The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.11.2011, 09:51
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
a Ty kogo sie spodziewac, bo raczej bedzie to ktos pokroju Fornalika
i Bragą na pewno nie jestesmy, ani nie bedziemy

polowe z tego
Sorry, oczywiscie chodzilo o Nac Brede.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 08.11.2011, 10:03
nesta napisał(a):Wyświetl post
Ja sie ciesze. Czekamy kto nowym trenerem. Az mam ochote kupic karnet na nowa runde (chyba, ze przyjdzie jakis Fornalik).
Z tej samej przyczyny co Maaskant. Wisla to nie Ruch, tak samo jak Wisla to nie Braga.

Jesli ktos patrzy na Fornalika i widzi w nim charyzmatycznego przywodce, ktory pociagnie ten klub do wielkich sukcesow to chyba pora na okuliste.
A co jest zlego w Fornaliku ? ma bardzo dobre wyniki i to nie tylko w Ruchu (wczesniej Polonia W. i Widzew) w porownaniu do materialu z jakim pracuje.
Pprzypomnialo mi sie jak dostawales histerii jak mial tu przyjsc Skorza (ze kto to w ogole jest ) - na Twoim miejscu wiec wstrzymałbym sie z pochopnymi ocenami i epitetami.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 08.11.2011, 10:05
No i ? Z ani jednego slowa wobec Skorzy sie nie wycofuje. Mistrzostwo w tej lidze z takimi zawodnikami, kibicami i pieniedzmi to obowiazek. A w pucharach sie skompromitowal.

Juz widze Fornalika jak wchodzi do takiej Wislackiej szatni i zaczyna krzyczec. U trenera nie mniej niz warsztat liczy sie CHARYZMA. A Fornalik wyglada jak cicha mysz.
Odpowiedz cytując
koniak
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 08.11.2011, 10:09
To jest chyba jedna z najważniejszych rzeczy przy zatrudnieniu u nas trenera. Maaskant trenował Bredę, która jest przeciętną drużyną w Holandii broniącą się w większości meczów grając z czołówką ligi. W Krakowie potrzeba trenera, który wie jak ma grać właśnie taka drużyna z czołówki. Dlatego defensywny styl skreśla trenera już na starcie, przez co byłem przeciwny Maaskantowi praktycznie od samego początku.
Z tego też powodu taki Fornalik również może się sprawdzić tylko przez pewien czas a potem kolejna rewolucja.
Jimenez mający za sobą udany epizod w Sevilli wydaje się być dla nas odpowiedni, o ile faktycznie jest coś na rzeczy.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 08.11.2011, 10:09
Cóż, uważam że BC popełnia błąd (no ale dobrze dla nas, to co ja będę marudził ), ale jedna uwaga odnośnie tego, że graliście bez podstawowych zawodników:

Z której formacji zabrakło wam kluczowych zawodników? Z ataku.
Która formacja grała największą padakę? Obrona.

Maaskant zawalił wam przede wszystkim formację obronną, ale... to nie jest coś, czego nie dałoby się naprawić. Dobrze przepracowany okres przygotowawczy, jeden solidny transfer i nagle ze zbieraniny przypadkowych kopaczy udających obrońców dałoby się zrobić zasieki nie do przejścia.
Legionista
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 08.11.2011, 10:12
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Problemem było chyba jednak to, o czym pisze Kominek - Maaskant zanadto się pospieszył. Celem po roku - zamiast konsekwentnej budowy drużyny - stał się awans do LM.

Trzeba było postawić sprawę jasno, po wygraniu ligi, gdy pozycja trenera była najmocniejsza. Nadal jesteśmy na etapie budowania drużyny. Więc europejskie puchary traktujemy jako miłą niespodziankę, a nie cel sam w sobie. W letnim okienku należało dalej szukać graczy perspektywicznych: więcej Bitonów i Jovanoviców, mniej Iliewów i Lameyów.

Maaskant tego nie zrozumiał, w dodatku on traktował polską ligę jako przystanek w drodze do wielkiego klubu na zachodzie. Nie miał więc niezbędnej cierpliwości - chciał sukcesu tu i teraz. Awans do LM dałby mu przepustkę do upragnionej elity, po czym zostawiłby nas bez żalu.

Zaryzykował i przegrał, a my wraz z nim.
Dobre, dobre . Myślę że jakby BC po wygraniu ligi usłyszał od RM że: "Nadal jesteśmy na etapie budowania drużyny. Więc europejskie puchary traktujemy jako miłą niespodziankę, a nie cel sam w sobie." albo że "celem ma być konsekwentne budowanie drużyny a nie awans do LM" to Robert dostał by zwonienie nie w listopadzie ale od razu w czerwcu .
Odpowiedz cytując
Pusiek
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 08.11.2011, 10:13
Cytat:
A czemu takie złe opinie tu macie o Fornaliku który od 2-3 sezonów z marnych ruchem notuje bardzo dobre wyniki?
Właśnie: przecież Maaskant był takim holenderskim Fornalikiem. Też nigdy nie prowadził dużego klubu z ambicjami większymi niż utrzymanie się,ewentualnie bezpieczny środek tabeli. To, że czasem jakoś fuksiarsko wpadły im puchary, to już inna sprawa. Jednak nie o Fornaliku tutaj mowa.
Rzeczywiście post speedfashion bardzo rozsądny,ale...
odniósłbym się do tego co napisał nesta;
ja też od jakiegoś czasu straciłem radość z oglądania Wisły. Każdy kolejny mecz to była katorga, tylko , że ta katorga trwa już od późnego Skorży i o tym mało już kto pamięta. (poza kilkoma fajerwerkami Meliksona na wiosnę 2011) Nawet jak wygrywaliśmy, to były to niemiłosierne męczarnie, fuksy,zbiegi okoliczności, pomoc sędziego lub rezultat przeblysków INDYWIDUALNYCH niektórych zawodników. Niemal zawsze było drżenie o wynik i zawały serca i mikrowylewy w dziewięćdziesiątych minutach meczu. Takiej Wisły oglądać już nie chce. O taki stan rzeczy mam do Maaskanta największe pretensje. O to, że Wisła jako zespół, nie zrobiła tego słynnego jakościowego kroku do przodu.
Niestety znowu mamy drugie ALE.
To nie jest tylko wina Maaskanta. Odpowiedzialny jest cały sztab, dyrektor, prezes, a nawet przysłowiowa sprzątaczka w klubie. Nie będę pisał na ten temat rozprawki, ale efekty ich prracy chyba widzą wszyscy: opustoszaly stadion, czarny PR Wisly w mediach, brak zaplecza, brak utalentowanej młodzieży, skandaliczna opieka medyczna w klubie, itd itp..
Teraz według mnie wyjście jest tylko jedno:ZAORAĆ, ZAKOPAĆ i wybudować na nowo. Nie mówie tu tylko o zmianie trenera czy prezesa. Ja najbardziej cieszyłbym, się jakby BC zdecydował się odejść z Wisly. Niech klub parę lat pogra może i o pietruszkę, niech wychowa nową Wiślacką młodzież, niech wroci do krakowskiej tradycji, a potem sponsor sam się znajdzie i przyjdą znowu wyniki sportowe. (Ja sam wychowalem się na Wiślackich pampersach jak mówił o nich Łazarek i taką Wisłę pokochałem)
Tak radykalne rozwiązanie oczyści atmosferę wokół klubu, uleczy nas z kibiców sukcesu i pozwoli na nowo zbudować WIELKĄ WISŁĘ.
Zmiana tylko trenera nic nie da! Nadal Lameye , Jaliensy i inne przypadki będą się kopać po czołach, czy na ławce będzie Maaskant, Jimenez czy profesor Dumbledore.
Wracając do tematu:
trzeba Robertowi podziękować za jego pracę w Wiśle i rzyczyć mu sukcesów na przyszłość, uważam, że z tą drużyną, przy takiej polityce klubu, lepszych wyników osiągnąć nie mógł!
Wiem, że wielu mnie skrytykuje za mój pogląd, ale najważniejsze jest by gra Wisły znów nam dwała radość.Jeśli się mylę i od przyjścia nowego trenera nastąpi nowa era sukcesów Wisly to tylko się będę cieszył i posypię głowę popiołem. Przecież chodzi nam tylko o dobro naszego Ukochanego Klubu - czyż nie?
Polemizować natomiast nie zamierzam bo na dzień dzisiejszy zdania nie zmienię.
Pozdrawiam Wiślaćką Brać, a Robertowi jeszcze raz dziękuję.
BTW: JŻS
Chyba serce by mi pękło, gdyby człowiek któremu tak wiele zawdzięczam występował w ekipie największego rywala mojej ukochanej Wisły - mówi Kuba Błaszczykowski

STOP KARTONOM PRZY POLSKICH DROGACH!!!!
Odpowiedz cytując
koniak
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 08.11.2011, 10:21
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Dobre, dobre . Myślę że jakby BC po wygraniu ligi usłyszał od RM że: "Nadal jesteśmy na etapie budowania drużyny. Więc europejskie puchary traktujemy jako miłą niespodziankę, a nie cel sam w sobie." albo że "celem ma być konsekwentne budowanie drużyny a nie awans do LM" to Robert dostał by zwonienie nie w listopadzie ale od razu w czerwcu .
Dokładnie, a gdyby zamiast mistrzostwa zdobył np 4 miejsce to też małoprawdopodobne, że Cupiał by wytrzymał kolejny sezon bez pucharów i pożegnał by go już w maju.
Taka jest Wisła Cupiała. Tu ma być mistrzostwo co roku i walka o ligę mistrzów niezależnie od tego co się dzieje wokół klubu.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 08.11.2011, 10:22
Sartre napisał(a):Wyświetl post
Cóż, uważam że BC popełnia błąd (no ale dobrze dla nas, to co ja będę marudził ), ale jedna uwaga odnośnie tego, że graliście bez podstawowych zawodników:

Z której formacji zabrakło wam kluczowych zawodników? Z ataku.
Która formacja grała największą padakę? Obrona.

Maaskant zawalił wam przede wszystkim formację obronną, ale... to nie jest coś, czego nie dałoby się naprawić. Dobrze przepracowany okres przygotowawczy, jeden solidny transfer i nagle ze zbieraniny przypadkowych kopaczy udających obrońców dałoby się zrobić zasieki nie do przejścia.
Jakich to kluczowych zawodników zabrakło nam w ataku? Nie grał Genkow to był Biton. Nie przypominam sobie meczu (poza PP) w którym brakowałoby jednego z nich.
Jeśli chodzi o obronę to kontuzje mieli: Jovanović (plus problem z dyskwalifikacją), Bunoza i Lamey. Za kartki nie mógł np: grać w Londynie Chavez. Najwięcej kluczokwych zawodników zabrakło właśnie w obronie (z naciskiem na środek obrony).
Jeśli chodzi o dwa oststnie zdania to pełna zgoda. Patrz wpływ Żewłakowa na poprawę gry obronnej Legi w tej rundzie. Nieszczęściem Wisły (i RM) było to że rolę Żewłakowa w Wiśle miał pełnić Jeliens którego przerosło to pod każdym względem: tak piłkarskim jak i mentalnym.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 08.11.2011, 10:34
Prawda jest taka, że Maaskant sam sobie stryczek na szyje założył. Obrona grała tragicznie i nie próbował nic z tym zrobić. Nie starał się wymieniać słabych ogniw jakim jest Jaliens, czy ostatnio Chavez. Gdyby próbował, wówczas uznałby, że zwolnienie Maaskanta było błędem. Nie przyjmuje do wiadomości, że kontuzje go tłumaczą, bo dwa miesiące temu sam mówił, że mamy dwie równorzędne 11. Teraz okazuje się, że nie ma nawet połowy dobrej drużyny.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.11.2011, 10:48
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Prawda jest taka, że Maaskant sam sobie stryczek na szyje założył. Obrona grała tragicznie i nie próbował nic z tym zrobić. Nie starał się wymieniać słabych ogniw jakim jest Jaliens, czy ostatnio Chavez. Gdyby próbował, wówczas uznałby, że zwolnienie Maaskanta było błędem. Nie przyjmuje do wiadomości, że kontuzje go tłumaczą, bo dwa miesiące temu sam mówił, że mamy dwie równorzędne 11. Teraz okazuje się, że nie ma nawet połowy dobrej drużyny.
Trudno wymieniać słabe ogniwa, jeśli ma się tylko takie...

Myślałem, że ta druga kwestia jest jasna. Nie jest istotne, co Maaskant mówił publicznie, liczy się to o czym rozmawiał z Basałajem i Stanem.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 08.11.2011, 10:49
Cytat:
Jakich to kluczowych zawodników zabrakło nam w ataku? Nie grał Genkow to był Biton. Nie przypominam sobie meczu (poza PP) w którym brakowałoby jednego z nich.
Miałem na myśli formację ofensywną, a nie stricte pozycję napastnika - czyli o brak Meliksona, Małeckiego i Genkova.

Cytat:
Jeśli chodzi o obronę to kontuzje mieli: Jovanović (plus problem z dyskwalifikacją), Bunoza i Lamey. Za kartki nie mógł np: grać w Londynie Chavez.
Ale przecież nie byli wykasowani wszyscy jednocześnie? Nie śledzę aż na tyle waszych meczów by pamiętać kto kiedy pauzował, ale Lameya czy Chaveza to ja mimo wszystko zazwyczaj u was widziałem
Legionista
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 08.11.2011, 10:49
Bartii napisał(a):Wyświetl post
nowy trener i tak wystawi Lameya i Jaliensa (bo kogo?)
Jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że obrona : Jovanovic - Nalepa - Czekaj - Skołorzyński będzie:

1. niekoniecznie gorsza
2. na 100% tańsza w utrzymaniu dla klubu
3. nieporównywalnie bardziej perspektywiczna
4. prawdopodobnie ( ale to tylko moje założenie ) lepiej zgrana

Tylko trzeba dać im chwilę czasu i trenera, który będzie w stanie pomóc im się rozwinąć. Ale obawiam się, że takiego scenariusza nikt nie założy, bo przecież w 2012 ma być MP i LM
Odpowiedz cytując
Lycon
Junior Member

Od: 11.2011

Stary 08.11.2011, 11:12
irman napisał(a):Wyświetl post
Capello był widziany w Krakowie w zeszłym tygodniu. Pewnie już wszystko klepnięte
No tak bo wybierał miejsce pobytu swojej reprezentacji podczas ME 2012 i klępnięty jest kraków
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 08.11.2011, 11:14
Maskanta zwolnił styl drużyny - groźby strajku kibiców i coraz bardziej puste trybuny.

Bez tej otoczki przy tych samych wynikach IMHO prowadził by zespół do końca roku.

Maaskant mógł z PBB zestawić taką obronę - przy porażce uciszył by wszystkich co do holendrów przy zwycięstwie wszyscy by powiedzieli - uczy sie na błędach i wprowadza zmiany.

Moskal nie ma żadnego ciśnienia gra dla kibiców musi zapełnić stadion IMHO z górnikiem zagra Czekaj, Brud może ktoś jeszcze na ławkę.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 08.11.2011, 11:21
BlurgH napisał(a):Wyświetl post
Jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że obrona : Jovanovic - Nalepa - Czekaj - Skołorzyński będzie:

1. niekoniecznie gorsza
2. na 100% tańsza w utrzymaniu dla klubu
3. nieporównywalnie bardziej perspektywiczna
4. prawdopodobnie ( ale to tylko moje założenie ) lepiej zgrana

Tylko trzeba dać im chwilę czasu i trenera, który będzie w stanie pomóc im się rozwinąć. Ale obawiam się, że takiego scenariusza nikt nie założy, bo przecież w 2012 ma być MP i LM
Taka obrona gra już w ME. Oczywiście bez Serba. I pokazuje, że nie nadaje się do walki w ekstraklasie o mistrzostwo.

Tego typu młode obrony graja też w innych polskich klubach - dały jakiemukolwiek mistrzostwo i brak kompromitacji w europejskich pucharach? Nie. Więc nie opowiadajcie bzdur.

Bardzo złą decyzja dla Wisły będzie też potwierdzenie roli pierwszego trenera Moskalowi - on już kiedyś dobitnie pokazał, że jest beznadziejnym trenerem.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 08.11.2011, 11:34
Markus napisał(a):Wyświetl post
Taka obrona gra już w ME. Oczywiście bez Serba. I pokazuje, że nie nadaje się do walki w ekstraklasie o mistrzostwo.

Tego typu młode obrony graja też w innych polskich klubach - dały jakiemukolwiek mistrzostwo i brak kompromitacji w europejskich pucharach? Nie. Więc nie opowiadajcie bzdur.

Bardzo złą decyzja dla Wisły będzie też potwierdzenie roli pierwszego trenera Moskalowi - on już kiedyś dobitnie pokazał, że jest beznadziejnym trenerem.
W którym miejscu napisałem, że taka obrona da nam MP ? Wręcz sugerowałem coś innego - patrz ostatnie zdanie. A poza tym - ta obrona już nie gra w ME ( z wyjątkiem Czekaja ).

Nalepa gra ( i to całkiem nieźle ) w Radzionkowie ( dla przypomnienia - 1 liga, z której niedawno awansowało Podbeskidzie ).
Skołorzyński gra w Niecieczy ( chociaż faktycznie - tutaj można by powiedzieć, że grywa ) - to też 1 liga.

Dla porównania - popatrz, w jakim wieku zaczynał grę w Ekstraklasie Głowacki, za którym część kibiców tęskni.

A na koniec odsyłam do podsumowania w punktach i proszę o info, gdzie tam jest mowa o MP i bzdury, o które mnie posądzasz
Ostatnio edytowane przez BlurgH : 08.11.2011 o godz. 11:39.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 08.11.2011, 12:10
Sartre napisał(a):Wyświetl post
Miałem na myśli formację ofensywną, a nie stricte pozycję napastnika - czyli o brak Meliksona, Małeckiego i Genkova.
Ale przecież nie byli wykasowani wszyscy jednocześnie? Nie śledzę aż na tyle waszych meczów by pamiętać kto kiedy pauzował, ale Lameya czy Chaveza to ja mimo wszystko zazwyczaj u was widziałem
Napisałeś: "Z której formacji zabrakło wam kluczowych zawodników? Z ataku".Jeśli małeś na myśli tzw: formacje ofensywne bądź z łaski swojej bardziej precyzyjny .
Jednak nawet przy założeniu że piszesz o "formacjach ofensywnych" trudno jest się zgodzić z opinią że kontuzje dotknęły je w wiekszym stopniu niż "formacje defensywne". Z przodu zabrakło: Małego i Maora (Genkova nie biorę pod uwagę bo zastąpienie go przez Bitona wyszło tylko na dobre). Z tyłu: Jovanovica, Bunozy, Lameya i Sobola (bo jeśli przyjmujemy taki podział to tak chyba trzeba klasyfikować jego pozycję).
Podałem Ci przykład meczu (w Londynie) w którym zwyczajnie brakowało stopera (z konieczności grał tam wtedy Diaz). Podstawowym jednak problemem moim zdaniem nie było to że brakowało akurat piłkarza na pozycję obronną ale to że ze względu na kontuzję (Jovanović, Bunoza) w pewnym momencie Lamey i Chavez musieli grać mecze co trzy dni co bardzo źle wpłynęło na ich formę.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 08.11.2011 o godz. 12:16.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 08.11.2011, 12:24
Po derbach na konferencji może Maaskanta zapytano jak widzi swoją przyszłość Krakowie, a on odpowiedział: "fantastycznie, myślę, że jeszcze urodzi mi się tutaj trójka dzieci"

Tak na serio taki tupet to rzadkość. Narcyzm do kwadratu. Szkoda, że problem w większym stopniu to słabi piłkarze a nie tylko ten słaby trener.

Obudzilem sie w dobrym humorze. Moze wroca czasy jak bede z niecierpliwoscia czekal na mecz Wisly i znow bede przezywal na nim emocje.
Dokładnie Mam tak samo. Ostatnie mecze oglądałem mniej więcej pół na pół przeplatając z innymi czynnościami typu kawka, prasa, telefon do znajomych itp. A i tak się te mecze dłużyły niemiłosiernie. W sumie mogłem przejść na audycję radiową...
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 08.11.2011, 12:30
Boże, co za bzdury..
każdemu się zdarzają - nikt nie jest wolny od ich wypisywania - czasem częściej czasem rzadziej.

Ja się pytam: dlaczego? Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Owszem, zmienianie trenerów jak rękawiczki po 4-5 nieudanych meczach to szaleństwo. Tą droga podążał kiedyś Jesus Gil, później Wojciechowski i źle na tym wyszli (choć Józio chyba się zreflektował, dał szansę Zielińskiemu i jest pewna poprawa).
Aby przypomnieć Wisła na zmianach trenerów w trakcie sezonu również nie wyszła nigdy na plus - wyjątkiem pół roku Liczki - ale to było z 8 pkt przewagą nad wiceliderem i drużyną, która w lidze waliła wszystkich jak chciała....

Ale w Wiśle nikt nie zwalniał Maaskanta po kilku nieudanych meczach. Robert dostał u nas 1,5 roku pracy. Dostał komfortowe jak na Polskę warunki w postaci niezłych piłkarzy, przynajmniej na papierze. To wystarczający okres, by sprawdzić czy idziemy w dobrym kierunku, czy należy dać trenerowi więcej czasu.
Gdzieś przeczytałem o 444 dniach - to jest raptem rok i niecałe 3 miesiące. Do 1.5 roku brakuje sporo, do pełnych 3 rund - jeszcze więcej.
Z tą komfortowością warunków bym nie przesadzał - aby kogokolwiek kupić/zakontraktować - Maaskant musiał sprzedać. A i to w całości pozyskane środki nie szły na jakiekolwiek inwestycje klubowe, tylko w części. Wszak w ciągu ostatniego roku Wisła na sprzedaży zawodników zarobiła grubo ponad 8 mln euro. Na ściągnięcie nowych graczy nie wydano nawet połowy tej kwoty - wliczając w to zaciąg z ubiegłego lata (Cikos, Chavez, Wilk, Bunoza, Joavanić, Paljić).

Problemem było chyba jednak to, o czym pisze Kominek - Maaskant zanadto się pospieszył. Celem po roku - zamiast konsekwentnej budowy drużyny - stał się awans do LM. Stąd ściągnięcie graczy na "tu i teraz", którzy mieli zrobić awans.
Pewnie sam Maaskant sam sobie wyznaczył przede wszystkim cel - liga Mistrzów za wszelką cenę .....Szczerze - wątpię....
Zrobił wynik ponad stan - to znaczy, że należy od niego wymagać jedynie takich wyników a nie budowania zespołu.

Dalsze twoje wpisy dotyczące pewności tego co chciał Maaskant i w jaki sposób traktował Wisłę Kraków pozostawię bez komentarza - nie jestem Maaskantem i nie wiem jakie miał nastawienie do klubu - czy przystankowe czy chęć odniesienia sukcesów. Natomiast Ty wiesz.

Maaskant popełnił w prowadzeniu zespołu wiele błędów. Przede wszystkim po zdobyciu tytułu mistrzowskiego wprowadził w zespole zbyt wiele luzu. Przecież z Legią w końcówce ubiegłego sezonu mieliśmy obowiązek wygrać, a feta z przegranym meczem u siebie z Dyskopolo też nie była przyjemna. Po tej fecie piłkarze powinni mieć dodatkowe karne treningi, a nie poklepywanie po plecch.

Uparte stawianie na Jaliensa, który niestety wiadomo dlaczego w zesżłym sezonie był tylko rezerwowym w AZ Alkmaar, to również spory błąd, podobnie jak zaniedbanie odpowiednich wzmocnień linii defensywnej. Tylko z drugiej strony para Jaliens-Chavez wiosnę miała w miarę przyzwoitą, wracał po kontuzji Bunoza, kupiono Jovanovicia, plus zakontraktowano (moim zdaniem błędnie) Lameya i Diaza. przypomnę kolegom, że Lamey w praktyce dał nam zwycięstwa w meczach ze Skonto Ryga, przyzwoicie spisał sie z Litexem, jego główna plama to mecz z Twente - ale przecież wówczas grał zaraz po kontuzji.

Dziwi mnie pisanie wielu kibiców o konieczności zwolnienia Maaskanta za przegraną z Cracovią, dziwi mnie w ujadanie na własnego trenera przez stowarzyszenie kibiców - przypomnę, ze za Macieja Skorżę, który przerżnął kolejno u siebie (owszem w Sosnowcu) derby i mecz z Legią, który wcześniej sprawił nam największą sromotę w dwumeczu z Tallinem, który tak przygotował zespół do rundy rewanżowej, że ten w 3 meczach zdobył 1 ponktu, nie zdobywają żadnej bramki, a przegrał u siebie z ostatnią w tabeli Arką (przyjaciółką parchów), kibice daliby się zabić.
O ile zwolnienie Skorży wówczas było koniecznością - po 2,5 roku zespół grał coraz gorzej, to Maaskant w porównaniu z Maciejem w Wiśle osiągnął o wiele większe sukcesy, a praktycznie trwający od przegranej z APOELEM kryzys w zespole przesądził o rozstaniu. Jeden kryzys.
Mam nadzieję, że decyzja o zwolnieniu Maaskanta była podjęta z rozmysłem, a nie działaniem na ugaszenie pożaru pod własną dupą Prezesa.
W dzisiejszym PS jest wypowiedź trenera Marka Motyki - faceta szanuję za to, co zrobił jako gracz Wisły, natomiast marzy mi się, aby objał posadę trenerską w Wiśle i pokazał jak sie robi wynik, bo jego wypowiedź jest istnym wcieleniem bzdur....
Pozdrawiam
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Coin
Junior Member

Od: 11.2009

Stary 08.11.2011, 12:34
Niektórzy z Was zapominają, że Maaskant nie został zwolniony za porażkę w 3 meczach. Został zwolniony, za beznadziejny styl, puste trybuny, konflikty i kiepską atmosferę, brak wyraźnej taktyki, która napawa jakos optymistycznie. Zasłanianie się kontuzjami to bzdura - nie można myśleć o sukcesach bazując na indywidualnościach, trzeba zbudować drużynę - a jemu się to nie udało.

Gra defensywna to jest niestety wina trenera. To on ustawia zespół, wybiera zawodników. To on widzi, że co wrzutka to smród, a jednak przez pół roku prawie nie był w stanie tego poprawić. Byliśmy w stanie grac dobrze defensywnie w jendym meczu - z Lechem. Był pressing, było wspieranie się formacji. W innych meczach tego brakło.

I niech nikt mi nie powie, że tacy Jaliens, Lamey itd są gorszymi zawodnikami niż obrońcy Korony, czy Ruchu Chorzów. Gadacie, że to banda patałachów, którym się nie chce grać, ale jest może kilka drużyn, z lepszymi zawodnikami niż nasi. To, że grają piach to wina sztabu trenerskiego - albo brak formy, albo brak sił, albo zła motywacja. Za to wszystko odpowiada sztab trenerski. Maaskant niestety jest winny tego co obecnie prezentuje Wisła i tak jak już ktos wspomniał - trzymanie go dla samej stabilizacji to kopanie sobie grobu. Gość od meczu z APOELem miał świadomość problemów Wisły w defensywie, a mimo to konsekwentnie stawiał an tych samych graczy jednocześnie nie potrafiąc poprawić ani ich gry, ani gry obronnej Wisły. Jak to mawiał Heniek - nie było pozytywnej reakcji

To kto będzie za niego, pokaże za to w którą stronę zmierza Wisła. Kazek Moskal byłby na pewno lepszym wyborem niż wymieniani Urban, Janas i inni co już się sprawdzili, że nie potrafią. Jeśli nie on to nazwisko, albo jakiś trener z niemieckiej szkoły, który wie co to dyscyplina. Tylko jak tu się na tej wieży Babel dogadać?

Ale moment na zwolnienie Maaskanta dobry. Rozsądek dalej i będzie dobrze.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 08.11.2011, 12:35
Markus napisał(a):Wyświetl post

Markus rozmawiacie o dupie. O dupie maryni.
Skołożyński częściej siedzi niż gra w Termalice.
Nalepa jest stoperem podstawowym Radzionkowa. I to chwalonym o dziwo. Choć puchar im zapieprzył...
jedyny z tego grona który gra w Mesie to Czekaj. Oglądałem go zresztą wczoraj.
Przewyższał wszystkich na boisku.
O głowę. Tak wzrostem, ale i poziomem gry. Niestety poziom wczorajszego meczu był żałosny. Dramatycznie słaby.
A Czekaj... cóż widzę w nim Jopa. Tylko że lepiej piłkę wyprowadza.
Choć i tak wolę żeby on zbierał bęcki od Podbeskidzia i pasiastych niż Jaliens. Który ma wyjebane na wszystko.
I wszystkich. Poza kasą.
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
cesarz
Junior Member

Stary 08.11.2011, 12:40
Ale tak to jest w polsce - polacy wolą żeby grał taki Dżaliens niz młody polak. Polacy wolą beznadziejnego holendra od polskiego trenera - taki kraj.

Już napisałem - gdyby Maskant był polakiem nikt by go tu nie bronił bo gośc jest po prostu marnym trenerem.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 08.11.2011, 12:40
Pusiek napisał(a):Wyświetl post
Właśnie: przecież Maaskant był takim holenderskim Fornalikiem. Też nigdy nie prowadził dużego klubu z ambicjami większymi niż utrzymanie się,ewentualnie bezpieczny środek tabeli. To, że czasem jakoś fuksiarsko wpadły im puchary, to już inna sprawa. Jednak nie o Fornaliku tutaj mowa.
Rzeczywiście post speedfashion bardzo rozsądny,ale...
odniósłbym się do tego co napisał nesta;
ja też od jakiegoś czasu straciłem radość z oglądania Wisły. Każdy kolejny mecz to była katorga, tylko , że ta katorga trwa już od późnego Skorży i o tym mało już kto pamięta. (poza kilkoma fajerwerkami Meliksona na wiosnę 2011) Nawet jak wygrywaliśmy, to były to niemiłosierne męczarnie, fuksy,zbiegi okoliczności, pomoc sędziego lub rezultat przeblysków INDYWIDUALNYCH niektórych zawodników. Niemal zawsze było drżenie o wynik i zawały serca i mikrowylewy w dziewięćdziesiątych minutach meczu. Takiej Wisły oglądać już nie chce. O taki stan rzeczy mam do Maaskanta największe pretensje. O to, że Wisła jako zespół, nie zrobiła tego słynnego jakościowego kroku do przodu.
Niestety znowu mamy drugie ALE.
To nie jest tylko wina Maaskanta. Odpowiedzialny jest cały sztab, dyrektor, prezes, a nawet przysłowiowa sprzątaczka w klubie. Nie będę pisał na ten temat rozprawki, ale efekty ich prracy chyba widzą wszyscy: opustoszaly stadion, czarny PR Wisly w mediach, brak zaplecza, brak utalentowanej młodzieży, skandaliczna opieka medyczna w klubie, itd itp..
Teraz według mnie wyjście jest tylko jedno:ZAORAĆ, ZAKOPAĆ i wybudować na nowo. Nie mówie tu tylko o zmianie trenera czy prezesa. Ja najbardziej cieszyłbym, się jakby BC zdecydował się odejść z Wisly. Niech klub parę lat pogra może i o pietruszkę, niech wychowa nową Wiślacką młodzież, niech wroci do krakowskiej tradycji, a potem sponsor sam się znajdzie i przyjdą znowu wyniki sportowe. (Ja sam wychowalem się na Wiślackich pampersach jak mówił o nich Łazarek i taką Wisłę pokochałem)
Tak radykalne rozwiązanie oczyści atmosferę wokół klubu, uleczy nas z kibiców sukcesu i pozwoli na nowo zbudować WIELKĄ WISŁĘ.
Zmiana tylko trenera nic nie da! Nadal Lameye , Jaliensy i inne przypadki będą się kopać po czołach, czy na ławce będzie Maaskant, Jimenez czy profesor Dumbledore.
Wracając do tematu:
trzeba Robertowi podziękować za jego pracę w Wiśle i rzyczyć mu sukcesów na przyszłość, uważam, że z tą drużyną, przy takiej polityce klubu, lepszych wyników osiągnąć nie mógł!
Wiem, że wielu mnie skrytykuje za mój pogląd, ale najważniejsze jest by gra Wisły znów nam dwała radość.Jeśli się mylę i od przyjścia nowego trenera nastąpi nowa era sukcesów Wisly to tylko się będę cieszył i posypię głowę popiołem. Przecież chodzi nam tylko o dobro naszego Ukochanego Klubu - czyż nie?
Polemizować natomiast nie zamierzam bo na dzień dzisiejszy zdania nie zmienię.
Pozdrawiam Wiślaćką Brać, a Robertowi jeszcze raz dziękuję.
BTW: JŻS
Amen. Dopóki nasi piłkarze będą traktować Bonarkę jak drugi dom, dopóki będą spędzać więcej czasu buszując po mieście czy robiąc sobie głupie fotki, niż spędzają w Wiśle, będzie tutaj do dupy. Jeśli w naszej szatni nie będzie silnego trzonu z takich zawodników, jakimi są Sobolewski, Wilk, Małecki, Jovanovic (dla mnie największy wygrany przegranych derbów), Biton (?), to będzie tutaj koszmar, a każdy mecz Wisły będzie pokraczną manifestacją potęgi drużyny złożonej z niepasujących elementów.

Już nie chodzi mi o Maaskanta, bo kibicuje Wiśle od pewnego czasu i ileś tam tych zwolnień przeżyłem. Najbardziej bolesne jest to, że ludzi ogłupia się kolejną zmianą trenera. Ile jeszcze lat będziemy stać w miejscu (a nawet się cofać), bez porządnej bazy treningowej, bez wychowanków, bez polityki prokibicowskiej?
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
cesarz
Junior Member

Stary 08.11.2011, 12:53
http://www.sport.pl/sport-krakow/1,1...rem_Wisly.html

Abstruchując od Robercika - profesjonalny ten was zarząd
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.11.2011, 12:55
Woda się wylała, ścięto głowę.
Teraz nastał czas na honorowe pożegnanie!
Powinniśmy godnie pożegnać Roberta Maaskanta!
Chciałbym, aby zarząd zaprosił go na następny mecz i usłyszał z trybun.
Robert Maaskant, Robert... !!
Bądź co bądź wcale fatalnym trenerem nie był. Zwolnienie zasłużone, ale momenty chwały miał wspaniałe.
Świętowania 13 Mistrza Polski nie zapomnę!
----------------------------------------
Robercie dziękujemy!!
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 08.11.2011, 12:59
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Obserwując proces rekrutacji nowego trenera dowiemy się czy w zwolnieniu RM była choć odrobina planu czy było to zwykłe odreagowanie.
No to już wiemy. Nie było żadnego planu. Zwyczajnie BC wściekł się na swoją zabawkę i postanowił ją trochę potarmosić. Czarno to widzę. Grupa pod wezwaniem Zdziska Kapki chyba wraca do prezesowych łask.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 08.11.2011, 13:03
To było do przewidzenia. Tylko fantaści w osobie Romualda wierzyli, że Jimenez od miesiąca czeka tylko na podpis Nie sądzę, żeby zespół grał teraz lepiej, niż za Maaskanta. Zdecydowanie przerwa zimowa była lepszym terminem na wywalenie go z klubu.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
qchar90
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 08.11.2011, 13:06
jak Zdzichu Kapka wroci do lask, to mozna sie spodziewac jako trenera kogos pokroju Liczki czy Okuki, bo jesli sie nie myle Kapka za tym stal
a i swietne transfery potrafil przeprowadzic

Odpowiedz cytując
CMSNero
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 08.11.2011, 13:08
Kazdy co nie ogladal przynajmniej 90% meczy Wisly w tym sezonie nie powinin nawet zabierac glosu w tej dyskusji bo wychodzi ze jest totalnym dyletantem , jak mozna nie widziec tego ze my zagralismy tylko jeden mecz na poziomie z Amicka , reszta bez skladu , ladu kopanina bez pomyslu!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów