wymiernych efektów jego gry w postaci bramek czy asyst, to myślę, że w końcu odpali. Skoro potrafił w zeszłym sezonie zdobyć 13 bramek w lidze serbskiej, to w naszej też kilka goli powinien ustrzelić, dorzucając parę asyst. Żeby do tego doszło, musi przepracować cały okres przygotowawczy, bo aż wstyd, żeby profesjonalny piłkarz miał siłę na 50-60 minut gry.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Według Google:
http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...-serbii-wideo/ |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Świerczok już blisko Wisły
http://www.futbolnews.pl/informacje/...je-trwaja.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
To nie są pierwszoplanowe postacie w Wiśle, ale nikt chyba z nas nie zakłada że możemy mieć 11 samych gwiazd. Każdy z nich się przydał w tym sezonie i każdy ma potencjał do lepszej gry. Jakiekolwiek zmiany byłyby uzasadnione gdyby na ich miejsce przychodzili lepsi gracze. Wywalanie z drużyny kogoś kto akurat nie ma dobrej opinii wśród kibiców jest głupotą. Równie wiele do gry Wisły wniósł w tej rundzie Patryk Małecki. Dlaczego nie znalazł się na tej liście? ![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Wracając do Ilieva, to bardzo dobry zmiennik, problem polega na tym, że ci, których miał zmieniać przez większość sezonu byli w fatalnej formie, albo nie dorośli do roli, jaką mili pełnić. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Na czyja lawke bo chyba nie na nasza? On od kilku lat z grubsza grzeje u nas lawe. Co to oznacza? Ze jest za slaby na Wisle i trzymanie go to jakies nieporozumienie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Zapominasz o jednym. Zespół nie składa się tylko z pierwszej "11" lecz także z pozostałej 7 rezerwowych. Według mnie Jirsak nadaje się na zmiennika w naszym zespole.
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Jedno lub dwa sensowne transfery by się przydały. Zawsze to powiew świeżości w drużynie.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
To ustawienie z fałszywymi skrzydłowymi było bardzo ciekawe i w takiej taktyce zamiast Bogusia widziałbym Ilieva, dlatego Ivice bym zostawił, bo niewątpliwie ma wielkie umiejętności.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Powiedźcie, który piłkarz grzecznie siedziałby tyle lat na ławce? Jirsak to idealna zapchajdziura. Coś tam potrafi i jest w tym zespole już jakiś czas. Gdyby nie on, to co chwilę musielibyśmy brać jakiś darmowy szrot lub wypożyczać zawodników na rok, vide Nunez.
Kontuzje pokazują, że aktualna ilość obrońców jest optymalna. Mieliśmy bardzo krytyczną sytuację, a mimo wszystko mogliśmy wystawić trzech defensorów do gry. Jednakże należy poszukać dobrego lewego obrońcy. Na tamtą stronę posiadamy wyłącznie Paljicia. Diaz, jak wszyscy wiemy, nadaje się wyłącznie do środka. Juniora wystawiałbym w pierwszej 11, bo pomimo jego kilku nieodpowiedzialnych podań, to nie gubi krycia jak Jaliens i potrafi wyskoczyć w górę w przeciwieństwie do Chaveza. ![]()
Mialem za duzy podpis. Teraz nie bede mial w ogole.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Dobry zmiennik hm, ale czy równie dobrym nie byłby np Chrapek ?Dlaczego mamy do starości utrzymywać cienkiego Czecha ?
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Ja mam ciągle wrażeni, że Jirsak jest dobrym piłkarzem, ale do zupełnie innej drużyny, do zupełnie innej gry.
W Wiśle jego możliwości nie sa wykorzystywane, bo Wisła takiego gracza jak Jirsak raczej nie wykorzysta nigdy. Nie podejmuje się wskazania solidnej ekipy gdzie Jirsak byłby liderem, i gdzie gra robiona byłaby pod niego. U nas Tomek pałęta się po boisku gdzieś w drugiej linii a powierza mu się najczęsciej zadania wspierania DP, bardziej niż kreowania gry. To taki element z trochę innego zestawu puzzli. Niby kolory pasują, ale za żadne skarby nie wpasujesz tego do obrazka, natomaist w innym zestawie byłby nieodzowny
Ostatnio edytowane przez FraMat : 17.12.2011 o godz. 13:08.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do Chrapka ciekawe, czy skorzystamy z możliwości ściągnięcia go już zimą. Ciekaw jestem jakby sobie poradził w pierwszej drużynie. Bruda możemy wypożyczyć. Niektórzy go tu już skreślili, ale ile razy on zagrał w dorosłej piłce? Mam wrażenie, że oczekuje się od niego cudów. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Bronienie Jirsaka, który od kilku lat ma tylko 1 dobre spotkanie na runde jest śmieszne. Chłop się gubi w każdym systemie. Czy to 4-4-2, czy 4-5-1, czy też 4-3-3. W żadnym z nich się nie sprawdza. Jak chce zostać to na niskim kontrakcie ( i to góra 2-2,5 letnim, żeby się zaczął przykładać do gry), zwykle jako zmiennik.
Ostatnio edytowane przez Vuko : 17.12.2011 o godz. 14:23.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Brawo dla zakazanej za napisanie dobrego artykułu na temat pseudo gwiazdeczki Świerczoka.
NIE DLA ŚWIERCZOKA W WIŚLE ! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|||||||||
|
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Jova napisał(a):
Dziękuję za rozmowę. Myślę, że na ten moment wystarczy już tej naszej wymiany zdań ![]() ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|||||||||
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Jirsak się nadaje do innego stylu gry, innej druzny. Po co się tak męczyć, może zwyczajnie powinien dyscyplinę zmienić? Nie wiem czemu tak chłopa bronicie podczas gdy on jest zwyczajne słaby. On i Kirm pierwsi do odstrzału. Komplentnie nic nie wnoszą do gry. Od czasu do czasu im coś wyjdzie, ale tylko tyle. I to raczej na zasadzie przypadku. Lamey jest pod stałym obstrzałem a prawda jest taka,że to ten sam poziom z tym, że Holender ma zachowania świadczące o tym,że kiedyś coś umiał. Podłączanie się skrzydłem chociażby. Sloweniec i Czech nic z tego nie mają. Równie dobrze obydwu mogło by nie być w kadrze i nkt by tego spacjalnie nie zauważył. A sorry Kirma a raczej jego brak dałoby się zauważyć. Nikt tak jak on nie potrafi spektakularnie przestrzelić żenująco prostej piłki.
Jakieś lobby powstało aby bronić Jirsaka. Inaczej ciężko mi zrozumieć jakie merytoryczne przesłanki mogą kogoś skłaniać ku temu aby bronić faceta? Tak naprawdę to gdyby poziom szkolenia u nas był jako taki, to takich jak Kirm czy Jirsak na pęczki byśmy mieli. Bo czy trudno wychować faceta co unika gry i takiego co podejmuje idiotyczne decyzje na boisku? ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|