The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.05.2011, 16:37
tarantulaw2 napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanie. Czy jest czysto teoretyczna szansa, żebyśmy już w meczu z Cracovią świętowali mistrzostwo (i spadek pasiaków )?
Mistrzostwo oczywiście.

Jeśli wygramy z Lechem i Cracovią pozostaną do rozegrania 3 spotkania. W którch można zdobyć 9pkt. Czyli w jednym z dwóch najbliższych spotkań Jaga musiałaby jedno przegrać, a Legia chociaż zremisować.(bo liczę, że jest w stanie wygrać z Nami 5:0, pomimo, że to mało prawdopodobne. Wtedy zapewniamy sobi Mistrzostwo Polski.

Jeśli chodzi o Cracovię. Jeśli przegra z Bytomiem w najbliższej kolejce będzie do Polonii tracić 7 pkt. Jeśli wygramy w derbach, a Polonia wygra u siebie z Górnikiem Zabrze, Parchy spadają do I ligi.
Odpowiedz cytując
zibi2000
Member

Od: 05.2004

Stary 08.05.2011, 16:39
Jeśli:
1. Wisła wygra w następnej kolejce z Lechem
2. Jagiellonia w dwóch następnych kolejkach zdobędzie max 3 pkt (gra na wyjeździe z Polonią W i u siebie z Legią)
3. Legia nie wygra obu następnych meczów (na wyjeździe z Górnikiem i na wyjeździe z Jagą)
to Wisła wygrywając z Cracovią zdobędzie Mistrzostwo Polski.

Jeśli:
1. W następnej kolejce Cracovia przegra na wyjeździe z Polonią Bytom
2. Polonia B. w 27 kolejce wygrywa u siebie z Górnikiem
3. Korona Kielce w dwóch najbliższych meczach zdobędzie przynajmniej dwa punkty
to Wisła wygrywając z Cracovią wyśle ją do I ligi.

Trochę tych "jeśli" musi być spełnionych, ale nie jest to niemożliwy scenariusz.
Odpowiedz cytując
RoS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.05.2011, 17:23
mcks napisał(a):Wyświetl post
No to teraz już 9 punktów zagwarantuje nam mistrzostwo, podejrzewam że i 7 również, ale lepiej zdobyć te 9 i być pewnym w 100%.
Przynajmniej 9 punktów w 5 meczach, to:
1. 5 zwycięstw, 0 remisów, 0 porażek = 15p
2. 4 zwycięstwa, 1 remis, 0 porażek = 13p
3. 4 zwycięstwa, 0 remisów, 1 porażka = 12p
4. 3 zwycięstwa, 2 remisy, 0 porażek = 11p
5. 3 zwycięstwa, 1 remis, 1 porażka = 10p
6. 3 zwycięstwa, 0 remisów, 2 porażki = 9p
7. 2 zwycięstwa, 3 remisy, 0 porażek = 9p

Wiadomo, ale biorę pod uwagę tylko mecze Wisły.
Ja też brałem tylko mecze Wisły pod uwagę. Teraz mamy 5 kolejek czyli 243 możliwości. Zauważ że 15 pkt możemy zdobyć tylko w jeden sposób a 13 pkt już na pięć (remis może wypaść w 1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5 meczu) itd. Razem 243 sposoby zdobycia punktów gdzie:

- 25% (61/243) daje mistrzostwo (to są przypadki rozpisane przez Ciebie)
- 27% (65/243)zyskujemy gdy Jaga straci 2 punkty lub więcej bo nam wystarczy zdobyć 8 lub 7 punktów

Więc szanse są ogromne(teoretycznie wiecie jaka ta liga jest ) bo mamy 52% przy następujących warunkach:
- co najmniej dwa zwycięstwa i remis
- co najmniej jeden remis Jagi

Edit:
- 6 punktów daje nam pewne wicemistrzostwo (tfu, tfu)
Ostatnio edytowane przez RoS : 08.05.2011 o godz. 18:22.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 10.05.2011, 19:35
No to wygląda że nie potrzebujemy już zdobyć nie 9 pkt-ów tylko "6", czyli dwie wygrane dają nam 99% mistrza. A wyjdzie na to, że pewnie z 3-4 punkty wystarczą
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
RoS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.05.2011, 20:00
anthony09 napisał(a):Wyświetl post
No to wygląda że nie potrzebujemy już zdobyć nie 9 pkt-ów tylko "6", czyli dwie wygrane dają nam 99% mistrza. A wyjdzie na to, że pewnie z 3-4 punkty wystarczą
Sześć punktów daje pewne mistrzostwo tylko pod warunkiem że mamy lepszy bilans bezpośredni z Legią.
Oczywiście Legia mus zrobić komplet do końca, 5 zwycięstw i odrobić 4-0 na Łazienkowskiej, a w zasadzie nadrobić bo stosunek bramek mają kiepski.
Odpowiedz cytując
Mila
Banita

Od: 09.2010

Stary 10.05.2011, 20:06
Chyba tylko wyjatkowi pesymisci spodziewaja sie 4 kolejnych zwyciestw Jagieloni(po 3 porazkach z rzedu) lub 5 zwyciestw pod rzad Legi przyjmujac ze nas rozklepia 5-0 na Łazienkowskiej
imho wystarczy wygrac tak naprawde 1 mecz z 5 i zaliczyc jakis remis i jestesmy mistrzami

@down Ros mialo byc Lub warunek z "i" by zakladal 3 miejsce dla nas ale jest to technicznie nie mozliwe przynajmniej nie w tym ukladzie
Powód: literówka :)
Ostatnio edytowane przez Mila : 10.05.2011 o godz. 20:15.
Odpowiedz cytując
Greebo
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 11.05.2011, 08:02
RoS napisał(a):Wyświetl post
Ja też brałem tylko mecze Wisły pod uwagę. Teraz mamy 5 kolejek czyli 243 możliwości. Zauważ że 15 pkt możemy zdobyć tylko w jeden sposób a 13 pkt już na pięć (remis może wypaść w 1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5 meczu) itd. Razem 243 sposoby zdobycia punktów gdzie:

- 25% (61/243) daje mistrzostwo (to są przypadki rozpisane przez Ciebie)
- 27% (65/243)zyskujemy gdy Jaga straci 2 punkty lub więcej bo nam wystarczy zdobyć 8 lub 7 punktów

Więc szanse są ogromne(teoretycznie wiecie jaka ta liga jest ) bo mamy 52% przy następujących warunkach:
- co najmniej dwa zwycięstwa i remis
- co najmniej jeden remis Jagi

Edit:
- 6 punktów daje nam pewne wicemistrzostwo (tfu, tfu)
Legia zremisowała, więc rośnie liczba pozytywnych dla nas scenariuszy. Obecnie już 64% z nich daje nam mistrzostwo bez oglądania się na inne wyniki. Taki stan rzeczy potrwa do godz 22-ej: po meczu z Lechem bedzie już tylko 81 mozliwosci, a w zalezności od wyniku tego spotkania zadowalających nas scenariuszy będzie 37 (przy porażce, 45% wszystkich możliwych) 49 (remis, 60%) lub - oby - 70 (nwygrana, 86%).

Oczywiscie nasze matematyczne szanse sa na mistrzostwo są jeszcze znacznie wieksze gdyż powyższe wyliczenia uwzględniają tylko sytuacje w ktorej Jagiellonia bądż Śląsk wygrywają już wszystko do końca sezonu a ponadto opieraja sie na bardzo uproszcoznym założeniu: wszystkie scenariusze sa tak samo prawdopodbne.
"Cztery słonie, zielone słonie, każdy kokardę ma na ogonie.."

Nie dla osób mieniących sie kibicami Wisły, które przełączają stacje na mecz MU gdy jej nie idzie!
Odpowiedz cytując
Tenzen
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 11.05.2011, 12:48
Jaga jest jedną z najsłabszych drużyn wiosny. To Śląsk, który potrzebuje tyle samo puntów co Jaga by nas wyprzedzić jest groźniejszy. Śląsk ma o jeden punkt mniej niż Jaga, ale za to ma lepszy bilans z nami więc jest w takiej samej odległości za nami jak Jaga.

To znaczy to co chcę powiedzieć to jeśli ktoś ma jeszcze jakieś szanse nas przegonić to tylko Śląsk.

Dodatkowo Śląsk ma już tylko mecze z dolną połową tabeli z drużynami obecnie na miejscach 8. 9. 10. i 16. i powinien być faworytem we wszystkich tych meczach. (Co prawda jest połowa kolejki i niektóre drużyny mogą poprawić lokatę, ale widać o co chodzi)

Śląsk - obecnie potrzebuje 7pkt. więcej by nas wyprzedzić w tabeli (7pkt. przed meczem z Lechem oczywiście)
27. Śląsk (3.) - (10.) GKS
28. Górnik (8.) - (3.) Śląsk
29. Ruch (9.) - (3.) Śląsk
30. Śląsk (3.) - (16.) Arka

Jaga obecnie potrzebuje 7pkt. więcej by nas wyprzedzić w tabeli
27. Jaga (2.)- (4.) Legia
28. Jaga (2.) - (13.) Korona
29. Cracovia (15.) - (2.) Jaga
30. Jaga (2.) - (9.) Ruch

Legia obecnie potrzebuje 9pkt. więcej by nas wyprzedzić w tabeli (lub 8pkt. więcej i cudu by wygrać z nami przynajmniej 4:0 )
27. Jaga (2.)- (4.) Legia
28. Legia (4.) - (1.) Wisła
29. Arka (16.) - (4.) Legia
30. Legia (4.) - (14.) Polonia B.

Cytat:
Oto "wiosenny" ranking, po już rozegranych dziesięciu kolejkach:

WISŁA KRAKÓW 20 18-10
Ruch Chorzów 18 13-10
Lech Poznań 17 11-5
Śląsk Wrocław 17 12-8
Cracovia Kraków 15 15-11
Widzew Łódź 15 12-9
Zagłębie Lubin 14 13-15
Polonia Warszawa 13 11-8
Górnik Zabrze 13 11-11
Lechia Gdańsk 13 9-12
GKS Bełchatów 12 8-8
Legia Warszawa 11 14-16
Jagiellonia Białystok 11 10-13
Polonia Bytom 10 12-17
Arka Gdynia 8 9-15
Korona Kielce 6 10-20
Dodatkowo od tego czasu Śląsk wygrał, Legia zremisowała, a Jaga przegrała.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 16.05.2011, 21:04
Kto będzie Mistrzem wiadomo, jednak ciągle nieznane jest, kto stanie na podium w tym sezonie i zostanie nagrodzony występami w kwalifikacjach do Ligi Europejskiej.
Tabela po 27 kolejce wygląda bardzo ciekawie. Na dobry początek proponuje spojrzeć na to jakie kluby zajmują najwyższe miejsca w lidze :

Może warto zmienić słowa pewnej pieśni na „czterej Królowie wielkich miast”?

Cała tabela wygląda natomiast następująco:

Pola na żółto oznaczają dystans do miejsc premiowanych udziałem w kwalifikacjach do LE. Pola czerwone to czerwona latarnia naszej ligi. Jak widzicie 13 Zagłębie ma taką przewagę nad 14 miejscem, że mało prawdopodobne jest to, że spadnie nawet na ostatnie z miejsc, które nie degraduje do I ligi.
To który klub spadnie rozegra się pomiędzy Cracovią, Polonią B i Arką.

Warto jednak spojrzeć na naszą tabele jeszcze pod innym kątem – europejskim.
Jeśli pozostawimy w tabeli wyłącznie kluby, które do miejsc premiowanych kwalifikacjami do LE tracą nie więcej niż 3 punkty oraz wyrzucimy z tak zrobionego zestawienia Wisłę i Legię, kluby, które już nie grają otrzymamy tabele wyglądającą tak jak poniższa.

Tym zestawieniem chciałem zwrócić Waszą uwagę na to ile punktów w rankingu klubowym mają kluby, które mogą reprezentować Polskę w Lidze Europejskiej.
4,183 to liczba punktów która w III rundzie kwalifikacji nie wystarcza do rozstawienia
3,183 mogą nie wystarczyć do rozstawienia nawet w II rundzie kwalifacji do LE...
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 17.05.2011 o godz. 13:10.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 07.11.2011, 09:27
Ostatni sezon tj. 2010/2011, któego brak na poniższym zestawieniu był wyjątkowy. Jednak w 13 sezonach poprzedzających go o ile kluby grały systemem jesień wiosna i liga 16 klubowa to jak widzicie
65 punktów gwarantowało Mistrzostwo od sezonu 97/98 oraz nie było sezonu w którym Mistrz zdobyłby mniej niż 62 punkty.

Jeśli 62 punkty docelowo klub ma zdobyć to jeśli założymy, że gra dwa równe takie same rundy to w każdej z nich w 15 meczach winien zdobyć 31 punkty.
Niestety Wisła po 13 kolejkach ma 21 punktów i jeśli wygra kolejne 2 mecze to będzie mieć tylko 27 punktów - o 4 mniej niz klub celujący w Mistrza chcący wygrac ligę 62 punktami.

Jakie wyniki Wisła musi osiągnąc do końca rozgrywek by zdobyła 62 punkty ?

Jeśli Wisła przegra w pozostałych 17 meczach 4 mecze lub więcej to nie będzie miała matematycznych szans na zdobycie 62 punktów.
Jeśli Wisła przez w pozostałych 17 meczach 3 mecze to by zdobyć 62 punkty musi wszystkie pozostałe 14 mecze wygrać...

Obawiam się, że z tym składem bez wzmocnień nie mamy szansy na takie wyniki jak powyżej opisałem...
To znaczy, że bez dużych wzmocnień, bez radykalnej zmiany wyników nie mamy szansy ma Mistrza.

By zdobyć 60 punktów średnio na mecz w 30 meczach trzeba zdobywać 2 punkty.
Wisła po 13 meczach ma 21 punktów.
Policzyłem w ilu kolejkach Wisła musi wygrać by mieć dwa razy więcej (co najmniej) punktów więcej niż liczba rozegranych kolejek.
Jeśli Wisła wygra 5 najbliższych meczów wtedy po 18 kolejkach będzie mieć 36 punktów.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 10.03.2012 o godz. 11:22.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 20.11.2011, 23:20
To co powiem będzie off topiciem z premedytacją, postem, który sam skasuje za tydzień może dwa.

Dziś straciliśmy szanse na Mistrzostwo Polski.

Myśląc o rozstawieniu winniśmy przymierzać Wisłę do kwalifikacji w ramach Ligi Europejskiej.
Myśle też, że Wisła powinna teraz jako priorytet wyznaczyć sobie zdobywanie punktów do rankingu klubowego bo wraz z utratą szansy na Mistrzostwo Wisła straciła możliwość awansu do LE poprzez IV grupę kwalifikacji LE
Odpowiedz cytując
Romuald
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 21.11.2011, 21:17
Krew się gotuje jak czyta się powyższe teksty 'Wisła straciła szanse na mistrzostwo itp' szczególnie Witkek mnie zadziwia bo wygląda z postów na rozsądnego, nawet runda się nie skończyla a wy już skazujecie Wisle na strate mistrzostwa ,sytuacja jest trudna ale przestańcie bredzić o braku szans na mistrzostwo .Jeszcze nie nauczyliście się,że w naszej ekstraklasie wystarczy kilka kolejek aby tabela poprzewracala się.
30 kwietnia 2012 dzień pamiętny Wisła spuszcza pejsy,Melikson pogrąża rodaków uszczęśliwiając Wiślaków.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 22.11.2011, 00:21
Romuald napisał(a):Wyświetl post
Krew się gotuje jak czyta się teksty 'Wisła straciła szanse na mistrzostwo itp'
W ciągu kilkunastu ostatnich alt gdy graliśmy systemem każdy z każdym w lidze 16 zespołowej tylko raz w zeszłym roku Mistrz zdobył mniej niż 60 punktów.
Jeśli Wisła miała by zdobyć w tym sezonie te 60 punktów to w pozostałych 16 meczach musi zdobyć 39 punktów.
Właśnie dlatego szanse na mistrzostwo są tylko matematyczno teoretyczne.
By zdobyć 39 punktów trzeba 13 meczów z 16 wygrać.
Mnie krew się gotuje bo wygranie wszystkich pozostałych meczów za wyjątkiem 3 uważam za utopie.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Stary 22.11.2011, 11:56
Gdzie można zobaczyć tabelę z poprzednich sezonów z możliwością ustawienia na konkretną kolejkę Chciałbym przeanalizować to

Jednakże Witku Chciałbym podsunąć podbudowującą treść, iż na czele tabeli jest Śląsk Wrocław, jest to drużyna grająca w kratkę, w ostatnim sezonie z ostatnich miejsc wpadła na II miejsce, może teraz sytuacja się odwróci Sląsk będzie przegrywał mecze, Legie dopadnie kryzys po LE, a my Pozyskamy dwóch ponadprzeciętnych graczy, Melikson, Małecki wróci, a 10 punktów straty do Śląska uważam za jeszcze nic znaczącą przewagę, natomiast bardziej się obawiam Legi, która ma załóżmy po 14 kolejkach "29" punktów i tutaj jest znacząca przewaga.

P.S. W naszej zróżnicowanej lidze wszystko jest możliwe, każdy może przegrać z każdym! WIERNOŚĆ to ta cecha która nas wyróżnia
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
S.A.
Arek Głowacki
Tomasz Frankowski
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 22.11.2011, 12:05
anthony09 napisał(a):Wyświetl post
WIERNOŚĆ to ta cecha która nas wyróżnia
Wierny to ja byłem i będę ale jestem też realistą.
Nie wiem kto będzie Mistrzem bo nie jestem wróżem a póki co jest za wczesnie na wskazanie pewnego Mistrza.
Wiem jednak, że w ciągu klikunastu ostatnich lat, kuedy graliśmy tym systemem co obecnie by zostac Mistrzem (za wyjątkiem jednego zeszłego roku)trzeba było mieć powyżej 60 punktów.
Powtórze to co napisałem powyżej By zdobyć brakujące do 60 punkty

Wisła z 16 meczów które jej pozostały musi wygrać 13 meczów
lub
Wisła z 16 meczów, które jej pozostały musi wygrać 12 i 3 zremisować a tylko jeden przegrać.

Czym innym jest wierność a czym innym realna i rzetelna ocena sytuacji.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 22.11.2011, 13:35
Na razie, to wystraczy wygrać w piątek ze Śląskiem, a potem puknąć ich w rundzie reważnowej u siebie, i z 10 pkt różnicy robi się 4.
Też nie wydaje mi się, żebyśmy z takimi stratami i taką grą ugrali Mistrza w tym roku, ale puki* piłka w grze będe wierzyć.

Nadal liczę jednak minimum na podium i PP, oraz kilka punktów w LE.
Powód: kurcze, jak to sie piszę "puki"? "póki"
Ostatnio edytowane przez Oldpara : 22.11.2011 o godz. 13:37.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Jean_Paulista
Member

Od: 06.2007

Stary 22.11.2011, 13:46
Oldpara - póki
a co do meritum to zgadzam się z Tobą
Odpowiedz cytując
Romuald
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 22.11.2011, 14:09
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post
Wierny to ja byłem i będę ale jestem też realistą.
Nie wiem kto będzie Mistrzem bo nie jestem wróżem a póki co jest za wczesnie na wskazanie pewnego Mistrza.
Wiem jednak, że w ciągu klikunastu ostatnich lat, kuedy graliśmy tym systemem co obecnie by zostac Mistrzem (za wyjątkiem jednego zeszłego roku)trzeba było mieć powyżej 60 punktów.
Powtórze to co napisałem powyżej By zdobyć brakujące do 60 punkty

Wisła z 16 meczów które jej pozostały musi wygrać 13 meczów
lub
Wisła z 16 meczów, które jej pozostały musi wygrać 12 i 3 zremisować a tylko jeden przegrać.

Czym innym jest wierność a czym innym realna i rzetelna ocena sytuacji.

Statystyki statystykami ale przypomnij sobie sytuacje która była 2 lata temu byliśmy liderem po 17 kolejkach Amica miała do nas wtedy 8 punktów straty i jeszcze wyjazd do nas a skończyli +3 na koniec dlatego stwierdzanie po niepełnej rundzie,że Wisła nie będzie mistrzem jest niepoważne,nie twierdzę,że bedziemy mistrzem ale z odbieraniem szans radziłbym się wstrzymać,w poprzednim roku bylo podobnie wiele głosów na forum nie będzie pucharów nawet (mieliśmy 10 punkt straty do koruptora czy Jagi) a mistrza zdobyliśmy.
Jeżeli po tej rundzie będzie strata w granicach 8 punktów a w zimie wyprzedaży nie będzie wzmocni się obrone to tytuł będzie nadal realny.
30 kwietnia 2012 dzień pamiętny Wisła spuszcza pejsy,Melikson pogrąża rodaków uszczęśliwiając Wiślaków.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 22.11.2011, 14:55
Ludzie !
My mamy 21 punktów ! Popatrzcie sobie na tabele !
Zrozumcie, że jeśli nie wygramy 13 razy w 16 meczach to nie zdobędziemy 39 punktów by zakończyć sezon z co najmniej 60 punktami.

Mistrzem nie zostanie ten klub, który pokona najwięcej drużyn z czuba tabeli ale ten klub który zdobędzie najwięcej punktów bo nie będzie tracił okazji na zdobycie punktów ze słabeuszami takimi jak Cracovia, Ruch i Górnik.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 22.11.2011, 15:02
Niestety, ale Witek ma racje - zdobycie mistrzostwa w tym sezonie jest praktycznie nierealne już, to już nie jest poprzedni sezon, gdzie każdy się potykał z każdym. Im wcześniej Sobie to zaczniecie uświadamiać, tym będzie lepiej.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 22.11.2011 o godz. 15:31.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 27.11.2011, 12:34
Słyszę lub czytam po meczu ze Śląskiem, że Wisła wróciła do walki o mistrzostwo.
Ja jestem o wiele bardziej sceptyczny...
Po ostatnim meczu Wisła nie straciła matematycznych szans po tym meczu a nie wróciła do walki.
W zeszłym sezonie po 15 kolejkach Wisła miała o 3 punkty więcej niż teraz.
W zeszłym sezonie po 15 kolejkach Wisła zdobyła 27 punktów w rundzie wiosennej 29.
Po 15 meczach w tym sezonie Wisłą ma 24 pnkty i 4 kluby przed sobą w tym Śląsk, który potrafił zdobyć 31 punktów.
W zeszłym roku na który powołują się optymiści w żadenej z rund Wisła nie zdobyła 31 punktów.
Na mrginesie dodam, że 31 punktów do dokładnie połowa z 62 punktów a właśnie tyle wskazywałem jako minimalną liczbę punktów którą zdobywa Mistrz.
Jeśli Wisła miałaby na koniec sezonu mieć 62 punkty to :

W ciągu 15 meczów, któe pozostały do końca musi zdobyć 38 punktów
By je zdobyć musi:

wygrać 12 meczów, 2 zremisować i tylko 1 przegrać
wygrać 13 meczów jeśli 2 mecze przegra.

Uwierze, w Mistrzostwo gdy po 7 meczach Wisła będzie mieć na swoim koncie 6 wygranych .
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 27.11.2011, 12:38
Panie Witku, duży szacun za to pana widze rankingową, piłkarską itd. Ale jeśli chodzi o wiare trzeba wierzyć tu i teraz! Nie po 6 kolejnych wygranach!
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 27.11.2011, 12:56
Witek, ale w twoich obliczeniach bierzesz pod uwagę, że mistrz będzie miał 62 pkt. A może się okazać że znów wystarczy zdobyć 55 punkty by być mistrzem. Wtedy wystarczy nam zdobyć 31 punkty, co nie jest niemożliwe.
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Stary 27.11.2011, 13:37
Piotson napisał(a):Wyświetl post
Witek, ale w twoich obliczeniach bierzesz pod uwagę, że mistrz będzie miał 62 pkt. A może się okazać że znów wystarczy zdobyć 55 punkty by być mistrzem. Wtedy wystarczy nam zdobyć 31 punkty, co nie jest niemożliwe.
Właśnie Witku
Ostatnia kolejka znacząco poprawiła wizerunek Wisły w tabeli Zrobiliśmy znaczący postęp, stratę z 10 pkt-ów zmniejszyliśmy do 7, , a do vice lidera 5 pkt-ów.
Rozumiem, że nie bierzemy tutaj pod uwagę terminarza rozgrywek, który według mojego mniemania jest bardzo dobry.

Mecze z Polonią, Legią, Cracovią, Lechem, Śląskiem gramy u siebie. Wniosek jeden, że to my mamy łatwiej a przeciwnicy trudniej. Oni musza mają trudniej uciekać niż my ich mamy gonić.

Przeanalizuj tutaj taką możliwość:
Wisła musi z 15 meczów wygrać 13 meczów 63 pkt-y --- nie wierzę
Legia musi z 15 meczów wygrać 11 meczów = 62 pkt-y --- nie wierzę
Śląsk musi z 15 meczów wygrać 10 meczów = 61 pkt-ów --- nie wierzę

Nie wierzę w coś takiego! Z całą szacunkiem dla Śląska ale nie wierzę, że ten zespół będzie miał kolejną rundę tak samo mocną jak tą. Dodatkowo ma trudniejszy terminarz, Z Polonią Warszawą, Lechem, Wisłą, na wyjeździe.

Szacuję, że 57 pkt-ów da mistrza, pkt mniej vice

Podsumowując jeżeli Wisła wygra następne 2 mecze i po 17 kolejce będzie miała 30 pkt-ów to nie będzie najgorzej. Będzie wtedy można powiedzieć, że Wisła odradza się niczym Feniks z popiołów
-
S.A.
Arek Głowacki
Tomasz Frankowski
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 27.11.2011, 13:44
Witek, szanuję Twoją pracowitość, jeśli chodzi o analizę sytuacji rankingowych czy ligowych. Ale trochę za często, podpierając się matematyką, choć tak naprawdę na przekór zasadom statystyki, szafujesz takimi określeniami jak "już definitywnie straciliśmy szanse". Tak było rok temu, gdy po kilkunastu kolejkach obwieściłeś, że już po mistrzu, tak samo teraz. Pamiętaj, że dopóki mamy matematyczne szanse, to możemy z niezerowym prawdopodobieństwem zostać mistrzem. Wszystko jest kwestią tego prawdopodobieństwa, możemy się kłócić, ile procentów lub też promili szans mamy, ale ogłaszanie, że już wszystko jasne to gwałt na statystyce.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 27.11.2011, 13:53
Matematyka matematyką , ale prawda jest taka , że w tej chwili mamy 7 punktów straty do Śląska , a 5 punktów straty do Legii . Czy to dużo ? na tym etapie rozgrywek wcale nie .

po 16 kolejce równie dobrze ta strata może wynosić odpowiednio 4 punkty do Śląska i 2 punkty do Legii . Oczywiście to gdybanie , ale w tej lidze jest wszystko możliwe .

uważam drogi Witku że wyliczenia typu ' potrzeba min 62 punkty do MP " są już zdecydowanie archaiczne . Polska liga już nigdy ( a na pewno nie w tym sezonie ) nie będzie zdominowana przez 1-2 zespoły , jak to często bywało w latach poprzednich . Czołówka to w tej chwili 4-6 zespołów i jak już widzieliśmy i zresztą jeszcze zobaczymy , każdy z każdym stracił nie jedne punkty . Już skończyły się czasy gdzie drużyny przyjezdne oddawały punkty gospodarzom bez walki . Pokazał to zresztą poprzedni sezon i powinniśmy wysunąć z niego odpowiednie wnioski .
Ostatnio edytowane przez Karherop : 27.11.2011 o godz. 13:55.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 27.11.2011, 14:03
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Witek, szanuję Twoją pracowitość, jeśli chodzi o analizę sytuacji rankingowych czy ligowych. Ale trochę za często, podpierając się matematyką, choć tak naprawdę na przekór zasadom statystyki, szafujesz takimi określeniami jak "już definitywnie straciliśmy szanse". Tak było rok temu, gdy po kilkunastu kolejkach obwieściłeś, że już po mistrzu, tak samo teraz. Pamiętaj, że dopóki mamy matematyczne szanse, to możemy z niezerowym prawdopodobieństwem zostać mistrzem. Wszystko jest kwestią tego prawdopodobieństwa, możemy się kłócić, ile procentów lub też promili szans mamy, ale ogłaszanie, że już wszystko jasne to gwałt na statystyce.
Absolutnie masz racje. Po ostatniej porażce napisałem "Dziś Wisła straciła szanse na Mistrzostwo" i faktycznie masz racje. Wisła nie straciła tych szans tylko ponownie je zmniejszyła do poziomu, który moim zdaniem jest bardzo bardzo niski, do poziomu tak niskiego, że człowiekowi po 3 z rzędu przegranej przychodzi świadomemuże w 16 meczach (to były myśli po 14 kolejce) musimy zdobyc 42 punkty by mieć 62 punkty na koniec od razu rodzi myśl, że to niemożliwe i pod wpływem emocji pisze "Dziś Wisła straciła szanse na Mistrzostwo".

Macie racje. Wisła matematycznie nie straciła szans na mistrzostwo ale chyba od roku 1998 w tych sezonach w których graliśmy takim systemem rozgrywek jak teraz tylko raz Mistrz zdobył mniej niż 62 punkty.

Gdy Wisła zacznie pod rząd wygrywać i tych wygranych z rzędu będzie 6 w najbliższych meczach wtedy po 21 kolejkach bedziemy mieli 24+18=42 a więc średnio 2 punkty na kolejke.
Póki co nasza średnia to 24/15=1,6. Z taką średnią po 30 kolejkach mielibyśmy 48 punktów co w zeszłym sezonie nie wymagającym wielu punktów do zajęcia wysokiego miejsca dało by nam 4 ex aequo miejsce razem z Jagiellonią

Karherop napisał(a):Wyświetl post

uważam drogi Witku że wyliczenia typu ' potrzeba min 62 punkty do MP " są już zdecydowanie archaiczne . Polska liga już nigdy ( a na pewno nie w tym sezonie ) nie będzie zdominowana przez 1-2 zespoły , jak to często bywało w latach poprzednich . Czołówka to w tej chwili 4-6 zespołów i jak już widzieliśmy i zresztą jeszcze zobaczymy , każdy z każdym stracił nie jedne punkty . Już skończyły się czasy gdzie drużyny przyjezdne oddawały punkty gospodarzom bez walki . Pokazał to zresztą poprzedni sezon i powinniśmy wysunąć z niego odpowiednie wnioski .
Obyś miał racje. Jeśli racją jest, że "nastały nowe czasy" i potrzebną do Mistrzostwa liczbe punktów ukazuje zeszła tabela to 56 punktów jest tą liczbą, którą my ugraliśmy ostatnio ale niby na jakiej na podstawie mielibyśmy uznać, że 56 punktów wystarczy w 30 meczach do Mistrza skoro po 15 meczach Śląsk zdobył 31?

Na jakiej podstawie zakładacie, że 4 kluby, które są przed nami nagle zaczną przegrywać tak często, ze potracą więcej punktów niż my ?
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 27.11.2011 o godz. 14:09.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 27.11.2011, 14:47
Obyś miał racje. Jeśli racją jest, że "nastały nowe czasy" i potrzebną do Mistrzostwa liczbe punktów ukazuje zeszła tabela to 56 punktów jest tą liczbą, którą my ugraliśmy ostatnio ale niby na jakiej na podstawie mielibyśmy uznać, że 56 punktów wystarczy w 30 meczach do Mistrza skoro po 15 meczach Śląsk zdobył 31?

Na jakiej podstawie zakładacie, że 4 kluby, które są przed nami nagle zaczną przegrywać tak często, ze potracą więcej punktów niż my ?
56 punktów absolutnie nie można uznać za liczbę wystarczającą do zdobycia MP . Jedyne co można założyć to 'średnia ilość punktów która wystarcza na zdobycie MP na podstawie lat XY " , jednak takie dane statystyczne mnie osobiscie nie przekonują , wolę czystą matematykę , tym bardziej że nie możemy tutaj nigdzie założyć ceteris paribus . Za dużo czynników wchodzi w grę .

do końca zostało do zdobycia 45 punktów , Śląskowi do MP wystarczy 43 . Wisła musi w tych 15 spotkaniach musi po prostu stracić o 7 punktów mniej niż Śląsk , 6 mniej niż Legia itp itd . Taką stratę można odrobić w 3 kolejkach , i wtedy spojrzenie na ligę będzie zupełnie inne .

To że czasem 3 kolejki mogą przewrócić tabele do góry nogami kazdy już widział , a fakt że Wisła zaliczyla tak słabą rundę nie oznacza ( a wręcz przeciwnie ) że zaliczy równie słabą kolejną . Tak samo jak Śląsk z 4 punktami po 7 kolejkach zeszłego sezonu bronił się przed spadkiem , a skończył .. wszyscy wiemy jak .

ps. a ta podstawa o której mówisz to.. kibicowanie swojej drużyne
Odpowiedz cytując
sawko
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 27.11.2011, 15:56

Witek, na podstawie serii zwyciestw wierze ze jest szansa, seria jaką np miało Bordeaux jak zdobywało mistrza kilka lat temu kilkanascie zwyciestw z rzędu czemu nam sie ona ma nie przytrafić z tym ze nam wystarcza krótsza seryjeczka.

Co do ilosci pkt ktore wystarczą aby zdobyc mistrza to tez sądze ze bedzie oscylowac około 55 pkt, poniewaz wiecej zespołów aspiruje do mistrzostwa wiec z wiekszą iloscią zespołów mozna stracic pkt, na ta chwilę Śląsk, Legia, Wisła, Ruch, Lech, Polonia gra pomiedzy tymi zespołami moze przyniesc rozne rozstrzygniecia i mozna w nich zdobyc 15 pkt albo 0 pkt (w jednej rundzie w całym sezonie jest to odpowiednio 30 do 0) w latach poprzednich jak zdobywalismy mistrzostwa takich zespołow była polowa mniej czyli tak zwanych pewnych pkt mozna sie było spodziewac w wiekszej ilosci co skutkowało ze mistrz miał tak duzą zdobycz punktową
A co do Śląska jest w takiej samej sytuacji co Jaga rok temu, na wiosnę inne zespoły sie beda na nich sprężac chcąc lać lidera jezeli nim bedzie i wtedy sie przekonamy czy Śląsk sobie z tym poradzi i czy poradzi sobie jeszcze z cisnieniem jakie bedzie im towarzyszyło z tą pozycją
jazda,jazda,jazda BIAŁA GWIAZDA
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 27.11.2011, 16:19
Rok temu też było wróżenie z fusów i okazało się, że wszystkie obliczenia nie mają najmniejszego sensu.
W tym roku może być podobnie, faktem jest, że mamy 7 pkt do Śląska (mecz u siebie), 5 pkt do Legii (mecz u siebie).
Jeśli nie będziemy kompromitować się w meczach ze słabszymi drużynami, oraz wygramy kluczowe mecze, nasze szanse na mistrzostwo będą spore, bo nie ma w tym sezonie, podobnie jak i w ubiegłym drużyny, która przerasta ligę w takim stopniu, by seryjnie zdobywać pkt.
Dobry piątkowy mecz może być zwiastunem dobrych kolejnych meczów, jeśli tak nie będzie i nie zdobędziemy kompletu w 2 meczach ligowych, nasze szanse znacząco się zmniejszą, lecz jak już mówiłem, nie oznacza to, że stanie się to niewykonalne.

Takie tematy na ogół są bezsensowne, gdyż matematyka nie ma tu nic do "gadania". W Hiszpanii też zakładali, że aby zdobyć mistrzostwo wystarczy wygrać Gran Derbi, rzeczywistość okazała się inna, nawet trudne do zrozumienia zjawiska zdarzają się w futbolu, jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale nie sądzę by w jakiejś profesjonalnej lidze, jakaś drużyna odniosła komplet zwycięstw, a przecież tylko to daje nam 100% prawdopodobieństwa na mistrzostwo (jeszcze jest opcja 1 remis i pozostałe mecze wygrane).

Skupmy się na najbliższym, kolejnym meczu (nie dotyczy budowy akademii, bo to już zupełnie inna działka).
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów