The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.12.2011, 14:13
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
1. Jak piszesz nazwisko piłkarza swojego klubu to pisz je poprawnie
2. Zacytuj fragment posta, gdzie ktoś woli Chrapka od Bitona
Masz coś do
Dudu Bitona ? Panie Czepialski.

Zamiast Genkowa czy Bitona nasi facho(f)cy by sprowadzili na 100% Chrapka (od autora błędnie "Chrabka" ), jakie to szczęście że nie nasi netowi facho(f)cy prowadzą poltykę transferową Wisły, jakie to szczęście.

sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
Pan ogryzek (...)
Proszę podaj mi nazwisko napastnika, def. pomocnika, skrzydłowego, bramkarza i lewego,prawego obrońcy

Proszę Cię o propozycje rozsądne, piłkarzy takich, którzy są gotowi nie tylko na polską ligę, ale na puchary, bo chyba taki mamy cel
Otóż to, nazwiska, konkrety, inaczej to tylko endeckie dywagacje. Jak mamy byc normalnym europejskim klubem to muszą u nas grać obcokrajowcy bo tak wygląda piłka w całej europie, brak zaś Polaków w składzie to brak akademii piłkarskiej i sieci skautingu czyli zaniedbania poprzedników.

_________
Powtórzę, co do Polaków w Wisle to rzecz w proporcjach i rozsądku.
Ostatnio edytowane przez milosz : 03.12.2011 o godz. 14:57.
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 03.12.2011, 14:16
Ok, sorry może źle Cię zrozumiałem

jeszcze jedną sprawę chciałem poruszyć ..
odbiegając już od tego że w Anglii mogą grać jedynie reprezentanci swoich krajów ( inaczej nie dostaną pozwolenia na grę ) to są tzw testy szybkościowe ..
pamiętam jak Baszczyński bodajże pojechał na testy do jakiegoś klubu i nie zatrudnili go właśnie przez to .. po prostu okazał się za wolny !!
nie orientuję się dokładnie jakie to testy i ile wynoszą, ale wiem, że coś takiego jest, jestem pewien, że u nas takie testy nie są przeprowadzane ( jedynie kontrolne czy wszystko ok )
później się dziwić, że piłkarze tamci biegają szybciej, mają predyspozycje do tego, aby więcej sprintów robić w meczu itp

u nas tego nie ma więc piłkarze nie potrafią wytrzymać tempa gry, co wiąże się z wieloma sprawami, takimi jak pokazywanie się do gry, bycie w ciągłym ruchu .. tego właśnie u nas brakuje i dlatego nie potrafimy grać atak pozycyjny !
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 03.12.2011, 14:19
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
A może ty byś się zajął też czymś pożytecznym że udzielasz mi takich rad.
Trochę chyba się zagalopowałeś.

Szanujmy się

A i jeśli posiadanie odmiennego zdania od twojego to kompromitowanie się - to szkoda to nawet komentować.
Jeśli poczułeś się dotknięty to przepraszam. Nie sądziłem że zdanie takich jak ja jest dla ciebie istotne.
Pelna zgoda musimy szanować się jako Wiślacy w tym także zawodników którzy nasz klub reprezentują, nawet jeśli nie są idealni i nie znają mazurka. Zgadzasz się?
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 03.12.2011, 14:25
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Tylko w APOEL-u sa pilkarze ktorzy wczesniej grali głownie w lidze greckiej i portugalskiej i sa to glownie brazylijczycy i portugalczycy wiec pilkarze bardziej uzdolnieni od tych obcokrajowcow co przyszli do Nas
kwestia talentu i umiejętności.Np. ten cały Manu przyszedł do Legii z Portugalskiego Maritimo a młody Wolski przerasta go o 2 klasy (wychowanek).

Dobry scouting to podstawa.Licze że i w Wiśle pojawią sie równie utalntowani 19-20 latkowie
Ostatnio edytowane przez AYALA : 03.12.2011 o godz. 14:30.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 03.12.2011, 14:29
Wiecie, dla mnie osobiscie liczy sie jak kto gra w pilke, a nie czy jest stad. Jasne, jak jest stad to zawsze milej, ale wynik i tak wazniejszy. Tylko ze... patrzac na nasza kadre to... czy aby napewno nasi "extranjeiros" prezentuja skilla? Smiem watpic. Raczej pojedyncze jednostki tego skille prezentuja. Lamey, Jaliens, Jirsak, Kirm, Genkov, Paljic, Diaz... Nikt mi nie powie, ze oni graja za miske ryzu. I ze podnosza poziom... I to jest wlasnie grzech glowny Wisly. Ja rozumiem sprowadzenie obcokrajowcow by podniesc poziom. Ale sprowadzanie ludzi z zagranicy ktorzy kopia sie po czolach, i wcale tani nie sa (jaki kontrak ma Lamey czy Jaliens, a?), przynajmniej w stosunku jakosc-cena, to marketingowy i sportowy strzal w stope. Tak sie do niczego nie dojdzie. Do niczego.

P.S
milosz
Mowisz powaznie, czy jaja sobie robisz? Rzuc jakies wiarygodne info mowiace o tym ze u nas na przyszly rok akademie buduja.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 03.12.2011, 14:38
Bobek90 Ja sobie jaj nie robię, tylko staram się traktować zapowiedzi Pana Basałaja poważnie.
Tak w kwestii bazy sportowej jak i w kwestii akademii piłkarskiej. http://www.sportfakty.pl/index.php?o...784&Itemid=339 http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...um_treningowe/

A to do niczego to ... MP2011 i o włos awans do LM, no to w istocie nic.

Juz kiedyś o tym pisałem, że Pan Maaskant to jedno (było i minęło), Stan to drugie (i tu osobiście widziałbym kontynuację), a pan Basałaj to trzecie i w sumie ważniejsze i jest już czas na pytania dotyczące realizacji zapowiedzi ...Pana prezesa Basałaja.
Ostatnio edytowane przez milosz : 03.12.2011 o godz. 15:06.
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 03.12.2011, 14:42
milosz napisał(a):Wyświetl post
Masz coś do
Dudu Bitona ? Panie Czepialski.

Chrabka , .
Chrapka się kierwa pisze.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 03.12.2011, 14:51
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
1. Jak piszesz nazwisko piłkarza swojego klubu to pisz je poprawnie
Oki Chrapka . Panie nerwus ... tyle że sugestia dotyczyła błędu w pisowni piłkarza Wisły, a swoją drogą ile radości może dać innym jedna literówka.
Ostatnio edytowane przez milosz : 03.12.2011 o godz. 14:53.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Stary 03.12.2011, 15:21
milosz
Nie no panie, ale co to za info. W nim nic nie ma. Takie obiecanki- cacanki. To nam politycy serwuja co 4 lata, i ile z nich sie sprawdza? Nauczmy sie odrozniac dzialania od gadania.

Rozmawiałem z właścicielem klubu i na pewno rozpoczniemy w niedługim czasie działania zmierzające do tego, żeby wybudować centrum treningowe
Fiu,fiu, minelo juz poltora roku i dalej nic. A niedawna wypowiedz jakoby awans do LM pomogl by budowie tej bazy, raczej nie wskazuje na mozliwosc spelnienia tej zapowiedzi w najblizszym czasie.

Nie może być tak, że oglądamy zawodnika na Youtube
Ja sie boja spytac na czym ogladalismy Lameya czy Jaliensa...

milosz, ja juz swoje na temat "sukcesu" napisalem we wczesniejszych postach. Dla mnie zdobycie przez zespol Irtyszu Pawlodar mistrza Kazachstanu to zaden sukces, bo liga slaba. Za taki sam nie "sukces" uwazam zdobycie mistrzostwa Bulgarii czy Polski. Wprawdzie poziom nie tak niski, ale dalej bardzo niski. Mistrzostwo jest sukcesem w powaznych ligach. Ot, w takich w ktorych mistrz ma miejsce w LM bez zadnych kwalifikacji. Czyli takie top 12. My nawet w top 20 nie jestesmy na ten moment. Panie, z czym do ludzi?
Przepraszam, jaka jest roznica miedzy nie awansowaniem do LM i nie awansowaniem o wlos do LM? Zadna. Tymbardziej ze te "o wlos" w naszym przypadku jest mocno naciagane. Praktycznie w kazdym momencie, w kazdym elemencie, Apoel byl lepszy od Wisly. To ze nie grzeszyl skutecznoscia to juz inna sprawa...

Tak wogole, to na jakiej podstawie mowisz ze wiosna zaczynamy budowe bazy? W linku co dales slowa nie ma o tym.

P.S
Nie winie Basalaja za ewentualny brak bazy. Tu decyzje podejmuje ktos inny...
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 03.12.2011 o godz. 15:24.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 03.12.2011, 15:40
Bobek90. W ocenie MP się różnimy i różnić będziemy. Ja jestem kibicem od lat 70-tych a ściślej od 76/77 i jak przyszło MP (77/78') to myślałem naiwny że to nic takiego, a później czekałem, czekałem i czekałem. Tak więc teraz każde MP sprawia mi ogromną radość , ot różnica kontekstu ...

Bez polityki transferowej Stana by naszego MP211 zwyczajnie nie było. Jasne, że wkład Małeckiego, Sobolewskiego, a i Kirma nie wspominając o kibicach jest znaczny. Tak i trener zrobił swoje. Tyle że powinniśmy zejść na ziemię ... każde MP dla Wisły teraz to sukces, choćby dlatego że nasz budżet nie jest juz największy w lidze. I na papierze jesteśmy tylko czołową drużyną, ot max. primus inter pares i nic ponad to.

Bobek90. Co do bazy i akademii to były zapowiedzi Basałaja. Wiosenny termin budowy bazy to precyzyjna informacja którą swego czasu wyczytałem w zapowiedzi pana Prezesa. (Polecam też lekturę wątku :Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej ).
Cóż że decyzje podejmuje ktoś inny to wiemy, ale jak coś się obiecuje to się albo robi albo ...podaje do dymisji. Takie mam idealistyczne podejście do tematu .

Ostatnio edytowane przez milosz : 03.12.2011 o godz. 15:58.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 03.12.2011, 15:40
W tym poście w sąsiednim temacie na podstawie informacji z Transfermarkt zrobiłem listę polskich zawodników, którym kończą się kontrakty. Są tutaj:
- chyba wszyscy zawodnicy z kadr drużyn Ekstraklasy,
- zawodnicy z młodzieżowych reprezentacji Polski
- zawodnicy z reprezentacji Polski
- kilku znanych polskich zawodników grających za granicą

http://wislakrakow.com/forum/showpos...ostcount=11662
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 03.12.2011, 15:48
i co ? Cieszysz sie?
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 03.12.2011, 16:23
@Panie UP kultury trochę.
Pomyśl o tym ile trudu kacpaw91 włożył w tą listę. Miej szacunek do czyjejś pracy, bo takimi tekstami tylko się ośmieszasz.

Odpowiedz cytując
Rinah
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 03.12.2011, 17:22

Polacy w Wiśle, okay ... ale rzecz w proporcjach (w tym sportowych i ekonomicznych), czyli w rozsądku, o który na tym forum w istocie trudno.
Trzymanie się jakichś mitycznych "proporcji" w ilości Polaków i obcokrajowców to głupota sama w sobie.

Ja nie chcę większej ilości słabych Polaków w składzie i kadrze Wisły. Większość z nich okaże się bowiem nowymi Kowalskimi i Burligami, jak zawsze. Podoba mi się idea budowania zespołu w oparciu o obcokrajowców i mam nadzieję, że będzie kontynuowana bez tradycyjnego cofania się w połowie drogi.

Wisła "zagraniczna" to aktualny mistrz Polski, który na dodatek jak widać może jednak grać i w miarę efektownie i skutecznie również w Europie.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Stary 03.12.2011, 17:35
Rinah
Toż jakbyś prześledził wątek to byś się zorientował, że też nie mam nic przeciwko Wiśle obcokrajowców, a wręcz przeciwnie, tyle że kilku Polaków być powinno bo to kwestia tożsamości klubu. Rzecz jasna właśnie w granicach określonych jakością sportową i przesłankami ekonomicznymi.

Doprawdy nie wiem skąd się biorą takie skrajne poglądy typu: wywalić wszystkich obcokrajowców, albo wywalić wszystkich Polaków, umiaru trochę i rozsądku i ..tyle. Kilku dobrych Polaków (najlepiej reprezentantów Polski) i reszta to dobrzy piłkarze zagraniczni, też reprezentanci swoich krajów, czyli norma europejska (kilku własnych , reszta z zagranicy).
Odpowiedz cytując
Rinah
Senior Member

Stary 03.12.2011, 17:43
Kilku dobrych Polaków (najlepiej reprezentantów Polski) i reszta to dobrzy piłkarze zagraniczni, też reprezentanci swoich krajów, czyli norma
To już lepiej - liczyć się muszą umiejętności, a nie to, skąd ktoś pochodzi.

A problem identyfikacji z klubem? Nie wiem dlaczego mam bardziej identyfikować się z takim słabym Kowalskim, czy Brudem, tylko dlatego że są Polakami, zamiast np: z Meliksonem, tylko dlatego, że ów nie urodził się u nas? Sport to nie polityka.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Stary 03.12.2011, 17:53
Rinah
Pierwsze zdanie ktore napisales jest calkiem sensowne. Sciagajac pilkarzy do Wisly powinno sie patrzec przede wszystkim na umiejetnosci, nie na narodowosc (choc zawsze milej gdy zawodnik jest "stad").
Natomiast reszta twojego wywodu to "glupota sama w sobie". Posypana duza doza demagogii. Pokolei:

Cytat:
Większość z nich okaże się bowiem nowymi Kowalskimi i Burligami, jak zawsze.
Wiekszosc obcokrajowcow ktorzy sa przez nas scigani okazuja sie Jirsakami i Lameyami. Jak zawsze...
Cytat:
Podoba mi się idea budowania zespołu w oparciu o obcokrajowców
Podoba Ci sie idea budowania druzyny na Diazach, Genkovach i Lameyach?
Cytat:
Wisła "zagraniczna" to aktualny mistrz Polski, który na dodatek jak widać może jednak grać i w miarę efektownie i skutecznie również w Europie.
Primo, Wisla "polska" nie byla MP? Secundo, jesli my gramy efektownie i skutecznie to jak gra "polska" Legia?

P.S
Tak, tak, tez dopuscilem sie demagogii. Ale tylko po to by pokazac intelektualne braki w wypowiedzi Rinaha.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 03.12.2011 o godz. 17:55.
Odpowiedz cytując
Rinah
Senior Member

Stary 03.12.2011, 18:09
Bobek90 napisał(a):
Wiekszosc obcokrajowcow ktorzy sa przez nas scigani okazuja sie Jirsakami i Lameyami. Jak zawsze...
Nawet jeśli, to taki Lamey i tak jest o kilka klas lepszy od przykładowego Kowalskiego. Wolę nowych Lameyów niż Kowalskich czy Brudów. Jest też znacznie więcej umiarkowanie tanich dobrych piłkarzy zagranicą, niż w naszej lidze.

Bobek90 napisał(a):
Podoba Ci sie idea budowania druzyny na Diazach, Genkovach i Lameyach?
Owszem. Szczególnie jeśli jednym z jej owoców jest MP i gra w LE.

Bobek90 napisał(a):
Primo, Wisla "polska" nie byla MP? Secundo, jesli my gramy efektownie i skutecznie to jak gra "polska" Legia?
Była. Kosztem ogromnego przepłacenia za zawodników w stosunku do ich umiejętności i narastania „długu wewnętrznego” u Cupiała. Obecnie Valckx znacznie mniejszym kosztem zbudował drużynę, która potrafi odnosić istotne sukcesy.

A Legia nie jest do końca „polska”. Jej największymi gwiazdami i motorem napędowym są obcokrajowcy: Radović, Luboja, Kuciak, a nie Polacy. I co takiego efektownego i skutecznego grała ta bardziej polska Legia w poprzednich sezonach? Do pięt nam nie dostawała.

Nawet jeśli w paru miejscach dopuściłem się pewnych uproszczeń i przejaskrawień, to tylko, by pokazac intelektualne braki w Twojej wypowiedzi i tego typu poglądach.
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 03.12.2011, 18:28
W Polsce strzelisz jedną bramkę w okienko i zrobisz ruletę a'la Zidane i już jesteś mega talentem kosztującym miliony euro.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 03.12.2011, 18:41
A ja stoję na stanowisku, że najbogatsze kluby takie jak Wisła, Legia, Lech czy Polonia, powinny zrobić zmowę cenową, że nie dają za polskich piłkarzy ligowych więcej niż 500 tys. Euro. Koniec kropka.
Ceny za kopaczy z krajowego podwórka MUSZĄ spaść bo są chore i nieadekwatne do ich umiejętności.
A póki nie ma w Wiśle szkolenia młodzieży, efektywnego krajowego skautingu i akademii, jesteśmy skazani na zagranicznych piłkarzy czy się komuś podoba, czy nie.
Istotne jest tylko to, żeby transfery szły bardziej w stronę Meliksona czy Genkova, niż w stronę Jaliensa czy Diaza.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
zgrybus
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 03.12.2011, 18:57
_ukoL napisał(a):Wyświetl post
W Polsce strzelisz jedną bramkę w okienko i zrobisz ruletę a'la Zidane i już jesteś mega talentem kosztującym miliony euro.
Wiec szkoda że nie przestałem grać w Wiśle z powodu przeprowadzki. Może zrobiłbym kiedyś ruletę i teraz walczyłyby o mnie największe kluby w Polsce.

Ale co prawda to prawda. Niestety tak jest , jeden czy dwa świetne mecze i jesteś gwiazdą potem może ci nie iść , ale i tak każdy mówi "Uważajcie na pana x i pana y , zagrali nie dawno dobre mecze , może i tym razem im się uda" . Niestety tak jest...
"Przyjaciele , Rodzina i Wisła"
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 03.12.2011, 19:06
Ja nie rozumiem jednego, dlaczego to piłkarz Wisły musi byc Polakiem?
Jaka to proporcja musi być zachowana miedzy polakami a obcokrajowcami?
Mi w zupełnośći wystarcza ze kapitanem druzyny jest Polak, a z kad pochodzą pozostali zawodnicy nie ma najmniejszego znaczenia. Skoro są w Wiśle to znaczy ze ich potrzebujemy, tak to może być smutne ale trzeba sobie powiedzieć prawdę.
Jeśli chcemy mieć więcej Polaków w kadrze to ich sami wychowajmy a nie podniecajmy się jakimiś małolatami, którzy prosto kopną piłkę i dlatego to normalne ze robią na wsi różnice.

Kupując takiego Polskiego młokosa nie masz zadnej gwarancji ze będzie jeszcze lepszy. Z autopsji wiemy ze nimi jest żle albo tylko gorzej...

--- Ostatni wielki turniej na jakim gościła juniorska reprezentacja kraju to były Mistrzostwa Świata do lat 20 w Kanadzie w połowie 2007 roku.
W meczu z Brazylia trener Globisz postawił na taki skład:

Białkowski - Starosta, Fojut, Strugarek, Król - Marciniak, Krychowiak, Danch, Cywka, - Janczyk, Małecki.

Pokonanie Canarinhos było tylko jednorazowym sukcesem. O wiele bardziej byśmy się cieszyli, żeby chociaż jeden z tych zawodników zrobił karierę. W zespole rywali grał wówczas Pato, Jo, David Luiz, o którego bije się pół Europy.
Z naszych piłkarzy prawdziwej kariery nikt nie zrobił. Oczywiście jest jeszcze czas, ale inni zawodnicy z tego turnieju są już znani na całym świecie. Najlepiej radzą sobie.... rezerwowi bramkarze czyli Tytoń i Szczęsny. Pierwszy z nich broni w Eredivisie, a drugi jest w Arsenalu. Gwiazda polskiej drużyny podczas Mundialu w Kanadzie Dawid Janczyk został wytransferowany do CSKA Moskwa. W Rosji się jednak nie sprawdził, wrócił do kasyna.
Podstawowy bramkarz naszej drużyny Bartosz Białkowski występuje w III ligowym Southampton, a podczas mistrzostw wymieniany był jako jeden z lepszych bramkarzy turnieju. Ben Starosta (Polak nie mówiący po polsku) gra obecnie w lidze australijskiej. Jarosław Fojut reprezentuje barwy Śląska Wrocław, a drugi z pary środkowych obrońców Krzysztof Strugarek gra w Wacie Poznań.
Brzmi to dość komicznie przy nazwach takich klubów jakie reprezentują nasi rywale Mundialu (np.Benfica, Real, Milan) .Niestety to jeszcze nie koniec tej wyliczanki, bo Krzysztof Król wybrał się w odbudowaniu formy (a raczej finansów) do USA. Kierował się oczywiście aspektem sportowym bo z MLS bliżej do Europy niż z Polski, ale kto ambitnemu zabroni?
W polskiej lidze występuje zaledwie garstka zawodników, którzy brali udział w MŚ w Kanadzie, ale jedynie Małecki jest ważnym ogniwem swojej drużyny. Są też tacy o których słuch zaginął jak Maciej Dąbrowski czy Jakub Feter. Jednak to nie wszystkie polskie perełki, które na przestrzeni kilku ostatnich lat nie zrobili oczekiwanych postępów.

Na wspomnianym turnieju doskonale spisał się Grzegorz Krychowiak. Fakt , że jest on młodszy o 3 lata od swoich kolegów. Eksperci się nim zachwycali i wróżyli wielką karierę. Zawodnik Girondins Bordeaux jednak jeszcze nie zadebiutował w pierwszym zespole Żyrondystów. Obecnie przebywa na wypożyczeniu. Celem klubu jest....utrzymanie w 2 lidze francuskiej ---

Co się dzieje z młodymi, utalentowanymi polskimi piłkarzami? Czemu tak szybko ich rozwój się zatrzymuje? Pozostaje mieć nadzieje, iż następne talenty nie będą ginąć zanim tak naprawdę się pojawią
Ostatnio edytowane przez Dariook : 03.12.2011 o godz. 19:42.
Odpowiedz cytując
Mishau
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 03.12.2011, 19:16
Cytat:
Zawodnik Girondins Bordeaux jednak jeszcze nie zadebiutował w pierwszym zespole Żyrondystów.
Zadebiutował, skopiowałes jakiś mocno przeterminowany artykuł
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 03.12.2011, 19:19
Mishau napisał(a):Wyświetl post
Zadebiutował, skopiowałes jakiś mocno przeterminowany artykuł
2 mecze - 92 min.

No musiał bym być wielce nawiedzony zeby sledzić te wszystkie kariery.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 03.12.2011 o godz. 19:30.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Stary 03.12.2011, 19:55
Rinah
Cytat:
Nawet jeśli, to taki Lamey i tak jest o kilka klas lepszy od przykładowego Kowalskiego.
Napewno, kilka klas. A taki Zewlakow to juz wogole, 50 klas lepszy. Pique 1500 klas. Czlowieku ochlon. Lamey, tak jak Kowalski, jest za slaby i na lige i na europe. Do tego zarobia duzo wiecej. Jaki jest wiec sens przeplacac, skoro efekt jest podobny?

Cytat:
Wolę nowych Lameyów niż Kowalskich czy Brudów.
3-4 Lameyow i mamy budzet zwiazany na okres w ktorym oni tu beda. Czyli zadnych fajnych transferow, zadnych wolnych graczy typu Ljuboja. I oczywiscie wynikow tez nie bedzie, bo to nie gracze na puchary i na lige. Chciej, chciej.

Cytat:
Jest też znacznie więcej umiarkowanie tanich dobrych piłkarzy zagranicą, niż w naszej lidze.
Kto napisal ze nie?

Cytat:
Owszem. Szczególnie jeśli jednym z jej owoców jest MP i gra w LE.
Znowu tania demagogia. Kiedy i z kim odnieslismy najwiekszy sukces w pucharach w erze Cupiala? Ze proste i glupie rozumowanie? Jasne, dokladnie takie jak twoje. Ktos popatrzy na Legie w tym sezonie i dojdzie do odwrotnych wnioskow. Choc tez bedzie upraszczal zbytnio sprawe. En fin...

Cytat:
Kosztem ogromnego przepłacenia za zawodników w stosunku do ich umiejętności
Haha, za to Lamey czy Jaliens przeplacani nie sa...

Cytat:
Obecnie Valckx znacznie mniejszym kosztem zbudował drużynę, która potrafi odnosić istotne sukcesy.
Mi sie jednak wydaje ze 8 czy 9 lat temu budzet mielismy mniejszy. A nasza gwazda, gwiazda calej ligi, Zurawki, zarabiala... 250 tys. euro.

Cytat:
A Legia nie jest do końca „polska”. Jej największymi gwiazdami i motorem napędowym są obcokrajowcy: Radović, Luboja, Kuciak, a nie Polacy.
Siadz, uspokoj sie, wypij herbate i sluchaj; o to w tym chodzi! Jesli juz sprowadzac zawodnikow z zagranicy, to takich ktorzy robia roznice. Tacy jak Melikson. Problem w tym, ze u nas na jednego "Meliksona" przypada 5 "Lameyow".

Cytat:
I co takiego efektownego i skutecznego grała ta bardziej polska Legia w poprzednich sezonach? Do pięt nam nie dostawała.
Ta "polska" Legia w poprzednich sezonach to potrawila wywalic Lewandowskiego, by zrobic miejsce dla dziadka z Hiszpanii. Sprowadzala tez produkty "lameyopodobne" na wage- Knezevicie, Cabrale, Okbuki, itd. Czesc z tych produktow nawet grala w "11". My oczywiscie juz od lat opieramy gre na Lameyach... Naciaganie faktow i demagogia to twa domena?

Cytat:
Nawet jeśli w paru miejscach dopuściłem się pewnych uproszczeń i przejaskrawień
Nie, w paru, tylko w calym twym wywodzie. Nie uproszczen i przejeskrawien, tylko demagogii sie dopusciles bracie. Mialo byc blyskotliwe zakonczenie, a wyszlo... nie blyskotliwe zakonczenie. Gratuluje

Skonczmy ta dyskusje bo nie ma sensu.

P.S
Cytat:
A póki nie ma w Wiśle szkolenia młodzieży, efektywnego krajowego skautingu i akademii, jesteśmy skazani na zagranicznych piłkarzy czy się komuś podoba, czy nie.
Istotne jest tylko to, żeby transfery szły bardziej w stronę Meliksona czy Genkova, niż w stronę Jaliensa czy Diaza.
I na tym skonczmy ta dyskusje, bo to trafne podsumowanie calej sytuacji.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 03.12.2011 o godz. 20:01.
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 03.12.2011, 20:24
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Rinah
Napewno, kilka klas. A taki Zewlakow to juz wogole, 50 klas lepszy. Pique 1500 klas. Czlowieku ochlon. Lamey, tak jak Kowalski, jest za slaby i na lige i na europe. Do tego zarobia duzo wiecej. Jaki jest wiec sens przeplacac, skoro efekt jest podobny?

3-4 Lameyow i mamy budzet zwiazany na okres w ktorym oni tu beda. Czyli zadnych fajnych transferow, zadnych wolnych graczy typu Ljuboja. I oczywiscie wynikow tez nie bedzie, bo to nie gracze na puchary i na lige. Chciej, chciej.

Kto napisal ze nie?

Znowu tania demagogia. Kiedy i z kim odnieslismy najwiekszy sukces w pucharach w erze Cupiala? Ze proste i glupie rozumowanie? Jasne, dokladnie takie jak twoje. Ktos popatrzy na Legie w tym sezonie i dojdzie do odwrotnych wnioskow. Choc tez bedzie upraszczal zbytnio sprawe. En fin...

Mi sie jednak wydaje ze 8 czy 9 lat temu budzet mielismy mniejszy. A nasza gwazda, gwiazda calej ligi, Zurawki, zarabiala... 250 tys. euro.

Siadz, uspokoj sie, wypij herbate i sluchaj; o to w tym chodzi! Jesli juz sprowadzac zawodnikow z zagranicy, to takich ktorzy robia roznice. Tacy jak Melikson. Problem w tym, ze u nas na jednego "Meliksona" przypada 5 "Lameyow".

Ta "polska" Legia w poprzednich sezonach to potrawila wywalic Lewandowskiego, by zrobic miejsce dla dziadka z Hiszpanii. Sprowadzala tez produkty "lameyopodobne" na wage- Knezevicie, Cabrale, Okbuki, itd. Czesc z tych produktow nawet grala w "11". My oczywiscie juz od lat opieramy gre na Lameyach... Naciaganie faktow i demagogia to twa domena?

Nie, w paru, tylko w calym twym wywodzie. Nie uproszczen i przejeskrawien, tylko demagogii sie dopusciles bracie. Mialo byc blyskotliwe zakonczenie, a wyszlo... nie blyskotliwe zakonczenie. Gratuluje

Skonczmy ta dyskusje bo nie ma sensu.

P.S
I na tym skonczmy ta dyskusje, bo to trafne podsumowanie calej sytuacji.
Technicznie to Lamey przewyższa Kowalskiego o kilka klas, natomiast szybkościowo to już ten sam poziom. Ten Kowalski grzeje ławę w Niecieczy, tak?
Nie rozumiecie, że w lato był mus zrobienia szybkich transferów? Nie mogliśmy sobie pozwolić na wybieranie zawodników bo:
a) nie było kasy
b) nie było czasu
Na miejsce Lameya był Wasyl i Kowalczyk szykowani, pierwszy za drogi, drugi chciał poczekać z decyzją co do transferu.
Osiągaliśmy sukcesy? Jeden bardzo udany sezon w Pucharze UEFA i tyle. W lidze owszem wygrywaliśmy, ale wtedy ściągaliśmy najlepszych polskich piłkarzy, bo nie było mocnych na Cupiała i jego kasę. 8 lat budżet był mniejszy, ale różnica między nami a resztą ligi i tak była ogromna. Żurawski, Kosowski za ile przyszli, pamiętasz?
Jaliens miał robić różnicę? Gościu miał być gwiazdą, trudno nie wyszło. Każdy transfer wiążę się z ryzykiem. Melikson też mógł nie wypalić albo Pareiko.
Problem w tym, że Legia nie ma dyrektora sportowego.
U nas Stan jest gwarantem, że za pieniądze będzie umiał zrobić transfery. Tyle, że pieniędzy nie ma.
Odpowiedz cytując
Rinah
Senior Member

Stary 03.12.2011, 20:44
@ Bobek:

Cytat:
Jeśli ktoś tu musi ochłonąć to Ty. Efekt nie jest podobny, bo gra Lameya przyczyniła się do gry w LE, a nie Kowalskiego. Lamey się przydawał, a Kowalski nie.

Cytat:
To nie zmienia faktu, że ów Lamey dał Wiśle i tak znacznie więcej niż całe stado Polaków na czele z Brudem, Garguła, Dawidowskim, Kaczorowskim czy nawet Czekajem. Nie zawsze tańszych w utrzymaniu. A celem Wisły jest ściąganie obcokrajowców lepszych od Lameya, takich jak Melikson. Niestety, nie ma ich u nas w kraju, a nawet jeśli jakiś tego formatu zawodnik się pojawi raz na dekadę, to i tak jest horrendalnie drogi.

Cytat:
Kto napisal ze nie?
No więc bardziej warto tam ich szukać, niż przepłacać w kraju za nowych Gargułów. Znacznie większa szansa powodzenia.

Cytat:
Znowu tania demagogia. Kiedy i z kim odnieslismy najwiekszy sukces w pucharach w erze Cupiala? Ze proste i glupie rozumowanie? Jasne, dokladnie takie jak twoje. Ktos popatrzy na Legie w tym sezonie i dojdzie do odwrotnych wnioskow. Choc tez bedzie upraszczal zbytnio sprawe. En fin.
..

Demagogię to uprawiasz Ty. Jeden taki sukces na ponad 15 lat – to fatalny wynik. To świadectwo klęski tej drogi, a nie satysfakcjonujący efekt. Nic dziwnego, że w końcu ktoś poszedł po rozum do głowy i wprowadził zmianę, przenosząc ciężar polityki kadrowej na obcokrajowców. Tu efekt jest od razu lepszy – 1 rok „Wisły zagranicznej” i od razu sukces polegający na MP i grze w LE. Efekt piorunujący w porównaniu do bronionego przez Ciebie. I tu jest realna szansa na regularne ponawianie tego osiągnięcia.

Cytat:
Ale tu przynajmniej coś z tego mamy pozytywnego. Poza tym, jeśli na jednego Meliksona, Ilieva czy Bitona ma przypadać zaledwie 2-3 Jaliensów, to i tak jestem za. I tak wyjdzie to taniej i da znacznie lepszy efekt sportowy niż wykupywanie np.: Mierzejewskiego z Polonii.

Cytat:
Fakty to Ty naciągasz. W Legii zawsze grało więcej Polaków niż obecnie w Wiśle. I nic im to nie dało, regularnie przegrywali na tym. Dlaczego? Bo brakowało im porządnych obcokrajowców. To jest fakt..

Cytat:
Nie jestem Twoim bratem. I nie spoufalam się z Tobą. Wykazałem błędy i omylność Twoich poglądów, to mi wystarczy. Obaliłem Twoje tezy i sposób rozumowania. Na błyskotliwe zakończenia nie musiałem i nie muszę się silić.
Ostatnio edytowane przez Rinah : 03.12.2011 o godz. 20:49.
Odpowiedz cytując
przem
Senior Member

Stary 03.12.2011, 21:14
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Co się dzieje z młodymi, utalentowanymi polskimi piłkarzami? Czemu tak szybko ich rozwój się zatrzymuje? Pozostaje mieć nadzieje, iż następne talenty nie będą ginąć zanim tak naprawdę się pojawią
Mieliśmy też - pamiętajmy - mnóstwo utalentowanej młodzieży w Wiśle: Kuzera, Nawotczyński, Nowak, Zawadzki, Ankowski, Skrzyński. Zawadzki np. wraz z Grzelakiem wyróżniali się w drużynie zdobywającej v-ce mistrzostwo Europy u-16 w 1999 roku. Ci zawodnicy powinni mają teraz 28 lat, powinno być w sile wieku i stanowić o sile reprezentacji i czołowych klubów Europy. Z Wisły większość młodzieży poszła za Stawowym do Proszowianki, a potem do KSC. I żaden z nich prawie żadnych sukcesów nie osiąga. Zresztą ówczesny skład (wg wiki to 1 Kapsa • 2 Rogalski • 3 Napierała • 4 Wisio • 5 Nawotczyński • 6 Łobodziński • 7 Zawadzki • 8 Grzelak • 9 Madej • 10 Hajduczek • 11 Janicki • 12 Malicki • 13 Matusiak • 14 Mila • 15 Strąk • 16 Sierant • 17 Mierzejewski • 18 Łągiewka ). Z nich wszystkich ciągle gra - na dobrym poziomie - tylko Mila (i może Madej). W reprezentacji dorosłej grali regularnie Łobodziński i Matusiak; w klubie dobrze prezentował się Strąk w Wiśle, szanse też miał Grzelak w Portugalii, w Austrii grał Wisio. Może ktoś jeszcze, ale nie pamietam. Kiedyś tłumaczono to tym, że u nas reprezentację młodzieżową wybierało się pod względem fizycznym - grały chłopy, które były po prostu dużo większe, silniejsze od rówieśników. W ten sposób my nastawialiśmy się na wynik. Choć, jak pamiętam, (ale ciężko, bo miałem wtedy 11 lat), to Grzelak i Zawadzki wyróżniali się też techniką. Szkoda tylko, że nie mogę dotrzeć do składu zwycięskiej wówczas Hiszpanii, czy pokonanej przez nas Portugalii. Przekonalibyśmy się czy to tylko polski problem.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Stary 03.12.2011, 21:57
Rinah

Nie bede sie bawil w kontrargumenty, bo znowu twe tak zwane argumenty sa gietkie jak dick w stanie spoczynku. Potem napiszesz nastepnych 10 i tak w kolko az dojdziesz do drogi bez wyjscia. Ale ja na to nie mam czasu. Pojde na skroty:

Ja nie chcę większej ilości słabych Polaków w składzie i kadrze Wisły. Większość z nich okaże się bowiem nowymi Kowalskimi i Burligami, jak zawsze. Podoba mi się idea budowania zespołu w oparciu o obcokrajowców i mam nadzieję, że będzie kontynuowana bez tradycyjnego cofania się w połowie drogi.

No wiec, dla Ciebie Polak= rowna sie Burliga, Kowalczyk czy inny nieudacznik ktory do niczego sie nie nadaje. Nie ma opcji by Polak= Lewandowski, Blaszczykowski czy Wolski. Lub jest tak niewielka ze sie nie oplaca probowac. Dla Ciebie niemal zawsze bedzie to bardziej lub mniej niepelnosprawny ruchowo ogorek. Dalej, dla Ciebie obcokrajowiec=ktos kto pomaga Wisle. W przeciwienstwie do Polakow, nie ma szans by obcokrajowiec "jak zawsze polacy" okazywal sie ogorkiem. Lub jest niewielka. Co, jak powinnismy wiedziec z doswiadczenia, jest nieprawda. Ile my graczy pokroju Meliksona niby sprowadzilismy w ostatnich latach? A pokroju Jirsaka? Dalej, naginasz fakty byle tylko ukazac prawdziwosc swej teorii. Gramy ladnie i skutecznie (tjaa), cos co grajac Polakami byloby niemozliwe. Gdy Ci wskazuje, slusznie zreszta, ze w Legii troche tych polakow gra, i szok, maja lepsze wyniki i gre od Wisly opartej na zawodnikow zagranicznych, to ty mi wyskakuje " a x sezonow temu to bylo...". Nie stary, albo nie rozumiesz co Ci napisalem, albo nie chcesz sie przyznac ze nie wiesz co napisac. Wiec ja Ci wytlumacze o co mi chodzilo- to ze ktos jest obcokrajowcem to nie znaczy ze automatycznie musi lepiej grac w pilke. Analogicznie, druzyna z wieksza iloscia obcokrajowcow wcale nie musi byc lepsza ot tej w ktorej gra mniej obcokrajowcow. Niestety, ale obalac to narazie mozesz flaszke
Zegnam i bez odbioru.

P.S
Cytat:
Nie jestem Twoim bratem. I nie spoufalam się z Tobą.
To moze chlopakiem chcesz byc... lol Nie spinaj sie tak, nie ma po co, tylko wymieniamy poglady. Be cool.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 03.12.2011 o godz. 22:04.
Odpowiedz cytując
przem
Senior Member

Stary 03.12.2011, 22:37
Nie wiem Bobek90, ale wydaje mi się, że Rinah rozumie pewną rzecz, której Ty nie. Polacy (z innych klubów) są dużo drożsi, a często mniej pewni. Nie stać byłoby nas na wykupienie Sobiecha z Polonii, Biton zresztą nie wydaje się gorszy. Polacy w Legii, to obecnie wychowankowie, bądź ludzie kupieni dawno i/lub ze słabych klubów (a też przed erą Wojciechowskiego). Plus Warszawiak Żewłakow sprowadzony za darmo i za którego dużo płacą (a czemu, w momencie kontraktowania go, patrząc na statystyki, miałby być on lepszy od Jaliensa?). Nie da się też porównywać wysokiego kontraktu np. Lameya/Jaliensa sprowadzonych za darmo, do zawodników za których trzeba było zapłacić duże pieniądze (np. Brzyskiego w Polonii; choć jego akurat dość chętnie widziałbym w Wiśle ze względu na mocne deficyty na pozycji LO). Każdy chce, żeby grali Polacy, ale nie za cenę wyników sportowych (i myślę tu też o średnioterminowej - 2-3 letniej - perspektywie tychże wyników). Na pewno akademia jest dobrą drogą, na pewno wypożyczanie do słabszych zespołów jest dobrą drogą, na pewno też płacenie Boninowi, który chyba nie jest lepszy od żadnego z naszych skrzydłowych tej kwoty, którą płaci Wojciechowski jest złą drogą. Jak udało się tanio kupić Wilka, to się go kupiło. Zresztą chyba tylko Śląsk, z szeroko pojętej czołówki, oparty jest (w sensie wiodącą rolę odgrywają w nim) na Polakach. Legia, to ciągle jednak Kuciak, Radović, Ljuboja. Kucharczyk był gwiazdą zeszłego sezonu, teraz przyćmiewa go Wolski i może Żyro. Zobaczymy co z nimi będzie, bo jest też przecież dyskusja o tym jak szybko polska młodzież potrafi upaść (choćby Janczyk). Pomijając już, że Warszawa - jako 2x większe miasto z jednym tylko klubem (jeśli chodzi o kibicowanie) i bogatszymi mieszkańcami jest łatwiejszym miejscem do znalezienia chłopaków, których rodzice choćby zapłacą za treningi. Dlatego - wiadomo - chcemy, żeby grali Polacy, ale nie może to być Burliga (no ostatnio jak pamiętam, to nie był zaporą dla zawodników Bytovii Bytów). Jeżeli wróci z wypożyczenia i okaże się, że potrafi grać - OK; w Wiśle tego nie udowodnił (szans miał mało, ale taki już los piłkarza w wielkim - na jakąś tam skalę - klubie, po to są wypożyczenia). Zresztą 22 letni Brud, 23 letni Burliga czy 24 letni Mączyński nie są młodymi talentami. Zresztą tenże Mączyński, którego wielu chciało widzieć w tegosezonowej kadrze, nie gra "szału" w Górniku. Np. wg ocen na weszlo ma dwie "siódemki" i dwie "szóstki". Ktoś już prosił o podanie nazwisk Polaków na najbardziej newralgiczne (i obsadzone przez obcokrajowców pozycje) - LO, ŚP (na wypadek odejścia Nuneza), skrzydło i ew. atak. I dlaczego mieliby oni być nie gorsi (albo znacznie bardziej perspektywiczni) od Nuneza, Ilieva/Kirma czy Paljicia lub Bitona/Genkova. Szanse dostaje Czekaj (mniej lub bardziej wymuszone, ale sam też często jest kontuzjowany). Chętnie w Wiśle zobaczę Polaków, wychowanków, ale - jak wspomniałem - nie kosztem wyniku sportowego w 2-3 sezony. Czy teraz o kimś możemy powiedzieć, że jest talentem na miarę Brożków (mimo mojego krytycznego stosunku do Piotra) czy nawet Kuzery sprzed kilku lat? Ilu Wiślaków gra w młodzieżowych reprezentacjach Polski? Ilu młodych piłkarzy da się wykupić w sensownej cenie - przebić Wojciechowskiego, Kaiserslautern (Świerczok, jeżeli to prawda), Palermo (Glik)? A przecież budżetowo silne są też zespoły z dołu tabeli - Zagłębie, Cracovia. Osobiście raczej wolałbym próbować swoich sił tam (oczywiście patrząc na to neutralnie, a nie jako chłopak grający w piłkę i kibicujący Wiśle mający iść do Pasów), bo to większa szansa na przebicie się; zwłaszcza jak w mediach ogłasza się wielu zawodników gwiazdami (ostatnio bodaj Woźniak z Zagłębia czy Jankowski z Ruchu). Wreszcie - na którym miejscu jest Wisła w ME? To pokazuje zaniedbania w kwestii wychowania swoich piłkarzy, ale tak samo, że nie ma na kogo stawiać w kontekście pierwszego zespołu. Czasy wykupowania najlepszych z Lecha/Amici (a przecież to duża część naszego składu - Zieńczuk, Dawidowski, Głowacki, Żurawski) czy nawet Ruchu albo Górnika niestety minęły. Wisła stara się utrzymać jakość piłkarską niewielkim kosztem, a siłą rzeczy rynek ogólnoświatowy jest szerszy niż rynek w Polsce.

P.S. Za swój "PS" - moim zdaniem - powinieneś odpocząć od forum albo zastanowić się nad sobą; choć na większości forów w internecie dyskutujemy ze sobą na Ty (co moim zdaniem lekko psuje całkiem ładną tradycję w języku polskim), to nie znaczy, że nagle jesteśmy przyjaciółmi, braćmi, a nawet kolegami.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów