|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
to nie pisz takich głupot
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Trochę szacunku dla naszych Wiślaków z krwi i kości. Wolę takich 10 w drużynie niż "najlepszego trenera świata" ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Skoro mogliśmy głośno domagać się wejścia Bruda czy Czekaja nie widzę specjalnie powodu by nie dać szansy Moskalowi. Skoro już tak wyszło.
Nie wiem jakim będzie trenerem. Jego dotychczasowe dokonania nie są miarodajne, żeby wystawić tu jakąkolwiek ocenę. Natomiast sytuacja jest taka, że jest mi z grubsza obojętne kto trenuje. Jak ma tu przyjść jakiś Jimenez i za 450 tys Euro rocznie szlifować Kirma, czy całą zgraję darmowych graczy na klepisku zwanym boiskem treningowym, a jak przyjdzie trudny moment to nie będzie miał jednego sensownego juniora do wstawienia do składu to ja dziękuje. Za pieniądze zaoszczędzone na nim niech zatrudnią trzech, czterech młodych trenerów, niech ich wyślą na staże zagraniczne i niech szkolą młodzież. A Kazek wówczas może trenować. Nawet jak nie osiągnie wielkich wyników, to przynajmniej będe wiedział, że sa budowane jakieś fundamenty. A jak ma zostać ta polityka transferowa i i cała pozostała sportowo-marketingowa w klubie, to szkoda pieniędzy. Na serial od Levadii do derbów i od derbów do nastepnej Levadii, od wyprzedaży do wyprzedaży to nam nie potrzeba wysokobudżetowego trenera. Wystarczy solidny rzemieślnik. Może Kazek, a jak sie nie sprawdzi to może ktoś inny. A swoją drogą wie ktoś co porabia ten gość od szkolenia młodzieży co go przyjeliśmy i co juz czwarty miesiąc się buja za Wisły pieniądze. Znaczy się obserwuje szkolenie młodzieży. A mamy takie ? Bo jak Cupiał nie ma zamiaru zakładać tej Akadaemi to po co go trzymać. Niech wraca Maaskantem do Holandii. Będzie im rażniej. Pomijając kwestie warsztatowe i talent czy jego brak, powodzenie Moskala jako trenera zależy od tego czy pokaże charakter. Jak nie pokaże w szatni kto tu rządzi, jak będzie ulegał podszeptom kibiców czy innych mędrców to zginie. Jak rzeczywiście ta cała afera ze zwolnieniem Maaskanta i trenerem Moskalem ma przygotować grunt pod przyjscie Smudy to ja nie mam więcej pytań. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Nie gra się już systemem 4-4-2, dlatego, że w dzisiejszych czasach wystarczy zagęścić środek pola 3 zawodnikami i już środek drużyny grającej 4-4-2 nie istnieje - a bez środka nie ma kto kreować akcji. To jest jeden z powodów - mimo, że jest ich dużo więcej - dla którego nie gra się 4-4-2. Do tego, do gry takim systemem potrzebowalibyśmy klasycznego rozgrywającego, a w naszej kadrze takiego nie ma (nawet nie mówcie o Gargule czy Jirsaku). Zapamiętajcie, że to ustawienie przeszło już tak naprawdę do historii.
Pozdrawiam MJ
Ostatnio edytowane przez hawaiisurfer : 08.11.2011 o godz. 20:19.
|
|
|
|
Moderator
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Wierzę mocno w Kazka Moskala. Dlaczego? Po pierwsze nie ma już w drużynie zawodników, z którymi grał na boisku, którzy byli jego kolegami, a taka sytuacja miała miejsce, gdy poprzednio trenował Wisłę. Po drugie kilka osób pisało, że za młody, że niedoświadczony. To tak chciałbym przypomniec, że Moskal jest z rocznika 67, a Maaskant z 69. A jak spojrzeć na karierę zawodniczą jednego i drugiego to Kazka Moskala jest dużo bogatsza. A na koniec wywiad sprzed 5 lat. http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...e_rusz_Kazika/
Ostatnio edytowane przez Grisza1 : 08.11.2011 o godz. 20:25.
![]()
Stan Valckx : - To już byłaby rozmowa o przegrywaniu, dlatego jej nie podejmę.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Wiem, to był tylko skrót myślowy.
![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Kaziu dużo serca zostawił dotychczas w Wiśle jako zawodnik i trener. Zastanawiam się czy jest już na tyle doświadczony, żeby sprostać na dłużej jako pierwszy trener
Oficjalne komunikaty dot przyszłości sztabu szkoleniowego są równie lakoniczne co tuż przed zwolnieniem Holendra. Futbol News twierdzi, że negocjacje z Hiszpanem trwają, a PS dziś informował iż weryfikują na ile charyzmatyczny jest Jimenez. Szybkość z jaką zwolnili Maaskanta raczej wskazywała bliskie wyłonienie następcy. Niewykluczone, że informacja o Kaziku jest "na odczepnego" dla mediów, a w dodatku chcą przy negocjacjach pokazać spokój i brak pośpiechu. Czas na przemyślane decyzje jest, więc niewykluczone są niespodzianki w najbliższych dwóch tygodniach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Nie wmówisz mi, że Moskal pozostawał w sztabie Maaskanta dlatego, że nie zgadzał się z jego decyzjami i polityką działania, wbrew swojej woli. Ani że nie ponosi kompletnie żadnej odpowedzialności za obecny stan zespołu. Oczywiście nie znaczy to, że to na jego barki zrzucam winę za ostatnie niepowodzenia.
Ostatnio edytowane przez Markus : 08.11.2011 o godz. 21:10.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@Markus
A coś Ty taki anty Polski? Podobnie zachowywałeś się gdy TYMCZASOWYM trenerem był Kulawik. Atakowałeś go bezpodstawnie wytykając najmniejsze nawet błędy (wprowadzenie wychowanka, eksperymentowanie z ustawieniem) , czy wyzywając od "pseudo trenerów" , "beznadziejnych trenerów" już nie pamiętam jak tam go wtedy nazywałeś. Później nadszedł Maaskant i już dałeś na luz , nie szukałeś dziury w całym jak w przypadku Kulawika. Podobnie zachowujesz się teraz, gdy wiadomo, ze winny jest zarząd (czy wręcz BC) , iż w dniu zwolnienia Maaskanta nie mamy już przygotowanego kontraktu dla lepszego trenera. Ale co Ci zawinił biedny Kaziu? Znowu atakujesz tymczasowego trenera i legendę Wisły, za sam fakt awaryjnego objęcia posady trenera. Założę się, że już odliczasz dni do najbliższego spotkania Wisły , by podsumować błędy TYMCZASOWEGO trenera, czyż nie? |
|
|
|
Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Według mnie Kaziu, nabrał doświadczenia od innych trenerów, jako ten drugi.
Jest to trener dobry, ale nie taki żeby poderwał zespół w tak ciężkich momentach. Myślę że powinniśmy grać tak:[nie chodzi mi o mecz z Górnikiem, ale wogole] =============Pareiko============= ==Marko Jovanović===Czekaj===Chavez===Diaz ===========Sobol===Wilk======== ===Iliev===============Melikson ===========Biton==Genkov========== z tym że Biton baaardziej wysunięty, nie mam talentu do robienia tego typu "grafik" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale jakie szanse na sukces ma Moskal i jaką ma pozycję u zawodników będąc trenerem tymczasowym na 6 meczów?Co on może osiągnąc w takiej sytuacji? Życzę mu jak najlepiej, ale zarząd postwił go w b. trudnej sytuacji
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Hehe normalnie to mozna by napisac ze byle do zimy niestracic za duzo punktow do lidera,ale ze do Kazia mam wiekszy szacunek niz do reszty pilkarzy razem wzietych(oprocz Sobola) to zycze mu z calego serca zeby udalo sie jego ukochanej Wisle do zimy wygrywac co sie da.
Kaziu jestesmy z toba!!! ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
== Jovanović===Czekaj==Bunoza===Nunez== ===========Sobol===Wilk=========== =====Iliev==============Melikson==== ===============Genkov=========== ============Biton=============== Dwóch dryblasów po 195cm na środku obrony ![]() Nuneza bym spróbował na LO Ciekawe czy Kazek będzie kombinował przy systemie gry , czy tylko dokona zmian personalnych.
Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 09.11.2011 o godz. 03:34.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
O takich skrzydłach sobie mogą wszyscy inni w Polsce pomarzyć. Przy stałych fragmentach gry co najmniej połowa z nich ma spore szanse na wygranie pojedynku główkowego na bazie swojego wzrostu, a i wykonawcy są okej (Nunez, Melikson, Iliev). Bałbym się tylko, że nie byłoby komu rozgrywać, a i Bunoza z Genkowem nie przekonują mnie szczególnie, na razie przynajmniej .
Ostatnio edytowane przez filemon : 09.11.2011 o godz. 06:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
filemon czym przekonuje Cie Czekaj?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Wybór Moskala jest z jednej strony bardzo dobry, bo:
1) zna bardzo dobrze Wiślackie realia, 2) sam jest Wiślakiem, grał w Wiśle i w niej pracował (w domyśle dalej pracuje), 3) ma spore doświadczenie w byciu drugim trenerem oraz skromne w byciu trenerem Wisły i ma tu kilka ładnych zwycięstw, jak te z Legią czy Sevillą, 4) trenerem "w cieniu" jest od 2005 roku więc może teraz przyszła kolej na spektakularne wyjście z cienia, 5) zna doskonale obecnych piłkarzy, wie jak są przygotowani, oni go znają itp. i tu właśnie jest druga strona medalu, punkt 5 może być z jednej strony problemem. W innych warunkach wielu z nas by liczyło na to, że trener spełniający punkty 1-5 może coś zmieni na pozytyw. Ale jest jedno ale, gdyby on przychodził z zewnątrz wydaje mi się, że wtedy ta zmiana była by mocniejsza, niż w sytuacji gdy tylko awansował z II na I trenera. Mam tu na myśli szok, czy zmianę jaka zachodzi w piłkarzach gdy przychodzi nowy trener. Chyba wiecie o co mi chodzi, bo o tym często piszą w mediach gdy nowy trener obejmuje drużynę... tylko że u nas ten trener nie jest nowy bo dobrze znany i obawiam się, że ta pozytywna energia związane ze zmianą może się nie pojawić. Mimo wszystko liczę na to, że Moskal zaprezentuje się bardzo dobrze i wpisze się on do historii Wisły jako świetny trener. Fajnie gdyby taki duet Moskal-Kulawik rządził w Wiśle. Szkoda, że z klubu musiał odejść Ryszard. Fajnie by wyglądało, gdyby człon kadry od strony trenersko-zarządzającej tworzyli piłkarze, którzy wyeliminowali Real Saragosse. No trochę się rozmarzyłem. Ale ten mecz utkwił mi w pamięci, jak pewnie wielu, i teraz niektórzy z bohaterów tamtych dni, jak Moskal i Kulawik mogą dalej tworzyć historię, oby tak samo emocjonującą i pomyślną. |
|
|
|
Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
simo23 napisał(a):
![]() Według mnie Kaziu, nabrał doświadczenia od innych trenerów, jako ten drugi. Jest to trener dobry, ale nie taki żeby poderwał zespół w tak ciężkich momentach. Myślę że powinniśmy grać tak:[nie chodzi mi o mecz z Górnikiem, ale wogole] =============Pareiko============= ==Marko Jovanović===Czekaj===Chavez===Diaz ===========Sobol===Wilk======== ===Iliev===============Melikson ===========Biton==Genkov========== z tym że Biton baaardziej wysunięty, nie mam talentu do rysowania tego rypu "grafik" A kogo innego masz ? chyba nie powiesz mi że Paljicia, ktory jest pomocnikiem, który powinien grac za Kirma Bunoza za Chaveza ? nie zgodze się z tym, pamietacie jakie bledy popelnial Bunoza w zeszlym sezonie ? bo ja tak, a w zeszlym sezonie Chavez był według mnie najlepszym obronca w lidze. Nie gra teraz jakieś rewelacyjnej piłki, bo popełnia błędy ale jest bardziej doświatrzony od bunozy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Masz wyjątkowy tupet by pisać , że Kulawika za jego błędy i złe pomysly typu stawiania na Rado, czy złego ustawienia drużyny w meczu z Ruchem "atakowalem bezpodstawnie". Kulawik tymi i innymi decyzjami jedynie potwierdził moją opinię o sobie. Ani jeden ani drugi nie sprawdzili się w roli trenerów Wisły, czy "strażaków" w czasie kryzysu. Żaden jako trener nic wartościowego nie osiągnął i nie wybił się. Uważam ich za złe rozwiązanie dla Wisły, mam do tego pełne prawo i podstawy, dlatego o tym jasno i dosadnie pisze.
Ostatnio edytowane przez Markus : 09.11.2011 o godz. 12:06.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Markus, ale masz świadomość tego, że klub zatrudniając ich na zasadach tymczasowych dał im jasno do zrozumienia, że muszą się w kilku dosłownie meczach wykazać (zwykle obejmując zespół w kryzysie) bo tylko olśniewająca odmiana być może da do myślenia zarządowi, żeby jednak tymczasowość zamienić na stałość. Oni tak naprawdę nie mieli nigdy szansy sprawdzić się jako normalny trener pierwszego zespołu. Ja również nie uważam ich za dobrych trenerów, podobnie nie uważam ich za złych trenerów bo w mojej opinii żaden nie dostał jeszcze nigdy prawdziwej szansy pokazać jakim jest trenerem. A na to naprawdę potrzeba pełnego co najmniej sezonu pracy...
|
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
A mi Szkoda Maaskanta bo to był trener z klasą. Potrafił zklecić z marnej jakości graczy całkiem nie złą drużynę która zdobyła mistrzostwo polski, a teraz gdy kontuzjowani są wszyscy najlepsi gracze musiały przyjść gorsze wyniki. Dość długo nie ma już Sobolewskiego, Małeckiego, Meliksona i najbardziej obiecującego obrońcy według mnie Bunozy.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Mam przeczucie że zagramy
=============Pareiko============= ==Marko Jovanović===Jaliens===Chavez===Diaz ===========Nunez===Wilk======== ===Iliev=====Garguła=====Kirm ===========Biton========== Jeśli tak będzie to się popłaczę. |
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
ja tam wole kazia niz tego fornalika
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Mnie tylko interesuje czy Moskal odważy sie postawić na innych zawodników i inny styl czy zagra tradycyjnie czyli z góry wiadomo z kim i jak.
90% kibiców jako pierwszego do odstrzału daje Jaliensa - ja na boisku nie chcę widzieć Nuneza :-[ wrrr |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zakładasz a priori -ba, nawet nie zakładasz a już wiesz, że Kaziu jest trenerem kiepskim. Oczywiście szanse, że Twoja teza jest prawdziwa są nieporównywalnie większa niż próba udowodnienia, że jest inaczej ale póki co nie masz na to zbyt wielu dowodów. O Tomku Kulawiku nie będę dyskutować bo jego akurat niech rozliczają wyniki jakie osiąga(ł) z MESA. Natomiast, przyjęcie jako pewnik, że Kazek się nie sprawdzi jest w najlepszym razie nieeleganckie.Chociażby z szacunku dla niego mógłbyś obdarzyć go kredytem zaufania. Co więcej wszyscy chcemy (tym razem i ja założę, iż Ty także) aby w składzie występowało więcej Polaków. Młodych Polaków. Więc czy nie taka sama logika winna dotyczyć trenerów? Kiedy ten Kaziu miał się wykazać samodzielnością? Kiedy miał czas popełnić błąd lub świetnie coś rozegrać? Po zakończeniu kariery (a mam nadzieję, że nie był też patentowanym leniem w czasie jej trwania i robił jakieś notatki, szkice, charakterystyki) terminował z kilkoma trenerami. Podpatrywał i uczył się. Więc albo damy mu czas albo uznajmy, ze jakakolwiek praca i ciągłość trenerska jest zupełnie niepotrzebna a rola II trenera sprowadza się do noszenia piłek i rozstawiania pachołków. Wtedy może i ja się załapię - przynajmniej do czasu jak mnie strzeli w plerach. Jeśli Kazek nie jest gotów prowadzić Wisły w jakichkolwiek meczach to opłacanie II trenera jest kolejnym marnowaniem klubowej kasy bo równie dobrze można by tego nie robić. Wychowywanie i szkolenie sobie trenerów czy to dla drużyn młodzieżowych, dla zaplecza pierwszej drużyny czy dla podstawowego składu winno odbywać się w ten sam sposób jak selekcja piłkarzy. Czyli miej "jaja" i powiedz, że Kazek jest cienki Bolek i się do niczego nie nadaje, zmarnował środki jakie w niego zainwestowano, jest trenerskim nieudacznikiem niczym kopacze marnujący swój talent jego umiejętności są na poziomie naszych "talentów" (tylko to wymagałoby od Ciebie i pozostałych śledzenia jego pracy) albo daj mu szansę. PS. Nie jestem piewcą Kazka Moskala jako trenera ani polskiej myśli szkoleniowej. Ale wyrażam opinie po faktach a nie zakładając je z góry lub interpretując je pod założoną tezę. ![]()
ANTY-RABBIN-FRONT
|
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Nie ma siĘ co podniecaĆ -kaziu-nie zostanie trenerem do koŃca rundy . Nowy trener bĘdzie znany
jeszcze w tym tygodniu.chyba Że boss to wszystko po cichu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
Tu już się działo praktycznie wszystko, przeróżne cuda z trenerami. Jeden Kazik w całym morzu kontrowersji to jest NIC. Przecież nie jest tak, że Moskal blokuje możliwość pracy jakiemuś kozakowi z sukcesami. Za którym w momencie przyjścia poszłyby inwestycje w bazę, akademię czy transfery. O co tu się szarpać.
Ostatnio edytowane przez tofik : 09.11.2011 o godz. 21:48.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Moze bedzie jak Guadriola