The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
-ja123-
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.10.2011, 14:07
Najlepsze kluby rosyjskie i ukraińskie to w większości rodzimi piłkarze (dużo wychowanków) wzmocnieni niezłymi piłkarzami z zagranicy. A Rosjanie i Ukraińcy nie są jakimiś wybitnymi piłkarzami, raz na jakiś czas awansują na mistrzostwa, na palcach jednej ręki można policzyć ich w lepszych ligach. Podobnie jak Polacy. A kluby sukcesy mają nieporównywalne z naszymi. Nieporównywalne też z APOEL-em czy Odense. Wydaje mi się, że ich system, taki Zidanes y Pavones dla ubogich będzie próbowała powtórzyć Legia.
W Warszawie są tylko kibice Legii i JW:
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 26.10.2011, 15:59
bez jaj, boi ich obcokrajowcy to po 20 baniek chodzą...
Odpowiedz cytując
-ja123-
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 26.10.2011, 16:40
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
bez jaj, boi ich obcokrajowcy to po 20 baniek chodzą...
No wiem, że kupują obcokrajowców za ogromne pieniądze. Czyli stać ich na zbudowanie całych drużyn zbudowanych tylko z zagranicznych piłkarzy. A jak spojrzysz na CSKA, Zenit czy Dynamo Kijów to większość ich składów to rodzimi piłkarze.
W Warszawie są tylko kibice Legii i JW:
Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Od: 11.2002

Stary 26.10.2011, 19:13
jak Wisła będzie Wisłą to warto bedzie placić za bilet... obecnie to jest produkt made in China nastawiony na szybki zysk o niskiej cenie i i nisksiej jakosci produktow uzytych do produkcji...mówiąc wprost i świadomie kto frajer ten kupi...i bez napinania ,róznych ludzi ziemia nosi ... kiedys byly sprzedawane takie bilety na Wisle w formie pilki nożnej ...mam nadzieje ze szybko wroca czasy prawdziwej pilki Wisly Kraków, gdzie szanuje sie to co Wislackie i to co niesie ze sobą nowoczesny swiat...
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
Mistrz Yoda
Member

Od: 07.2011

Stary 28.10.2011, 07:43
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...podbeskidziem/

o co chodzi z tym że ta firma MURAPOL S.A. jest sopnsorem meczu, beda na koszulkach w tym meczu czy jak?
- Jasiu, czemu akurat Wisła Kraków ?
- Proszę pani, mój pradziadek kibicował Wiśle, mój dziadek kibicował Wiśle, a teraz mój ojciec i brat kibicują Wiśle.
- Ale Jasiu, tak nie można, trzeba mieć swoje własne poglądy, a gdyby twój ojciec był menelem a matka prostytutką?
- To wtedy kibicowałbym Cracovii proszę pani.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 28.10.2011, 08:27
myślę, że będzie sporo banerów MURAPOL`a, i pewnie spiker będzie coś na ten temat mówił.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 28.10.2011 o godz. 08:46.
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 28.10.2011, 11:33
no i sędziowie będą dobrze opłaceni bez napinki, ale denerwuje mnie to już, wolałbym, aby w łodzi padł remis i by się od nas odczepili że sędziowie nam pomagaja
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
PAC
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 28.10.2011, 12:22
neq. napisał(a):Wyświetl post
no i sędziowie będą dobrze opłaceni bez napinki, ale denerwuje mnie to już, wolałbym, aby w łodzi padł remis i by się od nas odczepili że sędziowie nam pomagaja
Ja nie czytam tych głupot i mam spokój. Zrób tak samo.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.10.2011, 11:04
Wczorajszy mecz był tylko wierzchołkiem góry lodowej o nazwie niekompetencja w Wiśle.

Oczywiście zwolnienie Maaskanta to obecnie najłatwiejsza rzecz. Tłum dostanie coś na pożarcie. Zagramy kilka lepszych meczów (nowa miotła...). Odwróci to uwagę od rzeczywistych problemów Wisły.
A tych jest dość sporo.

Stadion. Tu częściowo problem jest rozwiązany, bo stadion jest. Ale nie ma nowej umowy o eksploatacji.

Baza treningowa. Nie ma i nic nie wskazuje na to by miała powstać. Jak przychodził Basałaj, deklarował, że warunkiem jego przyjścia było powstanie takiej bazy. Mijają miesiące i żadnych informacji na ten temat nie ma. A powstanie takiej bazy wymaga wybudowania budynków (szatni, zaplecza) czyli normalnej procedury uzyskania pozwolenia na budowę. Musi być jakiś teren, ktoś to musi projektować, ktoś w urzędzie zatwierdzać. I żadne informacje by nie wyciekły ? Śledzę uważnie wszystko co się dzieje wokół Wisły i żadnej konkretnej informacji na ten temat nie zauważyłem. A za osiem miesięcy musimy mieć trzy boiska treningowe. W moim rozeznaniu techniczne możliwości wybudowania takiej bazy w tym terminie są znikome. Co nam pozostanie. Urządzenie dwóch dodatkowych boisk na terenach Cupiała przy Błoniach (wątpliwe by się zgodził) lub umowa z ośrodkiem w Skotnikach i płacz, że musimy za to płacić.

Akademia Piłkarska. Nie ma . Za to są piękne plany. Przyjmujemy Witolda Lisa, który uwaga, ma zadanie przyglądać się co sie dzieje. Trzeci miesiąc się przygląda i nic. Nie winie jego, bo to nie jego wina. Trochę rzeczy w życiu zorganizowałem. W ciągu trzech miesięcy bez problemu można zorganizować takie przedsięwzięcie. Jak się chce. Ale w Wiśle chyba nikt nie chce lub po prostu nie ma na to kasy. Za to skarmiani jesteśmy świetlanymi pomysłami typu złota grupa bramkarzy. Kolejny mit. Akademia piłkarska Legii wg tego, co znalazłem kosztuje około 3 mln zł rocznie. Czyli w ciągu trzech lat 2 mln Euro. Jeżeli raz na trzy lata udałoby się "wyprodukować" jednego zawodnika za 1 mln EUR i trzech (jeden na rok) solidnych kopaczy ligowych po 300 tys. EUR to już by koszty się zwróciły. Według mnie bardzo realny plan. Oczywiście na początku trzeba zainwestować. Jak w każdym biznesie.
Według mnie nie ma żadnej woli, aby akademia powstała w Wiśle.

Sponsor. Mija już ponad rok jak Basałaj jest w klubie, a jedyna firma (poza Telefoniką) z jaką mi sie Wisła kojarzy to producent kiełbas z Limanowej (z całym szacunkiem dla niego oczywiście). Wiem, że jest kryzys i tak dalej. Ale fakt jest taki, że dużego sponsora poza Telefoniką nie mamy.

Marketing w klubie. Płaczy na ten temat było dużo. Internetowa sprzedaż biletów, elastyczność sprzedaży (czyli np. możliwość zwrotów), ceny, polityka cenowa sprzedaży itd. Dodam tylko jedną rzecz. Chwała Zarządowi, za akcje z koszulkami. Ale, jeżeli nie ma na to pieniędzy, lepiej było podnieść jedną koszulkę w sezonie lub nie robić tego wcale niż organizować coś takiego jak wczoraj z koszulką Szymanowskiego. Kibic uczestnicząc w czymś takim musi mieć poczucie, że uczestniczy w czymś wyjątkowym. A wczoraj raczej miałem odczucie, że jest to wyjątkowa chała.

Dalsza sprawa związana z marketingiem. Polityka informacyjna. Domyślamy się czy będzie baza treningowa, domyślamy się jaki jest stan zdrowia kontuzjowanych piłkarzy, domyślamy się...w zasadzie wszystkiego. A poprzez politykę informacyjną buduję sie także więż z klubem. A na głównej jak za komuny. Produkcyjniaki typu "dziś na treningu"...A przecież mamy rzecznika prasowego. Co on tam robi w tym klubie. Bo to co jest na głównej to pewnie dwóch, trzech forumowiczów za drobną rekompensatę w postaci karnetów lepiej by zrobiło.

Niestety zwolnienie Maaskanta niewiele zmieni poza tym, że narazimy się na dodatkowe koszty rozwiązania kontraktu.

Jak słusznie wczoraj zauważył willow Wisła to kolos na glinianych nogach. Wirtualne przedsiębiorstwo, które zniknie wraz z odejściem Cupiała.
Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Stary 01.11.2011, 17:58
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Chwała Zarządowi, za akcje z koszulkami. Ale, jeżeli nie ma na to pieniędzy, lepiej było podnieść jedną koszulkę w sezonie lub nie robić tego wcale niż organizować coś takiego jak wczoraj z koszulką Szymanowskiego. Kibic uczestnicząc w czymś takim musi mieć poczucie, że uczestniczy w czymś wyjątkowym. A wczoraj raczej miałem odczucie, że jest to wyjątkowa chała.
pomysl bardzo dobry ale cos takiego nigdy nie powinno miec miejsca jak podczas ostatniego meczu...
albo cos jest zrobione "profi" albo nie robmy jaj...to ma byc moment ktory jescze bardziej wzniesie gwiazde wyzej niz jest obecnie...to ma byc show a nie profanacja takich osobistosci...jesli ma to wygladac tak jak wyglada to niech lepiej wogole tego si enie robi...piekna historie trzeba uwzniaslac a nie marnować...
kazdy kibic kupujac bilet na taki mecz podczas ktorego odbedzie sie podobna ceremonia musi dostac kolorowa broszurke z pelna informacja kto bedzie i za co celebrowany, nalezy przygotowac szereg spotow filmowych przedstawiajacych daną postac no i co najwazniejsze jesli dana legenda zyje i jest wsrod nas to obowiazkowo nalezy ja zaprosic do strefy kibica przez caly tydzien..niech kazdy kupujacy bilety wiec co sie dzieje i dlaczego...poza tym jesli koszulka ma byc wciagana niech bedzie wciagana rowno i jednostajnie a nie jak jakas szmata za przeproszeniem...to ma byc SHOW przez duze "S" ... klub musi zyc tym co robi...kibice musza życ tym w czym uczestniczą...po jednej i drugiej stronie musi byc PASJA do klubu Wisly Kraków...frekwencja mistrza polski grajacego w pucharach wynosi 15 tys widzów? w regionie mieszka ok 3 mln ludzi...
wieje takim prowincjonalizmem ze wypada sie tylko usmiechnąć
szczycimy sie i chwalimy piekną historią klubu....miejsmy na uwadze przyszle pokolenia aby one tez mogly cos z obecnej Wisly wpsominac a nie tylko bande ktora pojawila sie i zniknela...
nie wszystko w Polsce musi byc made in china...choc wiem skośne kupily SAAB'a i wszyscy sa happy oraz maja polowe obligacji Włoch... no ale chyba jest jakas inna droga co?
Ostatnio edytowane przez Smyrgu : 01.11.2011 o godz. 18:16.
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 02.11.2011, 21:04
http://www.sport.pl/sport-krakow/1,1..._lotnisku.html

Pełny profesjonalizm. Kto "załatwiał" wizy piłkarzom? Kto "załatwił" transport?

"Warunki na zgrupowaniach miałyśmy bardzo dobre (...), szczególnie że prawie nie padało":

http://www.youtube.com/watch?v=fWlfG24Uix4

Tak, to coraz bardziej przypomina Klub Tęcza.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 05.11.2011, 14:55
http://gielda.onet.pl/iti-nie-doplac...,1,prasa-detal 73 mln PLN..My ich raczej szybko nie dogonimy. U nas budżet jest na 50-55 mln z tego co wiem.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 05.11.2011, 15:05
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
http://gielda.onet.pl/iti-nie-doplac...,1,prasa-detal 73 mln PLN..My ich raczej szybko nie dogonimy. U nas budżet jest na 50-55 mln z tego co wiem.
To prawda, jednak my już od blisko 6 lat nie dostajemy od Cupiała żadnych pieniędzy. Z Wisły pieniądze są wyciągane i za kadencji tego właściciela się to nie zmieni. Marazm będzie trwał nadal. Teraz należy zasiąść do stołu i porozmawiać, czy budujemy zespół zdolny cokolwiek w Europie osiągnąć i transfery gotówkowe, albo bierzemy darmowych grajków i walczymy o środek tabeli w Ekstraklasie. Testem będzie to czy wykupimy Bitona czy nie, bo jeżeli nie to zapomnijmy o Europie z tym właścicielem. Szacunek za to co zrobił, ale nie można żyć ciągle przeszłością.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 08.11.2011, 16:59
Cupiał & Basałaj skandal, kpina, amatorka. Kazimierza Moskala darzę dużym szacunkiem, ale liczyłem, że skoro zwalniają RM to mają następcę dogadanego lub prawie dogadanego i nie jest nim asystent trenera!
Oczywiście jak zwykle liczyć to można na siebie, a nie na profesjonalne zarządzanie w Wiśle :(
..
Odpowiedz cytując
Teqcontroller
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 08.11.2011, 17:14
tofik napisał(a):Wyświetl post
Cupiał & Basałaj skandal, kpina, amatorka. Kazimierza Moskala darzę dużym szacunkiem, ale liczyłem, że skoro zwalniają RM to mają następcę dogadanego lub prawie dogadanego i nie jest nim asystent trenera!
Oczywiście jak zwykle liczyć to można na siebie, a nie na profesjonalne zarządzanie w Wiśle :(
Taa , wyjebali go pod wpływem emocji , i nie przemyśleli tego , albo nie stać ich na trenera więc no i tyle , Basałaj mówił że będzie profesjonalizm , a ja się pytam gdzie ....a ?
"JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"

Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Stary 08.11.2011, 17:15
Właściwie to sam się sobie dziwie ile razy się można denerwować o to samo i dawać nabierac.
..
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 08.11.2011, 18:51
A ja myslalem, ze juz maja nastepce dlatego tak szybko zdecydowali sie zwolnic Maaskanta
Odpowiedz cytując
Manhunt
Senior Member

Od: 03.2011

Stary 11.11.2011, 07:38
Coś Cupiałowi interes nie idzie.
http://100najbogatszych.wprost.pl/ra...ycja-2011.html

21. Bogusław Cupiał 1200 mln PLN
Odpowiedz cytując
Mistrz Yoda
Member

Od: 07.2011

Stary 12.11.2011, 09:38
Nie że nie idzie wyceniony majątek ma na tym samym poziomie co w zeszłym roku. Pozatym on jest biznasmanem który pieniądze inwestuje a nie trzema w miejscu a budowa nowych fabryk napewno pochłoneła mu dużo kasy więc efekty tej działalności zobaczy się dopiero za jakiś czas.
- Jasiu, czemu akurat Wisła Kraków ?
- Proszę pani, mój pradziadek kibicował Wiśle, mój dziadek kibicował Wiśle, a teraz mój ojciec i brat kibicują Wiśle.
- Ale Jasiu, tak nie można, trzeba mieć swoje własne poglądy, a gdyby twój ojciec był menelem a matka prostytutką?
- To wtedy kibicowałbym Cracovii proszę pani.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 14.11.2011, 11:59
Daleki jestem od wyolbrzymiania sukcesów Amicorza, ale jak czytam takie artykuły jak ten :

http://www.sport.pl/lechpoznan/1,104...a_Poznan_.html

to się zastanawiam, czy u nas tego typu biznes miałby szansę w jakikolwiek sposób zadziałać....
Odpowiedz cytując
farben
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 14.11.2011, 13:00
Wisła znowu ma kaca po Lidze Mistrzów

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...bb1b08d7,1,3,4

Historia lubi się powtarzać. Wiele wskazuje na to, że z tym zjawiskiem mamy właśnie do czynienia w przypadku Wisły Kraków. W tym sezonie, podobnie jak w roku 2005, po przegranej walce o Ligę Mistrzów drużyna wpadła w kryzys. Pytanie tylko, czy wychodzenie z niego potrwa tak, jak w tamtym przypadku, blisko dwa lata.

Odpowiedz cytując
stalsanok1946
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 14.11.2011, 17:36
Ustawa hazardowa weszła w życie kilka lat temu, od tego czasu Lech Poznań z marszu znalazł sobie sponsora strategicznego, Legia ma dziś ActiveJet. Czy klub aż tak dobitnie chce pokazać światu jak jest słabo zarządzany? Wydaje mi się, że tam nic nie funkcjonuje, a porównanie Wisły do Poloni Wojciechowskiego staje się coraz bardziej realne.

Dział marketingu coś czyni, ale w porównaniu z innymi klubami jest to praca znacznie słabsza, dział sportowy kuleje, dział szkolenia nie istnieje, dział nadzorujący to niezmienni dyktatorzy. Kogo wina, komu ją zrzucić, na kogo. Osób jest mnóstwo, tj. właściciel (od dawna ochłodziła się jego miłość do klubu, a oczekuje cudów za grosze), rada nadzorcza (zbyt pochopne decyzje, dyktatorstwo), prezes (słowa rzucane na wiatr, nie wiadomo jak prawdziwe, bo może mieć związane ręce przez Cupiała który nie daje dostatecznych środków), dyrektor sportowy (ten uzależniony podobnie jak prezes jest od właściciela, są środki to wydawać się może że i sukces będzie. Jest to odpowiednia osoba na stanowisku), trener (narazie nie ma, ale potrzebujemy kogoś z jajami, który potrafi sprowadzić do parteru gwiazdkę zespołu nawet kosztem wyniku by procentowało to w przyszłości), zawodnicy (zbyt duża bariera językowa, brak komunikacji, na papierze są bardzo dobrzy)

Tak w skrócie można opisać cały nasz klub patrząc na osoby które są odpowiedzialne za prowadzenie, zarządzanie klubem, ale też sukcesami i wynikami zespołu
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 14.11.2011, 18:08
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32284,t...wiadomosc.html

Gratulacje Panie Basałaj!
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 14.11.2011, 22:55
Proud napisał(a):Wyświetl post
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32284,t...wiadomosc.html

Gratulacje Panie Basałaj!
My nadal czekamy bo po co! Przecież my mamy Telefonikę ciekawe kiedy się doczekamy prawdziwego sponsora to nie ma co się czaić tylko brać!
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 15.11.2011, 08:42
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
My nadal czekamy bo po co! Przecież my mamy Telefonikę ciekawe kiedy się doczekamy prawdziwego sponsora to nie ma co się czaić tylko brać!
Basałaj zakłada, że kwota sponsoringu powinna stanowić około 10% budżetu klubu, tak jak na zachodzie. To by dawało około 5 mln złotych. Za mniej nie chce sprzedać miejsca na koszulce. Żeby wiedzieć, czy to jest słuszna koncepcja, trzeba by było znać kwotę, jaką płaci Telefonika. Bo sprzedawać za mniej też się nie opłaca - po co? Dla nazwy jakieś firmy odzieżowej?

Pod drugie też nie wiemy, czy ewentualny sponsor/sponsorzy nie czekali na ostateczne uregulowanie spraw związanych z przejęciem przez Wisłę stadionu.

Podobnie według mojej oceny ma się sprawa z budową boisk treningowych. Basałaj dysponuje określonym budżetem i zanim rozpocznie budowę chciałby pewnie wiedzieć, jakie będą koszty funkcjonowania klubu przy Reymonta. Przecież wydatki takiego klubu muszą być zaplanowane. Za chwilę się okaże, że mamy dziurę w budżecie i zaś będzie płacz, że nie mamy na transfery...
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
salek
Senior Member

Stary 15.11.2011, 10:05
Willow, z całym szacunkiem ale błądzisz.

Basałajowi większość rzeczy się wydaje i czasem mam wrażenie, że on żyje w odrealnionym świecie. Telefonika nie płaci nic za to, że jest na koszulkach, równie dobrze mogłoby jej tam nie być! Kwota kontraktu jest stała i wiem ile wynosi.
Jakoś jak było Tyskie czy BaH nie przeszkadzało to nikomu, że TFK zniknęła.

Ciekawe co by powiedział Cupiał, jakby się dowiedział, że Basałajowi "nie opłaca" się podpisać sponsora za mniej niż 5 milionów... przecież to oznacza, że Cupiał musi dołożyć tą kwotę! przecież standardem jest, że budżet Wisły się nie domyka! Ktoś musi dokładac!
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 15.11.2011, 10:10
Zrozumcie, Basałaj jest pionkiem, sam nie wie czy będzie jutro pracował, a co dopiero, jakby miał inwestować pieniądze w boiska treningowe (pieniądze, których notabene nie ma).
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 15.11.2011, 10:53
Cytat:
Basałaj zakłada, że kwota sponsoringu powinna stanowić około 10% budżetu klubu, tak jak na zachodzie.
Raczej powiedział że tak jest na zachodzie a nie że tak powinno być u nas.

Zrozumcie jedną rzecz, Legia jest silnym medialnie klubem - chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego, co w połączeniu z dobrymi wynikami, dobrą atmosferą wokół klubu jest opłacalne dla sponsora. Wisła obecnie jest pożywką dla mediów bo trzeba się z kogoś pośmiać.

Sytuacja jest trudna bo przecież sam fakt że 4 hiszpański mocne klubu grały/grają bez sponsora na koszulkach. ( w tym dwa klub z Champions Leaque).

Być może to powiedział sam Cupiał że woli aby na koszulkach była TF niż coś mało poważnego. Zresztą ciężko mi sobie wyobrazić to żeby ktoś poważny zaintersoeał się sponsoringiem Wisły kiedy przyszłość klubu stoi pod znakiem zapytania.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 15.11.2011 o godz. 10:57.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 15.11.2011, 11:24
Sprawa ze sponsorem jest, moim zdaniem, podobna do tej z młodymi talentami. Mówi się, że składamy im oferty, ale oni wybierają inne kluby. Jeśli miałbym pokusić się o znalezienie jakichś przyczyn, to napisałbym, że w Krakowie nikt nie dba o to, aby narodziła się moda na Wisłę (brzmi to nieco dziwacznie, ale cóż).

Lech i Legia (ostatnio także Śląsk) pojawiają się w mediach, gdzie mówi się o nich zazwyczaj w samych superlatywach (szczególnie widoczne jest to w rozmaitych telewizjach). O nas czasem coś się przebąknie, ale najlepiej nam pojechać. Jak przegraliśmy z Apoelem to dziennikarze zachowywali się tak, jakby chcieli Wiśle odebrać na 10 lat możliwość reprezentowania Polski w pucharach. Jednogłośnie krzyknęli: "kompromitacja!" i cóż było robić, tylko posypać głowy popiołem. Teraz, kiedy okazało się, że ten Apoel nieźle radzi sobie w LM, mało kto wspomina o tym, jak dobrze im idzie. Ważne, że łatka największego nieudacznika w polskim futbolu przypięta została do Wisły. Co do tej naszej kompromitacji - doszło nawet do tego, że Liga Europejska zaczęła wydawać się niektórym upokarzającym zesłaniem.
Co na to "kibice" Wisły Kraków? Ano zamiast starać się uspokoić sytuację i stonować nastroje, dolewają oliwy do ognia. Zaczyna się krytyka drużyny w każdym aspekcie (jej słuszność to temat na osobną dyskusję). Najbardziej obrywa się oczywiście trenerowi, tfu, kozłowi ofiarnemu.Później przestaje się chodzić na trybuny, bo słabe wyniki, bo słaba gra, bo mało Polaków, bo niesmaczne hamburgery, bo Małecki zabronił [sic!]. Jak ma coś się zmienić, skoro sami świadomie przestajecie wspierać swój klub? Z nieba Wam spadnie? Niektórym ewidentnie coś się pomyliło i udowadniają, że Wisła to dla nich 5 liter, 5 takich liter: WYGRA.

Dochodzi do tego jeszcze postać naszego właściciela - człowieka nieobliczalnego, cierpiącego na deficyt zdrowego rozsądku. Dla niego Wisła to taki zamek z piasku, który zawsze można rozjebać, kiedy coś się nie podoba. Później budowa rozpoczyna się od nowa i tak w koło Macieju, tfu - Bogusławie.

Przychodzi teraz pora na mego ulubieńca - pana Basałaja. To on współdzieli z mediami odpowiedzialność za to, że Ligę Europejską traktuje się u nas jako rozgrywki któregoś tam stopnia. Naobiecywał, naobiecywał, naobiecywał i tyle. Kiedy będzie można kupić bilet przez internet? Kiedy ta słynna "polityka historyczna" przestanie być farsą (dlaczego nie da się wyświetlić informacji, zdjęć, urywków materiałów filmowych na telebimie, ale podczas wyciągania koszulki puszcza się jakieś reklamy)? Kiedy będzie większa zniżka dla młodzieży poniżej lat 16 (bo, o ile się orientuję, jeszcze jej nie ma)? Kiedy jakieś boiska treningowe? Dlaczego na telebimach nie wyświetla się informacji (aktualności) z życia Wisły? Dlaczego nie ma wyników grup młodzieżowych, sylwetek piłkarzy? Skoro ktoś przyszedł na stadion, to nie musi już oglądać enty raz tej samej reklamy. To na pewno na R22 go nie zatrzyma.

Przeglądam sobie dzisiaj internet i widzę, że Jankowski ma przejść do Legii. Super, myślę sobie, ten gość ewidentnie przydałby się w Wiśle, ale najpewniej nie ma na to nadziei. Może nie jest on zauważalnie lepszy od naszych dwóch napastników, ale gra o wiele bardziej widowiskowo (w sensie - szybko biega, walczy, szarpie). Ludzie na pewno chętnie zobaczyliby takiego piłkarza. Kiedyś sporo osób przyciągał na Reymonta Kosowski, który walczył za trzech. My najpewniej ściągniemy jakiegoś podstarzałego grajka z zagranicy, co to przyjedzie dogorywać do Wisły Kraków.

Dopóki Wisłą będą rządzić partykularne interesy, dopóty nie doczekamy się sponsora, młodych i utalentowanych piłkarzy itp.

uff, trochę się rozpisałem, przepraszam.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 15.11.2011, 12:20
Nie chce bronic Basalaja bo ze tak powiem nie jest zbyt dokladny i aktywny w swoich poczynaniach.
Ale sprawa ze sponsoringiem na koszulkach jest dosc trudna a to ze wzgledu na to ze poki Telefonika wyklada kase a rok rocznie wplaca do budzetu to im sie to miejsce na koszulkach nalezy sa wlascicielem i tyle. Z tego co mi wiadomo sprawa jest postawiona jasno albo 4mln za miejsce na koszulkach albo jest jak jest. Inna sprawa ze mozna by sprobowac to negocjowaz z wszechwladza i np zrobic mniejsze logo telefoniki tak jak byl salwator a kase z duzego sponsora juz teraz klasc na szkolenie mlodziezy cz tez rozpoczecie budowy jakichkolwiek boisk.

Medialnosc tu jest problem innego rodzaju Legia, Slask sa wspierane przez koncerny medialne to tez latwiej im robic szum pozytywny. Przeciez ani Polsat ani TVN nie bedzie jechac po swoich to jada po nas. Taka smutna prawda. I dopoki nie nawiarzemy jakiejs konkretnej wspolpracy z jakims popularnym medium a niech by to bylo Radio to i tak juz by bylo duzo lepiej. Przypadek Leszka jest zupelnie inny tam i miasto i region stoi za nimi wiec pozytywna medialnosc jest robiona automatycznie my miasto i krakowskich pismakow mamy praktycznie w calosci przeciwko nam.

Co do marketingu naszego sukcesu czytaj LE i biletow skomentuje to dwoma slowami: K*rwa SKANDAL!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów