|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
A miom zdaniem to nie jest złe rozwiązanie - przynajmniej patrzac na Kazimierz
to co tam się działo wcześniej to była jakaś masakra - auta poparkowane właściwie wszedzie od zieleńców przez przejścia dla pieszych , pozastawiame chodniki i poblokowane ulice po wprowadzeniu tych opłat zrobiło się duużo luźniej mimo zlikwidowanie parkingów wzdłóż dietla gdziekolwioek na świecie by sie człowiek nie ruszył to w dużych miastach są stosowane opłaty za parkowanie w centrum , a jak bardziej mobilni koledzy wiedzą to w wielkich miastach stosuje sie także opłaty za fakt wjechania do centrum taki jest "urok" mieszkania w większym mieście a tak pozatym idąc waszym tokiem myślenia możnaby zlikwidować także strefy wewnątrz plant bo przecież tyle miejsc parkingowych się marnuje na rynku ![]() a kilkoro moich znajomych którzy pracują w kilku biurowcach spory kawałek od rynku jest zmuszona do jazdy MPK bo po prostu jest tam tak znikoma ilość miejsc parkingowych że starcza ich dla najważniejszych menagerów i kierownictwa płączą i jeżdżą jelczami myślicie że skąd tam zawsze jest tyle rowerów poparkowanych jak jest pogoda znośna? ![]()
Myjcie owoce zakazane
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
Nie próbuj mi wmówić że gość z Wieliczki, Krzeszowic, Proszowic, Miechowa czy innej osady przyjeżdża na zakupy do centrym Krakowa i daje zarobić Krakusom, bo nie kupuje wędlin u Szubryta, pieczywa u Buczka, nabiału pod Halą Targową, warzyw i owoców w warzywniaku u Kryśki tylko leci z wózkiem napchanym po hipermarkecie ![]() Też jestem za tym i to już od dawna by wprowadzić opłaty za wjazd do miasta dla nietutejszych i to już od dawna.
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 07.07.2011 o godz. 08:24.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
panew może się źle wyraziłem.nie mam nic przeciwko temu by oplaty były,ale nie trafiają do mnie argumenty,że nie mam gdzie zaparkować bo "obcy" zajmuja miejsca więc trzeba im dowalic opłaty.w ten sposób.gość z Kazimierza nie bedzie mógl zaparkować na Kleparzu bo w końcu tam też bedzie "obcy".wyjezdżając ze znajomymi z drugiego końca Polski do Wieliczki jak zobaczą blachy KR to tez trzeba będzie dowalić,bo w końcu "obcy"?żeby wprowadzać poważne ograniczenia w centrum,trzeba NAPIERW zapewnić łatwy dostęp do niego,a późneij wprowadzać ograniczenia.i tak długo jak instytucje publiczne będą znajdowały sie w centrum nie będą posiadały swoich parkingow to musimy sie pogodzić z tym,że ludzie będą zmuszeni do tegoż centrum jeździć.sam to przerabiam z córką,która ma problemy z nogą i do szpitala jeździmy na strzelecka.mnie stac by placic 5 zł za godzinąę parkingu (wizyta trwa ok 3 godz)a innych? ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Orientuje się ktoś co to za ślepy zjazd w lewo (jadąc od strony AGH) na Armii Krajowej, tuż przed wjazdem do tunelu pod Rondem Ofiar Katynia?
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Przyszły hipermarket, chyba Tesco.
A za Ikeą, przy nowowybudowanej Sosnowieckiej ma powstać Auchan, więc okolica się rozwinie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyli, że na terenach Motelu Krak ma być supermarket? O ja p...ole, czyli szykuje nam się dzielnica handlowa na rogatkach Krakowa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Janki II
![]() ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 27.07.2011 o godz. 08:47.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Centrum Koncertowo - Kongresowe ICE, wizualizacje od środka:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=1127 http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=1128 I wizualizacja zaadaptowania Browaru Lubicz: ![]() ![]() ![]() Stronka tutaj - http://www.leachandlang.com/browar-lubicz ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...fca36939,1,3,5
Cytat:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html Konserwatorzy zabytków rulezzzzz....
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 07.09.2011 o godz. 09:25.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357..._od_godz_.html
Cytat:
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Jeszcze tunele muszą oddać.
Jeśli chcesz szczegóły to przeglądnij ostatnie strony http://www.skyscrapercity.com/showth...06143&page=373 . |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hotel Cracovia został wpisany do ewidencji zabytków miasta Krakowa :/
![]()
Ave
Wisła |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
już jakieś 3-4 miesiące temu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
stare, poczciwe Szkielecisko ponoć już za kilka lat zmieni oblicze
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Jeśli w projekcie jest wyższy o 2 metry to pewnie znowu to nasz kochany pan konserwator uwali ...
A jeśli będzie niższy od obecnego to powie że się Krakowianie przyzwyczaili i niższy nie pasuje do koncepcji ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
już klepnięty przez konserwatora
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Ponoć, już za kilka lat... hehe fajnie to brzmi. Stoi już 30+ lat, to jeszcze tych "kilka", czuje się jak to było jutro
![]() ![]()
everybody on earth wanna rap
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
no i jeszcze wizka Balic wraz z hotelem oraz parkingiem po rozbudowie ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Jesli Balice zostaną zrobione z rękawami do samolotów to będzie coś. Drugiego takiego lotniska w Polsce chyba nie będzie
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kolego już są bardzo porównywalne, Gdańsk i Wrocław nie śpią.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
na wypadek gdyby ktoś nie wiedział, dlaczego to się tak ciągnie
- inwestor uzgodnił podniesienie wysokości budynku z konserwatorem zabytków - zaprotestowało Towarzystwo Przyjaciół Bielinka Kapustnika (nazwa zmyślona, pod poniższym linkiem jest prawdziwa nazwa pseudo-ekologów) zaskarżyła WZ-tkę w sądzie jako przyczynę skargi podano, że podwyższony o 2m budynek zakłóca naturalne drogi migracji ptactwa - a inwestorowi żeby nie było za łatwo łatwo to Majcher z drugiej mańki nalicza kary za brak ukończenia inwestycji w terminie, choć miasto samo się do tego przyczyniło opóźniając procedury ![]() Więcej informacji tutaj: http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,358...kieletora.html i tutaj http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,358...n_zl_kary.html i tutaj http://www.dziennikpolski24.pl/pl/ak...owa-afere.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wiem, że najeżdżanie na konserwatora jest ostatnio prawie tak modne, jak na Kaczyńskiego, ale mimo wszystko... Sytuacja wygląda dokładnie tak jak ją opisał zybert. A projekt był zatwierdzony grubo ponad rok temu... ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Po zniszczeniu zabytkowych umocnień austriackich przez developera w Węgrzcach i tłumaczenia konserwatora że "nie wiedział" że to zabytkowe bo się "zagapili" jest dla mnie skończonym idiotą oraz szkodnikiem i powinien wylecieć.
Już nie mówię o poprzednich doświadczeniach ze szkieletorem, nielegalną nadbudową kamienicy przy Szerokiej, nielegalnej nadbudowie przy Placu Szczepańskim. Sorry, nie wierze w nich co dotyczy budów w Krakowie. Dlatego jak napisał Skipper - "kilka lat" wydaje się idealnym terminem żeby wszystko uwalić. Amen. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ależ jesteś zmanipulowany przez media....
Co do "zabytkowych umocnień" - wszystko pomieszałeś. Cytat:
Co do szkieletora - poczytaj więcej o grupie deweloperskiej która się tym zajmuje i tym, dlaczego mogło im zależeć żeby się to wszystko przeciągało... Przypominam, że kupili działkę, z niemożliwym do "obejścia" terminem rozpoczęcia prac. Zdawali sobię sprawę z kar finansowych itp. Co do Szerokiej - a kto to nadbudował? Konserwator? Nie żartuj. Nielegalna nadbudowa, jak sama nazwa wskazuje jest nielegalna. Pretensje możesz mieć do inwestora - pana Pierścionka, czy nadzoru. Ale czy słuszne? Widziałeś tą kamienice przed 'nadbudową'? Ja wolę mieć taką "nielegalną" wersję, niż grożącą zawaleniem ruinę, która stwarzała zagrozenie dla ludzi i otoczenia... Albo dałeś się zmanipulować, albo sam manipulujesz.
Ostatnio edytowane przez dj_ibutti : 16.11.2011 o godz. 11:50.
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Albo jeszcze jest trzecia możliwość.
Ty dałeś się zmanipulować. Nie czerpię wiedzy z Krakowskiej, Wyborczej czy innych mediów ale staram się potwierdzić informacje u źródła - a'propos Węgrzc mieszkam niedaleko i dokładnie widziałem co rozpieprzyli.A skąd wiesz że nie miał środków finansowych - ja wiem od swojego źródła z urzędu, że to było cholernie zaniedbanie. "prawie" 100% pewności jest często równe "0%" w takich sytuacjach. Nie ma nic pośrodku - ale jesteś pewien albo nie. Co do kamienicy w runie - ja wolę żeby było zgodnie z prawem a nie żeby było ładnie - co to za bzdurne podejście w ogóle? Niech dadzą odgórną zgodę na remont wszystkich zrujnowanych i zaniedbanych kamienic żeby tylko było ładnie i bezpiecznie. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie rozumiesz, że podobnie jak NFZ, WKZ ma określony budżet roczny? Że każdy wpis kosztuje i trzeba siłą rzeczy robić "gradację wartości"? Przypominam, po raz kolejny, jest to prywatna działka, na której wyburzenie wydał zgodę U.G. Zielonki. Myślisz, że w u.g. się nie orientowali co jest na tej działce?
Wniosków do pracowników konserwatora o potwierdzenie stanu ochrony przychodzi tysiące. Tutaj był mały, drastyczny w skutkach, błąd w starej dokumentacji baterii, która nie uwzględniała obecnego numeru działki. Czy wymagasz od pracownika, żeby znał na pamięć lokalizację wszelkich obiektów zabytkowych w województwie ? Ad. kamienica - owszem, tylko nie rozumiem czemu masz pretensje do konserwatora, kiedy po raz kolejny Ci powtarzam: nielegalna nadbudowa, nie było na nią zgody. A podejście jest o tyle niebzdurne, że kamienica przy Szerokiej, za jakieś pół roku przestałaby istnieć, gdyby nie inwestor. Wolisz odbudowywanie zabytkowej tkanki, czy remont? Kraków to nie Warszawa, tutaj dba się o istniejące zabytki, a nie odbudowuje je, twierdząc że są XVI w. architekturą. Jeszcze ciekawy post WBrzoskwinii, odnośnie T.K. Cytat:
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ze spraw bardzo aktualnych. Prezydent przestawił budżet na 2012. Mimo trabionego wokoło kryzysu zaskakuje mnie pozytywnie ilośc inwestycji. Te ciekwsze wytłuściłem. Ciekawi mnie tutaj pozycja obu stadionów, a szczególnie naszego, ze co oni niby tam mają jeszcze robić w 2012? Pytanie chyba bardziej do budowy stadionu...
Cytat:
![]()
Ostatnio edytowane przez Kaan : 16.11.2011 o godz. 14:17.
![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|