The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.11.2011, 15:39

Ten Jonczyk to faktycznie w meczu z nami pokazał, że jest co najmniej drugim Messim. Żal sie takich graczy pozbywać.
Dawidowski tez nam strzelił gola, no ale to przecież niedoceniony u nas drugi Villa
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.11.2011, 15:49
Od tej demagogii to się rzygać chce haha .

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.11.2011, 15:57
Nie wiem czy było, ale chyba pasuje do tematu.
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...zi_na_testach/
Odpowiedz cytując
lordes
Member

Od: 08.2010

Stary 24.11.2011, 14:20
Zauważyłem że Basałaj w wywiadach używa praktycznie non stop słowa "planowane" "Planujemy" toż to dlatego Legia zaczyna nas wyprzedzać przynajmniej o jedną prostą.U nich planowanie zmieniło się w realizacje a u nas przez kilka lat planujemy.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 24.11.2011, 14:49
Wyprzedza, bo dawno my tak hurtowo nie traciliśmy punktów.Planowanie?Budżet Legii opiera się głównie na stadionie, który mają zaprojektowany i wybudowany z głową.Tymczasem ,póki co nasz stadion jest kula u nogi Wisły, dlatego najważniejszą rzeczą powinno być poprawa funkcjonalności -zwłaszcza skyboksów, budowa gastronomii, muzeum, poprawa elewacjii i marketingu, budowa zaplecza treningowego i akademii.
Jeśli chodzi o sport, to cóż.Jeśli się żałuję pieniędzy na transfery i sprowadza się w większości półdarmowych kopaczy, to tak musi być.Naprawdę uważacie, że Legia gra jakaś fajną piłkę?Są po prostu skuteczni.Dlaczego?M,in dlatego, bo nie pożwałowali kasy na sprawdzonego i bardzo dobrego zawodnika któremu płacą pow 500 tyś Euro.

Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 25.11.2011, 12:50
Jaliens też miał być sprawdzony i też inkasuje prawie 500tys
Nasi piłkarze są kompletnie bez formy, więc prezentują żałosną piłkę. nawet Jaliens na wiosnę prezentował się znacznie lepiej.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 25.11.2011, 14:15
FraMat napisał(a):Wyświetl post

Ten Jonczyk to faktycznie w meczu z nami pokazał, że jest co najmniej drugim Messim. Żal sie takich graczy pozbywać.
Jonczyk mając 17-18 lat był w pierwszoligowej Sandecji absolutnie kluczową postacią, strzelał gole, zaliczał asysty, w najlepszym sezonie tej drużyny w jej dotychczasowej przygodzie z I ligą, kiedy minimalnie przegrali awans z bodajże Górnikiem Zabrze. Bodaj to o nim wypowiadał się Smuda, że być może zaskoczy i powoła wyróżniającego się zawodnika z I ligi, oczywiście Smudę trzeba traktować przez pół, ale o czymś to świadczy.

Niemniej jednak potem przeszedł do Górnika, zagrał jeden świetny mecz przypieczętowany golem, był absolutnie największym talentem tego rocznika w reprezentacjach młodzieżowych, wydawało się że w końcu wypłynie na głębsze wody, po czym w drugim kolejnym meczu uległ ciężkiej kontuzji i od tego czasu o nim trochę przycichło. Jednak jestem pewien, że jak będą omijać go kontuzje, to jeszcze swoją ironię kolokwialnie mówiąc 'odszczekasz' Bo jest to talent porównywalny, jak nie większy niż Wolski.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 27.11.2011, 20:43
Kontynuacja dyskusji z tematu "Ile punktow zdobyc trzeba by..." miedzy mna a miloszem. Dyskusja o kadrze Wisly, o budowaniu jej, lub inaczej- prowizorka czy konsekwencja w kompletowaniu kadry. Przytaczam tu ostatni post milosza, i moj, ktory juz nie mogl byc tam opublikowany.

milosz
Cytat:
Z głową to jest coś nie tak (powiedzmy "lekkie zmęczenie" od 8 tytułów z ery Pana Cupiała, a mnie jakoś ich ciągle mało ...), jak ktoś uważa że MP2011 jest czymś złym. Nie ma żadnej sprzeczności w udanym sezonie z MP i budowaniem drużyny perspektywicznie, ot trzeba tylko rozłożyć odpowiednio proporcję pomiędzy doraźnością i budowaniem "na zaś". Gramy tym co mamy najlepsze i jednocześnie ogrywamy systematycznie w drużynie tych co mają dla nas grać w przyszłości, a nie jakieś zawieszanie sezonu bo coś budujemy, takie rzeczy należy i trzeba robić równolegle.
Co do potencjału to mamy go większy od Legii, ech ci nasi kibice ...wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Całkiem niedawno pewien użytkownik tu na tym forum dał mi ignora bo go wyśmiałem że Amica Poznań będzie przed nami (wówczas grali świetnie w lidze) i co ? Po 15 kolejkach ma 2 punkty straty do nas. Podobnie jest z potencjałem drużyn, otóż mamy go na MP, ale nie mamy na europejskie puchary.
Zaś budować drużynę należy wraz z walką o najwyższe cele w lidze polskiej, bo liga u nas słaba i do MP niewiele trzeba.
Co do reszty pełna zgoda ...stabilizacja jest nam potrzebna tak jak baza szkoleniowa i akademia piłkarska.
Stan, na stałe. A trener na 2 lub 3 lata, pytanie czy ten aktualny, cóż Ja wolałbym innego z sukcesami i głodnego sukcesów, ale to generalnie inny temat.
...
Naprawde nie widze sensu dyskutowania z kims kto... nie umie czytaz ze zrozumieniem. I... do tego zyje w swoim wlasnym swiecie. Kto u nas sie ogrywa niby? 25 letni Wilk? Biton ktory jest wypozyczony? A moze 28 letni Chavez? Czy tez Jovanovic ktory jak narazie nie wyroznia sie nawet na tle ogorkow? Tylko w Polsce jest taki chory tok myslenia, ze o 22-23 letnim zawodniku mysli sie wciaz jak o talencie. Taki zawodnik juz musi grac na pewnym poziomie. Jak mu w tym wieku pilka odskakuje to juz zawsze bedzie mu odskakiwala. Mowiac inaczej, jesli teraz jest zdzebko slaby na puchary, to taki bedzie tez za dwa lata. Na kim chcesz opierac Wisle w przyszlosci? Na Wilku? Fajny gracz na nasza lige, slaby na puchary. Taka prawda. A mnie liga dla ligi nie bawi. Mistrz dla mistrza, ktory potem dostaje oklep w pucharach to wiesz... znaczy tyle ile mistrz Kazachstanu czy innej "egzotyki". O mistrzostwo dla mistrzostwa to sie mozna bic, ale w "profesjonalnych" ligach. Jasne ze trzeba odpowiednio rozlozyc proporcje miedzy budowa na przyszlosc i budowa na juz. Ale ja tych proporcji w Wisle nie widze. Ty widzisz? To podaj jakiegos zawodnika Wisly, ktory teraz kosztuje stosunkowo niewiele, ale ma potencjal by za lat 2 czy 3 kosztowac powiedzmy... 3 mln euro.
Widzisz, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiony co do naszego potencjalu wzgledem Legii. Nie mamy praktycznie defensywy, a w ofensywie bez Meliksona pikujemy. Biton, nasz najlepszy strzelec jest tylko wypozyczony. Nie mamy zawodnikow, nieliczac Czekaja, od ktorych mozna oczekiwac ze wskocza na wyzszy level w przyszlosci. W Legii taki Zyro, Wolski czy tez Borysiuk wskoczyc moga. Na akademie nie ma co liczyc, bo jej nie mamy. A transfery? Na ten moment minimum 2 do defensywy to absolutny mus. Szkoda tylko ze w miedzyczasie skonczy sie wypozyczenie Bitona, a a Pareiko bedzie szykowal sie powoli do emerytury. A, i Nunez tez jest wypozyczony. Dodac do tego ze Sobolewski ma 35 lat to... niedlugo beda potrzebne transfery i do pomocy bo zostaniemy z Jirsakami i Gargulami. O tak, mamy potencjal jak ta lala... Na LM doslownie.
Mamy potencjal na MP, ale nie mamy na puchary mowisz? Nie przeczysz sam sobie? Legia wyszla z grupy LE, wiec mozna powiedziec ze jako tako ten potencjal na Europe ma. Jesli tak, ma ten potencjal, a my go nie mamy, to dlaczego uwazasz ze mamy wiekszy potencjal od niej?

P.S
Tez bym wolal innego trenera. Czas trenerowi sie oplaca dac, ale wtedy gdy masz do czynienia z fachowcem. A czy takowym jest Moskal? Nie mi to oceniac, choc obawiam sie ze jednak... nie. Obym sie mylil!
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 27.11.2011 o godz. 20:53.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 11.12.2011, 12:27
Panowie wielki szacunek dla tych wiślaków co wydają swoje ciężko zarobione pieniądze żeby kibicować swojemu ukochanemu klubowi.........I moja osobista opinia ,zdecydowanie umarzam że czas CUPIAŁA w WIŚLE dobieg końca ,a to co dzieje się od jakiegoś czasu w klubie to patologia o różnym natężeniu .Szacunek za to co zrobił ale dalsze trwanie tej sytuacji tylko dobija ten klub.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.12.2011, 14:11
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
Panowie wielki szacunek dla tych wiślaków co wydają swoje ciężko zarobione pieniądze żeby kibicować swojemu ukochanemu klubowi.........I moja osobista opinia ,zdecydowanie umarzam że czas CUPIAŁA w WIŚLE dobieg końca ,a to co dzieje się od jakiegoś czasu w klubie to patologia o różnym natężeniu .Szacunek za to co zrobił ale dalsze trwanie tej sytuacji tylko dobija ten klub.
Zamierzasz go zastrzelić ? A masz później jakiś plan dotyczący finansowania klubu ? Jeśli tak, to podziel się z nami. Bez szczegółów, ogólny zarys.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 11.12.2011, 15:16
Cupiał to kawałek historii WISŁY i zasługuje na należne Mu miejsce w sercach kibiców jak również Szacunek Klubu WISŁA KRAKÓW i broń Boże nie chodzi mi o to ze ci świetnie się mają za jego czasów mieli kupę kasy na którą w mniejszym lu większym stopniu nie zasłużyli a jedyną rzeczą co potrafią robić to uprawiać lizusostwo i za tą własnie są wynagradzani .Wisła posiada dwa atuty stadion i kibiców , niestety tych jest coraz mniej .....gdzie leży wina sami wiecie .OBECNA RZECZYWISTOŚĆ JAK ŻYWO PRZYPOMINA HISTORIE UPADKU WIDZEWA, GÓRNIKA .niestety obawiam się że będzie tylko gorzej .
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 11.12.2011, 15:40
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
...............niestety obawiam się że będzie tylko gorzej .
Zgadzam się z tobą. Znowu będzie źle, bo będziemy mistrzami kraju w ilości większej niż wymieniony przez ciebie Górnik, a kibice i tak przestaną przychodzić na stadion, aż w końcu okaże się, że jedynym dobrem utrzymującym ten klub i stadion, nie będą nawet oni, lecz będzie nim ten znienawidzony przez "obcych" jak ty i innych frustratów forumowych - PAN CUPIAŁ, który na szczęście robi swoje dla Wisły, nie ogladając się na frustratów, unikających ostatnio wizyty na R22, jak ognia.
Ostatnio edytowane przez kot : 11.12.2011 o godz. 15:42.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 11.12.2011, 16:19
A ja co tydzień będąc przy R22 modle się o to żeby Boss został z nami tak długo jak mu zdrowie pozwoli. Bo to on stworzył tą WIELKĄ WISŁĘ. Przez którą wy jesteście teraz rozkapryszeni jak bachory które uważają że należą im się wszystkie zabawki świata. Póki co podsumujcie sobie bilans Cupiała w Wiśle i powiedzcie kto w tym czasie zdobył najwięcej mistrzów Lech, Legia a może Śląsk? Prawda jest taka że nie można mieć monopolu na MP i tyle.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 11.12.2011, 16:40
Jazda po Panu Cupiale jest dowodem oderwania od rzeczywistości.
Przypominam, że nie kto inny, a właśnie Pan Cupiał był pionierem inwestowania wielkich pieniędzy w klub piłkarski.
To on wytyczał ścieżki, a inni szli za nim, często ucząc się na Jego błędach.
To On, mimo specyficznego sposobu podejmowania różnych decyzji, zapewnił nam 8 mistrzostw w ciągu ostatnich 12 lat.

Oczywiście, okres Jego rządów w Wiśle to nie tylko sukcesy, to również porażki czy błędne decyzje. Być może bylibyśmy dalej, gdyby częściej kierował się rozsądkiem, a rzadziej emocjami. Gdyby mniej słuchał swoich pseudo-doradców. Gdyby mniej drenował klub z pieniędzy. Ale nie zmienia to faktu, że gdyby nie On, pewnie zatrzymalibyśmy się na 5 mistrzostwie zdobytym w 1978 roku...

Oczywiście, można zadać sobie pytanie, czy formuła współpracy z Panem Cupiałem się wyczerpała. Czy jesteśmy w stanie, z Nim za sterem, przeskoczyć jeszcze poziom wyżej. Może być tak, że to jest max, co możemy osiągnąć z tym właścicielem. Natomiast bez względu na wszystko, takie dywagacje mijają się z celem, bo na razie On jest właścicielem i ma święte zbójeckie prawo podejmować takie decyzje, na jakie ma ochotę...

My się możemy burzyć ale to póki co wszystko, co możemy.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Vuko
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 11.12.2011, 16:57
Cupiał do tej pory działał jak Attyla. Stworzył wielkie imperium, bez podstaw. Dobrze, że miasto postawiło chociaż stadion, jaki by on nie był. Jak na razie nie mamy ani szkolenia, ani siatki skautów, ani wizji zapełnienia stadionu, ani marketingu.

Wszystko zależy od gestu władcy. Na krótką metę to się kibicom podoba, bo są sukcesy (tak samo jak wojownicy Attyli mieli łupy), ale wystarczy zmiana wiatru i wszystko się rozsypie. Tak się nie buduje poważnych instytucji. Nie w naszej cywilizacji.
Odpowiedz cytując
Ventigo
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 11.12.2011, 18:53
Vuko napisał(a):Wyświetl post
Cupiał do tej pory działał jak Attyla. Stworzył wielkie imperium, bez podstaw. Dobrze, że miasto postawiło chociaż stadion, jaki by on nie był. Jak na razie nie mamy ani szkolenia, ani siatki skautów, ani wizji zapełnienia stadionu, ani marketingu.

Wszystko zależy od gestu władcy. Na krótką metę to się kibicom podoba, bo są sukcesy (tak samo jak wojownicy Attyli mieli łupy), ale wystarczy zmiana wiatru i wszystko się rozsypie. Tak się nie buduje poważnych instytucji. Nie w naszej cywilizacji.

Bardzo obrazowe porównanie
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 11.12.2011, 19:21
willow napisał(a):Wyświetl post
Jazda po Panu Cupiale jest dowodem oderwania od rzeczywistości.
Przypominam, że nie kto inny, a właśnie Pan Cupiał był pionierem inwestowania wielkich pieniędzy w klub piłkarski.
To on wytyczał ścieżki, a inni szli za nim, często ucząc się na Jego błędach.
To On, mimo specyficznego sposobu podejmowania różnych decyzji, zapewnił nam 8 mistrzostw w ciągu ostatnich 12 lat.

Oczywiście, okres Jego rządów w Wiśle to nie tylko sukcesy, to również porażki czy błędne decyzje. Być może bylibyśmy dalej, gdyby częściej kierował się rozsądkiem, a rzadziej emocjami. Gdyby mniej słuchał swoich pseudo-doradców. Gdyby mniej drenował klub z pieniędzy. Ale nie zmienia to faktu, że gdyby nie On, pewnie zatrzymalibyśmy się na 5 mistrzostwie zdobytym w 1978 roku...

Oczywiście, można zadać sobie pytanie, czy formuła współpracy z Panem Cupiałem się wyczerpała. Czy jesteśmy w stanie, z Nim za sterem, przeskoczyć jeszcze poziom wyżej. Może być tak, że to jest max, co możemy osiągnąć z tym właścicielem. Natomiast bez względu na wszystko, takie dywagacje mijają się z celem, bo na razie On jest właścicielem i ma święte zbójeckie prawo podejmować takie decyzje, na jakie ma ochotę...

My się możemy burzyć ale to póki co wszystko, co możemy.
W takim razie,gdy znów będziecie klnąć to dobrze zaadresujcie swoje bluzgi, a nie szukajcie winy w Valcxie, trenerze, Basałaju- który jest tak naprawde marionetką i ekranem akustycznym działań Cupiała, czy kopaczach- są oni jacy są,oni na siłe do Wisły nie przeszli.Prawda jest taka, że właściciel on 2006 roku w Wisłe nie inwestuje. a wciąż tu są jakieś coroczne płonne nadzieje, na gigantyczne transfery typu Ruud Van Nisterloy, Diego Tristan .Najsmutniejsze jest to, że tyle osób się na to nabiera.

Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 11.12.2011, 19:50
zacytuje siebie z innego tematu, gdzie odniosłem się do cen biletów na Twente i tematu marketingu i zarzadzania w naszym klubie, jakby ktoś się odniósł, to byłoby miło, szczególnie do tych pytań pod koniec, bo nie potrafie zrozumieć tego co teraz robi się w naszym klubie..

Gucio25 napisał(a):Wyświetl post
ceny biletów na Twente są naprawdę atrakcyjne, zważywszy na to, że nie jest to mimo wszystko mecz o pietruszkę. obstawiam, że ze wszystkich drużyn grających w Europie teraz, ciężko by było znaleźć więcej niż kilka, mających lepsze ceny. inna sprawa, że takie ceny powinny być na inne spotkania pucharowe.

ale teraz problemem nie są ceny - w normalnych okolicznościach i przy takich cenach, w środę powinniśmy mieć minimum 20-25tys. ludzi na trybunach. problem jest w czym innym, tylko właśnie - w czym? w ostatnim czasie wokól naszego klubu wytworzył się bardzo nie przychylny PR, to jedna sprawa, druga, że ludzie chodzą na mecze coraz mniej chętnie (ze względów takich jak KK, słabe wyniki etc.), a Liga Europy na R22 to marne pocieszenie po odpadnięciu z LM.

ALE dlaczego w związku z tym klub nie robi praktycznie nic, żeby JAKIMKOLWIEK sposobem tych ludzi zachęcić? dlaczego na plakatach meczowych nie ma nawet nazwy przeciwnika, a jedynie jego herb? jestem pewien, że niektórzy kibice nawet nie wiedzą z kim zagramy. dlaczego na tych samych plakatach nie jest WIELKIM drukiem napisane, że na ten mecz nie trzeba karty kibica, tylko gdzieś tam małym drukiem niżej. dlaczego nie ma jakichś skumulowanych akcji promocyjnych, tylko ten mecz traktowany jest jak zwykły, ligowy szarak - trochę plakatów i nic więcej. DLACZEGO?! ten klub zarządzany jest tak tragicznie..

ps. byłem w Strefie Kibica w piątek przed meczem i kupowałem bilet na Twente - ten klub naprawdę ma w dupie kibiców i jeśli nikt nie potrafi zareagować na sytuację która się w danym momencie dzieje, to tym klubem zarządzają na każdym szczeblu idioci.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.12.2011, 20:12
Wszystkim niezadowolonym proponuję uruchomienie swoich kontaków i ściągnięcie do Wisły jakiegos szejka arabskiego, który odkupi Wisłe od BC i zacznie kupować nam grajków w przedziale cenowym między 5 - 10 mln. euro. Do tego czasu proponuję zamiast ciagłego narzekania na właściciela skupienie się na dopingu.

P.S. Zniecheceni moga tez załozyć spółdzielnie z własnymi wkładami i równiez wystartować do przetargu.
A tak na poważnie to wystarczy popatrzeć na innych w lidze i zobaczyć jakie mają problemy finansowe i organizacyjne. To jest Polska właśnie o czym niekytórzy zapominają. Niebawem o pieniadze będzie coraz trudniej bo trzeba bedzie dzięki wspaniałym działaniom obecnego rządu pod światłym kierownictwem Geniusza Kaszub Donalda Tuska z naszych pieniedzy dotować biednych emerytów, greckich, włoskich czy hiszpańskich bo sie przyzwyczaili do odpowiedniego standardu zycia i nie zamierzają z tego rezygnować.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 11.12.2011, 21:06
przypomnę co nie którym ze .....kiedyś winą słabości Wisły było brak stadionu ....teraz pewnie kryzys a jak się dowiaduje w przyszłości w tej roli wystąpią grecy włoscy i hiszpańscy emeryci. no tak to takie prosce
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 11.12.2011, 21:18
Jeśli już Tusk chce kogoś wspomagać to nie żadnych emerytów ale niemieckie i francuskie banki które napożyczały pieniądze Grecji i nie wiedzą jak je odzyskać. Propagandowo jednak lepiej jest sprzedawać wersję dla ludu że pomagamy biednym Grekom którym brakuje na wczasy a nie chciwym bankom. To tak PR-owo mimo wszystko lepiej wygląda.

A co do BC - gdyby nie on nie ugralibyśmy tych 8 tytułów MP i bylibyśmy takim Widzewem który wspomina dawne dobre czasy. (Albo dawnych Lechem). Nie ma co dyskutować. Zwłaszcza jeśli porównać co inni legendarni sponsorzy osiągnęli w porównaniu do Cupiała. Co taki Filipiak albo Wojciechowski ugrał?

Cupiał ma wiele wad jako właściciel, ale suma summarum nie ma w polskiej piłce w ostatnim 10 leciu lepszego właściciela/inwestora w futbol niż On. Taka prawda.

Co oczywiście nie znaczy że model który jest w Wiśle dalej się będzie sprawdzał w przyszłości. Czas pokaże.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
farben
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 12.12.2011, 12:17
Jesień Wisły Kraków, czyli klęska mistrza Polski

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...lski,id,t.html

Według mnie to nieco zbyt czarny obraz. Teraz najważniejsze zadanie to rozstrzygnięcie sprawy trenera. Osobiście uważam, że Moskal poprawił grę Wisły. Warto podjąć ryzyko zostawienia go na cały sezon.
Odpowiedz cytując
Mistrz Yoda
Member

Od: 07.2011

Stary 14.12.2011, 23:43
Orientuje się ktoś może ile dostaniemy z UEFA za awans do fazy pucharowej LE? może na jakieś ciekawe transfery by była kasa.
- Jasiu, czemu akurat Wisła Kraków ?
- Proszę pani, mój pradziadek kibicował Wiśle, mój dziadek kibicował Wiśle, a teraz mój ojciec i brat kibicują Wiśle.
- Ale Jasiu, tak nie można, trzeba mieć swoje własne poglądy, a gdyby twój ojciec był menelem a matka prostytutką?
- To wtedy kibicowałbym Cracovii proszę pani.
Odpowiedz cytując
Ramones
Junior Member

Stary 15.12.2011, 01:55
z tego co sie orientuje bedzie to w granicach 500tys/1mln euro.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 15.12.2011, 09:16
Sensacyjny awans do fazy pucharowej LE to nie tylko miły prezent na gwiazdkę, to także dość poważne konsekwencje dla nas i dla klubu.

1. Zadowolony właściciel - Bogusław Cupiał jesienią nie miał wielu powodów do radości, teraz Wisła sprawiła mu sporą frajdę. Może więc tchnie w klub większy entuzjazm i pozwoli na dalszy jego rozwój.
2. Tymczasowy trener - Kazia Moskala raczej nie brano pod uwagę jako trenera na stałe. Mimo sympatii do niego sam też nie miałem do niego przekonania. Jednak po wczorajszym meczu ciężko nie dać mu szansy wiosną, bo na tę szansę zasłużył. Z resztą nacisk medialny na pozostawienie Moskala będzie olbrzymi.
3. Poprawa atmosfery na trybunach - mecz z Twente oglądało już przyzwoite 15 tys. widzów, mimo że spotkanie w środku tygodnia i w zimie, a szansa na awans była niewielka.
4. W związku z pkt. 3 jest szansa na wyższą frekwencję na R22 na wiosnę: większą liczbę sprzedanych karnetów, lóż VIP, a także dodatkowy bonus przy co najmniej jednym meczu pucharowym.

Zarząd klubu ma więc możliwość zwiększyć wpływy do przyszłorocznego budżetu: należy także pamiętać o dodatkowych pieniądzach z UEFA.

Natomiast nie należy zapominać, że priorytetem na wiosnę nie jest LE, tylko liga i PP - awansowanie do rozgrywek europejskich na następny sezon. Wisła żeby wspiąć się na wyższy poziom musi regularnie terminować w LE i ciułać tam punkty. Ew. brak awansu w przyszłym roku zniweczyłby cały sukces z wczoraj. I dlatego należy sobie życzyć w fazie pucharowej przeciwnika z najwyższej półki: MU, MC lub ew. Schalke (tu byłyby spore emocje). Bo dwumecz na wiosnę to bonus, a nie priorytet sportowy.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 15.12.2011, 09:25
Jak pewnie zauważyliście ścisk był na C i G gdzie były najtańsze bilety. A,B,D,E - były pustawe. Może to sygnał że ludzie by przyszli gdyby ceny były jednak niższe.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 15.12.2011, 10:10
Skoro to temat o polityce finansowej, to polecam nad zastanowieniem sie nad pewnymi liczbami:

10.000 kibiców x 50 PLN = 500.000 PLN
15.000 kibiców x 15 PLN = 225.000 PLN

I teraz odpowiedzmy sobie na pytanie jakie ceny powinni rozważać zarządzający klubem w z punktu widzenia budżetu?

Po prostu, te 10 tys najwierniejszych przyjdzie i tak, niezależnie od ceny, natomiast niezdecydowanych i kibiców sukcesu jest ZA MAŁO, żeby ich skusić cenami biletów, Kibic sukcesu przyjdzie tylko na sukces, a nie na mecz za 15 PLN. Dlatego poprawa frekwencji to kwestia poprawy stylu gry i wyników, a do tego potrzebny jest większy budżet.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 15.12.2011, 11:36
Oldpara napisał(a):Wyświetl post
Skoro to temat o polityce finansowej, to polecam nad zastanowieniem sie nad pewnymi liczbami:

I teraz odpowiedzmy sobie na pytanie jakie ceny powinni rozważać zarządzający klubem w z punktu widzenia budżetu?

Po prostu, te 10 tys najwierniejszych przyjdzie i tak, niezależnie od ceny, natomiast niezdecydowanych i kibiców sukcesu jest ZA MAŁO, żeby ich skusić cenami biletów, Kibic sukcesu przyjdzie tylko na sukces, a nie na mecz za 15 PLN. Dlatego poprawa frekwencji to kwestia poprawy stylu gry i wyników, a do tego potrzebny jest większy budżet.
Ale to jest zła kalkulacja prezprowadzona. Nie można na to patrzyć tylko ekonomicznie, trzeba równeiż patrzeć z punktu psychologicznego. Na stadionie ma być ścisk, tłok, ma chodzić po 25 000 regularnie bo wówczas ludzie będą chętniej przychodzić. Dizała psychologia tłumu. Nawet jakiś menadżer angielski się wypowiadał że stadion ma być pełny nawet kosztem obniżonej ceny biletów. Jak jest dużo ludzi to jest dobra zabawa a jak jest pusto to mecz nie ma tej atmosfery, nie czuć nawet że to są puchary. Na Odense sobie wymyślili ceny z sufitu i później tylko na tym tracili, a jeszcze biorąc pod uwagę kryzys drużyny i kryzys gospodarczy trudno było nawet myśleć o zapełnieniu połowy stadionu
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 15.12.2011, 11:53
Oldpara napisał(a):Wyświetl post

Nie no, rzeczywistość jest bardziej skomplikowana.

Ceny biletów (bez zniżek dla uproszczenia):

Drogie : sektor C: 35 zł. sektor średni piknikowy E22 : 55 zł.

Przychodzi najwierniejszych 10000 z podziałem 6000 za bramkami i 4000 na E.

6000x35 zł = 210 000 zł
4000x55 zł = 220 000 zł.
Razem : 430 000 zł

Tanie :
Sektor C: 20 zł. Sektor E22 : 35 zł.

Przychodzi 15000 kibiców.

6000x20 zł = 120 000 zł
9000x20 zł = 315 000 zł
Razem 435 000 zł.

Pytanie ile osób by wczoraj przyszło gdyby bilety były drogie. Bo według mnie 10000 by się nie uzbierało.

Co do reszty się zgadzam. Na krótką metę frekwencję zapewnia sukces, ale na dłuższą tylko cierpliwa "praca u podstaw".
Odpowiedz cytując
Manhunt
Senior Member

Od: 03.2011

Stary 16.12.2011, 14:21
Gratyfikacje finansowe, jakie UEFA wypłaci Wiśle:

640 tys. euro - za awans do fazy grupowej Ligi Europy
360 tys. euro - za rozegranie sześciu spotkań w fazie grupowej
(6 razy 60 tys. euro za każdy mecz) 140 tys. euro - za domowe zwycięstwo z FC Fulham
140 tys. euro - za wyjazdowe zwycięstwo z Odense BK
140 tys. euro - za domowe zwycięstwo z Twente Enschede
200 tys. euro - za awans do 1/16 finału

Dodatkowo krakowianie otrzymali 2,1 mln za udział w eliminacjach Ligi Mistrzów. W sumie mistrzowie Polski zainkasowali nieco ponad 3,5 mln euro!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów