|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Chwila, chwila Framat. Melikson ma 27 lat, Bunoza, Biton i Jovanovic mają 23 lata - to nie są młodzi piłkarze...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Wybacz, zapomniałem dodać polskich, mając na myśli Brożków, Małeckiego, Błaszczykowskiego, czy nawet Boguskiego. Melikson rocznikowo 27 lat jak go ściągaliśmy, Jovanović 23 lata, Biton również, Bunoza 22 lata. Za granicą to już ukształtowani piłkarze.
Gdybyśmy znów ściągali najzdolniejszych młodych piłkarzy to możnaby było to zmienić. Poza tym w tym sezonie wypożyczono człon tej drużyny. Z obecnej kadry to chyba Uryga i Czekaj są regularnie powoływani do juniorskich reprezentacji. Wolałbym widzieć młodego głodnego sukcesu,najlepiej wychowanka w składzie zamiast zawodnika, który najlepsze lata ma już za sobą i z meczu na mecz gra co raz gorzej.
Czy w Ekstraklasie i MESA mogą grać tylko zawodnicy powyżej 16 roku życia? Ciekawi mnie, czy Lucas Guedes będzie w przyszłości wzmocnieniem naszej drużyny. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Chyba sobie żartujesz.
Osman ma bardzo mocne nogi i niezłą dynamikę, więc przypuszczam, że obok Diaza i Genkova ma najwyższy wyskok dosiężny w Wiśle. ![]() Niestety sam wyskok nie wystarcza żeby grać dobrze głową. Najważniejszy jest timing a z tym u Chaveza nie najlepiej. |
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Tak z ciekawości zapytam - z czym u Chaveza jest dobrze oprócz siły?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
A ja dla odmiany postawiłbym na parę Czekaj - Nalepa na środku obrony . Obaj są w wieku, który pozwala mieć nadzieję, że dłuższa gra na poziomie ekstraklasy wyjdzie im tylko na dobre, poza tym - są na pewno lepiej zgrani niż dowolna para stoperów z pierwszej drużyny. Dodatkowo - więcej błędów niż obecna obrona nie popełnią, jest szansa, że tych błędów będzie coraz mniej, a wartością dodaną będzie fakt, że są nieporównywalnie tańsi w utrzymaniu od samego Q i ( !!!!!) są wychowankami klubu. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Na koniec dodam, że w moim odczuciu wolałbym widzieć jak Kowalski popełnia te same błędy niż Jaliens. Zawodnik, który zarabia 12-14 razy tyle i ma tyle samo więcej rozegranych spotkań na najwyższym poziomie w karierze. Kowalski poza tym raz na jakiś czas coś strzeli. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
No nie wiem, może w jego stronach jest lżejsze powietrze, a może on sam był nieco lżejszy, bo w Wiśle nigdy nie widziałem, aby gra Chaveza głową i sam wyskok, byl na miarę tego z cytowanego zdjęcia przez Fra-Mata. No i jeszcze żeby w Wiśle grał z głową, to nie czepiałbym się aż tak dosadnie. Niestety, ale w Wiśle nie pokazał dosłownie niczego, poza grą na granicy faulu po wślizgach, gdzie 1 czerwona kartka do tej pory, to albo przypadek, albo niesamowity timing, o który akurat Ty go nie posądzasz w przypadku grą głową.
Ps. FraMat Valckx jeszcze sprowadził taki ewenement, jak Branco, co może uzmysłowi Ci, jak on traktował np. pozycję prawego obrońcy, gdy po Cikosu, postawił na Branco, a potem na Lameya. Podobnie potraktował całą resztę obrony. Po macoszemu, gdzie Pailić do dziś udaje obrońcę, zaś dwóch stoperów, wspólpracuje na rzecz przeciwników, kopiąc się wzajemnie po głowach i kostkach, a Czekaj czeka, aż kolejny czubo-świr Branco, przybędzie do Wisły.
Ostatnio edytowane przez kot : 05.11.2011 o godz. 16:50.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z obecnej kadry najlepszymi naszymi zagranicznymi piłkarzami są: Melikson, Biton, Iliev, Jovanović. Pareiko, czy Genkov. Lepszych w polskiej lidze byłoby nam znaleźć ciężko. Resztę (pozostałych dzisięciu!) jednak można bez ryzyka zastąpić zawodnikami z polskiej ligi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
( Koniec moich wypocin, bo mi zaraz ktoś napisze, że jak jestem taki mądry, to się powinienem zgłosić do Basałaja, żeby mnie zatrudnił )Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez BlurgH : 05.11.2011 o godz. 16:21.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Po dwumeczu z Fulham rozmawiałem w pracy z kilkoma Brytyjczykami i bardzo im się podobała gra Nuneza (pomijając aktorstwo).
Powiedziałem im że trzeba za niego zapłacić 1mln funtów, to się dziwili że tylko tyle . |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Musowo to trzeba wykupić Bitona. Nie mamy zastępstwa dla Sobolewskiego, więc i Nuneza wypadałoby wykupić.
Koniecznie 1 stopera - Chaveza zostawić, ale Jaliens - OUT. Lewy i prawy obrońca - koniecznie. Marko może zagrać na prawej, ale nie mamy nikogo solidnego na lewej: Paljic to nie ten format, Diaz również. Lewy pomocnik również przydałby się, bo Kirm nie ma konkurencji. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Oby tylko ten lewy obrońca i stoper nie byli szrotem emeryckim narodowości holenderskiej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Już widze jak wykupujemy Bitona i Nuneza - łącznie prawie 3 mln Euro, a skład kadrowo taki sam jak teraz.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Jeżeli Biton utrzyma formę i będzie strzelał bramki to można zrobić taki motyw: wykupić go za te 1,6 mln euro i zaraz odsprzedać nawet za 2 mln euro jakimś Ruskom czy Ukraińcom. Trochę kasy się by zarobiło. Ale to taka wielka spekulacja. Co do Nuneza, dla mnie 1,2 mln euro to za dużo jak na niego. Chyba, że spróbować go na lewej obronie i zobaczyć jaki będzie efekt. A jak wygląda sprawa z Diazem? Ile trzeba dać by go wykupić?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Jego jedyny problem to motywacja. Jak będzie w każdym meczu zapieprzał na sto procent, to tak jak pisałem po jego pierwszych meczach w sezonie - wyrośnie na zawodnika takiej klasy, jakiego w Polsce nie było nie od lat a od dziesięcioleci. Nunez tak jak Cantoro umie zastawić się, przytrzymać piłkę, wymusić faul, regulować tempo gry krótkimi podaniami. Nunez tak jak Sobolewski potrafi powalczyć fizycznie, wykazać się dynamiką w defensywie, gra dobrze 1 na 1 w defensywie, dużo odbiera, dobrze się ustawia, dobrze czyta grę. Nunez tak jak Szymkowiak potrafi operować długą piłką, przerzucić ze skrzydła na skrzydło, zagrać na 40 metrów na milimetry, posłać prostopadłe podanie. Nunez tak jak Melikson potrafi wrócić się pod obrońców, pokazać się pod piłkę, wziąć grę na siebie, wejść z piłką przy nodze w lukę między rywalami. To jest piłkarz kompletny, uosobienie idei futbolu totalnego. Na dobrą sprawę ustawienie 4-3-3 zakłada trzech takich Nunezów w drugiej linii z lekką dywersyfikacją akcentów na poszczególne style gry. Jeszcze co do Bitona. Chłop mi zaimponował przeciwko Fulham - zagrał naprawdę dobre zawody. Nareszcie piłka w polu się go słuchała i był tam z niego spory pożytek dla drużyny. Jeżeli będzie częściej tak grał, to zmienia to postać rzeczy i jak najbardziej warto wydać na niego nawet 2 mln euro.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 06.11.2011 o godz. 13:22.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Co do Nuneza, mam podobne spostrzeżenia co Uran. Gość jest często niedoceniany, a niesłusznie. Na dziś nie wyobrażam sobie naszej linii pomocy bez niego.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Do obrony tak naprawde brakuje nam 3 zawodników i formacja będzie ok . Wywalic Jaliensa i Lameya , pożegnać Diaza , dokupić dwóch bocznych i jednego środkowego . Na upartego jednym z nich mógłby być Burliga , na razie nieźle zaczyna sobie poczyniać w Ruchu . Wielkie nadzieję wiążę też z Nalepą , ale pewnie gdzies za 2 lata będzie gotowy do gry na poziomie ekstraklasy . Jovanovic - Chavez - Bunoza , mają z nami długie kontrakty i RM powinien na nich stawiać ( jak będą tylko zdrowi i nie będą popełniać katastrofalnych błędów ) , podobnie Czekaj . Mam nadzieję że w końcu RM przejrzy na oczy i odstawi Pana Jaliensa od składu.. Przyjmijmy że za Bitona i Nuneza trzeba wyłożyć odpowiednio po 1 mln euro . O ile się nie mylę , nie możemy wg przepisów w jednym okienku kogoś kupić i natychmiast sprzedać . Nie można reprezentować barw 3 klubów w jednym oknie transferowym . Z reszta tak czy siak , wykupienie Bitona powinno być priorytetem . Za takich zawodników w ciemno Valckx znajdzie kupca za minimum 2,5 mln euro jak nie więcej . Co do Nuneza to mam mieszane uczucia . 1 mln euro za zawodnika który choc ma duży potencjał , to jednak na boisku myśli tylko i wyłącznie o sobie . Może się mylę , ale w przyszłości mógłby nam wywinąć podobny numer jak Kalu Uche . Umiejętności ma , jednak co do jego mentalności nie jestem przekonany . Za połowe tej kwoty można się zastanowić . |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Wystarczy w zimie sprowadzić dwóch klasowych obrońców ,ofensywe mamy bardzo dobrą (gdy wszyscy są zdrowi ) teraz gdyby byli obrońcy z prawdziwego zdarzenia to mimo kontuzji mielibyśmy więcej punktów na koncie.
Lewa obrona Dudu+ na stopera np Cionek Dudu Cionek Chavez Jovanovic i wtedy Jaliens Lamey tylko ława |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tak na marginesie, będąc przy sprawach transferowych, to powiem, że szkoda, że nie ma u nas "modelu angielskiego". Chodzi mi o wypożyczanie zawodnika na miesiąc, czy dwa, do niższych lig. Niektórym naszym graczom by się przydało takie coś, aby być w rytmie meczowym.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 06.11.2011 o godz. 14:03.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Nuneza spróbować jeszcze na rok wypożyczyć.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Zastanawia mnie dlaczego na niektórych zle dziala propozycja Cionka ? twardy obrońca na pewno o klase lepszy od Jaliensa w ekstraklasie nie widzę lepszego stopera który jest w naszym zasięgu finansowym .
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Lewy pomocnik owszem by się przydał ale nie jako rywal Kirma. Kirm nie jest lewym pomocnikiem. W swoim poprzednim klubie zawsze grał na prawej, w reprezentacji to już trochę różnie ale raczej też na prawej. Tylko w Wiśle z uporem maniaka był wstawiany na lewej, co nie wychodziłu mu na dobre. Zauważcie, że ostatni mecz z Fulham na prawej flance wyszedł mu bardzo dobrze. Ładnie chodził przy linii, kilka razy ośmieszył obrońców Fulham. To jest prawoskrzydłowy, który nie nadaje się na lewą stronę bo tam po prostu słabo gra.
Kończąc wątek, w zimie potrzeba nam 2-3 obrońców (w tym koniecznie lewego obrońcę wysokiej klasy i stopera z prawdziwego zdarzenia), oraz 1 bardzo ciekawego piłkarza ofensywnego.
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 06.11.2011 o godz. 16:03.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Ja jestem bardzo ciekawy kto zostanie sprzedany bo że tak będzie niem wątpliwości .Co do Bitona to moim skromnym zdaniem facet wygląda dobrze fizycznie ........I NIC PO ZA CZASEM MAM TAKIE WRAŻENIE ŻE TE BRAMKI TO TAKI PRZYPADEK .No ale czas pokarze kto miał racje .
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|